We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Şuturi de la distanţă

Recentul sondaj încheiat pe data de 18 mai, privind viitoarele teme ale materialelor publicate în Ht Press, ne arată că aproape jumătate dintre votanţi şi-au exprimat interesul pentru articole referitoare la antrenament, tactici şi jucători.(14930604.1)
Având în vedere şi curiozitatea a 6,6% dintre votanţi pentru teme abordate în alte ţări, vă propun în traducere articolul Marquer de loin (12383) , scris în Franţa de către GM-Dikwetz (8980226).
Am ales acest articol deoarece tactica ,,şut de la distanţă" este destul de rar folosită, în plus, ştiindu-se că în România doar 2% dintre manageri antrenează fie faze fixe, fie şut.
Autorul are meritul de a insista asupra aspectelor pozitive ale acestei tactici, adaptată stilului fiecărui manager(defensiv, ofensiv, neutru).
Vă doresc lectură plăcută!

Şuturi de la distanţă

Această tactică a fost introdusă în cursul sezonului 35, acum 3 ani. Ea este foarte puţin utilizată în practică, ca şi ceea ce se învârte în jurul ei: lovituri libere directe/indirecte, antrenamentul de şut, antrenamentul de faze fixe. Este o parte a jocului oarecum ascunsă. Şi totusi, este departe de a fi neinteresantă!

Şuturi de la distanţă?

Citind manualul, lucrarea de referinţă a jucătorului de hattrick găsim:


În cazul acestei tactici jucătorii sunt instruiţi să încerce mai degrabă să şuteze de la distanţă decât să ducă faza de atac până la capăt. Cu alte cuvinte renunţi la atacurile de pe centru şi de pe laterale în schimbul şuturilor de la distanţă. Şutul de la distanţă pune faţă în faţă şuteurul cu portarul advers. Tactica poate fi folositoare dacă întâmpini greutăţi în a înscrie din atacurile normale de pe centru/stânga/dreapta şi dacă ai şuteuri pricepuţi.



Ce anume ne-ar trebui pentru a fi eficienţi prin şuturi la distanţă?
Două lucruri: un bun nivel al atacului şi un bun nivel al fazelor fixe.
Care este inconvenientul acestei tactici?
Pierdem aproximativ 5% din valoarea atacului nostru precum şi din ratingul de mijloc.
Sacrificiul este mai degrabă mic, cu atât mai mult cu cât el poate fi acoperit.

Să vedem ce avem de făcut. În Hattrick, fiecare dintre noi, are propriul mod de a juca şi nu ne interesăm asupra tuturor aspectelor. Deci nu există o singură manieră de a exploata tactica şuturilor de la distanţă, ci foarte multe.
Sunt destul de mulţi cei care se întreabă despre tactica şuturi de la distanţă. Uneori din simplă curiozitate, alteori cu real interes, adesea cu o anumită prudenţă. Mi-am propus să vă prezint câteva variante interesante, care probabil vă vor ajuta.

Mangerul defensiv

Îşi întăreşte mijlocul şi apărarea, pentru a-şi construi o fortăreaţă de netrecut. Adesea, antrenează fundaşi, prin prisma rentabilităţii.
Încercat să joace cu mijloc bun, sau pe contraatac şi deseori este dezamăgit de rezultat.
Adesea este ataşat de fundaşii săi şi are o strângere de inimă când este vorba să-i vândă.
Cunoaşteţi manageri precum acesta?
Poate chiar tu eşti un asemenea manager. :)

Şuturile de la distanţă sunt o cale adecvată pentru managerul defensiv.

Îi este suficient să-şi asume efortul de a recruta jucătorii antrenabili din rândul celor care au şi puţin atac. Dacă ar avea măcar nivel acceptabil la atac ar fi deja foarte bine! Odată apărarea ajunsă la maturitate, cu salarii nu prea ridicate, în loc de a continua pe acelaşi drum, el ar putea pur şi simplu să antreneze faze fixe o vreme, înainte de a reveni la antrenamentul de fundaşi. Mai ales dacă va dori să-şi păstreze jucătorii ceva mai mult timp.

Având un nivel remarcabil la faze fixe, care se atinge foarte foarte repede, nivelul tactic va fi deja considerabil şi şuturile de la distanţă vor începe să curgă. Cât despre loviturile libere, directe sau indirecte, nivelul de reuşită se va apropia de perfecţiune.

Managerul ofensiv

El vrea să marcheze goluri, multe goluri. Nu-l deranjează că primeşte goluri, el va încerca mereu să marcheze un gol mai mult ca adversarul.
Îi place să joace o formulă foarte ofensivă, precum un 3-4-3 sau un 2-5-3.
Te regăseşti în această descriere?
Antrenezi atacanţi sau pase scurte?
Şi de ce nu şi şuturi la distanţă?
Cu antrenamentul Şut se antrenează întreaga echipă, pentru calitatea de atac, cu aproape jumătate dintr-un antrenament de atac, clasic. Şi cu un mic bonus, fiindcă primeşti şi puţin antrenament de faze fixe pentru întreaga echipă.
Preferi să antrenezi 6 jucători la maximum sau 22 la jumătate?
O extremă, sau un mijlocaş ofensiv, sunt jucători care cresc în valoare, antrenaţi fiind la atac, deoarece ei ar putea fi folosiţi ca atacant spre extremă, sau ca atacant defensiv, aceste două profile fiind foarte căutate.
Pe fundaşi nu-i ajută foarte mult.Dar dacă tu joci fără o adevărată apărare, ce se poate face?

Ideea e că, atunci când ai nevoie, atunci când îţi spui că atacul tău nu va străpunge apărarea adversarului, poţi încearca şuturile la distanţă.

Managerul neutru

Flexibil, când ofensiv, când defensiv, încearcă să se adapteze adeversarului său. Şi totuşi nu poate întotdeauna să depăşească echipa adversă printr-o subtilitate tactică.
Loviturile de pedeapsă reprezintă cam 10-15% din totalul ocaziilor, destul de puţin.
Dar când te afli în faţa unei apărări de fier cum o poţi depăşi?
Doar prin evenimentele speciale.
A avea un atu în joc, poate fi decisiv: să marchezi prin lovitură indirectă şi să împiedici adversarul să o facă, în acelaşi timp.

În concluzie, nu este chiar inutil, să ne folosim din când în când de şuturile de la distanţă sau să luăm în considerare antrenamentul Şut ori Faze fixe.

Nota editorului:

Se pot lăsa comentarii cu privire la această traducere apăsând simbolul de mai jos. Mai mul chiar, aprecierea cititorilor se poate cuantifica prin numărul de like-uri primite de la fiecare dintre noi.

S-a deschis şi un thread pe CN: (14963875.1)

2011-05-24 21:47:14, 2060 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=13071]

 
Server 070