We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Cum să ajungi în Liga I antrenând pentru NT

Multă lume consideră că o echipă care antrenează la echipa de club jucători pentru echipa naţională nu poate face performanţă ba mai mult, va face sacrificii foarte mari. În acest articol voi încerca să demontez acest mit, dând chiar exemplul propriei mele echipe.

Când am plecat la acest drum, aveam 500 de milioane de lei în cont. Nu prea ştiu ce valoare ar avea aceeaşi bani azi (deh, inflaţia asta), dar cred că oricine poate strânge câteva sute de milioane cu care să pornească acest proiect.

Eu personal vă sfătuiesc să aplicaţi acest plan antrenând tot mijlocaşi, pentru că mijlocul reprezintă în opinia mea în continuare departamentul cel mai important al unei echipe, dar la fel de bine puteţi realiza performanţe antrenând fundaşi, extreme sau atacanţi.
Planul cel mai lung (dar care aduce şi cele mai mari satisfacţii) este cel care porneşte cu un jucător de 17 ani. Evident, dacă e mijlocaş, trebuie să aibă specialitate (ideal Cap dar merge şi Tehnic). Şi nimic nu poate fi mai frumos decât să creşti un mijlocaş care poate juca într-o zi în tricoul ţării tale. Dar evident că jucătorul ales poate avea orice naţionalitate. De asemenea, faptul că va avea şanse să joace la echipa naţională trebuie să fie un obiectiv pe termen lung. Nu plecaţi la drum fixaţi pe ideea că jucătorul va juca sigur sigur în naţională...multe se pot întâmpla pe parcurs.

Construcţia echipei mele care acum 2 sezoane a promovat în Liga I, în primele 8 echipe ale României, s-a făcut în jurul lui Marius Stoian (222349712). La cumpărare, jucătorul era bun la construcţie şi pase. Întâi a fost crescut până la titanic construcţie şi alături de el s-au mai antrenat şi alţi mijlocaşi care au jucat multe meciuri la echipa mea. Unul dintre ei, Sever Duţescu (221937399) încă e în lotul meu şi probabil că de aici se va pensiona. Alături de ei, am antrenat şi două extreme, tot la construcţie, care m-au ajutat foarte mult când am început să urc din nou în sistemul de ligi. În această perioadă, echipa a fost în cădere liberă, retrogradând succesiv din II până în V.

Odată ajuns la titanic, la 21 de ani, Mariusică al meu a primit încă 4 sezoane de antrenament de pase, combinate ocazional cu antrenamente de apărare. Alături de el am antrenat şi extremele şi 2 atacanţi, supranaturali la skill principal, tot români. La 25 de ani, deja aveam o colecţie de jucători multiskill şi urcasem cu ea până în Liga III.

De atunci am antrenat doar construcţie astfel încât echipa a crescut constant la mijloc şi am reuşit să promovez în II şi după 3 sezoane în Liga I. La ora actuală Marius poate juca oricând în echipa naţională, în funcţie de forma şi de preferinţele selecţionerului.

Evident că acest plan nu este un plan de antrenament optim pentru echipa de club. Nu mai este rentabil să se crească jucători atât de mult la skillul principal (până aproape de utopic). Totuşi ceea ce vreau să demonstrez este că antrenarea pentru naţionale nu împiedică obţinerea performanţelor la echipa de club.
Aşadar, nu vă trebuie decât răbdare să găsiţi jucătorul potrivit (evident că satisfacţia va fi şi mai mare dacă el va fi promovat de la echipa de tineret), răbdare să-l aşteptaţi să crească şi...multă şansă în meciurile decisive care pot decide promovările.

Pentru cei care au timp să citească toată povestea , am postat aici tot drumul pe care l-am parcurs şi care a durat 11 sezoane: (15829727.496). Sper că v-am deschis apetitul pentru lectură.

Spor la antrenat şi Hai România !!!


Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.
Vă aşteptăm pe forum: (15883774.1)



Articolul anterior: Drumul spre victorie (prima parte) (15975)

2012-09-12 13:00:26, 2381 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=15980]

 
Server 070