We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Játszótér: Kezdő és haladó maffiákok szöszmötölése

Gyere, csak gyere… mondta annak idején Yoda mester az ifjú szerepjátékosnak… Szóval gyere, olvass, játssz, és érezd jól magad! Ígérem, nem bántalak… (halk, sátáni kacaj)… legalábbis az első éjszakáig!
A szabályokat Red Tom szövegelése közben, és az útba igazító táblácskákat kihelyezte: astra (474253)!

Te, kedves olvasó mint halandó egyszeri felhasználó biztos csellengtél már a non-HT fórumok világában. Valószínű, hogy már belebotlottál valami ilyesmi szösszenetünkbe, ami így kezdődik: [JÁTÉK]… Nézted, nézted, nem értetted, és rosszabbik esetben hanyatt-homlok menekültél onnan, hogy még az odavezető utat is elfeledd…

Ne, ne kezdj megint menekülni! Hidd el, jó muri ez, főleg, ha kacérkodtál már valaha a szerepjátékok világával (az otthoni papás-mamás most nem számít…). No, hagyd magad, hadd vezesselek végig ebben a világban.

A játszóterünket nevezzük az egyszerűség kedvéért városnak. Ez egy szokványos város. Van itt minden, ami kell: bolt, templom, kocsma, maffia… néha van rendőr és orvos is, de ne ijedj meg, ha nem embert gyógyít… De inkább foglalja össze astra_ a városunk lényegét tömören, astrásan:

Észosztás elsőbálozóknak (remélem, Fatert nem zavarja... ha igen, htmail pls, és kieditálom gyorsan)

Egyrészt: (14312857.1)

Másrészt: az alap maffiás játékoknál van a város meg a rosszfiúk. A városiak dolga, hogy eltűntessék az összes rosszfiút, de ehhez az esetek többségében nincs más eszközük, mint figyelni a hsz-eket, sasolni, elszólást keresni, gondolkodni, kombinálni, agyalni, hogy "ha x maffiás, akkor miért mondta/tette azt, az amazt, ha városi, akkor miért..." ÉS végül szavazni, hogy aznap ki legyen felkötve. A városiak általában nem beszélhetnek topicon kívül senkivel, nincs spec fegyverük, csak a játékos gógyija, a szavazás és a létszámtöbblet.

A maffia dolga általában, hogy csak ők maradjanak; az esetek nagy részében ismerik egymást, beszélhetnek egymással topicon kívül, és naponta egyvalakit éjjel leirthatnak. Viszont nincsenek annyian, hogy erőből megnyerjék a játékot, muszáj részben vagy egészben belefolyni a gyanúsítgatásokba, irányítani a szavazásokat, menteni a bőrüket, kamu szerepeket kitalálni maguknak, szóval ártatlannak látszani.

A város dolgát általában könnyíti a nyomozó (aki éjjel megtudhatja valakiről, hogy kicsoda) és az orvos (aki megvédhet valakit az éjjeli támadásoktól). Általában. Ne várja el senki, hogy legyenek. Ha van, az a városnak cool. Ha nem, akkor marad az agymunka.

A maffia dolgát megintcsak általában segíti, bár ez ritkább, hogyha van főnökük, az általában többre képes, mint egy fapados bandatag.

Ezenfelül lehetnek mindenféle elborult szerepek, vad specek, egyszer használatos képességek, illetve harmadik oldalbeli játékosok, akik külön célokkal bírnak, ami általában nem fedi azt, hogy "nyersz, ha csak a város/banda marad". Ezekből rengetekféle lehet, hivatalos is, vagy pedig a játék alkotójának elméjéből kipattant. Jurkasz első maffiás játékának elején van egy link egy angol nyelvű site-ra, ott sok minden fellelhető.

A szerepeket szinte mindig a véletlen adja a játékosok kezébe: lehet, hogy városi leszel, lehet, hogy lenyomozhatatlan sorozatgyilkos. A technikailag gyenge, spectelen szerepet is lehet, és kell is jól, hasznosan, élvezhetően játszani, és az überbrutál szerep is lehet teher. Általánosságban elmondható, hogy játszani jelentkeztél, nem azért, hogy gonosz, tápos vagy szupermen szerepet kapj. :) Mivel ez nem passziánsz, hanem sok ember szórakozása, a becsület azt kívánja, tiszteld meg játékostársaidat azzal, hogy lehetőségeidhez mérten képességeid legjavát nyújtod, szerepedtől függetlenül.

A játékvezetőnek mindig igaza van. Ha úgy érzed, mégse, akkor htmailben vedd fel vele a kapcsolatot, ne a játéktopicot flémeld tele a gyászoddal.

Ez egy játék. Vedd komolyan, mert nem egyedül játszol, de csak annyira komolyan, hogy ne hirigeld ki más vagy saját magad idegeit. Ne hülyézz le valakit, csak mert értetlennek tünik, ez lehet megtervezett is. Ne sértődj meg irl, csak mert neked ugrott valaki, ez lehet megtervezett is. Ne hidd el, hogy a nekiugrásodra a másik megsértődött irl, mert ez lehet megtervezett is. :) És, bár ezt remélem, nem kell mondani senkinek, ne szegd meg a szabályokat. Ez egy játék. A kártya is az, a csalás mégis halálos párbajokat vont maga után. Itt ilyen nem lesz, csak leírod magad, nagyon.

Uff.Vagy ahogy másik hozzászólásában írta szintén astra_:

Alapok kezdő maffiázóknak:

Az asztali alapjáték magyarul és angolul:

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkosos)

(http://en.wikipedia.org/wiki/Mafia_(game))

Az itteni fórumos verzió egy kissé más. Nem tanulmányozhatod a másik arckifejezését, hanglejtését, nem fülelhetsz, hogy kinek a feje koppant az asztalon. További nehezítésként, nagy eséllyel nem is ismered élőben britneyfan98-at, aki szintén a játékra jelentkezett, így nem tudod, milyen ember, mennyire eszes vagy szórakozott, komoly vagy sértődékeny.A fentiek kicsit megváltoztak mára a játékaink körében. Sajnos úgymond beltenyészet alakult ki. Ugyanaz a pár ember forgolódik a játékokban, és nagyobb játékokhoz már nehezebb összeszedni a kellő létszámot (20 fő környéke). Tehát gyere, kapj kedvet, frissítsd fel a játékosállományunkat, és akkor veled, kedves olvasó mint újonccal hátha visszatérnek olyan régi, máshonnan is ismert nevek a játékosok köreibe, mint DonDefensor, mcatis, Mod-Uti, shrieker…

De kedves halandó! Csak, hogy tudd, vannak mindenre képes, elvetemült játékosok, akik úgy keverik a paklit, hogy azt sem fogod tudni, hogy fiú vagy-e vagy lány… De gyere, játssz velünk, hátha kiderül rólad, hogy jobb vagy, mint exeaxe, Fater, astra, csajszi…
Végezetül, de nem utoljára álljon itt astra_ tollából ismét egy rövid?! kivonata a viselkedési szabályzatnak:

Illik, nem illik, fair, nem fair stb.

1. Akkor jelentkezz, ha van kedved és időd ezzel foglalkozni. Minden szerep felelősségteljes hozzáállást kíván, csak van, amelyiknél kisebb az okozott kár, ha a szerep tulajdonosa nem így viselkedik. Ha beüt valami irl gond, egyszerűbb és korrektebb a játékvezető segítségét kérni, hogy szerezzen helyettest, mint passzivitás miatt kiesni, és így oldaltól függetlenül kiszúrni a többiekkel.

2. A szereppályázós, szereplőkérős ritka eseteket leszámítva a véletlenen múlik, hogy milyen szerepet kapsz. Minden szerepet el lehet (és kell is) jól, hasznosan játszani. Ha valaki úgy érzi, hogy csak lenyomozhatatlan, éjjel-nappal ölő Zetor traktorként játszana szívesen, sima városiként nem, akkor inkább ne jelentkezzen.

3. A játékvezetőt ne kritizáld a játék végéig a topicban. Ha valami nem tetszik, vagy úgy érzed, méltánytalanság ért, keresd meg őt htmailben. Sok munkát és időt fektetett a játék előkészületeibe és levezetésébe, ezért nem szép a fórumot teletrombitálni a gyászoddal, még akkor sem, ha részben vagy egészében igazad van, és ő szúrt el vagy tervezett félre ezt-azt.

.
.
.(Bocsi, kedves olvasó, de innen utólag a hely hiánya miatt ki kellett vágnom a szabályzat nagyobbik részét; itt elolvashatjátok: (11106278.385) & (11106278.386).)

10. Játszani akarj, jól szórakozni, és csak utána nyerni. Hiába viselheted technikai szemszögből teljesen jogosan az „akkor is igazam volt!!!” feliratú pólót, ha egyedül ülsz a homokozóban.

Jó játékot!

Edited 2008-12-03 09:11:42 by astra_Ha nem menekültél el, akkor gyere, még itt is van hely a számodra (15217389.1), vagy figyelj, mert már rendeztünk kezdőjátékokat is! Van egy olyan érzésem, hogy még fogunk is. ;)

Kedves olvasó! Most lehet, hogy felhorkansz, hogy miért van itt ez az írás, miért kell a HP-n ilyeneket olvasni, amikor ez nem az online fociról, nem a HT játékunkról, nem az NT-inkről szól… De igen, ez is a HT játékunk része! Mert ami a HT-t kiemeli a tucatnyi menedzserjáték kavalkádjából, az a közösségi élet! És hidd el, a non-HT-n rendezett szerepjátékaink, amiket nyugodtan szólíthatsz maffiásnak is, remekül építik, fejlesztik és szórakoztatják a közönséget, a KÖZÖSSÉGET!

Hölgyeim és Uraim! Köszönöm a megtisztelő figyelmüket és türelmüket! Játékra fel!
U.i.: A játékok tömör lényegét és szabályait jól leírja az astra_ által mellékelt két weboldal is, bár ezek persze nem mérvadóak olyan elvetemült játékvezetőknél, mint exeaxe vagy jómagam (Red Tom)...

2011-10-04 22:31:57, 1176 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=13989]

 
 
Server 080