We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

A Milli Oyuncu Yetiştirme Kılavuzu -1

Merhaba değerli HT Türkiye Ailesi,

Nihayet daha önce çıkardığım oyuncu yetiştirme kılavuzunu revize ettim ve güncel hâlini sizlere sunuyorum. Olasılık üzerine kurulu bir oyun olduğundan dolayı insanların olaylara bakış açısı ve yorumlaması farklı olabileceğinden yazdığım bu kılavuz için mutlak doğrudur diyemeyiz.

Ben bugüne kadar bu oyunda edindiğim bilgi, tecrübe ve istişareler sonucu bu kılavuzu hazırladım. Bana göre en doğrusu ne ise onu makaleye yansıttım.

Umarım HT Türkiye ailesine uzun süre hizmet edecek bir kaynak olur...

Kısa bir süre önce oyuncuların defansa katkı oranları ile ilgili bir çalışma yapıp makale olarak sizlere sunmuştum. Devamında ise ortasaha ve ataklar ile ilgili çalışmalar yapmaya başladım. Kaleci dışında diğer tüm oyuncuların defansa katkı yapan tek yetenekleri defans olduğu için bugüne kadar verilen tabloların doğruluğunu test etme imkanımız olmuştu. Yalnız ortasaha ve ataklar için aynı durum geçerli değil. (17035223.10) bu tablodaki defansa katkı oranları yaklaşık olarak bizim hesaplarımız ile örtüştüğü için bu tabloyu genel doğru olarak kabul edip kullanabiliriz ihtiyaç halinde.

Bu kılavuzu hazırlarken reel denemeler birinci derecede kaynağım olmuştur.




Genel Bilgiler

► Kılavuzun geri kalan kısımlarını doğru anlamak için lütfen genel bilgileri dikkatlice okuyunuz.

►3 ay kadar önce açıklanan değişikliklerde artık devasa üzerindeki yeteneklerin yeteneğe bağlı düşüşünün durdurulacağı söylenmişti. Aradaki farkı kapatmak için ise devasa üzerindeki antrenmanın hızının düşmeyi kapatacak şekilde azaltılacağı söylenmişti. Yani artık oyuncuların antrenmanı devasa üzerinde yavaşlayacak ama karşılığında da yeteneğe bağlı düşüş olmayacak. Biz antrenman kaybı olmasın diye yan yetenekleri önce tamamlayıp ana yeteneğe geçiyorduk. Ancak, yeni değişiklik sonrası ana yeteneğin önceden tamamlanması hem oyuncuların A takıma girmesini kolaylaştırır hem de oyuncuların ana yeteneği ne zaman tamamlayacağına dair olan belirsizliği biraz azaltır. Bu bağlamda oyuncu yetiştirirken ana yeteneğin önce bitirilmesi daha faydalı olacaktır. Eğer bireysel olarak milli takıma oyuncu yetiştiriyorsanız bu şekilde bir yol izlenilmesi daha mantıklıdır. Elbette ana yetenek erken tamamlanacağı için ödeyeceğiniz oyuncu maaşı daha yüksek olacaktır.

► Gözcülük yapanlar için durum biraz farklı. Eğer oyuncu yeteneklerinin tamamlaması için sürekli takım değiştirmek gerekiyorsa yan yeteneklerin hepsi tamamlandıktan sonra ana yetenek antrenmanının verdirilmesi gerekmektedir. Bu hem ekonomik olarak, hem de işlevsel olarak daha elverişli bir yoldur.

► Tüm mevkiler normal oynama durumu içindir. Ofansif veya defansif olacaklar için gerekli açıklama alt başlıklarda yapılmıştır.

► Oyuncu yeteneklerinde düşüş olabileceği için ana yetenek dışındaki yan yeteneklere ekstra antrenman vermeniz gerekmektedir. Ekstra antrenman oranları aşağıda belirtilmiştir.
★ 10-13 arası yetenekler için +1 antrenman
★ 13-15 arası yetenekler için +2 antrenman
★ 15 ve üstü yetenekler için +3 antrenman

► Duran top yaşlı oyuncularda bile çok çabuk seviye atladığı için en son duran top antrenmanı veriniz.

► Kaleci ve durantopçular dışındaki diğer oyuncuların duran toplarının 9 veya 10 olması yeterlidir.

► Genç oyuncular yaşlı oyunculara göre daha çabuk seviye atlar. Bununla beraber her antrenmanın ilerleme hızı farklıdır. Bu bakımdan oyuncu yeteneklerini tamamlamaya en ağır ilerleyenden başlamanız uzun vadede size az da olsa fayda sağlayacaktır.

► Kondisyon için 27 yaşı uygun görüyorum. Bu yaştan sonra oyuncunun milli kadroya girme zamanına göre kademeli olarak kondisyon yükseltmeye başlayınız. Unutmayınız ki milli takıma oyuncu gireceği zaman çok iyi kondisyona ulaşmış olması tercih edilir.

Antrenman sırası (En ağırdan en hızlıya doğru sıralanmıştır)
★ Defans
★ Golcülük
★ Oyunkuruculuk
★ Kısa Pas
★ Kanat
★ Kalecilik
★ Duran top

► A Milli takıma oyuncu yetiştirmek istiyorsanız 17 yaş başında iyi potansiyelli oyuncuları tercih edin. Bunun yanında lütfen özel yeteneği olmayan oyuncular ile zaman kaybetmeyin. Özel yeteneği olmayan oyuncunun milli takıma girme ihtimali çok düşüktür. Sırf özel yeteneği olmadığı için gayet güzel yetişen oyuncuları kendi milli koçluk dönemimde tercih etmedim ve bu durum gerçekten beni üzmüştü. Bunun için her mevkiye uygun olan özel yetenek ne ise o özel yeteneğe sahip oyuncuları yetiştirin. Hangi mevkide hangi özel yetenekler tercih edilmeli sorusuna cevap vermeyeceğim. Çünkü bir iki sezon sonrası için HT'ler özel yetenekler ile ilgili bazı yenilikler yapacaklarını söylediler. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda hangi mevkiye hangi özel yetenek olmalı bilinmiyor.

► Eğer milli oyuncu yetiştirecekseniz ilk işiniz çok iyi koç almanız. A Milli oyuncularını yetiştirmek epey zaman alıyor ve uzun vadede çok iyi koçun etkisi çok büyüktür.

► Duran topçuların durantop seviyelerinin 19 olması yeterlidir.




TECRÜBE
► Oyuncu havuzlarının çok geniş olmaması taraftarıyım. Gözcülük yapacak kimsenin iyi bir planlama ile her döneme yetecek sayıda oyuncu takip etmesi, listesine eklemesi gerekmektedir. Milli takımın hazırlık maçından alınacak tecrübe havuz geniş olunca her oyuncuya bir miktar gidiyor ama her oyuncu kullanılmadığı için bir anlamda bu kayıp oluyor. Bu bakımdan havuz eğer çok geniş olmaz ise tecrübe yüklenecek oyuncu sayısı az olacağından daha fazla tecrübe kazanacaklardır ve milli takıma da faydası daha fazla olacaktır. Bu bakımdan gözcülerin sorumlu oldukları mevkiyi çok geniş tutmamalarını tavsiye ederim.

► Yetiştireceğiniz oyuncuların tecrübeleri çok büyük önem arzediyor. Eğer 29 yaşına oyuncunuz gelmişse ve hala 7 (kaliteli) tecrübede ise daha düşük yetenekte olmasına rağmen tecrübeli oyuncular daha çok tercih edilir koçlar tarafından. Bundan dolayı oyuncunuza mutlaka tecrübe yükleyiniz.

★ Kupa maçı
★ Lig maçı
★ Uluslararası Hazırlık Maçı
★ Ülke içi Hazırlık Maçı

Yukarıdaki sıralamaya göre oyuncularınızı oynatınız. En fazla tecrübe kupa maçlarından gelir. Bunun için oyuncularınızı kupa maçlarında oynatınız. Hatta eğer oyuncunuz gençse sakatlanma riskine girilip daha fazla tecrübe alması için hem lig hem de kupa maçında oynatabilirsiniz. Bu iki maçtan sadece birisinde oyuncunuz antrenman bölgesinde 90 dakika oynarsa tam antrenman alır. Her iki maçta antrenman bölgesinde oynamasına gerek yok.

► Kupa maçları lig maçlarından çok daha fazla tecrübe kazandırdığından her sezon kupa maçlarında en azından 5-6 tur gitmeye bakın. Antrenman bölgeniz dışındaki mevkilere yaşlı ama yetenek olarak iyi durumda olan oyuncular transfer ederek kupada 5-6 tur gidebilecek takım gücüne ulaşabilirsiniz. Elbette bunun bir miktar maddi gideri olacaktır ama kupa maçlarından gelecek gelir ile zararınız çok ciddi oranlara yükselmez. Hesabını yapmadım ama belki kâr bile elde edebilirsiniz bu şekilde.

Gözcüler İçin
► Tecrübe gerçek manada sıkıntıya sebep olduğundan sadece U-20 oyuncularına yönelin. Sadece U-20 ile işi biten iyi oyuncuları listenize alıp takip edin. Yalnız 17 yaş başlarında gerçekten iyi potansiyele sahip mevkinize uygun bir oyuncuya denk gelirseniz elbette bu oyuncuyu da takibe alabilirsiniz. Demem o ki 17 yaş başında her zaman bulunabilecek tarzda oyuncuları listenize eklemenize gerek yok.

► Oyuncular 27 yaşına geldiğinde gelişiminin büyük bölümünü tamamlamış olur. Bu saatten sonra oyuncunun tek eksiği ana yetenek olur. Bu bağlamda yeterli seviyeye ulaştığını gördüğünüz oyuncuları üst lig takımlarına verebilirsiniz. Yüksek kondisyon sebebiyle belki yetenekleri daha geç arzulanan seviyelere ulaşacak ama elde edeceği tecrübe ile zaten bu eksiği kapatacaktır. Bu şekilde oyuncular milli takım için daha kullanışlı olur, daha fazla verim alınır.




KALECİ

► Kaleciler için ciddi bir değişiklik yok. A milli takım kalecilerinin sahip olması gereken özellikleri şöyle

★Kalecilik 19 (Ütopik)
★Defans 15 (Devasa)
★Duran top 19 (Ütopik)

Açıklamalar

Kalecilik
► 18 kalecilik 15 defans seviyesine ulaşan bir kalecinin hangi antrenman ile devam etmesinin daha fazla katkı sağlayacağına cevap aradım. Yaptığım hesaplamalar sonucu bu seviyeye ulaşmış bir oyuncunun kalecilik antrenmanına devam etmesinin daha fazla katkı sağlayacağına ulaştım. Bu sebeple 18 kalecilik ve 15 defans seviyesine ulaşmış oyuncunun kalecilik antrenmanına devam edilmesi gerekmektedir.
Üst düzey ülke takım kalecilerinin kalecilikleri 20 seviyesine çok yaklaşıyorlar, hatta 20'yi bulan bile var. Dolayısıyla bizim de bu seviyelere ulaşmamız gerekmektedir.

Defans
► 15 seviye sonrası kalecilik verilmesinin defansa daha fazla katkı sağladığı tespit edildiği için kaleciler için ideal defans seviyesi 15 olarak belirlenmiştir. Yalnız çok nadir de olsa defansı 16 kaleciliği 20 olan oyuncular vardır. Olur da gerçekten iyi potansiyele sahip bir oyuncu yakalarsanız defansını 16 yapabilirsiniz. Elbette defansını 16 yaptığınızda 20 kaleciliğe ulaşabiliyor mu, bunu hesap etmeniz gerekmektedir.

Duran top
► Duran top 19 seviyeden 20'ye geç ulaşıyor ve buna karşılık 20 seviyeye ulaşan dt çok çabuk 19'a düşüyor. 19 seviyesinden dtyi 20'ye çıkarmak için verilen antrenman ile her defasında 19'a düşen duran topu 20'ye yükseltmek için verilecek antrenmanların yerine kalecilik antrenmanının verilmesi çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Bu sebeple duran top seviyesinin 19'da bırakılması daha isabetli olur.

Pas
► Kestirilemez özel yeteneğine sahip kalecilerin paslarının en az 7 olması gerekmektedir. Mümkünse biraz daha yükseğe çıkartılabilir.




BEK

★ Defans 18 (Sihirli)
★ Kanat 16 (Dünya dışı)
★ Oyunkuruculuk 7 (Kaliteli)
★ Pas 9 (Üstün)
★ Duran top 9 (Üstün)


Açıklamalar

Defans
► Beklerde tüm yan yetenekler tamamlandıktan sonra defans antrenmanına geçilir. Hedef 18 ve üzeri. Zaten yan yetenekleri tamamlanmış ve defansı 17'ye ulaşmış bek oyuncusu artık milli takıma her an girebilir. 17 defans oyuncuları için sınırdır. Ofansif olarak yetiştirilecek bir bek için 17 seviye ulaşılacak hedeftir. Yalnız ofansif bile olsa defans seviyesi 17 olmayan bir defans oyuncusu milli takım için yetersiz olur. Tüm yan yetenekleri tamamlandıktan sonra defansı 17 olan bir bek artık milli takım için ideal duruma gelmiş diyebiliriz.

Kanat
► Daha önce beklerin kanat seviyesi 15 idi ve şimdi bunu 16 olarak belirledik. Belki tek başına bek oyuncusunun kanat özelliğinin bir birim yüksek olması bir anlam ifade etmez ama aynı zamanda kanat atağını artıracak diğer unsurların da iyileştirilmesi ile bu küçük artışlar toplamda ciddi farklar oluşturur. Örneğin 253 ile defans hattında iki bek (biri kanada doğru) oynattığınızda sırf bu iki bekin birer birimlik kanat farkları bile ataklara ciddi katkı sağlar.

► Ofansif yapılacak beklerin kanatlarının 17 olması arzu edilir. Gerçekten iyi yetiştirilmiş bekler bu seviyelere ulaşabiliyor.

Pas
► Bazı beklerin pasları 8'de de bırakılabilir ama 8'in altında asla olmaz. Çünkü 4'lü defans ile kontra oynamayı imkansız hale getirir 8'in altındaki pas miktarları.

Oyunkuruculuk
► Normal oynayan bir bekin oyunkuruculuk özelliğinin ortasahaya katkısı için 7 seviye idealdir. Ofansif yapılacak bir bekin ise ortasahaya kayda değer bir katkı sağlaması için 3 birim daha fazla oyunkuruculuk alması gerekmektedir. 10 ofansif bek için ideal seviyedir. Bu seviyenin üzerinde beklere oyunkuruculuk vermek ofansif oynayacak olsa bile zarardır. Çünkü bu seviyeden sonra kayda değer bir katkı için en az 3 birim daha antrenman verilmesi gerekir ki bu sefer defans ve kanat özellikleri yetersiz kalacak. Bundan dolayı ofansif bekler için en uygun seviyeyi 10 olarak belirledim.

2017-04-26 23:25:44, 2280 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20072]

 
Server 070