We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Interviu cu Ratsia

Ratsia (88666) este cel mai „urmărit” utilizator din Hattrick (exceptându-i pe actualii sau foștii HT-ei): mai mult de 400 de utilizatori folosesc funcția bookmark pentru a-i urmări postările de pe forum. El joacă Hattrick din 2002 și este cunoscut ca o persoană foarte interesantă. Și atunci când editorialele sunt publicate, o mulțime de utilizatori încep să îi urmărească postările, pentru a vedea ideile unui user care știe cu ce se „mănâncă” acest joc. Prin acest interviu, noi încercăm să îți oferim mai multe informații despre el, dar și despre ideile/propunerile sale referitoare la Hattrick.

Bună, Ratsia, și mulțumesc pentru ocazia oferită de a-i lua un interviu unuia dintre cei mai populari manageri din Hattrick. Citim postările tale zilnic, dar doar puțini dintre noi cunosc cu adevărat cine este persoana care se ascunde în spatele utilizatorului Ratsia. Hai să începem cu o întrebare ușoară. Poți să ne spui câte ceva despre tine?

Oh, dar asta e cea mai grea întrebare...

Sunt o persoană de 36 de ani, din Finlanda, care locuiește cu fetița și soția în Helsinki. Lucrez în domeniul calculatoarelor, pe mașini de învățare, inteligență artificială și analiza datelor, la Universitatea din Helsinki, unde conduc un mic grup de cercetare. În timpul rămas liber, sunt un pasionat al board games, al mâncării gustoase, dar și al lucrurilor uzuale, precum întâlnirile cu prietenii.

În cele de mai sus, am prezentat cine sunt eu astăzi, dar de-a lungul celor aproape 13 ani de joc, desigur că am parcurs mai multe etape în viață. Am început și mi-am încheiat studiile pentru doctorat în timp ce jucam Hattrick, m-am căsătorit și am divorțat, mi-am cumpărat și vândut primul apartament. Dacă rețineți postările mele din zilele de mult timp apuse, ele probabil că nu conturează personajul de astăzi atât de bine.

Joci Hattrick din 2002. Cu siguranță că ai foarte multe realizări. Poți să ne prezinți varianta scurtă a poveștii echipei tale? Crezi că ți-ai atins limita sau sunt și alte lucruri pe care ai vrea să le mai realizezi cu echipa actuală?

Cred că aș putea scrie mii de cuvinte despre acest lucru, dar încerc să fiu scurt.

Într-adevăr, am început în 2002, chiar înainte ca ligile finlandeze să înceapă să se dezvolte rapid. Am pornit din divizia a IV-a, promovând de două ori la rând, aflându-mă în divizia a II-a, după mai puțin de două sezoane pline petrecute în joc, în timp ce alți manageri își primeau echipele în divizia a VI-a. Combinat cu un bug ce le-a dat unor echipe (precum și a mea) sute de fani la un update, am avut un start extrem de puternic, comparat cu restul masei de utilizatori. Cu toate acestea, tot mi-au trebuit 10 sezoane în II și în III înainte de a promova în Mestaruussarja, prima divizie din Finlanda care, apropo, era considerată, în acel moment, cea mai puternică serie din Hattrick, conform Alltid. Am ajuns să petrec 12 sezoane la rând acolo, câștigând titlul național de patru ori în 2007-2008. Când am obținut primele trei trofee, chiar am jucat cel mai bun fotbal din serie, dar modul în care l-am obținut pe al patrulea a fost un mare noroc; n-am pierdut niciun meci și am câștigat seria la 12 puncte diferență de locul secund, chiar dacă liga a avut un trader foarte puternic și câteva echipe care erau mai bune decât a mea.

Începand cu perioada în care am retrogradat, într-un final, din Mestaruussarja, am început să nu mai joc Hattrick, la propriu. Am avut întotdeauna constrângeri voluntare foarte puternice pentru echipa mea și, tot pe atunci, am început să realizez că este o presiune mentală prea mare pentru mine, ca să continui a depune chiar și un efort semi-intens. Mereu am evitat să fac atât de mult trading pe cât aș fi putut (chiar dacă, trebuie să admit, am luat parte la evenimentele care au dus la inventarea skill-trading-ului; m-am oprit brusc din a mai face asta, de îndată ce am realizat cu ce se „mănâncă” treaba). Intenționat am stat departe de cele mai profitabile tipuri de antrenament. Cu toate acestea, din 2008, am observat că, deși am ignorat toate aceste idei, finanțele mele - și, prin urmare, valoarea echipei - tot ar fi determinate de cât de mult voi alege să profit de „zonele gri”, precum culegerea câtorva sute de mii în plus din vânzarea/cumpărarea unor jucători sau prin utilizarea anumitor (tipuri de) jucători care nu erau considetați atât de puternici de comunitate. Nu aș putea continua să joc Hattrick cu o presiune constantă care mă face să gândesc astfel: „Dacă am vândut un jucător astăzi și l-am înlocuit cu unul ceva mai bun, aș câștiga 300 de mii gratis.”. Așadar, de atunci, am rămas o echipă medie din divizia a III-a sau a IV-a care, cu siguranță, nu va promova. Astăzi, aproape că mi-am pierdut complet interesul (dar mai ales timpul) și, de câteva ori, chiar am uitat să așez o formație în teren, așa că nu am vreun risc de a promova. Chiar mai mult, nu mai am echipă de tineret și nici energia de a utiliza lista de transferuri, dar tot ar trebui să fiu în stare să rezist în seria a IV-a, cât mai vreau..

În Hattrick Masters nu am avut niciodată succes, chiar dacă am reușit să câștig câteva meciuri. De asemenea, n-am ajuns vreodată într-o finală de Cupă. Aceste lucruri se datorează stilului meu de joc: întotdeauna m-a interesat progresul constant al echipei, mai degrabă decât meciurile individuale, refuzând să cumpăr temporar un jucător, exceptând cazurile rare (și în 99% din timp nu aș fi avut destui bani, oricum). Legat de aceste aspecte, simt că cea mai mare realizarea în joc se leagă de consistența echipei. FC Vompatti (22176) se află pe locul trei în clasamentul all-time din Mestaruussarja și a jucat 22 de sezoane consecutive în prima sau a doua divizie, din 2004 și până în 2010, într-o țară care, în trecut, era în topul celor mai puternice, dacă nu chiar cea mai puternică. Un alt lucru de care sunt, oarecum, mândru este acela că am reușit să ajung cel puțin în runda a 5-a în Cupă, în absolut fiecare sezon. Este cineva în Hattrick care se poate mândri cu așa ceva?

Cum ar putea fi contribuțiile (și posibil tacticile) să fie optimizate, astfel încât să întâlnim un echilibru și nu doar cea mai „bună” așezare?

Cea mai simplă metoda ar fi să îți dea dezavantaje clare la alegerea unei formații, prin adăugarea anumitor sancțiuni, cum ar fi: „Având doar doi fundași, adversarul primește câteva CA-uri, cu un impuls suplimentar al rating-urilor atacului central de 50%”. Atunci, am primi ceva de genul – 4-5-1 învinge 2-5-3, care înfrânge 3-5-2, care bate 4-5-1, dar fără alte schimbări majore, asta ar putea chiar să facă jocul mai rău. Totuși, acest mecanism de ghicit duce Hattrick-ul la un simplu joc de Piatră-hârtie-foarfece și asta nu-mi place deloc.

O altă metodă practică ar fi să schimbe, pur și simplu, contribuțiile pentru a echilibra diferite tactici și așezări. Nucleul motorului de joc funcționează bine, așa că nu am avea nevoie de schimbări majore. În schimb, un designer de joc competent ar trebui să petreacă câteva săptămâni pentru a analiza, simula și modifica contribuțiile sau alte detalii numerice. Acest lucru nu a fost realizat, dar ar fi mult mai important decât adăugarea de noi elemente în Hattrick sau reproiectarea completă a acestora.

Să spunem că HT-ii te-ar lăsa să conduci Hattrick-ul pentru un an. Care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai schimba sau implementa?

S-ar putea să rămâneți surprinși, dar niciuna dintre aceste schimbări nu ar fi legate de jocul în sine, ci despre modul în care el funcționează. În primul rând, aș modifica complet felul în care dezvoltatorii interacționează cu comunitatea; în loc ca ei să evite contactul cu comunitatea, toți dezvoltatorii ar trebui să aloce timp pentru relația cu oamenii din joc (în special pe forum). A doua schimbare ar fi de a angaja un designer de joc, o persoană capabilă și responsabilă de a echilibra numeroase detalii fine în motor. În al treilea rând, aș încorpora deciziile pe baza datelor pe care le au, în special pentru a îmbunătăți aspectul financiar al jocului și, desigur, pentru a crește numărul utilizatorilor; Hattrick-ul are un control al platformei lor, astfel că își permit să înregistreze foarte multe date despre clienții săi, pentru a influența deciziile legate de interfață, prețul Supporter-ului, politica de moderare sau alte lucruri.

Ce părere ai despre noii specialiști? Crezi că planul și-a atins obiectivul sau mai are nevoie de schimbări/îmbunătățiri?

Vechiul sistem de specialiști a fost cea mai prost concepută parte a jocului. Nu a avut niciun strop de transparență, nu cerea nicio acțiune, și chiar a avut niște alegeri care au fost strict mai rele decat altele, pentru toate variabilele relevante. În practică am fi putut, cu toate acestea, să ignorăm greșelile.

Noul sistem cu siguranță că aduce o îmbunătățire, dar asta doar pentru că este mai transparent. Totuși, ăsta nu este un motiv pentru a face schimbări în alegerile de specialiști, decât dacă vrei să exploatezi eventuale lacune sau îți place să faci schimbări radicale.
Un sistem bun ar putea fi implementat într-o zi sau două, în ziua de azi, așa că, în final, nu am primit nimic în plus din întârzierile uriașe dedicate „schimbărilor majore”. Iterând pe acea acea parte a Hattrick-ului a fost, probabil, cea mai bună oportunitate de până acum pentru a îmbunătăți nucleul jocului, dar dezvoltatorii nu au ținut cont de asta.

Din fericire, noi încă putem ignora complet această îmbunătățire. Nici nu-mi amintesc ce fel de specialiști am setat; când sistemul a fost lansat, am ales câțiva și nu am vreo intenție să îi schimb vreodată.

Mulțumim pentru răspuns. Din câte înțeleg, nu ești satisfăcut de situația actuală. Fără a dedica foarte mult timp acestui aspect, ce crezi că ar trebui îmbunătățit la noii specialiști?

Ceva care să îndeplinească un scop și probabil că cel mai bun țel ar fi alegerea lor, ținând cont de deciziile pe termen mediu. Hattrick-ul cuprinde decizii pe termen scurt în alegerea tacticii de meci și decizii pe termen lung în selecția lotului de jucători sau în configurarea antrenamentului, dar puține pe termen mediu, exceptând managementul TS-ului. Specialiștii ar putea fi un instrument natural pentru introducerea acestor aspecte, detalii pe care să le setăm pentru probabil 4-8 săptămâni și care să aibă efecte notabile. Modul de alegere al specialiștilor al fiecărui club ar trebui să fie, de asemenea, public.

Un exemplu practic ar putea fi: „Exerciții de Contraatac pentru 6 săptămâni. Îmbunătățește rata de conversie cu 2%/nivel de-a lungul primei săptămâni, 4%/nivel pentru cea de-a doua săptămână, apoi 6%/nivel pentru următoarele 4 săptămâni. Angajarea unui specialist în CA-uri blochează orice alți specialiști pentru 12 săptămâni”.

Am citit de multe ori, pe forum, ideea împărțirii tipurilor de antrenament, în procente. De exemplu, în loc să antrenezi 100% atac, ai putea antrena 50% atac, 30% pase scurte și 20% atacuri pe extremă. Care crezi că ar fi rezultatul, din punct de vedere economic? Consideri că sistemul de antrenament ar putea fi îmbunătățit în alt mod?

Chiar nu am nicio idee ce impact economic ar putea aduce schimbarea, dar nu văd cum ar putea dezvolta jocul această modificare. În orice caz, ideea probabil că ar crea loturi și așezări mai stagnante, făcând Hattrick-ul mult mai plictisitor.

Ce face – sau a făcut – ca Hattrick-ul să fie distractiv pentru tine? Poți să le dai un sfat managerilor care citesc acest articol?

Pentru mine, cel mai important aspect din Hattrick a fost întotdeauna ritmul lent și, în mod particular, mi-a plăcut ideea că nu am fost răsplătit pentru activitatea mea zilnică, precum în multe alte jocuri. Hattrick-ul este ca un joc propriu, în loc de unul bazat pe multitudinea click-urilor date zilnice, precum cele care te obligă să faci aceleași lucruri în fiecare zi. Probabil că sunt, totuși, jocuri mai bune în ziua de astăzi, dar chiar nu simt nevoia de a le juca și nici nu văd rostul să le încerc. Desigur, forumul are un rol extrem de important.

Principalul meu sfat ar fi acela de a nu lua jocul într-un mod prea serios. Cu cât îl joci mai serios, cu atât te vor deranja problemele și greșelile. Ignoră toate elementele care ție ți se par plictisitoare sau iritante, astfel încât timpul petrecut în Hattrick să se poată dedica părților distractive. Cu siguranță că, cel mai probabil, nu vei reuși să ajungi în primele divizii, dar dacă asta este tot ceea ce îți pasă, atunci e posibil ca Hattrick-ul să nu fie jocul potrivit pentru tine.

Nota editorului:

Vă aşteptăm pe forum: (16810829.1)

Acest interviu poate fi accesat şi pe pagina noastră de Facebook: (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1441411196174701&id=1411395832509571&fref=nf)

Articolul anterior: Pariuri sportive (18908).

2015-05-16 15:21:12, 3449 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=18949]

 
Server 071