We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Început de drum în Hattrick

Bun venit în lumea Hattrick! Doar ce ai primit o echipă, însă în acest moment probabil că te întrebi: “Şi acum ce? Cum se joacă? Când voi avea primul meci? Trebuie să măresc stadionul? Care este portarul echipei mele? Jucătorii ăştia sunt necunoscuţi, nu există un Maradona, un Van Basten, un Gheorghe Hagi? Cum pregătesc meciurile?”

Totuşi, înainte de a te arunca în piscină, haide să vedem mai bine ce temperatură are apa şi să facem câteva mişcări de încălzire. Nu te grăbi, este doar prima ta zi în Hattrick, există oameni care sunt aici de peste 15 ani, iar mulţi dintre ei au comis o groază de erori în primele zile, în primele săptămâni, iar acum tu poţi învăţa din greşelile şi experienţele lor și apoi, cu trecerea timpului, vei descoperi, poate, că ai obţinut rezultate mai bune decât ale lor.

După ce ai citit regulile şi eventual un ghid al începătorilor, după ce ai ales unul sau mai multe programe ajutătoare şi te-ai obişnuit un pic cu formatul paginii, vei fi evident nerăbdător să "intri în pâine", să spunem aşa.
Care ar fi, însă, elementele de bază pentru început?

Economia este un factor important în Hattrick, la fel ca şi în viaţa de zi cu zi. Iar tu, ca nou venit în lumea Hattrick, trebuie să înţelegi că ai luat frâiele unei echipe din ultima divizie, cu un lot de jucători mai mult decât slab, cu puţini bani în cont şi cu puţine cunoştinţe despre joc.
Dar, în 1-2 sezoane vei şti mai multe despre joc, despre cum funcţionează economia, ce plan de antrenament să urmezi, etc. Totuși, până vei afla, ar fi bine să nu faci greşeli, mai ales că banii cu care pleci la drum sunt puţini.

Care ar fi, în acest caz, obiectivele pentru primele două sezoane?

- Familiarizarea cu jocul și înțelegerea acestuia.
Citește regulamentul, intră pe forum, urmărește pagini ajutătoare și articole de presă. Testează așezările cu echipa proprie și nu îți face griji dacă la început vei pierde câteva meciuri.

- Menţinerea balanţei economice la un nivel pozitiv.
Mai jos, vom trata mai în detaliu acest aspect.

- Formarea lotului.
Jucătorii pe care îi primeşti în echipa iniţială sunt, în general, foarte slabi. Cu ceva şansă, abia se pot păstra doi-trei. Aşadar, trebuie completat lotul cu jucători pe posturile neantrenabile. Un lot format din 13-15 jucători este suficient pentru început.
Structura acestuia ar fi (notă: în paranteză e calitatea principală): 1 portar (portar), 4-5 fundaşi (apărare), 4-5 mijlocaşi (construcţie), 1-2 extreme (extremă), 2-3 atacanţi (atac/pase).
Calitatea de rezistenţă este folosită de către toţi jucătorii, este indicat un nivel minim acceptabil, iar un nivel decent ar fi bun.
Pe măsură ce se cumpără noii jucători, se concediază (sau se vând, dacă este posibil) cei din lotul iniţial.

- Începerea unui ciclu de antrenament.
Cu cât jucătorii sunt mai tineri, cu atât viteza de antrenament este mai mare, aşadar jucătorii de 17-18 ani sunt cei mai indicaţi pentru antrenament.
În general, cei de 17 ani sunt destul de scumpi, însă viteza de antrenament la calităţile scăzute este destul de mare, se poate începe de la inadecvat, de exemplu.
Piaţa este plină de astfel de jucători, la preţuri foarte scăzute. De asemenea, vom dezbate ceva mai în detaliu, mai jos.

- Pornirea unei academii de tineret şi înţelegerea modului în care funcţionează.
Ar mai fi cateva recomandări în ceea ce privește antrenorul, stadionul și Academia de Tineret:

- Nu schimba antrenorul! Până de curând, o echipă nouă pornea cu antrenor slab şi trebuia să investeşti ceva bani într-un antrenor acceptabil cu lider jalnic, antrenor care era perfect pentru o echipă ce porneşte la drum.
Ieftin şi eficient, având în vedere faptul că nu vom avea nevoie de un antrenor cu lider mare la început, iar viteza de antrenament este mai mult decât rezonabilă. Preţul acestuia era de 1.592.000 lei (79.600 E). Dar acum, toate echipele noi primesc antrenor acceptabil.
Aşadar, îl poţi folosi cu încredere, nu este nevoie să îl schimbi deocamdată.

- Nu mări stadionul! Porneşti la drum cu un stadion de 12.000 locuri. Nu uita că te afli în ultima sau în penultima divizie, deci ai mai mult decât suficiente locuri pentru început. Singurul sfat pentru începători, în privinţa stadionului, este acesta: Nu te atinge de stadion! Nu construi nimic, nu demola nimic!

- Pentru junior, dacă alegi să foloseşti reţeaua de scouteri, costul este de 100.000 (investiţie mică), 200.000 sau 400.000 mii. De recomandat ar fi, însă, deschiderea unei Academii de Tineret, taxa unică de pornire fiind 100.000 lei şi 200.000 lei/săptămână cu un scout.



Economia inițială

Menţinerea balanţei economice pe pozitiv este obligatorie, fiindcă numai aşa poţi rămâne în joc.
Care ar fi, deci, cheltuielile săptămânale şi care ar fi veniturile de care dispui?

Veniturile provin din banii de pe vânzarea biletelor, deci de la spectatori, apoi sunt banii de la sponsori, din vânzarea jucătorilor, din comisioane. Ar mai fi şi categoria "altele", în care intră premiile de final de sezon, depinzând de poziţia ta din clasament. Cum nu vei avea prea mulţi bani din vânzări, iar din comisioane cu atât mai puţin, ne vom mulţumi cu banii de la spectatori şi de la sponsori.
La cheltuieli, avem întreţinerea stadionului, salariile personalului, căutătorii de talente şi, cel mai important, salariile jucătorilor. Adăugăm, bineînţeles, atunci când este cazul, banii cheltuiţi pentru cumpărarea jucătorilor şi dobânda în momentul în care coborâm sub pragul de 0 la finanţe.

Pentru a înţelege mai bine jocul şi pentru a "prinde gustul", ar fi mai interesant dacă, pentru început, am câştiga ceva meciuri, fie ele şi în compania boţilor din diviziile inferioare.
Aşadar, pentru primele două sezoane, o formulă de lot ar putea fi următoarea: jucători de antrenat de 17 ani, nivel minim inadecvat şi apoi pe restul poziţiilor să cumpărăm jucători ceva mai bătrâni, cu salarii foarte mici şi cu ceva experienţă.
Cu aproximativ 2 milioane, se poate cumpăra o echipă cu astfel de "bătrânei" cu calitate minimă bun-excelent, vârstă cuprinsă între 27-33 de ani, rezistență minim acceptabil şi experienţă minim inadecvat. Salariile acestora ar însuma 120-150 mii/săptămână.
Foarte probabil, această investiţie nu va mai putea fi recuperată, dar nici nu va fi nevoie. Scopul este acela de a câştiga ceva meciuri în timp ce se antrenează primii juniori.

Ca şi plan iniţial de antrenament, pentru primele două sezoane am putea alege, printre altele, una dintre variantele de mai jos. Dar, înainte de asta, haideți să discutăm despre specialiști:

Angajarea specialiştilor

Noul sistem al specialiştilor, sistem care a intrat în vigoare pe 14 aprilie 2014, are marele avantaj de a prezenta, cu exactitate, aportul fiecăruia dintre specialişti.
Astfel, orice manager, inclusiv un începător, poate face calculele de rigoare. Ca idee, dacă se doreşte strict antrenament, se renunţă la asistent tactic, psiholog şi antrenor de formă şi se merge doar pe secunzi şi medic. În mod sigur, al 6-lea specialist (Directorul Financiar) nu va fi folosit inițial, angajarea acestuia are sens numai după ce în contul echipei se află mai mult de 400 milioane.
În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că numărul specialiştilor este limitat la 4, fiecare ocupând un slot. Singura excepţie este antrenorul secund, putem alege doi secunzi, ocupând două sloturi, evident.

Începând cu data de 15 decembrie 2015, a apărut o rectificare în ceea ce privește specialiștii, au fost introduse contractele acestora.
Astfel, un specialist poate fi angajat pe termen mai lung sau mai scurt (contract între 1 și 16 săptămâni). Cu cât este mai lung termenul, cu atât este mai scăzut costul per săptămână.
De exemplu, un secund de nivel 4 are un cost de 338.400 lei/săptămână dacă are un contract de o singură săptămână, dar în cazul în care i se oferă un contract pe un sezon (16 săptămâni), preţul pe săptămână este de 163.200 lei.

Formula minimă de start pentru începători propusă de mine ar fi următoarea:

- Antrenori secunzi: 2 (de nivel 4) contracte de un sezon - 2 * 163.200 = 320.400 lei/săptămână
- Medic de nivel 4, contract de un sezon - 163.200 lei/săptămână
- cel puţin un scout la academie.
Aşadar, costurile legate de personal ar fi de 683.600 lei/săptămână.

Deci, ce plan poți aplica?

- Antrenament de portar. Se cumpără doi portari cu calitatea inadecvat de portar şi slab de apărare, vârsta 17 ani şi maxim 40 zile. Preţul total de achiziţie - 500.000 lei. La 19 ani se obţin pe ei, în total, aproximativ 120 milioane.
- Antrenament de apărare. Se cumpăra 10 fundaşi cu calitate acceptabil de apărare, vârstă maximă 17 ani şi 40 de zile. Preţ de achiziţie: maxim 500.000 lei (se găsesc cu 20.000 lei/bucată). La 19 ani, se obţin pe ei în total aproximativ 120-150 milioane.
- Antrenament de construcţie. Se cumpără 6 mijlocaşi cu calitate acceptabil de construcţie, fără secundare sau calitate inadecvat de construcţie cu pase inadecvat (de indicat a doua variantă). Preţul fiecăruia nu depăşeşte 50.000 lei, deci un total de 300.000 lei. Apoi, încă 4 jucători cu extremă acceptabil şi construcţie inadecvat. Preţul fiecăruia nu depăşeşte 100.000 lei, aşadar un total de 400.000 lei. Preţul total al achiziţiilor, pentru acest antrenament, ar fi de ~1 milion. Vârsta maximă a jucătorilor cumpăraţi, maxim 17 ani şi 40 de zile. La 19 ani, se obţin aproximativ 200 milioane în urma vânzării acestor jucători.
- Antrenament de extreme. Se cumpără 8 jucători cu calitate acceptabil de extremă, vârsta maximă 17 ani şi 40 de zile. Preţul total pentru achiziţia acestora nu depăşeşte 1 milion lei. La 19 ani, se pot obţine aproximativ 160 milioane lei.
- Antrenament de atac. Se cumpără 6 jucători cu calitate acceptabil de atac, vârstă maximă 17 ani şi 40 de zile, preţul de achiziţie - maxim 500.000. La 19 ani, se pot obţine aproximativ 120 milioane lei. Trebuie ţinut cont de faptul că sumele pot fi puțin diferite, dacă, de exemplu, ne aflăm într-un moment sau altul al sezonului.

Balanţa pe primele două sezoane ar putea arăta în felul următor.

Plecăm cu un plus de 6 milioane lei în cont.

Cheltuieli iniţiale - 3.000.000 lei
- Lotul de jucători (exceptând antrenabilii) - 2.000.000 lei
- Jucători de antrenat - 500.000 - 1.000.000 lei

Cheltuieli săptămânale - 1.225.800 lei
- Salarii - 200.000 lei
- Întreţinerea stadionului - 142.000 lei
- Personal - 683.600 lei (2 secunzi de nivel 4, 1 medic de nivel 4 - toţi cu contracte de 16 săptămâni)
- Căutare de talente - 200.000 lei

Venituri săptămânale - 1.900.000 lei
- Spectatori - 2.000.000 lei (2 săptămâni), medie 1.000.000 lei/săptămână
- Sponsori - 900.000 lei

Venituri pe sezon - 1.600.000 lei (100.000 medie săptămânală)
- 300.000 lei medie premiu la final de sezon (considerăm că se obţine minim locul 4)
- 300.000 lei cotizaţii suporteri
- 1.000.000 lei spectatori Cupă (bani pe 1 tur de Cupă)

În acest mod, se poate menține o balanță sănătoasă în primele două sezoane, fără grija de a intra în faliment.
În acest timp, vor crește și jucătorii de la Academia de Tineret, vei învăţa cel puţin noţiunile de bază ale jocului și vei prinde gustul acestuia.
La finalul celor două sezoane, poţi vinde jucătorii pe care i-ai antrenat, iar cu banii obţinuţi poţi începe un plan de antrenament care să-ţi aducă mai multe performanţe şi care să te facă să ajungi poate, într-o zi, să câştigi Liga 1 sau Hattrick Masters.




Aș dori să-i mulțumesc lui Flatron330 (11528071), care a insistat pentru ca eu să scriu acest articol.
În realitate, datele de aici apar în (http://www.hattrick-university.ro) în 2-3 secțiuni ale paginii, iar el a reușit să le pună la un loc și "să iasă" de un articol. De asemenea, țin să specific, din nou, faptul că unele sume sunt relative, prețurile de transfer pot varia, de exemplu la început de sezon prețurile sunt mai ridicate, la final mai scăzute, etc.

Așadar, fiecare poate opta pentru variantele prezentate sau să ajusteze planurile conform prețurilor.
De exemplu, am spus despre mijlocașii de antrenat că ar fi bine să se înceapă de la acceptabil. Dar, dacă găsim jucători cu nivel "bun" la același preț și aceeași vârstă, evident că vom opta pentru cei din urmă.
Așa cum spun de fiecare dată, nu îmi place să dau "rețete", ci niște indicații. Ideal este ca fiecare să facă propriile calcule și să se documenteze pentru a putea trage singur concluzii.
Și, cel mai important: Nu lua nicio decizie decât după ce ai citit măcar o dată regulile jocului. Da, este multă informație acolo și îți trebuie timp să o citești și să o înțelegi.
Dar, pe viitor, vei vedea că regulile îți dau răspunsul la multe dintre întrebările tale.

Succes!



Forum: (16920842.1).
Articolul anterior: Interviu cu managerii Ligii 1 (19387).

2016-01-21 17:17:37, 4901 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=19381]

 
Server 070