We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Cum să antrenezi un portar pentru echipa României

După ce am dus, în calitate de scout, 2 generații de portari la U-20, prezint mai jos câteva sfaturi utile celor ce doresc sa propună un portar pentru naționala U-20 a României.

Mai întâi puțină istorie:

Dan Vlăsceanu (282847789) a fost vândut de primul proprietar pentru peste 64 de milioane de lei.

Marius 'Undertaker' Mada (306868055) a fost vândut de primul proprietar pentru puțin peste 9 milioane de lei, iar colegul său de club, Petru 'Il Padrino' Poşa (307502265), a fost tranzacționat prima oară pentru un preț mai “piperat”: peste 16 milioane.

Toți acești jucători au ajuns în naționala României de U-20. Primul dintre ei, Dan, avea nativ apărare acceptabil și faze fixe inadecvat, ceilalți doi s-au născut cu skill-uri mult mai mici: Mădă avea inițial atât apărare cât și SP slab în vreme ce Poșa s-a născut cu apărare jalnic și SP mizerabil.

Iar acum, că v-am prezentat aceste date, sper ca v-am făcut curioși; sper că sunteți interesați să aflați cum pot ajunge jucători atât de diferiți ca potențial să fie titulari la U-20. Și mai ales sper să conștientizați ca o investiție mică, mai puțin de 20 de milioane, vă poate aduce satisfacția de a avea goal-keep-erul titular al naționalei U-20 române.

De ce anume aveți nevoie:

1. SPERANȚĂ

2. juniorul potrivit cu vârsta perfectă

3. RĂBDARE

4. planul corect de antrenament

5. PERSEVERENȚĂ

6. noroc

Capitolul 1 - SPERANȚA

Ca scout pentru U-20 și pentru NT-ul românesc am fost pus deseori în fața unor afirmații de genul:

“vreau să cumpăr un junior și să îl antrenez dar doar dacă are șanse la U-20 ”
“dacă spui că nu e primul ca skill atunci nu are rost să-l mai antrenez, o să îl vând”, etc...

Spre rușinea mea pot să recunosc faptul că proprietarului lui Mădă îi spusesem ca jucătorul nu mai are șanse la U-20 și că poate să îl vândă. Pe un proprietar de jucător monitorizat, care vroia disperat să vândă, l-am convins că jucătorul său are șanse, însă până la urmă forma jucătorilor a decis altfel. Și din cauza asta voi spune tot timpul: proprietarul trebuie să aibă multă speranță iar jucătorul trebuie să aibă norocul unei forme potrivite la momentul selecției sau ulterior.

Capitolul 2 - Juniorul potrivit cu vârsta perfectă

Știu, mulți vor strâmba din nas când vor citi despre vârsta perfectă. Mai spre final o să încerc să nuanțez expresia, însă până atunci mergem pe următoarele concepte:

generație de calificări - generația care împlinește 21 de ani spre finalul sau după încheierea campaniei de calificări.
generația de mondial - generația care împlinește 21 de ani spre finalul sau după ultimul meci din cadrul campionatului Mondial U-20.

Pentru ca un jucător să aparțină vreuneia dintre aceste 2 generații ar trebui ca data lui de naștere să fie în preajma primei săptămâni a sezonului, în preajma datei pe care se joacă primul meci de Cupă. De exemplu, pentru sezonul ce urmează să înceapă, data primului meci de Cupă este 22 februarie, deci aceasta reprezintă și data țintă pentru calculul vârstei perfecte.

Dacă avem un jucător care îndeplinește condiția menționată mai sus urmează să calculăm și cărei generații îi aparține (fapt important în stabilirea planului de antrenament). Astfel, un link util de care ne putem folosi este: (http://age.ht-u20.com/index.php). Utilizând acest link puteți verifica câte meciuri din calificări prinde jucătorul vostru (caz în care el face parte din generația de calificări) sau câte meciuri din campionatul mondial joacă înainte de a împlini 21 de ani (caz în care el este jucător de mondial).
Pentru un portar de U-20 din generația de calificări optim este ca el să prindă toate meciurile din calificări (Q14); ocazional se poate accepta și un jucător care prinde doar primele 13 meciuri - Q13 (și care împlinește 21 de ani înainte de al XIV-lea meci din calificări)

Pentru un portar din generația de mondial optim este ca el să împlinească 21 de ani după data finalei CM. Eventual poate fi acceptat și un jucător senzațional care prinde ultimul meci în Grupe IV de exemplu, dar e de preferat ca el să fie antipatic sau controversat astfel încât pierderea de TS apărută datorită unei eventuale scoateri din lot să fie cât mai mică.

Dacă considerați că "vârsta perfectă" este un moft puteți oricând antrena și propune selecționerului un jucător Q7 sau Q10. Skill-urile așteptate sunt partea lui, la momentul selecției ar trebui să fie mai mari decât cele descrise mai jos pentru un jucător Q14 dat fiind faptul ca un jucător născut mai devreme beneficiază de mai multe săptămâni de antrenament; deci el ar trebui să fie minim mitic portar şi magnific SP.

Dar destul despre vârsta perfectă - să trecem și la calitățile juniorului. După cum v-am descris la început, de obicei sunt monitorizați juniorii de 17 ani care sunt extrași de la tineret cu skill de portar solid și cu skill-uri cât mai mari la apărare și la faze fixe. Dan Vlăsceanu a fost unul dintre cei mai buni juniori văzuți vreodată având apărare acceptabil și SP inadecvat.

În mod uzual însă într-o țară ca România sunt extrași puțini juniori cu skill-uri asemănătoare. De obicei, în cele 4 saptămâni de monitorizare apar circa 3-4 juniori cu skill de apărare inadecvat și circa 10 cu skill de apărare slab. Aceștia rareori au skill de SP mai mare de slab (eventual în 2-3 cazuri). Astfel se explică de ce, dintr-un sezon în care nu au fost promovați juniori senzaționali, au ajuns ca titulari la U-20 să fie doi jucători cărora la extragere nu le-ar fi fost acordate multe șanse precum Poșa și Mada.

Pe lângă acești juniori, RTC va încerca să plaseze pe antrenament de portar și jucători imprevizibili care au, la momentul extragerii, skill-uri cât mai bune la apărare, pase și SP - optim ar fi excelent apărare și minim acceptabil pase și SP.

Capitolul 4 - Planul corect de antrenament

Nu, nu am sărit peste capitolul 3. El se leagă de acest capitol pentru că pe lângă răbdarea necesară pentru a găsi juniorul perfect, trebuie ca preț de 3 sezoane să aveți răbdare să antrenați fără să știți dacă rezultatul e favorabil sau nu.

Planul de antrenament trebuie să aibă în vedere rezultatul final dorit. Astfel, juniorul cu vârsta perfectă ar trebui ca la 20 de ani și 0 zile dacă e dintr-o generație de calificări (respectiv 20 de ani și 50 de zile dacă e dintr-o generație de mondial) să aibă rezistență excelent, SP minim magnific și skill de portar cât cuprinde.
În condițiile perfecte jucătorii care au plecat cu skill bun de portar ajung la U-20 cu skill extraterestru ridicat, chiar mitic (în cazul celor de mondial) în vreme ce jucătorii imprevizibili, care au plecat cu skill dezastruos de portar, vor ajunge la vârsta selecționării să aibă skill titanic ridicat, chiar extraterestru.
Condițiile perfecte pomenite mai sus includ:
- antrenor minim solid (optim excelent),
- 10 secunzi,
- antrenament acordat și în inter-sezon (inclusiv norocul unor accidentări cât mai rare și mai scurte ca durată),
- planul corect de stamina astfel încât jucătorul să nu primească stamina nici prea curând dar nici prea târziu.
În cazul portarilor un plan bun de stamina share include;
- antrenament de portar cu 5% până când atinge nivelul de titanic keeper
- antrenament de SP cu 25-30% până când ajunge cel puțin magnific pe skill-ul de SP;
- antrenament de portar cu circa 16-20% până în momentul selecției.
Acestea sunt doar variante; planul de stamina il puteți discuta cu scout-ul RTC al respectivei generații astfel încât să se potrivească echipei voastre.

Țineți cont vă rog și de faptul că unii candidați la funcția de selecționer U-20 declară că își doresc portari cu skill titanic de SP, deci la momentul selecției sau după acea s-ar putea sa vi se ceară încă 3-4 săptămâni de antrenament de SP. Acestea sunt avantajele date de faptul ca portarii sunt singurii jucători din U-20 cărora li se cere obligatoriu să fie MS.

Și am ajuns și la ultimele calități necesare: perseverență și noroc. Prilej cu care țin să menționez câțiva dintre userii cu care am lucrat și care au avut din plin măcar una dintre aceste calități:

ra55u (1818600)
gospodina (4824131)
aptul (1262293)
Lonca_ (1923070)
thvs86 (10082805)
lemid (2239549)
HT-bodin (8248727)
groomy (8964516)

Probabil mai sunt și alții de care am uitat; îmi cer scuze pentru asta.

În încheiere vă anunț care sunt monitorii actuali pentru portari:
- sub 17 ani: Mircea_ (9688348)
- peste 17 ani: nimeni_altul (2189330)

Spor la antrenat!

Nota editorului:
Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.

Vă aşteptăm şi pe forum: (15475198.1)!
Mulţumim!



Articolul anterior: Cupa României, semifinale
(14736)

2012-02-01 18:35:11, 3936 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=14730]

 
Server 070