We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Hai să antrenăm mai mulți români!

De-a lungul ultimelor campanii ne-am tot lovit de o problemă, aș zice eu, arzătoare. Nu sunt la fel de mulți jucători români bine antrenați precum găsim la alte nații cu un număr comparabil de utilizatori.
De asemenea, comunitatea a fost dezamăgită de unele rezultate ale naționalelor, a criticat rezultatele obținute de RTC(adică jucătorii puși la dispoziție selecționerului), așa că m-am gândit să scriu un articol care îmbină ideea de antrenament pentru propria echipă și antrenament pentru echipa națională. Prin urmare, să facem tot ceea ce depinde de fiecare dintre noi pentru a mai putea trăi bucuria unei performanțe mari cât de curând.

Să plecăm de la prima problemă, și anume că nu sunt destui jucători români antrenați bine. Asta poate avea două-trei cauze:

1. Fie există prea puține academii care să producă îndeajuns de multe talente de 17 ani, care mai apoi fiind filtrate în timp să ajungă să ne dea o anumită plajă de jucători(ce evident se diminuează pe măsură ce ridicăm nivelul vârstei pentru care facem căutări);

2. Fie există academiile, însă jucătorii din academii nu sunt antrenați cum trebuie;

3. Fie problema există de la 17 ani mai departe.

O să le tratam pe rând.
Dacă în primul caz nu prea ai ce să faci, poate doar o campanie de informare ar fi utilă, însă pentru asta e nevoie să găsești o metodă eficientă și "legală” de a propovădui binele pe care-l generează academiile, în al doilea caz avem ce să facem.
Există o echipă de oameni dedicați în persoana celor din RYD (93771), care așteaptă oricând o veste de la voi și vă pot ajuta cu tot ce înseamnă dezvoltarea unui jucător/unui grup de jucători, alegerea antrenamentului potrivit în cazul prezenței unor potențiale vedete cu skilluri variate și nu în ultimul rând, tot ceea ce ține de managementul academiei de tineret. Dacă veți contacta persoanele de acolo prin HT-mail cu siguranță nu veți regreta și veți avea multe de învățat.
De asemenea, aveți două locuri pe forum unde vă puteți mândri cu vedeta vostra: (15186745.1), sau puteți cere sfaturi despre academie: (15421960.1).

Problema pe care mă voi axa o reprezintă punctul 3 din ceea ce am prezentat mai sus. Anume, modul în care antrenăm jucătorii după 17 ani.
Vă spun de pe acum că n-am nici cea mai mică idee care e procentul de antrenabili români în rândul tuturor echipelor din România. Tind să cred că acesta se încadrează în medie undeva între 25% și 50% când vine vorba de jucători până în 22-23 de ani, apoi pe măsură ce crește vârstă, ponderea înregistrează o scădere mai degrabă abruptă. Cifrele sunt scoase din burtă, însă un studiu pe această temă ne-ar putea scoate din ceaţă.

Ok. Prima concluzie ar fi: antrenați jucători români!
Vreți să vă luați un jucător? Nu contează vârstă, nu contează skillurile. Încercați pe cât posibil să vă cumpărați români. Există un mit cum că jucătorii români sunt mai scumpi decât ceilalți. Mitul poate fi atât infirmat, cât și confirmat, în funcție de persoana cu care vorbești. Acum câteva săptămâni eu mi-am cumpărat 6 români pentru antrenament și pentru unul singur am plătit mai mult decât prețul pieței, din cauza unui bidwar. 1/6 mi se pare o pondere acceptabilă.
Dacă vreți să ajutați națională și mai departe pe voi, cu un plan pe termen mediu sau lung care să cuprindă salarii cât mai mici, cumpărați și antrenați români.

Sunt câțiva care nu sunt de acord cu cei care susțin că userii români nu antrenează jucători români. E adevărat, există astfel de useri, însă piață o demonstrează că nu sunt suficienți.
Acest suficient poate la fel de bine să însemne o necesitate de încă 10-20% din numărul actual de antrenori de jucători români sau 100-200%, adică să se dubleze sau tripleze numărul actual. De asemenea, așa cum unii susțin că RTC-ul ar trebui să nu mai plaseze jucători și să intervină astfel pe piață, sunt sigur că sunt și oameni care pică în extrema cealaltă și care probabil susțin un control total al pieței din partea RTC-ului.
Evident, istoria reală sau virtuală, ne demonstrează că niciunul din sisteme nu va ajuta naționalele, fie pentru că vor lipsi cu desăvârșire jucătorii maximali(în condițiile actuale), fie pentru că nu poți să controlezi un om, să-l obligi să facă cum zici tu, doar pentru că pe fruntea ta scrie RTC.

Acest lucru fiind înfăptuit, mă voi axa mai mult pe dezvoltarea jucătorilor de la 17 ani mai departe, pentru că de aici pornește toată bula aceea cu €"nu se găsesc suficienți români buni”.
Nimănui nu-i place să se ducă pe transfer list și să-și ia jucători care nu sunt cât de cât maximali. Mai ales când vine vorba de jucători pe care să-i antrenezi pentru a-i ține mai mult timp în echipă. Banii din antrenament pe 1-2 sezoane sau mai puțin se pot face la fel de bine și cu jucători străini, nu trebuie “maltrataţi” jucătorii români.
De asemenea, dacă antrenați construcție sau extremă, de exemplu, pentru pozițiile de 50% nu luați jucători români. Jucătorii altor nații sunt mai buni și mai puțin dăunători pentru noi. Știu, pare egoistă gândirea, însă până una alta trebuie să ne gândim cum facem să ne fie nouă bine, apoi, dacă se poate, și altora.

V-ați cumpărat jucătorul de 17 ani sau jucătorul de vârstă X, aproape maximal(să zicem antrenat cu procent de rezistenţă de 12% până acum, de către o echipă care antrena și performa în același timp). Jucătorul mai în vârstă a pierdut astfel undeva în jurul unui antrenament pentru fiecare sezon în care a primit antrenament la echipa respectivă. Culmea, această pierdere nu este atât de gravă pe cât pare. Când va ajunge la o vârstă și skilluri respectabile: titanic, extraterestru, 5-6 antrenamente(similare cu tot atâtea sezoane la echipa respectivă), vor însemna de fapt jumătate de treaptă în minus față de un jucător maximal.

Un antrenament ideal înseamnă 5% procent de rezistentă și antrenor bun/excelent. În caz că jucătorul atrage atenția naționalei U20, în jurul vârstei de 19 ani-19 ani și jumătate, procentul de rezistenţă va trebui ridicat pe la 16-19% și menținut acolo până când va spune selecționerul că puteți coborî la o valoare care vă convine mai tare sau până când naționala pierde dreptul de a mai juca meciuri oficiale de calificare sau în turneul Campionatului Mondial.
Acest plan nu este obligatoriu pentru nimeni, decizia aparținându-vă în totalitate dacă acceptați sfaturile celor apropiaţi de naționala mică și dacă vă asumați riscurile și obligațiile care decurg din aceste modificări ce nu vor decât să susțină șansele de a performa ale naționalei României.

Spuneam la începutul paragrafului anterior de "antrenament ideal” și mai înainte de acel procent de rezistentă ridicat care nu duce la diferențe atât de mari între jucători odată ce aceștia ajung la skilluri ceva mai mari. Un jucător care este antrenat special pentru națională mică și căruia i se acordă un procent de 12% va pierde 2 antrenamente până la vârstă de 19 ani, apoi va recupera un pic din diferență, datorită nivelului de rezistenţă pe care-l va avea în plus față de cei de pe "antrenamentul ideal”. Prin urmare, nu e nicio tragedie și chiar se pot pregăti destui jucători care nu sunt aflați în vederile RTC la vârstă de 17 ani, dar care să aibă șanse de a juca în națională.

Pe deasupra, nu trebuie neapărat ca jucătorul să plece din skill nativ excelent ca să aibă o șansă la 20 de ani. Jucătorii care pornesc din bun au în general doar vreo 2-3 antrenamente în spatele celui cu excelent, iar dacă ne raportăm din nou la diferența de la 20 de ani, vedem că lucrurile nu stau atât de rău. La fel și în cazul jucătorilor cu secundare, dar care pornesc din acceptabil.
În cazul nefericit în care nu se poate ajunge până acolo(în naționala mică), nu trebuie să uităm că am contribuit la dezvoltarea unui jucător sau a mai multor jucători români și practic am crescut baza de selecție într-un mod util, constructiv și am rezolvat practic acea problemă de la care am pornit discuția. Putem, în doar 3 sezoane, să zicem să populăm lista de transferuri cu jucători români de calitate, care ne pot aduce un profit frumușel, ne pot ajuta să nu punem stop performanței doar pentru a antrena jucători români și cu siguranță putem oferi soluții pentru naționala mare, pentru că dacă jucătorul acela aproape maximal va ajunge pe lista de transferuri sunt șanse îndeajuns de mari ca cel care-l cumpără, român sau nu, să-i ducă antrenamentul mai departe.

În cele din urmă vreau să părăsesc un pic latura generală a antrenării tinerilor români și să intru în profunzime în cerințele U20. Cu toții știm că în general șansele cele mai mari pentru U20 le au jucătorii buni/excelenți, cu specialitate și ceva secundare. Nu neagă nimeni acest lucru însă s-au mai văzut și surprize, nu de puține ori.
Vorbind de specialități o să vă dau o lista cu cele care sunt considerate utile fiecărei poziții în parte, dar nu ordonate, pentru că fiecare are ideile lui și nu ar fi corect pentru naționala U20 în primul rând și față de voi în al doilea rând să-mi aplic subiectivismul:

Portar: Imprevizibil
Fundași: Cap, Puternic, Rapid, Imprevizibil
Mijlocași: Cap, Rapid, Tehnic, Puternic
Atacanți: Rapid, Imprevizibil, Cap, Tehnic
Extreme: Rapid, Imprevizibil, Cap, Tehnic

Specialitatea nu este un "must have”, însă cu siguranță reprezintă un plus.

În general, pentru portari se merge pe antrenament de portar până la titanic, mutat pe faze fixe până la o valoare X, de regulă minim magnific, apoi mutat înapoi pe portar sau apărare.

Fundașii merg în general numai pe antrenament de defending, însă în funcție de calitățile secundare(extremă, pase, faze fixe), se poate merge pe skill principal până la magnific-legendar, în funcție de situație, apoi mutat antrenamentul pe unul din celelalte skilluri. În cazul fazelor fixe, ordinea în care se primește antrenamentul este apărare, apoi faze fixe. În cazul paselor și extremei, ordinea poate fi schimbată, însă desigur valorile până la care se dă antrenamentul considerat secundar(momentul în care se trece pe apărare) variază de la caz la caz.

Mijlocașii clasici merg în general pe construcție până la capăt, însă în anumite cazuri în care merită antrenarea de pase, se face trecerea, pentru o scurtă perioadă și pe acest antrenament.
Extremele clasice au două direcții pe care pot fi antrenate. Fie extremă până la titanic, apoi construcție până la valoarea X și întors pe extremă, fie același model însă cu antrenament de pase. Mai există și posibilitatea transformării unei extreme în executant de faze fixe, dacă skillurile native permit acest lucru.

Atacanții clasici merg numai pe antrenament de atac.

Atacanții defensivi pot proveni din două tipuri de jucători: fie mijlocași cu nivel secundar de atac/pase(se recomandă antrenamentul de atac, ce ajută în transformarea unor eventuri pentru specialitatile rapid și tehnic și pase pentru ceilalți), fie din atacanți cu nivel secundar ridicat de construcție. În ambele cazuri se va da antrenament de construcție/atac până la magnific/legendar, apoi mutat pe secundar.

Mijlocașii spre extremă-extremele spre centru sunt de regulă jucători care au combinația legendar-magnific pentru skillurile de construcție și extremă, în orice ordine. Ei pot proveni atât din mijlocași, cât și din extreme, însă e de preferat ca ei să fi fost născuți măcar în combinația bun-acceptabil la cele două skilluri.

Dacă sunteți de părere că aveți un potențial jucător de U20, este indicat să contactați unul dintre monitorii RTC pentru a afla care este antrenamentul optim pentru a-i ridica șansele de a fi selecționat. De asemenea, dacă doriți să schimbați antrenamentul, este bine să informați monitorul. Comunicarea eficientă poate elimina situațiile nedorite de mai târziu.

În cele din urmă vreau să vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi acest "€œcearceaf'' și sper că vă va fi de folos pe viitor, indiferent de țelul pe care-l aveți în Hattrick.



Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.
Vă aşteptăm pe forum: (15542530.1)



2012-02-27 10:13:25, 5175 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=14887]

 
Server 070