Vi bruker cookies - de hjelper oss med å gi deg en bedre online-opplevelse.
Ved å bruke vårt nettsted aksepterer du at vi kan lagre og bruke cookies på din maskin.

Hjelp »   Manual »   Introduksjon 

Introduksjon

Dette er manualen for Hattrick. For en raskere introduksjon av spillet, gå til nybegynnerguiden.

Hattrick er et spill der du får lede et virtuelt fotballag til storhet i konkurranse med andre deltakere fra hele verden.

Hattrick er et enkelt spill og det er lett å forstå det grunnleggende. Du kan spille Hattrick selv om du bare logger inn en eller to ganger i uka, men vi håper på å se deg oftere. Utfordringen er ikke å slå spillet, men utfordringen ligger i konkurransen med de andre deltakerne. Mens man konkurrerer blir dessuten mange deltakere venner, noe som gjør Hattrick til et sosialt spill også.

Dine overordnede oppgaver

Du fyller rollen som både manager og klubbeier. Du planlegger taktikk og strategi, bestemmer hva som skal trenes og velger hvilke spillere som skal spille. Du kjøper og selger spillere, investerer i stadion og mye mer. For å bli suksessrik er det et godt råd å legge en god strategi og ha en langsiktig plan. Suksess og berømmelse kommer tross alt ikke av seg selv.

Ditt nye lag

Når du tar over ansvaret for laget ditt har det akkurat fått en ledig plass i en av de to nederste divisjonene i Hattricks ligasystem. For å starte klatringen oppover har du fått et lag med spillere (noen kan ha talent og andre ikke), ett stadion og noen penger til å starte med. Det er nå på tide for deg å hente frem din magi.

Ikke bekymre deg over lagnavnet ditt. Du kan alltid endre lagnavnet i sesongpausene, men det vil koste deg 10 000 US$ på grunn av at drakter og markedsføringsmateriell osv. må endres. Du vil også miste 3 % av medlemmene i supporterklubben, da noen av de ivrigste supporterne ikke vil tilgi navneendringen.

Regioner og vær

Laget ditt tilhører en region, som du sannsynligvis har tilhørighet til. Regionene finnes for at du kan sjekke ut andre folk fra samme område som deg. En annen viktig funksjon er at hver region har sitt eget vær. Ingen regioner har bedre vær enn andre og alle regioner er like gode, så du trenger ikke å bekymre deg over å ha gjort et dårlig valg.

Været påvirker et par ting, men det viktigste er oppmøte på kampene. Færre mennesker vil komme på kampene når det regner. Det vil også påvirke spillernes prestasjoner i kampen. På "Region"-siden kan du se hva slags vær det er i dag og et varsel for morgendagen. Dersom sola skinner i dag er det mer sannsynlig (sammenliknet med andre værtyper) at det blir fint vær i morgen også, så været er ikke helt tilfeldig.

Dersom du ønsker det kan du bytte region i sesongpausene. Det vil imidlertid koste deg 10 000 US$ og 3% av supporterne vil forlate supporterklubben.

Vårt beste råd

Det beste rådet vi kan vi deg er å lese denne manualen. Du trenger ikke å lese alt med en gang, men får du med deg de første kapitlene til å begynne med vil det gi deg en god oversikt over hvordan du spiller spillet. Et annet tips er å stille spørsmålene du måtte ha på forumene våre. Det finnes faktisk egne forum for spørsmål om spillet.

Det er kun én ting vi insisterer på: For å gi deg og alle andre en best mulig Hattrick-opplevelse, er det et par enkle regler om oppførsel som må følges. Disse finner du i våre Interne Regler.

Spillere: Ferdigheter

Hver spiller har 8 basisferdigheter, men det er også noen tilleggsfaktorer som spiller inn på deres prestasjoner i forskjellige situasjoner. La oss ta en kikk på de forskjellige ferdighetene først:
Kondisjon: Bestemmer hvor mye kapasitet en spiller mister i løpet av kampen.
Ballfordeling: Evnen til å kontrollere ballen, og å skape målsjanser.
Målskåring: Meningen er at ballen skal i mål.
Ving: Evnen til å avslutte målsjanser ved å komme seg rundt på kantene
Målvakt: Ballen skal ikke i eget mål.
Pasninger: Spillere som evner å sende den avgjørende pasningen er til stor hjelp for lagets angrep.
Forsvar: Evnen til å stoppe motstandernes angrep.
Dødball: Utfallet av frisparkene og straffesparkene avhenger av hvor god dødballtakeren er.

Hvor god er spilleren din?

I det virkelige liv sier du at en fotballspiller er "en brukbar ving", eller "en skikkelig god forsvarer" når du ser de spille. I Hattrick gjør vi det på samme måte når vi beskriver hvor gode spillerene er. På spillere bruker vi en skala som går fra "fraværende" til "guddommelig". Du finner hele skalaen for benevnelser i vårt appendix.

Forskjellige spillere trenger forskjellige ferdigheter

Alle spillerne trenger ikke å være gode i alle ferdigheter, men kondisjon er viktig for alle.  Noen ganger er det bra nok hvis en spiller er god i bare en ferdighet, men du får mer ut av spilleren hvis han er god i flere ferdigheter.  Hvilke ferdigheter (bortsett fra kondisjon) en spiller vil ha nytte av avhenger av posisjonen han spiller i:

Målvakter:

Målvaktsferdigheten er selvfølgelig kun relevant for målvakter. De har også nytte av å være gode i forsvar, samt å ha dødballferdigheter for å stoppe frispark og straffer.

Midtstoppere:

Midtstoppere skal naturligvis ha mye forsvar. Ballfordeling er også nyttig, og deres pasningsferdigheter har stor betydning for kontringsspillet ditt.

Backer:

Forsvar er viktigst, men de har også god nytte av vingferdigheter. De bidrar litt med ballfordelingsferdigheten, og pasninger hjelper når det spilles kontringer.

Sentrale midtbanespillere:

Å ha gode ballfordelere på sentral midtbane er nøkkelen for de fleste suksessfulle lag. De bruker også mye av sine pasnings- og forsvarsferdigheter, og en god del av sine ferdigheter i målskåring.

Vinger:

Naturligvis lønner det seg å ha gode vingferdigheter, men ballfordeling er også viktig. Videre så bruker de også både pasning og forsvarsferdighetene sine.

Spisser:

Deres hovedoppgave er å skåre mål. Derfor er målskåringsferdigheten den viktigste. Pasninger er også nyttig, og det samme er ving og ballfordeling.

Endringer i ferdigheter

Ferdighetene endres sakte over tid. Alle ferdigheter kan bedres ved trening, men når spillerne blir eldre vil de begynne å miste litt av sine ferdigheter. Alt om endringer i ferdigheter er beskrevet i kapitlet om trening.

Spillere: Annen informasjon

Alder

Du kan se spillernes eksakte alder på spillersiden. Ett Hattrickår er 112 dager, som betyr at alle spillerne er en bestemt alder og 0-111 dager.

Personlighet

Alle spillere har en personlighet. De kan være omgjengelige eller ufordragelige, ledere eller einstøinger, temperamentsfulle eller rolige. Akkurat nå påvirker ikke personligheten så mye i kampen, men det er f.eks. lurt å velge en lagkaptein med gode lederevner. Mer om dette finner du i kapitlet om psykologi i reglene.

Rutine

Spillere som har spilt mange, og viktige, kamper får mer erfaring. Denne erfaringen vil hjelpe dem på forskjellige måter i fremtidige kamper. Erfaringen kan føre til spesialhendelser der spilleren skårer, eller forhindre at spilleren sørger for mål imot. Det kan også hjelpe laget å unngå forvirring, samt andre fordeler. Vi registrerer erfaring som en separat verdi, en som ikke er relatert til ferdighetene til en spiller. Hver kamp og kamptype spilt har en forskjellig effekt på hvor raskt en spiller opparbeider seg erfaring. En spiller trenger rundt 100 erfaringspoeng for å nå et nytt erfaringsnivå. Poengene man får for hver kamptype er presentert i den følgende tabellen.

Kamptype Rutinepoeng
Seriekamp 3.5
Kvalifiseringskamp 7
Kamp i hovedcupen 7
Kamper i andre cuper 1.75
Treningskamp 0.35
Internasjonal treningskamp 0.7
Kamp i HT Masters 17.5
Ungdomsseriekamp 3.5
Ungdomstreningskamp 0.35
(Gammel) Kamp - Verdensmesterskap 35
(Gammel) Finalekamp - Verdensmesterskap 70
(Gammel) Treningskamp - Verdensmesterskap 7
VM-kamp 28
Verdensmesterskap (semifinale og finale) 56
Kontinentale mesterskap 14
Kontinentale mesterskap (kvartfinale, semifinale og finale) 21
Nasjonscup 7
Nasjonscupen (utslagskamper) 14
Landslagstreningskamp 3.5

Lojalitet

Spillere med høy lojalitet til klubben presterer bedre på banen. Lojaliteten øker i takt med hvor lenge spilleren har vært i klubben.

Det er to typer lojalitet:

Lojalitetsbonus for spillere

For hver dag du beholder en spiller i din klubb vil han bli litt mer lojal og knyttet til klubben. Og jo mer lojal og knyttet han blir, jo bedre vil han prestere.

Lojalitet øker raskere i begynnelsen, deretter saktere og saktere over tid. Maksimal lojalitet nås etter tre sesonger, mens man er halvveis fremme etter 12 uker.

Maksimal bonus: +1 nivå på alle ferdigheter (unntatt kondisjon)

Eksempel: Knut Heltne er en utmerket spiss med svak pasning, og han har maksimal (guddommelig) lojalitet. Han vil dermed prestere som om han var en eminent spiss med middelmådig pasning (og dette vil også bli reflektert i stjernekarakterene han får etter kampene).

Når en spiller oppnår guddommelig lojalitet får han den maksimale bonusen. Dine ungdomsspillere har guddommelig lojalitet fra starten av.

Vennligst merk deg at en spiller mister sin lojalitet til klubben hvis du selger ham. Hvis du kjøper ham tilbake senere, må du bygge opp lojaliteten hans på nytt.

Moderklubb-bonus

Spillere som spiller for sin moderklubb, som f.eks ungdomsspillere, og har gjort dette gjennom hele sin karriere, yter alltid litt ekstra på banen. Dette fordi de spiller for klubben i sitt hjerte.

Bonus: +0.5 nivå på alle ferdigheter (unntatt kondisjon).

Spillere som har spilt for sin moderklubb gjennom hele karrieren vil merkes med et ikon på sin spillerside. Vennligst merk deg at juniorspillere du har solgt og senere kjøpt tilbake ikke vil motta denne bonusen.

Motta begge bonuser

Det er fullt mulig for en spiller å motta begge bonuser. Når du trekker opp en ungdomsspiller til ditt seniorlag (hvilket ungdomssystem du bruker spiller ingen rolle), så vil han motta en bonus på +1.5 nivå på alle sine ferdigheter (unntatt kondisjon).

Total Skill Index (TSI)

Total Skill Index er en måleenhet for hvor bra en spiller er. TSI øker med trening og kan også øke (og synke) med formen.

Form

Jo bedre form en spiller er i, jo bedre vil han spille. Det handler imidlertid ikke om fysikken og har ingenting med hvor veltrent en spiller er. Form i Hattrick reflekterer en kombinasjon av aspekter som gjør det mulig eller hindrer en spiller i å nå sitt fulle potensial - som f.eks. hvordan privatlivet hans er for øyeblikket.

På spillersiden kan du se i hvilken form spilleren er i for øyeblikket, og er den formen som gjelder når det spilles kamp. En akseptabel spiller i god form vil vanligvis gjøre det bedre enn en utmerket spiller i elendig form.  Nåværende form blir påvirket negativt av mengden kondisjonstrening i laget. Jo mer kondisjon du trener (prosentvis), jo mer negativ effekt.

I tillegg er det en skjult "bakgrunnsform", som brukes til å regne ut hvilken vei spillerens form beveger seg. Hver uke, under treningen, vil spillernes nåværende form endres i retning av den skjulte bakgrunnsformen.  Når formen endrer seg, blir den ikke endret til bakgrunnsformen umiddelbart, men i stedet stiger eller synker den mot bakgrunnsformen i små steg over en periode på flere uker. Jo større sprik mellom nåværende form og bakgrunnsformen, jo større vil disse stegene være.

Etter at nåværende form er blitt endret under treningen er det en mulighet for at bakgrunnsformen blir endret for hver spiller. Alle spillerne har den samme individuelle sjansen for å få endret bakgrunnsformen sin, og det er ingenting du kan gjøre for å påvirke dette.  Når en spillers bakgrunnsform tilfeldigvis blir endret er det imidlertid flere faktorer som påvirker hva den nye bakgrunnsformen vil bli:

 • Dersom en spiller har deltatt i kamp i løpet av uken. Dette er veldig viktig!
 • Treningsintensitet - jo hardere du trener jo bedre er formen generelt
 • Treneren din - jo bedre egenskaper han har jo bedre er formen generelt
 • Formtrener - en formtrener er spesialisert i å forbedre formen.
 • Assistenttrenere - Assistenter hjelper også til med å forbedre formen

Spesialiteter

Omtrent halvparten av alle spillere har en ferdighet, kalt "spesialitet", som påvirker kampene. Det er 5 forskjellige hovedspesialiteter tilgjengelig for spillere: "Teknisk", "Rask", "Hodespesialist", "Kraftfull" og "Uforutsigbar".  Hver av disse har en god og en dårlig side, se forklaring i kapittelet om spesialhendelser. Spesialitetene kan også være nyttige for bestemte taktikktyper, se kapittelet om taktikk for mer info.

To sjeldne spesialiteter finnes også: Friskus og Lagspiller. Spillere med friskus-spesialiteten kommer noe raskere tilbake fra skade enn andre spillere og kan også komme over en lett skade underveis i kampen. Lagspillere vil forsøke å hjelpe lagkameratene de er i nærheten av på banen. Hvis de lykkes vil lagkameratene prestere bedre, men hvis de ikke lykkes kan det føre til et fall i organiseringen for hele laget.

Skader

Av og til blir spillerne skadet. Dersom skaden er alvorlig nok kan det hende spilleren går glipp av et par kamper. Risikoen for skader øker med høyere treningsintensitet eller det totale antallet assistenttrenere.

Eldre spillere bruker lengre tid på å komme seg til hektene, og du kan ansette en klubblege for å få spillerne raskere friske. Klubblegen hjelper også til med å redusere skaderisikoen. Spillere som nærmer seg førtiårene vil ha problemer med å bli kampklare i det hele tatt etter å ha pådratt seg en skade. Husk også at skadetiden som oppgis er estimert i uker - dersom stjernespissen din har en 1 ukers skade vil det ta ham opptil en hel uke å bli frisk igjen.

Gule og røde kort

Spillere kan pådra seg en advarsel eller bli utvist i løpet av kampen. Dette vil skje oftere med aggressive spillere, spesielt de som er uærlige og uerfarne. 2 gule kort i løpet av en kamp vil automatisk føre til utvisning. Å bli sendt av banen medfører karantene i neste obligatoriske kamp.   En spiller må også stå over en kamp etter å ha pådratt seg 3 gule kort i obligatoriske kamper i løpet av en sesong. Kort fra liga-, cup- og kvalifiseringskamper telles som det samme. Dersom en spiller allerede har to gule kort i ligakamper en sesong og får det tredje i en cupkamp vil han bli utvist fra den neste obligatoriske kampen, uansett om det er en liga-, cup- eller kvalifiseringskamp.

Du kan sjekke spillerlisten din for å se hvor mange kort spillerne dine har før en kamp. En spiller som har samlet opp 3 gule kort eller blitt utvist, vil ha et rødt kort-symbol på spillerlisten for å vise at han må sone karantene i neste kamp.  Utviste spillere får spille igjen så fort de har stått over en obligatorisk kamp. Gule og røde kort vil også bli fjernet etter sesongslutt. Treningskamper teller ikke i forhold til suspensjoner. En spiller som må sone karantene i sin neste obligatoriske kamp kan dermed fritt delta i treningskamper. Spillere kan heller ikke pådra seg noen suspensjoner (eller få slettet rullebladet sitt) i en treningskamp.

Oppstilling: Det grunnleggende

Som manager for laget ditt bestemmer du hvordan laget skal spille og hvilken formasjon du vil bruke. Før hver kamp legger du inn dine valg - dine kampordrer - i kampordreskjemaet på listen over ditt lags kamper. Dine ordrer må være lagt inn rundt 20 minutter før kampstart, men husk at kampdommerens klokke ikke nødvendigvis er helt synkronisert med din egen, så prøv å unngå endringer av kampordrer i siste øyeblikk. Du kan også gjøre en kampordre til "standardoppstilling", noe vi anbefaler deg å gjøre av sikkerhetsmessige grunner. Dette betyr at Hattrick vil anta dette oppsettet for fremtidige kamper, men du kan alltids justere oppstillingen til det som måtte passe for de ulike forutsetningene i kommende kamper.

Startoppstilling og innbytter

For hver kamp velger du startelleveren, dine innbytter, din dødballtaker og lagets kaptein. I kampordreskjemaet velger du hvor spillerne skal spille ved å dra dem til de posisjonene du ønsker.

Dersom en av spillerene dine blir skadet vil innbytteren for den posisjonen komme på banen. Dersom du ikke har satt opp en innbytter i en bestemt posisjon, eller dersom innbytteren også er skadet, vil en av de andre innbytterne automatisk bli valgt til å spille. Dersom du ikke har noen egnede innbyttere må du fortsette kampen med 10 spillere. Dersom du er tom for innbyttere og målvakten din blir skadet (eller dersom du ikke har satt opp noen), blir en av utespillerne valgt til den posisjonen. Du kan også sette opp betingede innbytter. Se kapitlet om innbytter for mer informasjon.

Walkover

Husk at du må starte dine serie- og cupkamper med minst 9 spillere for å unngå å tape på walkover, noe som også fører til at du mister all treningseffekt for den aktuelle kampen.

Hvis laget ditt ikke har minimum 9 spillere på banen ved kampstart i ikke-obligatoriske kamper eller i juniorkamper, vil noen lokale gutter steppe inn for ditt lag og spille kampen. I motsetning til walkovere i obligatoriske kamper vil ikke dette ha noen negative implikasjoner for treningen for de spillerne som har deltatt i en obligatorisk kamp i løpet av uken.

Valg av lagets formasjon

Du kan spille enhver formasjon som kan skapes ved hjelp av kampordreskjemaet. En fullstendig liste over formasjonene finnes på treningssiden.

Det er verdt å vite at når mer enn én mann spiller på en sentral posisjon på banen (midtstopper, inner, spiss), så vil de ikke bidra med sin fulle kapasitet til lagdelsratingene. Tapet i bidrag er større for tre spillere enn for to. Logikken bak dette er at spillere på samme posisjon begynner å avhenge av hverandre, og således ikke bidrar med sin fulle kapasitet.

Kort sagt, en enslig spiller i en sentral posisjon bidrar 100%. To spillere sammen på en sentral posisjon bidrar litt mindre hver, og tre spillere bidrar enda mindre hver. Tapet i bidrag gjelder alle spillerens ferdigheter.

Størrelsen på tapet i bidrag er også større for innere enn for spisser, og større for spisser enn for forsvarere. Mer eksakt, så er tapet for innerne omtrent dobbelt så stort som for forsvarerne. Spissene havner omtrent midt i mellom disse to

Taktikk og laginnstilling

I kampordreskjemaet kan du også sette opp lagets taktikk og innstilling for den bestemte kampen. De ulike taktikktypene er beskrevet i kapitlet om kamptaktikk, og laginnstilling er beskrevet i psykologikapitlet.

Mannsmarkering

Med mannsmarkering instruerer du en av dine spillere til å følge og forsøke å nøytralisere en nøkkelspiller på motstanderlaget. Mannsmarkering er aldri uten risiko, så bruk det med omhu - men med den riktige spilleren og riktig timing kan det være en effektiv måte å jevne ut styrkeforholdet i en kamp.

Prinsippet er at du instruerer en av dine spillere til å følge og blokkere en spesifikk spiller på motstanderlaget. Hvis den aktuelle spilleren på motstanderlaget er på banen vil ordren iverksettes etter 5 minutter og din spiller vil bidra mye mindre til ditt lag enn han normalt ville gjort. For å være spesifikk er din spillers bidrag 50% mindre hvis spilleren han skal markere er i nærheten, og 65% mindre hvis han er lengre unna. Fordelen for deg er at bidraget til spilleren som blir markert forhåpentligvis også blir mindre. Dette avhenger av hvor effektiv din spiller er som mannsmarkør. Trikset er, selvfølgelig, å finne de situasjonene hvor mannsmarkering vil lønne seg og unngå de situasjonene hvor det ikke vil lønne seg.

En spiller som gis ordre om å mannsmarkere kan ikke gis andre ordre: Dette betyr at å gi en spiller ordre om å mannsmarkere samtidig kansellerer andre individuelle ordre han allerede er gitt om å spille offensivt, defensivt, mot ving eller mot midten.

Du kan bare gi én ordre om mannsmarkering per kamp. Ordren kan gis til en av dine forsvarere, vingbacker og sentrale midtbanespillere, og kun angripere, vinger eller sentrale midtbanespillere på motstanderlaget kan bli markert. Hvis spilleren som skal bli markert ikke er på banen, eller han spiller i en ikke-markørbar posisjon, vil ordren bli satt på vent, men din spiller vil allikevel tape 10% av sitt bidrag. En mannsmarkeringsordre som ikke har blitt aktivert ved begynnelsen av kampen kan bli aktivert senere, dersom målspilleren blir byttet inn i kampen eller han bytter posisjon til en posisjon hvor han kan markeres.

Mens en ordre om mannsmarkering er aktiv, vil spilleren ikke bidra med sine ferdigheter til lagets taktikk (slik som pressing eller kontringsfotball). Han vil allikevel bidra med sine ferdigheter hvis ordren om mannsmarkering ikke har blitt aktivert, men da etter at 10% straffen som nevnt overfor er tatt i betraktning.

Forsvarsferdigheten er det som betyr mest for spilleren som skal mannsmarkere. Denne blir sammenlignet med den høyeste ferdigheten til målspilleren. Denne sammenligningen avgjør hvor stor straffen i bidraget til målspilleren blir. Kraftfulle spillere får en stor økning (10%) i sin forsvarsferdighet når mannsmarkeringen skal kalkuleres, og spillere uten spesialitet får en mindre økning (5%). For spillere som blir markert vil det å ha en Teknisk spesialitet gi en straff på deres høyeste ferdighet (-8%) når mannsmarkeringen skal kalkuleres, mens Uforutsigbare spillere får en økning (+8%). Form, kondisjon, rutine, lojalitet, moderklubb-bonus og om spilleren er frisk er også viktig både for den som markerer og for spilleren som blir markert. Merk deg at alle disse bonusene og straffene grunnet spesialiteter tas med i beregningen kun i kalkulasjonen av mannsmarkerings-effekten, og ikke i beregningen av ratingene.

Enhver straff i bidraget for spilleren som markerer påvirker alle ferdigheter, utenom Målvakt og Dødballer. Straffen til spilleren som blir markert gjelder i tillegg ikke hans forsvarsferdighet.

Individuelle ordre

Du kan gi alle utespillerne dine individuelle ordre. Du kan f.eks. be de sentrale midtbanespillerne dine om å spille "defensivt". Det betyr at han fortsatt er en midtbanespiller, men han konsentrerer seg mer om det defensive enn normalt, og mindre om angrep. Det er fire typer individuelle ordre, se denne tabellen for mer detaljer om hva de betyr for hver posisjon.Du kan også be en spiller om å mannsmarkere en stjernespiller på motstanderlaget. Mer om dette i seksjonen om "Mannsmarkering."
Posisjon Taktikker Effekt
Back Offensive Noe mer ving, noe mer Ballfordeling, mindre Forsvar
Defensive Noe mer Forsvar, mindre Ving, noe mindre Ballfordeling
Mot midten Mye mer Forsvar til midten, mindre Forsvar til kantene, mye mindre Ving, noe mer Ballfordeling
Sentralforsvarer Offensive Mer Ballfordeling, mye mindre Forsvar
Mot kanten Mye mer Forsvar til sidene, mye mindre Forsvar i midten, en viss andel Ving, noe mindre Ballfordeling
Vinger Offensive Mer Ving, noe mer Pasninger, mindre Forsvar, mindre Ballfordeling
Defensive Mye mer Forsvar, mindre Ving, mindre Ballfordeling og noe mindre Pasninger
Mot midten Noe mer Ballfordeling, mindre Ving, noe mer Forsvar i midten, noe mindre Forsvar på sidene, noe mer Pasninger i midten, mindre Pasninger på sidene
Sentral midtbanespiller Offensive Mer Pasninger, mye mindre Forsvar, noe mindre Ballfordeling, noe mer Målskåring
Defensive Mer Forsvar, mindre Pasninger, noe mindre Ballfordeling, noe mindre Målskåring
Mot kanten En fin mengde Ving, noe mindre Ballfordeling, noe mer Pasninger og forsvar på siden, noe mindre Pasninger og forsvar i midten, ikke noe Målskåring
Spiss Defensive Noe mer Ballfordeling, mer Pasninger (og enda litt mer Pasninger til kantangrepene for tekniske spisser), mye mindre Målskåring, noe mindre Ving
Mot kanten Mer Ving, mye mer Målskåring og noe mer Pasninger på siden, mye mindre Målskåring og noe mindre Pasninger i midten, noe mindre Målskåring, Ving og Pasninger på den andre siden, noe mindre Ballfordeling

Kampen: Det grunnleggende

Å finne riktig oppstilling er en av de største utfordringene dine på Hattrick. I dette og de andre kapitlene om kamper vil vi fokusere på hvordan spillerens egenskaper gjør seg gjeldende i en kamp. Dette kapitlet vil gi deg det grunnleggende, de viktigste tingene du bør vite.

Grunnleggende om kampsimuleringen

I hver omgang blir det skapt et antall målsjanser, og for hver av dem avgjør midtbanen hvilket lag som angriper og hvilket som må forsvare seg. Det laget som har den sterkeste midtbanen (d.v.s. det laget som har mest ballbesittelse) har størst sjanse til å være det angripende laget, og vil ofte være det laget som skaper flest muligheter i løpet av kampen.   Når et lag får et angrep blir det bestemt hva slags type angrep det er. De vanlige angrepene består av angrep på høyre ving, venstre ving og sentralt, og i tillegg har man også dødballer (frispark og straffer). Det angripende lags angrep for den sektoren vil deretter forsøke å bryte igjennom det forsvarende lagets forsvar for den sektoren.

De vanlige angrepene

I hver kamp forekommer det et visst antall angrep (som forklart over). Noen av disse angrepene er åpne (kan bli tildelt begge lagene), og noen er eksklusive for hvert av lagene.

For de åpne angrepene er det midtbanestyrken som avgjør hvem som får hvert angrep. Eksklusive angrep fungerer på samme måten, med ett unntak: Hvis midtbanen din "vinner" en av motstanderens eksklusive sjanser, så stopper du dette angrepet - du får ikke angrepsmuligheten selv. Du kan ikke sikre deg motstanderens eksklusive sjanser, og han kan ikke sikre seg dine.

De fleste angrepene blir rapportert i kamprapporten, men angrep som ikke er i nærheten av å føre til mål blir ikke rapportert.  Du kan også få ekstra angrep av "spesialhendelser" og kontringer. Disse angrepene er beskrevet i de andre to kampkapitlene.

Hjemmefordel

Hjemmelaget hjelpes av supporterne sine. Du får vanligvis større prosentandel ballbesittelse hjemme enn borte.  I et lokaloppgjør (når begge lag er fra samme region) får hjemmelaget fortsatt denne fordelen, men bortelaget får også omtrent halvparten av fordelen. Dersom kampen spilles på nøytral grunn vil ingen av lagene ha noen hjemmebanefordel. Det gjelder også selv om et av lagene hører hjemme i samme region som den nøytrale kamparenaen.

Psykologi og trenerens mentalitet

Lagånd, selvtillit og laginnstilling påvirker hvor bra laget ditt presterer. Du kan lese alt om hvordan Hattrick simulerer dette i "Psykologi"-kapitlet.
Trenerens mentalitet (om han er offensiv, defensiv eller nøytral) spiller også en rolle. Les mer om dette i kapitlet "Treneren".

Lagdelskarakterene er det du burde fokusere på

Etter at en kamp er spilt vil du få en lagdelskarakter for hver del av laget. Disse ratingene forteller deg hvor bra de ulike delene av laget ditt har prestert i kampen og disse ratingene er også det som betyr noe i selve kampsimuleringen.

Kampbenevnelsene (fra fraværende til guddommelig) blir også spesifisert i fire undernivåer: veldig lav, lav, høy og veldig høy. På denne måten ser du hvor bra prestasjonen er innenfor et nivå. For eksempel er God (veldig høy) bare såvidt dårligere enn Utmerket (veldig lav), men mye bedre enn Akseptabel (veldig lav).

Stjernerating

Etter en kamp vil spillerene dine motta en stjernerating for prestasjonen sin. Jo flere stjerner, jo bedre prestasjon.

Legg merke til at stjerneratingen bare graderer prestasjonen til hver enkelt spiller der hvor han er plassert. Dette er nyttig for å sammenligne forskjellige spillere som spiller på samme plass. Det er ikke en god måte å måle lagstyrke på. For å se hvor godt hele laget ditt gjorde det (og for å sammenligne med andre lag) bør du se på lagdelsratingene.

Vær oppmerksom på at effekter som påvirker laget som helhet (som f.eks tapet i bidrag når flere spillere spiller på en sentral posisjon) ikke reflekteres i spillernes individuelle stjerneratinger.

Et vanlig tilfelle

Kort fortalt; tilstanden på midtbanen bestemmer hvor mange sjanser laget ditt vil produsere i løpet av en kamp. De andre lagdelene vil avgjøre sannsynligheten for å omsette sjansene i mål.

Følgende tabell vil hjelpe deg når du setter opp laget ditt. Legg merke til at dette bare er et anslag.  Noen nivåer av egenskaper som følger hverandre kan bety bare små forskjeller i prestasjoner, og for andre kan forskjellen være mye større. I tillegg har ikke individuelle ordre eller reduksjon i bidrag for to eller flere spillere i sentral posisjon (se forrige kapittel) blitt tatt med i betraktningen.

Lagdel Faktorer (viktigste først)
Midtbane Ballfordeling sentrale midtbanespillere
Ballfordeling vinger
Ballfordeling midtstoppere
Ballfordeling spisser
Ballfordeling backer
Venstreside angrep Ving venstre ving
Ving venstre back
Målskåring spisser
Pasninger venstre sentrale midtbanespiller
Pasninger venstre ving
Ving spisser
Pasninger spisser
Pasninger sentrale midtbanespillere
Venstreside forsvar Forsvar venstre back
Målvakt målvakt
Forsvar venstre sentralforsvarer
Forsvar venstre ving
Forsvar midtre sentralforsvarer
Forsvar målvakt
Forsvar venstre sentrale midtbanespiller
Forsvar midtre sentrale midtbanespiller
Sentralangrep Målskåring spisser
Pasninger spisser
Pasninger sentrale midtbanespillere
Målskåring sentrale midtbanespillere
Pasninger vinger
Sentralforsvar Forsvar sentralforsvarere
Målvakt målvakt
Forsvar sentrale midtbanespillere
Forsvar backer
Forsvar målvakt
Forsvar vinger
Høyreside angrep Ving høyre ving
Ving høyre back
Målskåring spisser
Pasninger høyre sentrale midtbanespiller
Pasninger høyre ving
Ving spisser
Pasninger spisser
Pasninger sentrale midtbanespillere
Høyreside forsvar Forsvar høyre back
Målvakt målvakt
Forsvar høyre sentralforsvarer
Forsvar høyre ving
Forsvar midtre sentralforsvarer
Forsvar målvakt
Forsvar høyre sentrale midtbanespiller
Forsvar midtre sentrale midtbanespiller

Trening

Hver uke kan du velge hva slags trening du vil dine spillere skal konsentrere seg om på treningen. Effekten av den ukentlige treningen skjer alltid på treningsoppdateringen torsdag eller fredag, avhengig av hvilken liga man spiller i. Treningstypen som er valgt idet treningsoppdateringen starter er det som vil bli trent den uken. Endringer i spillernes form og bakgrunnsform skjer også under treningsoppdateringen.

Spilleralder og egenskapsnivå

Yngre spillere er generelt raskere til å lære seg enn eldre spillere, men hvor mye din spiller vil dra nytte av treningen kommer også an på egenskapsnivået han er på - jo lavere egenskapsnivå jo raskere trening.  Trening på veldig lave ferdighetsnivåer er mange ganger raskere enn mellomhøye nivåer, og treningen på veldig høye nivåer er tregere enn mellomhøye nivåer.

Bortsett fra alder og ferdighetsnivå er det fire faktorer som bestemmer effekten av treningen: treningsintensiteten, treningstypen, mengden kondisjonstrening og trenerstaben (hovedtrener og assistenter).

Treningsintensitet

Jo hardere du trener, jo bedre blir lagets form generelt, og effekten av treningen øker. Du kan bestemme intensiteten i treningen ved å velge et tall mellom 0 og 100.  Ulempen ved å ha et høyt nivå av treningsintensitet er at risikoen for skader øker. Du må selv bestemme hvilket treningsintensistetsnivå som passer deg. Spør hva andre managere gjør på forumene.

Ved å senke treningsintensiteten betydelig kan man få en "en gangs boost" i lagånden. Så fort du gir ordre om høyere intensitet igjen vil lagånden forståelig nok synke på grunn av dette. Hvis du vil endre på treningsintensiteten, så vær oppmerksom på at den nye verdien må legges inn minst en oppdatering før treningsoppdateringen.

Treningstype

Det er 11 forskjellige typer trening å velge mellom. Alle gjør spillerne dine bedre på noe. De forskjellige typene trening er vist i tabellen under.

Trenerstab

Dersom du har en bra trener vil treningen være mer effektiv enn dersom du har en dårlig en. Assistenttrenerne øker også effekten av treningen.

Kondisjonstrening

Kondisjon må bli trent hver uke, som en prosentandel av den totale treningen i laget. Dens effektivitet vil avta ved høyere intensitetsnivåer - det er bedre å trene litt hver uke enn å trene masse av og til.  Eldre spillere vil trenge mer trening hver uke for å opprettholde et bestemt kondisjonsnivå, som igjen betyr at managerne må finne ut av en passende andel kondisjonstrening for akkurat deres lag og ambisjoner.  Spillere som har spilt minst 90 minutter for ditt lag i løpet av uken mottar 100% av lagets kondisjonstreningseffekt. De som har spilt mindre enn 90 minutter (f.eks innbyttere) mottar 75% effekt, pluss en andel for hvert minutt de har spilt. Andre spillere i stallen som ikke har spilt i løpet av uken, men som er friske nok til å trene (maks skade på +1) mottar halvparten av effekten.

Kondisjonstrening påvirker den gjennomsnittlige formen på laget ditt negativt. Jo mer kondisjon du trener jo mer negativ effekt har det på formen.  Det er verdt å merke seg at det kun er den gjeldende formen, og ikke bakgrunnsformen, som påvirkes av kondisjonstrening.

Grunnleggende prinsipper

Mengden trening en spiller mottar avhenger av hvor mange minutter han har spilt for laget ditt i trenbar posisjon i løpet av uken, i obligatorisk kamp eller treningskamp. Kamper han har spilt for andre lag vil kun gjelde med tanke på formoppdateringen, og han vil ikke motta noen ordinær ferdighetstrening. Hvis en spiller ikke har fått spilletid eller ikke har spilt minst 1 minutt i løpet av uken, kommer han ikke til å motta noen trening i det hele tatt. En spiller kan motta 90 minutter trening i løpet av uken. Selv om han spiller mer enn 90 minutter i trenbar posisjon vil han ikke få mer trening. Å spille mindre, f.eks. 50 minutter, vil gi ham mindre trening - i dette tilfellet 50 min av 90.

Hvis en spiller har spilt i mer enn en posisjon i løpet av uken, vil de 90 minuttene som gir ham den beste treningseffekten bli valgt på treningsoppdateringen. Individuell spilleratferd i løpet av kampene påvirker ikke treningen.

Spillere på vingposisjon vil kun motta halv treningseffekt når det trenes ballfordeling. Det samme gjelder backer når det trenes ving.

Det spiller ingen rolle om spilleren spiller en trenings-, cup- eller seriekamp - de er alle like effektive fra et treningsperspektiv. Men hvis du ikke har nok spillere på banen ved kampstart i en obligatorisk kamp vil du tape på walkover og gå glipp av trening for den aktuelle kampen. Du vil ikke miste trening for hele uka. På den andre siden, hvis du stiller opp i en obligatorisk kamp og motstanderen din ikke gjør det, vil du vinne på walkover - og din startellever vil få full treningseffekt fra kampen, men vil ikke øke rutinen sin.

Parentes indikerer liten effekt. Doble parenteser indikerer svært liten effekt.

Treningstype Forbedrer ...for...
Dødballer Dødballer Alle spillere som spiller kamp, 25% bonus til dødballtaker og målvakt
Forsvar Forsvar Forsvarere ((Alle spillere som spiller kamp))
Målskåring Målskåring Spisser ((Alle spillere som spiller kamp))
Ving Ving Vinger (Backer) ((Alle spillere som spiller kamp))
Målskåring og Dødballer (Målskåring) (Alle spillere som spiller kamp)
(Dødballer) ((Alle spillere som spiller kamp))
Pasninger Pasninger Sentrale midtbanespillere, vinger og spisser ((Alle spillere som spiller kamp))
Ballfordeling Ballfordeling Sentrale midtbanespillere (Vinger) ((Alle spillere som spiller kamp))
Målvakt Målvakt Målvakter
Pasninger (Forsvarere + Midtbanespillere) Pasninger Forsvarere, sentrale midtbanespillere og vinger ((Alle spillere som spiller kamp))
Forsvar (Forsvarere + Midtbanespillere) Forsvar (Målvakter, forsvarere, sentrale midtbanespillere og vinger) ((Alle spillere som spiller kamp))
Ving (Ving + Angripere) Ving Spisser og vinger ((Alle spillere som spiller kamp))
Individuell (kun ungdomslag) Verdifull(e) egenskap(er) for posisjonen spilt i kamp (Alle spillere som spiller kamp)

Eksempel

Laget trener "Ving" denne uken. Vær oppmerksom på at din kampdag kan variere. Lørdag refererer til helgens seriekamp og onsdag er ukens trenings-/cupkamp.

 • Ola Nordmann spilte 90 min som ving sist lørdag, men mistet onsdagens treningskamp. Han vil motta 90 min full vingtrening.
 • Peder Ås spilte 90 min som ving på lørdag og 90 min som spiss på onsdag. Han mottar også 90 min full vingtrening.
 • Håvard Hanssen spilte 50 min som ving på lørdag og 90 min som vingback på onsdag. Han mottar 50 min full vingtrening og 40 min vingtrening med liten effekt.
 • Kjell Propell spilte 40 min som ving på lørdag og 90 min som spiss på onsdag. Han mottar 40 min full vingtrening og 50 min vingtrening med svært liten effekt ("osmosetrening").
 • Kristian Sand spilte 90 minutter som vingback både lørdag og onsdag. Han mottar likevel bare 90 minutter vingtrening med liten effekt.
 • Rudolf Blodstrupmoen spilte verken på lørdag eller onsdag. Han forbedrer ikke sine evner i det hele tatt.

Tap av egenskaper

Når en spiller nærmer seg alderen 30 vil han miste litt av egenskapene sine hver uke. Hvor stor redusering avhenger av hvor gammel han er og hvilket egenskapsnivå han er på. Jo høyere ferdigheter han har jo større er reduseringen. Eldre spillere lider også av større tap enn yngre gjør.

Treneren

Treneren din er en viktig person og er ansvarlig for å trene og inspirere spillerne dine.

Trenerferdigheter

Trenerevne: En bra trener vet nøyaktig hvordan man trener spillerne for å gjøre de bedre. Jo mer talentfull treneren din er, jo mer effektiv vil treningene bli. En trener kan aldri bli bedre enn utmerket. Alle nye lag starter med en akseptabel trener.

Lederevne: I tillegg til planlegging av treningsaktivitetene er treneren din også en inspirasjonskilde for spillerne. Lagånden vil generelt være bedre dersom treneren din er en bra leder.

Taktikk: Treneren din kan være offensiv, defensiv eller nøytral, noe som (kun) påvirker lagets prestasjoner under kamp. En offensiv trener forbedrer angrepet ditt på bekostning av forsvaret og en defensiv trener forbedrer forsvaret på bekostning av angrepet. En defensiv trener forbedrer forsvaret noe mer enn en offensiv forbedrer angrepet, begge til samme kostnad. En nøytral trener er verken offensiv eller defensiv, noe som betyr at han ikke vil forbedre eller svekke noen av lagdelene.

Tap av ferdigheter

Etter at treneren din har vært i klubben i én sesong vil lederevnen hans begynne å svekkes sakte. Når treneren har nådd katastrofal lederevne vil han begynne å miste treneregenskapen sin istedenfor.

Bytte trener

Dersom du ikke er fornøyd med din nåværende trener kan du enten rekruttere en ny utenfra, eller gjøre om en av dine spillere til trener. Du kan bytte trener på siden med oversikt over "Ansatte", som ligger under menyvalget "Klubben."

Husk at alle nye trenere på et bestemt ferdighetsnivå er like. Dersom du kjøper en trener med f.eks. akseptabel trenerferdighet vil han alltid bli "gjenomsnittlig" akseptabel. En utmerket trener er imidlertid kun et halvt nivå bedre enn en god trener.

Når du ansetter en ny trener vil din gamle trener forbli i laget som spiller, men han kan aldri bli trener igjen og du kan heller ikke selge ham. Dersom du ikke ønsker å beholde ham er du nødt gi ham sparken.

Rekruttere en ekstern trener

Når du rekrutterer en ny trener må du først bestemme deg for hvilken foretrukket spillestil treneren skal ha, og deretter bestemmer du deg for hvor bra han skal være. Hver kombinasjon av lederevne og ferdighet har en bestemt pris, og jo bedre treneren er jo høyere er prisen.

Gjøre om spiller til trener

Når du gjør om en spiller til trener vil han beholde sin nåværende lederevne. Rutinen hans bestemmer hvor bra han kan bli, og også hvor mye kurset for å nå et bestemt ferdighetsnivå vil koste. Dersom du har en veldig erfaren spiller med høy lederevne kan dette være litt av et kupp. Spilleren kan imidlertid ikke oppnå en trenerevne høyere enn rutinen hans, og han må ha vært i laget ditt i én sesong (16 uker) før du kan gjøre ham om til trener.

Finanser

Som klubbens manager er du også ansvarlig for lagets økonomi. Du betaler utgiftene og mottar inntekter under den ukentlige økonomioppdateringen (sjekk Seriedatoer for nøyaktig tidspunkt for økonomioppdateringen i din liga). Dersom du f.eks. kjøper en spiller for kr 10 000 US$ er spilleren tilgjengelig umiddelbart og dine utgifter til "Spillerkjøp" øker med 10 000 US$.

Inntekter og utgifter

På økonomisiden kan du se budsjettet for denne uken, samt forrige ukes finansielle status. Dette er hva feltene betyr:

Inntekter

Kampinntekter : Billettinntektene fra dine seriekamper på hjemmebane og fra midtukekamper. Se kapittel 10 "Stadion" for mer informasjon om publikumsinntekter.

Sponsorer: Hver uke får du en sum penger fra dine sponsorer. Sjekk kapittel 9 "Supportere og sponsorer" for mer informasjon.

Spillersalg: Når du selger en spiller vil salgsinntektene bli vist her. Se kapittel 17 "Overganger" for mer informasjon.

Videresalgsinntekter: Hvis du har mottatt noen penger i forbindelse med en overgang som involverte en av dine tidligere spillere, vil beløpet bli vist her. Se kapittel 17 "Overganger" for mer informasjon.

Variable: Alle engangsinntektene dine samles opp her, som f.eks. medlemsavgifter fra supportere og premiepenger.

Utgifter

Lønn: Hver uke betaler du spillernes lønninger. For hver spiller betaler du 250 US$ pluss et bestemt beløp basert på hans ferdigheter og alder. Du betaler 20% ekstra for utenlandske spillere.

Stadionvedlikehold: De ukentlige kostnadene for å drive og vedlikeholde ditt stadion. Se kapittel 10 "Stadion" for mer informasjon.

Stadionbygging: Utgifter du har hatt i forbindelse med bygging (eller riving) av tribunefasiliteter på ditt stadionanlegg.

Ansatte: Hver ansatt koster deg mellom 1 020 US$ og 33 840 US$ i uka, avhengig av nivået på den ansatte (1 til 5) og kontraktens lengde (1 til 16 uker).

Speiding: De ukentlige kostnadene til ditt ungdomslag eller den ukentlige investeringen i speidernettverket ditt.

Spillerkjøp: Dine utgifter i forbindelse med kjøp av nye spillere ender opp her. Se kapittel 17 "Overganger" for mer informasjon.

Variable: Alle engangsutgiftene dine samles opp her, som f.eks. sparking av ansatte og forfremmelser av spillere til seniorlaget ditt.

Renteutgifter: Dersom du har gjeld må du betale renteutgifter.

Arbeidskapital og pengereserver

Styret vil vanligvis begrense managerens tilgang til kontanter som kan brukes til f.eks overgangssummer, lønn og stadionutvidelser. Midler utover arbeidskapitalen vil bli passet på av styret for å trygge klubbens fremtid og stabilitet. Om nødvendig vil styret frigi midler fra pengereservene til arbeidskapitalen, men kun i bestemte mengder.

Regnskapsleder, som du kan ansette som en del av din stab, kan øke både den tilgjengelige kapitalen og tilbakeføringshastigheten av penger som er under styrets kontroll.

Gjeld og konkurs

Det er ingenting som hindrer deg i å bruke mer penger selv om kontoen er tom. Du har en kredittgrense på kr 500 000 US$ hos banken, men du må betale mye i renter på disse lånte pengene. Dersom du pådrar deg 500 000 US$ eller mer i gjeld vil du få et konkursvarsel. Om du ikke får gjelden under grensen på 500 000 US$ innen to uker etter konkursvarselet, vil du bli tvunget til å forlate Hattricks seriesystem! Merk at klubben ikke vil gå konkurs dersom det har spillere til salgs med høye nok bud inne til å være på "trygg grunn". Dersom klubben har mye penger under styrets kontroll, vil den heller ikke bli slått konkurs.

Supportere og sponsorer

Både sponsorer og supportere styrer viktige inntektskilder. Derfor er det anbefalt å ha et godt forhold til disse, og holde stemningen deres på topp - det vil lønne seg til slutt.

Supporterstemning

Medlemmene av supporterklubben din bestemmer mye med tanke på lagets økonomi. Medlemsavgifter (30 US$,- per medlem) blir betalt én gang i året, men viktigere er det at stemningen deres betyr mye for inntekter fra billettsalg.

Den enkleste måten å holde humøret deres på topp, og for å få flere supportere, er å møte (eller til og med overgå) forventningene deres. Supporterstemning og supporternes forventninger kan sees på supportersiden.

Forventninger for sesongen

Ved starten av hver sesong vil supporterne fortelle deg hva de forventer av laget. Forventningene vil hovedsaklig basere seg på forrige sesong, hva supporterne forventet da, og hva resultatet ble.

Når laget ditt går oppover (eller nedover) i seriesystemet vil supporterne dine sakte men sikkert bli vant til dette. Hvis du akkurat har rykket opp vil de ikke forvente så mye av deg, men dersom du holder deg i samme divisjon år etter år vil supporterne typisk håpe at du gjør det noe bedre.

Forventninger til kampen

Sesongforventningene vil i sin tur påvirke forventningene til hver enkelt kamp. Hva som forventes av kampene dine kan du se på supportersiden. Supporterne vil generelt vente seg mer av deg når du spiller hjemme.

Dersom kampresultatet er hva de forventet vil de like deg dersom laget vinner, og de vil ikke bli like skuffede dersom tap var forventet resultat. Dersom resultatet er bedre enn forventningene vil stemningen bli enda bedre, men dersom resultatet er verre enn deres forventninger vil det påvirke humøret deres negativt. For sesongens første runde vil supporternes reaksjon på resultatene være litt mer moderate.

Ved starten av sesongen vil forventningene til kampen basere seg på forventningene til sesongen for begge lags supportere. Videre utover i sesongen vil tabellsituasjon og poeng for begge lag bli mer viktig. I cupkamper baserer kampforventninger seg bare på sesongforventninger (inkludert divisjonsnivå) for begge lag.

Laginnstilling og oppsparte midler påvirker supportere

Å fortelle spillerne dine "Ta det rolig", eller "Sesongens viktigste kamp", påvirker også supporternes reaksjon i forhold til kampresultatet. Dersom resultatet er som forventet (eller bedre) vil "Ta det rolig" minske, og "Sesongens viktigste kamp" øke, den positive effekten.

Er resultatet dårligere enn forventet vil "Ta det rolig" øke, og "Sesongens viktigste kamp" minske, den negative effekten.

Dersom du har mye penger i banken vil det være litt vanskeligere å tilfredsstille supporterne i og med at de mener pengene kan brukes for å oppnå suksess. Supporterne til rike lag reagerer kraftigere på tap og dårligere på seire, enn supporterne til mindre rike klubber. Jo mer penger i banken jo større innvirkning vil dette ha.

Sponsorer

Sponsorer foretrekker å støtte klubber med et godt "image" som de kan bli forbundet med. Jo mer suksess laget oppnår, og jo større supporterklubb laget har, jo bedre "image" har klubben (og du vil få større sponsorinntekter). Sponsorstemningen kan du se på økonomisiden.

Stadion

Klubben din vil starte med et ganske lite stadion, som du vil få muligheten til å utvide i løpet av Hattrickkarrieren din. På stadionsiden kan du se og styre alle detaljer rundt ditt stadion.

Inntekter og utgifter

Ditt stadion kan ha fire ulike typer seksjoner, hver med sine egne muligheter for inntekter og ukentlige vedlikeholdskostnader (som du alltid må betale).

  Inntekter Ukentlig kostnad
Ståplasser 7 US$ 0.5 US$
Ordinære sitteplasser 10 US$ 0.7 US$
Sitteplasser under tak 19 US$ 1 US$
Plasser i VIP-bokser 35 US$ 2.5 US$

I kamprapportene fra hjemmekamper vil du kunne se hvor mange plasser som ble solgt i hver enkelt kategori. Inntektene fra kampene blir fordelt forskjellig, avhengig av hva slags type kamp det er:

Seriekamper: Hjemmelaget tar alle inntektene.

Cupkamper: Hjemmelaget tar to tredjedeler av inntektene og bortelaget får en tredjedel, unntatt de siste seks rundene som spilles på nøytral bane og hvor inntektene deles jevnt mellom lagene.

Vennskapskamper og kvalifiseringskamper: Inntektene blir delt likt.

Publikumsoppslutning

Hvor mange tilskuere som kommer på hjemmekampene dine, er i hovedsak avhengig av supporterne dine. Supporterstemning og størrelsen på supporterklubben er de viktigste faktorene. Din nåværende plassering i ligaen, forskjellen mellom din plassering og motstanderens, og motstanderens plassering i serien er også av betydning (i seriekamper).

Til en viss grad spiller også motstanderens supportere (stemning og supporterklubbstørrelse) inn, da noen av de også har lyst til å se på. Det er også verdt å vite at tilskuerne blir mer interessert i å se på kampene utover i sesongen, og du vil normalt få flere tilskuere mot slutten av denne enn i begynnelsen.

Været spiller selvfølgelig også en rolle. Færre tilskuere gidder å dukke opp om det er dårlig vær, men de som kommer er til gjengjeld interessert i de dyrere billettene under tak. Derfor er det mulig at de totale inntektene dine er relativt like, uansett vær, dersom du har nok plasser på de rette stedene.

Utbygging av stadion

For å forbedre stadionet må du be et byggfirma om å bygge om stadionet ditt. Det vil ta litt tid - omtrent en uke, avhengig av ombyggingens omfang. Alle tribuner du allerede har bygget er tilgjengelige under ombyggingen. Du betaler 10 000 US$ for hver ombygging, sammen med en kostnad for hver plass du vil bygge ut eller fjerne:
  Byggekostnader Rivingskostnader
Ståplasser 45 US$ 6 US$
Ordinære sitteplasser 75 US$ 6 US$
Sitteplasser under tak 90 US$ 6 US$
Plasser i VIP-bokser 300 US$ 6 US$

Det er en god idé å ha en blanding av de ulike typene plasser å kunne tilby dine fans. De fleste ønsker ståplasser, så derfor burde det være flest av denne typen. Noen folk møter bare opp på kampene om de får komfortable seter. Noen vil til og med ha tak over hodet, så du bør ha en del av disse plassene også. I tillegg har vi kanapé- og champagne-folka som er så fine på det at de bare vil sitte i VIP-boksene, og selv om det ikke er like mange av de bør du ikke glemme de. Oppmøte på plassene under tak og VIP-boksene påvirkes ikke like mye av dårlig vær som de andre typene.

Ansatte

Støtteapparatet spiller en nøkkelrolle i din klubbs utvikling. Du kan ansette spesialister som jobber med spillerne i det daglige eller som utfører diverse andre oppgaver for klubben. De utgjør et viktig supplement til hovedtreneren og det er essensielt for deg som manager å sørge for at du har de rette folkene rundt deg.

Spesialistenes kompetansenivå og effekt

Alle bidrag du får fra en kyndig spesialist legges til som en statisk bonus på toppen av en eksisterende lagverdi. Denne bonusen vil alltid være synlig for deg. Ettersom lagverdier i utgangspunktet er dynamiske og påvirkes av flere faktorer, vil det kunne være vanskelig å fastslå den endelige effekten en ansatt gir deg, men du kan være sikker på at effekten er positiv. Ansatte med bedre kompetanse vil også gi en større bonuseffekt. Disse bonusene er lineære – noe som betyr at hvert ekstra kompetansenivå alltid bidrar med like mye ekstra som egenskapsnivået under. Hvis du har flere ansatte med samme spesialistområde, vil bonusene deres legges sammen. Eksempelvis vil én assistenttrener på nivå 4 ha samme effekt som den samlede effekten av to assistenttrenere på nivå 2. For å gjøre det enklere vil den aktuelle bonusen gitt av dine nåværende ansatte og eventuelle ansatte du planlegger å ansette stå i klartekst på siden for støtteapparatet. Du kan også finne en tabell med alle typer spesialister og bonuser mot slutten av dette kapittelet.

Støtteapparatets størrelse

Du kan ansette opptil 4 spesialister i klubbens støtteapparat. Styret i klubben tillater at du ansetter inntil 2 assistenttrenere, men av de andre typene spesialister godtar de kun én av hver.

Ansettelser og oppsigelser

Når du ansetter en medarbeider må du velge en varighet på kontrakten på inntil 16 uker. Jo lengre kontrakt, desto billigere blir det per uke. Du har muligheten til å bryte en kontrakt før utløpet av perioden dersom dine planer endres og du trenger en ledig plass i støtteapparatet. Men hvis du gjør dette må du betale det dobbelte av det du har spart frem til da, så det kan være svært kostbart å ombestemme deg. Dessuten kan en medarbeider aldri bli sparket i løpet av den første uken han er ansatt eller i løpet av den siste uken av kontraktsperioden. Utover dette er det ingen begrensninger i hvor ofte du kan gjøre endringer i klubbens støtteapparat.

Å bryte en kontrakt

Når du bryter en kontrakt må du betale et gebyr som tilsvarer det dobbelte av besparelsene du har hatt frem til tidspunktet for kontraktsbruddet. Hvis du for eksempel har en kontrakt med varighet på 13 uker med en spesialist på nivå 3 og du ønsker å bryte den i den åttende uken, har du til nå betalt en ukentlig lønn 8 ganger på 4 800 US$ eller 38 400 US$ i totalt. Men hvis du hadde en kontrakt på 8 uker ville du ha betalt 8 ganger av 6 000 US$ eller 48 000 US$. Besparelsen er 9 600 US$ og bruddgebyret vil være 19 200 US$.

Kostnad/uke

Kontraktslengde Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Nivå 5
1 uke 2 115 US$ 4 230 US$ 8 460 US$ 16 920 US$ 33 840 US$
2 uker 2 055 US$ 4 110 US$ 8 220 US$ 16 440 US$ 32 880 US$
3 uker 1 890 US$ 3 780 US$ 7 560 US$ 15 120 US$ 30 240 US$
4 uker 1 770 US$ 3 540 US$ 7 080 US$ 14 160 US$ 28 320 US$
5 uker 1 710 US$ 3 420 US$ 6 840 US$ 13 680 US$ 27 360 US$
6 uker 1 650 US$ 3 300 US$ 6 600 US$ 13 200 US$ 26 400 US$
7 uker 1 575 US$ 3 150 US$ 6 300 US$ 12 600 US$ 25 200 US$
8 uker 1 500 US$ 3 000 US$ 6 000 US$ 12 000 US$ 24 000 US$
9 uker 1 440 US$ 2 880 US$ 5 760 US$ 11 520 US$ 23 040 US$
10 uker 1 380 US$ 2 760 US$ 5 520 US$ 11 040 US$ 22 080 US$
11 uker 1 320 US$ 2 640 US$ 5 280 US$ 10 560 US$ 21 120 US$
12 uker 1 260 US$ 2 520 US$ 5 040 US$ 10 080 US$ 20 160 US$
13 uker 1 200 US$ 2 400 US$ 4 800 US$ 9 600 US$ 19 200 US$
14 uker 1 140 US$ 2 280 US$ 4 560 US$ 9 120 US$ 18 240 US$
15 uker 1 080 US$ 2 160 US$ 4 320 US$ 8 640 US$ 17 280 US$
16 uker 1 020 US$ 2 040 US$ 4 080 US$ 8 160 US$ 16 320 US$

Spesialisttyper

Assistenttrener

Treningshastighetsbonusen som assistenttrenerne gir legges til ditt lags eksisterende treningseffektivitet. Pass derfor på at du har en noenlunde bra hovedtrener før du begynner å bruke mye penger på assistenter. Investeringer i assistenttrenere kan være en god strategi for klubber som fokuserer på å trene opp spillere.

Nivå Treningshastighet Skaderisiko Form
Nivå: 0
Ingen bonus 40% Ingen bonus
Nivå: 1
+3,5% +2,5% +0,05
Nivå: 2
+7% +5% +0,1
Nivå: 3
+10,5% +7,5% +0,15
Nivå: 4
+14% +10% +0,2
Nivå: 5
+17,5% +12,5% +0,25

Effektdetaljer

Bonusen legges til som en multiplikator på den eksisterende treningseffekten som avgjøres av nivået på hovedtreneren din, samt den valgte treningsintensiteten og kondisjonsandelen. For eksempel, hvis du har hatt en god trener med 100% treningsintensitet og 10% kondisjonsandel, følgende treningshastigheter vil kunne oppnås for en 22-årig eminent ballfordeler.

Ingen assistenttrenere: 8 uker til neste nivå
Trenere med fem nivåer totalt: 7 uker til neste nivå.
Trenere med ti nivåer totalt: 6 uker til neste nivå.

Du kan ansette inntil to assistenttrenere i klubben til enhver tid. Hvis du har mer enn en assistenttrener vil deres totale kompetansenivå samles i en felles bonus. Dette betyr at en assistenttrener på nivå 4 vil gi akkurat samme effekt som to assistenttrenere på nivå 2.

Å ansette flere assistenttrenere har to bieffekter. Formen øker jevnt over noe, men det gjør også skaderisikoen.

Skaderisiko kalkuleres som et prosenttall pr kamp, ikke pr spiller men pr lag. Grunnverdien for at en av dine spillere vil pådra seg en skade i en hvilken som helst kamp er 40%. En klubblege reduserer denne risikoen med 7,5 prosentpoeng for hvert kompetansenivå. Med en klubblege på nivå 5 vil skaderisikoen synke fra 40% og helt ned til 2,5%. Assistenttrenere derimot øker skaderisikoen med 2,5 prosentpoeng pr kompetansenivå. Det betyr at en assistenttrener på nivå 5 øker skaderisikoen til 52,5% (eller til 15% om du har en klubblege på nivå 5). Mens to assistenttrenere på nivå 5 gir en grunnverdi for skader på 65% (hvilket betyr at du er tilbake på 27,5% om du også har en klubblege på nivå 5).

Som tidligere nevnt gir assistenttrenere en positiv effekt på spillernes form. Hvis du har to assistenttrenere på nivå 5 vil bakgrunnsformen øke med 0,5 nivåer. Med andre ord, to slike assistenttrenere vil gi halvparten så mye effekt som en enkelt formtrener på nivå 5.

Tilbake til spesialisttyper

Klubblege

Klubbleger er ansvarlige for den generelle fysiske tilstanden til spillerne dine. Dette betyr at de både jobber proaktivt for å forhindre skader samtidig som de rehabiliterer dem som likevel pådrar seg en skade. Å ha en flink klubblege i støtteapparatet vil redusere skaderisikoen i kampene og samtidig forkorte restitusjonstiden for skadde spillere.

Nivå Restitusjonshastighet Skaderisiko
Nivå: 0
Ingen bonus 40%
Nivå: 1
+20% -7,5%
Nivå: 2
+40% -15%
Nivå: 3
+60% -22,5%
Nivå: 4
+80% -30%
Nivå: 5
+100% -37,5%

Effektdetaljer

Når laget spiller en kamp er det en viss risiko for at spillerne pådrar seg en skade. Å ha en klubblege i støtteapparatet reduserer den grunnleggende risikoen for skader i kampene. En klubblege på nivå 5 reduserer risikoen fra 0,4 til 0,025 skader per kamp, men ha i bakhodet at andre faktorer - som f.eks assistenttrenere - kan bidra til å øke skaderisikoen.

Hvis en spiller pådrar seg en skade vil klubblegen få ham raskere frisk. I Hattrick vises skader med en estimert skadevarighet oppgitt i antall uker. Under hver daglige helseoppdatering vil spilleren restituere seg litt, og etter hvert være oppe på 90% helse (når skaden symboliseres med plaster, og han kan delta i kamp igjen), og til slutt 100% helse, som betyr at han er helt frisk og skadefri.

Grafen viser hvor mye raskere en spiller vil komme tilbake for fullt etter en bestemt type skade, avhengig av om det er ansatt en klubblege eller ei. Uten en klubblege vil en 19-årig spiller være tilbake etter tre uker. Med en klubblege på nivå 2 vil det ta rundtom to uker å helbrede skaden. Og med en klubblege på nivå 5 cirka en og en halv uke.

En 29 år gammel spiller med samme skade vil bruke seks uker på å bli frisk uten legehjelp. En klubblege på nivå 1 kutter tiden til rundt fem uker, mens en klubblege på nivå 5 får gjort jobben på litt under tre uker.

Tilbake til spesialisttyper

Idrettspsykolog

Den mentale delen av spillet er nesten like viktig som den fysiske. Å ansette en idrettspsykolog kan hjelpe til med å skape en god atmosfære i garderoben og gi spillerne troen på suksess. Idrettspsykologen bidrar positivt for lagets selvtillit og lagånd.

Nivå Lagånd Selvtillit
Nivå: 0
Ingen bonus Ingen bonus
Nivå: 1
+0,1 +0,2
Nivå: 2
+0,2 +0,4
Nivå: 3
+0,3 +0,6
Nivå: 4
+0,4 +0,8
Nivå: 5
+0,5 +1

Effektdetaljer

Lagånden drives av hvilken kampinnstilling du har instruert spillerne om å ha i de foregående kampene. Umiddelbart etter en kamp kan lagånden øke eller synke, avhengig av hvilke ordrer du har gitt. Men frem mot neste kamp vil lagånden sakte normalisere seg mot et middelnivå, hvilket betyr at en høy lagånd vil synke noe, mens en lav lagånd vil stige (jo lengre unna middelnivået lagånden er, jo større vil bevegelsene være). En idrettspsykolog kan hjelpe deg med å forbedre denne prosessen ved å øke middelnivået som lagånden beveger seg mot. Et høyere middelnivå vil dermed gjøre at høy lagånd faller saktere, mens lav lagånd stiger raskere. Effekten vil være et tidels lagåndnivå pr kompetansenivå idrettspsykologen har. En psykolog på nivå 5 vil med andre ord øke lagåndens midtpunkt med et halvt nivå.

Ditt lags selvtillit hjelpes også av idrettspsykologen. Selvtillit drives hovedsaklig av ditt lags resultater og hvor mange mål du vinner kampene med, men en idrettspsykolog vil gi en bonus. Effekten tilsvarer et helt nivå selvtillit for en psykolog på nivå 5 - altså 0,2 nivåer selvtillit per kompetansenivå.

Tilbake til spesialisttyper

Formtrener

En spillers prestasjoner handler ikke bare om ferdigheter og kondisjon. Spillere har en tendens til å finne formen og miste den igjen, og mange faktorer bidrar til dette, spesielt på det mentale plan.

En formtrener har spesialisert seg på å få mest mulig ut av spillerne. Han sørger for å holde laget i form og motivert for å kjempe til dommeren blåser i fløyten for siste gang. Å ansette en formtrener er ingen mirakelkur som fikser problemer over natten - ei heller er effekten permanent - men for noen lag og i noen situasjoner kan det være en god løsning.

Nivå Form
Nivå: 0
Ingen bonus
Nivå: 1
+0,2
Nivå: 2
+0,4
Nivå: 3
+0,6
Nivå: 4
+0,8
Nivå: 5
+1

Effektdetaljer

En spillers form er et mål på hvor nært han er å kunne prestere på sitt toppnivå. Verdien du ser på spillersiden er den nåværende formen hans, og er den som gjelder i kamp. Men formen har alltid en trend, og den verdien som formen beveger seg mot på treningene kalles bakgrunnsformen. Ved å bruke en formtrener vil du få en bonus når bakgrunnsformen oppdateres. Når bakgrunnsformen endres (dette skjer i snitt hver andre uke), vil hvert kompetansenivå på formtreneren gi en økning i spillernes bakgrunnsform på 0,2 nivåer. Dette betyr at en formtrener på nivå 5 vil gi spillerne et helt nivå ekstra på bakgrunnsformen når denne oppdateres. Husk at bakgrunnsformen fortsatt kan synke, men over tid vil gjennomsnittsformen være høyere.

Tilbake til spesialisttyper

Regnskapsleder

Regnskapslederen forbedrer managerens økonomiske fleksibilitet. Dette er KUN nyttig for klubber med mye penger på bok.

(Hvis du er en ny bruker er det ikke nødvendig å vurdere en regnskapsleder i det hele tatt.)

Styret vil vanligvis begrense managerens tilgang til kontanter som kan brukes til f.eks overgangssummer, lønn og stadionutvidelser. Midler utover arbeidskapitalen vil bli passet på av styret for å trygge klubbens fremtid og stabilitet. Om nødvendig vil styret frigi midler fra pengereservene til arbeidskapitalen, men kun i bestemte mengder. Overskytende arbeidskapital vil bli konvertert til pengereserver i et tempo på 2% av den totale kontantbeholdningen pr uke.

Ved å ansette en regnskapsleder vil styret tillate både en større arbeidskapital og en raskere konverteringshastighet fra pengereserver til arbeidskapital. I praksis vil manageren kunne investere mer aggressivt enn styret normalt ville ha tillatt. Å ha en regnskapsleder vil kunne være nødvendig for klubber som har spart opp penger over flere sesonger for deretter å bruke mye på kort tid i håp om å vinne trofeer.

Nivå Maks tilgjengelig kapital Påfyll/uke
Nivå: 0
15 000 000 US$ 50 000 US$
Nivå: 1
17 000 000 US$ 100 000 US$
Nivå: 2
19 000 000 US$ 200 000 US$
Nivå: 3
21 000 000 US$ 300 000 US$
Nivå: 4
23 000 000 US$ 400 000 US$
Nivå: 5
25 000 000 US$ 500 000 US$

For eksempel: Fotballklubben Thon & Mohn har akkumulert en fet bankkonto på 40 000 000 US$. Uten en regnskapsleder vil styret kun tillate klubbens manager å bruke 15 000 000 US$ av disse. Om manageren bruker 2 000 000 US$, vil det være 13 000 000 US$ tilgjengelig. Styret vil da begynne å frigi penger fra de oppsparte midlene, men dette skjer i et bedagelig tempo på 50 000 US$ kroner pr uke.

Thon & Mohn velger nå å ansette en Regnskapsleder på nivå 3. Styret får større tillit til at klubbens penger er i trygge hender og forvaltes skikkelig. Arbeidskapitalen økes til 21 000 000 US$, med en ukentlig gjenoppfylling på 300 000 US$. Så lenge managerens tilgjengelige midler er under 21 000 000 US$ vil styret overføre 300 000 US$ hver uke fra klubbens oppsparte midler. Hvis managerens tilgjengelige midler stiger over 21 000 000 US$, for eksempel gjennom spillersalg, vil penger strømme den motsatte veien - fra tilgjengelige midler til de oppsparte reservene - i et tempo på 2% av den totale pengebeholdningen pr uke.

Tilbake til spesialisttyper

Taktikkassistent

Å ansette en taktikkassistent vil forbedre lagets fleksibilitet med flere strategiske grep og avanserte oppstillinger. Effektene av å ha en taktikkassistent er hovedsakelig kortsiktige siden han bare påvirker den kommende kampen - sørg for at du ansetter en når din klubb trenger ham.

Nivå Ekstra spillerbytter / ordrer Fleksibilitet i spillestil
Nivå: 0
Ingen bonus Ingen bonus
Nivå: 1
+1 +20pp
Nivå: 2
+2 +40pp
Nivå: 3
+3 +60pp
Nivå: 4
+4 +80pp
Nivå: 5
+5 +100pp

Effektdetaljer

I stedet for de maksimalt fem tilpassede ordrer per kamp (som kan brukes til spillerbytter, bytte av individuelle ordrer på spillerne eller til posisjonsbytter) kan du nå få en ekstra ordre per nivå på din(e) taktikkassistent(er), opp til maksimalt 10 ordrer med en taktikkassistent på nivå 5. Husk at grensen på tre spillerbytter per kamp fortsatt gjelder - også når du har taktikkassistent.

Spillestilen går mellom 100% defensiv (som er standard for trenere med defensiv innstilling) og 100% offensiv (som er standard for trenere som foretrekker angrepsspill) med nøytral som midtpunktet. Du kan angi dette for hver kamp i kampordrene, og du vil få 20 prosentpoeng fleksibilitet for hvert nivå du har på taktikkassistenten din, med utgangspunkt i spillestilen til treneren din.

For eksempel, hvis du har en defensivt innstilt trener og en taktikkassistent på nivå 5, har du nå en tilgjengelig spillestil som spenner fra 100% defensiv til nøytral. Hvis du verken har en offensiv eller defensiv innstilt trener sammen med en taktikkassistent på nivå 5, vil det tilgjengelige området spenne fra nøytral og halvveis til både defensiv (50%) og offensiv (50%).

Du må ha din taktikkassistent på lønningslisten når kampen starter. I tilfelle du har satt kampordren med en taktikkassistent og deretter sparket ham eller latt kontrakten gå ut uten å fornye den, blir kampen simulert uten dine ekstra kampordrer og standard spillestil av din nåværende trener blir benyttet.

Oppstilling: Rutine og forvirring

Formasjonserfaring

Laget ditt kan spille alle formasjoner du måtte ønske, men spillerne kan bli forvirret og spille under sin normale kapasitet om de spiller en formasjon de ikke har erfaring med. For å få opp formasjonserfaringen og unngå forvirring må laget ditt ganske enkelt trene på det. Du forbedrer erfaringen i en formasjon hver gang du bruker den (både treningskamper og obligatoriske kamper teller like mye, men ikke turneringer, stigekamper, duellkamper og Hattrick Masters). Mengden erfaring du får i hver formasjon er minuttbasert (maks 90 minutter per kamp), akkurat som med trening. Hvis du vinner på walkover og selv stilte med minst 9 spillere, får du imidlertid formasjonserfaring som om kampen ble spilt over 90 minutter. Det blir vanskeligere å øke formasjonserfaringen på høyere nivåer. Formasjoner du ikke bruker vil du miste erfaring i over tid. Du risikerer også å miste litt formasjonserfaring når du selger en spiller.

Forvirring

Dersom laget ditt ikke har nok erfaring i en formasjon risikerer de å bli forvirret når som helst gjennom kampen, noe som påvirker prestasjonene deres negativt. Et utmerket (eller høyere) formasjonsnivå vil være nok til å sikre deg mot forvirring. For lavere nivåer vil risikoen øke jo lavere ditt formasjonsnivå er. Men denne risikoen vil også kunne reduseres hvis spillernes samlede individuelle rutine er høy (se nedenfor).

I tilfelle forvirring vil formasjonserfaringen avgjøre hvor forvirret dine spillere blir. Jo lavere formasjonserfaring, jo mer forvirring.Dersom spillerne blir forvirret vil det nye organisasjonsnivået for laget ditt nevnes i kamprapporten. En forvirringshendelse som sier at lagets organisering falt til "elendig" betyr at det er veldig ille, mens et fall til "god" har svært liten påvirking. Dersom spillerne er forvirret ved pause eller før ekstraomgangene kan treneren din forbedre situasjonen ved å forklare taktikken på nytt.

Spillernes individuelle rutine

Rutinen påvirker en spillers prestasjoner på banen. Spillerne får erfaring ved å spille kamper. Kamper i den nasjonale cupen og divisjonscupene gir spillerne omtrent dobbelt så mye erfaring som i en seriekamp. Kamper i utfordrer- og trøstecuper gir spillerne omtrent halvparten av erfaringen de vil ville fått i en seriekamp. En internasjonal treningskamp gir omtrent en femtedel av erfaringen som en seriekamp. En vanlig treningskamp, innenfor landegrensene, gir omtrent halvparten av en internasjonal treningskamp. Landslagskamper gir mest erfaring, etterfulgt av Hattrick Masters-kamper.

Rutinen en bestemt spiller får er minuttbasert, akkurat som ved trening. En spiller kan ikke få mer enn 90 minutter rutine fra hver kamp.

Lagets kaptein og samlet rutine

Du kan utnevne en lagkaptein foran hver kamp. Rutine og lederevne er viktige egenskaper for kapteinen, siden nivåene hans i disse egenskapene gir en bonus når lagets kollektive rutine regnes ut - noe som kan forhindre både forvirring og nervøsitet i viktige og dramatiske kamper. I slike situasjoner er det kun laget med lavest samlet rutine på et spesifikt tidspunkt i kampen som risikerer en negativ kamphendelse på grunn av nervøsiteten. Forskjellen mellom lagenes rutine vil avgjøre hvor nervøse spillerne blir, og dermed også hvor stor effekten blir. Lagene vil aldri bli nervøse i ordinære serie- og treningskamper.

Lagets kaptein må være i startoppstillingen. Dersom du ikke har utnevnt en kaptein vil spillerne selv velge en kaptein de tror vil være godt skikket til jobben.

Dødballtakere

Cup- og kvalifiseringskamper kan ende med straffekonk dersom det fremdeles er uavgjort etter overtid. Du velger rekkefølgen på dine straffeskyttere i kampordreskjemaet. Når du legger inn ordren, vennligst husk at ingenting er mer nervepirrende enn en straffekonk og hver enkelt straffe er en skikkelig test av rutinen til skytteren. Bortsett fra rutine teller straffetakerens målskårings- og dødballferdigheter (i tillegg til teknisk spesialitet). For målvakter er det kun målvaktsferdigheten som betyr noe.

Kampen: Dødballer og spesialhendelser

I dette kampkapitlet vil vi bevege oss litt dypere og fokusere på to viktige kampdetaljer: hvordan du skårer mål på dødballer og hva du kan få ut av "spesialhendelser" og andre kamphendeler som kan oppstå.

Dødballer

Noen av de vanlige angrepene dine vil ende i en dødballsituasjon. Akkurat som i vanlig fotball kan man vinne mange poeng ved å være god på dødballer, både direkte og indirekte dødballer.

Direkte dødballer

Direkte dødballer er straffer og direkte frispark. For å skåre må din utnevnte dødballtaker lykkes i å utmanøvrere den møtende målvakten. Målvakten din benytter seg av både målvakts- og dødballferdighetene sine for å forsøke å redde skuddforsøk på dødballer. En målvakt kan ikke utnevnes til din primære dødballtaker.

Indirekte dødballer

Omtrent 1/3 av dødballsjansene vil være indirekte. Indirekte dødballer er indirekte frispark og utfallet avhenger av laginnsatsen. For å angripe brukes (sortert etter viktighet) dine utespilleres gjennomsnittlige målskåring- og dødballferdigheter, samt dødballtakerens dødballferdighet. For å forsvare seg brukes (sortert etter viktighet) utespillernes gjennomsnittlige forsvars- og dødballferdigheter, samt målvaktens målvakt- og dødballferdighet.

Spesialhendelser

I tillegg til de ordinære angrepene kan også "spesialhendelser" forekomme. Spesialhendelser er hendelser som skjer i kampene på bakgrunn av spillernes ferdigheter, i særlig grad spesialitetene deres, noe som gjør det til en strategi i seg selv å sette sammen en tropp med en god fordeling av spesialiteter.

Det er to typer spesialhendelser: Laghendelser og individuelle hendelser. Sannsynligheten for å få en laghendelse bestemmes av ballinnhavet (hvis du har 55% ballinnhav har du også 55% sjanse for å få en lagrelatert spesialhendelse).

Individuelle spesialhendelser styres av hvilke spesialiteter spillerne på banen har. Å ha mange spillere med spesialiteter kan være en fordel, men det er ikke nok. Du må også ha spillere med de riktige ferdighetene i de riktige posisjonene for at en spesifikk hendelse skal bli aktivert. Det er viktig å finne den riktige balansen av spesialiteter på ditt lag.

For hver spesialhendelse som skjer i en kamp reduseres sannsynligheten for å få en ny spesialhendelse.

Værforhold

Noen spesialiteter er bedre egnet i bestemte værforhold enn andre. Alle spillerenes prestasjoner vil bli påvirket fra og med starten av kampen under spesifikke værforhold.

Tekniske spillere vil øke 5% i alle sine ferdigheter i solen, men mister den samme prosentandelen i regn.

Kraftfulle får en 5% økning i regnet, og mister 5% i solen.

Raske spillere mister 5% i regn og i sol.

Når været påvirker spillerne vil du få informasjon om det i kamprapporten, og de påvirkede spillernes stjernerangering vil også reflektere prestasjonen tilsvarende.

Målhendelser

Spesialiteter (og andre spillerferdigheter) kan gi deg ekstra angrep. I tillegg til det som er listet opp under vil spilleren som får sjansen (ofte, men ikke alltid den samme spillere som lager sjansen) også trenge litt målskåringsferdighet for å skåre mål på disse angrepene.

Uforutsigbare spillere kan bruke pasningsferdigheten sin til å lage uventede langpasninger hvis de spiller som målvakt, back eller midtstopper, og målskåringsferdigheten sin til å avskjære ballen hvis de spiller som innere. Som utespillere, kan uforutsigbarheten deres i seg selv skape usannsynlige sjanser til å score. Jo lavere forsvarsferdighet en uforutsigbar forsvarsspiller eller inner har, jo høyere er sannsynligheten for at de gjør unødvendige feil som gir motstanderen en sjanse til å score. I tillegg vil en uforutsigbar ving eller spiss med lav forsvarsferdighet ha større sannsynlighet for å forårsake kaos i forsvaret, noe som kan resultatere i et uheldig selvmål.

Raske vinger, midtbanespillere og spisser kan skape sjanser ved å benytte seg av hurtigheten sin. Dette kan bli avverget av motstanderlaget ved å bruke en defensiv spiller (midtstopper eller vingback) som også er rask, eller har tilstrekkelig forsvarsferdighet til å følge med. Du vil også få en økning i ditt taktikknivå for kontringsfotball for hver raske ving, midtbanespiller og spiss du har på laget ditt. Motstanderen din kan redusere denne effekten igjen med raske midtbanespillere, vingbacker eller midtstoppere (bare den ekstra økningen kan bli nullet ut, ikke det opprinnelige taktikknivået).

Tekniske vinger, innere og spisser kan skape sjanser hvis en forsvarsspiller eller inner på motstanderlaget er hodespesialist (sistnevnte trenger ikke å ha nøyaktig motsatt posisjon på banen). Videre vil enhver teknisk forsvarsspiller gi deg en liten sjanse til å sette igang en ikke-taktisk kontring etter en mislykket sjanse hos motstanderen. Jo høyere forsvarsspillerens pasningsferdighet er, jo større blir sjansen.

Vinger med tilstrekkelig vingferdighet kan skape sjanser som vil måtte bli avsluttet av en annen ving, midtbanespiller eller spiss. Dersom denne spilleren har tilstrekkelig med målscoringsferdighet vil han ha større sjanse for å score; hvis han er hodespesialist vil sjansen for å score være enda større.

Hjørnespark: For å skåre på et hjørnespark kan du øke sjansen din ved å ha høy dødballferdighet på spilleren som tar hjørnesparket og ved å ha høye ratinger på offensive indirekte dødballer sammenlignet med din motstanders rating på sine defensive indirekte dødballer. Det er to typer hjørnespark. I den ene varianten er det slik at jo høyere antall utespillere du har som er hodespesialister (dødballtakeren teller ikke), og jo lavere motstanderen din har, jo høyere er sjansene for å skåre. Dersom du ikke har noen hodespesialister i det hele tatt vil du være veldig dårlig på å forsvare deg mot hjørnespark og veldig dårlig til å skåre på dine egne hjørnespark. I den andre varianten vil sjansen til å skåre avhenge av ferdigheten i målskåring hos spilleren som mottar ballen. Merk deg at hjørnespark kan føre til gule kort for det offensive laget, men hvis spilleren din allerede har et gult kort vil han være ekstra forsiktig, så risikoen for å få et andre gule kort er da lavere enn det ellers ville vært.

Rutine: Rutinerte spisser kan skåre ved å benytte seg av rutinen sin. Urutinerte midtstoppere og vingbacker kan gi motstanderen en ekstra sjanse.

Trøtthet: Slitne sentrale defensive spillere kan gjøre feil. Med mindre motstanderens angripere også er slitne kan dette lage en sjanse for motstanderen.

Andre kamphendelser

Det finnes også noen tilleggshendelser du kan få i en kamp. Sjansen for å få disse hendelsene er ikke avhenging av midtbanestyrke, så midtbanedominans vil ikke øke sjansene.

Kontringer: Selv om du ikke bruker kontringstaktikken, finnes det en liten sjanse for at laget ditt får en kontringssjanse. Disse "taktikkuavhengige" kontringene krever ikke at laget ditt har en underlegen midtbane (som ellers kreves for å få kontring). Se kapittelet for taktikker for mer informasjon om kontringer.

Langskudd: Selv om du ikke bruker langskuddtaktikken, finnes det en liten sjanse for at laget ditt får en langskuddssjanse. Se kapittelet for taktikker for mer informasjon om langskudd.

Hvis Kraftfulle midtbanespillere spiller med defensiv ordre (også kaldt sittende midtbanespiller) kan de konsentrere seg om å bryte ned angrep og vinne ballen. Hvis han lykkes med pressingen sin vil motstanderens angrep bli brutt ned. For å gjøre dette må han stole på sine ferdigheter i forsvar og sin kondisjon.

Kraftfulle spisser kan hvis de har normal innstilling (også kalt kraftspisser) plassere seg riktig og bruke styrken sin til å tvinge frem en ny scoringsmulighet etter at en normal sjanse for laget ditt har blitt misbrukt. De vil måtte ha tilstrekkelig ballfordeling og målskåring for å klare dette. Vær oppmerksom på at denne fysikkbruken kan føre med seg gule kort! Dersom spilleren allerede har fått et gult kort i kampen vil han være mer forsiktig i slike situasjoner.

Du vil få en overbefolkningsstraff hvis du spiller med to eller tre spillere som har den samme kombinasjonen av spesialitet og posisjon, når det gjelder følgende typer: Tekniske defensive spisser, kraftfulle normale spisser og kraftfulle defensive midtbanespillere. Hvis du spiller med to av samme type vil du få en straff på bidraget deres (4% på hver spiller). Hvis du spiller med tre av samme type vil straffen være større (7,5% på hver spiller).

Kamp: Taktikk

I hver kamp kan du bestemme at laget skal benytte seg av en bestemt taktikk. Hver taktikk har sine fordeler, men også ulemper - så tenk deg nøye om. Det er seks forskjellige taktikktyper (i tillegg til normal) tilgjengelige. Dersom du ikke spesifiserer en taktikk vil du spille "normal".

Taktikknivå

Hvor bra du mestrer en taktikk avhengiger av taktikknivået du oppnår med den bestemte taktikken. Dette nivået beregnes ut ifra forskjellige spilleres ferdigheter, sammen med en rutinebonus for hver av spillerne som er involvert.

Hvor effektiv dine taktikker er avhenger av hvor gode spillerne på banen er. Jo bedre spillerne på banen er, jo høyere taktikknivå trenger du for å oppnå samme effektivitet. I praksis betyr dette at du behøver et høyere taktikknivå når du og motstanderen har bedre spillere på banen.

Press

Press betyr at spillerne dine setter motstanderlaget under press og fokuserer mer på å bryte motstandernes angrep enn å skape egne angrep. Press kan være et bra alternativ dersom du føler deg underlegen og ønsker å begrense antall mål.

Fordel: Du kan redusere antall sjanser (for begge lag) i en kamp.

Ulempe: Det vil svekke kondisjonen til spillerne dine raskere enn normalt.

Relevante ferdigheter: Den totalte forsvarsferdigheten og den totale kondisjonen til alle utespillerne dine avgjør ditt taktikknivå for Pressing. Dersom en spiller har spesialiteten "Kraftfull" vil forsvarsferdigheten hans telle dobbelt. Jo trøttere spillerne dine blir, jo mindre vil de være i stand til å presse motstanderne sine.

Når en potensiell sjanse stoppes av et lag som bruker presstaktikken vil det bli rapportert i kamprapporten. Du vil aldri få se hvilket lag som kunne dratt nytte av sjansen. Dersom begge lag spiller press er effekten i gjennomsnitt doblet. I tillegg vil et lag som presser ha muligheten til å avverge en langskuddsjanse.

Kontringsfotball

Kontringsfotball betyr at du med vilje lar motstanderen kontrollere ballen, og så fort de mislykkes med et angrep forsøker du å gjøre en rask overgang. Å spille kontringsfotball kan være et bra alternativ dersom du har veldig bra forsvar og angrep, men dårlig midtbane, og særlig dersom motstanderen din har ineffektivt angrep.

Fordel: Du kan få ekstra angrep (du får sjansen til å kontre når forsvaret ditt har klart å stoppe en motstanders angrep).

Ulempe: Du mister 7% av midtbanekapasiteten din.

Relevante ferdigheter: Den totale summen av dine forsvareres pasning- og forsvarsegenskaper avgjør ditt taktikknivå for kontringsfotball. Pasninger er dobbelt så viktig som forsvar.

Det er kun laget som ikke dominerer midtbanen på tidspunktet et angrep feiler som vil være i stand til å dra nytte av denne taktikken (og merk deg at du må være underlegen på midtbanen før taktikkstraffen på 7% beregnes). Dersom du dominerer midtbanen vil du kun få ulempen. Alle kontringer blir rapportert i kamprapporten.

Angrep i midten

Angrep i midten (AIM) betyr at laget ditt fokuserer på å angripe langs midten av banen, på bekostning av angrep på kantene. Du bytter med andre ord kantangrep mot angrep i midten.

Fordel: Omtrent 15-30% av dine kantangrep blir konvertert til angrep i midten.

Ulempe: Kantforsvaret ditt svekkes noe på begge sider.

Relevante ferdigheter: Den totale pasningsferdigheten til alle utespillerne dine avgjør ditt taktikknivå for Angrep i midten.

Når et angrep flyttes fra vingen og inn mot midten blir det nevnt i kamprapporten.

Angrep på kantene

Angrep på kantene (APK) fungerer på samme måte som "Angrep i midten", bare motsatt. Det vil si at du bytter bort angrep i midten for angrep på kantene. Siden det vanligvis er færre angrep i midten enn på kantene i løpet av en kamp, vil du konvertere prosentvis flere sjanser med APK enn ved AIM.

Fordel: Omtrent 20-40% av angrepene i midten vil bli konvertert til kantangrep.

Ulempe: Sentralforsvaret ditt blir noe dårligere.

Relevante ferdigheter: Den totale pasningsferdigheten til alle utespillerne dine avgjør ditt taktikknivå for Angrep på kantene.

Når et angrep flyttes fra midten og ut på en av kantene blir dette nevnt i kamprapporten.

Spill kreativt

Spill kreativt betyr at spillerne forsøker å dra mer nytte av spesialitetene sine, samt andre attributter som kan føre til spesialhendelser.

Fordel: Du øker det maksimale antallet spesialhendelser som kan oppstå under kampen - for begge lag, men ditt lag vil ha en noe større sjanse for å få en av dem (både positive og negative).

Ulempe: Forsvaret til laget ditt blir noe dårligere.

Relevante ferdigheter: Å spille kreativt krever at spillerne dine har høy pasningsskill og erfaring (med den førstnevnte som den viktigste). Hvis spilleren også er Uforutsigbar vil hans bidrag til taktikknivået dobles. For å gjøre god nytte av taktikken anbefales det å være godt rustet med tanke på spesialhendelser i kampene (f.eks å ha mange spillere med spesialiteter, og den riktige kombinasjonen av skills).

Langskudd

Når du bruker taktikken langskudd instrueres spillerne dine til å fyre av langskudd fremfor å prøve å finne en vei gjennom forsvaret. I praksis bytter du angrep sentralt og på kant mot langskudd. Et langskudd setter skytteren opp mot motstanderens målvakt. Dette kan være en god taktikk dersom du sliter med å skåre på de vanlige angrepene dine, men har gode skyttere.

Fordel: Langskudd-taktikken omgjør opptil rundt 30% av angrep i midten og på kantene

Ulempe: Kant- og midtangrepet ditt, i tillegg til midtbanen, blir noe dårligere.

Relevante ferdigheter: Utespillernes målskåring- og dødballferdighet avgjør ditt taktikknivå for Langskudd. Målskåring er tre ganger viktigere enn dødball.

Når et angrep blir omgjort til et langskudd, har ethvert forsvarende lag som bruker pressingtaktikken sjansen til å avverge skuddet. Om ikke skuddet blir avverget tar en utespiller (innere og vinger har dobbel så stor sjanse) skuddet. Kvaliteten på skuddet avhenger av skytterens målskåring- og dødballsegenskap. Målvakten kan forsøke å redde skuddet ved å benytte seg av målvakts- og dødballegenskapen sin. For både skytter og målvakt gjelder følgende: litt av begge egenskapene behøves. Det er bedre å ha litt av hver egenskap enn mye av den ene.

Alle langskudd blir rapportert i kamprapporten, inkludert misbrukte sjanser.

Innbytter

Som nevnt i kapitlet om lagoppstillingen vil en innbytter for en bestemt posisjon komme inn automatisk dersom en av dine spillere blir skadet, men du kan også gjøre planlagte bytter.

Planlagte bytter

Du kan sette opp innbytter for en kamp på forhånd, enten for å gjøre geniale taktiske endringer eller bare bytte ut en sliten spiller med en ny en. Du kan f.eks. bytte ut en spiss med en ekstra forsvarer for å sikre ledelsen i en kamp, eller bytte ut en forsvarer med en spiss dersom du ligger under. Du kan også velge å endre individuelle spillerordre for en spiller.

Legge til et planlagt innbytte.

For å legge til et innbytte går du til "Spillerbytter/ordrer" i kampoppsettet. Du velger spilleren du vil skal forlate banen og erstatteren som skal komme inn. Deretter bestemmer du vilkårene for innbyttet. Ved å vise "avanserte valg" kan du velge at innbyttet skal skje ved et bestemt tidspunkt, og/eller avhengig av stillingen i kampen. I tillegg kan du også endre en spillers posisjon på banen, og forberede endringer på laget dersom en av dine (eller din motstanders) spillere skulle bli utvist.

Legge til endring i adferd

Du legger til endringer i adferd under "Spillerbytter/ordrer" også. På samme måte som et innbytte kan du velge spilleren du ønsker, og deretter legge til vilkårene for når du vil han skal endre adferd.

Du kan legge til fem spillerordre

Du kan sette opp inntil fem ulike spillerordre (innbytter og endringer i adferd), men husk at dommeren vil ikke la deg gjøre mer enn 3 innbytter i løpet av en kamp.

Ordre utføres når vilkårene møtes

Alle dine spillerordre vil bli utført i kampen så fort alle vilkårene bestemt på forhånd blir møtt. Dersom et vilkår ikke møtes vil ordren aldri bli utført. Dersom du gir ordre om et innbytte i det 65. minutt uansett stilling, vil innbyttet bli utført i det 65. minutt. Dersom du gir ordre om et innbytte i det 70. minutt dersom du er i ledelsen, vil innbyttet bli utført når som helst etter det 70. minutt når/om vilkårene blir møtt, så dersom du går opp i ledelse i det 80. minutt vil innbyttet først bli utført da.

Dersom du setter opp to ordre for det 70. minutt - en om du er i ledelsen og den andre om du leder med mer enn ett mål, og stillingen er 3-0 når den tiden kommer - vil begge bli utført.

Merk dette: Hvis du har satt opp to ordre med samme vilkår (minutt i kampen og stilling, for eksempel), kommer de IKKE til å bli utført nøyaktig samtidig, men derimot i den rekkefølgen de ble opprettet.

Etter kampen kan du (men ikke motstanderen din) se en liste over alle dine spillerordre via en link på stjernerating-siden, sammen med informasjon om når de ble gitt eller hvorfor de ikke ble utført.

Du kan ikke reagere på skader

Det er ikke mulig å sette opp vilkår for skader. Dersom en av dine spillere blir skadet i løpet av en kamp vil det automatiske systemet ta seg av det. Dette betyr også at en skade kan ødelegge for innbytte-planene dine, akkurat som i virkelighetens fotball.

Psykologi

Å styre et fotballag handler ikke bare om trening og taktikk, men også psykologi. Laget ditt må ha lyst til å vinne og de er nødt til å tro på seg selv. Lagets psykologi påvirker kampresultatene dine og kampresultatene påvirker igjen lagets psykologi.

Lagånd

Atmosfæren i klubben din har stor innvirkning på lagets ytelse. Lagånd påvirker midtbaneratingene dine, og jo høyere lagånd du har, desto bedre vil midtbanen din yte. Dette avgjør igjen hvor mye ballinnehav du får. Lagånden kan bli påvirket av mange ting, men spesielt din treners lederegenskap, laginnstillingen du setter for hver kamp, overganger og idrettspsykolog.

Selvtillit

Spillerne dine er nødt til å ha troen på seg selv for å yte godt. Et lag med lite selvtillit har problemer med å omsette sjansene sine i mål. Høy selvtillit er vanligvis en bra ting, men blir den for høy kan spillerne undervurdere lag som ikke er like gode som sitt eget (se under for mer info). Lagets selvtillit reflekteres i angrepsratingene. Selvtillit er for det meste avhengig av resultatene i de foregående kampene, men en idrettspsykolog og en trener med gode lederegenskaper vil også bidra i positiv retning.

Laginnstilling

Før hver obligatoriske kamp forteller du laget ditt hvor viktig kampen er. Laginnstillingen påvirker hvor mye ballbesittelse du vil få. Du har tre alternativer:

Sesongens viktigste kamp: Spillerne dine vil gjøre hva som helst for å vinne denne kampen. Rett etter kampen vil imidlertid lagånden falle, noe som betyr at spillerne ikke vil yte på sitt beste i de påfølgende kampene.

Normal: Spillerne presterer som vanlig.

Ta det rolig: Spillerne dine blir instruert til å ta det rolig, siden det er andre, mer viktige kamper å fokusere på senere. Rett etter kampen vil lagånden stige og spillerne dine vil yte bedre i de neste kampene.

Spillernes personlighet

Alle spillere har en personlighet. Uærlige og aggressive spiller har en tendens til å få flere kort og blir oftere sendt av banen. Lederegenskap er viktig for kapteinen din og for treneren.

Psykologiske kamphendelser

Måten en kamp utfolder seg på kan påvirke oppførselen til spillerne ut over de instruksjonene som treneren har gitt. Slike psykologiske hendelser kan ha stor innvirkning på en bestemt kamp, men de vil ikke påvirke lagånden eller selvtilliten i fremtidige kamper. Et lag som får en ledelse på to mål i en kamp vil automatisk begynne å miste sin vilje til å angripe og heller fokusere på forsvar. Denne effekten vil øke ytterligere dersom ledelsen blir større. For hvert mål målforskjellen øker reduseres angrepet med 9% og øker forsvaret med 7,5%. Hvert mål som reduserer målforskjellen reduserer også den forrige effekten. Det er en øvre grense på en målforskjell på 8, hvoretter lagenes ratinger vil slutte å endres.

I enkelte situasjoner vil et lag være i stand til å stå imot denne psykologiske effekten. Dersom laget har fått instruksjoner om å spille ”Sesongens viktigste kamp”, vil det ikke trekke seg tilbake selv når ledelsen er stor. Det samme gjelder dersom laget spiller en finale i den nasjonale cupen, VM eller Hattrick Masters og i sesongens siste serierunde.

Dessuten kan et lag som presterer uvanlig dårlig i første omgang få en tordentale av treneren i pausen, og ta seg sammen igjen.

Undervurdering

Hvis ditt lags selvtillit er god eller høyere og du møter et lag som er rangert lavere enn ditt eget kan du risikere at spillerne dine undervurderer motstanderen og ikke jobber like hardt som de ellers ville ha gjort. Risikoen for å undervurdere motstanderen avhenger av flere faktorer, som hvor lagene ligger på tabellen (forskjell i plassering og poeng), ditt lags selvtillitsnivå og ditt lags innstilling til kampen. Jo større forskjell, jo høyere risiko. Den eneste måten å fullstendig eliminere risikoen for undervurdering er å spille "sesongens viktigste kamp".

Hvis du undervurderer din motstander vil forskjellen i poeng, selvtillitsnivå, laginnstilling og hvorvidt du spiller hjemme eller borte avgjøre hvor mye du undervurderer dem. Avhengig av resultatet i kampen kan spillerne dine skjerpe seg i pausen; full skjerpings hvis laget ligger under, 2/3 hvis uavgjort og 1/3 om du leder med ett mål.

Husk at undervurdering kun kan skje i seriekamper, men ikke i de tre første rundene.

Overganger

Overgangsmarkedet er stedet der du kan skaffe nye spillere og forsøke å selge spillerne du ikke vil beholde. Du kan ha opptil 50 spillere i stallen din til enhver tid. Budsiden gir deg en oversikt over alle spillerne du enten selger eller kjøper. I tillegg vises alle overganger som involverer dine tidligere spillere, hvor du har rett på prosenter av overgangssummen.

Å selge en spiller

For å selge en spiller må du legge ham ut på overgangsmarkedet, noe du gjør fra siden til den bestemte spilleren. Du velger hva som skal være minsteprisen hans og han legges så ut på overgangsmarkedet. For å få en idé om spillerens verdi, kan du bruke "sammenlign overganger"-funksjonen, og vi vil foreslå å alltid legge ut til en fornuftig pris. Spilleren må ha spilt minst en kamp for ditt lag før du legger ham ut, og du kan ikke legge ham ut på overgangsmarkedet flere ganger enn han har spilt kamper for ditt lag. Begrensningen gjelder ikke for spillere fra ditt eget ungdomslag, eller for spillere som originalt var i laget ditt da du startet opp. Spilleren vil være på overgangsmarkedet i 3 dager før han går til klubben som har budt mest for ham, så sant noen har lagt inn bud. En solgt spiller forsvinner fra klubben din så fort budrunden er over, med mindre en av de involverte klubbene spiller kamp. Da vil spilleren bytte klubb etter kampslutt. Dersom ingen kjøpere legger inn bud blir han værende i din klubb. Så fort du legger ut en spiller på overgangsmarkedet kan du ikke ombestemme deg. Dersom du finner ut at du likevel ønsker å beholde spilleren må du vinne budrunden selv!

Å kjøpe en spiller

For å kjøpe en spiller må du besøke overgangsmarkedet, under "Min klubb", via "Verden" eller søkeikonet øverst i høyre hjørne. Du søker etter hva slags spiller du ønsker og for å legge inn et bud går du inn på spillerens side ved å klikke på navnet. Du må høyne budet med minst 10 000,- eller 2%, avhengig av hva som er høyest. Om det ikke er bud på spilleren kan du by minsteprisen, så lenge dette er like mye eller mer enn 1 000 US$. Vær obs på at summen av dine bud pluss lønningene til spillerne du byr på (du betaler alltid en spillers første lønning umiddelbart etter kjøpet) ikke kan føre til en samlet gjeld på mer enn 200 000 US$.

Du kan by på en spiller helt opp til budfristen. Dersom noen byr mindre enn 3 minutter før budfristen, utvides budfristen med 3 nye minutter fra tidspunktet budet ble lagt inn.

Når man kjøper spillere er informasjonen om ferdigheter, personlighet osv. veldig nyttig informasjon. Du kan også bruke "Sammenlign overganger" for å se hva tilsvarende spillere er blitt solgt for på markedet i det siste.

Autobud

Autobud fungerer på samme måte som vanlige bud. Hvis du legger inn et maksbud vil systemet automatisk by på dine vegne om det skulle bli nødvendig, helt opp til maksgrensen du har satt. Den vil alltid øke budet med det lavest mulige beløpet (2%, men minimum 1 000 US$)

Du kan endre (både øke og senke) maksbudet ditt når som helst, men du kan naturligvis aldri trekke tilbake et bud som er lagt inn på en spiller (og er aktivt). Ditt maksbud er kun synlig for deg selv, andre managere vil kun se det aktive budet.

Du kan ha ett maksbud til enhver tid. Hvis ditt maksbud har nådd sin grense, regnes det ikke som et autobud lenger, og du kan legge inn et nytt maksbud om du ønsker.

I noen spesielle tilfeller (som når to klubber legger inn det samme maksbudet eller når du autobud byr mot hverandre) har vi bygget inn litt smart logikk; her ernoen forklarende eksempler.

Agentutgifter, moderklubbspenger og overgangsavgifter

Å plassere en spiller på overgangsmarkedet koster 1 000 US$. Etter at overgangen er fullført vil spillerens agent, moderklubb og forrige klubb ta sin del av salgssummen. På spillersiden kan du alltid se hvor mye du vil beholde dersom du selger en spiller. Her er det grunnleggende:

Hvor mye agenten tar avhenger av hvor lenge spilleren har vært i laget ditt.

Moderklubben tar alltid 2% av salgssummen. Når du er moderklubben mottar du alltid 2% hver gang spilleren blir solgt.

Forrige klubb-fondet tar alltid 3% av salgssummen. Når det er du som er forrige klubb vil pengesummen du mottar avhenge av hvor mange kamper spilleren spilte for laget ditt.

Se disse tabellene for mer info.

Når du selger en ungdomsspiller regnes du ikke som forrige klubb. Men neste gang spilleren blir solgt gjør du det dersom han har spilt minst en kamp for deg.

Overganger kan påvirke lagånden

Når du selger eller kjøper en spiller risikerer du fall i lagånden. Risikoen øker når du selger en hyggelig spiller og når du kjøper en ufordragelig spiller. Du risikerer ikke fall i lagånden dersom du selger en ungdomsspiller innen 6 dager etter at han ble hentet opp til seniorlaget.

Nedetid på serverne

Budfrister på overganger kan bli utvidet (på så rettferdig måte som mulig) dersom serverne har vært nede. Husk også at serverne kan være nede akkurat når budfristen nærmer seg. En overgang er først fullført når spilleren er på plass i sin nye klubb, og inntil da kan budfristen fortsatt forlenges hvis det skulle oppstå problemer.

Det kan være dumt å vente til siste minutt med å by. Det anbefales at du legger spillerne dine ut på markedet for en pris du føler er fornuftig, ettersom du ellers vil løpe en liten risiko for at han selges for en lav pris pga uventet server-nedetid.

Rettferdig overgangsmarked

Gode spillere og penger er viktige faktorer i Hattrick, noe som gjør at det er veldig viktig at ingen lag drar nytte av unormale aktiviteter på overgangsmarkedet. Dette betyr at det er forbudt å kjøpe spillere til overpris, og det samme gjelder alle aktiviteter hvor formålet er å gi en klubb en økonomisk fordel. Det er kun en spillers attributter som har betydning i selve spillet, som f.eks ferdigheter, alder, unikhet og A-/U20-landslagspotensial, som har noe å si i forhold til vurderingen av hans markedsverdi.

GameMasters har full autorisasjon til å annullere eller justere unormalt høye overgangssummer, dele ut bøter til klubbene eller til og med utestenge de involverte managerne. Hvis du har mottatt et bud på en av dine spillere som åpenbart er langt over normal markedspris, vennligst ta kontakt med en GM øyeblikkelig. Du kan skrive en beskjed til dem via kontaktskjemaet.

Ungdomsspillere

Ungdomsspillere

Du kan hente inn spillere til seniorlaget ved å rekruttere ungdomsspillere. Det kan blir gjort på to forskjellige måter:

 • Rekruttere en spiller til seniorlaget eksternt ved å bruke ditt speidernettverk.
 • Starte et ungdomslag, rekruttere talenter og utvikle de. Du kan spille kamper mot andre ungdomslag i private eller offentlige ligaer, og til slutt forfremme talentene til seniorlaget.

Å hente inn en vilkårlig spiller eksternt til seniorlaget er en enkel og effektiv måte å skaffe seg nye spillere på. Å styre et ungdomslag er mer utfordrende, men det kan også være morsommere.

Du kan bare bruke ett system om gangen. Hvis du styrer et ungdomslag kan du ikke ta opp spillere via speidernettverket. Men dine investeringer i ungdomslaget regnes også som investeringer i speidernettverket, slik at det blir enklere for deg hvis du ønsker å stenge ungdomslaget og bruke speidernettverket i stedet.

Speidernettverk

Hver uke kan du hente opp en ny spiller ved hjelp av speiderne dine. Jo bedre nivået på speidernettverket er, desto større er sjansene for at speideren finner noe bra. Du kan ikke styre hvilken spiller du tar opp, med det unntak at du kan velge om det skal være en målvakt eller en utespiller. Regn ikke med å trekke opp en toppspiller hver uke! De fleste ungdomsspillere du trekker opp, kommer aldri til å bli A-lagsmateriale. Finner du en eller to ungdomsspillere pr. sesong som blir gode nok for laget, så bør du være godt fornøyd med det - tenk på hvordan det fungerer i virkeligheten!

De fleste klubbene legger mye penger i speidernettverket sitt. Men det finnes også lag som satser mindre eller rett og slett ingenting, og som heller velger å kjøpe forsterkninger på overgangsmarkedet. Dersom du velger å utvikle dine egne talenter fra bunnen av, vær forberedt på at det tar tid før satsingen din gir resultater i form av dugelige fotballspillere. Antageligvis er det ikke noe poeng i å teste ut ungdomsspillere hvis du for eksempel har et "dårlig" speidernettverk.

Hver uke kan du gi en stor, (20 000 US$), medium (10 000 US$), eller liten (5 000 US$) pengesum til speidernettverket. Mange små investeringer er mye mer effektivt enn et fåtall store. Det er med andre ord klokt å planlegge langsiktig - dersom du i fremtiden vil satse mye penger på speiding, er store investeringer rette vei å gå for å få hurtige resultater. Men hvis du vil bygge opp et passelig godt speidernettverk på kort sikt uten å bruke alt for mye penger, sørg for å investere litt hver uke. Det koster ikke noe å opprettholde et speidernettverk automatisk, men dersom du ikke regelmessig investerer i dette arbeidet, blir det fort dårligere - og det tar lang tid å komme tilbake til det nivået du var på tidligere.

Du kan kun hente én ungdomsspiller i uken. Beløpet du investerer betales hver uke frem til du eventuelt velger å justere det.

Det koster klubben 2 000 US$ å hente opp en juniorspiller.

Informasjon om ungdomslaget finner du i menyen under "Min klubb". Dette er også stedet hvor du bestemmer hvor mye du ønsker å investere i speidernettverket, og hvor du henter opp nye ungdomsspillere via speiderne.

Ungdomslag

Å ha et ungdomslag betyr at du aktivt leder ditt eget lag med ungdomsspillere. Du ansetter talentspeidere, bestemmer treningsopplegg, kampoppsett og taktikk. Ungdomslaget ditt vil konkurrere i en ungdomsliga etter ditt eget ønske; du kan for eksempel spille i en liga med dine venner og kolleger. Av og til kan ungdomslagene også spille vennskapskamper mot andre ungdomslag i Hattrick.

Starte opp et ungdomslag

Du kan aktivere ungdomslaget ditt fra menyvalget "Min klubb", under "Ungdomslag" i hovedmenyen. Du vil få en trener og en talentspeider tildelt laget. Satsing på annen ungdomsaktivitet må bli redusert til 0,- før dette valget er mulig. Du vil også få tildelt noen ungdomsspillere for å la ungdomslaget ditt kunne spille kamper med en gang. Disse spillerne er imidlertid vilkårlig plukket fra lokale skoler og er langt fra talentfulle.

Ungdomsligaen

Ungdomslaget ditt blir med i en ungdomsliga etter ditt eget ønske, eller du kan opprette din egen. En ungdomsliga kan ha 4, 6, 8, 12 eller 16 lag, og ligaen kan være privat (den som opprettet ligaen inviterer folk til å være med) eller offentlig (hvem som helst kan bli medlem). Den som har opprettet ligaen kan også velge tidspunktet kampene skal spilles på. Så fort en liga er fyllt opp vil kampene starte automatisk.

Talentspeiderne

Når du aktiverer ungdomslaget vil du umiddelbart få tildelt en talentspeider til laget ditt. Du kan velge hvilken region speideren skal lete etter talenter, og du kan også be ham om å lete etter bestemte typer spillere. Om du ber ham lete etter etter bestemte spillere (f.eks. vinger) vil han stort sett tilby deg slike spillere, men spillerne vil generelt være dårligere.

Du kan også ansette flere talentspeidere om du ønsker det, men du kan ikke ha flere enn tre (eller færre enn en). En gang i uka vil hver speider tilby deg en spiller når du ringer ham.

Om du har mer enn en talentspeider kan du også få et tilbud nummer to (og tre dersom du har tre speidere) dersom du takker nei til det første. Men husk at dersom du takker nei til det første tilbudet vil du ikke kunne gjøre om på avgjørelsen. Så fort du har takket nei er avgjørelsen tatt.

Spillerne

Ungdomslaget kan maksimalt ha 18 spillere til enhver tid. Spillerne som kommer til ungdomslaget vil være 15-16 år gamle. Det meste av ferdighetene deres gjenstår ennå å oppdage, så du vil ikke kunne se alle ferdighetene eller personligheten deres på samme måte som for seniorspillerne. For å utforske spillere dine må du teste de i ulike posisjoner på banen og forsøke å finne ut hvor de spiller best. For å hjelpe deg med det ser du antall stjerner de oppnår i kampene, speiderens kommentarer og trenerens rapport. Gjennom trening vil du kunne oppdage ferdighetene og potensialet deres; mer om dette kan du lese om i kapittelet om trening. Ytterligere hint om spillere kan du iblant finne i kamprapportene.

Kamper

En gang i uken spiller ungdomslaget en ligakamp og hver tredje uke vil du også ha muligheten til å spille en vennskapskamp. Du legger inn kampordre på forhånd og velger taktikken du ønsker å spille, akkurat slik du gjør for seniorlaget. Hvis ingen ordre gis, eller hvis oppstillingen ikke er komplett, vil guttene spille en tilfeldig lagoppstilling. De vil nominere keeperen først, for så å fylle åpne forsvarsplasser (maks 5), etterfulgt av midtbanespillere og vinger (maks 5), og til slutt spisser (maks 3).

Trening

Ungdomsspillerne kan fokusere på to typer trening samtidig - en primær og en sekundær. Den primære treningen har mer effekt enn den sekundære. Du kan velge å trene samme ting (for eksempel forsvar) som både primær og sekundær trening, men treningseffekten vil være større om du velger to forskjellige typer.

Ungdomsspillere mottar trening i både seriekamper (full effekt) og treningskamper (mindre effekt). Trening for ungdomsspillere regnes ut for hver kamp, så de kan få trening to ganger (og noen ganger til og med tre ganger) samme uke. Du må gi treningsinstruksjonene før kampen starter. Effekten av treningen kommer fram straks kampen er over. Treneren vil da gi deg en rapport med en oversikt over hva som har skjedd i laget, med mange gode hint om spillernes utvikling. Du kan også få muligheten til å avsløre ferdigheter:

I forbindelse med den primære treningen vil treneren informere deg om det nåværende nivået på en spiller som har spilt minst 44 minutter i en relevant posisjon på banen(mao. får mer enn en veldig liten effekt). Det samme gjelder for den sekundære treningen, men her vil treneren informere deg om det maksimale potensialet til en spiller, i stedet for den nåværende ferdigheten. En rapport om spillerens posisjon vil ikke vises hvis spilleren når sitt maksimale nivå i den ferdigheten samme uke. I så fall rapporterer treneren at spilleren ikke lenger kan fortsette å trene den ferdigheten.

Legg merke til at du ikke får rapport på den sekundære treningen hvis du har den samme treningsformen som både primær og sekundær trening. Hvis alle spillere i en relevant posisjon allerede har fått avslørt sine ferdigheter vil treneren naturligvis ikke kunne gi den noe mer info av denne typen. Det samme gjelder også hvis du har færre enn 8 spillere på banen ved kampslutt.

I tillegg vil treneren gi deg hint om en av de tre spillerne som har det største potensialet (høyeste maksimale ferdighetsnivå) i en av ferdighetene du ikke har trent.

Forfremmelse til seniorlaget

Hver uke kan du forfremme en ungdomsspiller til ditt seniorlag. En ungdomsspiller må være minimum 17 år og ha vært i ungdomslaget i minst én sesong (112 dager) før han kan forfremmes til seniorlaget. Som alltid kan du ikke ha mer enn 50 spillere i A-stallen din. Når en spiller fyller 19 år vil han ikke lenger være i stand til å spiller kamper for ungdomslaget ditt. Han er ikke nødt til å forlate ungdomslaget, men du vil ikke se han på banen igjen før du forfremmer han til seniorlaget.

Kostnadene

Når du setter i gang med ungdomsakademiet betaler du en registreringskostnad på 5 000 US$ fra dine variable utgifter. Å drive et ungdomsakademi med én talentspeider koster 10 000 US$ per uke, og hver talentspeider i tillegg koster deg 5 000 US$. Du må også betale 5 000 US$ for å ansette en talentspeider. De ukentlige kostnadene for ungdomsakademiet ditt registreres under "ungdomssatsing" i finansrapporten. Ungdomslaget har ingen ansatte, de er avhengige av at foreldre tar seg av transport, skader etc. - og det gjør de uten ekstra kostnader for klubben. Samtidig har ungdomslagene ingen inntekter heller, de eneste tilskuerne er foreldre og venner av ungdomsspillerne.

Å forfremme en ungdomsspiller til seniorlaget koster 2 000 US$.

Bortsett fra det er den eneste utgiften du vil få om du sender en talentspeider for å lete etter spillere i en annet region, da må du muligens betale for flybilleten.

Avslutte ungdomslaget

Hvis du vil deaktivere ungdomslaget ditt, kan du gjøre dette mellom ungdomssesongene eller hvis ungdomslaget ditt ikke er medlem av noen ungdomsliga. Du må imidlertid beholde ungdomslaget ditt i minst seks uker. Du kan også starte ungdomslaget ditt på nytt, også under en sesong, ved å bruke "Restart ungdomslag"-funksjonen på ungdomslagets oversiktsside. Gjør du dette kan det ikke gjøres om, og alle ungdomsspillere og speidere vil bli oppsagt, ditt nedlagte ungdomslag vil fortsette i serien sin og ny må finne en ny serie til ditt nye ungdomslaget. Dette alternativet kan kun brukes én gang hver tredje sesong (48 uker).

Seriesystemet

En Hattricksesong er 16 uker lang: 14 serierunder (8 lag i hver serie som møter hverandre to ganger), en uke for kvalifiseringskamper og en uke uten aktivitet.

Divisjonspyramiden

Antall liganivåer varierer fra land til land, men grunnstrukturen er den samme overalt. Den italienske ligaen ser f.eks. slik ut:

1 Divisjon I (Serie A)
4 II-divisjon (II.1, II.2, II.3, II.4)
16 III-divisjon (III.1, III.2, etc. til III.16)
64 IV-divisjon (IV.1, IV.2, etc. til IV.64)
256 V-divisjon (V.1, V.2, etc. til V.256)
1024 VI-divisjon (VI.1, VI.2, etc. til VI.1024)
1024 VII-divisjon (VII.1, VII.2, etc. til VII.1024)
2048 VIII-divisjon (VIII.1, VIII.2, etc. til VIII.2048)
2048 IX-divisjon (IX.1, IX.2, etc. til IX.2048)
4096 X-divisjon (X.1, X.2, etc. til X.4096)
4096 XI-divisjon (XI.1, XI.2, etc. til XI.4096)

Vær obs på at divisjonsstørrelsen dobles for annenhvert nivå fra VI-divisjon.

Opprykk, nedrykk og kvalifiseringskamper

Dersom du vinner serien din vil du enten rykke direkte opp til en høyere divisjon, eller spille kvalifiseringskamp om opprykket. I divisjonene II-VI vil halvparten av seriemesterne (de med best rangering) rykke direkte opp, mens de andre må spille kvalifisering. I lavere divisjoner vil alle vinnerne rykke direkte opp. I oddetallsdivisjoner (VII, IX osv.) vil også andreplassene rykke direkte opp.

Seriemesterne som må spille kvalifiseringskamp møter et lag som avsluttet sesongen på 5. eller 6. plass i divisjonen over. De beste seriemesterne møter de dårligste 6. plass-lagene, mens den dårligste vinneren møter det beste 5. plass-laget. Laget fra den høyeste divisjonen spiller alltid hjemme. Dersom seriemesteren vinner må de to lagene bytte plass i ligasystemet. Dersom laget fra divisjonen over vinner, blir de værende i sine respektive serier.

Dersom du endte på 7. eller 8. plass vil du rykke ned til divisjonen under (unntatt i den laveste divisjonen). Det beste nedrykkslaget bytter plass med den beste seriemesteren, mens det dårligste bytter plass med den dårligst rangerte seriemesteren av de som rykker direkte opp. Hvis du rykker ned fra 6. divisjon eller lavere vil det beste nedrykkslaget bytte plass med det det dårligste opprykkslaget.

I 7.- og 9.-divisjon vil lag som avsluttet på 3.- og 4.-plass spille kvalifisering om opprykk og i 8.- og 10.-divisjon vil lag som avsluttet på andreplass spille en kvalifiseringskamp om opprykk.

Skift avdeling i byttevinduet

Hvis ditt lag konkurrerer i en av de tre nederste divisjonene i din liga vil det være mulig å bytte fra en avdeling til en annen i samme divisjon. For at dette skal fungere må det være en ledig plass i avdelingen du ønsker å delta i, noe som vil bli vist i serietabellen i løpet av byttevinduet i sesongpausen. Dersom du har et ekstra lag under din ledelse, som en del av ditt Supportermedlemskap, kan lagene dine aldri flytte og spille i samme avdeling.

Nedrykk og opprykk for bot-lag

Ved hver sesongslutt vil datastyrte lag i VI. divisjon og lavere rykke ned til lavest mulig divisjon. Eneste unntaket til dette er toppen av VI. divisjon, der datastyrte vinnere av serien enten vil rykke opp eller spille kvalifisering som normalt. Datastyrte lag i V. divisjon eller høyere vil ikke bli påvirket av denne regelen, og blir behandlet som menneskestyrte lag i forhold til opprykk og nedrykk.

Når disse datastyrte lagene flyttes ned, vil ekstra lag rykke opp fra lavere divisjoner, og ta deres plass. Disse lagene vil bli trukket fra "Lucky Losers", som enten er lag som tapte kvalifiseringskampene, eller i noen tilfeller til og med lag som rykket ned direkte. Det vil ikke være mulig å reservere seg mot å delta i denne trekningen - fansen, spillerne og sponsorene vil rett og slett ikke akseptere en slik avgjørelse.

Om det er flere bot-lag i de øvre divisjonene enn finnes managere i den laveste divisjonen, så vil systemet automatisk stenge den laveste divisjonen og vil dermed forberede seg på dette.

Ligaposisjon og rangering

Hvilken ligaposisjon du får avgjøres (i prioritert rekkefølge) av antall poeng, målforskjell og antall skårede mål. Ligaposisjonen vil videre avgjøre den nøyaktige rangeringen din i ligasystemet, som brukes til å bestemme hvem du møter i kvalifiserings- og cupkamper. Rangeringen er (i prioritert rekkefølge) basert på: plassering i serien, poeng, målforskjell og antall skårede mål. For både rangering og ligaposisjon avgjøres det med myntkast dersom alt er likt mellom lag.

Premiepenger

Dersom du avslutter på første, andre, tredje eller fjerde plass vil du få premiepenger. Hvor mye avhenger av plasseringen og hvilken divisjon du spiller i:


Serienivå 1 2 3 4
I-divisjon 2 000 000 US$ 1 175 000 US$ 825 000 US$ 500 000 US$
II-divisjon 1 350 000 US$ 1 050 000 US$ 750 000 US$ 450 000 US$
III-divisjon 1 200 000 US$ 925 000 US$ 675 000 US$ 400 000 US$
IV-divisjon 900 000 US$ 700 000 US$ 500 000 US$ 300 000 US$
V-divisjon 600 000 US$ 475 000 US$ 325 000 US$ 200 000 US$
VI-divisjon 525 000 US$ 400 000 US$ 300 000 US$ 175 000 US$
Andre divisjoner 450 000 US$ 350 000 US$ 250 000 US$ 150 000 US$

Det er også en bonus på 10 000 US$ for å få seriens toppskårer. Pengene utbetales etter sesongens siste kamp. Dersom to spillere har like mange mål vil begge eierne motta pengene, men om du eier to spillere med like mange mål vil du bare få pengene en gang.

Opprykksbonus

Dersom du rykker opp en divisjon vil du motta en opprykksbonus i tillegg til premiepengene. I tillegg vil et opprykk føre til at antall medlemmer i supporterklubben øker med 10% (tilsvarende ved nedrykk, der du mister 10% av supporterne). Hvis du rykker opp "gratis" ved å ta over plassen til et bot-lag, vil du kun motta økningen i antall supportermedlemmer. Eksempler på slike opprykk kan være fjerning av datastyrte lag eller midlertidige ekstra opprykksplasser i Hattrick International.


Serienivå Direkte opprykk Opprykk etter kvalifisering
I-divisjon - -
II-divisjon 500 000 US$ 175 000 US$
III-divisjon 450 000 US$ 150 000 US$
IV-divisjon 400 000 US$ 125 000 US$
V-divisjon 300 000 US$ 100 000 US$
VI-divisjon 200 000 US$ 75 000 US$
Andre divisjoner 175 000 US$ 50 000 US$

Cupsystemet

Å delta i en av Hattricks cuper er en spennende utfordring for enhver manager med respekt for seg selv. Det er også en god mulighet til å gi spillerne ekstra erfaring og til å sørge for økte inntekter for klubben. Hattricks cupsystem har blitt utviklet for å tilby en positiv opplevelse for lag på alle nivåer, og for å garantere at alle lag får minst tre cupkamper hver sesong.

Alle lag fra 6. divisjon og oppover vil delta i den nasjonale cupen. Hvis man blir slått ut tidlig fra den nasjonale cupen vil man bli overført til en lavere rangert cup hvor pokaljakten kan fortsette. Hvis ligaen din har mer enn seks divisjoner vil det arrangereres en divisjonscup for hver divisjon fra 7. divisjon og nedover. Lag som spiller i en divisjonscup deltar ikke i den nasjonale cupen.

Hvis laget ditt blir slått ut tidlig fra divisjonscupen vil du, som i den nasjonale cupen, få en ny sjanse i en lavere rangert cup.

Cupoppsett

Cupkamper spilles alltid i midtuken. Den første runden i den nasjonale cupen (og i divisjonscupene) spilles alltid noen dager før den første serierunden i ligaen. Utfordrercupene består av lag som har blitt slått ut av den nasjonale cupen. Den første utfordrercupen (smaragd) starter derfor én uke etter den nasjonale cupen. I større ligaer spilles det også egne utfordrercuper for hvert nivå av divisjonscupene. Din første cupmotstander og cupen du spiller i vil annonseres én uke i forveien. I de neste rundene vil din neste motstander (og den aktuelle cupen) annonseres rett etter at alle kampene i den pågående cuprunden er ferdigspilt.

Lag som kommer inn i en cup i en senere runde rangeres alltid slik at de vil møte lagene som kom inn i cupen på et tidligere tidspunkt. Når lag kommer samtidig inn i cupen vil det høyest rangerte laget alltid møte laget med lavest ranking. (I praksis betyr dette at dersom du blir slått ut av den nasjonale cupen i runde 5 eller 6, så vil den første motstanderen din i utfordrercupen være et lag som ble slått ut av den nasjonale cupen i runde 1 eller 2, uavhengig av din vanlige cupranking).

Lagene rangeres først etter hvilken divisjon de vil spille i denne sesongen, og deretter rangeres lagene innenfor hvert enkelt divisjonsnivå på følgende måte:

1. Aktive lag som rykket ned fra divisjonen over
2. Aktive lag som verken rykket opp eller ned
3. Lag som rykket opp ved egen hjelp
4. Lag som rykket opp "gratis" (tok plassen til et bot-lag)
5. Bot-lag, dersom det fortsatt er ledige plasser

Lagene innenfor hver av disse gruppene sorteres seg imellom basert på rangeringen de hadde ved slutten av forrige sesong. Denne rangeringen vil gjelde i cupmesterskapet.

Fram til de siste seks cuprundene vil det høyest rangerte laget alltid spille på bortebane. I de siste seks rundene spilles kampene på nøytral bane. Alle cupkamper som ikke avgjøres i ordinær tid går til ekstraomganger. Om det fortsatt står uavgjort etter 120 minutter blir det straffesparkkonkurranse. For mer informasjon om hvordan man velger straffetakere, se kapitlet "Oppstilling: Rutine og forvirring"

Cupformat

Den viktigste cupen i alle ligaer er den nasjonale cupen. Den er åpen for alle menneskestyrte lag fra 6. divisjon og oppover. Bare de aller beste lagene vil ha muligheten til å vinne den nasjonale cupen, men alle lag som greier å avansere langt i denne konkurransen vil bli godt belønnet for innsatsen.

Men fortvil ikke; dersom laget ditt blir slått ut tidlig fra den nasjonale cupen vil du få en ny sjanse. Dersom du blir slått ut i løpet av de seks første rundene vil du bli overført til en av de tre nasjonale utfordrercupene. Deltagelse i en utfordrercupen vil være attraktivt sammenlignet med vennskapskamper, men samtidig langt mindre lønnsomt enn deltagelse i den nasjonale cupen. Det skal alltid lønne seg å avansere i den nasjonale cupen.

De tre utfordrercupene kalles originalt Smaragd, Rubin og Safir. Smaragdcupen åpnes for lag som blir slått ut av den nasjonale cupen i runde 1 og 6. Lagene som blir slått ut i runde 2 og 5 flyttes over til rubincupen, og lag som blir slått ut i runde 3 og 4 går til safircupen. De tre cupene spilles parallelt med hverandre og med den nasjonale cupen. Det vil bli kåret en vinner i hver cup. Husk at utfordrercupene kan ha navn som fraviker fra originalnavnene i noen ligaer.

Lag som blir slått ut i runde en av Challenger-cup smaragd og runde en av Challenger-cup rubin vil få en ny sjanse i Trøstecupen. Denne cupen gir ingen premiepenger eller andre cuprelaterte fordeler, men vinneren vil få et trofé.

I ligaer med mer enn seks divisjoner vil det bli organisert divisjonscuper for 7. divisjon og nedover. Divisjonscupene følger samme opplegg som den nasjonale cupen, med tre utfordrercuper (Smaragd, Rubin og Safir), samt en trøstecup. Den eneste forskjellen er at premiepengene blir jevnt over lavere.

Antall lag i en cup avgjøres av hvor mange (menneskestyrte) lag som er kvalifisert for den. Den minste cupstørrelsen som til enhver tid har plass til alle de menneskestyrte lagene vil bli valgt. Når alle de menneskestyrte lagene er inne, vil de resterende plassene bli fylt av datalag.

1. Antall kvalifiserte menneskestyrte lag telles opp
2. Den minste cupstørrelsen som får plass til alle de menneskestyrte lagene velges
3. Den aktuelle cupen fylles først opp av de menneskestyrte lagene
4. Deretter legges "de vanlige" datalagene fra seriesystemet inn
5. Dersom det fortsatt mangler lag vil nye datalag opprettes kun med tanke på cupdeltagelse


Uke Nasjonal cup Challenger-cup
(Smaragd)
Challenger-cup
(Rubin)
Challenger-cup
(Safir)
Trøstecup
Lag Lag Lag Lag Lag
1 16384
2 8192 8192
3 4096 4096 4096 4096
4 2048 2048 2048 2048 4096
5 1024 1024 1024 2048 2048
6 512 512 1024 1024 1024
7 256 512 512 512 512
8 128 256 256 256 256
9 64 128 128 128 128
10 32 64 64 64 64
11 16 32 32 32 32
12 8 16 16 16 16
13 4 8 8 8 8
14 2 4 4 4 4
15 - 2 2 2 2
16 - - - - -
 • Tapende lag i runde en og seks i den Nasjonale cupen vil fortsette i Smaragd utfordrercup.
 • Tapende lag i runde to og fem i den Nasjonale cupen vil fortsette i Rubin utfordrercup.
 • Tapende lag i runde tre og fire i den Nasjonale cupen vil fortsette i Safir utfordrercup.
 • Tapende lag i runde en i Smaragd Challenger-cup og runde en i Rubin Challenger-cup vil fortsette i Trøstecupen.

Slik påvirkes laget

Et viktig aspekt ved cupene er de interessante taktiske valgmulighetene som åpenbarer seg. Flere runder i cupen betyr flere muligheter til å øke lagånd og selvtillit før viktige seriekamper. Cupkamper gir også spillerne mer erfaring, noe som sammen med høyere billettinntekter gjør en langvarig cupdeltakelse enda mer verdifull. Men…det er viktig å huske på at de ulike cupene kan påvirke laget ditt på ulik måte.

Kort og skader fungerer på vanlig måte i alle cupene. Hvis en spiller får kort i en cupkamp, kan han bli suspendert i den påfølgende seriekampen.

Lagånd, selvtillit og supporterstemning: Det er kun kampene i den nasjonale cupen og divisjonscupene som vil påvirke disse verdiene. Kampene i de andre cupene vil ha samme effekt på lagånd, selvtillit og supporterstemning som vennskapskamper; altså ingen effekt overhodet.

Erfaring: Den nasjonale cupen og divisjonscupene gir spillerne på banen dobbelt så mye erfaring som de ville fått i en tilsvarende seriekamp. I utfordrer- og trøstecupen vil spillerne få halvparten så mye erfaring som de ville fått i en seriekamp.

Cupinntekter

Billettsalget er en viktig motivasjonsfaktor for managere som vil nå langt i cupen. Jo lenger du kommer i en cup, jo flere tilskuere vil komme og jo større tilskuerinntekter vil tilfalle klubben. Den nasjonale cupen og divisjonscupene er langt mer attraktive for supporterne enn de tilhørende utfordrer- og trøstecupene. I den nasjonale cupen og divisjonscupene kan publikumsoppmøtet fort bli som i en vanlig seriekamp, mens tilskuerantallet i de resterende cupene kan sammenlignes med oppmøtet i vennskapskamper. En kamp i den nasjonale utfordrercupen vil trekke tre ganger flere tilskuere enn hva en internasjonal vennskapskamp mellom de to samme lagene ville gjort. Den nasjonale trøstecupen vil trekke dobbelt så mange tilskuere som en tilsvarende internasjonal treningskamp.

Hjemmelaget får 67 % av tilskuerinntektene og bortelaget får 33 %. I de siste seks rundene blir inntektene delt 50/50. Supporterne er generelt ikke så veldig interessert i cupen de første rundene, men interessen stiger etterhvert. Det er også slik at supporterne til lag i lavere divisjoner vil se kamper mot høyere rangerte lag, men de viser ikke den samme interessen når situasjonen er omvendt. De beste lagene i cupen vil også få premiepenger som vises i tabellen under. Det er ingen toppskårerpremie i cupen.

Nasjonal cup

Plassering Nasjonal cup Challenger-cup Trøstecup
Vinner 1 500 000 US$ 300 000 US$ -
Andreplass 1 000 000 US$ 150 000 US$ -
Semifinale exit 750 000 US$ 100 000 US$ -
Kvartfinale exit 500 000 US$ 50 000 US$ -
Åttendedelsfinale exit 250 000 US$ 25 000 US$ -
16-delsfinale exit 200 000 US$ - -
32-delsfinale exit 180 000 US$ - -
64-delsfinale exit 160 000 US$ - -
128-delsfinale exit 140 000 US$ - -
256-delsfinale exit 120 000 US$ - -

Divisjonscup

Plassering Divisjonscup Challenger-cup Trøstecup
Vinner 300 000 US$ 150 000 US$ -
Andreplass 150 000 US$ 100 000 US$ -
Semifinale exit 100 000 US$ 50 000 US$ -
Kvartfinale exit 50 000 US$ 25 000 US$ -
Åttendedelsfinale exit 25 000 US$ - -

Treningskamper

For å gi alle spillerne dine trening i riktig posisjoner er treningskamper alltids et alternativ, dersom du ikke spiller i cupen. Disse blir ofte brukt til å la reservespillerne spille og trene, men kan også være en fin måte å teste ut og øve på nye formasjoner og ordre. Eller hvorfor ikke utfordre din beste venn for å se hvem som er best?

Å få en treningskamp

Den enkleste måten å få seg en treningskamp på er å bli med i utfordringspotten på siden for utfordringer. Velg hvilken type kamp og motstander du ønsker. Så fort det er et annet lag som matcher dine kriterier vil en treningskamp bli satt opp.

Hvis du er ute av cupen og ikke allerede har arrangert en treningskamp, kan du utfordre andre lag som også står uten cup-/treningskamp. Noen lag vil du ikke kunne utfordre pga deres laginnstillinger eller status i managerlisensutfordringen.

Alle utfordringene dine, inkludert lag som har utfordret deg, vises på siden "Utfordringer". Så fort en utfordring blir akseptert opprettes kampen og du kan gå inn på "Kamper" og gi dine kampordrer på vanlig måte.

Treningskamper i sesongpausen

I løpet av uke 15 og 16 av sesongen vil du også kunne spille treningskamper i løpet av helga så lenge du ikke har kvalifiseringskamp samme helg.

I løpet av denne perioden, vil det å utfordre noen for en treningskamp fungere litt annerledes. Når du utfordrer, vil en nedtrekksmeny dukke opp der du kan velge om utfordringen er for en midtukekamp eller en helgekamp.

Utfordrervinduet for helgekamper, uavhengig om det er en internasjonal eller innenlands kamp, vil være fra mandag kl 06:00 til fredag kl 23:59.

Treningskamptyper

Det er to typer treningskamper: treningskamp (normal) og treningskamp (cupregler). Med cupregler avgjøres kampen etter overtid (eller kanskje straffer) dersom det er uavgjort ved full tid.

Internasjonale treningskamper

Du kan velge å spille utenlands, eller invitere et lag fra et annet land til å komme til ditt stadion. Dersom du spiller utenlands vil kampen bli spilt til motstanderens lokale kamptidspunkt. F.eks: dersom du spiller i Portugal vil kampen bli spilt på tidspunktet for deres vanlige onsdagskamp (f.eks. 09:45 CET).

Uansett hvor du reiser vil laget ditt dra avgårde 18:00 (CET) på tirsdag og komme tilbake kl. 08:00 på torsdag. Treningskamper i utlandet må avtales senest tirsdag 18.00 (CET), og du kan ikke avtale en ny treningskamp før laget ditt har kommet hjem igjen. Hvis laget ditt ikke har vært i utlandet for å spille en treningskamp, kan du avtale en internasjonal treningskamp fra og med kl. 06:00 på torsdagsmorgenen.

Hver reise koster deg 6 000 US$ men internasjonale treningskamper har imidlertid en tendens til å tiltrekke seg flere tilskuere.

Diverse

Publikumsoppmøte på en treningskamp er vesentlig lavere enn for obligatoriske kamper. Treningskamper med cupregler trekker til seg mer enn vanlige treningskamper, og internasjonale treningskamper enda mer.

Selvtillit og lagånd påvirkes ikke, og det gjør heller ikke supporterstemningen. Risikoen for skader er ikke redusert bare fordi det er en treningskamp.

Spille på nøytral grunn

Dersom du vil spille en treningskamp uten at noen av lagene får hjemmefordel kan du spille på nøytral grunn. Men dersom du spiller på et stadion i din egen region vil du likevel få hjemmefordel (selv om du er listet som bortelaget). Stadions eier vil ikke motta noen penger fra disse treningskampene.

Uansett hvor du velger å spille, vil en kamp mot et lag fra et annet land regnes som en internasjonal treningskamp.

Turneringer

Turneringer er det alternative konkurransesystemet for Hattrick-lag. Du kan bli med i offisielle stigeturneringer og prøve å bli 'Konge på haugen', eller du kan spille i turneringer som er drevet av managerne selv.

Notér at du fortsatt kan spille vanlige treningskamper hver uke selv om du spiller i turneringer.

Egne turneringer

Du må være Gold-, Platinum- eller Diamond-Supporter for å opprette en turnering. Som ikke-Supporter kan du kun opprette 'Avanserte' turneringer. Den som oppretter bestemmer størrelse, navn etc., og inviterer deretter andre managere til turneringen. Gold- og Platinum-Supportere kan bli med gratis i en 'enkel' turnering om gangen, men må kjøpe kreditter for alle andre turneringer. Andre kan også bli med gjennom Hattrick Gears. Diamond-Supportere vil ikke bli trukket kreditter for å delta i turneringer. De kan delta i én 'Enkel' og opp til 10 andre turneringer om gangen ved å velge 'Avansert' kampoppsett.

Når turneringen er full, vil den starte automatisk og et forum for turneringen vil også bli opprettet. Hvis turneringen ikke er full 72 timer før første kampen skulle ha startet, vil startdagen bli utsatt én uke.

Enkle turneringskamper spilles en gang i uken, nemlig på mandager, mens avanserte turneringskamper kan spilles når som hels i uka.

Turneringskamper (Stiger og andre)

Kamper spilles på nøytral grunn og de gir deg ingen inntekt fra tilskuere (og ingen nye medlemmer til supporterklubben din).

Turneringskamper bruker samme kampdata som vanlige kamper. Så det er dine spilleres form, ferdigheter, rutine, skadestatus etc på kampdagen som gjelder. Men det er to unntak: Lagånd (og selvtillit) er satt til et fast nivå og karantenesystemet vil fungere annerledes. Se nedenfor for detaljer.

Ingen effekter etter kampen

Turneringskamper gir ingen effekt til ditt lag eller spillere. Dine spillere får ingen trening eller rutine fra disse kampene, ei heller har kampene noen betydning for formasjonserfaring, lagånd o.s.v.

Detaljer

Alle detaljer du trenger å vite om turneringskamper er listet opp her:

 • Lagånd: Lagånd er satt til et fast nivå (tilfreds) i turneringskamper.
 • Selvtillit: Selvtillit er satt til et fast nivå (glimrende) i turneringskamper.
 • Skader: Ingen skader vil oppstå i turneringskamper, men en spiller som er skadd fra før av (i en "vanlig" Hattrick-kamp) vil ikke kunne spille.
 • Kort (egne turneringer): Turneringer har sin egen kortstatus og har et helt annerledes system enn 'vanlige' Hattrick for gule og røde kort. Ethvert kort mottatt i en turneringskamp vil kun gjelde for kampene i den turneringen. På samme måte vil en spiller med rødt kort i 'vanlige' Hattrick fremdeles kunne spille turneringskamper.
 • Kort (Stiger): Kort teller ikke i det hele tatt i stigeturneringer.
 • Trening: Turneringskamper gir ingen treningseffekt for spillere.
 • Rutine: Spillere mottar ikke noe rutine ved å spille turneringskamper.
 • Formasjoner: Din gjeldende formasjonserfaring i "vanlige" Hattrick brukes også i turneringskamper. Men du mottar ingen ny formasjonserfaring fra turneringskampene.

Stigeturneringer

I en stigeturnering er målet ditt å nå høyest mulig og bli 'Konge på haugen'. For så å bli der så lenge du kan. For å nå toppen utfordrer du andre lag over deg for å ta plassen deres i stigen.

Utfordringsregler

Hvilke lag du kan utfordre avhenger av hvor på stigen du er plassert.

 • Pos 1-5: Kan kun bli utfordret av laget på plassen rett under i stigen.
 • Pos 6-15: Kan bli utfordret av lag som er 1-3 plasser under.
 • Pos 16-99: Kan bli utfordret av lag 1-10 plasser under.
 • Pos 100-199: Kan bli utfordret av lag 1-50 plasser under.
 • Pos 200-1000: Kan bli utfordret av lag 1-100 plasser under.
 • Pos 1000-5000: Kan bli utfordret av lag 1-500 plasser under.
 • Pos 5000+: Kan bli utfordret av lag 1-1000 plasser under.

Utfordreren betaler for kampen og det utfordrede laget aksepterer automatisk duellen. Kampen spilles 24 timer etter at utfordringen er gitt. Hvis utfordreren vinner, vil kreditten bli refundert.

Posisjon endres etter kamp

Hvis du utfordrer et lag og vinner, tar du posisjonen til laget du utfordret. Det utfordrede laget flyttes ned 1 plass (dette gjelder også alle de andre lagene mellom de to lagene i stigen).

Eksempel: Lag A er i posisjon 54 og utfordrer B, for øyeblikket nr 47. Hvis A vinner, tar A posisjon 47 fra B. B flyttes ned til posisjon 48, og laget som var på posisjon 48 flyttes ned til 49, laget som var nr 49 flyttes ned til 50, og så videre.

Hvis du taper, forblir begge lagene på sine respektive plasser.

Friperioder fra utfordringer

Etter en kamp du er blitt utfordret , kan ikke andre lag utfordre deg på 12 timer (siden starten på din siste kamp). Dette betyr at du har en friperiode til å utfordre et lag selv og klatre stigen.

Etter en kamp der du var utfordrer, kan du ikke utfordre et annet lag på 12 timer (siden starten på din siste kamp). Dette for å gi andre lag en sjanse til å utfordre deg. Det er også for å forhindre tilfeller der for eksempel #2 alltid straks utfordrer #1, som da gjør det umulig for #3 å utfordre noen over seg og kunne ta deres posisjon.

I tillegg kan du ikke utfordre laget du nettopp spilte mot før det har gått 24 timer.

Landslag

Fra januar 2021 trer de nye reglene for landslag i kraft.

I Hattrick er det landslag som konkurrerer mot hverandre, akkurat som i virkeligheten. Men i Hattrick velges ditt lands landslagssjef av deg! Hvert Hattrickland har et A-landslag, men også et U20-landslag med spillere som er 20 år eller yngre. Dette betyr at hvert land har to landslagssjefer, begge valgt av fellesskapet.

VM-formatet

VM begynner annenhver sesong og starter med en kvalifiseringsrunde. 32 lag avanserer fra denne runden til sluttspillet. Der er det tre påfølgende gruppespill, med 4 lag i hver gruppe, hvor de to beste går videre til neste sluttspillsrunde. Deretter er det semifinale, og til slutt VM-finalen. U20-VM begynner en sesong etter VM og følger samme format.

Seeding for VM-kvalifiseringen er basert på rangering som blir bestemt ut fra forrige VMs resultater. Når det ikke er satt opp VM-kamper kan landslagene spille treningskamper.

Valg

Valgene blir avholdt i begynnelsen av sesongen og starter dagen etter VM-finalen. Annenhver sesong velges landslagssjef og motsatt sesong velges U20-sjef. Hver landslagstrener velges for 2 sesonger og avslutter sin termin etter VM-finalen.

Merk deg at du må ha spilt Hattrick i minst 1 sesong før du får stemmerett i landslagsvalgene. Hvis du har et tilleggslag i en annen liga (bortsett fra Hattrick International) så kan du stemme i den ligaen også, men kun etter at du har hatt lag der i minst 2 sesonger.

Voting power

You can only vote once in an election. However, this vote may gain extra weight in the final tally. This system of voting power rewards commitment to the game, but the main reason for it is to make it harder to manipulate elections.

If you are a local team, you get your first vote after 1 season in the game. You then gain a second one after 5 seasons in the game, a third one after 10 seasons, and a fourth one after 15 seasons. Local teams can get a total of 4 votes this way.

If you have an additional team in another league (except Hattrick International), you get your first vote after two seasons and a second and final seniority vote after 10 seasons.

All users also get up to two engagement votes, depending on how active their team management have been. We will not explain exactly how these work, to make it harder to manipulate them, but they have been designed to be very easy to achieve for any normally managed team, but very tedious to achieve if you are maintaining a set of fake teams. Please note that as a user, you will not see the exact weight your vote has, we will just explain the principles behind the system.

Landslagstroppen

Landslagssjefen velger opptil 26 spillere fra lag med ordinære eiere, og kan velge fritt blant spillere med samme nasjonalitet som landet han representerer. Så fort uttaket er gjort kan landslagssjefen se de samme dataene om spilleren som du kan på ditt eget lag.

Å ha en landslagsspiller

Dersom en av dine spillere er på landslaget vil det ikke påvirke hans mulighet til å spille på ditt lag. Landslagskamper og klubbkamper blir vanligvis spilt på ulike dager - med unntak av Hattrick International - så du kan alltids bruke ham. Men kamper for landslaget vil ikke gi spilleren noe ekstra trening. Han er allikevel utsatt for risiko for skader når han spiller for landslaget.

Dersom din spiller får spille kamp for landslaget er det flere fordeler for ditt lag:

– Du vil få en lønnsreduksjon på 33% eller 40%, avhengig av om han spiller på et fremmed landslag eller ditt hjemlands landslag.

– Spilleren får massevis av rutine.

– Dersom en spiller blir skadet og må forlate banen i en kamp for sitt landslag vil du i tillegg til den vanlige lønnreduksjonen også motta en kompensasjon på 100% av grunnlønnen hans ganger det antall skadeuker han har pådratt seg.

Merk deg at du forventes å ikke ødelegge for landslagene ved å sabotere din landslagsspiller. Landslagsadministratorene (NTA) kan, som en siste utvei for å avverge sabotasje, frigi spilleren ved å legge ham ut for salg på overgangsmarkedet.

Dersom du vurderer å stille til valg, eller ønsker mer informasjon, anbefaler vi deg å lese landslagsreglene.

Hattrick Masters

Hattrick Masters er den internasjonalen turneringen for alle Cup og ligavinnere. Den blir spilt over fire uker, og starter etter 4. runde hver sesong. Kampene spilles 20.00 mandag og torsdag.

Terminliste

256 lag kan delta i Masters, og den spilles som en vanlig cup med 8 runder. Trekningen for hver runde er helt tilfeldig og kampene spilles på nøytral bane.

Hvis det ikke er nok lag til å fylle opp den første runden vil noen heldige lag (helt tilfeldige) stå over den første runden. Hvis noen av cup/ligavinnerene er blitt eierløse (eller skiftet eier) kan de ikke delta i Masters. Hvis et lag vinner både serien og cupen samme sesong, vil de være det eneste laget fra sin nasjon som deltar i Masters.

Spesielle turneringsregler

Det er noen spesielle regler som gjelder for Masters:

Kort og skader: Kort teller ikke (bortsett fra røde kort i selve kampen, selvsagt), men skader teller som normalt.

Laginnstilling:Å spille "Sesongens viktigste kamp" eller "ta det rolig" Vil ikke senke/øke lagånden så mye som en vanlig kamp. Effekten under selve kampen er den samme som vanlig.

Trening: Masters-kamper teller ikke når det gjelder trening av spillere.

Inntekter i Masters

Hjemme -og bortelag vil dele tilskuerinntektene 50/50. De beste lagene får også premiepenger som vist nedenfor.

Hattrick Masters vinneren får 800 000 US$, andreplassen får 400 000 US$ og de to tapende semifinalistene får 200 000 US$ hver. De tapende kvartfinalistene får 100 000 US$ og de siste 16 tapende lagene får 50 000 US$.

Ekstra klubb

Som Platinum og Diamond Supporter kan du styre en ekstra fotballklubb. Du styrer denne klubben individuelt, akkurat som du styrer din primærklubb, som betyr at den ekstra fotballklubben har sin egen separate spillerstall, eget stadion, egne finanser, eget ungdomslag, og så videre.

Start en ekstra fotballklubb

Du kan starte en ekstra fotballklubb når som helst. Din ekstra klubb kan spille i samme liga som din primærklubb eller i en annen liga, så sant det er en ledig plass.

Din ekstra klubb vil starte med noe startkapital på kontoen (som alle andre nye klubber), men du vil ikke gjøre managerlisensen.

Generelle regler

Du kan ha opp til to ekstra fotballklubber.

Du vil ikke kunne ha noen overganger mellom lagene dine og du kan heller ikke kjøpe spillere der det andre laget enten kan motta moderklubbs- eller tidligere klubb-penger.

Ekstra klubb i samme liga

Din primær- og sekundærklubb vil ikke kunne spille i samme serie eller møte hverandre i kvalifisering, de kan heller ikke møtes i cupen (unntatt i cupfinalen). Begge klubbene kan spille i samme divisjon, men da i ulike avdelinger.

Hvis begge klubbene er klare for toppserien, vil den klubben som kommer til sist ikke få lov til å rykke opp. Den plassen vil i stedet gå til det høyest rangerte laget som ikke allerede er kvalifisert til å spille i toppserien den sesongen.

Hvis begge klubbene rykker opp til toppserien samtidig, vil kun primærklubben få lov til å rykke opp.

Ekstra klubb i et annet land

Antall ekstra klubbplasser tilgjengelig for "utenlandske" managere i en liga avhenger av hvor mange klubber som er ubrukte i den ligaen, noe som avhenger av hvor stor ligaen er og hvor mange brukere som allerede spiller i den.

Minst 50% av klubbene i samme liga er reservert for lokale brukere. Så i en liga med 168 klubber, er minst 84 av dem reservert for lokale brukere (og de andre 84 plassene kan bli tatt av hvilken som helst manager, lokal eller utenlandsk). Men vi vil reservere resten av plassene til lokale brukere hvis ligaen er blitt 90% full.

Bytte avdeling i bytte-vinduet.

Det er mulig for ekstraklubber å bytte avdeling (der det er mulig) i avdelingsbytte-vinduet mellom sesongene, men det er ikke mulig å bytte til avdelingen der den andre klubben din spiller.

Flagg

Flagg tas av klubber separat, ekstra klubber har deres egne flaggsamlinger.

Å spille mot en ekstra klubb gir flagg på akkurat samme måte som en hvilken som helst annen klubb, og den ekstra klubben får flagg til samlingen sin.

Prestasjoner

Prestasjoner oppnås av manageren, og prestasjoner lagres med det på brukeren (og ikke på hver klubb).

Avgi stemme i valg

Ditt lag nummer to vil ikke ha stemmerett i landslagsvalg. Du kan kun avgi en stemme i det landet din opprinnelige klubb spiller i.

Konkurs

Hvis primærklubben din går konkurs vil du også miste tilgangen til din ekstra klubb.

Hvis din ekstra klubb går konkurs kan du starte en ny etter 16 uker fra da du startet din forrige ekstra klubb (så hvis du har hatt den ekstra klubben i mer enn 16 uker, kan du starte en ny klubb med en gang).

Avslutte ekstra klubb

Du kan avslutte din ekstra klubb når som helst. Men hvis du avslutter den ekstra klubben din, må du vente minst 16 uker fra du startet din forrige ekstra klubb til du kan starte en ny en. Du kan ikke avslutte den ekstra klubben din hvis du har spillere til salgs.

Utgått Platinum-/Diamond-abonnement

Hvis Platinum- eller Diamondabonnementet ditt går ut, vil du være manageren til den ekstra klubben i en uke, men du vil ikke kunne styre det. 7 uker etter utløpsdatoen, vil systemet koble deg fra den ekstra klubben. Du vil få tilbake tilgangen til den ekstra klubben din hvis du kjøper Platinum eller Diamond på nytt i løpet av disse 7 ukene. Men hvis du ikke gjør det, vil klubben bli eierløs og du vil aldri få tilgangen til det igjen.

 
 
Server 081