We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Τακτική: Δημιουργικό Παιχνίδι

Μπορούμε να παίξουμε με τακτική Δημιουργικό Παιχνίδι στο αγαπημένο μας παιχνίδι, το Hattrick; Με ποιό τρόπο; Παρακάτω κάνω μία μικρή ανάλυση για το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις ειδικότητες Γρήγορου, Απρόβλεπτου και Τεχνικού μαζί με την εν λόγω τακτική.


Εισαγωγή
Υπάρχει κυρίαρχη ειδικότητα στο hattrick; «Όχι», αυτή ήταν η απάντηση που πήρα όταν έκανα σχετική ερώτηση σε έμπειρο χρήστη με διακρίσεις και νταμπλ από την Α΄ Εθνική.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν υπάρχει ειδικότητα χωρίς μειονεκτήματα. Και επειδή υπάρχουν αρνητικά γεγονότα μέσα στη λίστα των ειδικών γεγονότων, μπορεί κάποιος να επιλέξει μία ειδικότητα και αυτή να δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλο! Η λογική είναι ότι η μάχη για κάθε ειδικό γεγονός είναι δυναμική (dynamic battle) και κάθε φορά οι πιθανότητες μεταβάλλονται ανάλογα με το στήσιμο και των 2 ομάδων.

1. Γρήγορος ή άσπεκος μέσος;
Ας δούμε τι ισχύει για το γρήγορο κεντρικό μέσο με 'τιτάνιος' στη βασική ικανότητα
• ο γρήγορος μέσος θα παίζει είτε με 15 οργάνωση, είτε με 14,25 οργάνωση
• ο άσπεκος μέσος θα παίζει πάντα με 15 ικανότητα στην οργάνωση, ανεξαρτήτως καιρού

Με 3 γρήγορους μέσους σε ήλιο και βροχή θα χάνουμε -0,50 επίπεδο στο κέντρο σε αξιολόγηση με επίπεδο ηθικού ~νηφάλιος (ή παραπάνω). Αυτό στατιστικά θα συμβαίνει σε 4 αγώνες πρωταθλήματος κάθε σεζόν. Aν λοιπόν επιλέξουμε αυστηρά με όρους αξιολόγησης (ratings) θα πάρουμε τον άσπεκο, γιατί είναι σταθερός σε απόδοση ανεξαρτήτως καιρού.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν στοχεύουμε στα ειδικά του γρήγορου οι καλύτερες θέσεις για αυτήν την ειδικότητα είναι στα πλάγια (πλάγιοι μέσοι) και στην επίθεση (επιθετικοί). Εκεί οι γρήγοροι κάνουν την διαφορά.

2. Ειδικά γεγονότα με πάσα και σκορ
Με ποιο τρόπο μπορούμε να προσαρμόσουμε την προπόνηση των παικτών μας για να τους κάνουμε να σκοράρουν ειδικά γεγονότα με μεγαλύτερη επιτυχία; Αυτό μπορεί να συμβεί, κυρίως, στα ειδικά που απαιτούν πάσα και σκοράρισμα. Από το σύνολο 18 ειδικών τα 6 από αυτά χρειάζονται μία από τις δύο ικανότητες (ίσως και την εμπειρία).

1. Γρήγορος σκοράρει - Σκορ
2. Γρήγορος πασάρει - Πάσα
3. Τεχνικός περνάει κεφάλα - Σκορ, Εμπειρία
4. Τεχνικός Αμυντικός - Πάσα
5. Γκολ από μακρινή πάσα Απρόβλεπτου - Πάσα, Άμυνα*
6. Γκολ ειδική ενέργεια Απρόβλεπτου - Πάσα, Εμπειρία

Φυσικά υπάρχει το "Αυτογκόλ Απρόβλεπτου" που είναι αρνητικό γεγονός. Αυτό το βγάζουμε από την εξίσωση!

3. Ένας άσπεκος για την άμυνα
Τι ισχύει για την άμυνα; Οι μοναδικοί αμυντικοί που βγάζουν ειδικό γεγονός που σκοράρει είναι οι απρόβλεπτοι. Και οι κεφάλες από ομαδικό ειδικό. Έχουν όμως και αυτοί οι τύποι παικτών μειονεκτήματα. Επομένως, οι δυνατοί, οι γρήγοροι, οι τεχνικοί ακόμα και οι άσπεκοι αμυντικοί είναι εξίσου καλές επιλογές. Κάποτε στις διασκέψεις είχε ανοίξει μία πολύ ωραία συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη θέση για τους άσπεκους παίκτες, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.. Το συμπέρασμα είναι ότι αν έπρεπε να διαλέξω έναν παίκτη χωρίς ειδικότητα, αυτός θα ήταν σίγουρα ένας αμυντικός.

4.1 Β΄ Φάση ειδικού
Κάνοντας μια προσπάθεια να πετύχω βελτιστοποίηση ειδικών (SE optimization) και με βάση τα παραπάνω 6 ειδικά γεγονότα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ενεργοποίησή τους στην Β΄ φάση (β1. φάση επιλογής ειδικού γεγονότος, β2. επιλογή ομάδας και Γ. επιλογή θέσης) βασίζεται και στον παράγοντα τύχη.
Για παράδειγμα, δε με βοηθάει ιδιαίτερα η επιλογή ομαδικού ειδικού (team SE), όπως είναι τα κόρνερ, γιατί η πιθανότητα κατοχής θα είναι μάλλον μοιρασμένη, άρα η επιλογή ομάδας θα είναι, κατά παρόμοιο τρόπο, τυχαία. Η γενικότερη αντίληψη είναι ότι τα ομαδικά ειδικά έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης και στην Β΄ φάση δεν μπορεί να γίνει κάτι από εμάς.

4.2 Γ΄ Φάση ειδικού
Ωστόσο, αυτό που προσπαθώ να πετύχω είναι η επικράτηση στην Γ΄ φάση. Να κερδίσω τη μάχη του ειδικού έχοντας μία ή δύο ειδικότητες ίδιου τύπου, αλλά σε διαφορετικές θέσεις. Θα πρέπει, αναγκαστικά, να έχω αριθμητικά περισσότερες ειδικότητες αυτού του τύπου (ιδανικά, n≥2) από τον αντίπαλο. Ελπίζοντας να επιλεγεί το συγκεκριμένο ατομικό ειδικό γεγονός (individual SE) για το οποίο διατηρώ μεγάλο πλεονέκτημα κατοχής.

4.3 Ποσοστά «κατοχής» για ατομικό ειδικό γεγονός


Πιθανότητα «κατοχής» ατομικού ειδικού γεγονότος2345678
188,89%96,43%98,46%99,20%99,54%99,71%99,81%
277,14%88,89%93,98%96,43%97,72%98,46%
370,33%82,24%88,89%92,70%94,99%
466,14%77,14%84,28%88,89%
563,34%73,29%80,38%
661,36%70,33%
759,88%

Αν χρησιμοποιήσουμε 4 γρήγορους και ο αντίπαλος έχει 3 με βάση τον παραπάνω πίνακα έχουμε 70,33% πιθανότητα να πάρουμε την «κατοχή» για τα ειδικά γεγονότα που βγάζουν οι γρήγοροι. Τα ίδια περίπου ισχύουν για τους απρόβλεπτους και για τους τεχνικούς παίκτες.
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως όταν έχουμε την αριθμητική υπεροχή στην ειδικότητα είναι δύσκολο να πέσουμε κάτω από 60% κατοχή. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το χαρίσουμε στον αντίπαλο.

5. Τακτική: Δημιουργικό Παιχνίδι!
Η επιλογή να παίξει (ή όχι) κάποιος με τακτική δημιουργικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Και αυτό συμβαίνει, επειδή, όπως είπαμε, η μάχη για κάθε ειδικό γεγονός είναι δυναμική. Δεν εξαρτάται αποκλειστικά μόνο από εμάς, αλλά και από τις επιλογές του αντιπάλου όσον αφορά: τις ειδικότητες, τις θέσεις και τις ικανότητές τους για την τελική μετατροπή ενός ειδικού σε γκολ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθμίσουμε το ποσοστό της μείωσης στην άμυνα συνδυαστικά με τον αριθμό των ειδικοτήτων των παικτών και των 2 ομάδων για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.


Αν σας αρέσει κάντε like στο άρθρο.

2024-03-13 17:46:21, 307 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=23396]

 
Server 070