We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

A face sau nu un PIC deal? Aceasta este întrebarea!

Acesta este un articol legat de așa numitele "PIC deal-uri". O privire de ansamblu asupra conversațiilor de pe forum pe acest subiect, plus câteva idei de încadrare ale viitoarelor discuții.

Possible spoiler. Click here to show

Topic-urile legate de PIC deal-uri (Notă: Le vom nota și MPIC mai jos, notație provenită de la Mutual Play It Cool) apar din când în când pe forum și, odată cu ele, urmează discuții aprinse. Practic, sunt trei tipuri de utilizatori cu păreri legate de acest fel de aranjament.

1. Moralistul:
Nu este de acord cu ideea de MPIC, văzând acest fapt ca fiind nesportiv sau lipsit de etică. Într-o lume ideală a moraliştilor, toți utilizatorii ar trebui să aibă o minimă decenţă şi să nu recurgă la asemenea tertipuri. Ei nu propun/acceptă niciodată un asemenea aranjament.

2. Omul de cuvânt:
Acest tip de manager acceptă că, vrând-nevrând, PIC deal-ul face parte din joc. Ei consideră că ambele părți au o obligație morală/etică în a-și menține cuvântul dat și a respecta acest deal odată încheiat. În lumea lor ideală, încălcarea aranjamentului este de neconceput.

3. Amoralistul:
Acesta trece cu vederea toate detaliile morale/etice ale unui deal și se concentrează asupra modului în care un MPIC poate avea impact asupra meciului și/sau sezonului. Într-o lume a lor ideală, deal-urile pot să exista, dar oricine ar trebui să accepte riscul care rezultă din încălcarea înțelegerii de unul sau ambii manageri implicați, dacă interesul echipei o cere. (Notă: Autorul, kicker78 (2540729), consideră că se regăsește în această categorie).

În general, moralistul și amoralistul se contrazic atunci când discută pe această temă, dar ceea ce rezultă este că părerile, deși sunt contrare, sunt bine structurate din punct de vedere logic. Oamenii de cuvânt se poziționează undeva la mijloc. Ei încearcă să-i convingă pe amoraliști că trebuie să existe o anumită doză de respect reciproc a unei înţelegeri și pe moraliști că nu-i cazul să fie mai catolici decât Papa.

Fiind un amoralist, nu susțin poziția moraliștilor, care consideră că un deal este pur și simplu o înțelegere secretă între doi utilizatori din care vor profita doar ei, ceilalți manageri/adversari având doar de suferit. Un MPIC trebuie văzut ca fiind o propunere riscantă. Managerul care acceptă deal-ul are riscul de a se trezi că el onorează înțelegerea, dar adversarul nu face la fel. În schimbul unui brânci dat spiritului echipei se poate aștepta ca șansele să câștige un meci (și tot ceea ce derivă din asta) să scadă semnificativ, dacă adversarul se răzgândeşte.
Pentru mine, această perspectivă transformă deal-urile într-o parte validă a modului în care se joacă Hattrick. Să ai libertatea de a încălca sau nu un asemenea pact adaugă o dimensiune interesantă în Hattrick. Care decizie mă ajută mai mult pe termen scurt şi/sau lung? Ar putea fi o acțiune cooperativă sau una egoistă?

Trebuie să admit că nu rezonez la opinia moraliștilor cum că ideea deal-ului este pur și simplu inacceptabilă. Consider că Hattrick-ul este un joc social și că unele aspecte din joc merg mai departe decât ordinele de meci sau antrenamentele echipei. Știu sigur că unii manageri vor depune mai mult efort în a-și învinge adversarii cu care nu s-au înțeles în trecut - postări acide pe forum sau discuții pe HT-Mail.
Nu blamez această "plăcere" a lor, într-un joc în care până şi dezvoltatorii subliniază importanţa laturei sociale. Aşadar, nu este nicio surpriză faptul că asemenea lucruri se întâmplă şi nu vreau deloc să insinuez că deţinătorii jocului sunt vinovaţi pentru faptul că socialul se reflectă şi în modul de abordare a meciurilor.
Orice interacțiune online între doi utilizatori creează o formă de relaționare asemănătoare cu comunicarea directă dintre oameni, în viața reală.
Respect punctul de vedere al moraliştilor, dar nu pot fi de acord cu ei că într-un MPIC deal este vorba doar de comportament nesportiv şi beneficii meschine.

În același timp, nu accept nici ideea pe care o transmit cei care consideră că, într-un joc, trebuie să ai aceleași principii etice precum în viața de zi cu zi. Nu pot fi de acord că renunțarea unilaterală denotă lipsa scrupulelor şi a onoarei celui în cauză.
Să accepți că MPIC-ul face parte din joc, pe când încălcarea lui nu, mi se pare a fi o fractură de logică. Eu văd MPIC-ul ca fiind o parte integrantă şi interesantă a jocului. Atât propunerea, cât și acceptarea și eventuala respectare a pactului de a juca relaxat în Hattrick n-ar trebui îmbrăcate în prea multe concepte etice și morale.

Nu pot să nu remarc că poziția oamenilor de cuvânt ar putea fi ușor de implementat în interfața ordinelor de meci.
Ar fi un experiment interesant pentru Hattrick să ai un buton prin care, cu un simplu click, oferi un PIC deal. Dacă adversarul apasă pe "Accept deal-ul", fereastra prin care se poate selecta atitudinea să fie blocată și, astfel, nu ai mai avea cum să mai rupi înțelegerea. Ar fi, desigur, alte câteva lucruri secundare de luat în considerare pentru implementare, dar nu o vor face prea dificilă.
Va face această decizie Hattrick-ul un joc mai bun, mai rău, sau ar rămâne același lucru, dar cu câteva butoane în plus?

Consider că, în loc să discutăm despre MPIC-uri ca despre lucruri dubioase, mai relevant ar fi să le privim ca niște deschideri la șah. În esența lui, PIC-dealul se aseamănă mai mult cu acestea decât cu niște afaceri necurate sau jurăminte ciudate. Propunerea deal-ului se compară cu deschiderea partidei din sportul minții. Riscul este apoi acceptat sau refuzat prin răspuns sau, după caz, lipsa acestuia. Orice decizie poate avea avantaje sau dezavantaje pe termen scurt și lung. N-ar fi mai interesant?

Închei concluzionând că, după părerea mea, apelăm destul de rar la această armă a jocului și mult prea puține deal-uri sunt încălcate. Jocul ar putea fi mult mai interesant dacă managerii ar apela mai des la asemenea strategii și, mai ales, dacă realizarea lor ar fi mai îndoielnică.



Nota editorului: Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.




Vă aşteptăm pe forum: (16943965.1), să votați și să argumentați votul și/sau poziția voastră față de acest subiect controversat.


Acest material poate fi citit și pe Facebook: (https://www.facebook.com/notes/hattrick-press-romania/a-face-sau-nu-un-pic-deal-aceasta-este-%C3%AEntrebarea/1567911440191342).

Articolul anterior: Academia de Tineret (Partea I) (19269).

2016-03-03 14:52:58, 1123 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=19485]

 
Server 070