We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Nam-ı Diğer Adi Maç Motoru - 1

Maç motoru, Hattrick'te karşınıza çıkan tüm maç raporlarını oluşturan, yani kısacası maç sonuçlarını da üreten yazılımdır. Yıllardır oyunun en çok eleştirilen parçası olan ve her zaman da yapıcı olarak eleştirilmeyen bu yazılım, ayrıca kullanıcılar tarafından -beklenmeyen yenilgilerden dolayı- en çok geliştirilmesi ve güncellenmesi istenen oyunun en önemli bileşenlerden biri.

Bütün bu hoşnutsuzluğa rağmen, hatta bu yazıyı okuyan sizlerin de maç motorunun ürettiği sonuçlar sonucunda ettiğiniz şikayetlere rağmen, gerçekten maç motorunun NASIL çalıştığını biliyor musunuz?

Daha önceden Küresel Hattrick Gazetesi'nde yayınlanmış olan bu yazıda (yazan kişi trigrottro_e_klolala (10193531) isimli kullanıcıdır) size maç motorunun içinde dönen dolapları anlatmak için elimden geleni yapacağım.

Şans eseri olsa bile, bu yazıyı okuyup maç motoru hakkında biraz daha fazla bilgiye sahip olduğunuzda, oyunu daha iyi anlayacak ve maç reytinglerinizi artıracaksınız. Ve en önemlisi, bir daha maç kaybettiğinizde reytingleriniz daha iyiyken "Neden kaybettim?" diye yazarken en azından daha bilgili ve donanımlı bir şekilde tartışacaksınız.

Umarım yazıyı beğenirsiniz!

Giriş

Maç motorundan bahsederken aslında maçlardaki tüm gerçekleşen ya da gerçekleşme ihtimali olan olayları, sonunda da ortaya çıkan maç sonuçlarını belirleyen o kodlamayı kastediyorum.

Maçlardaki tüm olaylar aslında bir anlamda rastgele seçimlerden etkilenmektedir. Ancak bu, tüm maçın sadece rastgele bir seçime bağlı olduğu anlamına gelmez, çünkü olaylar ayrıca oyuncu yetenekleri, maç reytingleri, taktiklere göre ve yine rakibin seçtiği oyunculara, formasyonuna ve maç içi hamlelerine göre de belirlenir.

Örnek vermek gerekirse, KIRMIZI takımın %70 ve MAVİ takımın %30 kazanma ihtimali olduğunu düşünürsek, maç motorunu bu renkleri aynı torbaya koymaya ve rastgele bir renk seçmeye benzetebiliriz. Yani, senin rakibine karşı değerlerinin daha iyi olması torbadan çekilecek toplarda ihtimalini artırman demektir.

Burada amacımızın maç motorunun bizim gözlemlerimiz ve istatistiklerimize göre nasıl çalıştığını gözler önüne sermek olduğunu unutmayalım. Kılavuzda maç motoruyla ilgili bir sürü bilgi bulunmaktadır, ancak bunun yanında bizlerin de araştırmaları ve gözlemleri sayesinde keşfettiği ve toplulukta sürekli tartışılan birçok konu da mevcuttur. Bu da maç motorunun çalışma sistemi ile ilgili %100 emin olamadığımız anlamına gelmektedir. Ancak bazı verisel hatalar (özellikle formüllerde) genel tabloda çok büyük değişikliklere yol açmayacaktır.

Maç Motoru Yapısı

Her maçta maç motoru 15 olay üretir. Bu olaylar maçın 90 dakikasına düzenli aralıklarla yayılmaz, bu yüzden her maçta olay dakikalarının dağılımı farklıdır ve düzensizdir, bu yüzden herhangi bir maçta uzun bir süre olay olmaması ya da çok kısa süre içerisinde birçok olay olması mümkündür. Bu bazen biraz da otobüs beklemeye benzer, yarım saat boyunca otobüs gelmez, ardından peş peşe 3 tane gelir. Bu durum da bir maçta aynı dakika içinde nasıl 3 tane gol olabildiğini açıklar, yani başınıza böyle bir şey gelirse çok şaşırmayın.

Bir maç içerisinde 6 farklı olay üretilebilir:

a) Özel Olaylar
b) Şanslar (Gol Poziyonları ya da bilinen ataklar)
c) Kontra Ataklar, eğer normal şans değerlendirilemezse gerçekleşen
d) Sarı/Kırmızı Kartlar
e) Sakatlıklar
f) Karmaşa

Bunlardan sadece ilk 3'ü gol bulabileceğiniz olaylardır.

Özel Olaylar

Özel Olaylar Hattrick Kılavuz'un 13. maddesinde çok güzel bir şekilde açıklanmıştır. Bu yüzden her özel olayı çok detaya inmeden açıklayacağım, zaten dediğim gibi Kılavuz'da da mevcut.

Özel Olaylar, temelde hava olayları (güneşin ya da yağmurun etkileri) ve özel gol olayları olarak ikiye ayrılır.

Hava olayları, seçtiğimiz oyuncuların yıldız değerlerini etkiler, bu da haliyle takımın genel reytinglerine olumlu ya da olumsuz olarak yansır.

Gol olayları ise bir ya da iki oyuncunun özel yeteneklerinin birleşiminden dolayı oluşan olaylardır, tabi burada gol olup olmaması değişebilir ancak gol olmazsa kontra atak oluşturmazlar. Özel olaylardan dolayı bir gol şansının oluşması topla oynama oranlarıyla doğru orantılıdır. Örneğin topla oynamanız %75 ise, özel olaylardan gol şansı yakalama ihtimaliniz %75 iken rakibinizin %25 olur, tabi burada yine iki takımın da özel olay üretebilecek türde oyunculara da sahip olması gerekmektedir.

Gol Şansı Dağılımı

Şans olarak da adlandırdığımız bu olaylar maç raporlarında en çok üretilen, en önemli ve en çok gol getiren olaylardır.

Direkt frikik ve uzaktan şutlar dışında hemen hemen tüm gol şansları, bireysel olarak tek bir oyuncunun özelliklerinden etkilenmez, bunun yerine iki takımın maç reytinglerinin karşılaştırılması sonucu meydana gelir.

Gol şansları özel ya da açık şanslar olarak ikiye ayrılır.

Özel gol şansları sayı olarak sabittir. Her takımın 5 adet sabit gol şansı vardır ve duruma göre ya o şansı kullanma hakkı kazanır ve o olay oynatılır, ya da kullanma hakkı kazanamaz ve belki rapora bile yansımaz, olay silinir.

Açık gol şansları ise toplamda 5 tanedir ve belli bir tarafa ait değildir, yani 5 açık gol şansının tamamını tek bir takım alabilir. Açık gol olayları daima oynatılır ama duruma göre gol olmadığı takdirde rapora bile yansımayabilir.

Toparlamak gerekirse, her iki takıma verilen özel gol şansları oynatılmayabilir ve oynatıldığında rapora da yansımayabilir. Ancak açık gol şansları kesin oynatılır fakat duruma göre gol olmadığında rapora yansımayabilir. Kısacası bir maçta minimum 5, maksimum 15 olay oynatılır (Bazı gol şanslarının oynatıldığı halde gol olmayınca rapora yansımayabileceğini unutmayın).

Bir takımın gol şansı ile ödüllendirilip ödüllendirilmeyeceği orta saha değerlerinin şu şekilde karşılaştırılması ile olur:

Gol Şansı İhtimali(A) = ([OS(A)]^3) / ([OS(A)]^3 + [OS(B)]^3)



OS(A)= A takımının orta saha değeri
OS(B)= B takımının orta saha değeri
...^3= bir sayının küpü

Buradaki Orta Saha değerleri Hatstats'de ifade edilen değerlere göredir(*).

Eğer kaliteli (düşük) değerinde bir orta sahaya sahipseniz (bu değer Hatstats'e göre 26'dır) ve rakibiniz yeterli (çok düşük) orta saha değerine sahipse (Hatstats'e göre 21), gol şansını kullanma hakkını elde etme ihtimaliniz %66 iken rakibinizin %34 olur.

Gol Şansı İhtimali(A) = (26^3 ) / (26^3 + 21^3)

Gol Şansı İhtimali(A) = (17.576) / (17.576 + 9.261)

Gol Şansı İhtimali(A) = (17.576) / (26.837) = 0.655



Bir takım açık gol şansını kullanma hakkını kazanırsa, pozisyon gerçekleşir. Bu gol şansı da şu şekilde oynanır:

Önce maç motoru gol şansının nereden gerçekleşeceğine karar verir:

- %50 ihtimal Kanat Atağı (%25 sağ, %25 sol)
- %35 ihtimal Göbek Atağı
- %5 ihtimal Endirekt Frikik
- %10 ihtimal Direkt Frikik ya da Penaltı

Frikik olmayan şanslar eğer taktik olarak seçtiyseniz bazen uzaktan şut şeklinde de olabilir, bazen Uzaktan Şutlar taktiğini seçmemiş olsanız bile bu olay gerçekleşebilir. Bazı olaylarda ise eğer Kanattan Atak ya da Göbek Atak oynuyorsanız bir kanat atağı göbek atağa ya da göbek atağı kanattan atağa dönüşebilir. Şunu da asla unutmayın, takımın taktik kabiliyeti atağın nereden gerçekleşeceğine karar verildikten sonra devreye girer ve atağa etki eder.

Bundan sonra şans değerlendirilir ve maç motoru bunun bir gol olup olmayacağına karar verir.

Maç motoru bu durumu hesaplamak için, atak yaptığınız bölgenin atak değerleri ile rakibin o bölgedeki defans değerlerini (Hatstats değerlerine göre) karşılaştırır. Şu değerler birbiriyle karşılaştırılır:



Atak Yapan TakımDefans Yapan Takım
Göbek Atak değeriGöbek Defans değeri
Sağ Atak değeriSol Defans değeri
Sol Atak değeriSağ Defans değeri
Endirekt Frikik Atak değeriEndirekt Frikik Defans değeri


Son araştırmalara göre gol ihtimali şu formüle göre belli oluyor gibi görünüyor:

Gol İhtimali(A) = (0,74*[At(A)^3]) / (0,74*[At(A)^3] + [Def(B)^3])



At(A)= A takımının atak yaptığı bölgedeki atak değeri
Def(B)= B takımının atak yapılan bölgedeki defans değeri
...^3= bir sayının küpü

Bu formüle göre de, bir takımın atak değeri ile diğer takımın aynı bölgedeki defans değeri eşitse o pozisyonun gol olma ihtimali %42,5 olur.

(İki takımın da değerinin 25 olduğunu düşünelim)

Gol İhtimali(A) = (0,74*[25^3]) / (0,74*[25^3] + [25^3])

Gol İhtimali(A) = (11.562,5) / (11.562,5 + 15.625)

Gol İhtimali(A) = (11.562,5) / (27.187,5) = 0,425



Direkt frikik ve uzaktan şutlarda karşılaştırma takım reytingleri değil doğrudan oyuncular arasında olur, yani şutu çeken kişi ile kaleci arasında.

Bununla ilgili direk olarak söyleyebileceğimiz bir formül yok, bildiğimiz tek şey kaleci golü önlemek için Kalecilik ve Duran Toplar yeteneğinin birleşiminden faydalanıyor; şutu çeken oyuncu ise direkt frikik ve penaltılarda Duran Toplar yeteneğini, uzaktan şutlarda ise Golcülük yeteneğini kullanıyor.

(devamı ikinci yazıda...)

2015-11-03 20:53:46, 3425 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=19294]

 
Server 070