We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Looking for Mr. Perfect

Nu vă îngrijoraţi, Hattrick-ul nu a devenit site de matrimoniale.
Este vorba despre alegerea selecţionerului la NT România.
Dar analogia nu este una întâmplătoare.
Un posibil antrenor de naţională trebuie să ştie să ne vrăjească pe noi votanţii cu vorbe dulci şi dovezi de competenţă.

Stăteam cu un pahar de vin în mână şi cu un ecran cu nuanţe verzi în faţă, încercând să înţeleg pe cine voi vota pentru poziţia de selecţioner.
Sunt câţiva candidaţi serioşi şi alegerea este una dificilă.
Ca votant aş vrea să văd un candidat cu o gândire flexibilă, care ştie să asculte, bine pregătit, cu experienţă , de succes (victoriile aduc victorii).
Care să ştie să rezolve situaţii dificile, care să fie uman, să stie să creeze legături cu comunitatea. Care să aibă umor şi care să ştie să înveţe din greşeli.
Nu este foarte diferit de alegerea unui partener de viaţă, aşa că nu săriţi în capul meu, nici măcar nu am ajuns la partea interesantă!

Am decis să testez piaţa pe forumul de dezbateri (16774239.1) cu întrebări cu scop ascuns...
Au răspuns 4 candidaţi: Duckadam (9686930), pasadia (702868), nathariel29 (12920623) şi athoss (1332895).

Possible spoiler. Click here to show

Cât de mult este prea mult la nivel de NT? Mă refer aici la overkill, overtraining, vârstă înaintată, experienţă peste 20...

Duckadam: O întrebare foarte complexă prin cât de amplă, dar, în acelaşi timp, cât de vagă este. Dacă vorbim despre bază sau despre idealuri, un jucător va intra la naţională în jur de 29-30 de ani şi la 32 de ani va prinde ultimul sezon. Sunt multe excepţii de la această regulă.
Nu poţi să ai un overkill la experienţă pentru că nu este nici un trade-off, unde să ai de ales între a-i da experienţă sau altceva, experienţa o primeşte by default, iar antrenamentul se va focusa pe skillul principal, care nu vrei să-ţi scadă datorită vârstei înaintate, dar şi a skillului mare.

pasadia: Prea mult? La nivel de NT nu prea există prea mult.
Overkill-ul e un lucru bun, aduce TC.
Overtraining nu există, orice naţională îşi antrenează jucătorii şi la 32-33 de ani.
Vârsta înaintată? N-aş şti ce să zic, teoretic se poate juca la NT şi cu jucători de 35 de ani dacă au stamina corectă. Însă, viteza mai mare de antrenament a generaţiilor mai tinere, combinată cu viteza de scădere a skill-urilor la moşi, face ca vârsta optimă de NT în prezent să fie între 29 şi 32 de ani.
Experienţa mai mare de 20? Ce bine ar fi să fie în cazul a cât mai multor jucători! Din păcate e greu să mai aduni atâta experienţă la destul de mulţi jucători. Viteza de rotaţie e mult mai mare faţă de vremea în care se trăia numai cu divini la NT (pentru cine nu crede, să verifice câte selecţii avea Bălica (20418873)) - (/World/Stats/StatsNationalTeams.aspx).

nathariel29: În general, nu cred în overkill şi acest lucru îl aplic şi în Hattrick. Singura problemă posibilă ar fi vârsta. Îmi e foarte greu să cred că un jucător de 33-35 ani are şanse, poate doar în cazul în care pe postul lui chiar nu sunt alte opţiuni, greu de spus ceva fără un exemplu concret. E de la caz, la caz.

athoss: Nimic nu este prea mult la NT. Cu cât mai mult, cu atât mai bine în toate compartimentele!
Overkill în atac îţi aduce TC, overtraining nu există pentru că jucătorii bătrâni de peste 30 de ani încep să scadă serios la calităţi şi atunci au nevoie de antrenament (eu sincer mi-aş dori un mijlocaş divin +++ la NT, dar nu se mai pot face, iar experienţa cu cât e mai mare de 20 cu atât mai bine pentru eventul de experienţă!

În ce minut treceţi în all ofensive dacă sunteţi conduşi?

D: 60+ sau diferenţă de goluri.

P: Niciodată. All ofensive joci din primul minut, cu schimbări defensive dacă rezultatul îţi e favorabil (pentru a profita de retragere in apărare). Să te arunci în AO în timpul partidei tinde să fie o greseală, deseori flancul de apărare, pe care îl ignori astfel, cedează şi meciul se încheie cu înfrângere.

N: Depinde de diferenţa la care sunt condus, de adversar, sunt mulţi factori de luat în considerare. Ca să dau nişte numere aş zice min. 60-65 dacă sunt condus la 1 gol. Sau la pauză, dacă ceilalţi conduc la 2 goluri, ori de la 3 în sus. Însă e trist dacă ajung în situaţia aia.

A: Când joc all ofensive fac schimbări defensive.
Dacă ai vrut să întrebi când trec într-o formulă ofensivă dacă sunt condus, răspunsul este: între min. 55 şi 65!

Cu ce veniţi diferit? Ce schimbări aduceţi?

D: Nu îmi propun să reinventez roata, dar sunt sigur că vei găsi răspunsurile potrivite dacă ajungi pe topicul meu de campanie (16774057.1).

P: Aş zice că sunt dispus să joc LS.
Ştiu sigur că voi insista pentru mai mulţi SP-eri în lot.
Sunt dispus să mai dau o şansă atacanţilor clasici (şansă de care au cam fost privaţi în ultimele mandate). Asta mai ales în aşezări de CA, dar nu numai.

N: Sunt dispus să joc orice tactică obscură, dacă am certitudinea că voi câştiga meciul cu ea (iar în cazul în care eşuez, să-mi asum toată răspunderea).

A: Fiind monitor şi supervizor de atacanţi pe toate palierele de vârstă (U17, U20 si NT) o să dau mai mult credit atacanţilor clasici pe care nu i-a vrut Anton (945664)!

Cât vă ia, în general, să decideţi cum veţi juca un meci?

D: Destul de mult timp, iar perioada de timp creşte direct proporţional cu dificultatea/importanţa partidei. Am avut şi meciuri de peste 7-8 ore (timp efectiv) împărţite pe mai multe zile.

P: Cel mai des tactica este făcută cu 2-3 meciuri mai devreme, astfel încât să poţi urmări şi experienţa pe aşezări. Iar vinerea, funcţie de scorul din acea zi, tind să fiu decis deja cu privire la tactica din vinerea viitoare şi să am setate 2-3 variante pentru următoarea zi de vineri.
La echipa de club lucrurile sunt şi mai simple şi merg destul de usor. Niciodată nu durează mai mult de 5 minute pentru a alege tactica dorită, dar pierd mai mult timp selectând jucătorii (în funcţie de formă, ordinele individuale, etc...).

N: Destul de mult, greu de cuantificat. De obicei am mai multe tactici şi îmi fac calcule pentru fiecare in parte, îmi pun întrebări în sferele 'de ce da?' sau 'de ce nu?' etc. Cel mai mult ar dura 10-12 ore pentru un meci de tip finală HM sau CM.

A: În funcţie de factorii care influenţează echipa(mă refer la TS, TC, forme) cred că nu mai mult de 5 minute, evident după un studiu amănunţit al adversarului şi o consultare cu cei din echipă!
Nu poţi să joci pressing dacă ai 4 trepte de TS sub adversar şi joci în deplasare...

Care sunt primele detalii pe care le luaţi în considerare la un adversar?

D: Dacă vorbim de naţionale, întâi analizez userul, echipa sa de club, meciurile de până în acel moment de la naţională, predecesorii săi, ţări similare într-o conjunctură similară şi lista poate continua...

P: Preferinţele sale tactice. Mă interesează ce tip de aşezări preferă: defensive, ofensive, echilibrate, simetrice, etc..

N: Meciurile jucate în ultimele 2-3 luni, preferinţele tactice, experienţa cu aşezările, în cazul naţionalei probabil ultimele meciuri jucate de fiecare jucător în parte la echipa de club încercând să-mi dau seama cam ce nivel are la skilluri.

A: Felul cum a jucat până atunci. Mă interesează dacă este "gambler", echilibrat sau defensiv.
De exemplu, pasadia este un antrenor înclinat spre defensivă.

CA cu antrenor ofensiv: pro sau contra? De ce?

D: Contra. Un CA bun începe de pe linia de fund, iar la NT nu ai jucători vizibil mai buni decât adversarul ca să îţi poţi permite să joci cu antrenor ofensiv.

P: Nici pro, nici contra. Importante sunt rating-urile de care simţi că ai nevoie în acel meci. Dacă CA-ul cu antrenor ofensiv oferă acele rating-uri, atunci sunt pro.

N: Dacă stelele se aliniază corect şi această tactică e singurul mod în care pot câştiga un meci, atunci da. Dar în acest moment îmi e imposibil să văd un scenariu realist în care să se aplice. Dacă vreau ceva mai mult atac merg pe neutru ca să nu lovesc în apărare.

A: Depinde dacă rezistă apărarea sau ba! Dacă ai antrenor ofensiv şi atacul advers este lângă apărarea ta, nu este deloc bine... Deci nici pro, nici contra, dar dacă m-ar mulţumi ratingurile cu antrenor ofensiv nu aş ezita să îl folosesc!

Cineva din staff a dat informaţii adversarului şi aţi pierdut un meci din cauza asta. Cum abordaţi o astfel de problemă?

D: Aşa ceva este o utopie, vreau să cred că toată lumea îşi alege stafful cu multă atenţie şi are încredere deplină în ei. Cu scuzele de rigoare, nu aş vrea nici măcar să analizez acest scenariu, fie el şi ipotetic, deoarece este trist.

P: Nasol. Înseamnă că n-am avut încredere în cine trebuia.
Dar după cum am spus, eu practic nu o să am staff. Sau altfel spus, opţiunea finală nu o să fie comunicată în staff.

N: Acel cineva nu mai face parte din staff (ar fi trist să se întâmple).

A: Păi nu mai am ce să fac, nu? Dar am grijă ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de incidente... Ideea e că ordinele le dai tu, nu spui la nimeni! Cu staff-ul doar te consulţi, dar decizia (ordinele) o iei tu şi, cel puţin în cazul meu, nu o voi pune în federaţie!

Aţi selecţiona un PDF cu skill-uri mai bune decât ale unui TDF?

D: Improbabil, ar trebui să se alinieze foarte multe stele ca un atacant fără o specialitate direct cauzatoare de gol, cum este Powerful, să apară în primul 11.

P: NUUUUU! E mult mai importantă specialitatea utilă de gol decât orice diferenţă posibilă în skilluri.

N: Nu. Şansele ca pentru postul de DF să fie doar puternici, în orice moment, sunt nule. Iar acel 'mai bune' nu compensează nici pe departe tehnicitatea unui TDF.

A: NU, niciodată! Dacă aş avea un rapid, imprevizibil, tehnic sau cap mai slab ca puternicul aş lua unul din ei...
Aş renunţa la skilluri în dauna specialităţii întotdeauna, cel puţin la atacanţi unde eventurile (mai ales la rapizi) sunt dese şi îţi pot aduce victoria într-un meci echilibrat!

Care este cea mai mare performanţă a voastră la nivel de club?

D: Titlul de campioană naţională.

P: Finala Cupei venită după o succesiune de meciuri foarte frumoase încununate de semifinala (454622372) contra lui Tieger (35946).

N: Locul 3 în liga a 2-a cu un club administrat de pe vechiul cont (pe nedrept) banat.

A: Prezenţa în liga a III-a şi în primele 100 de echipe din România! Ar fi şi finala Trofeului Carpaţi Liga VII...

Planificaţi înainte sau lăsaţi totul pe baza inspiraţiei de moment?

D: Niciodată nu poţi să planifici totul dinainte, la fel cum niciodată nu este indicat să te bazezi doar pe inspiraţie. Cel mai sănătos este o combinaţie între cele două aspecte, cu o pondere mai mare pentru planificarea şi pregătirea sârguincioasă a meciului.

P: Planific ceea ce e posibil să planific, dar totodată accept că unele lucruri trebuie să le laşi pe seama inspiraţiei.

La naţionale de exemplu, calificările se pot planifica în detaliu foarte bine şi foarte uşor. Meciurile din grupe sunt altă mâncare de peşte, însă.

N: Câte puţin din fiecare. De obicei încep cu un plan oarecare pe care-l îmbunătaţesc în anumite momente de inspiraţie sau după lungi perioade de gândire/calcule.

A: Lucrurile care le pot planifica le fac, dar inspiraţia de moment poate face diferenţa! Nu m-aş lăsa total la voia inspiraţiei...

Adevăratul scop pentru care am pus aceste întrebări, este acela de a crea un profil psihologic al candidaţilor pe baza căruia să pot alege pe unul dintre ei.

După ce am citit tot ce au scris pe forumul de dezbateri, i-am studiat pe fiecare în parte şi am stabilit un sistem de departajare cu mai multe criterii şi cu note de la 1 la 4.
Experienţa, mentalitate, notorietate, conexiuni, impulsivitate, inteligenţă, răbdare, umor - toate sunt acolo...
I-am notat pe fiecare şi la sfârşit am comparat rezultatele.

Voi ce criterii de departajare aveţi?

PS: Mulţumesc celor 4 candidaţi pentru colaborare , precum şi lui HPE-relu (7533491).
Duckadam m-a inspirat să scriu acest articol spunând că interesul iniţial pentru echipa naţională trebuie să vină de la noi suporterii şi a comparat acest interes cu un bulgăre de zăpadă. Dacă nu îl impingi la vale, nu se va face mare niciodată. Cum ştii că nu îţi place ceva, dacă nu încerci?!

Eu am început să îl împing pe al meu... Voi ce aveţi de gând?

Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.
Vă aşteptăm pe forum: (16783243.1).

Articolul anterior: Oficialii la raport (18693).



2015-03-23 08:12:23, 3002 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=18774]

 
Server 071