We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

With the world watching, he played in the final of (the) World Cup

Atenție: Acest articol se poate citi fără licență Hattrick. Dacă apar manifestări neplăcute vizionați încă o dată meciurile live la viteză normală.

În rândurile ce urmează doresc să vă împărtășesc din filozofia mea asupra jocului, precum și să vă dezvălui diverse detalii, mai mult sau mai puțin hazlii, din pregătirea meciurilor alături de băieții din staff.
Și cu această ocazie vreau să le mulțumesc pentru suport și antren, iar lui indy- (1966066) (și) pentru cele 3 zile și ceva petrecute împreună în preajma semifinalei și a finalei, ne-am distrat pe cinste și pe deasupra am câștigat și titlul, ce ne puteam dori mai mult?

După o calificare venită relativ ușor (excepție făcând meciurile cu Siria și China din prima parte a sezonului), a urmat o perioadă de “dolce far niente” în care selecționerul cam își pierde din turație și interes.
Prima fază a mondialelor te prinde cumva “rece”, neîncălzit, iar faptul că este ușor “ruptă” de restul competiției îți complică și mai mult viața, trebuie să treci cumva de această fază pentru că de abia din Grupe III începi să-ți turezi cu adevărat motoarele, cu meciuri disputându-se într-un ritm constant, intensitatea și concentrarea ajungând în această perioadă la nivel maxim.

Vă invit să citiți în cele ce urmează epopeea parcursului echipei noastre naționale la mondiale, cu suișuri și coborâșuri, un parcurs încununat de succes în preajma aniversării centenarului, lectura vă va prinde probabil la "gura sobei", înainte de sărbătorile de iarnă.

Voi începe prin a vă prezenta întâi filozofia mea de joc cu ajutorul unor concluzii/aforisme proprii (dezvoltate în parte); nu sunt chiar pe linia celor precum “Iarna nu-i ca vara”, “Să fie bine ca să nu fie rău” și a uneia de am prins-o la portughezi: “Cum știe un chel până unde se spală pe față?”, însă, sper eu, suficient de edificatoare în contextul dat.

- Poți ieși din competiție în orice moment, însă dacă-ți faci temele bine și respecți adversarii și motorul, poți spera ca în final să fii răsplătit - sunt zeci de echipe naționale bune și sute de manageri iscusiți la nivel mondial, am fost de câteva ori aproape de a părăsi competiția pe parcursul mondialelor, însă am fost mereu împăcat că am făcut tot ce se putea și a depins de mine pentru a izbândi. (ok, cu foarte mici excepții, recunosc).

- Totul se bazează pe feeling și matematică - eu am fost bun la aritmetică, fără să performez în chestiile complexe ale matematicii, însă în HT aritmetica e suficientă cât timp “you keep an open mind” și ai ochiometru bun, iar la așa ceva am excelat mereu, îți scutește enorm de mult timp o asemenea aptitudine (la cea de ochiometru mă refer).

- E important să știi pe cine trebuie când trebuie, eu am avut șansa să știu niște băieți care știau alți băieți - “Eu nu sunt de acord cu deal-urile dar ideea mi se pare bună.:)” - mastercyb

"PIC deal: Per se nici eu nu sunt, dar în general dacă nu iei parte la ele vor lua alții și ieși în ușor dezavantaj, mai ales în contextul actual de număr scăzut de useri, deja se știu mulți între ei, sau știu pe cineva care știe pe cine trebuie." - eu

- Admite că nu le știi pe toate și caută permanent în sutele de statistici și topicuri datele care te-ar putea lumina, iar în ultimă instanță întreabă pe alții - e foarte important să știi unde poți găsi datele care îți pot arăta “calea” spre succes și la fel de important este să știi că poți găsi răspunsuri întrebând alți useri. Poți economisi astfel timp prețios, eu de exemplu la mondiale nu am mai făcut liste de monitorizare a adversarilor, iar detalii despre evoluția TS-ului și TC-ului adversarilor le-am găsit în statistici făcute de alții (francezi în GII și italieni în GII și GIV).

- E greu să accepți că adversarul poate juca prost sau ceva ineficient în contextul actual (gen atac pe laturi) - de aceea mi-a fost uneori greu să accept/înțeleg opțiunile tactice ale anumitor adversari, evident că mulți au fost limitați de lot în anumite alegeri tactice (vezi Anglia, Franța), însă statistica îți dă niște hint-uri, folosește-le.

- Dă totul în situațiile extreme - când ești cu spatele la zid nu poți umbla cu jumătăți de măsură, aduci câți jucători ai nevoie pentru a juca cea mai bună variantă posibilă, joci MOS dacă e cazul, însă orice decizie ai lua nu pierde din vedere scopul final, a da totul nu înseamnă neapărat a nu îți asuma anumite riscuri.

- Vremea te bagă în restaurant - aici e o mixtură, de “n” chestii. Vremea în HT după cum bine știți schimbă destul de mult deciziile și datele unui meci, iar la NT, când deja vezi formele și îți faci niște planuri tactice, ultimul update poate schimba totul, așadar te bagă în restaurant (am împrumutat licența poetică de la bunicul meu, care folosea expresia “Femeie, mă bagi în restaurant!” ori de câte ori bunica-mea îi dădea indicații care nu îi conveneau).
Cert este că au fost câteva situații în care am schimbat tactica pe care o gândisem inițial datorită condițiilor meteo de la ora meciului.

În cele ce urmează vă voi prezenta, în diverse forme, modul în care au decurs “ostilităţile” pe parcursul mondialelor, din perspectivă proprie și nu numai, sunt frânturi ce mi s-au părut relevante din discuțiile cu băieții din staff ce m-au ajutat pe parcursul campaniei (orele sunt HT time):

GII: Totul e bine când se joacă LS și se termină cu MOS și scos jucătorii din lot

România-Spania: Rapizii, cât sunt rapizii?!

Sunt puține de spus despre acest meci, spaniolii au riscat cu 4 rapizi pe soare într-un 343 cu posesie sub noi și le-a ieșit. A fost unul din meciurile în care vremea a influențat deciziile tactice și mai mult decât asta, fiind primul meci oficial după o pauză lungă, îți influențează și mood-ul, pentru că pregătești meciul deja de ceva zile într-o anumită direcție și când ultimul update de vreme schimbă lucrurile, dintr-o dată și tu devii la fel ca vremea, capricios.

Hint pe final de meci, când lucrurile erau destul de clare: “Uite așa jucăm LS cu Malta :))”-indy-

România-Malta: I’m a genius, însă arta cere sacrificii.

Sunt pe aceeași lungime de undă. Ceea ce nu știu dacă e neapărat bine. Over & Out”-Klaudiu

Ideea e să ne calificăm, dacă asta înseamnă să scoatem tot după meciul de vineri be it, în majoritatea scenariilor avem oricum nevoie de 2 victorii pentru asta, eu zic să ne și distrăm in between, posibil să mai am doar astea două meciuri oficiale de jucat, deci let's rock. :)
Am un feeling bun pentru meciul de azi, deși încă nu știu ce vom juca. :))
”-eu-ziua meciului, 15.28

De reținut acest amănunt: “Am schimbat băutura pentru meciul de azi, vineri am băut rom cu cola, azi am trecut pe bere brună :d”-eu-15.32

Bun,- s-a "cântat" Bingo, vreau să jucăm PIC meciul ăsta, plm, indiferent de ce vom juca în ultimul meci.
Logica e simplă: indiferent ce jucăm acum e nevoie de şansă, faptul că am jucat bine dpdv tactic primul meci nu a însemnat mare lucru, nu vreau să plecăm acasă cu 3 meciuri în care teoretic am dominat, statistica mă lasă rece. Asta nu înseamnă că trebuie să ne diminuăm șansele cu orice preț jucând PIC, ci doar că nu vreau să jucăm așa cum se așteaptă maltezii, adică PIN în 343 cel mai probabil.
Cum pe 343 PIC am scoate mijloc slab, rămân variantele CA, LS şi un 352 relativ neutru cu creativ.
Jucăm LS, o să avem şi IFK-ul peste ei, o să ne distrăm.
”-16.56

“Eu aş juca 343 pic, cu atac 20-20 şi 14 apărare. O să vină pe CA” - toranaga- 17.46

“Eu joc LS. :)” - eu - 17.53

Rezultatul îl ştiţi, a fost meciul care ne-a dat vânt în pupa şi un uşor avantaj psihologic pentru restul campaniei.

România-Franța-“To hope or not to hope, please give me my periscope”

“Pe francezi i-am băgat în cantonament după LS-ul de aseară. :)
Ideea e cam așa: e musai să ne calificăm, ne descurcăm noi în GIII, m-am uitat astăzi cu mai mare atenție pe celelalte grupe, TS, TC și program, nu e dracul atât de negru, plus că dacă batem avem mici șanse să câștigăm grupa, dacă bate Malta Spania.“
-eu

În final am câștigat un meci ce ne-a propulsat în fruntea grupei, cum le spuneam și băieților în federație: “Ideea e că ei și-au dezvoltat echipa pe stilul vechi, cu IMTW/FTW/DF, deci le e mai ușor să joace cu atac pe laturi.

Asta nu înseamnă că am crezut că vor juca astfel (cu atac pe laturi), din contră, am mers pe ideea că vor juca 253, cum era de jucat în situația lor și au și mutat de altfel în repriza a doua. Însă pentru a juca în condiții optime anumite formații trebuie să și ai jucătorii ideali pentru așa ceva.

GIII: Vacanța

România-Belgia: Rodizio, berea potrivită, nema schimbări defensive, eronat cavaleru’

Se impune aici o mică paranteză: în perioada dintre GII și GIII am avut programată vacanța pentru anul acesta, știam cum pică vis-a-vis de programul mondialelor când am făcut rezervările, însă doar în w-e de debut în GIII, mai exact vinerea meciului cu Belgia, eram pe drum, în rest urma să am acces constant la internet și tool-urile de bază.
E important de menționat acest aspect din perspectiva egalului cu Belgia, dând ordinele și setând schimbările de pe telefon am fost ușor superficial și asta ne-a costat, dacă setam schimbări pentru o trecere în 451 la 2-0 e foarte probabil să fi câștigat meciul.
Pentru că meciul a fost bine gândit și jucat, datorită diferenței de TS era de așteptat că ei să joace ofensiv, făcând ușor rabat la mijloc, noi am făcut dublu deal cu italienii și am jucat PIN în acest meci, trebuia să câștigăm și nu am făcut-o, având apoi un meci imposibil cu o Italie puternică şi cu încredere în sine superioară.

PIN în primul meci ne dă mai multe șanse, practic am juca de la egal la egal, ştiu, nu e mult şi PIN-ul nu ne face favoriți, dar ar fi elementul de luat în calcul.
Apoi am juca PIC vs PIC cu o Italie cu TS sensibil egal cu al nostru, iar ultimul meci ar fi în compania Turciei, ce va pleca cu mai puţin de o treaptă de TS avans la începutul meciurilor din GIII şi ar avea un avans semnificativ de TS în faţa noastră înaintea meciului direct doar în cazul în care joaca 2 PIC-uri în primele două meciuri, primul contra unui PIN al Italiei, iar al doilea contra unei echipe a Belgiei cu TS mai mare cu siguranţă, practic va cam pleca cu şansa a doua în ambele meciuri.

Noi jucând PIN în primul meci şi PIC în al doilea am pleca cu șanse egale în ambele meciuri, ceea ce nu mi se pare puţin lucru, urmând să jucăm meciul cu Turcia "by ear", cu ochii la celelalte grupe.
“-eu

Te ştiu om consecvent; acum dacă ai discutat deja cu italianul, aş zice să jucăm aşa: normal, pic, whatever:) şi să nu ne mai sucim..”-mastercyb

Din variantele de joc cu două zile înainte de meci: “253-nu e o soluție rea în unele situații, dar recunosc că nu m-am simțit niciodată confortabil începând un meci cu 253 în faţa unei echipe puternice cu o așezare relativ echilibrată, mi se pare așezare de outsider.”-eu-e de reținut apropos de felul care am câștigat două din meciurile următoare. :)

România-Italia : Da, exact, 253, n-ați citit mai sus? :d

O fază ff tare, rar întâlnită: doar o singură echipă din cele ce s-au calificat în primele 16 ale campionatului mondial trecut s-a calificat și acum în primele 16. :D”-eu

Noi ne-am mișcat mai bine, l-am trimis pe Cracka la școala de ht italienească și apoi i-am oferit contract. :D”-Klaudiu

Genială asta, nu știu ce spune asta despre mine în Portugalia... că ăștia sunt praf. :))”-eu

Bun, astăzi dansăm 253, arată cam asa…”-eu

Nici nu îmi vine să scriu, dar mie îmi place. :))”-Klaudiu

Prima (ocazie) au ratat-o. Încep emoțiile...Iar eu sunt pe antibiotice, n-am voie să beau alcool :(“-indy-

Vis, eu am mai desfăcut o bere, în pauză am dat cu aspiratorul. :))”-eu

schimbăm în ceva defensiv dacă conducem?”-last_winner

Eu te felicit aici, în felul ăsta profit și vin cu o observație. :)
Cred că de prin min. 75, când eram la conducere chiar și la un gol, anticipând eventul de XP, merită luată în calcul trecerea într-un 352 sau 451, bazat în speță pe mijloc și apărare. Înainte de asta nu, decât eventual dacă conduceam la 2+ goluri, dar din min. 75 încolo, sau poate 80, chiar și la un gol.
”-Cracka

România-Turcia: Mult zgomot pentru nimic

Și eu sunt adeptul ideii de jucat CA cu 100% defensiv din motivele expuse foarte bine de tine, nu le mai reiau, însă pentru a ne adapta la meciul curent îmi par bune ambele idei. În timp ce trecerea în 433 e musai, cu bara antrenorului mi se pare destul de tricky de ales cât de ofensiv o putem seta, e cu două tăișuri. Ce propune master e o idee bună, însă mi se pare destul de extremistă cu 100% ofensiv. De notat că poate deveni genială dacă turcul joacă LS.
E genul de decizii care pare bine stai pe margine. :)
În final, n-am nimic concret de zis, doar îți doresc inspirație!
”-Klaudiu

După îndelungi discuții simulări meciul a fost fără istoric, am terminat pe primul loc, cu un TS decent şi cu încrederea în sine la nivel bunicel.

2018-12-15 16:04:49, 1280 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20835]

 
Server 071