We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Részletesebben a válogatottról. Játékosok nevelése

Válogatottat nevelni igen hosszadalmas folyamat, és pont az idő az, ami miatt a legtöbb esélyest elveszítjük. Próbálom posztonként és általánosságban is összeszedni, mi kell ahhoz, hogy válogatott játékosod legyen.

Először is szeretném tisztázni, hogy ez a cikk nem az U20 válogatottról szól.

Edző

Válogatott játékos neveléséhez nem szükséges remek edző. Természetesen jó, ha az van, de nem fontos, tökéletes a jó edzői képesség is.

Az alapanyag

Elsőként nézzük a speceket:
Ha a játékosnak nincs spece, akkor 3 poszton férhet be a nagyválogatott keretébe. Ez a kapus, a védő vagy a középpályás. Utóbbi két poszt esetében hiába a játékos a legjobb az országban, ha van hozzá kicsit is hasonló speces, akkor nem lesz válogatott soha.

Jól fejelő:
Kapus poszton kívül mindenhol jó, de leginkább középpályásként, védőként illetve csatárként. Szélső poszton komoly probléma kell, hogy fennálljon ahhoz, hogy fejelő (támadó)szélsőt kelljen berakni.

Gyors:
Szélső, csatár, illetve középső védő. Utóbbi esetben nagy az időjárás miatti kockázat, de ennek ellenére ilyen játékosra is szükség van.
Kiszámíthatatlan:
Középpályás poszton kívül mindenhol szerepelhet.

Technikás:
Csak védekező csatár lehet belőle, kirívó esetben a középpályán kaphat szerepet.

Erőteljes:
NT szempontból olyan, mintha nem is lenne spece. A spectelenekhez képest csak védőposzton van előnye.

A kor:
Az NT esetében a kor, illetve az, hogy a szezon melyik részén van a születésnapja, teljes mértékben lényegtelen.

Alaptulajdonságok:
NT játékost nem csupán 17 éves játékosból lehet nevelni, a piacon is találni olyan idősebb játékost, akit tovább lehet edzeni az válogatottság irányába.
A 17 év 0 napos játékos semmivel sem ér többet NT szempontból, mint egy 17 év 80 napos.
A jelenlegi edzésrendszer alapján egy megfelelő főskillű, középszerű mellékskillel rendelkező játékos, poszthoz illő speccel, jó edzővel történő edzése esetén komoly esélyes lehet.

Ex U20-as játékos:
Ahogy a jelenlegi keret is mutatja, az U20-as játékosoknak esélyük van a nagyválogatott keretébe bekerülni. Amiben veszítenek a többiekhez képest, az az emelt erőnléttel történő edzés 19-20 éves korban. Viszont ezt bőven kompenzálja a magas tapasztalatuk.

Posztok

Alapszabály: egyik skillt sem szabad titáni fölé edzeni, csak a játékos 24-25 éves kora után.

Kapus:
Bármilyen furcsán is hangzik, nem kapus alapanyag kell hozzá. A legjobb egy védő, aki minimum megfelelő védekezéssel, minimum megfelelő átadással rendelkezik, és kiszámíthatatlan (ha nem kiszámíthatatlan, akkor átadás sem kell). Védés edzés titániig, védekezés edzés természetfeletti-titáni szintig, a holtszezonban pontrúgás edzéssel. Majd a végén feledzeni a védését.
Természetesen ugyanez elérhető „sima” kapussal is, vagy spectelen védővel.

Az ideális kapus: 18-19GK, 14-15DEF, 18SP, kiszámíthatatlan (ekkor az átadás minimum 6)

Szélsővédő (alternatív pozíció: középső védő szélre tolva):
Jól fejelő szélsőből (kiszámíthatatlan is szóba jöhet), vagy védőből alakítható ki, mindegy, hogy a két tulajdonság közül melyik van először titáni szinten. Csapatépítés szempontjából a szélsőjáték edzésével jobb kezdeni, de természetesen ez nem kötelező. Titáni szélsőjáték után titáni védekezés, majd ha belefér, akkor még 1 szint szélsőjáték, végül védekezéssel befejezni. A holtszezonokban itt is lehet pontrúgást edzeni.

Az ideális szélsővédő: 17-18DEF, 16Wing, 10-12SP, jól fejelő

Középső védő (alternatív pozíció: védekező szélsőhátvéd):
Itt kétfelé kell szedni a tervet az átadásos. illetve a játékszervezéses védőkre.
Csapatépítési szempontból játékszervezéssel kell kezdeni, világklasszis-természetfeletti szintig (szűken a titáni is beleférhet), majd védekezés az egekbe. A holtszezonos pontrúgás itt is bejátszik.

Az ideális jelölt (PM): 18DEF, 14-15PM, 10-12SP, jól fejelő, gyors, kiszámíthatatlan

Az átadásos védő szintén játékszervezéssel indul, de csupán kiemelkedő-ragyogó szintig. Majd átadás lenyűgöző szintig, és védekezés a végtelenbe. Mondanom se kell, hogy holtszezon, pontrúgás.

Az ideális jelölt (PAS): 18 DEF, 10PM, 11-12PAS, 10-12SP, jól fejelő, gyors, kiszámíthatatlan

Szélső:
Játékszervezés nélküli szélső nem kell, spectelen sem, specesből is csak a gyors, és a kiszámíthatatlan.
Játékszervezés titániig, majd a szélsőjáték titánniig, átadás 10-ig, egy szint játékszervezés, és szélsőjáték végig (holtszezonos pontrúgás)

Ideális szélső (alternatív pozíció: középpályás szélre tolva): 18-19WING, 15-16PM, 10-11PAS, 10-12SP, gyors, kiszámíthatatlan

A szélsőkhöz tartozik még 2 speciális játékos: az egyik gyors, 16-17WING, 17-18PM, 10-11PAS, 10-12SP ő lenne az ideális közép felé tolt szélső.
A másik jól fejelő, 16-17WING, 17-18PM, 10-11PAS, 10-12SP ő lenne az ideális szélre tolt középpályás.

Középpályás:
Jól fejelő. Esetleg technikás, de az már közel sem tökéletes.
Először játékszervezés titániig, majd 3 féle lehetőség közül választhatunk:
- védekezés természetfelettiig, majd játékszervezés végig (pontrúgás)
- átadás titániig, majd játékszervezés végig (pontrúgás)
- védekezés nagyszerű-kiemelkedő szintig, átadás lenyűgözőig, majd játékszervezés végig (pontrúgás)

Az ideális játékos(ok):
- 18PM, 15PAS, 10-12SP, jól fejelő
- 18PM, 14DEF, 10-12SP, jól fejelő
- 18PM, 9-10DEF, 12PAS, 10-12SP, jól fejelő (ez utóbbira van a legkevésbé szükség)

Csatár:
Gyors, kiszámíthatatlan, jól fejelő.
- Gólszerzés titániig, átadás titáni-földöntúli szintig, gólszerzés végig (pontrúgás holtszezonban)

Ideális jelölt: 18-19SC, 15-16PAS, 10-12SP, gyors, kiszámíthatatlan, jól fejelő

- Gólszerzés titániig, átadás világklasszisig, szélsőjáték természetfeletti-titáni szintig, gólszerzés végig (pontrúgás holtszezonban)

Az ideális szélretolt csatár: 17SC, 14-15WING, 12-13PAS, 10-12SP, gyors, kiszámíthatatlan, jól fejelő

Védekező csatár:
Technikás, gyors, kiszámíthatatlan, esetleg jól fejelő (halványabb esély)
Itt is vannak variációk:
- Játékszervezés titániig, átadás titániig, gólszerzés titániig, játékszervezés vagy/és átadás végig (holtszezon: pontrúgás)

Az ideális jelölt: 15-16PM, 15-16PAS, 15SC, 10-12SP, technikás, gyors, kiszámíthatatlan, esetleg jól fejelő (halványabb esély)

- Játékszervezés titániig, átadás titániig, gólszerzés ragyogóig, játékszervezés legendásig, átadás/játékszervezés végig (holtszezon: pontrúgás)

Az ideális jelölt: 17PM, 16PAS, 10-11SC, 10-12SP, technikás, gyors, kiszámíthatatlan, esetleg jól fejelő (halványabb esély)

- Játékszervezés titániig, átadás titániig, szélsőjáték kiemelkedőig, gólszerzés kiemelkedőig, játékszervezés vagy/és átadás végig (holtszezon: pontrúgás)

Az ideális jelölt: 15-16PM, 15-16PAS, 10SC, 10WING, 10-12SP, technikás

Pontrúgó:
Bármelyik poszton kinevelhető, nem kell hozzá más, csak az összes holtszezonban pontrúgás edzés, valamint szükség esetén a végső szakaszban is pontrúgás. Lehetőleg ne a jól fejelő garnitúrából nevelődjön ki.

Az ideális játékos: >17SP, mellékskillben maximum 2 szint lemaradással a posztján ideális képességtől.

Erőnlét:
23 éves kor alatt mehet akár 5%-os edzés is!
Nem kerettagok esetén:

Kor %
21 9-11
22 9-11
23 9-12
24 10-12
25 10-13
26 11-14
27 12-15
28 13-16
29 15-20
30 15-20
31 16-21
32 17-22Kerettagok esetén:
Kor %
27 15-22
28 16-23
29 18-25
30 20-25
31 22-27
32 24-29
33 26-31


Edző:
A válogatott edzőjének nem szükséges magas edzői képesség, egyedül a vezetői képesség számít. Igazából csak egy, maximum két jó vezetői képességű edzőre van szükség, fontos, hogy bajkeverő, vagy öntörvényű legyen. Az edzővé konvertálás, a választások utáni hétfő előtt, lehetőség szerint vasárnap zajlódjon le.

Összegzés
A fentebb leírt képességek eléréséhez kitartás kell, és némi szerencse is. Ezek a tulajdonságok a játékosok 29 éves korára elérhetők. Természetesen a fent leírt elvárások a következő szezon változásaival számolnak annak ellenére, hogy pontos értéket még nem tudunk. Éppen ezért az ebben a cikkben említett értékeket a következő szezon folyamán újra kell számolni.
Fizetések: A középpályás poszton tudnak a legjobban elszállni, de egy ilyen játékos eltartása nem megterhelő ötödosztály felett, alatta már komoly gondot okozhat, ha nincs biztos anyagi háttér, persze a napokban bejelentett változtatások miatt a játékosok fizetései csökkenni fognak. Emellett semmi biztosíték nincs arra, hogy a formaingadozás miatt az aktuális kapitány esetleg nem hívja be a játékost…
Azért remélem nem vettem el senki kedvét a válogatottak edzésétől. :)
Van még egy fontos dolog, amit tisztázni szeretnék: ha a játékosod több csillagot szerez a bajnokin, mint egy vetélytársa a válogatottban, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy jobb is nála. Meg kell nézni a formákat, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a hűség, illetve az anyaegyesületi bónusz a válogatott szereplések esetén nem számít.
Az „ideális” képességek tényleg ideális esetben fordulhatnak elő, szóval, ha a játékosod a mellékskillekben gyengébb az előírtnál 1-2 szinttel, az nem tragédia, még mindig van esélye bekerülni a csapatba.

2012-10-02 22:01:55, 7635 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=16004]

 
 
Server 080