Vi bruker cookies - de hjelper oss med å gi deg en bedre online-opplevelse.
Ved å bruke vårt nettsted aksepterer du at vi kan lagre og bruke cookies på din maskin.

Kampen: Dødballer og spesialhendelser

I dette kampkapitlet vil vi bevege oss litt dypere og fokusere på to viktige kampdetaljer: hvordan du skårer mål på dødballer og hva du kan få ut av "spesialhendelser" og andre kamphendeler som kan oppstå.

Dødballer

Noen av de vanlige angrepene dine vil ende i en dødballsituasjon. Akkurat som i vanlig fotball kan man vinne mange poeng ved å være god på dødballer, både direkte og indirekte dødballer.

Direkte dødballer

Direkte dødballer er straffer og direkte frispark. For å skåre må din utnevnte dødballtaker lykkes i å utmanøvrere den møtende målvakten. Målvakten din benytter seg av både målvakts- og dødballferdighetene sine for å forsøke å redde skuddforsøk på dødballer. En målvakt kan ikke utnevnes til din primære dødballtaker.

Indirekte dødballer

Omtrent 1/3 av dødballsjansene vil være indirekte. Indirekte dødballer er indirekte frispark og utfallet avhenger av laginnsatsen. For å angripe brukes (sortert etter viktighet) dine utespilleres gjennomsnittlige målskåring- og dødballferdigheter, samt dødballtakerens dødballferdighet. For å forsvare seg brukes (sortert etter viktighet) utespillernes gjennomsnittlige forsvars- og dødballferdigheter, samt målvaktens målvakt- og dødballferdighet.

Spesialhendelser

I tillegg til de ordinære angrepene kan også "spesialhendelser" forekomme. Spesialhendelser er hendelser som skjer i kampene på bakgrunn av spillernes ferdigheter, i særlig grad spesialitetene deres, noe som gjør det til en strategi i seg selv å sette sammen en tropp med en god fordeling av spesialiteter.

Det er to typer spesialhendelser: Laghendelser og individuelle hendelser. Sannsynligheten for å få en laghendelse bestemmes av ballinnhavet (hvis du har 55% ballinnhav har du også 55% sjanse for å få en lagrelatert spesialhendelse).

Individuelle spesialhendelser styres av hvilke spesialiteter spillerne på banen har. Å ha mange spillere med spesialiteter kan være en fordel, men det er ikke nok. Du må også ha spillere med de riktige ferdighetene i de riktige posisjonene for at en spesifikk hendelse skal bli aktivert. Det er viktig å finne den riktige balansen av spesialiteter på ditt lag.

For hver spesialhendelse som skjer i en kamp reduseres sannsynligheten for å få en ny spesialhendelse.

Værforhold

Noen spesialiteter er bedre egnet i bestemte værforhold enn andre. Alle spillerenes prestasjoner vil bli påvirket fra og med starten av kampen under spesifikke værforhold.

Tekniske spillere vil øke 5% i alle sine ferdigheter i solen, men mister den samme prosentandelen i regn.

Kraftfulle får en 5% økning i regnet, og mister 5% i solen.

Raske spillere mister 5% i regn og i sol.

Når været påvirker spillerne vil du få informasjon om det i kamprapporten, og de påvirkede spillernes stjernerangering vil også reflektere prestasjonen tilsvarende.

Målhendelser

Spesialiteter (og andre spillerferdigheter) kan gi deg ekstra angrep. I tillegg til det som er listet opp under vil spilleren som får sjansen (ofte, men ikke alltid den samme spillere som lager sjansen) også trenge litt målskåringsferdighet for å skåre mål på disse angrepene.

Uforutsigbare spillere kan bruke pasningsferdigheten sin til å lage uventede langpasninger hvis de spiller som målvakt, back eller midtstopper, og målskåringsferdigheten sin til å avskjære ballen hvis de spiller som innere. Som utespillere, kan uforutsigbarheten deres i seg selv skape usannsynlige sjanser til å score. Jo lavere forsvarsferdighet en uforutsigbar forsvarsspiller eller inner har, jo høyere er sannsynligheten for at de gjør unødvendige feil som gir motstanderen en sjanse til å score. I tillegg vil en uforutsigbar ving eller spiss med lav forsvarsferdighet ha større sannsynlighet for å forårsake kaos i forsvaret, noe som kan resultatere i et uheldig selvmål.

Raske vinger, midtbanespillere og spisser kan skape sjanser ved å benytte seg av hurtigheten sin. Dette kan bli avverget av motstanderlaget ved å bruke en defensiv spiller (midtstopper eller vingback) som også er rask, eller har tilstrekkelig forsvarsferdighet til å følge med. Du vil også få en økning i ditt taktikknivå for kontringsfotball for hver raske ving, midtbanespiller og spiss du har på laget ditt. Motstanderen din kan redusere denne effekten igjen med raske midtbanespillere, vingbacker eller midtstoppere (bare den ekstra økningen kan bli nullet ut, ikke det opprinnelige taktikknivået).

Tekniske vinger, innere og spisser kan skape sjanser hvis en forsvarsspiller eller inner på motstanderlaget er hodespesialist (sistnevnte trenger ikke å ha nøyaktig motsatt posisjon på banen). Videre vil enhver teknisk forsvarsspiller gi deg en liten sjanse til å sette igang en ikke-taktisk kontring etter en mislykket sjanse hos motstanderen. Jo høyere forsvarsspillerens pasningsferdighet er, jo større blir sjansen.

Vinger med tilstrekkelig vingferdighet kan skape sjanser som vil måtte bli avsluttet av en annen ving, midtbanespiller eller spiss. Dersom denne spilleren har tilstrekkelig med målscoringsferdighet vil han ha større sjanse for å score; hvis han er hodespesialist vil sjansen for å score være enda større.

Hjørnespark: For å skåre på et hjørnespark kan du øke sjansen din ved å ha høy dødballferdighet på spilleren som tar hjørnesparket og ved å ha høye ratinger på offensive indirekte dødballer sammenlignet med din motstanders rating på sine defensive indirekte dødballer. Det er to typer hjørnespark. I den ene varianten er det slik at jo høyere antall utespillere du har som er hodespesialister (dødballtakeren teller ikke), og jo lavere motstanderen din har, jo høyere er sjansene for å skåre. Dersom du ikke har noen hodespesialister i det hele tatt vil du være veldig dårlig på å forsvare deg mot hjørnespark og veldig dårlig til å skåre på dine egne hjørnespark. I den andre varianten vil sjansen til å skåre avhenge av ferdigheten i målskåring hos spilleren som mottar ballen. Merk deg at hjørnespark kan føre til gule kort for det offensive laget, men hvis spilleren din allerede har et gult kort vil han være ekstra forsiktig, så risikoen for å få et andre gule kort er da lavere enn det ellers ville vært.

Rutine: Rutinerte spisser kan skåre ved å benytte seg av rutinen sin. Urutinerte midtstoppere og vingbacker kan gi motstanderen en ekstra sjanse.

Trøtthet: Slitne sentrale defensive spillere kan gjøre feil. Med mindre motstanderens angripere også er slitne kan dette lage en sjanse for motstanderen.

Andre kamphendelser

Det finnes også noen tilleggshendelser du kan få i en kamp. Sjansen for å få disse hendelsene er ikke avhenging av midtbanestyrke, så midtbanedominans vil ikke øke sjansene.

Kontringer: Selv om du ikke bruker kontringstaktikken, finnes det en liten sjanse for at laget ditt får en kontringssjanse. Disse "taktikkuavhengige" kontringene krever ikke at laget ditt har en underlegen midtbane (som ellers kreves for å få kontring). Se kapittelet for taktikker for mer informasjon om kontringer.

Langskudd: Selv om du ikke bruker langskuddtaktikken, finnes det en liten sjanse for at laget ditt får en langskuddssjanse. Se kapittelet for taktikker for mer informasjon om langskudd.

Hvis Kraftfulle midtbanespillere spiller med defensiv ordre (også kaldt sittende midtbanespiller) kan de konsentrere seg om å bryte ned angrep og vinne ballen. Hvis han lykkes med pressingen sin vil motstanderens angrep bli brutt ned. For å gjøre dette må han stole på sine ferdigheter i forsvar og sin kondisjon.

Kraftfulle spisser kan hvis de har normal innstilling (også kalt kraftspisser) plassere seg riktig og bruke styrken sin til å tvinge frem en ny scoringsmulighet etter at en normal sjanse for laget ditt har blitt misbrukt. De vil måtte ha tilstrekkelig ballfordeling og målskåring for å klare dette. Vær oppmerksom på at denne fysikkbruken kan føre med seg gule kort! Dersom spilleren allerede har fått et gult kort i kampen vil han være mer forsiktig i slike situasjoner.

Du vil få en overbefolkningsstraff hvis du spiller med to eller tre spillere som har den samme kombinasjonen av spesialitet og posisjon, når det gjelder følgende typer: Tekniske defensive spisser, kraftfulle normale spisser og kraftfulle defensive midtbanespillere. Hvis du spiller med to av samme type vil du få en straff på bidraget deres (4% på hver spiller). Hvis du spiller med tre av samme type vil straffen være større (7,5% på hver spiller).

 
 
Server 081