We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Lunetiştii Moldovei

În prezent, micuţul nostru joc pe fond verde poate fi abordat din mai multe perspective. Când vine vorba de echipele de club, fiecare are propriile strategii, preferinţe şi, în general, planuri.
Ei bine, echipele construite pe şuturi de la distanţă (prescurtat LS) încep să devină un fenomen tot mai des întâlnit, iar comunitatea hattrickiană din Moldova nu face excepţie. De altfel, în Divizia Naţională (88259) activează o echipă construită astfel; este vorba despre Sheriff Tiraspol (1904954).

Cel care se află la conducerea acestui club este aionesei (11804259), un manager cu un istoric, îmi permit să spun, interesant. În rândurile de mai jos, vom avea ocazia să cunoaştem ceva mai îndeaproape cea mai bună echipă de şuturi de la distanţă din Moldova.

1. În introducere, haideți să-l cunoaștem mai bine pe cel ce stă în spatele acestui nickname. Cine este aionesei în afara Hattrick-ului și ce de ce anume este pasionat?

Aionesei este de fapt și Sorin, nu e nickname, este chiar numele real. E un inginer mecanic, originar din Republica Moldova, dar care, de exact 15 ani, trăiește în România.
Căsătorit (cu o unguroaică, și, da, suntem români), tatăl unui băiețel de 1 an și 10 luni, absolvent al Politehnicii din Timișoara, acum unul dintre cei care îngroașă rândurile multinaționaliștilor (cred că există cuvântul ăsta) din România.
Sunt pasionat de calculatoare și mă mai joc LOL (League of Legends), acolo îmi vărs eu nervii acumulați în timpul zilei. Aștept să crească piticul să mă reapuc de pescuit, mers cu bicicleta, excursii, drumeții, că nevastă-mea cel mai înalt munte pe care l-a escaladat e Iulius Mall-ul din Timișoara și nici nu-i plac pădurile și munții...

2. Să discutăm puțin și despre trecut înainte să abordăm prezentul și viitorul clubului tău. Spune-ne cum ai descoperit acest joc, ce ai făcut la începuturi și cum ai ajuns să faci cunoștință cu șuturile de la distanță. Ce anume te-a îndemnat să optezi pentru construcția unei echipe în jurul acestei tactici?

În facultate, pentru un ban în plus, m-am angajat la o sală de net, lucram noaptea, și mi-a povestit cineva despre jocul acesta.
Așa că: 03-02-2005 Clubul și-a schimbat proprietarul când aionesei a preluat controlul și l-a redenumit Sherifii Tiraspol.
Aceasta e prima echipă, o să revin imediat asupra cuvântului "prima", nici cu ea n-am jucat eu foarte ortodox, jucam all offensive, am ajuns în DN (Divizia Națională) și în finala Cupei în sezonul 13, adică în același sezon.

Din neatenție, am dat faliment chiar înaintea ultimei etape de campionat, nu știu ce calculasem eu că mai am o săptămână până să-mi revin financiar, nici măcar n-am apucat să dau MOS-ul de ultimă etapă, mai ales că aveam meci cu GM-Șeful (1826822) și noi ne băteam pentru locul I.
Așa că: 09-21-2008 Sherifii Tiraspol a terminat pe locul 2 în Divizia Natională, sezonul 13, și am și pierdut echipa.
Mailuri la GM-i, blesteme, înjurături (nu la adresa GM-ilor), nervi, etc. M-am și lăsat, jurând că nu mă mai apuc de jocul ăsta.
Până când: 11-30-2011 Clubul și-a schimbat proprietarul când aionesei a preluat controlul și l-a redenumit Sheriff Tiraspol. M-a ținut, totuși, 3 ani. :D

3. Cum ai reuşit să pui în aplicare acest plan? Te-ai inspirat de undeva? Ai avut susţinerea şi ajutorul cuiva în acest sens?

Am câștigat, parcă, la un concurs de pronosticuri un pachet Supporter, eu încă jucam all-offensive.
Astfel am dat de o federație de șuturi de la distanță și m-am apucat de citit, nu m-a ajutat nimeni, doar am furat ce am putut, având un buget foarte foarte mic.
Am vândut tot ce aveam și, cu banii făcuți, mi-am luat jucători:
6 căpoși pentru mijlocași + 1 căpos rezervă;
4 rapizi pentru extreme și fundași laterali + 2 rapizi rezerve.

Parcă aveau 19 ani, impresionant construcție și atac minim inadecvat. Am antrenat construcție până au ajuns cei șase căpoși la legendar.
Rapizii au jucat doar ca extreme, deci au luat antrenament redus, apoi am trecut pe apărare.
Între timp, am luat un portar, o extremă și un atacant și deja am început să promovez. Când au ajuns toți la apărare sclipitor, am trecut pe antrenament de șut aproximativ două sezoane...
Atunci am vândut atacantul și extrema și am luat portar de rezervă, după care am trecut iar pe antrenament de construcție până au ajuns jucătorii la construcție titanic; șase dintre ei, cei jucați mijlocași centrali.
Deja cred că ajunsesem în liga a II-a, apoi am trecut pe șut și, printr-o conjunctură a rezultatelor, din liga a II-a am ajuns în DN.

4. Echipa ta este încă destul de tânără, media de vârstă fiind undeva pe la 27-28 de ani, dacă ar fi să o iei de la capăt ai schimba ceva? Crezi că ar fi ceva ce ai putea îmbunătăți?

Ohoooo și încă cum… O să o iau de la capăt când o să retrogradez în II.
După cum am spus, eu n-am avut bani, așa că am pornit de jos, jucători cu skill-uri mici și vârstă înaintată. Acum, pe lângă banii pe care i-aș face din vânzarea jucătorilor, am și 350 de milioane în cont.
Aș cumpăra zece mijlocași direct titanic la construcție, maxim de 20 de ani și m-aș apuca de antrenat apărare vreo trei sezoane, apoi șut combinat cu faze fixe, pe la 25 de ani ar fi mai buni decât cei pe care-i am acum în echipă, la 27-28.

5. Pentru multi dintre cititori echipele de acest fel sunt un tabù. Ai putea să ne spui aproximativ ce calităţi au jucătorii tăi și în ce punct ai ajuns cu antrenamentul acestora? Cât de importante consideri specialităţile într-o echipă de şuturi de la distanţă?

Nu e tabù, e enervant primele sezoane și plictisitor, foarte plictisitor, că ești ciuca bătăilor.
Bineînțeles, cum am menționat mai sus, contează și cu câți bani începi.

Cam așa arată cei mai buni ai mei:
Portar: 1/20 dezastruos
Apărare: 9/20 formidabil
Construcţie: 16/20 extraterestru
Extremă: 2/20 mizerabil
Pase: 6/20 acceptabil
Atac: 8/20 excelent
Faze fixe: 18/20 magic

Ar mai fi de lucru, dar ai mei sunt deja bătrâni, cel puțin două trepte de atac ar mai trebui și vreo trei de apărare, dar ei nu mai pot, așa că mă distrez cât mai țin. 
Specialitățile? Sunt un must have, deci nu aș schimba nimic, extremele spre centru și fundașii laterali rapizi, restul căpoși, este și recomandat. Dar, după ce că sunt rari, mai sunt și scumpi portarii imprevizibili…

6. Ai subliniat cu succes unele aspecte pe care și eu le consider relevante în cazul de față, printre care o disponibilitate la nivel financiar când se pornește la drum cu un astfel de proiect, cunoștințe când vine vorba de calitățile jucătorilor necesari și răbdarea pe care trebuie să o ai în prima fază. Ei bine, dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, consideri că o astfel de echipă ar putea câștiga titlul în Divizia Națională?

Da, teoretic, orice echipă, folosind orice metodă de abordare a meciurilor, poate. Practic, e puțin mai greu.
Depinde cu câți bani și de la ce nivel pornești la acest drum, cum am spus, depinde cât de repede îți cresc jucătorii, cât de des se accidentează, ce rezerve ai. Depinde de foarte multe.
De exemplu, eu, cu echipa relativ nouă, am reușit ceva ce nici nu speram, să promovez în prima ligă.
Dacă îmi pun planul al doilea în aplicare și, dacă îmi și iese, am șanse să mă bat la DN; cu echipa de acum, nu.

7. Ai putea schița un plan de antrenament din perspectiva ta pentru o echipă de șuturi la distanță?

Ca să nu fie așa lungă așteptarea până la formarea unei astfel de echipe, aș porni prima oară cu antrenamentul de construcție până pe la legendar-supranatural.
Odată ajuns aici, vei avea cel puțin șase jucători (cei care au jucat mijlocași centrali în campionat și amicale) cu acest skill.
Apoi puteți trece pe antrenament de apărare, dar dacă cumpărați o extremă și un atacant decent, puteți juca 5-4-1 și puteți începe/încerca să promovați.
Se va juca atac pe flancuri cu fundaș lateral ofensiv, extremă ofensivă și atacant spre flanc (pe același flanc), eventual dacă aveți și un mijlocaș cu ceva pase și extremă, îl puteți juca spre același flanc.

Cei trei fundași centrali îi jucați ofensiv să contribuie la posesie și, astfel, să suplinească eventuala lipsă de posesie. În acest fel, puteți promova încet-încet ca să nu începeți chiar de jos de tot până veți avea echipa de long shot complet formată. Bineînțeles, dacă țintiți spre prima ligă.
Dacă doriți Cupa, indicat ar fi să fiți într-o divizie cât mai joasă ca să puteți juca mai multe meciuri acasă, să profitați cât mai mult în cupă de bonusul de posesie.

Tot așa, zic eu, în funcție de scop, să vă axați pe un singur țel: dacă doriți promovare, jucați PIC în Cupă; dacă doriți Cupa, jucați PIC în campionat.
De antrenor cu lider nici nu mai zic. Asta ar trebui să fie de la sine înțeles; apropos, la echipele de long shots, eu nu am văzut decât antrenor defensiv, și e logic, nu are cu ce să te ajute alt antrenor, atât timp cât atac oricum nu ai și nu există antrenor să ajute mijlocul.

Ca și așezare, se joacă de obicei 5-5-0 sau 4-5-1.
- 5-5-0 - maximizează apărarea și posesia;
- 4-5-1 - eu, personal, nu folosesc, sunt mai mulțumit de 5-5-0 la jucătorii pe care-i am la dispoziție.

Mi-aș dori să pot juca 4-5-1, dar doar dacă aș avea un atacant bun și o extremă cu muuuultă construcție, astfel să încerc să am și atac pe un flanc.
Dar nu pot scoate mijloc suficient încât să-mi permit să joc fără extreme spre centru. Ca să câștigi, ai nevoie de posesie minim 60% și apărare mai bună decât atacul adversarului tău.
Eu, dacă știu că nu pot îndeplini aceste criterii, mai bine joc relaxat și presing și măcar am șanse meciul următor...

7. Te afli la cel de-al doilea sezon în Divizia națională, ai cucerit și Cupa Ștefan Cel Mare sezonul trecut. Ne poți spune care au fost cele mai plăcute episoade din istoria clubului Sheriff Tiraspol? Iar pentru a arunca o privire și peste ceea ce reprezintă viitorul, care consideri că ar fi apogeul acestei generații de LS? Când estimezi că ar putea să dea cel mai bun randament și implicit să viseze la cel mai bun rezultat?

Câștigarea acelei Cupe... Dacă îți spun, nici măcar n-am știut că aia e finala, credeam că mai sunt etape, eu am rămas șocat că bătusem și săptămâna următoare nu mai aveam meci în Cupă, mă gândeam "Cum am fost eliminat, dacă am câștigat?".
Am avut noroc atunci că antrenam șut și de aceea jucam atât în Cupă, cât și în campionat cu aceeași echipă.
Tot sezonul trecut, deși toți mă vedeau retrogradat direct, am terminat atât de sus și, dacă nu mă înșel, am fost chiar singurul care a învins liderul, puteam termina pe locul secund, dar nu am câștigat ultimele două etape tocmai să nu termin pe locul al doilea ca să nu am meci cu liderul în prima etapă.

8. Cum aminteam mai devreme, te afli la cel de-al doilea sezon în liga supremă din Moldova. Care ar fi obiectivele trasate pentru acest sezon?

Să nu retrogradez, și să mă distrez cât mai pot. 

9. Pe cine consideri favorit în lupta pentru titlu în Divizia Națională? Cine sunt managerii pe care îi consideri cei mai buni din această țară, pentru care ai un deosebit respect?

La prima întrebare nu am nici cea mai mică idee, sezonul ăsta o să fie foarte încurcat. La a doua răspund că GM-Șeful, respectiv GM-Accull (1908530), și nu din cauza că-s GM-ei. 

10. Spuneai mai devreme că după această generație ai de gând să continui cu un astfel de proiect. Când crezi că va trebui să schimbi generațiile?

În mod normal, generația asta mă mai poate ține încă vreo 5-6 sezoane, dar nu am de gând s-o lungesc atât de mult, să mai scot ceva bani din vânzarea jucătorilor.

11. Vrei să transmiţi un mesaj comunităţii si cititorilor?

Hattrick e mai mult un joc de șah ce necesită răbdare și o planificare din timp a mișcărilor, rezultate puteți avea doar dacă vă alegeți un plan pe termen lung și dacă vă țineți de el!

Nota editorului: Aprecierea cititorilor faţă de munca autorului poate fi exprimată cu un simplu click pe butonul Like, un comentariu sau o declaraţie de presă cu referire la acest material.

Vă aşteptăm şi pe forum: (16997601.1)

Articolul anterior: Interviu cu vadu22 (19544)

2016-07-26 10:49:47, 1472 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=19647]

 
Server 071