We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

HT-RO.ORG

Mâine se împlineşte un an, o lună şi o săptămână de la lansarea celui mai de succes tracker românesc!

Marcăm acest moment prin publicarea unui interviu cu ---Alex--- (5814908), care a avut amabilitatea de a răspunde câtorva întrebări legate de creaţia sa.

Lectură plăcută!

Salut, Alex! Eşti deţinătorul şi principalul dezvoltator al unui domeniu tot mai popular în rândul managerilor români pasionaţi de universul echipelor naţionale. Este vorba de: (http://www.ht-ro.org), un produs certificat CHPP.

Pentru început, te rog să ne spui: Cum de te-ai oprit asupra acestei denumiri?

Salut și bine v-am găsit!

Alegerea unei denumiri a fost, de fapt, chiar foarte ușoară! Am urmărit să fie ceva scurt și ușor de reținut, dar în același timp relevant pentru scopul său. Astfel, fiind un site legat de Hattrick (HT) pentru România, HT-Ro a fost o alegere evidentă.
În plus, am găsit și numele de domeniu disponibil și totul s-a materializat în scurt timp.

Deși nu știu cât de popular este acum, dar sper să devină și mai popular în viitor, mai ales după publicarea acestui articol.

Ce este de fapt un tracker?

Dacă ar fi să traducem ad literam, "to (keep) track" înseamnă "a urmări" / "a ține evidența". Astfel, în termeni HT, un tracker este un site ajutător, care permite și facilitează monitorizarea (urmărirea) evoluției jucătorilor de-a lungul carierei lor.

Cum a apărut ideea unui tracker românesc?

Ideea unui tracker românesc a apărut mai mult din necesitate, în primul rând. La acea vreme, trackerul global (HT-World) părea să aibă unele probleme, nemaifiind susținut în mod activ de dezvoltatori și risca să dispară (ceea ce s-a și întâmplat) și, odată cu el, unele informații utile monitorizării jucătorilor români.

În al doilea rând, eu începusem prin septembrie 2013 să lucrez la un proiect personal, care se voia a fi un tool de monitorizare și predicție al antrenamentelor jucătorilor.
Dar sesizând problemele cu HT-World și în urma unor discuții în RTC (2807), am hotărât (împreună cu alți useri din federație) să demarez lucrul la HT-Ro.org, având deja atât cunoștințele, cât și experiența necesară unui astfel de proiect.

Și astfel, pe 17.01.2014, LM_-- (5012698) fonda o federație dedicată acestui proiect, unde au fost invitați câțiva manageri foarte implicați: opripom (201421), Flatron330 (11528071), Adobe (7102726), urmând ca pe parcurs să fie invitați și alții, când lucrurile au început să se miște în direcția dorită.
Înarmați cu multă voință, răbdare și entuziasm, am pornit la drum încrezători că vom face ceva util și necesar pentru comunitatea românescă din Hattrick.

Peste câteva zile, cerințele de bază erau stabilite și prioritizare în funcție de importanța lor, domeniul a fost înregistrat și site-ul a fost deschis unui număr limitat de utilizatori pentru a fi testat. Bineînțeles, a urmat o perioadă alertă în care vorbeam pe Skype și schimbam multe HT-mail-uri aproape în fiecare zi, pentru a clarifica și pune la punct toate cerințele.
Lucrurile au mers bine, eu având în acea perioadă mai mult timp liber, și astfel am reușit ca în week-end-ul de Paște din 2014, mai exact pe 19 Aprilie, să pemitem accesul publicului.
Deși, personal, nu eram mulțumit de calitatea site-ului la acel moment (știind că mai sunt multe de făcut), lansarea s-a dovedit a fi o idee bună, pentru că ne-a permis să vedem cum stau lucrurile cu adevărat, când zecile de useri înregistrați în primele zile au început să ne comunice impresiile, cât și problemele întâmpinate.

Acum, la un an de la lansare, cifrele vorbesc de la sine:
- 1653 de utilizatori înregistrați, dintre care 1480 au autorizat produsul
- 6117 de jucători în baza de date, dintre care peste 60% sunt actualizați zilnic
- 1320 de echipe al căror antrenament este cunoscut în (cel puțin) ultimele 2 sezoane

Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut și viitorul ne rezervă alte provocări. Dar, încet-încet, vom ajunge și acolo...

Profit de ocazie ca să le mulţumesc pe această cale lui RoLitoral (12533508) și Sir-PCV (2287807), cei care au făcut logo-urile site-ului.


Nu ştiam că avem atât de mulţi jucători români monitorizaţi. Poţi să ne spui şi câţi sunt pentru naţionala de tineret şi câţi pentru cea de seniori?

O întrebare extrem de grea, la care nu pot da un răspuns exact, datorită dinamicii foarte mari a jocului în contextul naționalelor. Tot timpul apar puști minune de 17 ani, care sunt în listele monitorilor, cum, la fel de bine, unii jucători nu mai sunt antrenați și se pierd pe parcurs.

Procentual, 47% din jucătorii de pe tracker au sub 21 de ani.

Iar dacă ar fi să aproximez numărul jucătorilor cu șanse decente la "titularizare" în oricare din naționale (bazându-mă pe listele monitorilor), cifra ar fi undeva pe la 450-500, cumulat.



Există riscuri negative pentru cei care permit trackerului să le scaneze echipa?

Nu, nu există niciun risc, deoarece aplicația solicită doar permisiuni de citire ("read-only") ale datelor.
Practic, odată autorizat, produsul are acces la skill-urile jucătorilor, tipul de antrenament, etc., dar nu poate modifica absolut nimic. Există și alte tipuri de permisiuni, precum cele de a seta ordinele pentru meci, sau pentru a accepta amicale, dar acestea nu sunt solicitate de aplicație. Acest lucru se poate vedea și verifica aici: (/MyHattrick/Preferences/ExternalAccessGrants.aspx).

Ce paşi trebuie să urmeze un cititor al acestui interviu care doreşte să introducă şi jucătorii săi în baza de date?

Procedura este destul de simplă și nu necesită decât două minute din timpul unui utilizator și implică:
- înregistrarea: (http://www.ht-ro.org/registration/register.html) și apoi logarea pe site
- autorizarea aplicației: (http://www.ht-ro.org/site/chppauth.html)
- scanarea echipei/echipelor: (http://www.ht-ro.org/site/scan.html)

Odată efectuată scanarea, utilizatorul practic nu mai are nicio grijă (nu este nevoit să se logheze săptămânal să facă update), deoarece jucătorii intrați în baza de date sunt actualizați automat zilnic.
În plus, o dată pe săptămână, echipele sunt re-scanate pentru a detecta eventualii noi jucători care se potrivesc cerințelor pentru a intra în vizorul "naționalelor".

Spuneai mai sus că mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Ne poţi spune care sunt primele 3 inovaţii pe care ai vrea să le vezi rezolvate în timp cât mai scurt?

Da, mai sunt lucruri de făcut, cât și unele de îmbunățit. Personal, dacă ar fi să alcătuiesc un top 3, acestea ar fi, în ordinea importanței:
- baza de date pentru juniorii din academii (o cerință constantă a comunității)
- notificări pe e-mail pentru monitori privind jucătorii scoși pe TL sau accidentați, sau cei care pierd antrenamente
- o funcționalitate ce va permite userilor să compare jucătorul lor cu "vârfurile de generație" și eventual va putea furniza un plan de antrenament adecvat pentru a-l aduce la "ușa" naționalei



Ca fiecare ''jucărie'', sunt sigur că şi aceasta presupune unele cheltuieli materiale. Ne poţi spune cam ce costuri implică acest tracker? Te rog să numeşti şi numele eventualilor sponsori ai acestui proiect.

Sigur, există și cheltuieli, dar din fericire, acestea nu au reprezentat un obstacol sau o problemă până acum și nici nu estimez că vor deveni în viitor. Deși nu am calculat niciodată la sânge, înregistrarea (și păstrarea) domeniului plus facturile de hosting ale server-ului ajung undeva la 150-180$ pe an, variind ușor în funcție de trafic.
Nu am avut nevoie de sponsori sau donații și nici nu am solicitat acest lucru vreodată, tot acest proiect fiind realizat din dorința de a da ceva înapoi comunității unui joc care mă "ține în priză" de peste 9 ani de zile...

Dar, dacă aș mai fi în țară, aș accepta cu mare plăcere "donațiile" în beri! :)

Te gândeşti să candidezi pentru un post de selecţioner, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat?

Simt că aici trebuie să dau un răspuns mai detaliat, pentru a evita anumite suspiciuni. :)

Dacă va fi să candidez vreodată pentru un post de selecționer în România, o voi face când mă voi simți pregătit (psihic, nu tactic :P) și mai ales dacă voi avea timpul necesar să mă dedic 101% acestui rol.
În niciun caz nu voi candida doar prin prisma faptului că am făcut un tracker pentru NT și aș "merita" o răsplată/recunoaștere... Cei care mă cunosc în RL știu că nu m-aș preta la așa ceva!

Şanse mai mari ar fi să candidez în Iordania, unde echipa a doua este în prima ligă și sunt un pic mai cunoscut. Plus că, provocarea ar fi mai mare să încerc cu un lot mai slab să obțin rezultate frumoase.

În încheiere, aş dori să aflu dacă există posibilitatea de a contoriza cumva impactul acestui interviu asupra cititorilor. E posibil, d.p.d.v. tehnic, să ne spui dacă numărul utilizatorilor trackerului a suferit modificări semnificative în urma publicării acestui interviu?

Sigur că da, se va putea vedea cu ușurință dacă acest interviu a avut vreun impact (eu sper că da), după numărul de manageri noi înregistrați. O să te țin la curent după publicarea articolului.


Ok, te rog să postezi observaţiile pe acest thread: (16814784.1). Şi ultima întrebare: ai de gând să mai dezvolţi şi alte proiecte CHPP?

Da, cel mai probabil voi mai dezvolta și alte proiecte. Inițial, plecasam la drum cu un proiect personal, pe care l-am pus pe pauză în favoarea tracker-ului. La un moment dat, când timpul (împărțit între o famile cu doi copii, un job solicitant și alte hobby-uri) îmi va permite, voi continua.
Dacă ar avea și ziua 30 de ore, ar fi totul mult mai ușor și rapid... :)


Nota editorului: Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.

Vă aşteptăm pe forum: (16814784.1).

Acest interviu poate fi accesat şi pe pagina noastră de Facebook: (https://www.facebook.com/Ht.P.Romania).

Articolul anterior: Interviu cu Ratsia (18949).




2015-05-25 19:07:23, 3441 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=18982]

 
Server 070