We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Specek, SE-k, esélyek I. Ráhangoló

Mindig is ifikről szerettem volna írni az első cikkemet, de ez a különleges képességekről, a specekről fog szólni. Az ifikről számos remek írás készült, mostani témámról viszont még nem született önálló mű.

Ezúton szeretném kivesézni az SE-k (vagyis különleges események) működését, a specek szerepét; szeretnélek meginvitálni titeket e félig feltáratlan birodalomba egy kis körutazásra.

A következőkben terítékre kerülő téma nem szűkölködik nyitott kérdésekben, így sok helyütt legfeljebb csak találgatásokra van lehetőség.

Figyelem! Nyomokban tényeket is tartalmazhat!


Különleges események

A szabályzatban itt olvashat róluk az egyszeri érdeklődő: (/Help/Rules/SetPiecesAndSpecial.aspx).

Mi is az a különleges esemény (angolul: special event, innentől: SE)? Minden olyan gólszerzési – illetve időjárási – esemény, amely nem normál helyzet következtében jön létre. Amíg a normál helyzetek a két csapat erőssége, értékelései nyomán jelenhetnek meg, addig az SE-ket egy-egy játékos idézi elő. Elsősorban a játékosok specialitásai felelősek ezek előidézéséért, de a játékosok egyéb tulajdonságai is okozhatnak különleges eseményeket.

Az SE-ket két részre osztjuk: vannak a gólt (vagy legalább gólhelyzetet) eredményező különleges események, és vannak az időjárási különleges események (angolul: weather events, innentől: WSE-k). Ez utóbbiak csak specekhez köthetők; azok közül is a gyors, az erőteljes és a technikás okozhat csupán WSE-t, és csak napos vagy esős időjárás esetén.

Még egy felosztási módja van a különleges eseményeknek: vannak negatív és pozitív SE-k, WSE-k. Negatív SE-vel egy speces, vagy bizonyos képességből gyönge játékos az ellenfélnek okozhat gólhelyzetet, pozitív SE esetén a saját csapata számára. Negatív WSE esetén gyengébben teljesít, pozitív WSE esetén jobban teljesít az adott játékos némely posztokon.

Minden SE és WSE csak egyszer fordulhat elő egy adott meccsen. Ha egy SE-ből (például szöglet) volt egy kihagyott helyzeted, utána még lőhetsz gólt belőle (és az ellenfeled is), de még egy kihagyott helyzet nem lehet a meccsen abból a fajta SE-ből. Amennyiben gólt érsz el szögletből, több szögletgól biztosan nem lesz. (A példa a sima szöglet SE-ről szólt, a szöglet + fejes SE egy másik típus, abból ilyenkor is eshet gól.) WSE esetén mindegyik specre (ugye három időjárásra érzékeny van) egy WSE jöhet elő, legyen az pozitív vagy negatív. Tehát maximum három WSE lehet egy meccsen, mindegyik specre egy.


A különleges események generálása

Mégis mennyi van belőlük, és mennyi lehet egy meccsen? Összesen tizenhat SE-típus és harmincfajta SE van, beleszámítva a kihagyott, belőtt verziókat is: (15604335.2). Ez a harminc jelenhet meg a mérkőzésriportban, elméletileg akár egyszerre mind. Az elméleti felső határ egy meccsen elvileg harminc SE, a gyakorlatban már hat extrém soknak számít. Ezeken a meccseken bizony parádéztak rendesen a csapatok: (301891222); (50627803); (246333149).

A régi, tízhelyzetes meccsmotornál helyzetenként (ciklusonként) három SE lehetett maximum. Ha összeszorozzuk, pont kijön a fentebb emlegetett harmincas szám. Az új tizenöt helyzetes motornál viszont fehérholló-gyakoriságú az összes helyzet kiírása, így annak a megvizsgálása, hogy egy cikluson belül maximum mennyi helyzet lehet, lehetetlen küldetés. Vélhetően, ha három lenne, akkor az SE-k száma gyarapodott volna; feltehetően nem ez a helyzet. Így matematikai alapon azt lehet gondolnunk, hogy kettő SE lehet ciklusonként.

Ez szép és jó, de hogyan is zajlik a gyakorlatban egy SE létrejötte? Na, erre a kérdésre nem lehet pontosan válaszolni. Van, aki úgy véli – a fentebbi harmincas szám bűvöletében –, hogy minden SE előjön a meccs folyamán – így a kihagyott verzió is –, és a körülményektől függően kerül kiírásra vagy sem. Ez alapján a helyzetek egy része már alapvetően kihagyottan születik, és csak a kiíródása dől el. Ha viszont egy belőtt kiírásra kerül, akkor az bizony gól is lesz. Bár ez számszakilag megalapozott, személy szerint kételkedem ebben az eszmefuttatásban. Szeretnék abban a hitben élni, hogy minden egyes megkapott SE-nél van esélyem be is lőni azt, eddigi ismereteim is ezt mondatják velem. Ha ezt az elméletet elvetjük, abban az esetben viszont rejtély, hogy egy bizonyos SE hányszor jöhet elő egy meccsen, de jöjjön elő akárhányszor – mint már tudjuk –, egyféle végkimenetele csak egyszer lehet.

Kicsit módosítva az előbbi elméletet, maradván a harmincas szám bűvöletében: ha a gyors a gyors elleni SE-t a kimaradt direkt gyorsakhoz soroljuk, akkor tizenöt különböző kombinációról van szó. Így beszélhetünk két sor helyzetről, azaz kétszer jöhet elő egy SE egy meccsen. Tehát, ha kimaradt, és ez is kimaradna, akkor nem íródik ki. Ha bement, és ez is bemenne, akkor kimaradtként kiíródik a második. A dolog ott dől meg, hogy ez alapján mind az öt gyors SE egyazon meccsen nem fordulhatna elő, ami azért meglehetősen furcsa lenne. Illetve, véleményem szerint a szöglet és a szélső SE-k sima és fejelős változatai egy tőről indulnak, csupán a befejező játékos jól fejelő spece alakítja át simából fejelőssé. Ha valóban így van, akkor viszont a fenti két elmélet nem igazán áll meg.

Harmadik verziónak mondhatjuk azt is, hogy a rendszer random osztja az SE-ket, nincsen különösebb korlátja. Akár ez is elképzelhető, vagy valami konkrétabb is, nem igazán lehet tudni a pontos működést. Elképzelhető olyan is, hogy bizonyos számú SE-t oszt ki félidőnként, mivel WSE-nél gyaníthatóan így működik.

Sikerült kikerülnöm az eredeti kérdést: hogyan is zajlik a gyakorlatban egy SE születése, elhullása vagy beteljesülése? A fenti első elmélet szerint jön az egyik kimenetel, és – a körülményektől függően – vagy kiíródik, vagy nem. A másik két verzióban árnyaltabb a kép, ott előbb el kell jutni a helyzetig, és csak aztán dől el a kimenetel.

A gyakorlatban valahogy így nézhet ki:

– A rendszer előjön egy általa választott SE-vel.
– A birtoklás függvényében ezt valamelyik csapat megkapja.
– A kiválasztott csapatból egy játékosra rábök Olaf. Itt azokon a posztokon belül választ random, amik előidézhetik az SE-t, illetve szöglet SE-nél véleményem szerint a pontrúgó lesz kiválasztva.
– A játékos megfelel az aktuális SE feltételeinek? (Van-e olyan spece, van-e kellő skillje?) Ha nem, akkor ennyi volt.
– Amennyiben a szemben lévő csapatból szükség van bizonyos tulajdonságú játékosra, megnézzük, van-e ilyen? Ha nincs, akkor itt a vége.
– Ha saját csapattársra van szükség – akinek passzol –, akkor véletlenszerűen választ egy szélsőt vagy egy csatárt. Szöglet SE-nél véletlenszerűen választ egy mezőnyjátékost (a pontrúgón kívül).

(Eddig tartott az előidézési fázis, ezután jön a befejezési fázis. Ezt vagy az eseményt előidéző játékos, vagy egy csapattársa, vagy – negatív SE-nél – az ellenfél játékosa fejezi be.)

– Általánosságban a gólszerzés–védekezés arányok döntik el, hogy gól lesz-e a helyzetből, ahogy ez a szabályzatban is le van írva.
– Végül egy utolsó ellenőrzés, hogy ilyen kimenetelű esemény volt-e már korábban. Ha igen, akkor nem hajtódik végre.

Ez lenne a gólt eredményező SE-k mechanizmusa. Az extrém időjárási körülmények miatt megjelenő WSE-kel más a helyzet. Ott félidőnként meghatározott számú lehetőség van specenként. A rendszer random rábök egy-egy játékosra, és ha nincs olyan spece, akkor nem lesz WSE.

Itt található egy táblázat, hogy melyik játékos idézhet elő, és melyik fejezhet be bizonyos SE-ket: (15604335.3).


Az SE sikerességének alapkövei

Mint láthattuk, az SE megkapásában az első lépcső a birtoklás megléte, ez ma már a birtoklással egyenesen arányos: (/MyHattrick/Editorials/default.aspx?EditorialID=4216) (utolsó bejegyzés.) A gyakorlatban ez így néz ki a pozitív és negatív SE-knél: (15604335.6). Ahogy látható, a negatív SE-k esetében kicsit más a helyzet, a negatív tapasztalat (tapasztalatlanság) SE-re, úgy tűnik, nincs hatással a birtoklás, a negatív erőnlét (fáradtság) SE-nél fordított hatással bír.

A következő lépcső az eseményt előidéző játékos megfelelése. Itt a specektől kezdve a skilleken át a tapasztalatig és erőnlétig sok kritérium szóba jöhet, adott SE-től függően. Ezeket később tárgyaljuk.

Némileg más a helyzet a következő (befejező) lépcső esetén. A szabályzat alapján a befejezési fázisban a befejező játékos gólszerzése méretik meg a védelemmel. Némely esetben a spec azt az ökölszabályt felülírja; a gólszerzéshez (annak esélyének növeléséhez) vagy annak elhárításához elég a spec megléte. Gyorsnál (gyors a gyors elleni SE) és fejelőnél (szélső + fejes SE, valamelyest a szöglet + fejelő is ilyen) lehet erre példát találni.

Az, hogy az egész védelemmel vagy egy védőjátékossal (ebbe a középpályások is beletartoznak) szembesíti-e a befejező játékos gólszerzését a rendszer, nem lehet pontosan tudni, de lehet rá következtetni. Bizonyos SE-knél van irányított szembesítés – ilyenkor egy támadóval szemben szinte biztosan egy előre meghatározott védőjátékos, és bizonyos, hogy ők ketten méretnek meg. Legjobb példa erre a gyors a gyors elleni SE. Más SE-knél random, hogy milyen védőjátékos kerül szembe, de nem kizárt ott sem szembesítés. Ezért vélhetően olyankor is a támadó és a vele random szembekerült játékos gólszerzés és védekezés képessége méretik meg. Ez alól egyértelmű kivételnek tűnik a szöglet SE, ahol nehéz eldönteni, hogy mégis mi alapján lesz gól, vagy marad ki a helyzet. Az bizonyos, hogy a támadó gólszerzése számít, de nehéz elképzelni, hogy mivel vagy kivel szembesíti a rendszer, hiszen a meccsriport sem említi meg.


A taktikák és az SE-k viszonya

Általánosságban kijelenthető, hogy az SE-k gyakoriságára csak a kreatív taktika van hatással, annak növelésével. Ha mind a két csapat kreatív taktikát játszik, a gyakoriság vélhetően egy kicsivel tovább nő. A tördelés nem csökkenti az SE-k esélyét: (15604335.7). Fontos még megemlíteni, hogy WSE-re nem hat semmilyen taktika.

Mégis mennyi a kreatív taktika hatása, és hogyan hat? A kreatív taktikának nincs szintje, tehát mindig ugyanúgy hat, csupán a speces játékosok megléte kell hozzá. Feltehetően egyfajta konstans szorzóként hat, bizonyos százalékkal növeli meg az SE-k esélyét. Nem lehet pontosan megállapítani, mennyi lehet ez a növekmény, de maximum 50% (a fent linkelt táblázat szerint). Reálisan 30% körüli lehet; ennek maximum felével – ha egyáltalán – növeli a gyakoriságot, ha mindkét csapat kreatívot játszik. Fontos tudni, hogy a kreatív a meccsen előforduló SE-k esélyét növeli meg, annak eloszlásáról a birtoklás dönt: (15604335.8). Szóval függetlenül attól, hogy ki használja, mindkét csapat esélye ugyanúgy nő meg. Ezért akkor érdemes leginkább használni, ha birtokolsz, és specesekkel is jobban állsz.


Azok a bizonyos specek

Különleges eseményeket a posztokhoz jól passzoló specekkel rendelkező játékosokkal könnyebb elérni, hiszen ezekhez kapcsolódik a legtöbb esemény. A különleges események meccseket dönthetnek el, így a specek fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni.

A játékosok némelyike rendelkezik különleges képességekkel, amelyeket specnek hívunk. Mint ismert, hat spec van: jól fejelő, gyors, kiszámíthatatlan, technikás, erőteljes és szívós. A HT-k terveztek több speccel is megajándékozni bennünket, de végül csak a szívóst adták. Nem hinném, hogy lesz még új spec, pláne a közeljövőben nem.

A specek különleges eseményeket okoznak (leszámítva a szívós specet), erre valók, semmi másra. A továbbiakban végigmegyünk a speceken, különböző különleges eseményeken, a későbbiekben pedig posztokra lebontva is végignézzük egy-egy spec használhatóságát. Addig is ajánlom tanulmányozásra a következő táblákat: (15604335.4); (15604335.5).

Remélem, tetszett a cikk – még ha kicsit száraz is volt –, és meghozta a kedvet a továbbiakhoz. A folytatásban a gyors specről beszélek.
Ui.: Azok számára, akik bizonytalanok egy-egy mérkőzésriportnál, de tudnak angolul, ajánlom a htstatsot: (http://www.htstats.com/partido). Ide a meccs linkjét kell csak betenni. A foxtrick (http://foxtrick.symbiosis.org.gr/nightly/) is kiválóan mutatja ezeket.

2012-03-30 21:00:47, 1199 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=15071]

 
 
Server 080