We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Het ideale team

20 seizoenen stond ik voor de keuze hoe ik mijn zorgvuldig opgespaarde 130 miljoen ging aanwenden. Welke spelers moest ik kopen, welke tactiek(en) moest ik gaan spelen en zou ik voor de korte of lange termijn gaan? Een kleine terugblik naar dat moment...

Het leuke aan HT is dat je je team op veel verschillende manieren kunt samenstellen: ga je voor een Long Shot team, een counterteam, een middenveld-geörienteerd team, een mix van alle 3 of ga je lekker NT-spelers trainen als farmteam? Keuze genoeg, maar wat is nu objectief gezien het ‘beste’ om te doen? Een seizoen of 20 geleden stond ik voor deze keuze. Het geld had ik (ongeveer 130 miljoen, toen nog zonder bestuursreserve-restricties) en ik zat in een prima divisie om de stap te maken (divisie IV).

Allereerst stelde ik mezelf de vraag: wil ik een team dat zichzelf opbrandt, of een team dat ‘eeuwig’ kan leven?



Het voordeel van een ‘opbrandteam’ is dat je een hele sterke piekperiode hebt. Je koopt allemaal topspelers van leeftijd 27 en rond leeftijd 31-32 zijn ze allemaal op hun top. Als je dan ook nog een brede selectie aanhoudt dan kun je altijd spelers opstellen met hoge vormen en bovendien meerdere tactieken spelen.

Door de hoge inkomsten uit kaartverkoop en sponsorgeld in de eredivisie (want daar ben je dan inmiddels beland) kun je je team nog een beetje blijven vernieuwen en ik ga er van uit dat als ik voor deze keuze was gegaan, ik een team had gehad dat ongeveer 5 seizoenen in de eredivisie had kunnen pieken en daarna nog 3 a 4 seizoenen met langzaam minder wordende ratings mee had kunnen doen voor de hoofdprijzen.

Ga je echter voor een ‘eeuwig leven’-team, dan moet je een aantal concessies doen. Ten eerste kun je niet allemaal spelers rond dezelfde leeftijd kopen. Die worden namelijk tegelijkertijd oud en je hele team in één keer verjongen kost je teveel ratings.

Tegenwoordig kost het zelfs nóg meer ratings vanwege de loyaliteitsbonus die is ingevoerd. Bovendien zijn er nu financiële restricties waardoor je sowieso niet meer makkelijk in 1 keer kunt vernieuwen.



Ten tweede kun je geen brede selectie onderhouden en daarmee kun je je dus eigenlijk maar op 1 tactiek richten, en moet je accepteren dat je soms spelers in mindere vorm moet opstellen.

Eeuwig leven
Toch heb ik destijds besloten om voor een ‘eeuwig leven’ te gaan. De reden hiervoor was dat ik destijds had doorgerekend wat voor ratings ik zou kunnen halen en dat deze ratings voldoende moesten zijn om bij de top van de eredivisie te horen. Structureel ieder seizoen meestrijden in de eredivisie voor het kampioenschap leek me leuker dan de eenmalige piekperiode.

Overigens had ik hier na 3 seizoenen eredivisie wel een beetje spijt van want ik werd achtereenvolgens 4e, 6e en 3e terwijl ik met een ‘opbrandteam’ misschien al wel 2 keer kampioen was geweest.



Zoals gezegd ging ik dus voor een kleine selectie en één tactiek. Gelukkig was op dat moment middenveld nog zo belangrijk dat dit ook in uitwedstrijden een sterke tactiek was. Volledige focus op middenveld was dus het motto, en dat betekende dat iedere speler uitgerust was met een hoge dosis positiespel. Ook was de TDF (technische verdedigende spits) nog een heel sterke speler dus in principe speelde ik toen ál mijn wedstrijden 2-5-3 met 3 TDFs, 2 wingers naar het midden en minimaal 1 OCD (offensieve centrale verdediger). Een goddelijk(+5) middenveld was zelfs haalbaar (603689176)!

Jarenlang was dit een prima tactiek totdat HT aanpassingen ging doorvoeren om middenveld minder dominant te maken. Zo gingen normale spitsen ook bijdragen aan het middenveld (waardoor de TDF minder krachtig werd) en in de laatste update werden SE's losgekoppeld van balbezit en kregen bepaalde niet-middenveld-geörienteerde spelers (de Manmarker, de defensieve krachtige middenvelder, de krachtige normale spits) speciale functies terwijl de TDF extra gevoelig werd gemaakt voor overcrowding en man-marking.

Al met al leidde dit tot een drastische aanpassing in mijn teamsamenstelling. Minder spelers met hoog positiespel en hierdoor juist meer spelers met hoog verdedigen.



Vergelijk deze 2 uitwedstrijden (gespeeld in 2015 en 2018) maar eens met elkaar: (537650163) en (625222421). Allebei gespeeld op ‘normal’ en met dezelfde Team Spirit en toch zit er 5 volle levels middenveld verschil tussen (en 5 volle levels aanval en 10 volle levels verdedigen)!

Het ‘vervelende’ van deze aanpassingen is dat mijn ideale team nu meer basisspelers nodig heeft.

Ik moet kunnen switchen tussen 2-5-3, 3-5-2 en 4-5-1 en bovendien is een middenvelder nu opeens geen goede vervanger meer voor een verdediger, winger of spits.



Het aantal basisspelers heb ik nu op 16 staan terwijl ik ‘vroeger’ maar 14 basisspelers gebruikte. Hierdoor maak ik hogere kosten aan salaris en afschrijving (waardeverlies op spelers) waardoor ik nu langzaam zal doodbloeden als ik niets verander. Of, moet ik misschien genoegen nemen met iets minder sterke (maar goedkopere) spelers?

En zo sta ik 20 seizoenen later weer voor een lastige keuze…

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Die kun je plaatsen op het Nederland-forum: (17215000.1)

2018-10-23 14:29:52, 1879 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20747]

 
Server 071