Vi bruker cookies - de hjelper oss med å gi deg en bedre online-opplevelse.
Ved å bruke vårt nettsted aksepterer du at vi kan lagre og bruke cookies på din maskin.

Ledere

Veien videre 2021, del 2: Økonomi


2021-03-19 10:35:00

I gårsdagens leder snakket vi om året så langt og planlagt funksjonalitet for kommende sesong. Du kan finne den her. For resten av året vil et nøkkeltema være økonomien. Vi vil jobbe mot en mer dynamisk, selvbalanserende økonomi, som er rettet mot å gi brukere flere interessante valg - ved hvert skritt på sin reise i Hattrick.


Som vi nevnte i forrige leder startet vi en bred gjennomgang av spilløkonomien forrige høst. Den startet etter de annonserte endringene av "fremtidige trenere", som til slutt ble kansellert.

Problemet var at mange brukere investerte i spillere som hadde liten til ingen nytte på fotballbanen, men erfaring og lederevne for å bli konvertert til trenere i fremtiden. Siden disse spillerne ikke var forventet å miste verdi, selv ved å bli eldre og ikke motta trening, ble de en måte å binde opp kapital for fremtiden utenom styrets kontroll.

Vårt forslag til å hamstre "fremtidige trenere" om å gjøre dem dyrere å konvertere, og dermed essensielt drepe markedet for dem over natten, var for overdrevent og vi gikk tilbake fra det. Det løste ikke engang selve problemet da andre spillertyper kunne blitt brukt på samme måte. Så vi måtte redefinere problemet.

Pengereservene ble introdusert for å være en buffer. Det skulle sørge for at rike lag ikke ville ha mulighet til å bruke opp alle pengen på en gang, og f.eks. forbedre seg kraftig midt i en sesong. Og vi mener fremdeles at denne idéen er god. Samtidig betyr det at folk er forberedt på å risikere penger på spekulative kjøp for å "lagre" penger, i stedet for at de havner i pengereservene, at det nåværende systemet mest sannsynlig er for restriktivt.

Vi vil i stedet satse på en situasjon der Styret fremdeles plasserer overflødige penger i pengereservene, mens vi samtidig åpner for nye måter å få tilgang til pengene på en kontrollert måte.

Første steg vil bli en ny mekanikk der Styret kan beholde en del av inntektene fra et salg av en spiller som ikke har blitt brukt jevnlig på banen. I stedet for å bare fokusere på "fremtidige trenere" kan enhver spiller omfattes av dette, såfremt de har vært i troppen over en lang periode uten å ha spilt kamper.

Du vil på hver enkelt spillere kunne se hvilken prosentandel ved et spillersalg som vil gå direkte inn i klubben, og hvilken prosentandel som vil gå inn i styrets reserver. Spillere som spiller regelmessig vil ikke bli påvirket av denne endringen. Blir de solgt vil klubben få tilgang til hele summen, slik det er i dag. Nylig kjøpte spillere, eller nylig forfremmede juniorspillere, vil også være i samme kategori.

Bare spillere som har vært i stallen i en lengre periode, uten å spille, som Styret konkluderer med å ha vært overflødige. De behøver derfor ikke å bli erstattet. Når det kommer til skader vil ikke Styret se på midlertidige skader som mangel på spilletid. Om spilleren derimot er permanent skadet ser de på spilleren som ubrukt, og vil derfor beholde inntektene fra et spillersalg.

Her er noen eksempler på hvordan dette vil fungere:

1) Hvis du kjøper en spiller og selger han med det samme, etter å bare ha spilt en enkelt kamp, vil du beholde 100% av inntektene (etter overgangsutgifter). Ikke noe vil gå inn i pengereservene.

2) Om en spiller i troppen har spilt mindre enn 60 minutter i en kamp fire uker på rad, og deretter blir solgt, vil 24% av inntektene gå til pengereservene og resten bli tilgjengelig for klubben.

3) En spiller som blir sett på som en fast spiller plasseres på benken av manageren. For hver andre uke han ikke brukes (ikke spiller minst 60 minutter) behøver han tre uker der han spiller minst 60 minutter i en liga- eller cupkamp for å komme tilbake til sitt opprinnelige nivå der manageren kan beholde 100% av inntektene ved et salg. Hvis spilleren i stedet bare spiller treningskamper vil det ta 6 uker å komme tilbake.

På denne måten vil andelen penger du vil motta når en gitt spiller blir solgt endre seg fra uke til uke. Styret vil ikke beholde noe når en fast spiller blir solgt, men kan beholde opp til 100% hvis en spiller som ikke har spilt på over en sesong selges.

Dette nye systemet trer i kraft sesongen som starter i august 2021.

Det er viktig å huske på at det er Styret som håndterer pengene, og vil ikke gå tapt. De går inn i pengereservene, og vil få flere bruksområder enn hva det har i dag. Utover det å få tilgang til penger direkte gjennom en regnskapsfører vil vi legge til funksjonalitet rundt Styret. Du vil kunne kommunisere med det, og til og med bygge opp forholdet ditt med Styret over tid. Hvis du har et godt forhold med Styret og oppfyller managermål vil de bli mer sammarbeidsvillige med penger fra reservene.

Dette henger samme med tiltakene våres for økonomien i bredere forstand. Vi har i lang tid hatt inflasjon i Hattrick, og den underliggende trenden er at det fremdeles genereres for mye penger i spillet. De store mengdene med penger fører til situasjoner som pengehamstring, der lag ønsker å sikre penger de rett og slett ikke vet hvordan de kan investere i lagene sine. De fleste inntektskildene i Hattrick er faste, mens utgifter (hovedsakelig lønn) bestemmes av de enkeltes valg. Dette betyr at det er få mekanismer som kan la økonomien i Hattrick justere seg selv, slik den kan i virkeligheten.

Men Hattricks mål er ikke å være den mest realistiske økonomisimuleringen, det er å være et morsomt spill for så mange som mulig. Det virkelige problemet vi ser med økonomien er at den har ført til at mange valg i spillet enten er uinteressante eller automatiske, og mengden penger og rike lag har også gjort det vanskelig for nye brukere å finne en vei til suksess i spillet. Vi ønsker å veldig sakte, og forsiktig, dytte økonomien mot en større grad av dynamikk, der ting som kostnader, og kanskje også inntekter, påvirkes av hva som skjer i økonomien. Den vil bli mer selvbalanserende så vil unngå ekstreme situasjon som f.eks. at managere blir tvunget til å hamstre penger. Men målet vil også være å sakte fjerne de store fordelene rike, gamle lag har og i stedet belønne fremadstormende lag. Pengereservene vil bli ett av virkemidlene for dette, men det vil også komme andre.

Dette vil ikke være en revolusjon. Har et rikt gammelt lag vil det fremdeles være nok av fordeler for deg - men vi vil kanskje flytte noen av dem litt lengre utenfor rekkevidde. Når du mister fokus på laget ditt vil det kanskje falle litt tilbake - men når du kommer tilbake med fullt fokus kan du ta igjen forspranget igjen. En annen måte å se dette på er at det å ha en kortsiktig fordel blir vanskeligere å beholde, mens en langsiktig fordel fremdeles vil være temmelig vanskelig å miste. Det vi håper å se er mer bevegelse i ligasystemet, både oppover og nedover divisjonene.

Den nye retningen for økonomien vil påvirke mange deler av spillet, og du vil starte å oppdage noen av endringene mot slutten av året.

Når tiden er inne vil vi selvsagt avsløre mer - du kan også forvente at noen av idéene vil bli diskutert med dere. Enten på forumene eller i vår kommende brukerundersøkelse, planlagt for neste måned.

Takk for at du lyttet til oss, og ha det gøy!

HT-gruppen


HT-Johan
Liste over alle ledere

Fellesskapsreaksjoner

Ingen har skrevet en pressemelding om dette enda.

 
 
Server 080