We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Pohdintaa kultaisista ikäluokista

Kultaiset ikäluokat (myöhemmin tekstissä GG eli golden generation) ovat kautta aikain aiheuttaneet närästystä ja väittelyitä Hattrickin maajoukkuetoimijoiden keskuudessa. Monet pitävät kultaisten ikäluokkien kokemusetua epäreiluna tai haitallisena erityisesti U20-maajoukkueissa. Tässä haastattelussa allekirjoittanut kysyi Suomen maajoukkuetoiminnassa pitkään vaikuttaneelta goomikolta (8865918), mikä kultaisissa sukupolvissa on vialla ja miten niiden aiheuttamat ongelmat voitaisiin ratkaista?

Mikä on GG?
GG eli golden generation eli kultainen ikäluokka tarkoittaa ikäluokkaa, jolle on annettu kokemusta muiden ikäluokkien kustannuksella. Määritelmä vaihtelee, mutta yleisimmin sillä tarkoitetaan sitä, että jätetään U20-joukkueella yksi ikäluokka pelaamatta kokonaan ja pelataan alusta asti 17-18-vuotiailla keräten niille kokemusta seuraaviin koitoksiin. Toisinaan näille kerätään kokemusta jopa aikuisten peleissä. Toisinaan termiä käytetään, vaikka edelliset karsinnat olisi lopetettu vain kesken ja vaihdettu nuorempiin.

GG:tä esiintyy etenkin U20-maajoukkueissa. Millä tavalla ne vaikuttavat peliin?
Vaikutuksia on kaksi. Ensinnäkin vaikutus siihen karsintaan, missä kilpaillaan tosissaan. Joukkue on vahvempi, koska usein pelaajiakin jostain syystä on treenattu hieman paremmin. Lisäksi pelaajilla on reilusti kokemusta, mikä antaa lisää tehoja ja kääntää lopussa pelejä itselle joukkueen kokemattomuustapahtuman myötä.

Toinen vaikutus on sitten niihin karsintoihin, missä kokemusta kerätään. U20-joukkueilla pelaaminen on ihan oma maailmansa. Omasta mielestäni peli ei toimi siellä edes kauhean hyvin. Esimerkiksi itseluottamus korostuu, kun puolustukset on helppo saada koviksi suhteessa hyökkäyksiin. Toiseksi otteluohjelmalla on suuri merkitys. Nämä kokemusta keräävät ikäluokat sitten korostavat otteluohjelman merkitystä ja antavat itseluottamusta joukkueille ilmaiseksi. Siinä voi siten tulla aika isoja eroja toistensa kanssa kilpaileville joukkueille. Vaikutus joukkueiden odotusarvoisiin pisteisiin voi olla monia pisteitä. U20-puolella tuurin merkitys on suurempi kuin muualla, koska se kertautuu itseluottamuksen takia. Ja nämä luovuttaneet joukkueet (ei vain kultaiset ikäluokat vaan myös kesken luovuttavat) siis lisäävät tuurielementtiä.

Lisäksi GG:t aiheuttavat aina närää niissä pelaajissa, jotka ovat toiveikkaina treenanneet sen ylihypätyksi joutuvan ikäluokan pelaajia.

GG esitetään usein pienempien maiden mahdollisuutena pärjätä kilpailuissa. Parantavatko GG:t pienten maiden mahdollisuuksia vai ovatko ne mielestäsi epäreiluja? Miksi?
Mielestäni kultaisten sukupolvien merkitystä jopa liioitellaan. Usein niitä kultaisia ikäluokkia treenataan paremmin kuin muita ja se ero korostuu. Toki kokemuksesta saa etua. Kuitenkin pienellä maalla on ihan hyvät mahdollisuudet kisoihin ilman sitäkin. Ja kuitenkin aika moni pieni maa kerää kokemusta vain karsintoihin eikä tähdätäkseen mitaleille. Epäreilu on tylsä sana. En ota siihen kantaa. Mielestäni niiden tekeminen eli vaihe, jossa kokemusta kerätään, tekee kilpailusta tylsempää, huonompaa ja enemmän tuuriin perustuvaa.

Miten Hattrick voisi ratkaista GG:n tuoman ongelman? Pitäisikö se tehdä?
HT voisi rajoittaa pelaajien ikiä maajoukkueissa. Eikä edes tarvitsisi rajoittaa suoraan, ketä voi valita joukkueeseen, vaan sitä, kenelle voi kerätä maajoukkuepeleillä kokemusta.

Aikuisten joukkueelle olisi helppo asettaa raja vähintään 21 vuoteen. Siellä kokemuksen kerääminen ei ole yhtä suuri ongelma. Tosin eipä siellä mitään varmaan haittaisi, vaikka se raja olisi 24 tai 25 vuotta.

Junnuissa raja on hieman vaikeampi. Helppo raja olisi 19 vuotta. Eli sitä nuoremmat eivät saisi kokemusta, mutta silti joukkueet vaihtaisivat karsintojen lopussa seuraavan ikäluokan yli-ikäisiä joukkueeseen. Oma valintani olisi varmaan kiinteä päivämäärä sille, milloin täyttää 21. Oman ajatuksen mukaan sopiva päivä tuohon olisi sellainen, jossa seitsemän tai enemmän peliä seuraavissa karsinnoissa pelaavat eivät saisi kokemusta peleistä edelliskampanjassa. Tämän voisi ilmaista aina U20-joukkueen sivulla, että tänään iältään alle xx vuotta ja xxx päivää eivät saa kokemusta peleistä.

Nämä rajoitukset uskoakseni lisäisivät sitä, että joukkueet pelaisivat karsinnat loppuun tavoitellen hyvää sijoitusta ja kilpailu olisi mielekkäämpi. Toki se heikentäisi hieman pienten maiden mahdollisuuksia. En tiedä, että pitäisikö lisäksi olla joku lisäturnaus niille, jotka päätyvät vaikkapa sijoille 3-4. Sitäkin on ehdotettu.

2018-01-31 16:44:43, 1266 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20517]

 
Server 071