We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Cum să-ți construiești o echipă puternică. Antrenamentul maximal. II.

Partea a doua.

Lipsa de experiență la nivel înalt și-a spus cuvântul și am clacat la mijloc de drum, după ce eliminasem jumătate din Liga I. Am întrerupt proiectul în acel moment. Nu aveam resurse suficiente pentru a susține un sezon în plus, față de planul inițial, în condiții optime.

Astfel că am vândut tot. Am pierdut aproximativ 300 milioane după revânzarea jucătorilor față de suma inițială. Am investit în jucători cu lider și experiență mare (peste legendar - supranatural), jucători care încă mai putea fi jucați câteva sezoane și a căror experiență urmă să crească. Am considerat că la niveluri ridicate de experiență, piață ar trebui să fie relativ stabilă.

Am vrut să revin la antrenamentul de faze fixe la portari. Stupoare, însă. Într-un sezon, piață portarilor se redusese considerabil din cauza reducerii numarului de useri care antrenau. Așa că am antrenat jucători tineri. Inițial apărare. Apoi extremă.
Deși au existat anumite fluctuații, pe termen lung prețul jucătorilor cu lider și experiență mare a fost în creștere. Investiția a fost una bună. Din antrenament nu pot spune că am făcut foarte mulți bani. Am mers din inerție. Însă după aproximativ 9-10 sezoane de la 1,4 -1,5 miliarde, cât avusesem inițial, ajunsesem la puțin peste 3 miliarde lei, luând în calcul și prețurile mult mai mari la jucătorii cu lider.

Aș fi putut lejer continua. Și în acest moment probabil aș fi trecut cu mult de 4 miliarde. Mi-am făcut însă un calcul greșit. Spun greșit, pentru că nu a coincis cu planurile ht-ilor.
În 2010 au venit cu modificarea vitezei de antrenament. De câteva ori au revizuit sistemul specialiștilor. In 2014 au introdus plafoanele financiare. În 2015 au modificat semnificativ contribuția jucătorilor. Apoi au modificat specialitățile și eventurile.
În opinia mea ar fi trebuit să urmeze și o revizuire de natură financiară in 2018 - 2019. Este o utopie ce se întâmplă la nivelul viitorilor antrenori. Ce rost mai au plafoanele financiare actuale, dacă oricum ele sunt eludate prin investiția în viitori antrenori? N-aveam însă de unde să știu că ei erau preocupați de modificări de formă ale hattrick-ului și mai puțin pe modificări de fond.

Astfel că am început să vând din jucători și să cumpăr jucători antrenabili. Mijlocași. De fapt au fost 5 mijlocași și un TDF. N-am avut răbdare să încep cu jucători de 17 ani. Acum îmi pare rău. La 25 ani prețurile sunt enorme. În medie am dat 200 milioane sau peste 200 milioane pe un jucător.
Am antrenat construcție și pase.

Faza I. Antrenament de construcție. Astfel, doi mijlocași au ajuns la magic, unul la aproximativ 17,5 și doi aproape de mitic. Vârstă jucatorilor era în jur de 27 spre 28 ani. Moment în care am trecut la antrenamentul de pase.

Faza a II-a. Antrenamentul de pase. Simultan am început achiziționarea celorlalți jucători. Întâi extremele apoi linia de apărare, atacanții și portarul. Toți au primit antrenament de pase, cu excepția succesiunilor de meciuri importante sâmbătă/miercuri în care eram nevoit să folosesc în ambele meciuri o echipa cât mai apropiată de echipa de baza. Majoritatea jucătorilor cumparati în faza a doua au fost mai în vârstă decât mijlocașii. Am căutat jucători cu vârste cuprinse între 29-30, antrenați maximal până în acel moment. Portarul și un fundaș lateral aveau și convocări la naționale.
Înainte de completarea echipei, majoritatea banilor îi aveam imobilizați în jucători cu lider sau aveam extreme antrenabile pe care le-am vândut înainte de faza a II-a. Am vândut și jucătorii cu lider. Pe rând, astfel încât să nu depășesc plafonul financiar.
Am promovat succesiv în III și apoi în II. Am ajuns cu nivelul de pase la un nivel pe care l-am considerat suficient, astfel că am trecut iar pe antrenament de construcție. La un moment dat am simțit nevoia și pentru câteva etape de faze fixe.

Faza a III-a. Am continuat antrenamentul de construcție. Între timp am achiziționat un fundaș ofensiv care la nevoie poate juca și mijlocaș. Și de la începutul fazei a III-a am tot încercat să vând unul dintre mijlocașii ofensivi. Fără succes.

Faza a IV-a. Am promovat în Liga 1. Antrenez pentru menținere cu accent pe antrenamentul de construcție. Din banii acumulați din premii și spectatori mi-am mai luat un WB. Cam bătrânel. Dar cu multă experiență și calități foarte bune. Fost jucător de NT.
Mai am nevoie de o extremă, dar momentan nu dispun de resursele financiare necesare. Poate voi scoate din nou la vanzare unul dintre mijlocași. Am 5, plus un cdo - imd, cu skill de construcție peste mitic.

De ce am considerat necesar acest istoric al echipei mele?
Pentru că am făcut greșeli. La prima încercare a fost vorba de greșeli tactice și de lipsa meciurilor jucate la nivel înalt.
La al doilea plan e vorba de erori de planificare. Sau mai bine să spunem că este din ce în ce mai greu să găsim pe lista de transfer jucătorul dorit de noi, în momentul dorit de noi.
E greu să găsești un calup de jucători de aproximativ 25 ani, aflați undeva la 60% -70% din evoluție, care să corespundă toți unui anumit tipar sau anumitor necesități. Și într-un interval relativ scurt de timp. Și antrenați foarte bine până atunci. Și chiar dacă vei găsi, cu siguranță va fi mare bătaie pe TL pentru ei. Și niște prețuri ce generează dureri de cap.

Motiv pentru care voi recomandă preluarea unor jucători de 17 ani pentru un plan pe termen lung. Sau cel mult jucători puși pe TL la sfârșitul calificărilor U20. Dar vor avea și ei prețuri considerabile. Compensează însă cu niște experiență în plus.
Acestea fiind spuse, lăsăm în plan second istoria și ne focusam pe planul de a ne crea o echipa fantastică.

B3. Componenta financiară a planului.
Indiferent că pornim antrenamentul cu jucători de 17 ani, de 21 ani sau chiar mai în vârstă, este necesar să avem rezerve financiare care să susțină achiziția inițială de jucători, completarea lotului, rezervele și cheltuielile curente ale echipei până la momentul în care această va putea să se susțină. Dacă mai rămân bănuți și pentru câteva plombe ulterioare e de vis. Și foarte important, banii să fie accesibili. Dacă jumătate stau în fondul de rezervă, ne ajută doar în măsură în care pot să treacă la fonduri curente atunci când vom avea nevoie de ei.
Voi estima niște sume. Nu le luați că puncte de referință certe. Sunt doar pentru a va face o idee cu privire la modul în care gândesc eu construirea echipei. Ele pot fi mai mari sau ușor mai mici, în funcție de cât de exigenți sunteți când vine vorba de calitatea jucătorilor și cât de ridicate sunt așteptările cu privire la ratingurile ce vor fi dezvoltate de acești jucători.
a) Pentru începerea proiectului cu jucători de 17 ani, estimez un necesar de minim 1,5 miliarde. Poate chiar 2 miliarde dacă veți cauta juniori de top. În schimb dacă veți construi luând în calcul și produse ale academiei, s-ar putea să ieșiți mai ieftin. Rezerva financiara va crește apoi până la completarea echipei, pe sloturile disponibile antrenând pentru bani sau trading;
b) Pentru cumpărarea inițială a unor jucători de 21 ani, antrenați pentru campanii de U20, estimez necesitatea unei rezerve financiare de 2 - 2,5 miliarde lei. Jucătorii sunt destul de scumpi. Au atuul experienței superioare. Recomand români, dacă îi veți antrena ca la carte sau jucători din țări cu useri puțini. Dacă îi veți antrena bine, e aproape o certitudine faptul că vor fi în vizorul nationalelor mari.
c) Dacă veți lua jucători la 24-26 ani, antrenați deja la skill principal în proporție de aproximativ 80% și la una dintre secundare costul va fi mult mai mare. Vorbim de 3 miliarde minim. Eu am pornit cu 3,2 – 3,3 miliarde și parcă aș mai fi avut nevoie de câteva sute de milioane;
d) Aceeași suma dacă vreți să achiziționați o echipa cu jucători de 29 – 31 ani, antrenați cât mai aproape de standardele NT + rezerve.

Acum că avem niște ținte în materie de bani să vedem cum îi putem obține cât mai repede. Și, foarte important, banii să fie disponibili, nu blocați în fondul de rezervă.
1. Antrenament de apărare la juniori de 17,00 - 17 ani și 30 zile. E suficient să aibă apărare inadecvat, dar să aibă construcție sau extremă bun. Pase inadecvat – acceptabil. Și specialitate utilă. Se antrenează până la magnific – supranatural apărare, după care se scot la vânzare;
2. Faze fixe la portari. Portari magnifici – titanic. 20 - 22 ani. Se antrenează la faze fixe până la magnific – titanic;
3. Extreme. 17 ani – 17 ani 50 zile. Construcție, apărare pase minim acceptabil. Specialitate: rapid, imprevizibil, cap. Se antrenează până la SN – titanic.

Cu siguranță există și alte metode de a face bani rapid. Sunt alți useri, adevărați specialiști și poate ne vor dezvălui mai mult din tainele îmbogățirii în hattrick.
Pe măsură ce acumulați bani îi veți investi în jucători cu lider bun, astfel încât să nu va rămână blocați în fondul de rezervă.
Vă recomand să nu luați jucători cu lider de peste 40 ani. Ci doar puțin peste 30 ani, maxim 35, astfel încât să îi puteți încă juca mult timp, mai ales în partidele oficiale.
Dacă au și ceva calități utile, cu atât mai bine. Va vor fi de ajutor și în meciuri. Și vor acumula experiență, astfel încât prețul lor să crească treptat.

De reținut faptul ca jucatorii batrani, cu varsta de peste 41 ani, nu se mai vindecă in cazul unor accidentări.
Nu știu cât va mai ține această strategie cu acumularea banilor în jucătorii cu lider. Până atunci, însă, profitați.

2019-03-13 07:24:00, 4547 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=20990]

 
Server 071