We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Un nou început

Având o discuţie în faţa unei sticle de bere zilele astea, am ajuns la concluzia că dacă mi-aş face acum prima echipă şi n-aş şti cu ce se mănâncă jocul, aş fi mult mai zăpăcit decât am fost atunci când m-am înscris şi am primit echipă. Aşadar, sper că acest articol vă va ajuta, pe voi, cei care sunteţi la început sau cei care nu ştiţi ce să faceţi, deşi aveţi ceva timp în joc, dar finanţele şi lotul unei echipe de abia înscrise.

Nu pierdem timpul şi intrăm direct în pâine. Completaţi testele de licenţă! Sunt uşoare, majoritatea se pot face foarte repede şi nu în ultimul rând veţi obţine din ele 6 milioane de lei care vor fi foarte importanţi pentru dezvoltarea echipei voastre. Cât timp faceţi testele de licenţă, treceţi prin regulament. N-o să înţelegeţi nici măcar jumătate din ce scrie acolo, dar nu-i nimic.
O să trec la o adresare la singular de acum încolo.
Notează ce nu ţi se pare clar şi vino cu întrebări pe forum. Forumul îl găseşti aici: (/Forum/Overview.aspx?v=0&f=93267). Abonează-te la el, deschide un subiect nou, pune întrebările şi vei găsi o mână de oameni care să-ţi răspundă pe îndelete. S-ar putea să te mai ia unul sau altul peste picior, însă nu-i băga în seamă, important e că există acolo lume dornică să te ajute şi nu trebuie să dezarmezi dacă apar ceilalţi primii. :)

Cum precizează şi Mr-Alex în articolul său (12619), e foarte important să NU umbli în anumite setări ale echipei până nu ai o înţelegere minimală a jocului. Altfel, rişti să iroseşti din resursele pe care le ai. Aceste lucruri ar fi:
“- nu investeşti în stadion (lasă-l aşa cum este);
- nu angaja specialişti, de nici un fel;
- nu cumpăra niciun jucător;
- nu investi în tineret.”


Bun, după ce termini licenţa, putem începe să ne jucăm şi la chestiile pe care NU trebuie să le faci. Ai în cont 6 milioane, iar banca te împrumută până la -4 milioane(când ajungi la -10 milioane şi stai 2 actualizări economice consecutive sub -10 milioane, îţi vei pierde echipa). Dacă ai urmat îndeaproape paşii de mai sus, atunci vei putea coborî lejer până la -4 milioane şi nu vei risca să ajungi în faliment, pentru că vei avea încasări mai mari decât cheltuielile şi vei recupera încet, încet, din datoria pe care o ai la bancă.

10 milioane şi 18 jucători. în articolul scris de Mr-Alex, primul pas era să-ţi iei un antrenor acceptabil, însă acum, pe acesta îl primeşti odată cu echipa. Astfel, primul pas e să te hotărăşti ce vrei să antrenezi. Pentru început, cel mai convenabil ar fi să antrenezi portar sau extremă. Dacă alegi să antrenezi portar, vizitează articolul lui Alex, care descrie foarte bine paşii pentru această alegere.

Eu îţi propun să antrenezi extremă. Caută pe lista de transferuri (/World/Transfers/) jucători care să aibă 17 ani şi un număr de zile cuprins între 35 şi 50 (atenţie, numărul de zile este foarte important, pentru că de fiecare data când jucătorul împlineşte un an, salariul sau se schimbă, iar această alegere te va ajuta). Ei trebuie să aibă calitatea de extremă la nivelul acceptabil, construcţie inadecvat şi pase inadecvat. Minim 6 dintre jucători ar trebui să aibă specialitatea rapid. Ceilalţi doi pot avea specialitatea cap. Căutările s-ar putea să dureze 2-3 săptămâni, ca să-i poţi lua pe toţi cu acele calităţi şi cu specialităţile aferente, dar atunci când va trebui să-i vinzi, vei vedea că aşteptarea a meritat. Un astfel de jucător ar trebui să te coste câteva sute de mii. Este indicat să dai maxim 750.000 pe un jucător. O să cumperi 8 jucători, iar în total vei da pe ei 6 milioane maxim.

Ai luat jucătorii pe care trebuie să-i antrenezi, acum e timpul să înveţi cum îi aşezi.
Doi dintre rapizi, cei care au ITC mai mare şi formă mai bună, o să-i joci ca extreme ofensive în campionat, iar cei doi căpoşi îi vei juca pe posturile de fundaşi laterali ofensivi.
Alţi doi rapizi îi vei juca tot extreme ofensive în amical/cupă, iar ultimii doi rapizi îi vei juca tot fundaşi laterali ofensivi în amical/cupă. Din regulament ştii exact cum funcţionează antrenamentul de extremă şi de ce trebuie aşezaţi jucătorii astfel.
Restul de posturi din echipă le ocupi cu jucătorii pe care i-ai primit. Desigur, dacă ai nelămuriri asupra a ceea ce am scris până acum, te aştept cu întrebări pe ht-mail sau pe forum.

Ca să setezi antrenamentul, prima oară trebuie să vizitezi Clubul meu---Specialişti, că să-ţi angajezi 6 antrenori secunzi(asta e tot ce faci aici), apoi te muţi în meniul de antrenament unde la tipul antrenamentului setezi extremă, la procentul de rezistenţă setezi 5%, iar la intensitatea antrenamentului pui 100%.

Aceşti jucători îi vei antrena timp de aproximativ 3 sezoane, până când cei pe care îi joci pe postul de extremă(atenţie, o dată ce ai stabilit care sunt cei 4 care joacă extremă şi care sunt cei 4 care joacă fundaş lateral, ar fi bine să nu-i mai roteşti între ei, dar poţi să roteşti jucătorii care joacă pe postul de extremă/fundaş lateral în funcţie de formă, ca să poţi juca cu ce ai mai bun în campionat) vor ajunge la nivelul titanic. Pe aceştia îi vei vinde.
Jucătorii care au jucat drept fundaşi laterali ar trebui să ajungă magnifici până atunci. Dintre aceştia vei vinde cei doi căpoşi şi îi vei păstra pe ceilalţi doi pentru echipa ta.
În mod normal, din vânzări ar trebui să încasezi cel puţin 200 de milioane, bani cu care îţi poţi dezvolta mai apoi echipa şi vei avea şi 2 jucători buni de care să te foloseşti.

De asemenea, în articolul lui Alex se găsesc nişte calcule utile asupra finanţelor tale şi cum se vor comporta acestea odată ce ai trecut la antrenamentul efectiv:
“Cheltuielile tale vor fi, cu aproximaţie:

- specialişti – 360.000
- academia de tineret – 400.000
- stadion – 142.000
- salarii – 300.000
- dobândă – dacă eşti pe minus

Total – 1.202.000 lei per săptămână => 2.404.000 lei la 2 săptămâni.

Veniturile tale vor fi, cu aproximaţie:

- spectatori – dacă stadionul se umple ar trebui să iei maxim 1.970.000 lei, dar el nu se va umple, mai ales la început; venitul fix săptămânal la spectatori vine din amicale, iar la 2 săptămâni şi dintr-un meci de campionat. Să presupunem că din amicale scoţi 100.000 lei/săptămână, iar din meciul de campionat în jur de 1.300.000 lei => 1.500.000 lei la 2 săptămâni
- sponsori – echipa ta este în divizia VIII sau VII, media de la sponsori fiind de 700.000 lei pentru divizia VIII şi 1.240.000 lei pentru divizia VII. Să zicem că de la sponsori vin 500.000 lei/săptămână = 1.000.000 lei la 2 săptămâni, coroborat cu veniturile din spectatori ar fi un 2.500.000 lei la 2 săptămâni. Nu va fi chiar aşa, dar oricum veniturile per 2 săptămâni, vor acoperi cheltuielile per 2 săptămâni, suma din cont rămânând constantă (poate cu un uşor trend spre +).”


După cum vezi, există acolo o secţiune privitoare la academia de tineret. Dacă reuşeşti să înveţi să foloseşti această academie, poate fi o sursă importantă de venituri pentru tine. Poţi ajunge să scoţi jucători de 17 ani pe care să-i poţi vinde cu cel puşin 5 milioane şi ţinând cont că într-un sezon investeşti aproximativ 6,5 milioane în academie(400.000*16 săptămâni), poate fi un avantaj. Desigur, poţi alege ca în primul sezon să nu-ţi deschizi academia de tineret, să strângi acei bani şi la sfârşitul primului sezon să-ţi schimbi antrenorul cu unul bun cu lider jalnic, apoi să deschizi şi academia, însă alegerea este a ta. Eu am făcut calculele pentru un antrenor acceptabil pentru toate cele 3 sezoane petrecute pe antrenament. Ţin să-ţi reamintesc că unul din cei mai bun prieteni pe care-i ai va fi forumul, indiferent ce subiect te macină.

Pe măsură ce mai înveţi anumite aspecte ale jocului poţi umbla şi la alte lucruri din acea lista a lui Alex de “aşa NU”.

Pe perioada celor 3 sezoane ar fi bine să te gândeşti la o strategie ceva mai lungă, să citeşti articole precum: (12991), (10648) sau (14887). Din nou, o să te bat la cap cu forumul, pentru că îţi poţi încropi o strategie şi folosindu-te de informaţiile de acolo, dar poţi alege şi de aici: (/Community/Press/) un articol pe care nu ţi l-am propus, poate găseşti unul interesant pentru tine. Nu în ultimul rând, trebuie neapărat să citeşti aici: (15180470.1).

Pentru a vedea cum arată schiţa unui plan de antrenament, poţi să citeşti acest articol: (15324). De asemenea, să ai în vedere că alte articole de gen au mai fost publicate în HT-Press.

Îţi urez succes.


Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.
Vă aşteptăm pe forum: (15929762.1)



Articolul anterior: Interviuri cu useri de succes (5): Fiara82 (16113)

2012-10-06 00:07:20, 3826 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=16121]

 
Server 071