We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Am primit echipa. Ce fac?

Având în vedere schimbările apărute în Hattrick în ultima vreme, se simte nevoia unui nou articol dedicat managerilor începători.

#1. Ai primit echipa. Ce faci?

Răspunsul este simplu: citeşti Regulamentul. Da, este cu literă mare pentru că este cartea de căpătâi a jocului, 'Sfântul Manual'. Nu contează că este lung, important este ca el să fie citit cap–coadă. Astfel te familiarizezi cu noţiunile, înţelegi ce vrea de fapt jocul ăsta şi pe ce se axează.

După citirea Regulamentului vine completarea testelor de licenţă. Licenţa (se găseşte în meniul Hattrickul Meu – Licenţa) are trei mari obiective:

- oferă accesul la toate opţiunile jocului;
- oferă o serie de informaţii despre joc (informaţii cu care eşti deja familiarizat, din Regulament);
- oferă banii de început – 6 milioane lei.

Bun, ai citit Regulamentul, ai trecut testele, ai 6 milioane lei în cont şi 18 jucători.

#2. Ce faci mai departe? Înainte de a răspunde la asta iată ce NU TREBUIE să faci:

- nu investesti în stadion (lasă-l aşa cum este);
- nu angaja specialiști, de nici un fel;
- nu cumpăra nici un jucător;
- nu investi în tineret.

Secretul unei echipe de succes îl constituie antrenamentul. Dacă ai citit Regulamentul ştii care sunt tipurile de antrenament şi tipurile de antrenori.

#3. Aşadar, 6 milioane în cont, 18 jucători, ce faci mai departe?

Te duci în meniul Clubul meu – Antrenament şi în partea dreaptă la Acţiuni ai opţiunea să schimbi antrenorul. Apeşi pe opţiune şi ţi se deschid două noi opţiuni. O selectezi pe prima “Adu un antrenor din afară”, apoi selectezi tipul de antrenor (oricare), alegi liderul JALNIC, apeşi butonul OK şi ţi se va deschide o listă cu 5 niveluri de antrenor. Alegi antrenor ACCEPTABIL (1.592.000 lei). Poţi să alegi şi antrenor BUN, dar trebuie să ai în vedere costul acestuia şi să fii atent cum îţi gestionezi veniturile şi cheltuielile, pentru că poţi ajunge pe minus foarte repede.

Acum ai un antrenor acceptabil şi suma de 4.408.000 lei în cont.

#4. Pentru a reuşi în joc trebuie să faci rost de bani, deci trebuie să antrenezi. Ce?

Răspunsul este unul simplu: PORTAR.

Aşa că te duci în meniul Internaţional – Lista de transferuri şi cauţi un PORTAR acceptabil, vârsta 17 ani, faze fixe slab. Un astfel de portar costă în medie 5-700.000 lei. Tu ai nevoie de doi portari. Să presupunem că i-ai cumparat cu 700.000 lei pe fiecare deci ai cheltuit 1.400.000 lei, înseamna că după achiziţia lor ai 3.008.000 lei în cont.

Ai antrenor acceptabil, 2 portari acceptabili cu faze fixe slab și 3.008.000 lei în cont.

#5. Ce faci mai departe?

Te duci în meniul Clubul meu – Specialişti şi angajezi 10 ANTRENORI SECUNZI. Atât, nimic altceva. Apoi te duci în meniul Clubul meu – Antrenament şi în meniul Schimbă antrenamentul alegi:

- Tipul antrenamentului: PORTAR
- Procent antrenament rezistenţă - 5%
- Nivelul antrenamentului – 100%

Apoi apeşi pe butonul SCHIMBĂ.

Ai un antrenor acceptabil, 2 portari acceptabili cu faze fixe slab, 10 secunzi, antrenezi PORTAR cu 5% rezistenţă şi 100% nivel antrenament (intensitate), 3.008.000 lei în cont.

#6. Ce faci mai departe?

Pentru un antrenament optim este nevoie ca fiecare dintre cei 2 portari să joace 90 de minute pe postul de portar într-o săptămână (în Hattrick, săptămâna ţine de sâmbătă până vineri, cu meci de campionat sâmbătă şi meci de cupă/amical miercuri). Deci când dai ordinele de joc pentru sâmbătă (în campionat) unul din portari este titular, celălalt rezervă. Miercuri în amical îi schimbi. Nu uita!

Acum este momentul potrivit să-ţi spun că rezultatele din campionat şi amical, nu contează. Important este să se antreneze cei 2 portari. Amicalul este bine să-l joci în România, să nu joci cu echipe din afara ţării în deplasare (deplasarea te costă 120.000 lei; dacă însă un străin vrea să joace cu tine la tine acasă, poţi să accepţi, nu te costă nimic).

Începutul va fii greu, ai jucatori slabi şi 2 portari mici pe care trebuie să-i creşti, dar ăsta este jocul, trebuie să ai RĂBDARE. Timpul pe care îl petreci pe site îl dedici conferinţelor – sunt multe subiecte pentru începători pe care e bine să le citeşti – şi analizei echipelor din primele divizii – să vezi cum joacă, ce abordări au de la meci la meci.

Din cei 18 jucători, pe cei mai buni, îi poţi vinde, dar ai grijă să-i pui la un preţ corect pentru valoarea lor (valoarea unui jucător o poţi estima dând click pe jucătorul respectiv şi apoi în dreapta în meniul Compară Transferul – TC; trebuie însă să ai în vedere că TC-ul nu ţine cont de experienţa, de specialitatea, de fazele fixe şi de liderul unui jucător).

O altă investiţie pe care eu o recomand la început este cea în Academia de Tineret, dar numai după ce ai făcut tot ce am scris mai sus. Te costă 400.000 lei cei trei căutători de talente (scouţi), pe conferinţe afli foarte multe lucruri despre Academie. E bine să o activezi şi să te ocupi de ea.

Academia este o sursă importantă de venit, dar asta în timp (nici aici nu te interesează rezultatele din meciuri). De ce o recomand încă de la început şi nu după o perioadă de timp? Pentru că durează un sezon până să poţi promova ceva, iar eu când am activat Academia şi am văzut că trebuie să aştept atât, m-am supărat că nu am activat-o mai devreme. Poate pare puţin complicat la început, dar pe termen lung contează şi te va ajuta.

Cheltuielile tale vor fi, cu aproximaţie:

- specialişti – 360.000
- academia de tineret – 400.000
- stadion – 142.000
- salarii – 300.000
- dobândă – dacă eşti pe minus

Total – 1.202.000 lei per săptămână => 2.404.000 lei la 2 săptămâni.

Veniturile tale vor fi, cu aproximaţie:

- spectatori – dacă stadionul se umple ar trebui să iei maxim 1.970.000 lei, dar el nu se va umple, mai ales la început; venitul fix săptămânal la spectatori vine din amicale, iar la 2 săptămâni şi dintr-un meci de campionat. Să presupunem că din amicale scoţi 100.000 lei/săptămână, iar din meciul de campionat în jur de 1.300.000 lei => 1.500.000 lei la 2 săptămâni
- sponsori – echipa ta este în divizia VIII sau VII, media de la sponsori fiind de 700.000 lei pentru divizia VIII şi 1.240.000 lei pentru divizia VII, să zicem că de la sponsori vin 500.000 lei/săptămână = 1.000.000 lei la 2 săptămâni, coroborat cu veniturile din spectatori ar fi un 2.500.000 lei la 2 săptămâni. Nu va fi chiar aşa, dar oricum veniturile per 2 săptămâni, vor acoperi cheltuielile per 2 săptămâni, suma din cont rămânând constantă (poate cu un uşor trend spre +).

Să revenim însă la antrenament:

- antrenând portari (având ca bază exemplul de mai jos) cu antrenor acceptabil, antrenamentul este cu 2-3 săptămâni la fiecare 2 sezoane mai lung decât dacă ai fi avut antrenor bun (dar fiind la început, având banii limitaţi, este bine ca în cont să ramână o sumă pentru orice eventualitate);
- după cum ştii din Regulament, un sezon are 16 săptămâni din care doar în 14 poţi juca 2 meciuri pe săptămână. Ce faci în celelalte 2 săptămâni? Setezi antrenamentul pe FAZE FIXE, măreşti stamina la un 25% şi joci cei 2 portari unul pe postul de portar, celălalt în teren şi îl pui ca executant de faze fixe – astfel în intersezoane portarii tăi vor creşte şi la calitatea de faze fixe. Să nu uiţi însă ca dupa primul meci de campionat din noul sezon să revii la antrenamentul de portari şi la stamina de 5%.

Pentru cât timp antrenezi cei 2 portari?

Portarii tăi, când i-ai cumpărat, aveau 18 ani şi 0 zile sau mai puţin şi calitatea de portar la Acceptabil. Într-un sezon vor ajunge la portar Sclipitor, apoi după 2 sesiuni de faze fixe vor ajunge la faze fixe Acceptabil (antrenamentele de portar şi faze fixe pot fi intercalate în funcţie de momentul în care te afli în timpul sezonului, un sezon de antrenament însemnând 16 săptămâni din momentul în care ai început să antrenezi; în exemplul acesta începerea antrenamentului coincide cu săptămâna 1 a sezonului).

Astfel, după un sezon de antrenament vei avea 2 portari de 19 ani Sclipitori cu Acceptabil faze fixe. În sezonul următor, portarii tăi vor ajunge, la final de sezon la Legendar foarte ridicat, iar în intersezon, după încă 2 sesiuni de faze fixe, vor ajunge la Excelent. Apoi revii pe antrenament de portar până când calitatea portarilor tăi ajunge la Supranatural.

Ai în acest moment 2 portari de 20 de ani Supranaturali cu faze fixe Excelent. Un astfel de portar valorează 80-90 de milioane poate şi mai bine. Îi vinzi pe amândoi şi ai în cont 160-180 de milioane lei după 2 sezoane de HT. Mai departe, schimbi antrenorul acceptabil cu unul BUN cu lider JALNIC, adus tot “din afară”, şi apoi, fie repeţi ciclul cu încă 2 portari din care pe unul îl vinzi, pe altul îl păstrezi (în cazul în care te decizi să antrenezi fundaşi), fie încerci alt tip de antrenament (acum, după 2 sezoane în care ai citit totul pe conferinţe, ai urmărit evoluţia celor din primele ligi, se presupune că ţi-ai facut deja o idee despre ce vrei de la echipa ta).

Repetând ciclul, ajungi să ai după 4 sezoane în jur de 250 de milioane lei şi un portar, sau în jur de 340 de milioane lei.

Acum e momentul să investeşti în echipă şi să încerci să urci (tot acum poţi concedia din jucatorii pe care i-ai primit cu echipa şi care nu îţi mai sunt de folos). Ai portar (daca ai decis să păstrezi unul), poţi alege să antrenezi mai departe fundaşi (pentru că ar fi indicat să continui antrenamentul portarului tău, pe lângă sesiunile de faze fixe din intersezoane, cu sesiuni de apărare în amicale) pe care îi iei cu o secundară ceva mai mare (construcţie excelent-impresionant, poate şi mai bine, pase, extremă), sau orice alt tip de antrenament. Cam atât, mai departe ţine doar de tine. Eu te-am ajutat să începi.

Încă ceva, când te decizi să urci, un aspect important de care trebuie să ţii cont în joc este Spiritul Echipei (TS-ul), de aceea e bine să ai în vedere cumpărarea unui jucător cu experienţă minim acceptabil şi lider bun pentru a-l face antrenor bun cu lider bun (un antrenor bun cu lider bun presupune ca jucătorul pe care vrei să-l faci antrenor să aibă experienţa minim bun, deci e recomandat ca jucătorul pe care îl cumperi să joace meci de meci pentru a creşte în experienţă) după cele 4 sezoane de antrenat portar sau după sezoanele de antrenat portar şi fundaşi, când te orientezi spre altceva.

Totodată, e bine să reciteşti Regulamentul înainte de a te decide să faci performanţă, s-ar putea să îţi sune un pic altfel decât cu 4-6 sezoane în urmă. Şi tot acum îţi poţi mări stadionul, poţi angaja şi alţi specialişti în funcţie de nevoi şi poţi creşte procentul de stamina.

Trebuie să mai ai în vedere că, uneori, pot apărea accidentări. În acele momente trebuie să angajezi medici (DOAR DACĂ se accidentează portarii, altfel nu are rost să te complici, poţi foarte bine să joci un meci şi cu 9 jucători, dar nu va fi cazul pentru că, pe lângă cei 2 portari vei avea 14-18 jucători de câmp, suficienţi pentru a acoperi vreo accidentare). Medicii îţi pot da bugetul peste cap, dar pentru perioade scurte de timp (mai ales la început; banii rămaşi în cont te pot ajuta la nevoie).

Îţi urez succes, răbdare (nu uita că este o virtute) şi te aştept cel puţin în Liga II.

Nota1: Cifrele din articol sunt orientative, nu au caracter de regulă, poţi să ai abateri de la ele, dar vezi ca aceste abateri să fie într-o marjă acceptabilă.
Nota2: Întotdeauna, înainte să faci vreo schimbare majoră sau dacă nu eşti sigur de un lucru, întreabă. Sigur se vor găsi useri experimentaţi care să îţi dea sfatul corect.
Nota3: Articolul se adresează celor care tocmai au primit echipa, dar şi cei care au făcut mici greşeli se pot redresa în urma citirii acestuia.

Nota4: Dacă ai întrebări, nelămuriri, îţi stau la dispoziţie prin HT-Mail.
CN: (14796771.1)

2011-03-16 18:54:09, 8379 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=12619]

 
 
Server 080