We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Een nieuwe tactiek: de 'Creative Bunker'

Sinds de grote update van de specialiteiten, begin 2018, is er ruimte gekomen voor een nieuwe tactiek: de 'Creative Bunker'. Ik leerde deze tactiek kennen dankzij een filmpje van Uncle-Mish waarin deze werd uitgelegd. Daarna zijn HPE-rikdaan en ik op basis van dit filmpje een artikel gaan schrijven, waardoor we deze tactiek beter leerden kennen.

Sinds de grote update van de specialiteiten, begin 2018, is er ruimte gekomen voor een nieuwe tactiek: de 'Creative Bunker'. Ik leerde deze tactiek kennen dankzij het filmpje(*) van Uncle-Mish (11419808), en we zullen hieronder deze tactiek verder toelichten.

Qué?
Kort samengevat is de Creative Bunker een tactiek waarbij je hoge verdedigingsratings combineert met optimale bezetting van specialiteiten op al je spelers. De bedoeling is dat je alle normale aanvallen van je tegenstander tegenhoudt met een sterke verdediging, terwijl je probeert om de winnende goal te scoren dankzij de specialiteiten van je eigen spelers. Om het aantal 'special events' (of kortweg SE's) te maximaliseren, en er ook meer naar jouw team te trekken, speel je natuurlijk het best 'creatief spel'.

Wat zijn de voordelen van deze tactiek?
*Niet veel aanvalsratings nodig / het zelfvertrouwen van je team maakt niet uit
Door een reeks van mindere wedstrijden kan het zijn dat het zelfvertrouwen van jouw team helemaal aan diggelen ligt, en je hierdoor geen hoge aanvalsratings kan opbouwen. Deze tactiek kan dan handig zijn om het tij te keren, aangezien je geen zelfvertrouwen/aanval nodig hebt.

*Inspelen op teams die niet veel specialiteiten op hun spelers hebben
Inspelen op de zwakte van een tegenstander is altijd een zeer goede tactiek. Als jouw team gebouwd is rond specialiteiten, en dat van je tegenstander niet, dan is deze tactiek een zeer handige optie.

*Je kan je teamgeest opkrikken zonder veel risico
Doordat je defensie de meeste (liefst alle) kansen van je tegenstander gaat tegenhouden, maakt het niet zo heel erg uit of je het middenveld pakt of niet. Daarentegen zullen jouw goals moeten vallen uit SE's, en die worden sinds de laatste grote update van de specialiteiten begin 2018 niet meer verdeeld op basis van balbezit, maar op basis van aantal nuttige specialiteiten per SE. Neem bijvoorbeeld het koppen-event: hoe meer koppers je hebt ten opzichte van je tegenstander, hoe groter de kans dat jij deze gebeurtenis toegewezen krijgt. Balbezit is dus niet zo heel belangrijk voor deze tactiek, al kan meer middenveld wel handig zijn om je tegenstander wat kansen (en potentiële goals) af te nemen.

*Het is een nieuwe en onbekende strategie
Veel teams weten nog niet hoe ze hiertegen moeten spelen, aangezien dit een nieuwe en onbekende strategie is.

*Je team is geoptimaliseerd qua specialiteiten
Ook als je een keer niet de Creative Bunker gebruikt, is je team geoptimaliseerd qua specialiteiten. Dit kan ook je een extra duwtje in de rug geven in alle overige wedstrijden.

Wat zijn de nadelen van deze tactiek?
*Het is niet aan te raden als je de favoriet bent
Doordat je jouw aanval verwaarloost, en ook het middenveld minder aandacht krijgt, is de kans op een gelijkspel groter. Als je favoriet bent voor een bepaalde wedstrijd, is de kans dat je punten laat liggen dus groter door deze tactiek te gebruiken. De Creative Bunker is met andere woorden een underdogstrategie. Beter kun je als favoriet het middenveld proberen te pakken in combinatie met hoge aanvalsratings.

*Je kan SE's genereren voor je tegenstander
Doordat je 'creatief spel' gebruikt, gaan er meer SE's voorkomen in de match. Ook gaat de kans groter zijn dat deze aan jouw kant vallen. Maar er is nog altijd de kans dat je tegenstander een SE krijgt. 'Creatief spel' is dus geen garantie dat jij als enige speciale gebeurtenissen toegewezen krijgt. Deze strategie werkt dan ook minder goed tegen teams die eveneens zeer goed uitgerust zijn qua specialiteiten. Ook tegen deze teams zou je de Creative Bunker nog kunnen gebruiken, maar kijk dan zeer goed naar de posities en het type van de specialiteiten van je tegenstander.

*Bij overmatig gebruik is de tactiek voorspelbaar
Als je de Creative Bunker teveel gebruikt, is het gemakkelijk te voorspellen door je tegenstanders. Ze weten dan dat ze moeten focussen op hun aanval en middenveld, terwijl de verdediging minder belang heeft. Gebruik de Creative Bunker dus niet in al je wedstrijden, maar zo nu en dan om verrassend uit de hoek te komen.

*De tactiek is niet bruikbaar tegen LS-teams
LS-teams (oftewel longshot-teams) focussen op middenveld en verdediging, en proberen hun gewone kansen om te zetten naar 'afstandsschoten'. Bij dit soort kansen worden niet de aanvals- en verdedigingsratings vergeleken, maar de individuele vaardigheden van spelers worden tegen elkaar afgewogen. Veel verdedigingsratings hebben is dus niet de manier om tegen dit soort teams te spelen. Aangezien dit de opzet is van de 'Creative Bunker', is deze tactiek dus niet te hanteren tegen LS-teams.

Tips & Tricks
*Defense is key
Als je geen extreem hoge verdedigingsratings kan neerzetten ten opzichte van de aanvalsratings van je tegenstander, gebruik de Creative Bunker dan niet. Als je tegengoals gaat krijgen uit normale kansen, zal je niet genoeg SE's kunnen scoren om te winnen.

*Gebruik enkel nuttige specialiteiten
Gebruik op elke positie de meest nuttige specialiteit. We gaan hier later nog dieper op in.

*Zorg voor een hoge tactiekvaardigheid in 'Creatief spel'
Vooral passen en ervaring zijn belangrijk om een hoge tactiekvaardigheid te hebben. Onvoorspelbare spelers tellen dubbel mee in de berekening. Hoe hoger je de tactiekvaardigheid krijgt, hoe beter de tactiek zal werken en hoe meer SE's er aan jouw team toegewezen zullen worden.

*Kijk naar de specialiteiten van je tegenstander
Scout je tegenstander, ook op basis van specialiteiten. Welke specialiteiten heeft hij in zijn team? Waar in de opstelling staan die spelers voornamelijk? Als hij bijvoorbeeld snelle aanvallers of vleugelspelers heeft, kun je die tegenhouden met snelle (vleugel)verdedigers. Als hij koppende verdedigers heeft, is het misschien handig om een technische aanvaller op te stellen. Zo kan je jouw tegenstander optimaal scouten en de specialiteiten en SE's maximaal benutten.

*Een zeer goede keeper is belangrijk!
Je tegenstander zal niet enkel gewone kansen krijgen (of soms SE's), maar ook standaardsituaties. Om ook die kansen maximaal te stoppen, heb je een zeer goede keeper nodig met ook veel spelhervatten!

*Zorg voor een zeer goede spelhervatter in je team
Je kan waarschijnlijk niet scoren uit normale kansen, en er kunnen ook eens wat minder SE's zijn in een match, dus het is noodzakelijk om een zeer sterke spelhervatter in je team te hebben. Op deze manier vergroot je de kans om zelf ook te scoren vanuit standaardsituaties.

*Gebruik de Creative bunker als verrassing, niet als enige strategie
Zoals al eerder vermeld, gebruik de Creative Bunker niet altijd. Je wilt niet dat je tegenstanders al op voorhand weten hoe je gaat spelen, want dan zal hij doorhebben dat hij niet moet focussen op zijn verdediging en wel op de aanval.

*Gebruik een mandekker
Met mandekking kun je aanvalratings van je opponent verlagen door met jouw verdediger een aanvaller te mandekken.

Middenveld of niet?
Er zijn twee manieren om de Creative Bunker te spelen: zonder focus op het middenveld, of met focus op het middenveld.

Je hebt niet noodzakelijk middenveld nodig om de Creative Bunker te kunnen spelen. Je kan hierdoor gemakkelijk PIC (speel het rustig) spelen en je teamgeest opkrikken. Maar doordat je niet hoeft te focussen op aanvalsratings, kun je wel je middenveld opkrikken zodat je tegenstander minder kansen krijgt. Want hoe klein de kans ook is dat hij tegen je supersterke verdediging scoort, hij is er wel. En hoe meer kansen je tegenstander heeft, hoe groter de kans is dat er uiteindelijk eentje in zal vliegen.

Ook zul je met meer balbezit ook meer gewone kansen krijgen, waar ook standaardsituaties bij horen. Daarnaast zijn er nog altijd enkele SE's die worden verdeeld op basis van balbezit: de zogenaamde ploeggebeurtenissen. Kort samengevat: hoe hoger je middenveld, hoe beter, maar het is niet noodzakelijk voor een succesvol gebruik van deze tactiek.

Welke specialiteiten moeten op welke posities?
De 'must-haves' in je kern zijn de volgende:

*Krachtige spits
Als je een krachtige spits als order 'normaal' geeft, kan deze een normale gemiste kans omzetten naar een krachtige SE. Aangezien je veel normale kansen zult missen, is dit een zeer handige specialiteit voor een spits!

*Snelle verdediger
Sinds jaar en dag worden er al snelle wingers en aanvallers gebruikt. Als je een snelle verdediger in je team hebt rondlopen, kan je, door goede positionering, een quick-event van je tegenstander afstoppen!

*'Sitting midfielder'
Als je een krachtige middenvelder als order 'verdedigend' geeft, zal hij normale kansen van de tegenstander in de kiem kunnen smoren. Je krijgt op deze manier dus mogelijk gratis 'pressie-kansen'. Bijkomend is het ook handig dat je veel verdediging nodig hebt, en dit soort speler draagt ook veel bij aan de verdedigingsratings. Let er wel op dat zijn verdedigen hoog genoeg is.

*Krachtige mandekker in de verdediging
Met een krachtige mandekker in je verdediging kun je de aanval van je tegenstander onderuit halen, waardoor hij het nóg moeilijker zal krijgen om te scoren. Zijn belangrijkste skill is verdedigen, aangezien deze beter moet zijn dan de beste skill van de aanvaller. Doordat jouw mandekker krachtig is krijg je een boost, en als je een technische aanvaller kan mandekken geeft dit nóg een extra boost.

Voor de rest van je team kan je een mooie verdeling van koppen, snelheid en onvoorspelbaar gebruiken, zodat je altijd meer van deze specialiteiten opgesteld hebt dan je tegenstander. Een speler zonder een specialiteit is not done, aangezien je dan in bepaalde specialiteiten ten opzichte van je tegenstander in de minderheid kunt komen.

Gebruik geen technische verdedigers. deze kunnen een extra counteraanval genereren, maar dit zal zoals een normale kans verlopen, en je hebt geen extra normale kansen nodig aangezien je geen aanval hebt om deze af te werken.

Ook technische middenvelders zijn gemakkelijke targets voor mandekkers, en om dezelfde reden is een technische verdedigende aanvaller misschien niet zo'n goed plan. Echter, als je tegenstander een koppende verdediger heeft rondlopen, kan dit laatste nog wel een optie zijn.

Voor je keeper zijn er maar drie mogelijk interessante specialiteiten: bezieler, kwikzalver of onvoorspelbaar. Aangezien een bezieler nog wel een goede toevoeging kan zijn, en je vooral focust op verdediging, is dit een prima optie voor een keeper. Uiteraard is een bezieler in de verdediging (of in het middenveld als je hier ook op focust) ook een goede keuze.

Welke formatie moet ik spelen?
Er zijn meerdere formaties mogelijk. Het voornaamste is dat je geen aanval nodig hebt, aangezien je gaat focussen op verdediging en eventueel middenveld. Indien je wilt werken met de krachtige aanvaller, wat zeker een goed idee is, moet je wel één aanvaller opstellen. Een 5-4-1 met focus op verdediging, of een 4-5-1 met focus op verdediging en middenveld, lijken dan de mogelijkheden. Als je niet wilt werken met een krachtige aanvaller, dan is 5-5-0 ook een mogelijkheid. Het voordeel is dan dat je nóg meer verdediging en/of middenveld kunt genereren, maar het gaat dan ten koste van een mogelijk SE van de krachtige aanvaller.

Als je 5-4-1 speelt zonder focus op het middenveld, zet je best al je middenvelders en flankspelers verdedigend om optimaal bij te dragen aan je verdedigingsratings. Als je 4-5-1 speelt met focus op het middenveld, kan je je flankspelers als order 'naar het midden' geven om extra middenveld te krijgen.

Vervolg
Zie deel II: (21685)


(*) Het filmpje van Uncle-Mish kan u in de volgende link vinden: (https://bit.ly/2U2pQGp)

2020-08-06 13:29:48, 975 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=21676]

 
Server 070