We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Forskellen mellem at være landstræner og klubtræner

At håndtere et landshold er langt fra det samme som et klubhold, da det er nogle andre parametrer som er vigtige. Derfor ses det ofte at stærke managers fra de bedste nationale divisioner ikke har samme succes med landsholdet, da disse parametrer skal forståes og udnyttes anderledes end for et klubhold.

Det første step for en kommende landstræner er at vinde en valgkamp, men selve valgkampen er langt fra det hårdeste arbejde. Det kommer bagefter, når alt skal koordineres og der skal leveres en så tæt på perfekt indsats hver uge for at sikre succes med landsholdet.

Er selve arbejdet hårdere end for klubholdet? Ikke nødvendigvis, topholdene spiller flere kampe i løbet af en standard uge end landsholdet, omvendt er noget af det vigtigste ved landsholdet at koordinere samt optimere truppen mest muligt. Samtidig være aktiv på forummet og være med til at tage beslutninger som hjælper landsholdet på sigt.

Forskellen på spillertruppen
De fleste klubhold har et sted mellem 11-16 spillere som kan begå sig på førsteholdsniveauet. Her er det anderledes med landsholdet. Hvis du er landstræner for Danmark, så har du reelt set et sted mellem 40-50 spillere, som reelt kan begå sig på VM niveau.

Der ligger et stort arbejde i at landsholdsteamet sikrer løbende kommunikation med og omkring disse spillere, for at optimere mest muligt på spillerens mulighed for komme på holdet. Hvis man formår at optimere på hele truppen, så løfter niveauet sig også generelt.

Når der er flere spillere til rådighed, betyder det også at der kommer mere fokus på de evner som gør at marginalerne kommer over på Danmarks side. Spillere med specialiteter er på næsten alle positioner og spillernes rutine, form og kondition er vigtige faktorer ved siden af deres positionsspecifikke evner.

I forhold til spillernes evner er der også en forskel. For at kunne begå sig på det danske landshold skal en spiller som udgangspunkt være omkring magisk i hovedevne samt have gode sideevner. Der er dog enkelte positioner som angribere eller specielle spillertyper, hvor sideevnerne er endnu højere, mens hovedevnen er lidt lavere. Dette gør sig ikke gældende på klubholdet da det økonomisk ikke kan svare sig for et klubhold at træne spillerne så højt op i hovedevne. Dog er økonomi ikke en direkte faktor for landsholdet.

Det taktiske aspekt
At der er så mange spillere til rådighed giver en masse taktiske muligheder, som ikke er muligt på klubholdet. Det er mere eller mindre muligt at anvende alle formationer og taktiker med landsholdet. Dette betyder ofte at den lidt uerfarne landstræner fristes til mange kreative formationer eller taktikkere. Min tilgang har altid været at spille kampene lidt sikkert, da vi med Danmark typisk er favorit i størstedelen af kampene.

Når vi er favorit til kampene, så betyder det ofte at vi ikke er nød til at forcere et resultat ved enten meget defensive eller offensive formationer. Desto mere kampene forsøges at forceres, desto større er risikoen for at tabe kampen også. Langt størstedelen af kampene kan vindes gennem den traditionelle 3-5-2 med nogle få specielle spillertyper som offensive backs, midtbanespillere mod fløjen eller angribere mod fløjen. Faktisk er der en klart tendens blandt de hold som kommer længst til VM slutrunderne at de formår at optimere mest muligt på deres 3-5-2 formation. Samtidig har de fleste hold også en stærk kontra i baghånden, hvilket i stigende grad over de seneste mange sæsoner er blevet 4-4-2 for de stærke hold.

Det taktiske aspekt til kampene indeholder også en kombination af forskellige specialister. Som hovedregel skal der minimum være 3-4 hovedstødsspillere på banen og helst gerne nogle hurtige offensive spillere. Hovedstødsspillerne er vigtige da vi så mange gange har set landskampe som på grund af tætheden afgøres på det tradionelle hovedstød ved et hjørnespark. De hurtige spillere er for at skabe chancer i de tætte kampe, som kan være afgørende.

Under kampene
Det er ofte set på landsholdet at det er muligt at skabe en chance indenfor de sidste 10 minutter af kampen, hvis ens hold er bedre på rutinen. Dette er noget de absolut bedste landstrænere har fokus på og dermed skifter rutineret spillere ind mod slutningen af kampen.

Det samme gør sig gældende for kondition, da spillernes kondition gør at deres bidrag til ratings falder mod slutningen af kampen. Da forskellen på spillerne på banen og på bænken ofte er minimal, så er der ofte en fordel i at skifte spillere ind med 10-15 minutter tilbage af kampen.

Generelt med uskiftninger i løbet af kampen er der også bedre muligheder for at reagere på kampens udvikling, da alle spillere på bænken er stærke samt er der nogle spillere som kan dække mere end en position.

Vejen til succes
Det er vigtigt at komme godt fra start i kvalifikationen, men samtidig have holdånden i behold. I bund og grund handler det om at skabe en stime, da det er med til at løfte selvtilliden for holdet, hvilket gør det svært for alle andre at spille mod et hold som Danmark med de spillermæssige kvaliteter som der er.

Vejen til succes er også forberedelse. Man kommer langt i at undersøge modstander trænerens taktiske mønster kombineret med hvilke spillere der er i truppen. Ofte kan man barbere deres taktik ned til 2-3 sandsynlige valg, hvorved det ofte er muligt at finde en formation som står godt overfor alle af dem. Det er her, hvor man typisk i kvalifikationen skal passe på med at forcere. Det er mere svært på landsholdet at læse modstanderen end på klubholdet, hvorfor det kan gå galt at spille alt på en formation.

Fokus på fremtiden
Som landstræner skal man have respekt overfor jobbet og også prioritere fremtiden højt, så andre trænere kan få samme muligheder som en selv. Før en spiller kommer på landsholdet kræver det mange sæsoners træning, hvilket skal koordineres med ejeren. Dette er noget som flere ihærdige danske brugere har assisteret landstrænerne med i mange sæsoner, men i sidste ende er det også ej del af landstrænerens ansvar.

At være forumaktiv
At være forumaktiv er en vigig del af jobbet som landstræner. Andre brugere følger landsholdet hver uge og vil gerne følge med i de taktiske valg. Dette betyder at man som landstræner typisk laver et kampoplæg efterfulgt af opsummering af kampen efterfølgende. Herudover ofte andre aktiviteter i relation til landsholdet på forummet.

2017-02-19 23:17:17, 1346 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=19991]

 
Server 070