We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Ghid pentru începători

Articolul original (12469) a fost scris de regia5 (911825).


Am observat că mulţi dintre noii veniţi (sau managerii din ligile inferioare fără mari cunoştinţe de joc) scriu să-mi ceară sfaturi despre jucătorii pe care să-i cumpere, ce să antreneze, ce formații să utilizeze, ce să facă cu echipa de tineret ca să fie folositoare, aşa că am încercat să fac un ghid cu sfaturi utile, de bază, fără a intra prea mult în detaliu în fiecare situaţie.


De când am început eu să joc Hattrick (ştiu, o să ziceţi că "iar vorbeşte bunicul de război" dacă îmi încep aşa articolul) au fost scrise o mulţime de articole, fiecare cât mai detaliat, cât mai amănunţit.

Dar ce îmi scriu mulţi este faptul că, având atât de multe materiale la dispoziţie pentru a începe... nu ştiu de fapt de unde să înceapă!
Îmi permit, astfel, să analizez acele întrebări cheie pentru cei care abia au intrat în joc sau pentru cei care joacă Hattrick de mult timp, însă fără a fi aprofundat diferitele aspecte ale jocului.

Primul lucru recomandat noilor manageri este să-şi obţină licenţa, apoi să citească Manualul (/Help/Rules/Default.aspx) și să afle când se joacă meciurile.
Presupunând că informațiile inițiale necesare au fost deja obținute și că noii utilizatori se pot orienta deja la nivel minimal pe site, să trecem la lucruri mai detaliate:

1) ANTRENAMENTUL (/Club/Training) (/Help/Rules/Training.aspx)

Firesc, întrebarea standard va fi: "Ce ar trebui să antrenez?"
Ei bine, răspunsul meu a fost întotdeauna că nu contează ce antrenezi, contează însă să o faci bine.

Pornind din ligile inferioare şi antrenând bine este imposibil să nu poţi urca, încet, dar sigur.
Este fundamental să înţelegi bine cum să antrenezi: intensitate 100%, rezistenţă 10-15% (în funcţie de vârsta medie a jucătorilor din compartimentele care nu se antrenează) şi un antrenament la alegere, la capacitate maximă.

Ce vreau să spun prin "antrenament la capacitate maximă"?
Dacă antrenezi apărare, spre exemplu, este de preferat să alegi în amicale un sistem care să aibă 5 fundaşi, cuplat cu cu un sistem cu 4-5 fundași în meciurile de campionat. Astfel antrenezi 9-10 jucători la apărare, în fiecare săptămână.
Dacă antrenezi atac este mai util să foloseşti scheme cu 3 atacanţi, atât în campionat cât şi în meciurile amicale.

Însă dacă antrenezi astfel, de cele mai multe ori îţi vei dezechilibra echipa, iar secretul pentru a o reechilibra e să îţi cumperi jucători de câmp cărora le poţi da ordine de joc diferite de "normal" (sau faţă de cele frecvent utilizate).
De exemplu, poţi cumpăra un mijlocaş tehnic cu construcţie excelent, pase bune şi atac inadecvat, pentru a-l juca atacant defensiv în cazul unei formații cu 3 atacanți: rezultatul folosirii lui va fi o contribuţie mai echilibrată între mijlocul terenului şi atac.
La fel, se poate încerca creşterea unor jucători care să aibă diferite tipuri de specialităţi şi secundare. Antrenând atac, spre exemplu, este util să aveți în echipă atacanți cu specialitate cap, rapid, imprevizibil sau tehnic, poate unul cu extremă, unul cu pase, sau chiar fără secundare (sunt mai puţin utili, însă mai economici).

Pentru a da un exemplu din partea opusă, în apărare este util să ai jucători cu construcţie, cu ceva pase, unii cu extremă, sau alţii fără secundare dar cu mai multă apărare.
Diferenţa dintre ei pe termen mediu şi pe termen lung va oferi o echipă care are mai multe opţiuni tactice, şi chiar dacă piaţa transferurilor sau regulile se vor schimba, nu vei fi complet depăşit.
Calităţile iniţiale ale jucătorilor trebuie să fie undeva între acceptabil și excelent, în funcţie de vârstă (până în 19 ani pentru aceste calități) cu specialitate şi secundare.

Antrenorul este esenţial în creşterea jucătorului, sfatul fiind să îţi angajezi cât mai repede un antrenor acceptabil (experienţa şi liderul nu contează la antrenament) şi apoi unul bun.
Antrenorul excelent este excesiv de scump şi este util doar în cazuri speciale și doar pentru managerii cu experiență.

Nu uitaţi să jucaţi meciuri amicale în fiecare săptămână, alegând să jucaţi în România, pentru a nu plăti cheltuielile de deplasare (120.000 este suma pe care o veți plăti pentru biletele de avion, dacă jucați un amical în străinătate). Amintiţi-vă, de asemenea, să vă așezați corect jucătorii, fiecare pe poziția antrenabilă în funcție de rolul lor, pentru antrenamentul de construcţie spre exemplu fiind utile formaţiile cu o linie de mijloc formată din 5 jucători (pentru a optimiza antrenamentul).
Pentru poziţiile care nu primesc antrenament îţi poţi cumpăra jucători de peste 25-26 de ani, eventual cu ceva experienţă. Preţul lor este mai mic decât al jucătorilor tineri şi randamentul ceva mai mare.
Trebuie însă să aveţi grijă să nu exagerați cu vârsta, deoarece jucătorii bătrâni pierd din skill mai repede.

2) SPECIALIŞTII (/Club/Staff) (/Help/Rules/Specialists.aspx)

Asistenţi
Pentru a maximiza antrenamentul, cei 10 asistenţi sunt o necesitate. Recomand să îi angajaţi imediat, chiar dacă la început se poate lucra doar cu 6-7, diferenţa până la 10 nefiind fundamentală.

Psihologi
La început, nu aș angaja.

Purtători de cuvânt
Angajaţi imediat 7-8, sunt foarte importanţi pentru creşterea numărului de fani ai clubului şi ajuta în creşterea veniturilor de la sponsori şi a încasărilor din meciuri.

Fizioterapeuţi
Iniţial nu este nevoie de ei, deoarece măresc costurile, însă odată ce echipa se formează şi începe să fie bună puteţi angaja 2-3.

Medici
Nu trebuie angajaţi decât în cazul accidentărilor jucătorilor.


3) TINERET(/Help/Rules/Youthgamerules.aspx)

Sfatul este să nu investiţi fără a vă ocupa de ei, cel puţin nu înainte de a stabili antrenamentul şi de a avea o situaţie financiară a echipei deja stabilă.
Investiţia în școala de tineret va fi în mod constant de minim 200 de mii pe săptămână, în timp ce rezultatele se văd după cel puţin 1-2 sezoane, până atunci cheltuind cel puțin 4 milioane de lei.


4) TRANSFERURI(/Help/Rules/Transfers.aspx)

De multe ori, imediat după intrarea în Hattrick, managerii noi se aruncă pe piața de transferuri sau încearcă să vândă/cumpere jucători la prețuri exorbitante: evitați acest lucru!
Înainte de a cumpăra încercaţi să discutaţi cu un prieten care ştie jocul sau să cereţi ajutorul pe forumul de Întrebări (/Forum/Overview.aspx?v=0&f=93267), există întotdeauna oameni dispuşi să vă ofere ajutorul. Evitaţi cumpărarea jucătorilor de care nu aveţi nevoie şi de asemenea evitaţi să trimiteţi în continuu jucătorii pe lista de transfer, deoarece fiecare jucător trimis pe TL va costa 20.000 lei.

5) FORMAŢIE ŞI TACTICI(/Help/Rules/LineupBasics.aspx) - (/Help/Rules/Tactics.aspx)

Nu contează.
Să explic mai bine: nu este vital să ştiţi cum să folosiţi formaţiile şi tacticile, și nici nu este posibil să învățați asta imediat. La început informați-vă, cereți sfaturi, învățați și puteți face oricâte greșeli majore: elementul cheie este să antrenaţi!
Cei ce antrenează optim, chiar dacă nu joacă bine, își vor crea oricum o echipă puternică ce va putea fi exploatată mai târziu, când vor învăţa tactica mai bine. Cei ce antrenază prost și joacă bine vor avea doar câteva rezultate pe termen scurt, dar în viitor nu-și vor putea crea o echipă valoroasă.
Nimeni nu ştie totul de la început, toți învață greșind și vor ajunge departe și datorită pasiunii pentru joc, pasiune care ne face mai puternici şi ne împinge să învăţam mai mult.
Partea la care se greşeşte foarte des este că nu înţelegem că Hattrick este un joc al răbdării, un joc în care comunitatea joacă un rol vital.
În acest moment, în România sunt 35 496 echipe (de la liga I la liga a VIII-a).
În Liga I sunt doar 8 echipe, iar în primele 3 divizii sunt 168, însemnând 0,47% din numărul total de echipe!
Nu este realist să-ţi propui să joci pentru a câştiga Liga I, dar este realist să joci pentru distracţie, ca și când ai juca un meci pentru echipa locală de fotbal.

Important este să te distrezi, să-ţi faci prieteni, să te bucuri de fiecare meci jucat, să urmăreşti împreună cu prietenii partidele LIVE, să îţi aplauzi echipa naţională, etc.
Frumuseţea acestui joc este că poate fi jucat într-o mie de moduri diferite şi că aici, mai mult decât în alte locuri, poţi vedea forţa comunităţii care te poate menţine conectat, pentru a ne susține împreună pasiunile.


Nota editorului:

Se pot lăsa scurte comentarii cu privire la acest material apăsând simbolul pentru comentarii, de mai jos.
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like.

Pentru discuţii suplimentare, completări, întrebări şi sfaturi vă invităm pe: (15194719.1).
Mulţumim!



2011-09-04 21:49:56, 1774 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=13522]

 
Server 070