We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Interviu cu Frano_Battousai, ultimul câștigător de medalie de aur la NT

Chile a câștigat Cupa Mondială. În sine, acest fapt e destul de remarcabil pentru o comunitate HT mică sau medie. Să fie și mai special, au jucat majoritatea meciurilor 442CA. Chiar și în finala CM au jucat așa și au învins Elveția cu un surprinzător 5-1 - (484403483). Cum 352 și 253 au fost așezările standard pentru echipele de top, această schimbare către 442CA s-ar putea dovedi cea mai importantă dezvoltare tactică în istoria HT din ultimii 10 ani.
Iată un interviu cu selecționerul naționalei statului Chile, Frano_Battousai (1177705), despre toate detaliile acestei formații câștigătoare.

Nota Editorului: Aceasta este o traducere. Articolul original il gasiti aici: (18175).

442 în general

- Când comunitatea voastră a pornit acest plan de antrenament, 442CA era privită ca și strategie de bază pentru a învinge echipele de top sau pe parcurs ați descoperit ceva ce v-a determinat să schimbați planurile originale către această așezare?
- Originea acestui 442CA nu e din planul de antrenament anterior (planul actual e folosit deja de patru luni). Ideea de a utiliza această așezare vine de la un fost selecționer al NT Chile: Felipe_Martinez (3794919), din timpul CM XIX. Din acest motiv în țara noastră se mai numește și „Stilul FM” sau „442FM”. De atunci 442CA a fost o opțiune foarte bună împotriva echipelor mai puternice sau atunci când vroiam să jucăm PiC împotriva unui Normal/MotS sigur din partea adversarilor.

- Vezi vreun punct de cotitură în trecut, când drumul către aceste două medalii de aur a început?
- Da. S-a întâmplat la Cupa Mondială XIV, când Chile a câștigat prima medalie, de bronz. Tranoso (1505570) era selecționer la NT Chile și a implementat un nou mod de lucru la nivel de NT. Analize, numere, coordonarea cu monitorii, planurile de antrenament, utilizarea Google Docs, toate acestea au avut o nouă importanță și cred că aceste aspecte au fost baza pentru aceste două medalii de aur.
După el TituladoBugnosSchool (4704242) preia frâiele și, cu multă dedicație și muncă asiduă, nu doar că reușește să câștige prima medalie de aur pentru o țară din afara Europei la CM XVII, dar și să unească o comunitate divizată.
A fost o experiență grozavă să-l am în staff și am învățat multe despre acel stil de lucru. Sunt convins că am câștigat această a doua medalie de aur pentru că am continuat să facem aceste lucruri și pentru că ne-am îmbunătățit punctele slabe pentru a continua să progresăm.

- Dacă ai fi selecționer pentru o țară mai mare, cum ar fi Spania, Italia sau Suedia, ai mai folosi 442 ca și formație de bază?
- Nu cred. Dar cu siguranță aș folosi-o în anumite momente la CM.

- Crezi că orice selecționată, folosind aceeași așezare 442CA, poate câștiga cupa mondială cum ați reușit voi?
- La ultimul mondial ne-am studiat adversarii și cu informațiile respective mă îndoiesc că orice altă națională ar fi obținut aurul cu aceeași așezare ca a noastră.

- 442CA e așezarea voastră de bază, ai folosit-o cel mai des ca și selecționer. Dar trebuie să fie și cazuri când preferi altceva. Care ar fi acestea?
- Da, bine-nțeles. Am preferat alte așezări de mai multe ori. Îmi amintesc de primul meci, împotriva Turciei (467483837), și de al doilea, împotriva Costa Ricăi (467483869), ambele din Runda I. Având în vedere TS/TC, înțelegerea cu Turcia și MotS-ul evident din partea Costa Ricăi, aș fi preferat să folosesc altă așezare, dar nu am găsit alta care să se potrivească mai bine cu obiectivele noastre.

- Care sunt punctele tari și punctele slabe ale 442-ului chilian?
- Punctele tari sunt nivelul ridicat de apărare și atac obținute simultan, fără a sacrifica în întregime nivelul de mijloc, pentru că pe această așezare se obține totuși o posesie decentă. Punctul slab îl reprezintă o eventuală eliminare a unui jucător, căci atunci se prăbușește întreaga așezare, fiecare jucător fiind necesar pentru ca ansablul să funcționeze corespunzător. Din acest motiv trebuie sacrificate niște schimbări, pentru a minimiza impactul unei asemenea situații, dacă apare.

- Folosești 442CA la fel de des la club ca și la NT? Dacă nu, de ce?
- Nu. Îmi place așezarea, dar echipa mea nu are jucătorii necesari (sunt în procesul de antrenament acum).

- Consideri 442 o bună formație de bază la nivel de club?
- Da. E o bună opțiune, nu doar pentru a câștiga meciuri, dar și permite antrenamentul a diferite tipuri de jucărori fără a sacrifica foarte mult (Portari, Fundași, Mijlocași, Atacanți).

Cupa Mondială

- Care au fost meciurile-cheie în ultima campanie?
- Meciurile cheie au fost împotriva Argentinei, în Runda II (469959849), Bulgariei în Runda IV (483697654), Danemarcei în semifinală (484004877) și, evident, împotriva Elveției în finală (484403483).

Înfruntând Argentina, am ales să jucăm 442 Normal (nu CA), pentru că aveam avantaj de TS și i-am așteptat pe ei să joace CA. Cu această victorie ne-am asigurat locul în Runda III.

Împotriva Bulgariei, doar una dintre echipe se putea califica în semifinală și obține o medalie. În aceste condiții „lupta” pentru posesie a fost cheia meciului și estimările noastre s-au dovedit corecte.

Danemarca a fost cel mai dificil rival al nostru în această campanie. Am ajuns în semifinale cu un dezavantaj de TS și urma să întâlnim o echipă ce, probabil, avusese o înțelegere cu Spania, lucru confirmat ulterior, ambele echipe jucaseră PiC în meciul lor anterior. În acest scenariu trebuia să ne punem baza în apărarea noastră, așa că 442CA „ne-a venit în ajutor”. Meciul s-a decis în prelungiri și atacul nostru dreapta ne-a adus a două finală în istoria CM.

În sfârșit, Elveția, principala favorită încă de la Mondialul anterior. A fost cel de-al treilea meci între noi la Mondial și nu mai existau surprize. 442CA din partea nostră era evident (în ciuda faptului că am analizat și alte așezări, niciuna nu a fost satisfăcătoare) și așteptat un 352AoW, aceeași așezare cu care ne învinseseră în Grupe IV. Ei au folosit însă un 253 Normal și mi-a plăcut ce-am văzut: din punctul meu, nu și-au folosit cea mai bună așezare și m-au făcut să sper că Chile în putea învinge pentru victoria finală. Scorul final a fost 1-5 și Chile sărbătoarea a doua sa medalie de aur!

- Îți amintești vreun meci în care nu te puteai decide dacă a juca 442CA este cea mai bună variantă în loc de a juca o formație bazată mai mult pe posesie? Dacă da, spune-ne mai mult despre un meci în care ai optat pentru 442CA și despre unul în care nu ai făcut-o și de ce ai ajuns la acele alegeri.
- Îmi amintesc un astfel de scenariu, s-a întâmplat în primele două meciuri cu Elveția. Primul a fost în Grupe III (483046741) când ambele echipe erau deja calificate pentru Grupe IV. Astfel era evident un PiC reciproc. Mai mult, aveam aproape același TS. Așadar am avut de ales între a juca bine-cunoscutul nostru 442 CA sau a schimba așezarea cu una nouă, ceea ce am și făcut. I-am înfruntat cu un 451 Normal (nu CA), pierzând posesia cu o diferență acceptabilă pentru noi, cu apărare puternică și atac puternic pe un singur flanc, care spargă un 352 sau 253. Am câștigat acel meci cu 2-0. Al doilea a fost în Grupe IV (483697652) și aici am convenit amândoi să jucăm PiC. În acest meci diferența de TS crescuse față de ultima dată în favoarea lor și astfel nu puteam atinge o posesie satisfăcătoare jucând ca și data trecută. Așadar am renunțat la 451. 442-ul nostru a revenit, dar doar pentru a suferi într-un duel strâns care a fost decis de buna lor utilizare a AoW. Am pierdut acel meci cu 1-2.

- Te așteptai să câștigi finala cu această tactică și consideri scorul corect sau acesta poate fi atribuit doar capriciilor motorului?
- Da, ne așteptam. Am jucat acel meci știind că am pus în teren cea mai bună echipă a noastră și știind că avem șansa noastră, având în vedere victora anterioară și înfrângerea la limită suferită cu aceeași așezare. Despre rezultat, consider echitabil deznodământul partidei, victoria noastră. Scorul a fost, în schimb, exagerat. 5-1 a fost prea mult, un 3-1 sau 4-2 pentru noi poate ar fi fost mai realistic. Dar analizând așezările, tacticile, schimbările, etc. consider că Chile a fost câștigătoarea meritată a acestui Mondial.

- Vă așteptați ca Elveția să joace 253? Ce părere ai avut când ai văzut asta?
- Nu, ne așteptam la un 352AoW, aceeași așezare cu care ne-au învins în Grupe IV. Ei pierduseră ultimele lor două meciuri jucate 253 (finala împotriva Finlandei la CM XX și meciul din Grupe III cu noi) așa că nu credeam că o vor folosi din nou într-un meci așa de important.
Când am văzut așezarea m-am gândit că nu au folosit cea mai bună așezare a lor și, sincer, mi-a plăcut, pentru că astfel creșteau șansele noastre la victorie. Atacul nostru era puternic pe ambele flancuri iar apărarea a fost mai sus decât prezentarea grafică a HT, fiind foarte puternică, în ciuda 253-ului lor. Credeam că victoria finală va fi a noastră, dar aveam nevoie de goluri pentru a sărbători... și acestea nu au întârziat să apară.

- Ce așezare a Elveției ar fi fost cel mai greu de bătut, privind retrospectiv?
- Orice formație cu mai mult atac sau care să fi blocat cel puțin două din atacurile noastre. E o obișnuință să vezi foarte multe echipe naționale preocupate doar de mijloc, folosind foarte des 2 sau chiar 3 atacanți defensivi (eventual Tehnici). Se vede asta chiar și în Hattrick Masters. Dar dacă o echipă areun CA puternic trebuie să-ți schimbi abordarea și să nu te mai axezi atât de mult pe mijloc (oricum vei avea posesia) și să te concentrezi pe celelalte compartimentepe care le poți îmbunătăți pentru a învinge un CA.

- Ce ar fi putut face Elveția, bazat pe echipa și calitățile lor , pentru a câștiga această Cupă Mondială împotiva tacticii voastre?
- Le-am analizat echipa și ei și-au distrus adversarii, vorbind de ratingul de mijloc, ceea ce este excelent, fiind baza acestui joc. Dar dacă nu-și modifică niciodată stilul, o echipă ce joacă mereu la fel va fi din ce în ce mai ușor de învins (asta aplicându-se, evident, și pentru Chile). Cred că cu avantajul de TS pe care-l aveau puteau să sacrifice din nivelul de mijloc pentru a-și îmbunătăți apărarea și atacul, chiar jucând 253, dar cu alte ordine individuale.

Jucători

- Care e nivelul mediu de pase necesar la nivel de națională pentru 442 în opinia ta? Preferi pase mai mult la fundașii centrali sau la fundașii laterali?
- Cred că 442CA poate funcționa decent cu un nivel tactic 16 (extraterestru), așa că nivelul de pase depinde de nivelul actual de apărare al fundașilor (cu cât au mai multă apărare, cu atât le trebuie mai puțin pase, și reciproca). Eu prefer pase mai mult la fundașii laterali.

- Cel mai adesea, la echipele naționale se preferă atacul pe flancuri, așa că trebuie contrat prin întărirea apărării laterale. Te rog, spune-ne care e planul tău de antrenament pentru IMTW și pentru fundașii centrali care adesea joacă spre flanc.
- IMTW-ii noștri necesită toate calitățile care afectează ratingurile: Construcție, Pase, Extremă și Aparare. Nu suntem o comunitate așa de numeroasă, trebuie să folosim acești jucători și ca mijlocași normali, așa că planul de antrenament nu se poate baza pe IMTW-ul ideal pe care ni l-am dori. Fundașii centrali se vor axa mereu pe Apărare și Construcție, cu unii dintre ei având și ceva Pase și/sau Extremă, dacă e necesar.

- Care e rolul atacanților în 442? Unul defensiv, care să crească atacul pe flancuri sau sunt necesari și atacanți clasici?
- 442 e versatil în privința atacanților, pentru că poți folosi 2 Normali, 2 Defensivi (tehnici) sau 2 atacanți către flanc. Poți astfel sacrifica din atacul central pentru a crește mijlocul, cu 2 (T)DF, sau pentru a crește atacul pe flanc, cu 2 FTW. Dacă ai mai multe tipuri de atacanți, ai mai multe posibilități de a juca 442CA.

- Care e jucătorul tău favorit din ultima campanie?
- E dificil de spus, pentru că am cel puțin trei, dar aș nominaliza unul care a fost în mare formă în Runda I și Grupe II și care a reapărut pentru cele mai importante meciuri, semifinala și finala. El este Reynaldo Wittemberg (274352231). În finală a strălucit cu două QSE, deși l-a ratat pe primul, nu a dezarmat și al doilea a ajuns la coechipierul său Diego Antonio Zapata (299639026), care a înscris decisiv pentru victoria noastră cu 5-1.

Aș dori să închei acest interviu mulțumind pentru tot suportul comunității chiliene. Datorită lor am câștigat acest al doilea aur mondial și, dacă vom continua așa, știu că-l vom lua și pe al treilea.



Articolul anterior: (18240)

2014-09-20 20:43:07, 1913 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=18258]

 
Server 070