We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

442CA este noul 352

Sezonul trecut, câștigătoarea Cupei Mondiale a fost Chile. Iar acest lucru este, în sine, remarcabil pentru o națiune HT de mărime medie/mică. Și pentru ca totul să fie și mai special, aflați că ei au folosit în majoritatea jocurilor lor de la Cupa Mondială tactica 442CA.
În finałă au bătut Elveția cu 1-5 (484403483) jucând, fără a surprinde pe nimeni, 442CA.

Possible spoiler. Click here to show

Introducere

Încă de când am început să joc Hattrick, în 2005, și până astăzi, am citit de mii de ori pe forumuri despre faptul că mijlocul face legea. Iar asta venea, cel mai probabil, pe fondul impactului creat de înfrângerea șoc suferită de națioanala inventatorilor Hattrick-ului, Suedia, în fața norvegienilor care s-au prezentat cu “All-out-Attack” în finala CM din 2004 (14287675).
Desigur, pe atunci se știa deja că mijlocul e foarte important, însă era pentru prima dată în istoria Hattrick-ului când s-a putut vedea, într-un meci foarte important, că apărarea nu prea contează atât timp cât ai mijlocul și atacul. Din acel moment, majorietatea managerilor au încercat să câștige, în această ordine, mijlocul și apoi atacul. Și doar atunci când nu puteam câștiga bătălia de la centru, încercam eventual să jucăm CA și să sperăm la ce e mai bun.

Desigur, în istoria recentă a Hattrick-ului, nu prea au existat multe echipe care să aibă succes jucând CA. Totuşi HELPUSA (767512) a avut success folosind CA-ul și chiar a scris un articol despre tactica sa, CA extrem: (14931), citez: “Calea obișnuită nu e cea mai bună!”.
A fost ceva mai mult decât o furtună într-un pahar, însă acum joacă în V.

Torn_ (107688), în schimb, a avut un impact mai mare asupra mea. A jucat regulat 442 CA, cu ceva posesie, în prima divizie din Spania anului 2008. Aș da ca exemplu: (177484563)! Dar, să fiu sincer, asta se întâmpla când vremurile lui erau deja demult apuse.


Norocos?

Revenind la 442CA-ul chilean: în ideea de a afla cât mai multe despre succesul tacticii am deschis mai multe linii de discuții în care am cerut păreri legate de noul sistem. Într-una dintre discuții (pe forumul de întrebări din Spania) am primit peste 250 de răspunsuri (16637599.1), e drept, majoritatea urmăreau certuri între utilizatori spanioli invidioși și utilizatori chilieni care se mândreau.

Multe dintre argumentele care erau împotriva folosirii sistemului 442CA se pot rezuma într-o propoziție: chilienii au fost norocoși, extrem de norocoși. Iar dacă vor reuși să câștige și următoarea Cupă Mondială folosind 442CA în toate meciurile atunci sunt și mai norocoși decât atât.

Acest argument se bazează pe faptul că motorul Hattrick, bazat pe probabilități, dă șanse de câștig chiar și în cazul unor ratinguri inferioare ori a unor tactici slabe. Și dacă ai, din postura de echipă inferioară, mult-mult-mult mai mult noroc atunci e posibil să câștigi Cupa Mondială.

Dă-le unor maimuțe suficiente mașini de scris și suficient timp și poți avea surpriza ca, din noroc pur, maimuțele să scrie opere de Shakespeare.

Alți critici au atras atenţia spre faptul că a juca CA atunci când ai posesie nu e nimic nou. Precum v-am arătat înainte, sunt echipe au făcut-o cu succes. Însă, din ce cunosc eu, nicio echipă nu a folosit această abordare în formația de bază și chiar dacă a făcut-o nu a înregistrat succesul chilienilor.
Ceea ce a făcut Chile e complet diferit față de a juca CA din când în când și a spera la un final fericit.

Au folosit sistemul cu încredere știind că sunt foarte greu de bătut în felul acesta. Este prima echipă care folosește altă aranjare decât cea cu 5 mijlocași, menită să le câștige majoritatea jocurilor.

Așadar, poate au fost norocoși și poate 442CA-ul chilian nu e ceva nou…, dar va reuși oare succesul lor să schimbe jocul?
Nu pare oare prea banală și facilă abordarea 352 în care încerci să câștigi mijlocul?
Haideți să vedem de ce ar putea 442CA-ul să devină noul 352!


Realitățile:

- aranjarea 442 cu două extreme care susţin puternic atacul are avantajul clar și logic, în comparație cu alte formații, de a nu primi penalizări de pe urma suprapopulării defensivei, mijlocului ori atacului. Aranjarea 442 câștigă, prin lipsa penalizărilor, în special când e comparată cu 253. Jucând 253 se primesc penalizări nu doar pentru că se joacă cu 3 mijlocași, ci și pentru că se joacă cu 3 atacanți.

- jocul de contraatac( nu mă refer acum doar la 442, ci la orice fel de aranjare) e mai ușor decât era. De exemplu, mi-aduc aminte că pentru o șansă decentă de a câștiga un joc pe contraatac aveai nevoie, ca regulă de aur, de valori ale apărării (în toate cele 3 zone) care să fie duble față de valorile atacului oponentului.Dar, dacă analizați meciurile chilienilor, veți vedea că ei reușesc să stopeze atacuri adverse care sunt aproape la nivelul apărării lor.

Acest lucru se întâmplă deoarece în trecut efectul “încrederii” nu era evaluat corect iar atacurile deveneau mai eficiente decât păreau. Când această eroare a fost reparată nivelul atacurilor a crescut vizibil dintr-o dată; desigur, acest lucru a fost doar cu rol de prezentare. Rezultatul real al acestei corecturi a însemnat necesitatea unui nivel mult mai ridicat în atac pentru a avea o probabilitate decentă de a marca faţă de cum era înainte, în fața aceleiași apărări. Acest lucru, văzut din perspectiva chilienilor înseamnă că: pentru a avea succes jucând CA nu mai ai nevoie de o defensivă așa de puternică precum era nevoie în trecut.

- Iar asta nu e totul: devensiva chiliană părea, ce-i drept, a fi la un nivel sau două sub media atacurilor adverse, dar în realitate era totuși mai bună. Pe flancuri, apărarea chileană era la nivel divin(high) plus câteva subnivele care nu sunt reflectate în niciun instrument de simulare (precum HTEV).

- Chile nu joacă contraatacul extrem ci unul cu o oarecare posesie (în jur de 30-40%). Asta înseamnă că nu avem de-a face cu o echipă bazată doar pe contre ci de o echipă care, din când în când, se bucură atât de ocazii normale cât și de evenimente speciale care au la bază posesia.

- E mai puțin riscant să joci relaxat (PIC) cu 442CA deoarece chiar și în cazul în care adversarul joacă meciul sezonului iar tu pierzi mai multă posesie decât estimai, tot poți spera, la un deznodământ favorabil bazat pe contraatacuri.
Însă atunci când joci 352 (sau și mai rău, 253) și ajungi să fii surprins de o posesie superioră, nu prea mai ai la ce spera.

La nivel de club:

Așadar, luând în considerare aspectele enumerate mai sus, va reuși 442CA să detroneze 352-urile din rândurile cluburilor? Nu sunt sigur:

- După cum s-au exprimat și experții NT Artod și Mastercyb, antrenamentele naționalei chiliene au urmărit un nivel ridicat pentru abilitățile principale ale mijlocașilor și apărătorilor. Artod: ”Mijlocașul ce era jucat către lateral cu 18/12/10/10 mijloc/extremă/pase/apărare era mai mult un “jolly” decât un jucător specializat. Extremele au un standard cât de cât bine definit, la fel și atacanții.Lipsesc cele două extreme de nivel 17 construcţie-extremă care, în multe țări, sunt folosite ca și extreme normale sau ca și mijlocași jucați către extremă. Atacanții normali au ceva mai mult antrenament de extremă decât se obişnuieşte a li se da .”

Cu alte cuvinte: se pare că în spatele succesului 442CA-ului chilian stau niște antrenamente suplimentare la nivelul abilităților principale.

Ar fi oare posibil un asemenea succes la nivel de club fără a avea jucători monoskill? E greu de spus, dar dacă Chile ar fi un club atunci cu siguranță ar duce o luptă continuă cu salariile uriașe.

- O altă problemă, mult mai vizibilă, la folosirea 442CA la nivel de club: e greu de maximizat antrenamentul vreunuia dintre skillurile principale.
La 442 antrenamentul de atac, apărare sau mijloc necesită sacrificarea unui slot de antrenament.
Doar cu antrenamentul de extreme se va putea antrena abilitatea principală fără a sacrifica vreun slot.

- Totodată, precum spunea Artod: “Nu cred că un lot CA poate deveni un nou standard, pentru simplul motiv că această tactică crește diversitatea din plaja posibilelor rezultate iar echipele dominante înclină a se feri de acest fel de hazard (vor să reducă frecvența înfrângerilor generate de ghinion)”.
Altfel spus, dacă joci CA, factorul aleator e mai prezent deoarece zarul e aruncat de două ori. Nu doar că e nevoie ca oponentul să rateze, dar mai e nevoie și să ai parte de răsplată primind un contraatac.

- Nu în ultimul rând, precum au tot spus-o utlizatorii chilieni: succesul lor nu se bazează doar pe folosirea tacticii potrivite la momentul potrivit. În spatele medaliei de aur mai stă ascuns și angajamentul comunității.
Acest angajament a început cu Tranoso(1505570), cel recunoscut ca fiind “tăticul” naționalei chiliene.

La sfârşitul mandatului el a pornit primul proiect de pepiniere/școli pentru naționale: (14147673.1) care a fost mai apoi urmat de proiecte similare precum concursuri: (14551714.1) sau cursuri: (15781530.1).

În acest fel mai multor utilizatori chilieni le-a fost captată atenția către națională ei ajungând să acumuleze suficiente cunoștințe pentru a fi capabili de a antrena jucători buni și să se gândească în același timp la tactici eficiente. De exemplu, TituladoBugnosSchool (4704242), managerul ce a luat primul aur ( la Cupa Mondială din Trinidad și Tobago, în 2012), a început ca simplu participant în aceste proiecte urmând apoi să conducă câteva cursuri înainte să devină antrenor al NT Chile. De asemenea, Frano_Battousai (1177705), actualul manager al campionilor mondiali, s-a format în același colectiv.

După cum se poate vedea, implicarea comunității chiliene e o parte importantă a succesului repurtat. Multe din altele țări mici sau medii-mici din Hattrick înclină să se bazeze pe unul sau doi manageri la conducerea naționalei, însă asemenea proiecte nu sunt sustenabile pe termen lung.

Cu alte cuvinte: decizia de a juca 442CA nu garantează câștigarea Masters-ului în sezonul viitor. Succesul nu are nevoie doar de tactica potrivită ci și de cunoștințe, planuri solide de antrenament, angajament, etc.

Acestea fiind spuse și făcute, aș dori să închei folosind cuvintele expertului NT Mastercyb: ”Când a apărut tactica All-out-Attack, nimeni nu a luat-o în serios. Cred că același lucru se întâmplă și cu 442-ul chilian, cel puțin deocamdată. Multe echipe sunt la fel, mai mult sau mai puțin, iar diferitele abordări pot genera tactici decisive cu notorietate în Hattrick.”

În final, mulţumirile mele se îndreaptă spre Mastercyb (317219), Artod (11112383) și Regia5 (911825) pentru expertiza lor.
Am discutat despre acest sistem în federația 442 is the new 352 (114155), creată special pentru realizarea acestui articol; federația va fi deschisă pentru toată lumea începând din acest moment.

Mai vreau să-i mulțumesc lui AClozada (7733230) pentru cercetarea arhivelor legate de istoria naționalei chiliene. Mulțumesc şi lui Mod-Kirjakas (7249130) pentru ajutorul dat în pregătirea publicării acestui articol.

În acest articol am folosit argumente extrase din forumuri de discuții ale căror autor nu sunt eu. Așadar, mulțumesc tuturor celor care fiind implicați în discuțiile despre această aranjare 442 şi astfel m-au ajutat să dau formă acestui articol!

Apropo, în acest moment, următoarea cupă mondială a început în Andorra iar Chile a pierdut 2 din primele lor 4 meciuri. Nu au jucat 442CA în niciunul din aceste meciuri...


Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.
Vă aşteptăm pe forum: (16668140.1).



Articolul anterior: Interviurile melcului - partea I (18198).

.

2014-09-17 09:02:57, 1762 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=18240]

 
Server 071