We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Een nieuwe tactiek: de 'Creative Bunker' (deel II)

In het vorige artikel over de Creative Bunker (21676) bespraken stoorzender en ik de voor- en nadelen van deze nieuwe tactiek. Naar aanleiding hiervan besloten we wat dieper te graven en gingen we op zoek naar concrete cijfers die het succes van de formatie bevestigen.

Voor ons onderzoekje namen we contact op met nickarana (884407), een Amerikaanse statistiekengoeroe en de eigenaar van HTScore(*). Deze site gebruikt een Hatstats-achtige score om de kracht van teams te meten en koppelt hier bepaalde statistieken aan.

Nick gaf ons toestemming voor een kijk in zijn tool. Aangezien we wilden onderzoeken hoe succesvol de Creative Bunker (CB) is in verschillende wedstrijdsituaties, vroegen we statistieken aan die aan de volgende criteria voldeden:

Randvoorwaarden
1: Wedstrijdtactiek: Creatief spel
2: Gemiddelde verdedigingsratings ≥ 15 (reusachtig)
3: Gemiddelde aanvalsratings ≤ 8 (uitstekend)
4: Het team dat 'creatief spel' speelt heeft;
- ofwel een kans van ≤ 1/3 om de wedstrijd te winnen
- ofwel een kans van ≥ 2/3 om de wedstrijd te winnen
5: HTS ≥ 100

(HTS is de rating die HTScore gebruikt om een team te meten qua sterkte. Een HTS van 100 is relatief laag om te gebruiken voor een grondige analyse over deze tactiek, aangezien dit overeenstemt met een gemiddelde rating van 8 (uitstekend). Ter vergelijking: de Belgische VIe klasse heeft een gemiddelde HTScore van 120.)

Deze randvoorwaarden (RVW) werden toegepast op alle wedstrijden (competitie/beker/kwalificatie) van afgelopen seizoen (BE: 61, NL: 63, Global: 74) die in de database staan van HTScore, wat ongeveer 3,1 miljoen matchen zijn. Door de eerste 3 RVW, daalde het aantal wedstrijden tot 4722. De laatste 2 RVW zorgden dat er slechts 473 wedstrijden overbleven om de Creative Bunker te analyseren.

Analyse
Het opzet van de RVW was om een goede ratingverhouding te krijgen voor de Creative Bunker (namelijk hoge verdediging en lage aanval), en om ook te zien of de Creative Bunker effectiever was als underdogstrategie dan wel als team dat de overhand heeft. Voor dit laatste zijn de wedstrijden in 2 delen opgesplitst:

- Een team gebruikt Creative Bunker en heeft een kans van 1/3 of minder om de wedstrijd te winnen.
- Een team gebruikt Creative Bunker en heeft een kans van 2/3 of meer om de wedstrijd te winnen.

Belangrijk om ook te weten is dat bij de 'kans om een wedstrijd te winnen' enkel rekening gehouden wordt met winst of verlies, zoals in een bekerwedstrijd. De kans om de wedstrijd gelijk te spelen werd gelijkmatig verdeeld over beide teams, zodat er geen kans meer was om de wedstrijd gelijk te spelen. Dit is de manier die HTScore gebruikt om een kans op winst te voorspellen.

Als we de winstkansen bekijken van deze 473 relevante wedstrijden, krijgen we volgend overzicht:

TABEL 1WinstGelijkspelVerlies Totaal
Winstkans >2/361151793
Winstkans <1/39160229380
Totaal15275246473

Uit deze grafiek is al direct te zien dat de Creative Bunker ook effectief als underdogstrategie gebruikt wordt: in 80% van de wedstrijden die voldeden aan alle RVW, wordt de Creative Bunker door de underdog gespeeld.

Underdogstrategie?
Om effectief te gaan bepalen of de Creative Bunker een underdogstrategie is, moeten we deze tabel gedetailleerder gaan bekijken.
Als we de tabel bijgevolg uitschrijven in percentages in functie van de winstkans, krijgen we het volgende te zien:
TABEL 2WinstGelijkspelVerlies
Winstkans >2/366%16%18%
Winstkans <1/324%16%60%

Om de winstkans (>2/3 of <1/3) te kunnen vergelijken met de bovenstaande percentages, moeten we de tabel omvormen tot de manier die HTScore gebruikt om een kans op winst te voorspellen, namelijk zonder wedstrijden die eindigen op gelijkspel. Om dit te doen gaan we de helft van de gelijke spelen bij de winsten tellen, en de andere helft bij de verlieskansen. Dan krijgen we onderstaande tabel:
TABEL 3WinstVerlies
Winstkans >2/374%26%
Winstkans <1/332%68%

Daarna moeten we nog bepalen wat de gemiddelde winstkans was in de wedstrijden waarbij er een winstkans was >2/3, en hetzelfde bij de wedstrijden waarbij er een winstkans was <1/3. Daarvoor heb ik de originele winstkansen per wedstrijd terug opnieuw moeten bekijken en kreeg ik volgende gemiddelde winstkansen:

Gemiddelde winstkans bij de wedstrijden met Winstkans >2/3: 78%
Gemiddelde winstkans bij de wedstrijden met Winstkans <1/3: 14%

Met andere woorden:
- Bij de wedstrijden met een gemiddelde winstkans >2/3 (oftewel >66,7%), was de gemiddelde winstkans 78%. Deze winstkans werd dus verlaagd tot 74% door Creative Bunker te spelen.
- Bij de wedstrijden met gemiddelde winstkans <1/3 (oftwel <33,3%), was de gemiddelde winstkans 14%. Deze winstkans werd dus verhoogd tot 32% door Creative Bunker te spelen.

Bovenstaande gegevens bevestigen dat de Creative Bunker beter werkt als underdogstrategie, en dat je dit misschien niet moet gebruiken als je duidelijk de favoriet bent.

Ook kunnen we de oorspronkelijke winst/gelijk/verlies-kansen er terug bij nemen (zie tabel 2):
- Omdat je waarschijnlijk als duidelijk betere ploeg ook meestal niet tevreden bent met een gelijkspel, kunnen we de kans op 'succes' (enkel echte winst, dus zonder de helft van de gelijke spelen hierbij te tellen) vastleggen op 66% (in plaats van 74%). De absolute winstkans is dus nog kleiner geworden!
- Omdat je waarschijnlijk als duidelijk mindere ploeg ook meestal tevreden bent met een gelijkspel, kunnen we de kans op 'succes' (= winst + gelijkspel) vastleggen op 40% (in plaats van 32%). De kans op succes (winst of gelijkspel) is op deze manier dus veel groter geworden!

Kort samengevat:
- Bij wedstrijden waarbij je 66,7% tot 100% kans op winst hebt, ga je uiteindelijk maar in 66% van de gevallen winnen.
- Bij wedstrijden waarbij je 0% tot 33,3% kans op winst hebt, ga je uiteindelijk in 40% van de gevallen winnen of gelijkspelen.

Echte voorbeelden
Om nog even specifiek te kijken naar enkele concrete voorbeelden waar de Creative Bunker succesvol was, gaan we nog 5 wedstrijden bespreken. Deze matchen zijn uitgekozen omdat ze;
- Hoge ratings hadden (HTScore tegenstander >200)
- Het CB-team een kleine winstkans had
- Waarbij het CB-team toch wist te winnen
De matchen zijn gerangschikt op basis van de winstkans van het CB-team.

⚽ Eindhoven 1 - 3 WATB (656545229)
Winstkans 27% - HTScore: 147-204 - SE's: 1-3

WATB kiest voor een goede 5-4-1 met voldoende verdediging en een flinke dosis middenveld. Dankzij dat de tegenstander maar nipt het overwicht in balbezit heeft, is het aantal kansen van de tegenstander al gereduceerd. Ook is de verdediging sterk genoeg om het grootste deel van de kansen af te stoppen, gemiddeld genomen worden 74,3% van alle normale kansen gestopt. Ook de indirecte vrije trappen worden voor 85% tegen gehouden. De tactiekvaardigheid in creatief spel is ook zeer hoog (mythisch).
Het CB-team heeft 6 koppers (tegen 3), 2 snelle spelers (tegen 3), 2 technische spelers (tegen 0). Het andere team heeft 1 onvoorspelbare speler (tegen 0). Al bij al heeft het CB-team wel overwicht op de specialiteiten. Qua specialiteiten is er wel nog een beetje ruimte op verbetering, aangezien er (te) veel koppers in de kern zitten, en geen krachtige of onvoorspelbare spelers.

KAKICKERS 2 - 0 BVGB 05 (654811618)
Winstkans 20% - HTScore - 129-203 - SE's: 2-1

KAKICKERS kiest voor een goede 5-5-0 met voldoende verdediging en hebben ook het overwicht in balbezit. Hierdoor is het aantal kansen van de tegenstander sterk verminderd. Ook is de verdediging sterk genoeg om het grootste deel van de kansen af te stoppen, gemiddeld genomen worden 80,1% van alle normale kansen gestopt. Ook de indirecte vrije trappen worden voor 91% tegen gehouden. De tactiekvaardigheid in creatief spel is ook voldoende hoog (reusachtig). De omschakeling van 5-5-0 naar 3-5-2 in minuut 60 is wel een rare (en slechte) keuze, met gelukkig genoeg geen gevolgen.
Het CB-team heeft 6 koppers (tegen 1), 2 technische spelers (tegen 3), 1 snelle speler (tegen 0) en 1 onvoorspelbare speler (tegen 1). De technische verdediger is geen ideale keuze, en ook zijn er in verhouding te veel koppers in de ploeg. Hierdoor is het overwicht in specialiteiten zeer miniem. Gelukkig genoeg is er ook een zwaar overwicht in indirecte vrije trappen.

RBS 1 - 0 javiv (653845155)
Winstkans 16% - HTScore: 134-231 - SE's: 0-0

RBS kiest voor een goede 5-5-0 met voldoende verdediging en hebben ook het overwicht in balbezit. Hierdoor is het aantal kansen van de tegenstander sterk verminderd. Ook is de verdediging sterk genoeg om het grootste deel van de kansen af te stoppen, gemiddeld genomen worden 90,3% van alle normale kansen gestopt. De indirecte vrije trappen worden wel maar voor 45% tegen gehouden. De tactiekvaardigheid in creatief spel is ook zeer hoog (mythisch). De CB is hier ideaal, aangezien de tegenstander countert (met slechts 1 aanvalsflank). De tegenstander kan zeer moeilijk scoren, en hun verdedigingsmuur zijn zonde van de ratings aangezien het CB-team zonder aanval speelt. Ook het middenveld moet lager zijn om de counter 'te laten lukken', wat weer in de kaarten van de CB speelt.
Het CB-team heeft 4 koppers (tegen 2), 3 onvoorspelbare spelers (tegen 1), 2 snelle spelers (tegen 1) en 1 technische speler (tegen 4). De technische verdediger is geen ideale keuze. Al bij al heeft het CB-team wel overwicht op de specialiteiten. Er vallen helaas geen SE's deze match, maar dankzij de goede verdediging en een goede spelhervatter, wordt de match toch gewonnen.

RBS 2 - 1 Jewish (653845144)
Winstkans 14% - HTScore - 166-306 - SE's: 2-0

De tweede keer dat RBS in deze 5 goede voorbeelden komt, dat is indrukwekkend! RBS kiest voor de vertrouwde 5-5-0 met voldoende verdediging en hebben ook het overwicht in balbezit. Hierdoor is het aantal kansen van de tegenstander sterk verminderd. Ook is de verdediging sterk genoeg om het grootste deel van de kansen af te stoppen, gemiddeld genomen worden 73,2% van alle normale kansen gestopt. Ook de indirecte vrije trappen worden voor 75% tegen gehouden. De tactiekvaardigheid in creatief spel is ook zeer hoog (mythisch).
Het CB-team heeft 4 koppers (tegen 6), 3 onvoorspelbare spelers (tegen 0), 2 snelle spelers (tegen 1) en 1 technische speler (tegen 1). De technische verdediger is geen ideale keuze. Al bij al heeft het CB-team wel overwicht op de specialiteiten.

⚽ Krawallschlümpfe 0 - 1 Zweitracht (654878013)
Winstkans 3% - HTScore: 67-213 - SE's: 1-1

Zweitracht kiest voor een goede 5-5-0 met voldoende verdediging maar zonder een noemenswaardig middenveld. Dit is dan ook een voorbeeld van hoe het zonder middenveld ook kan. De verdediging sterk genoeg om het grootste deel van de kansen af te stoppen, gemiddeld genomen worden 85,1% van alle normale kansen gestopt. Ook de indirecte vrije trappen worden voor 82% tegen gehouden. Door de afwezigheid van een voldoende hoge dosis middenveld, is het zeer belangrijk om de verdediging echt zo hoog als mogelijk te krijgen om zoveel als mogelijk alle kansen af te stoppen. De tactiekvaardigheid in creatief spel is ook voldoende hoog (reusachtig).
Het CB-team heeft 3 koppers (tegen 1), 3 snelle spelers (tegen 1), 2 onvoorspelbare spelers (tegen 2) en 2 krachtige spelers (tegen 1). Het andere team heeft ook 2 technische verdedigers, maar aangezien die enkel extra counterkansen kunnen genereren die zoals normale kansen kunnen afgewerkt worden, is dit weinig bedreiging. Het CB-team maakt wel 2 fouten: de krachtige verdediger wordt niet gebruikt als mandekker, en ook de krachtige middenvelder wordt niet 'verdedigend' gebruikt. Al bij al heeft het CB-team wel overwicht op de specialiteiten.

(*) De website van HTScore kan je vinden via de volgende link: (https://bit.ly/2mBCnTI)
Het forumtopic over HTScore (op Global, in het Engels) vind je hier: (17283664.1)

2020-08-06 13:30:20, 611 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=21685]

 
Server 070