We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Cum să-ți construiești o echipă puternică. Antrenamentul maximal. I.

Cu siguranță, mulți dintre voi și-ar dori ca echipa proprie să devină un colos când vine vorba de ratinguri. Nu e ceva ce se întâmplă peste noapte. Înseamnă un plan bine pus la punct, înseamnă multă muncă, dar există și o satisfacție pe măsură când echipa ajunge la maturitate. Jucători selecționați la naționale, promovări în seriile superioare, ratinguri uriașe și poate chiar trofee importante.

A. Antrenamentul multiskill. Planul de antrenament propus de Yndy în 2010.

S-au împlinit 8 ani de când Yndy lansa o versiune proprie, în patru părți, a unui plan de antrenament care viza formarea unei echipe multiskill, în mare parte construită prin antrenament propriu.
Tocmai crescuse viteză antrenamentului. Însă a crescut doar viteza antrenamentului până la nivelurile de titanic – extraterestru. Peste magic viteza a scăzut simțitor, iar peste utopic a însemnat o reducere la jumătate a vitezei de creștere. Coroborată cu scăderea skillurilor jucătorilor mai bătrâni de 28 ani, făcea ineficientă antrenarea jucătorilor la niveluri apropiate de divin.
Consecința a fost dispariția jucătorilor divini. Doar portarii mai ating acest nivel și rareori extremele, ambele fiind calități cu antrenament mai rapid comparativ cu celelalte.

A fost startul diverselor planuri de antrenament multiskill. Primul și cel mai complex a fost cel alcătuit de Yndy. Ce presupunea acest plan?
Etapa I – antrenament de fundaşi. Se pornea cu jucători de la 17 ani.
Etapa a II -a – antrenament de mijlocaşi;
Etapa a III- a – antrenament de pase;
Etapa a IV- a – antrenament de extreme;
Etapa a V-a – se antrenau diverse compartimente în funcție de nevoile echipei.

Planul a fost ajustat câte puțin pe parcurs, în funcție de obiectivele de moment și jucătorii achiziționați ulterior, dar în linii mari a fost respectat. S-au format jucători cu skilluri principale de aproximativ extraterestru și calități secundare destul de ridicate (magnific – supranatural).
Această echipă avea să câștige Cupa României și să promoveze în Liga 1. Nu a impresionat însă prin ratinguri foarte ridicate. Iar faptul că avea un manager de mare calitate în persoană lui Yndy, a fost un mare atu în sprijinul performarii echipei.
Avantajele planului:
a) Ratinguri destul de bune raportate la o valoare relativ scăzută a salariilor;
b) Resurse financiare implicate în plan destul de reduse. Nu cunosc valoarea exactă a resurselor financiare avute de Yndy la începutul planului, dar nu cred să fi depășit 1 miliard lei.
Dezavantajul planului: lipsa antrenamentului maximal al jucătorilor.
Mai exact: Cât timp s-a antrenat extremă cea mai mare parte a jucătorilor nu au primit antrenament. Probabil s-a întâmplat la fel și cu o parte a jucătorilor la antrenamentul de construcție. Vorbim de jucători tineri, sub 28 ani. Au fost pierdute sezoane întregi de antrenament în care aceștia ar fi putut crește la calități utile.
Cu toate acestea planul a fost un succes. A fost apoi preluat și modificat/adaptat de diverși manageri, în funcție de viziunea lor. Mulți dintre aceștia au avut rezultate notabile.
Cea mai mare parte din managerii zilelor noastre folosesc și astăzi un plan de antrenament care am putea spune că își are rădăcinile în protoplanul imaginat de Yndy.

B. Antrenamentul maximal.

B1. Introducere

Ulterior, alți manageri au pus în aplicare planuri de antrenament mai performante. Spun asta deoarece și-au construit echipe foarte puternice, au ajuns în Liga 1, au câștigat-o, iar unii chiar au ajuns în fazele superioare ale Hattrick Masters. Îi amintim aici pe Sirman, Tieger, Leto, etc…
Diferența este că aceștia din urmă au pornit cu resurse financiare mai consistente, iar o parte dintre jucători au fost antrenați ca la carte, făcând parte și din diverse echipe naționale.
Sau, dacă e să vorbim la nivel mondial, avem exemplul Broscuțelor antrenate de Maryusika, dublu câștigător de HM și autorul unor ratinguri fantastice. Dar, în Yemen și în alte țări cu maxim 3 ligi, resursele financiare se acumulează mult mai ușor. Deci premisele pentru a crea un colos din punct de vedere al ratingurilor sunt mult mai favorabile.
Prin urmare, acest articol va încerca să trateze, din perspectiva proprie, un plan de antrenament bine pus la punct, în România, având ca finalitate crearea unei echipe cu ratinguri apropiate de cele reușite de Maryusika.

Pe scurt, aș vrea să fac o scurtă prezentare a jucătorilor antrenați maximal pentru echipele de club.
De ce spun pentru echipele de club? Pentru că jucătorii de națională prezintă o mai mare diversitate și sunt antrenați special pentru a face diferența în meci atunci când sunt jucați cu o anumită atitudine sau când este jucată o anumită strategie (CA, pressing, etc).

Spre exemplu la NT putem avea: fundaș central (de posesie, ofensiv, de CA), fundași laterali (normali, de CA) extreme (normale, extreme cu multă construcție sau ofensive), mijlocași (normali, ofensivi, defensivi, spre flanc), atacanți (normali, defensivi, spre flanc), etc. Probabil n-am atins toate particularizările posibile și nici nu îmi propun asta.
La echipa de club ne propunem să antrenăm versiunea normală, de bază a jucătorului pe un anumit post. Plus câteva situații particulare pe care le consider necesare. Sigur că ar fi util să avem o gamă cât mai variată de jucători, dar nu ne permitem să achităm salariul a 25 de jucători de nivel salarial apropiat, plus că achiziția lor ar însemna o suma colosală, iar antrenarea proprie a unei asemenea varietăți de jucători e imposibilă.

Să revenim la cum ar trebui să arate în viziunea mea jucătorii unei echipe de top, pe diverse posturi.
Portar: magic-divin (P), magnific – titanic (Ap), mitic – divin (FF);
Fundaș central: mitic – magic (Ap), supranatural – extraterestru (construcție), bun – imperionant (pase). Specialități: puternic, cap, imprevizibil, rapid, tehnic;
Fundaș central ofensiv: titanic – mitic (Ap), extraterestru – magic (construcție), bun – impresionant (pase – în ideea că va putea juca și fundaș central normal sau pt CA și mijlocaș defensiv). Specialități: cap, puternic, imprevizibil, rapid, tehnic;
Fundaș lateral: mitic – magic (apărare), titanic – extraterstru (extremă), bun – impresionant (construcție și pase). Specialități: cap, puternic, imprevizibil, rapid, tehnic;
Mijlocaș: magic – utopic (construcție), scliptor – supranatural (apărare), magnific – titanic (pase), acceptabil – bun (atac). Specialități: cap, puternic, imprevizibil, tehnic, rapid;
Extremă: mitic – utopic (extremă), titanic – magic (construcție), impresionant – magnific (pase), formidabil – sclipitor (apărare), acceptabil – bun (atac). Specialități: imprevizibil, rapid, cap, tehnic;
Atacant clasic: mitic - magic (atac), titanic – mitic (pase), excelent – magnific (constructive), acceptabil – magnific (extremă). Specialitate: rapid, cap, imprevizibil, tehnic, puternic;
Atacant defensiv: titanic – extraterestru (atac), titanic – extraterestru (construcție), titanic – mitic (pase). Specialități: tehnic, rapid, cap, imprevizibil, puternic.
Cei mai potriviți pentru postul de executanți de faze fixe îmi par: fundașul central, fundașii laterali și fundașul central ofensiv).
Știu că poate vi se par exagerate unele calități. Pe lista de transferuri sunt greu de găsit jucători antrenați maximal și sunt foarte scumpi.
Dar, cel puțin la jucătorii construiți de voi, luați în calcul aceste calități.

B2. Scurt istoric al propriei echipe
Sper să nu vă plictisesc cu această parte din articol. În caz contrar am rugămintea să o ignorați.
Am introdus această parte, pentru ca voi să nu repetați greșelile pe care le-am făcut eu. Cu resurse similare, să puteţi construi mai bine, mai eficient, mai durabil, decât am făcut-o eu.
Întotdeauna mi-am dorit să construiesc o echipă puternică.
La începuturile mele în Hattrick am încercat metoda pașilor mărunți. Inițial cu antrenament de extreme, apoi cu antrenament de pase scurte. Antrenam, vindeam și apoi cumpăram ceva mai bun. Am ratat de două ori la mustață promovarea în IV. Menționez faptul că resursele financiare erau minimale.
Citeam tot ce prindeam în materie de Hattrick. Forumuri, articole, planuri de antrenament, etc… Regretatul Zatopek a avut promovări succesive dintr-o serie de VIII, până în prima serie valorică. Și alții, de asemenea, au avut salturi spectaculoase.
Eu m-am oprit la jumătatea drumului. Undeva greșeam. Și Zato și Say și alții, pe măsură ce progresau valoric își sporeau și finanțele echipei. Step, day trading, trading cu viitori antrenori. Erau ore întregi petrecute pe lista de transferuri. O muncă enormă. Zato explica faptul că din 100 jucători pe care apucă să liciteze, dacă reușea să cumpere 3-4 jucători. Secretul constă într-un preț cât mai scăzut de achiziție. Vânzarea se realiza la prețul pieței sau puțin peste.
Între timp day tradingul a fost puțin stricat de ht-i. A intervenit obligația că înainte de vânzare, jucătorul să fi jucat măcar un meci pentru noua echipă. Astfel că au fost mult reduse tranzacțiile în scop de day trading, eventual au fost combinate cu antrenament.

Prima măsură luată de mine a fost decizia de a acorda o mai mare importanță laturii financiare. Era necesară constituirea unei rezerve financiare solide, ca bază de pornire, care să susțină ulterior achiziția unor jucători de calitate, cheltuielile curente și care să asigure o continuitate a echipei pe termen cât mai lung.
M-am hotărât pentru faze fixe la portari. Era cel mai la modă antrenament pentru acumulări financiare rapide. Am început cu aproximativ 500 milioane. Reușeam să adun în jur de 200 milioane pe sezon. Ținta mea era în jur de 3 miliarde.
Doar că în prima parte a anului 2014, ht-ii au considerat că jocul este stricat de aceste echipe care adună foarte mulți bani. Și au decis să intervină prin introducerea unor plafoane financiare, existente și în ziua de astăzi.
O foarte mare greșeală, spun eu.
Argumente: aceste plafoane au fost oricum evitate ulterior prin investiții în jucători cu lider și experiență. Dar o consecință imediată și dramatică în același timp a fost înjumătățirea numărului de useri în decurs de 2-3 sezoane.
S-a afirmat că această modificare va încuraja competiția, că va însemna o șansă în plus pentru userii cu resurse financiare mai puține comparativ cu miliardarii. Doar parțial adevărat. Pentru mulți miliardari, plăcerea jocului era doar să fie miliardari. Să adune bani. Sunt atât de puțini mari miliardari care au ajuns în prima liga și au cucerit trofee importante.
Miliardarii aveau însă rolul lor în Hattrick. Antrenau! Cum se terminase cu day tradingul, banii se făceau în mare parte din antrenament. Fiecare se specializase pe un anume segment de antrenament. Iar piața era plină de jucători aflați în diverse stadii de antrenament, de toate vârstele. Plus că acumularea de bani în conturile miliardarilor împiedica explozia prețurilor, respectiv inflația.

Închidem paranteza și revenim la subiectul nostru. Introducerea plafoanelor financiare m-a determinat să renunț la planul inițial. Acumulasem 1,7 – 1,8 miliarde lei. Cu această suma am pornit la drum. Aveam în minte și investiția în jucătorii cu lider în vederea continuării proiectului. Dar piața jucătorilor cu lider încă nu fusese testată cu adevărat iar prețurile încă erau oscilante.
Și atunci mi-a venit în minte un gând nebunesc. Încercarea de a cuceri Cupa României din Liga a VI-a, urmată de o participare în Hattrick Masters. Aveam bani suficienți pentru a forma o echipă puternică și pentru a o menține la nivel ridicat aproximativ două sezoane.
Într-o jumătate de sezon echipa era deja formată. Jucători de calitate. Unii chiar jucători de națională.

2019-03-13 07:24:15, 8916 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20989]

 
Server 071