We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Nationale ploegen

Net als in de echte wereld spelen in Hattrick ook landenploegen tegen elkaar. Elk land in Hattrick heeft zowel een nationale ploeg als een U21-ploeg en bijgevolg dus ook twee bondscoaches, die rechtstreeks verkozen worden door de gemeenschap. Het format voor de World Cup veranderde in seizoen 77 (17 januari 2021).

Landencompetities

Nationale teams spelen tegen elkaar in 3 onderling verweven competities. De verschillende Continental Championships, de Nations Cup en de eigenlijke World Cup. Deze toernooien worden doorlopen in een cyclus van 2 seizoenen. Eerst worden de Continental Championships gespeeld (in Europa, Amerika, Afrika en Azië/Oceanië) en de World Cup volgt als laatste.

De Nations Cup is een ondergeschikt toernooi dat een vangnet is voor de landen die zich niet konden plaatsen voor de World Cup en wordt gelijktijdig met de World Cup afgewerkt.

Continental Championships

Voor elk nationaal team in Hattrick is een plaats verzekerd in een Continental Championship waar de eerste ronde uit een groepsfase met 6 ploegen bestaat. De (beschermde) loting voor deze fase gebeurt op basis van de wereldranglijst (zie verder).

De Continental Championship duurt 10 weken. Eerst spelen de ploegen uit elke groep twee keer tegen elkaar (thuis en uit) en daarna volgt een finaleweek met kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale.

In elk continent spelen de 8 beste teams (op basis van positie, puntenaantal, doelsaldo en gemaakte doelpunten) tegen elkaar in de finaleweek. De andere landen krijgen de mogelijkheid om op vrijdag een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. De winnaar van een Continental Championship mag zich (bijvoorbeeld) Europees Kampioen noemen en krijgt een gouden trofee. Er zijn ook zilveren (plaats 2) en bronzen (plaats 3 en 4) medailles voor de ploegen op de dichtste ereplaatsen.

World Cup

De World Cup start in week 13 van het eerste seizoen uit een cyclus en duurt tot het eind van de cyclus. Er zijn in totaal 5 rondes en daarna nog halve finales en de finale.

96 ploegen plaatsen zich voor één van de 16 groepen van 6 teams in de eerste ronde van de World Cup. Iedereen speelt twee keer tegen alle groepsgenoten (thuis en uit). De eerste 4 uit elke groep kwalificeren zich voor de tweede ronde, de rest is uitgeschakeld.

De tweede ronde wordt gespeeld in 16 groepen van 4 ploegen, waarbij de ploegen elke tegenstander thuis en uit treffen. De top 2 stoot door naar de volgende ronde.

In ronde 3 zijn nog 8 groepen van 4 teams en speelt iedereen één keer tegen elkaar op neutraal terrein. Opnieuw is het de top 2 die doorstoot naar de volgende ronde.

Net zoals in ronde 3, hebben we ook in ronde 4 en 5 groepen van 4 ploegen (4 en 2 respectievelijk). Elk team heeft één ontmoeting op neutraal terrein met elke groepsgenoot. De top 2 kwalificeert zich opnieuw voor de volgende fase.

Zowel de halve finales als de finale worden op neutraal terrein gespeeld. De winnaar van de finale mag zich de wereldkampioen noemen en krijgt een gouden trofee. Er is ook zilver en brons voor de dichtste ereplaatsen.

Voor elke ronde wordt de teamgeest en het zelfvertrouwen volledig of gedeeltelijk gereset naar de resetwaarde. Een voorbeeld: als je huidige teamgeest niveau 9 is en de resetwaarde is 5, dan krijg je bij een 80% reset een afname van (9-5)*0,8 = 3,4 niveaus. De resetwaarde en de basiswaarde naar waar teamgeest en zelfvertrouwen dagelijks bewegen bedraagt 5.

Nations Cup

De landen die zich niet konden plaatsen voor de World Cup worden opgevist in de Nations Cup en spelen een toernooi volgens Zwitsers systeem (net zoals de Supporter Week Trophy).

Het is meer dan een troostbeker, want de kleinere landen kunnen hun ranking opkrikken die de loting bepaalt voor de volgende Continental Championships. Wanneer de World Cup aan de finaleweek toe is, spelen ook de 8 beste teams in de Nations Cup play-offs met rechtstreekse uitschakeling. De uiteindelijk winnaar krijgt een trofee.

Spelers kunnen niet geblesseerd raken tijdens wedstrijden in de Nations Cup. Gele en rode kaarten tellen wel mee zoals in andere toernooien. De opstellingservaring die opgebouwd werd in het Continental Championship blijft behouden en wordt vervolgens gewoon na elke wedstrijd in de Nations Cup bijgewerkt.

De winnaar krijgt de Nations Cup-trofee.

World Cup kwalificatie

Via kwalificatie stoten 96 landen door van de Continental Championships naar de World Cup.

Voor elk continent is er een vast aantal tickets, die worden toegekend op basis van de eindranking in de groepsfase van de Continental Championships. Zoals je in onderstaande tabel kan zien, plaatsen 32 landen uit Europa zich, 21 landen uit Azië/Oceanië, 12 landen uit Afrika en 20 landen uit Amerika.


Continent Deelnemende landen Aantal plaatsen
Europa 48 32 (4 plaatsen per groep)
Azië en Oceanië 42 21 (3 plaatsen per groep)
Afrika 24 12 (3 plaatsen per groep)
Amerika 30 20 (4 plaatsen per groep)

Er worden een aantal wildcards uitgedeeld aan landen die zich niet rechtstreeks konden plaatsen via de groepsfase van hun Continental Championship. Voor de 11 beschikbare wildcards, spelen de 22 beste niet-geplaatste teams (gebaseerd op puntenaantal en doelsaldo behaald in de groepsfase van de Continental Championships) een barragewedstrijd.

In die play-offs, speelt het team met de hoogste ranking (die ook gebaseerd is op resultaten uit de vorige World Cup), tegen het team met de laagste ranking. Vervolgens speelt het team met de tweede hoogste ranking tegen het team met de tweede laagste ranking, enzovoort. De play-offs worden beslist door middel van een thuis- en een uitwedstrijd, waarbij de ploeggeest en het zelfvertrouwen gereset worden voor de eerste wedstrijd van start gaat. Indien nodig volgen er verlengingen en strafschoppen aan het einde van de tweede wedstrijd.

Wereldrangschikking

De plaats van een land op de wereldranglijst is van belang bij het loten van de groepen voor de Continental Championships. De resultaten van de voorbije 5 seizoenen tellen mee in deze ranking, maar de oudste resultaten tellen minder zwaar door dan de nieuwste.

Er worden 3 factoren in rekening gebracht bij het berekenen van de ranking: het resultaat van de wedstrijd (R), het belang van de wedstrijd (B) en de sterkte van de tegenstander (T). De punten voor een wedstrijd worden dan berekend als P = R x B x T.


Resultaat (R) Punten Wedstrijdbelang (B) Punten
Winst 3 World Cup (halve) finale 4
Gelijkspel 1 World Cup overige 2.5
Verlies 0 Continental Championship eindronde 3
Winst na strafschoppen 2 Continental Championship overige 2
Verlies na strafschoppen 1 Nations Cup 1
Vriendschappelijk 0

De variabele T wordt berekend door de ranking van de tegenstander af te trekken van 250. Als je dus speelt tegen het land dat op plaats 5 staat op de wereldranglijst, is de waarde van T gelijk aan 250-5 = 245.

De uiteindelijke ranking is dan het gemiddeld aantal punten (P) over de voorbije 5 seizoenen met gewichtscoëfficiënten 100%, 70%, 50%, 30% en 20%, waarbij het huidig seizoen voor 100% telt. Na elke wedstrijd wordt de wereldranglijst bijgewerkt.

Continental Championship loting

De loting van de Continental Championships gebeurt op basis van de wereldranglijst. De eerste plaats in elke groep wordt gereserveerd voor de toplanden, waarbij het beste land in groep 1 terecht komt, het tweede beste land in groep 2, enzovoort. Om de overige 5 plaatsen in te vullen, maken we 5 potten op basis van de wereldranglijst. Voor het Amerikaans kampioenschap hebben we bijvoorbeeld 5 groepen van 6 teams. De eerste plek in de groepen wordt ingevuld door de 5 beste Amerikaanse landen op de wereldranglijst. De tweede plek in een groep wordt willekeurig ingevuld door een land dat op de ranglijst tussen de 6e en de 10e positie staat, enzovoort. Tijdens de live loting gaan we alle potten af tot de groepen volledig bekend zijn.

World Cup loting

De potverdeling voor de loting van de World Cup gebeurt op basis van de resultaten behaald in de Continental Championships. In de eerste ronde zijn er 16 groepen die opgevuld moeten worden, waarbij het eerste team in elke groep vast ligt. Zo is bijvoorbeeld de beste Europese ploeg op basis van de groepsfase van de Continental Championships (EU#1 in onderstaande tabel) altijd de eerste ploeg die in groep 1 wordt gezet en de 8e beste ploeg uit Amerika altijd de eerste ploeg toegekend aan groep 16.

Nadat het eerste team aan een groep is toegewezen, gebeurt de rest via een live loting. Er worden potten van 4 landen samengesteld op basis van de resultaten in de Continental Championships. De landen in een pot worden vervolgens willekeurig verdeeld over de corresponderende groepen. Nemen we onderstaande tabel erbij, dan zien we dat het tweede team in groep 1 tot en met 4 gekozen wordt uit pot 1. Pot 1 bestaat uit de teams die 5e tot en met 8e geworden zijn in Afrika. In pot 2 zien we vier andere landen en die worden uitgeloot in groep 5 tot en met 8. Zo gaat het verder tot in alle 16 groepen 6 landen zitten.

De loting ligt dus grotendeels op voorhand vast, waarbij we zorgen dat de allersterkste teams niet tegen elkaar kunnen uitkomen in de eerste ronde. Tegelijkertijd voorzien we een random element, zodat we vermijden dat sommige landen zich tijdens de Continental Championships laten verliezen om een betere loting te bekomen. En het is zo ook veel leuker om de loting live te volgen.


Groep Land 1 Land 2 Land 3 Land 4 Land 5 Land 6
1 EU#1 AFR#8
POT#1
AME#9
POT#5
A&O#16
POT#9
EU#17
POT#13
W#11
POT#17
2 EU#2 AFR#7
POT#1
AME#10
POT#5
A&O#15
POT#9
EU#18
POT#13
W#10
POT#17
3 EU#3 AFR#6
POT#1
AME#11
POT#5
A&O#14
POT#9
EU#19
POT#13
W#9
POT#17
4 EU#4 AFR#5
POT#1
AME#12
POT#5
A&O#13
POT#9
EU#20
POT#13
W#8
POT#17
5 EU#5 AFR#4
POT#2
AME#13
POT#6
A&O#12
POT#10
EU#21
POT#14
W#7
POT#18
6 EU#6 AFR#3
POT#2
AME#14
POT#6
A&O#11
POT#10
EU#22
POT#14
W#6
POT#18
7 EU#7 AFR#2
POT#2
AME#15
POT#6
A&O#10
POT#10
EU#23
POT#14
W#5
POT#18
8 EU#8 AFR#1
POT#2
AME#16
POT#6
A&O#9
POT#10
EU#24
POT#14
W#4
POT#18
9 AME#1 A&O#8
POT#3
AME#17
POT#7
EU#16
POT#11
EU#25
POT#15
W#3
POT#19
10 AME#2 A&O#7
POT#3
AME#18
POT#7
EU#15
POT#11
EU#26
POT#15
W#2
POT#19
11 AME#3 A&O#6
POT#3
AME#19
POT#7
EU#14
POT#11
EU#27
POT#15
W#1
POT#19
12 AME#4 A&O#5
POT#3
AME#20
POT#7
EU#13
POT#11
EU#28
POT#15
A&O#21
POT#19
13 AME#5 A&O#4
POT#4
AFR#9
POT#8
EU#12
POT#12
EU#29
POT#16
A&O#20
POT#20
14 AME#6 A&O#3
POT#4
AFR#10
POT#8
EU#11
POT#12
EU#30
POT#16
A&O#19
POT#20
15 AME#7 A&O#2
POT#4
AFR#11
POT#8
EU#10
POT#12
EU#31
POT#16
A&O#18
POT#20
16 AME#8 A&O#1
POT#4
AFR#12
POT#8
EU#9
POT#12
EU#32
POT#16
A&O#17
POT#20

EU: Europa
AME: Amerika
AFR: Afrika
A&O: Azië en Oceanië
B: Barrage

Verkiezingen

Verkiezingen worden gehouden aan het begin van het seizoen, ze starten 2 dagen na de finale van de World Cup. Het ene seizoen wordt een bondscoach gekozen voor het nationaal team, het andere seizoen voor het U21-team. Een bondscoach wordt aangesteld voor een termijn van 2 seizoenen die loopt tot ongeveer een week na de finale van de World Cup. Denk erom dat je het spel minstens een seizoen lang moet gespeeld hebben om je stem te kunnen uitbrengen.

De waarde van een stem

Je kunt maar op één kandidaat stemmen in een verkiezing. Je stem kan echter voor meer dan 1 tellen in de uitslag. Dit systeem geeft een beloning aan mensen die trouw zijn aan het spel, maar het is vooral een manier om het moeilijker te maken om te frauderen bij verkiezingen.

Met je lokaal team kun je stemmen na 1 seizoen. Je stem is er 2 waard na 5 seizoenen spelen, 3 na 10 seizoenen spelen en 4 na 15 seizoenen spelen. Dat is het maximum aantal stemmen dat je op basis van anciënniteit kunt krijgen.

Als je een extra ploeg hebt in een ander land (uitgezonderd Hattrick International), kan je daar na 2 seizoenen stemmen. Na 10 seizoenen wordt je stem er 2 waard, wat meteen ook het maximumaantal is voor extra ploegen.

Daarnaast kan elke gebruiker ook 1 of 2 extra stemmen krijgen op basis van activiteit. Met het oog op fraudebestrijding geven we geen gedetailleerde uitleg over hoe deze verdeeld worden. De criteria zijn zo opgesteld dat je er makkelijk aan voldoet als je op een normale manier je team beheert, terwijl slapende teams die net opgericht zijn om verkiezingen te manipuleren deze bonus zullen mislopen. Let er op dat je zelf niet kunt zien hoeveel jouw stem waard is.

De nationale ploeg

De bondscoach selecteert maximaal 26 spelers (uit ploegen met echte eigenaars) uit alle bestaande spelers met dezelfde nationaliteit als de ploeg die hij vertegenwoordigt. U21-spelers moeten minstens 19 jaar oud zijn en spelers van het Nationale Team moeten minstens 22 jaar oud zijn. Eens een speler geselecteerd is, ziet de bondscoach dezelfde gegevens over die speler van de nationale ploeg als de eigenaar van de speler.

Net als gewone ploegen, moeten nationale ploegen rekening houden met opstellingservaring. Aan het begin van elke Continental Championship en elke World Cup, krijgen de bondscoaches een week de tijd om 6 formaties in te oefenen. De geselecteerde formaties worden ingeoefend tot formidabel opstellingservaring, de andere formaties starten op het niveau slecht. De bondscoach heeft tijd om de formaties te selecteren vanaf de dag van de verkiezingen tot de dag dat de teamgeest en het zelfvertrouwen worden gereset voorafgaand de eerste wedstrijd van de Continental Championship, en vanaf week 12 tot de dag dat teamgeest en zelfvertrouwen gereset worden in week 13.

Een international in je ploeg

Als een van je spelers wordt geselecteerd voor de nationale ploeg, dan kan je hem net als ervoor blijven opstellen voor je eigen wedstrijden. Interlands en clubwedstrijden worden gewoonlijk op verschillende dagen gespeeld (behalve voor Hattrick International). Je speler krijgt geen training voor de interlands, maar hij loopt wel het risico op een blessure wanneer hij speelt met de nationale ploeg.

Als je speler een wedstrijd speelt voor de nationale ploeg, dan heeft dat een aantal voordelen:

- Je krijgt een korting op het spelersloon van 40 of 33% (afhankelijk van het feit of de speler bij een ploeg uit zijn eigen land speelt of niet).

- De speler doet heel wat ervaring op. Hoeveel precies hangt af van het belang van de wedstrijd, in dalende volgerde: (halve) finale van de World Cup, overige wedstrijden van de World Cup, (kwart/halve) finale van de Continental Championships, overige wedstrijden van de Continental Championships, wedstrijden van de Nations Cup en vriendschappelijke interlands.

- Als de speler geblesseerd raakt en van het veld moet tijdens een interland, dan krijgt de eigenaar bovenop de normale loonsvermindering een vergoeding die 100% van zijn basisloon bedraagt maal het geschatte aantal weken blessure.

Omdat vriendschappelijke wedstrijden bij de nationale ploegen niet op het scherp van de snee gespeeld worden, is het risico op een blessure slechts half zo hoog in vergelijking met andere wedstrijden.

Denk erom dat het verboden is om nationale ploegen te ondermijnen door hun spelers te 'saboteren'. De National Team Administrators beschikken over de mogelijkheid om deze spelers op de transfermarkt te plaatsen bij sabotage.


Als je geïnteresseerd bent in een carrière als bondscoach of er meer over wilt weten, vind je meer info bij de regels voor nationale ploegen.

World Cup schema - Seizoen 1

We Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen/Liveloting
/Vriendschappelijke wedstrijden
Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen
2 Verkiezingen
Resultaat
- - - Vriendschappelijke wedstrijden - -
3 - - TG/ZV Reset 100% reset - C.C. Wedstrijd 1 - -
4 C.C. Wedstrijd 2 - - - C.C. Wedstrijd 3 - -
5 C.C. Wedstrijd 4 - - - C.C. Wedstrijd 5 - -
6 - - - - C.C. Wedstrijd 6 - -
7 - - - - C.C. Wedstrijd 7 - -
8 - - - - C.C. Wedstrijd 8 - -
9 - - - - C.C. Wedstrijd 9 - -
10 - - - - C.C. Wedstrijd 10 - -
11 - - - - C.C. Kwartfinale - TG/ZV Reset 100% reset
(Enkel barrages)
12 C.C. Halve finaleW Wedstrijd 1 - - - C.C. FinaleW Wedstrijd 2 - Liveloting
13 - - TG/ZV Reset 100% reset - W.C. R1 Wedstrijd 1 - -
14 W.C. R1 Wedstrijd 2 - - - W.C. R1 Wedstrijd 3 - -
15 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 4 - -
16 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 5 - -

World Cup schema - Seizoen 2

We Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 6 - -
2 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 7 - -
3 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 8 - -
4 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 9 - -
5 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 10 - -
6 - - TG/ZV Reset 80% reset - W.C. R2 Wedstrijd 1 - -
7 W.C. R2 Wedstrijd 2 - - - W.C. R2 Wedstrijd 3 - -
8 W.C. R2 Wedstrijd 4 - - - W.C. R2 Wedstrijd 5 - -
9 - - - - W.C. R2 Wedstrijd 6 - -
10 - - TG/ZV Reset60% reset - W.C. R3 Wedstrijd 1 - -
11 W.C. R3 Wedstrijd 2 - - - W.C. R3 Wedstrijd 3 - -
12 - - TG/ZV Reset 40% reset - W.C. R4 Wedstrijd 1 - -
13 W.C. R4 Wedstrijd 2 - - W.C. R4 Wedstrijd 3 - -
14 - - - - W.C. R5 Wedstrijd 1 - -
15 W.C. R5 Wedstrijd 2 - - - W.C. R5 Wedstrijd 3 - -
16 W.C. Halve finale - - W.C. Finale - -

C.C.: Continental Championship
W.C.: World Cup
B.: Barrage
TG: Teamgeest
ZV: Zelfvertrouwen
 
 
Server 081