We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Mire jó a TSI?

"Vettem középszerű edzőt, és azóta esik a védőm TSI-je. Cseréljem vissza?"

Ne.

A TSI olyan, mint egy önjelölt celeb. Mindig szem előtt van, mégse jó szinte semmire.

Hol is kezdjem... mi az a TSI? Hajrá.

TSI = Total Skill Index
a játékos valamennyi fontos tulajdonsága (skill, forma, erőnlét) egyetlen számban kifejezve.


Már sikít is a sziréna: valamennyi!
Vegyük észre, hogy a TSI a játékos gyakorlatilag minden képességével számol, és ezt szorozza formával és erőnléttel.

Melyik az a poszt, ahol a játékos minden képességét használja? Egy szélre tolt belső középpályás használja a védés kivételével mindet, jogos az észrevétel, ha beleszámítjuk a gólszerzését és a pontrúgását is a közvetett rugdosódás miatt.

Kérem, jelentkezzen, aki rendszeresen játszat szélre tolt belső középpályásokat!

...

Na ugye.

További szirénasikítás: forma, erőnlét. Mivel ezek fel-le ingadozó paraméterek, egy játékos hosszútávú értékét nem határozzák meg. Persze, ha valaki a sérültje helyére akar beugrót igazolni egy fontos kupameccsre, akkor nem vehet lerobbant formájú elsatnyult játékost, mert gyorsan kell neki az utánpótlás, sőt, azonnal.

Továbbá: ha egy játékos eléri azt a kort, amikortól elkezdenek romlani a képességei, onnantól a TSI-je is csúnyán lejtmenetbe vált... pedig a játékos majdnem annyit tud, mint korábban, csak már látszanak a szeme sarkában a szarkalábak a sok nevetéstől.

Konklúzió: ha van egy nagyszerű erőnlétű, remek formás csodagyerekem pocsék védéssel és középszerű minden más képességgel, akkor neki kőkemény TSI-je lesz, de ennek ellenére nem ér semmit, nem jó semmire, nem használható botdús hetedtől felfele sehol.

Ha van egy szerény kiegészítő képességekkel megáldott/megvert kiemelkedő játékosom, akinek lezuhant a formája a béka feneke alá, annak lehet, hogy ideiglenesen alacsonyabb a TSI-je, mint a fent kitárgyalt adrenalinbombának, mégis van értéke, és haszna is. Barátságoson elpasszolgat, aztán majd rendbe jön a formája.

Kiegészítő konklúzió: mivel a forma és az erőnlét szoroz, így magasabb TSI-jű játékosnál egy apró ingadozás is ezreket, akár tízezreket változtathat, míg például frissen igazolt szerény, de nagyreményű védőifinknél ez csak 130-ról viszi le 120-ra.

Merengés: a veteránok és lexikonböngészők emlékezhetnek rá, hogy a TSI előtt egy eFt-ban megadott értéket használt a rendszer, "piaci érték" címen. No, az is ennyit ért, csak most már neve van a gyereknek.


Ámde, és innentől jönnek a jó hírek.


A TSI nem teljesen haszontalan. Lássuk, mire is jó.


1. Mivel a kapusoknak jellemzően, és hangsúlyozom, jellemzően, a védésen kívül nincs nagyon más képességük, így a TSI-jük jelentős részét csak a védés teszi ki szorozva erőnléttel és formával. Ezért, főleg frissen felhúzott átlag megfelelő formás ifinél meg lehet valamennyire becsülni, hogy hol áll szinten belül.

Az akadémia elterjedése óta egyre több a katasztrofálisnál magasabb védekezéssel, sőt, néha pocsék-csapnivaló egyéb képességekkel előkerülő ifi, ez borítja kicsit a rendszert.

Mezőnyjátékos szinten belüli becslésére pedig már nagyon nem jó a TSI.

(Szakértők észrevétele: még mindig fizetésből lehet jobban becsülni a szinten belüli helyzetet.)

2. Ha valahol feljegyeztük játékosunk TSI-jét, és lerúgják, akkor az előtte-utána állapotok segítségével a különböző kalkulátorok könnyen kiszámolják a sérülés hosszát és a doktoradagot.

3. Ha nem változik edzéskor a forma és az erőnlét, de csökken a TSI, akkor gyaníthatóan szinten belül csökkent a forma és/vagy az erőnlét.
Ha a játékos minden héten ugyanannyit játszik, és nincs birizgálva az erőnlétarány, akkor egyértelműen szinten belül csökkent a forma, és a TSI esés mértékétől függően akár jelentős is lehet, szint tetejéről az aljára ha esik, az akár majdnem egy egész szintnyi formaromlás is lehet, ami a teljesítményen is meglátszik már.

3+1. A válogatottnál az ellenfél után kémkedő alakulatoknak hasznos az ellen játékosainak becsléséhez.


Nagyjából ennyi.

A fentiekből kitűnik, hogy a TSI egy olyan mérőszámra sikeredett, mintha a cipőméretünket felszoroznánk az ebédünk kalóriájával. Lett egy szép szám, meg következtethetünk belőle erre-arra, ha nagyon akarunk, de ezzel vége is.

Köszönet Crvnazvezdának az itt közzétett alapokért: (12516361.575) és Gejzának, BKaresznak, Dvsc:_Dfn-nek és McAtisnak a Fedből a cikkhez nyújtott segítségért.

2009-05-26 09:58:15, 8519 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=4839]

 
 
Server 080