We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Inleiding

Dit is de Hattrick-handleiding. Voor een snelle kennismaking met het spel kun je terecht in de beginnersgids.

Hattrick is een spel waarin je een virtuele voetbalclub naar de top probeert te loodsen in een competitie met andere deelnemers over de hele wereld.

Hattrick is een eenvoudig spel, de basisprincipes heb je zo door. Je kunt het spel perfect spelen wanneer je je slechts één of twee keer per week aanmeldt (uiteraard zien we je graag vaker). Het is niet de bedoeling om het spel 'uit te spelen', maar wel om de strijd aan te gaan met de andere deelnemers. Door te spelen leer je vaak heel wat nieuwe mensen en zelfs vrienden kennen, wat Hattrick ook een sterke sociale dimensie geeft.

Je taken

Je zult alle taken van zowel de clubeigenaar als de manager op je krijgen. Je werkt tactieken en een strategie uit, beslist wat je wilt trainen en welke spelers je opstelt. Je koopt en verkoopt spelers en investeert je geld in bijvoorbeeld de uitbreiding van je stadion en nog veel meer. Om succes te boeken is een goede strategie en een plan op lange termijn belangrijk. Het is immers niet gemakkelijk om de top te bereiken!

Je nieuwe club

Wanneer je de teugels in handen krijgt van je club, heb je net een plekje gekregen in een van de twee laagste klassen in je land. Om je klim naar de top te starten beschik je over een ploeg (met al dan niet getalenteerde spelers…), een stadion en wat geld. Nu is het aan jou om te tonen wat je kunt!

Mocht je later toch een andere naam willen kiezen voor je ploeg, dan is dat geen enkel probleem: elk tussenseizoen kan je de naam immers veranderen, al is er wel een kost van 10 000 US$ mee gemoeid voor de aanpassing van de wedstrijduitrusting en de rest van de merchandising. Er zullen bovendien ook 3% van je supporters afhaken, omdat ze jou deze naamsverandering aanvankelijk zullen kwalijk nemen.

Regio's en het weer

Elke club in Hattrick behoort tot een bepaalde regio, waar je normaal gezien een band mee hebt. De regio's bestaan zodat je contact kunt leggen met andere gebruikers uit jouw regio. Bovendien verschilt het weer ook van regio tot regio. Er bestaan geen regio's met betere weersomstandigheden dan andere: ze zijn allemaal even goed, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je slecht gekozen hebt.

Het weer beïnvloedt een aantal zaken, maar vooral het aantal toeschouwers (als het slecht weer is, komen er vanzelfsprekend ook minder toeschouwers opdagen) en de prestaties van je spelers. Op de pagina 'Regio' kan je zien welk weer het vandaag is en wat de verwachtingen zijn voor het weer van morgen. Als het vandaag zonnig is, dan is de kans (in vergelijking met andere weertypes) groter dat het ook morgen mooi weer is dan dat het morgen regent. Het weer is dus niet volledig willekeurig.

Indien je dat wenst, kun je in het tussenseizoen van regio veranderen. Dit kost je echter 10 000 US$ en 3% van je supporters.

Ons beste advies

Het beste advies dat we je kunnen geven is deze handleiding eens door te nemen. Je hoeft niet meteen alles te lezen, de eerste hoofdstukken geven je al heel wat info om het spel te spelen. Nog wat advies? Als je een vraag hebt, stel die dan op het forum 'Vragen (Nederlands)', het dient ervoor en je wordt er altijd snel geholpen.

Er is echter iets dat we heel erg belangrijk vinden: om Hattrick voor iedereen leuk te maken, willen we dat iedereen zich aan een aantal eenvoudige regels houdt, die je vindt in onze Huisregels.

Spelers: vaardigheden

Elke speler heeft 8 basisvaardigheden. Daarnaast zijn er een aantal andere factoren die zijn prestaties beïnvloeden in variërende omstandigheden. Laten we eerst even de diverse vaardigheden overlopen:
Conditie: Bepaalt hoeveel van zijn capaciteiten een speler verliest tijdens de wedstrijd.
Spelmaken: De vaardigheid om controle te hebben over de bal, en het balbezit om te zetten in scoringsmogelijkheden.
Scoren: De bal wordt verondersteld in het net te belanden.
Vleugelspel: De vaardigheid om scoringskansen te benutten door op te rukken langs de zijlijn.
Keepen: Het is de bedoeling dat de bal niet tegen de eigen netten belandt.
Passen: Spelers die een beslissende pass kunnen geven, zijn heel belangrijk voor de aanval van de ploeg.
Verdedigen: De vaardigheid om aanvallen van de tegenstander af te stoppen.
Spelhervatten: Het resultaat van vrije trappen en penalty's hangt af van de spelhervattingsvaardigheid van je vrijetrappenspecialist.

Hoe goed is je speler?

In het echte voetbal zeg je dat een speler een 'degelijke vleugelspeler' is of een 'zeer goede verdediger' wanneer je hem ziet spelen. In Hattrick doen we hetzelfde om te beschrijven hoe goed spelers zijn: we gebruiken een aantal gradaties (niet alleen voor spelers). Voor spelersvaardigheden gaat de schaal van 'onbestaand' tot 'goddelijk'. Je kunt alle benamingen bekijken in Bijlage 2.

Verschillende spelers hebben andere vaardigheden nodig

Het is niet zo dat alle spelers goed moeten zijn in alle vaardigheden; conditie is echter belangrijk voor iedereen.  Soms is het voldoende dat een speler goed is in slechts één andere vaardigheid, maar je zult het meest uit een speler halen indien hij op meerdere vlakken goed is.  Welke vaardigheden (naast conditie) belangrijk zijn, hangt af van de positie van de speler:

Doelmannen:

Keepen is uiteraard alleen belangrijk voor doelmannen. Ze worden ook beter naarmate ze meer verdedigen hebben en maken gebruik van hun spelhervatten om vrije trappen en strafschoppen te stoppen.

Centrale verdedigers:

Verdedigers moeten natuurlijk heel wat verdedigen hebben. Spelmaken is ook nuttig en hun passen speelt een grote rol bij het counteren.

Vleugelverdedigers:

Verdedigen is het belangrijkst, maar het heeft ook veel nut om een dosis vleugelspel te bezitten. Ze dragen een beetje bij met hun vaardigheid in spelmaken, daarnaast helpen ze bij tegenaanvallen met hun passen.

Centrale middenvelders:

Het kunnen beschikken over goede spelmakers op het centrale middenveld is een belangrijke factor in het succes van de meeste ploegen. Deze middenvelders gebruiken ook hun passen en verdedigen op het veld en zelfs een deel van hun scoren.

Vleugelspelers:

Hebben er uiteraard baat bij om goed te zijn in vleugelspel, maar spelmaken is ook belangrijk. Ze gebruiken ook hun vaardigheid in passen en verdedigen.

Aanvallers:

Hun belangrijkste opdracht is het maken van doelpunten. Het hoeft dus niet te verwonderen dat scoren veruit hun belangrijkste vaardigheid is. Passen is echter zeker ook waardevol, net als vleugelspel en spelmaken.

Veranderingen in vaardigheden

De vaardigheden veranderen langzaam na verloop van tijd. Alle vaardigheden kunnen verbeterd worden door training zolang de speler bestaat, maar wanneer spelers ouder worden, zullen ze ook een beetje aan vaardigheid moeten inboeten. Al deze veranderingen worden uitgelegd in het hoofdstuk Training.

Spelers: andere aspecten

Leeftijd

Op de pagina van een speler wordt zijn exacte leeftijd weergegeven. Een Hattrick-jaar telt 112 dagen, waardoor een speler telkens x jaar en 0-111 dagen oud zal zijn.

Persoonlijkheid

Alle spelers hebben een bepaalde persoonlijkheid. Ze kunnen vriendelijk of irritant zijn, een leidersfiguur of een eenzaat, temperamentvol of kalm. De persoonlijkheid is momenteel niet zo belangrijk in het spel, maar het is bijvoorbeeld wel verstandig om een aanvoerder te kiezen met veel leiderschap. Meer info over het belang van persoonlijkheid vind je in het hoofdstuk 'Psychologie'.

Ervaring

Spelers die veel en belangrijke wedstrijden spelen, worden steeds ervarener. Deze ervaring maakt het betere spelers op verschillende vlakken. Ervaring kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het scoren of tegen krijgen van speciale gebeurtenissen en het helpt om verwarring te voorkomen. De ervaring van een speler wordt los van zijn spelersvaardigheden bijgehouden. Elk soort wedstrijd heeft een andere invloed op de ervaring van een speler. In totaal heeft een speler ongeveer 100 ervaringspunten nodig om te stijgen in ervaring. De punten behaald voor een volledige wedstrijd van elke type zijn samengevat in onderstaande tabel.

Type Ervaringspunten
Competitiewedstrijd 3.5
Kwalificatiewedstrijd 7
Wedstrijd hoofdbeker 7
Wedstrijd nevenbeker 1.75
Oefenwedstrijd 0.35
Internationale oefenwedstrijd 0.7
Wedstrijd Hattrick Masters 17.5
Jeugdwedstrijd 3.5
Jeugdoefenwedstrijd 0.35
(Oude) wedstrijd voor de World Cup 35
(Oude) finalewedstrijd voor de World Cup 70
(Oude) oefenwedstrijd voor de nationale ploeg 7
Wedstrijd World Cup 28
World Cup (Halve finale en finale) 56
World Cup (Barrages) 14
Continental Championships 14
Continental Championships (Kwartfinale, halve finale en finale) 21
Nations Cup 7
Nations Cup (Knock-out) 14
Oefenwedstrijd voor de nationale ploeg 3.5

Clubliefde

Spelers met veel clubliefde presteren beter op het veld. De clubliefde neemt toe naarmate een speler langer bij z'n club zit.

Clubliefde omvat twee aspecten:

Clubliefdebonus

Voor elke opeenvolgende dag dat een speler bij je club actief is, groeit zijn clubliefde. Hoe meer hij gehecht raakt aan zijn club, hoe beter hij zal spelen.

De clubliefde stijgt snel in het begin, en neemt vervolgens steeds trager toe. Het maximum wordt bereikt na drie seizoenen, maar de helft al na twaalf weken.

Maximumbonus: +1 vaardigheidsniveau op alle vaardigheden (behalve conditie)

Bijvoorbeeld: Seppe Kuppens heeft goed spelmaken en redelijk verdedigen, en zijn clubliefde is maximaal (goddelijk). In dat geval presteert hij alsof hij uitstekend spelmaken en goed verdedigen had (wat je ook zal zien aan het aantal sterren).

Wanneer de clubliefde van een speler goddelijk is, krijgt hij de volledige bonus. Jeugdspelers starten met een goddelijke clubliefde.

Denk erom dat de clubliefde van een speler verdwijnt als je hem verkoopt aan een andere club. Koop je hem later terug, dan zal je zijn clubliefde dus weer moeten opbouwen.

Moederclubbonus

Spelers die voor hun moederclub spelen, zoals je jeugdspelers, en dat al hun hele carrière lang, zetten zich op het veld extra in voor de club van hun hart.

Bonus: +0,5 vaardigheidsniveau op alle vaardigheden (behalve conditie).

Spelers die al hun hele carrière lang voor hun moederclub spelen, worden aangeduid met een hartvormig pictogram op hun spelerspagina. Denk erom dat jeugdspelers die je hebt verkocht en later teruggekocht, deze bonus niet krijgen.

Beide bonussen tegelijk

Het is perfect mogelijk dat een speler beide bonussen krijgt. Als je dus een jeugdspeler opneemt in je eerste ploeg, zij het via de talentenjacht, zij het via de jeugdacademie, zullen zijn vaardigheden (behalve conditie) een bonus krijgen van anderhalf niveau tot je hem verkoopt.

TSI (Total Skill Index of totale vaardigheidswaarde)

De TSI-waarde geeft aan hoe hoog de vaardigheden van een speler liggen. De TSI stijgt naarmate de speler getraind wordt en schommelt afhankelijk van de vorm.

Vorm

Wanneer spelers beter in vorm zijn, zullen ze ook beter presteren. Deze waarde is niet gekoppeld aan hun fysieke vaardigheden of hoe ver ze opgetraind zijn. De vorm van de spelers in Hattrick weerspiegelt aspecten die een invloed hebben op het feit of ze hun potentieel kunnen waarmaken. Denk bijvoorbeeld aan hun privésituatie op een bepaald ogenblik.

Op de pagina van een speler wordt zijn huidige vorm weergegeven. Het is deze waarde die geldt tijdens wedstrijden. Een 'uitstekende' speler die 'waardeloos' in vorm is, zal meestal slechter presteren dan een 'redelijke' speler die 'goed' in vorm is. De huidige vorm wordt negatief beïnvloed door de hoeveelheid conditietraining die je ploeg krijgt (hoe groter je percentage conditietraining, hoe groter dit effect).

Elke speler heeft ook een (verborgen) achtergrondvorm. Die wordt gebruikt om de evolutie van de vorm te bepalen. Tijdens de wekelijkse trainingsupdate evolueert de huidige vorm van je spelers in de richting van de achtergrondvorm. De huidige vorm verandert niet meteen in de achtergrondvorm. Het is een proces dat enkele weken duurt, maar hoe verder de huidige vorm van de achtergrondvorm afligt, hoe groter de verandering zal zijn.

Nadat de huidige vorm van een speler is gewijzigd tijdens de trainingsupdate, is er een kans dat ook de achtergrondvorm verandert. Die kans kun je niet beïnvloeden en is voor elke speler even groot. Wanneer de achtergrondvorm van een speler verandert, zijn er echter wel bepaalde factoren die de nieuwe achtergrondvorm beïnvloeden.

  • Of een speler die week een wedstrijd heeft gespeeld (dit is een heel belangrijke factor)
  • Je trainingsintensiteit – hoe harder je traint, hoe beter je vorm
  • Je trainer – hoe beter zijn trainersvaardigheid, hoe beter je vorm
  • Vormtrainer - een vormtrainer is gespecialiseerd in het verbeteren van de vorm van je spelers.
  • Assistent-trainers – helpen eveneens het vormpeil te verbeteren

Specialiteiten

Zowat de helft van alle spelers heeft een specialiteit die een invloed kan hebben tijdens de wedstrijd. Het salaris van een speler met specialiteit is 10% hoger dan zijn evenknie zonder. Er zijn vijf hoofdspecialiteiten: technisch, snelheid, koppen, krachtig en onvoorspelbaar. Ze hebben telkens positieve en negatieve gevolgen. Hierover kun je meer lezen in het hoofdstuk 'Speciale gebeurtenissen'. Specialiteiten kunnen ook nuttig zijn voor bepaalde tactieken. Hierover vind je meer informatie in het hoofdstuk 'Tactieken'.

Er bestaan ook twee zeldzamere specialiteiten: veerkrachtig en bezieler. Veerkrachtige spelers genezen sneller van hun blessures dan andere spelers en kunnen soms, ondanks een lichte blessure, een wedstrijd toch uitspelen. Een bezieler wil zijn medespelers zo goed mogelijk ondersteunen en inspireren. Wanneer hij daarin slaagt, zullen de ploeggenoten die dicht bij hem op het veld staan, beter presteren. Loopt het echter fout, dan kan de organisatie van de hele ploeg mank beginnen lopen.

Blessures

Soms raken spelers geblesseerd. Op zeer lichte blessures na, zullen de gekwetste spelers hiervoor enige tijd in behandeling moeten en zullen ze dan ook mogelijk enkele wedstrijden missen. Het risico op blessures neemt toe naarmate je intensiever traint of meer assistent-trainers in dienst hebt.

Oudere spelers zullen trager genezen dan jongere en je kan een dokter aanwerven om het genezingsproces te versnellen. Een dokter helpt je ook om het risico op blessures te beperken. Spelers die de veertig naderen, krijgen het echter steeds moeilijker om een blessure te boven te komen. Denk er ook om dat de inschatting van de herstelperiode in hele weken gebeurt - indien je topspits een blessure van een week heeft, betekent dit dus dat het tot een week kan duren vooraleer hij speelklaar is.

Gele en rode kaarten

Spelers kunnen kaarten krijgen en van het veld worden gestuurd tijdens wedstrijden. Dit geldt vooral voor agressieve spelers (zeker als ze niet al te eerlijk zijn of weinig ervaring hebben). Als een speler tijdens een wedstrijd 2 keer geel of meteen rood krijgt, wordt hij van het veld gestuurd en is hij geschorst voor de volgende officiële wedstrijd. Naast schorsingen door een rode kaart, kunnen spelers ook een schorsing oplopen als ze tijdens het seizoen in officiële wedstrijden (competitie, beker en kwalificatie) drie gele kaarten verzamelen. Wanneer een speler met twee gele kaarten achter zijn naam dus een derde keer geel krijgt, is hij de volgende officiële wedstrijd geschorst.

In je spelerslijst zie je hoeveel kaarten een speler al heeft. Bij een speler die er drie heeft verzameld, zie je een rode kaart, om aan te geven dat hij geschorst is. Een geschorste speler heeft zijn schorsing uitgezeten nadat je een officiële wedstrijd (zonder hem dus) hebt gespeeld. Ook op het einde van een seizoen worden alle kaarten gewist. Transfers hebben geen invloed op de kaartenlast van een speler. Noch eventueel opgelopen kaarten in oefenwedstrijden noch het spelen van oefenwedstrijden zelf heeft achteraf gevolgen voor de kaartenlast van een speler.

Opstelling: de basis

Als teammanager selecteer je de spelers en de formatie die worden gebruikt. Voor elke wedstrijd geef je je orders door via het wedstrijdformulier bij Wedstrijden. Denk erom dat je je wedstrijdorders minstens 20 minuten voor het wedstrijdbegin dient in te geven! Houd er ook rekening mee dat de klok van de scheidsrechter misschien anders loopt dan de jouwe, dus probeer het doorgeven van orders op het laatste moment te vermijden. Je kunt ook aangeven dat je een bepaalde opstelling als 'standaardopstelling' wilt gebruiken (dit raden we sterk aan). Op die manier heb je steeds een basis, en kun je eventueel aanpassingen maken indien nodig. De standaardopstelling bespaart je dus werk en vormt ook een vangnet voor als je je opstelling zou vergeten in te geven.

Starters en invallers

Voor elke wedstrijd kies je de elf spelers die aan de aftrap verschijnen, je spelhervatter, je invallers en je aanvoerder. Op het orderformulier sleep je de spelers naar de gewenste positie.

Indien er een speler geblesseerd raakt, komt de invaller voor die positie op het veld. Heb je voor een bepaalde positie geen invaller geselecteerd (of is de invaller ook geblesseerd), dan komt automatisch een van de andere invallers erin. Als je geen invallers hebt, moet je het met een mannetje minder doen. Als je invallers op zijn en je doelman blesseert zich (of je hebt geen doelman opgesteld), dan zal een veldspeler het doel verdedigen. Je kunt ook voorwaardelijke wissels doorvoeren. Meer info hierover in het hoofdstuk 'Wissels'.

Forfaits

Denk erom dat je in competitie- of bekerwedstrijden minstens met negen spelers aan de aftrap moet verschijnen.

Indien je minder dan negen spelers opstelt, maar er zijn nog wel speelgerechtigde spelers beschikbaar in je ploeg, dan zal iemand van je club tussenkomen en naar eigen goeddunken een geldige opstelling voor die wedstrijd samenstellen. Dit resulteert wel in een lager niveau van teamgeest, vorm, zelfvertrouwen en opstellingservaring voor zo'n wedstrijd dan wanneer jij zelf het elftal zou hebben samengesteld. Die effecten gelden slechts voor die ene wedstrijd en de opgestelde spelers zullen ook gewoon training ontvangen voor die wedstrijd.

Wanneer er niet genoeg speelgerechtigde spelers in jouw ploeg beschikbaar zijn, zal jouw ploeg forfait geven. Dit heeft dezelfde negatieve effecten als hierboven reeds beschreven, maar die zullen in dat geval ook nog effect hebben op toekomstige wedstrijden. Er zal bovendien geen training voortvloeien uit die wedstrijd.

Je moet minimaal negen spelers opstellen in niet-competitiewedstrijden of jeugdwedstrijden, anders zullen jongens uit de buurt de plaats innemen van je ploeg. Er zijn geen gevolgen voor de training van spelers die dezelfde week een competitiewedstrijd hebben afgewerkt (als je bij competitiewedstrijden geen negen spelers opstelt, zijn die gevolgen er wel).

Je formatie bepalen

Je kunt spelen in elke opstelling die je kunt maken in de interface. Op de pagina Training vind je de volledige lijst.

Belangrijk is ook dat wanneer er meer dan één speler in een centrale zone speelt (spits, centrale verdediger of centrale middenvelder) ze niet met hun volle capaciteit zullen bijdragen aan de teamprestatie. Het verlies is bovendien groter voor drie spelers dan voor twee. De logica hierachter is dat spelers in dezelfde zone op elkaar beginnen te rekenen en zelf niet meer het volle pond geven.

Kortom: één speler in een centrale zone gebruikt zijn capaciteiten voor de volle 100%. Twee spelers benutten hun capaciteiten wat minder en drie nog minder. Dit verlies geldt voor alle vaardigheden van de spelers in kwestie.

Het verlies in bijdrage is niet voor elke linie gelijk. Voor middenvelders is het verlies groter dan voor aanvallers en voor aanvallers groter dan voor verdedigers. Het bijdrageverlies van middenvelders is daarbij zelfs ongeveer dubbel zo groot als dat van verdedigers en dat van aanvallers ligt daar ongeveer halverwege tussenin.

Tactieken en ingesteldheid

Op het wedstrijdformulier kun je verder eventueel een tactiek kiezen voor je ploeg en de ingesteldheid waarmee de wedstrijd wordt gespeeld. De verschillende tactieken worden besproken in het hoofdstuk Wedstrijden: tactieken. Meer info over de ingesteldheid vind je in het hoofdstuk Psychologie.

Mandekking

Met mandekking, geef je één van je spelers de opdracht om een specifieke sleutelspeler van je tegenstander te volgen en zijn acties op het veld zo veel mogelijk te neutraliseren. Mandekking is echter nooit zonder risico en voorzichtigheid is dus geboden, doch met de juiste speler en een goeie timing kan het een efficiënte manier zijn om het laken wat meer naar je toe te trekken tijdens een wedstrijd.

Het principe van mandekking komt neer op het schaduwen en hinderen van één bepaalde speler van je tegenstander. Wanneer die speler effectief opgesteld is, dan begint de mandekking al na 5 minuten. Daarbij neemt de bijdrage van jouw mandekker tot de prestaties van de ploeg tegelijkertijd ook drastisch af. Wanneer het doelwit zich vlakbij de mandekker bevindt, draagt de speler 50% minder bij dan normaal. Bevindt het doelwit zich echter verder weg van de mandekker, dan is het verschil zelfs 65%. Het voordeel van mandekking zit hem echter in het feit dat de bijdrage van de geviseerde speler natuurlijk ook afneemt. Het precieze effect hangt echter af van hoe efficiënt jouw speler als mandekker is. Het komt er dus op aan om goed te kiezen in welke situaties mandekking echt loont of wanneer je deze tactiek daarentegen beter vermijdt.

Je kan een speler die reeds als opdracht 'mandekking' kreeg, geen andere opdracht geven. Door een speler als mandekker aan te duiden, doe je dus zijn eventuele oriëntatie (aanvallend, verdedigend, naar het midden, naar de vleugel) teniet.

Je kan per wedstrijd slechts één keer de opdracht 'mandekking' geven. Daarbij moet de mandekker één van je verdedigers, vleugelverdedigers of middenvelders zijn en zijn doelwit een aanvaller, vleugelspeler of middenvelder bij de tegenstander. Wanneer het doelwit echter niet op het veld komt of op een positie speelt die niet in aanmerking komt voor mandekking, wordt de opdracht teniet gedaan. Je mandekker zal desondanks 10% inboeten qua vaardigheden. Het is niet omdat deze speciale opdracht niet van bij de aanvang van een wedstrijd in voege kan treden, dat ze niet later tijdens de wedstrijd toch nog geldig kan worden, bijvoorbeeld wanneer het gekozen doelwit alsnog invalt of de opdracht krijgt op een andere, wel voor mandekking in aanmerking komende positie op het veld te spelen.

Wanneer mandekking actief is, dragen de vaardigheden van de mandekker niet meer bij tot de algemene ploegtactieken zoals pressievoetbal of counteraanval. Dat gebeurt wel wanneer de opdracht tot mandekking niet kan uitgevoerd worden, maar in dat geval wordt wel eerst de eerder beschreven 10% prestatievermindering in rekening gebracht.

Voor je mandekker is verdedigen de allerbelangrijkste vaardigheid. Die wordt immers afgewogen tegen de hoogste vaardigheid van zijn doelwit en bepaalt hoe hoog de afname van diens bijdrage zal zijn. Krachtige mandekkers krijgen nog een extra boost van 10% op hun vaardigheid in verdedigen bij de berekening van het effect van hun mandekking. Spelers zonder specialiteit krijgen eveneens een kleine boost (5%). Indien een geviseerde speler technisch is, wordt er bij het bepalen van zijn invloed op de mandekking 8% verlies gerekend op zijn hoogste vaardigheid, want hij krijgt dan minder ruimte om zijn kunstjes te tonen. Wanneer het een onvoorspelbare speler betreft, gaat het net om 8% extra boost op zijn hoogste vaardigheid, omdat dit type speler moeilijker te volgen is. Vorm, conditie, ervaring, clubliefde, of het om eigenkweek gaat of niet en gezondheid zijn belangrijk voor zowel mandekkers als hun doelwitten. Let wel, er wordt enkel rekening gehouden met al deze bonussen en verminderingen op basis van specialiteiten voor de berekening van de invloed van de mandekking en niet voor die van de ratings.

Het inboeten aan vaardigheid is bij de mandekker van toepassing op al zijn vaardigheden met uitzondering van keepen en spelhervatten. Bij het doelwit blijft daarenboven ook nog zijn verdedigingsvaardigheid onaangeroerd.

Individuele orders

Je kunt alle spelers op het veld individuele orders geven. Zo kun je bijvoorbeeld je centrale middenvelder opdragen om 'verdedigend' te spelen. Hij speelt dan nog steeds als centrale middenvelder, maar zal wat meer op verdedigen focussen dan normaal en minder op aanvallen. Er zijn vier verschillende individuele orders mogelijk. In deze tabel vind je meer informatie over wat dit betekent voor elke positie. Je kan een speler ook vragen om als mandekker een bepaalde sterspeler van je tegenstander te viseren. In het gedeelte over 'Mandekking' kom je hierover meer te weten.
Positie Tactieken Resultaat
Vleugelverdediger Aanvallend Iets meer vleugelspel, iets meer spelmaken, minder verdedigen
Verdedigend Iets meer verdedigen, minder vleugelspel, iets minder spelmaken
Naar het midden Veel meer verdedigen centraal, minder verdedigen langs de eigen flank, veel minder vleugelspel, iets meer spelmaken
Centrale verdediger Aanvallend Meer spelmaken, veel minder verdedigen
Naar de flank Veel meer verdedigen langs de eigen flank, veel minder verdedigen centraal, een zeker gedeelte vleugelspel, iets minder spelmaken
Vleugelspeler Aanvallend Meer vleugelspel, een beetje meer passen, minder verdedigen, minder spelmaken
Verdedigend Veel meer verdedigen, minder vleugelspel, minder spelmaken en een beetje minder passen
Naar het midden Wat meer spelmaken, minder Vleugelspel, wat meer verdedigen centraal, wat minder verdedigen langs de eigen flank, iets meer passen centraal, minder passen langs de flanken
Centrale middenvelder Aanvallend Meer passen, veel minder verdedigen, iets minder spelmaken, iets meer scoren
Verdedigend Meer verdedigen, minder passen, iets minder spelmaken, iets minder scoren
Naar de flank Een aanzienlijke hoeveelheid vleugelspel, iets minder spelmaken, iets meer passen en verdedigen langs de eigen flank en iets minder passen en verdedigen centraal, geen scoren
Aanvaller Verdedigend Iets meer spelmaken, meer passen (en nog meer passen langs de flanken bij technische aanvallers), veel minder scoren en iets minder vleugelspel
Naar de flank Meer vleugelspel, veel meer scoren en iets meer passen langs de eigen flank, veel minder scoren en iets minder passen centraal, iets minder scoren, vleugelspel en passen aan de flank aan de overkant, iets minder spelmaken

Wedstrijden: de basis

De juiste opstelling vinden is één van je grootste uitdagingen in Hattrick. In dit hoofdstuk en de andere hoofdstukken over wedstrijden, zullen we bekijken welke rol de vaardigheden van een speler in een wedstrijd spelen. Dit hoofdstuk gaat over de basis, de belangrijkste dingen die je moet weten.

De beginselen van een wedstrijdsimulatie

Tijdens elke helft wordt een aantal aanvallen (kansen) uitgevoerd. Het middenveld bepaalt welke ploeg de kans krijgt. De ploeg met het sterkste middenveld (die met het meest balbezit) krijgt waarschijnlijk de meeste kansen.  Wanneer een ploeg een aanvalskans toebedeeld krijgt, wordt er beslist wat voor soort kans dat wordt: over de rechtervleugel, over de linkervleugel, door het midden of uit stilstaande fase (vrije trappen en penalty's). De aanvalsrating van de corresponderende sector wordt dan gewogen tegenover de overeenkomstige verdedigingsrating van de verdedigende ploeg.

Gewone kansen

Elke wedstrijd worden er een aantal gewone kansen (hierboven uitgelegd) gecreëerd. Sommige daarvan zijn open (kunnen door beide ploegen benut worden) en sommige zijn exclusief voor één ploeg.

Welke ploeg een open kans krijgt, wordt beslist op het middenveld. Ook exclusieve kansen worden op het middenveld verworven, maar als je op die manier een exclusieve kans van je tegenstander 'afpakt', dan stop je de aanval maar krijg je de kans niet zelf (i.t.t. open kansen). Je kunt de exclusieve kansen van je tegenstander dus niet afsnoepen, en hij de jouwe ook niet.

De meeste gewone kansen worden in het wedstrijdverslag vermeld, maar aanvallen waarbij er nauwelijks kans is op een doelpunt, worden niet vernoemd.   Bovendien kun je nog meer kansen krijgen uit 'speciale gebeurtenissen' en counters. Deze kansen worden in de andere twee hoofdstukken over wedstrijden besproken.

Thuisvoordeel

De thuisploeg wordt gesteund door haar supporters. Je hebt thuis typisch iets meer meer balbezit dan op verplaatsing.  In een derby (wanneer beide ploegen uit dezelfde regio komen) krijgt de thuisploeg dit voordeel eveneens, maar ook de bezoekende ploeg krijgt ongeveer de helft ervan. Wordt de wedstrijd gespeeld op neutraal terrein, dan krijgt geen van beide ploegen het voordeel, ook al is een ploeg afkomstig uit de regio waar het stadion staat.

Psychologie en ingesteldheid van de trainer

Je teamgeest, zelfvertrouwen en ingesteldheid van de ploeg hebben een invloed op de prestaties van je ploeg. Daarover kun je alles lezen in het hoofdstuk 'Psychologie'.
De ingesteldheid van de trainer (aanvallend, verdedigend of neutraal) speelt ook een rol. Daarover lees je meer in het hoofdstuk 'De trainer'.

Teamratings verdienen al je aandacht

Nadat een wedstrijd is gespeeld, krijgt elk deel van de ploeg een rating. Deze ratings laten zien hoe goed de verschillende onderdelen van je ploeg het hebben gedaan. Het zijn deze ratings die het verschil maken in de berekening van de wedstrijd.

De wedstrijdquoteringen (op een schaal van 'onbestaand' tot 'goddelijk') omvatten verschillende subniveau's: 'heel hoog', 'hoog', 'laag' en 'heel laag'. Op die manier kun je goed inschatten hoe hoog je quotering is binnen een bepaald niveau. Een voorbeeldje: haal je op een bepaalde linie 'goed (heel hoog)', dan is dat maar ietsje minder goed dan 'uitstekend (heel laag)', en heel wat beter dan 'redelijk (heel laag)'.

Sterren

Na de wedstrijd worden je spelers beoordeeld met een aantal sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de prestatie.

Onthoud dat het aantal sterren alleen de individuele prestatie weergeeft van een speler op zijn bepaalde positie en dus enkel nuttig is om verschillende spelers op dezelfde positie te vergelijken. Sterren zijn niet de beste methode om de sterkte van een ploeg te bepalen. Om te weten te komen hoe goed je hele ploeg het heeft gedaan (en die prestatie te vergelijken met andere ploegen), kijk je beter naar de ratings van je ploeg.

Denk erom dat ploegeffecten, zoals het verlies in bijdrage indien er meer dan één speler in een centrale zone speelt, niet weergegeven worden in de sterrenbeoordeling.

Een normaal geval

Kort gezegd zorgt het middenveld voor het aantal kansen dat je ploeg zal creëren tijdens de wedstrijd. De andere delen van de ploeg beïnvloeden of die kansen ook worden omgezet in doelpunten.

De volgende tabel zal je op weg helpen bij het vormen van je ploeg. Merk op dat dit slechts een indicatie is.   Bepaalde opeenvolgende vaardigheidsniveaus geven soms slechts een beperkt verschil in prestaties, terwijl andere een veel groter verschil kunnen betekenen. Bovendien worden individuele orders en het bijdrageverlies indien meerdere spelers in dezelfde centrale zone spelen (zie vorig hoofdstuk) hier niet in beschouwing genomen.

Deel van de ploeg Factoren (belangrijkste eerst)
Middenveld Spelmaken centrale middenvelders
Spelmaken vleugelspelers
Spelmaken centrale verdedigers
Spelmaken aanvallers
Spelmaken vleugelverdedigers
Aanval linkervleugel Vleugelspel linkervleugelspeler
Vleugelspel linkervleugelverdediger
Scoren aanvallers
Passen linker centrale middenvelder
Passen linkervleugelspeler
Vleugelspel aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Verdediging linkervleugel Verdedigen linkervleugelverdediger
Keepen doelman
Verdedigen linker centrale verdediger
Verdedigen linkervleugelspeler
Verdedigen meest centrale verdediger
Verdedigen doelman
Verdedigen linker centrale middenvelder
Verdedigen meest centrale middenvelder
Aanval midden Scoren aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Scoren middenvelders
Passen vleugelspelers
Verdediging midden Verdedigen centrale verdedigers
Keepen doelman
Verdedigen centrale middenvelders
Verdedigen vleugelverdedigers
Verdedigen doelman
Verdedigen vleugelspelers
Aanval rechtervleugel Vleugelspel rechtervleugelspeler
Vleugelspel rechtervleugelverdediger
Scoren aanvallers
Passen rechter centrale middenvelder
Passen rechtervleugelspeler
Vleugelspel aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Verdediging rechtervleugel Verdedigen rechtervleugelverdediger
Keepen doelman
Verdedigen rechter centrale verdediger
Verdedigen rechtervleugelspeler
Verdedigen meest centrale verdediger
Verdedigen doelman
Verdedigen rechter centrale middenvelder
Verdedigen meest centrale middenvelder

Training

Iedere week kun je kiezen waarop je spelers moeten focussen tijdens de trainingssessies. De update van deze training gebeurt steeds in de nacht van donderdag op vrijdag. Het trainingstype dat geselecteerd is wanneer de update begint, is wat die week wordt getraind. Veranderingen in de huidige vorm en de achtergrondvorm van spelers gebeuren ook op dat moment.

Leeftijd en vaardigheidsniveau

Jonge spelers leren over het algemeen sneller bij dan hun oudere collega's, maar hoeveel een speler precies traint, hangt ook af van zijn huidig vaardigheidsniveau - hoe lager dit niveau, hoe sneller de training.  Trainen op zeer lage niveaus is vele malen sneller dan op middelhoge niveaus en trainen op zeer hoge niveaus is trager dan op middelhoge niveaus.

Naast leeftijd en vaardigheidsniveau zijn er vier factoren die een invloed hebben op de training: de trainingsintensiteit, het trainingstype, het percentage conditietraining en de trainers (hoofdcoach en assistent-trainers).

Trainingsintensiteit

Hoe intensiever je traint, hoe beter de vorm van je ploeg en hoe groter het effect van je training. Je kunt een trainingsintensiteit kiezen tussen 0 en 100.  Een neveneffect van een hoge trainingsintensiteit is dat het risico op blessures groter wordt. In de praktijk kiezen heel wat managers 100%, maar je moet zelf beslissen welke trainingsintensiteit het beste bij je past. Vraag eventueel hulp aan andere managers op het forum 'Vragen (Nederlands)'.

Je trainingsintensiteit drastisch verlagen kan een eenmalige boost in teamgeest veroorzaken. Eens je je trainingsintensiteit weer verhoogt, zal je teamgeest logischerwijs dalen. Opmerking: hiervoor moet je de nieuwe waarde ten laatste één update voor de trainingsupdate ingeven.

Trainingstype

Er zijn elf trainingstypes waaruit je kunt kiezen. Elk van deze types verbetert bepaalde vaardigheden van je spelers. De verschillende trainingstypes worden getoond in onderstaande tabel.

Trainers

Als je een goede coach hebt, zal je training meer effect hebben dan wanneer je een slechte hebt. Assistent-trainers verhogen ook het effect van training.

Conditietraining

Conditie moet elke week getraind worden, als een percentage van de totale training. De doeltreffendheid van conditietraining neemt af bij hogere percentages - het is dan ook beter om het elke week een beetje te trainen dan slechts af en toe in veel grotere hoeveelheid.  Oudere spelers hebben wekelijks meer training nodig om hun conditie op een bepaald niveau te houden. Dit heeft tot gevolg dat managers het percentage conditietraining moeten vinden dat het beste past bij hun ploeg en ambities.  Een speler die tijdens de week minstens 90 minuten in een wedstrijd voor jouw club heeft gespeeld, krijgt de volledige conditietraining. Spelers die minder dan 90 minuten spelen (zoals invallers) krijgen 75% conditietraining plus een stukje training per minuut die ze hebben gespeeld. De spelers die tijdens de week niet aan spelen toekwamen voor jouw club, maar wel gezond genoeg waren om te trainen (dus inclusief de licht geblesseerden), krijgen half zoveel conditietraining. De spelers met zwaardere blessures trainen helemaal niet.

Conditietraining heeft een negatieve invloed op de vorm van je ploeg; hoe meer conditie je traint, hoe slechter voor de vorm.  Merk op dat enkel de huidige vorm beïnvloed wordt door de conditietraining, niet de achtergrondvorm.

Basisprincipes

Hoeveel training een speler krijgt, hangt af van het aantal minuten dat hij tijdens de week voor jouw ploeg heeft gespeeld op een positie die in aanmerking komt voor training tijdens vriendschappelijke of competitiewedstrijd. Wedstrijden gespeeld voor een andere club tellen niet mee voor de training, maar wel voor de vorm van de speler. Een speler die een hele week inactief was of niet minstens één speelminuut gekregen heeft, zal eveneens helemaal niet trainen. Per week kan een speler maximaal 90 minuten training krijgen. Als hij meer dan 90 minuten speelt op een getrainde positie, zal dat hem geen extra training opleveren. Als hij minder speelt, bijvoorbeeld 50 minuten, zal hij ook minder training krijgen. In dit geval wordt dat dus 50 minuten van de 90.

Indien een speler op verschillende posities heeft gespeeld gedurende dezelfde week, dan zullen de 90 minuten die hem de grootste trainingswinst opleveren, gekozen worden tijdens de trainingsupdate. Het gedrag van individuele spelers gedurende een wedstrijd beïnvloedt jouw training daarbij niet.

Een vleugelspeler die op spelmaken wordt getraind, zal slechts gedeeltelijke training ontvangen. Hetzelfde geldt voor een vleugelverdediger die op vleugelspel getraind wordt.

Het speelt geen rol of een speler een oefenwedstrijd, bekerwedstrijd of competitiewedstrijd heeft gespeeld, het effect qua training is steeds hetzelfde. Als je echter niet voldoende spelers opstelt in een competitie- of bekerwedstrijd, wint jouw tegenstander met forfaitcijfers en krijg je geen training voor die specifieke wedstrijd. De overige training voor die week gaat echter niet noodzakelijk verloren. Als jij anderzijds wel voldoende spelers opstelt in een wedstrijd met inzet, maar je tegenstander niet, win jij met forfaitcijfers en krijgen jouw elf startspelers wel degelijk training, maar ze doen daarbij geen extra ervaring op.

Haakjes duiden op een klein effect. Dubbele haakjes duiden op een zeer klein effect.

Trainingstype Verbetert ...voor...
Spelhervatten Spelhervatten Alle spelers die een wedstrijd spelen, 25% extra voor de vrijetrapnemer en de doelman
Verdedigen Verdedigen Verdedigers ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Scoren Scoren Aanvallers ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Vleugelspel Vleugelspel Vleugelspelers (Vleugelverdedigers) ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Scoren-en-spelhervatten (Scoren) (Iedereen die een wedstrijd speelde)
(Spelhervatten) ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Passen Passen Centrale middenvelders, vleugelspelers en aanvallers ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Spelmaken Spelmaken Centrale middenvelders (Vleugelspelers) ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Keepen Keepen Doelmannen
Passen (verdedigers en middenvelders) Passen Verdedigers, centrale middenvelders en vleugelspelers ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Verdedigen (verdedigers en middenvelders) Verdedigen (Doelmannen, verdedigers, centrale middenvelders en vleugelspelers) ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Vleugelspel (vleugelspelers en aanvallers) Vleugelspel Aanvallers en vleugelspelers ((Iedereen die een wedstrijd speelde))
Individueel (enkel Jeugdacademie) Waardevolle vaardigheden voor de positie (Iedereen die een wedstrijd speelde)

Voorbeeld

De ploeg traint deze week vleugelspel. Merk op dat de dag voor jouw competitiewedstrijd kan verschillen - zondag refereert telkens aan je competitiewedstrijd tijdens het weekend, woensdag aan je eventuele midweekwedstrijd (oefen- of bekerwedstrijd).

  • Kabouter Plop deed op zondag plichtbewust wat van hem gevraagd werd en speelde toen de volle 90 minuten als vleugelspeler, maar omdat de melkherberg 's woensdag open moet, kwam hij die dag niet aan spelen toe. Hij krijgt hiervoor wel de volle 90 minuten vleugelspeltraining.
  • Kabouter Klus sloofde zich weeral uit en speelde zondag 90 minuten als vleugelspeler en woensdag nog eens 90 minuten vooraan in de spits. Ook hij krijgt de volle 90 minuten vleugelspeltraining.
  • Kabouter Smul dacht ook van twee walletjes te eten en speelde op zondag 50 minuten als vleugelspeler en op woensdag nog eens 90 minuten als vleugelverdediger, waarna hij uitgehongerd de melkherberg in dook. Hij krijgt 50 minuten volledige vleugelspeltraining, aangevuld met 40 minuten wat minder efficiënte vleugelspeltraining.
  • Kabouter Kwebbel speelde op zondag 40 minuten als vleugelspeelster en omdat Kabouter Plop dan niet kon meedoen, stond ze op woensdag ook nog eens 90 minuten vooraan in de spits. Zij krijgt hiervoor 40 minuten volledige vleugelspeltraining en 50 minuten zogenaamde 'klaverjastraining'. Zij was nadien echter absoluut niet te spreken over het slechts zeer geringe effect van die klaverjastraining.
  • Gertje speelde op zondag en op woensdag 90 minuten als rechtsback. Hij krijgt slechts 90 minuten vleugelspeltraining met klein effect.
  • Kabouter Lui bleef zowel op zondag als op woensdag op de bank zitten en werd zelfs daar zo moe van. Het hoeft niet te verwonderen dat zijn vaardigheden hierdoor alweer niet verbeterden.

Daling van vaardigheden

Wanneer een speler de 30 nadert, verliest hij elke week een beetje van zijn vaardigheden. Hoe groot deze daling is, hangt af van zijn leeftijd en zijn huidige vaardigheidsniveau. Hoe hoger dit niveau, hoe groter de daling kan zijn. Hoe ouder de speler is, hoe groter eveneens de daling.

De trainer

Je trainer is een belangrijk iemand, die verantwoordelijk is voor de training en het inspireren van je spelers.

Trainersvaardigheden

Trainersvaardigheid: een degelijke trainer kent de juiste methodes om spelers beter te maken. Hoe hoger de vaardigheid van je trainer, hoe meer effect de training zal hebben. Een trainer kan nooit beter zijn dan niveau 5 (uitstekend). Alle nieuwe clubs krijgen een trainer van niveau 3 (redelijk) om te beginnen.

Leiderschap: naast het plannen van de trainingsactiviteiten moet je trainer je spelers ook kunnen inspireren. Over het algemeen zal je teamgeest beter zijn als het leiderschap van je trainer hoger is.

Tactiek: je trainer kan aanvallend, verdedigend of neutraal ingesteld zijn. Dit heeft alleen invloed op de prestaties tijdens de wedstrijd. Een aanvallende trainer zorgt voor een sterkere aanval ten koste van de verdediging, een verdedigende trainer doet net het omgekeerde. Een verdedigende trainer verbetert je verdediging een klein beetje meer dan dat een aanvallende de aanval verbetert, maar het nadeel van beide is even groot. Een neutrale trainer is noch verdedigend, noch aanvallend ingesteld en verbetert of verzwakt dus geen enkel deel van de ploeg.

Daling van vaardigheden

Zodra je trainer langer dan een seizoen bij je club is, zal zijn leiderschap langzaam verminderen. Wanneer hij rampzalig leiderschap heeft, zal zijn trainersvaardigheid afnemen.

Veranderen van trainer

Als je niet tevreden bent met je trainer, kan je ofwel een nieuwe aannemen die van buitenaf komt, ofwel één van je spelers tot trainer promoveren. Een speler moet minstens 16 weken in je team zitten voor hij trainer kan worden. Je kan van trainer veranderen door in het menu 'Mijn club' de pagina 'Personeel' te selecteren.

Alle trainers van een bepaald vaardigheidsniveau zijn gelijk. Als je een trainer van niveau 3 (redelijk) aanneemt, zal hij altijd 'gemiddeld' niveau 3 zijn en niet 'hoog' of 'laag'. Een trainer van niveau 5 (uitstekend) is echter maar een half niveau beter dan eentje van niveau 4 (goed).

Als je een nieuwe trainer aanneemt, wordt je huidige trainer een gewone speler van je club. Je kunt hem echter niet verkopen en hij kan ook niet opnieuw trainer worden. Als je hem niet wilt houden, zul je zijn contract dus moeten verbreken.

Een externe trainer aannemen

Wanneer je een nieuwe trainer zoekt, beslis je eerst welke tactische ingesteldheid je wilt, en dan beslis je hoe goed je trainer moet zijn. Elke combinatie van leiderschap en vaardigheid heeft een vaste prijs. Hoe beter de trainer, hoe duurder hij zal zijn.

Leiderschap
Niveau slecht (3) zwak (4) matig (5) redelijk (6) goed (7)
Niveau: 1 - zwak (4)
10 000 US$ 10 000 US$ 10 000 US$ 10 000 US$ 10 000 US$
Niveau: 2 - matig (5)
10 000 US$ 22 800 US$ 41 200 US$ 65 100 US$ 94 600 US$
Niveau: 3 - redelijk (6)
79 600 US$ 182 800 US$ 329 700 US$ 521 000 US$ 757 100 US$
Niveau: 4 - goed (7)
268 700 US$ 617 100 US$ 1 112 900 US$ 1 758 500 US$ 2 555 500 US$
Niveau: 5 - uitstekend (8)
4 000 000 US$ 4 388 400 US$ 7 914 600 US$ 12 505 200 US$ 18 172 500 US$

Een speler trainer maken

Wanneer je een speler promoveert tot trainer, zal hij zijn leiderschap behouden. Zijn ervaring bepaalt hoe hoog zijn trainersvaardigheid kan zijn en hoeveel het je kost om hem tot een trainer van dat niveau op te leiden. Als je een zeer ervaren speler met hoog leiderschap hebt, kan dit dus heel voordelig zijn. De speler kan echter geen hogere trainersvaardigheid bereiken dan zijn ervaring en hij moet minstens één seizoen (16 weken) deel uitmaken van je ploeg voordat je hem kan omscholen tot trainer.

Financiën

Als manager van de club sta je in voor de financiën van je ploeg. Bij de wekelijkse financiële update betaal je de kosten en ontvang je de inkomsten. Kijk voor de exacte tijdstippen van de updates op de lokale kalender. Indien je bijvoorbeeld een speler koopt voor 10 000 US$, wordt die speler meteen toegevoegd aan je ploeg en stijgt de kostenpost 'Gekochte spelers' met 10 000 US$.

Uitgaven en inkomsten

Op de pagina 'Financiën' vind je een overzicht van je budget voor deze en de vorige week. Dit wordt bedoeld met de diverse termen op het financiële overzicht:

Inkomsten

Wedstrijdrecette: Je inkomsten uit wedstrijden. Je vindt meer info over wedstrijdinkomsten in hoofdstuk 10 (Stadion).

Sponsors: Wekelijks ontvang je een bijdrage van je sponsors. Je vindt meer info over sponsorinkomsten in het hoofdstuk 'Supporters en sponsors'.

Verkochte spelers: Als je een speler verkoopt, krijg je hier de opbrengst te zien. Zie hoofdstuk 17 (Transfers) voor meer info.

Commissie: Heb je geld ontvangen als moederclub of vorige club, dan krijg je dit hier te zien. Zie hoofdstuk 17 (Transfers) voor meer informatie.

Overige: Alle eenmalige inkomsten komen hier terecht, zoals abonnementen voor je supporters en prijzengeld.

Uitgaven

Spelersloon: Wekelijks betaal je het loon van je spelers. Elke speler kost je 250 US$, plus een bepaald bedrag op basis van zijn vaardigheden en leeftijd. Voor spelers die niet in eigen land spelen betaal je 20% extra.

Stadionkosten: De kosten voor het onderhoud/uitbaten van je stadion. Meer info hierover in hoofdstuk 10 (Stadion).

Aanpassingen stadion: Kosten voor het bijplaatsen of wegnemen van plaatsen in je stadion.

Personeel: Elk personeelslid kost je tussen 1 020 US$ en 33 840 US$ per week, afhankelijk van het gekozen vaardigheidsniveau (1 tot 5) en de lengte van het aan deze medewerker aangeboden contract (1 tot 16 weken).

Talentenjacht/jeugdacademie: De wekelijkse kosten voor je jeugdacademie of de wekelijkse investering in je talentenjacht.

Gekochte spelers: Als je een speler koopt, krijg je hier de kosten te zien. Zie hoofdstuk 17 (Transfers) voor meer info.

Overige: Hier vind je je eenmalige uitgaven, zoals de kosten voor het ontslaan van personeel of het promoveren van een speler naar je eerste ploeg.

Interesten: Als je in het rood staat, zul je interesten moeten betalen.

Werkkapitaal en reserve

De raad van bestuur legt een beperking vast op het kapitaal dat aan de manager ter beschikking gesteld wordt voor uitgaven zoals lonen, aankopen en stadionuitbreidingen. De middelen die dit werkkapitaal overstijgen, worden door de raad naar de reserve getransfereerd om zo de financiële stabiliteit van de club ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Indien nodig zal de raad van bestuur opnieuw middelen van de reserve naar het werkkapitaal overhevelen, maar dat kan enkel aan een bepaald tempo.

De financieel directeur, die je als personeelslid kan inhuren, heeft een invloed op de grootte van het werkkapitaal en op het tempo waarbij geld van de reserve terugvloeit naar het werkkapitaal.

Schulden en faillissement

Niets houdt je tegen om geld uit te geven, ook al staat je rekening reeds op nul. Ook al sta je een beetje in het rood, je kan dan toch nog wat geld uitgeven om spelers te kopen of een trainer aan te werven. Eens je echter voor 200 000 US$ in schuld staat, wordt je wel beperkt in je uitgaven. Je kan dan nog tot maximaal 500 000 US$ bij de bank in het rood komen te staan. Denk er wel aan dat wanneer je rekening onder nul staat, je hoe dan ook hoge interesten zal betalen op het verschuldigde bedrag. Als je meer dan 500 000 US$ schuld hebt bij de bank, krijg je een faillissementswaarschuwing. Als je binnen twee weken na de waarschuwing je schulden niet hebt aangezuiverd tot minder dan 500 000 US$, zal je club uit competitie gezet worden! Je ploeg gaat echter niet failliet wanneer de biedingen op spelers van je ploeg die nog te koop staan samen volstaan om in de 'veilige zone' te geraken of wanneer je genoeg geld hebt opgepot in je bestuursreserve (interesten zullen wel nog moeten betaald worden vanuit het kasgeld).

Supporters en sponsors

Je sponsors en je supporters staan in voor een groot deel van je inkomsten. Het is dan ook belangrijk om een goede relatie met hen te hebben en hen goedgehumeurd te houden. Je zult merken dat dit loont.

Supporterstemming

De leden van je supportersclub zijn belangrijk voor je financiën. Elk seizoen betalen ze voor hun abonnement (30 US$/supporter), maar nog veel belangrijker: hun stemming bepaalt voor een groot deel hoeveel mensen er naar je wedstrijden komen kijken en dus hoeveel geld je daaraan verdient.

De gemakkelijkste manier om hen blij te houden en meer supporters aan te trekken, is presteren volgens of boven hun verwachtingen. De stemming en verwachtingen van je supporters vind je terug op de pagina 'Supporters'.

Verwachtingen voor het seizoen

Aan het begin van elk seizoen laten je supporters weten wat ze van de ploeg verwachten. Dit hangt vooral af van het voorbije seizoen: wat waren de verwachtingen toen en heb je die ingelost?

Naarmate je ploeg promoveert of degradeert, zullen je supporters zich langzaam maar zeker aanpassen aan de nieuwe situatie. Als je net gepromoveerd bent, zullen ze niet veel van je verwachten. Maar als je seizoen na seizoen in dezelfde reeks blijft hangen, gaan ze net dat kleine beetje meer durven hopen.

Verwachtingen voor een wedstrijd

De verwachtingen voor het seizoen hebben op hun beurt een invloed op de verwachtingen voor iedere wedstrijd. Op de pagina 'Supporters' kun je zien wat ze van een wedstrijd verwachten. Algemeen gezien verwachten je supporters meer van je wanneer je thuis speelt.

Als het resultaat van de wedstrijd is wat de supporters ervan verwacht hadden, zullen ze je graag zien komen (en verwachtten ze een nederlaag, dan zullen ze niet zo teleurgesteld zijn). Als het nog beter gegaan is, zullen ze uiteraard nog enthousiaster zijn. Maar als het minder goed is uitgedraaid dan gehoopt, zal dit een negatieve invloed hebben op hun stemming. De eerste competitiewedstrijden van het seizoen zullen je supporters een beetje gematigder reageren op je resultaten.

In het begin van het seizoen zijn de verwachtingen voor een wedstrijd gebaseerd op wat de supporters van beide kampen verwachten voor het hele seizoen. Naarmate het seizoen vordert, zullen de plaats in de reeks en het aantal punten van beide clubs echter belangrijker worden. Voor bekerwedstrijden zijn de verwachtingen louter gebaseerd op de seizoensverwachtingen van beide clubs (rekening houdend met de klasse waarin beide clubs spelen).

Teammotivatie en kapitaal beïnvloeden de supporters

Ook de orders 'Speel het rustig' en 'Wedstrijd van het seizoen' bepalen mee hoe je supporters zullen reageren op het resultaat. Als de verwachtingen worden ingelost (of overtroffen), zal het positieve effect kleiner zijn bij 'Speel het rustig'. 'Wedstrijd van het seizoen' zal het positieve effect in dat geval dan weer vergroten.

Verloopt de wedstrijd echter niet volgens de verwachtingen, zal 'Speel het rustig' het negatieve effect vergroten. Bij 'Wedstrijd van het seizoen' wordt het negatieve effect dan kleiner.

Als je veel geld in kas hebt, zullen je supporters minder snel tevreden zijn. Ze zullen immers het gevoel krijgen dat je geld hebt om te investeren in een betere ploeg. De supporters van rijke clubs zullen harder reageren op een nederlaag en minder positief op een overwinning dan clubs met weinig geld. Hoe meer geld je hebt, hoe meer je dit zult ondervinden.

Sponsors

Sponsors worden graag gelinkt aan een club met een goed imago. Hoe meer succes je boekt en hoe groter je supportersclub, hoe beter je imago en hoe meer sponsorgeld je krijgt. Sponsors gaan echter ook in competitie met elkaar en hebben daarbij soms andere strategieën in verband met de uit te keren beloningen. Daar kan je als slimme manager uiteraard je voordeel mee doen.

In de laatste week van het seizoen (week 16) krijg je daarom van verschillende sponsors een aantal voorstellen voor het volgende seizoen.

Alle ploegen in een reeks krijgen trouwens dezelfde voorstellen, maar de beloningen zelf kunnen wel verschillen, omdat sponsors zich ook baseren op de grootte van de supportersclub en de klasse waarin gespeeld wordt. Op die manier krijgt elke ploeg een unieke cocktail met aanbiedingen waarover best toch eens goed nagedacht wordt in functie van wat haalbaar of wenselijk voor de ploeg.

Alle contracten garanderen een vast inkomen, aangevuld met verschillende variabele beloningen. Sommige daarvan zullen makkelijk te behalen zijn, andere houden wat meer risico in, maar er staat in dat geval wel een hogere beloning tegenover. Op het einde van elk seizoen vervallen de contracten opnieuw en word je uitgenodigd om een nieuwe sponsor met bijhorend contract te kiezen.

Wanneer je dat niet zelf doet, zal de raad van bestuur dit in jouw plaats doen. Aangezien de leden nogal conservatief zijn, zullen zij steevast kiezen voor het contract met het minste risico en dus ook met de laagste extra beloning.

Het stadion

Je club begint met een klein stadion, dat je gedurende je Hattrick-carrière kunt uitbreiden. Op de pagina van je stadion kun je alle details van je stadion bekijken en beheren.

Inkomsten en kosten

Je kunt kiezen uit vier verschillende soorten plaatsen, die verschillen qua opbrengst en wekelijkse onderhoudskosten.

  Opbrengst Wekelijkse kosten
Staanplaatsen 7 US$ 0.5 US$
Zitplaatsen 10 US$ 0.7 US$
Overdekte zitplaatsen 19 US$ 1 US$
Vipplaatsen 35 US$ 2.5 US$

In de wedstrijdverslagen van je thuiswedstrijden kun je zien hoeveel tickets er voor elk type zijn verkocht. De verdeling van de ticketinkomsten verschilt afhankelijk van het type wedstrijd:

Competitiewedstrijden: de thuisploeg krijgt alle inkomsten.

Bekerwedstrijden: de thuisploeg krijgt 67% van de inkomsten, de bezoekers krijgen de overige 33%. Dit geldt niet voor de laatste zes rondes, die op neutraal terrein gespeeld worden en waarbij de inkomsten fifty-fifty verdeeld worden.

Oefen- en kwalificatiewedstrijden: de inkomsten worden gelijk verdeeld.

Toeschouwers

Hoeveel volk er komt opdagen in je stadion, hangt vooral van je supporters af. De stemming van je supporters en de grootte van je supportersclub zijn hierbij het belangrijkst. Hoeveelste je staat in je reeks en het verschil in plaats met je tegenstander spelen ook een rol (voor competitiewedstrijden).

De supporters van je tegenstander (aantal en stemming) spelen eveneens een rol, want zij komen ook graag kijken. Het is ook interessant om te weten dat er meer volk komt opdagen naarmate het seizoen vordert. Algemeen gezien zal je stadion dus voller zitten op het einde van het seizoen.

Natuurlijk speelt ook het weer een rol. Er komen minder toeschouwers als het slecht weer is, maar wie toch opdaagt, zal eerder een duurder kaartje kopen voor een overdekt zitje. Als je over voldoende geschikte zitplaatsen beschikt, is het best mogelijk dat je inkomsten ongeveer gelijk blijven, ongeacht het weer.

Je stadion verbouwen

Om je stadion te verbouwen moet je een bouwfirma inhuren. Dat zal een week of langer duren, afhankelijk van de grootte van de verbouwing. Je betaalt een vaste prijs van 10 000 US$ en extra kosten per plaats die je bouwt of verwijdert. Ondertussen blijven echter alle bestaande plaatsen beschikbaar.
  Bouwkosten Sloopkosten
Staanplaatsen 45 US$ 6 US$
Zitplaatsen 75 US$ 6 US$
Overdekte zitplaatsen 90 US$ 6 US$
Vipplaatsen 300 US$ 6 US$

Het is een goed idee om je fans een mix van de verschillende soorten plaatsen aan te bieden. De meesten willen een staanplaats, dus daar moet je de meeste plaatsen van voorzien. Bepaalde supporters komen echter alleen naar een wedstrijd als ze kunnen zitten (en sommigen vragen ook nog een dak boven hun hoofd), dus van die plaatsen moet je er ook redelijk wat hebben. En dan is er natuurlijk de plaatselijke 'chichiclub' die in een hippe vipbox wil plaatsnemen. Die laatste groep is niet zo groot, maar je ziet ze toch maar beter niet over het hoofd. De opkomst voor overdekte zitplaatsen en vipplaatsen wordt niet zo hard beïnvloed door slecht weer als voor andere plaatsen.

Personeel

Je personeelsleden zijn van groot belang voor de prestaties van je team en de ontwikkeling van je club. Deze werknemers zal je op wedstrijddagen wellicht niet aantreffen in de dugout, maar ze werken gedurende de rest van de week wel onvermoeibaar samen met je spelers of vervullen andere belangrijke taken voor je ploeg. Ze ondersteunen onder andere je hoofdtrainer en daarbij is het voor jou als manager cruciaal dat je de juiste mensen op de juiste plaats in je team brengt.

Effecten en niveaus bij stafleden

De bijdrage van elk opgeleid personeelslid geeft een vaste bonus bovenop je bestaande ploegvaardigheden. Deze bonus is altijd zichtbaar. Vermits je ploegvaardigheden echter eerst en vooral al dynamisch zijn en bovendien nog beïnvloed worden door verschillende factoren, zal het uiteindelijk bereikte effect van het ingehuurde personeelslid nog steeds moeilijk nauwkeurig te voorspellen zijn. Natuurlijk kan je er wel van uitgaan dat je de naald in de juiste richting aan 't bewegen bent. Stafleden met hogere vaardigheidsniveaus leveren een grotere bonus. Deze bonussen zijn lineair - dit betekent dat elk extra niveau evenveel extra bijdraagt dan het vorige niveau extra bijdroeg. Wanneer je verschillende personeelsleden van dezelfde soort aanwerft, worden hun bonussen gecombineerd tot één grotere bonus. Zo heeft een assistent-trainer van niveau 4 dezelfde invloed als twee assistent-trainers van niveau 2. Om je te helpen, kan je steeds op je personeelspagina zien wat het huidige effect is van alle stafleden die je in dienst hebt, maar ook van de stafleden die je eventueel nog wil aanwerven. Een overzichtstabel van alle categorieën en bonussen kan je terugvinden op het einde van dit hoofdstuk.

De grootte van je personeelsbestand

Je kan in totaal tot vier stafleden in dienst hebben. Je kan daarbij niet meer dan twee assistent-trainers aanwerven. Het clubbestuur zal je echter geen toestemming geven om meer dan één personeelslid van elk van de andere categorieën te werk te stellen.

Aanwerven en ontslaan

Wanneer je een personeelslid aanwerft, moet je telkens een contractduur kiezen (het maximum is daarbij 16 weken). Hoe langer het contract, hoe goedkoper het loon per week zal zijn. Door omstandigheden kan het echter nodig zijn om een contract vroegtijdig op te zeggen, maar dan zal je het dubbele van het tot dusver uitgespaarde bedrag als verbrekingsvergoeding moeten betalen. Je mening moeten herzien kan dus een kostelijke affaire worden. Let er ook op dat een personeelslid niet kan worden ontslagen in de eerste of laatste week van zijn contract. Daarbuiten zijn er geen verdere beperkingen wat betreft veranderingen aan je personeelsbestand.

Een contract verbreken

Wanneer je een contract verbreekt, betaal je een verbrekingsvergoeding die het dubbele bedraagt van wat je tot dan toe had uitgespaard. Indien je bijvoorbeeld een personeelslid van niveau 3 een contract van 13 weken hebt aangeboden en je wil dit verbreken in de achtste week van de looptijd van dit contract, dan zal je tot dan toe 8 keer het afgesproken weekloon van 4 800 US$ betaald hebben, ofwel 38 400 US$ in totaal. Echter, met een contract van slechts 8 weken, zou je een loon van 6 000 US$ per week of dus 48 000 US$ in totaal hebben betaald. Het onterecht uitgespaarde bedrag is met andere woorden 9 600 US$ en de verbrekingsvergoeding zal je dan ook 19 200 US$ kosten.

Kosten/week

Contractduur Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5
1 week 2 115 US$ 4 230 US$ 8 460 US$ 16 920 US$ 33 840 US$
2 weken 2 055 US$ 4 110 US$ 8 220 US$ 16 440 US$ 32 880 US$
3 weken 1 890 US$ 3 780 US$ 7 560 US$ 15 120 US$ 30 240 US$
4 weken 1 770 US$ 3 540 US$ 7 080 US$ 14 160 US$ 28 320 US$
5 weken 1 710 US$ 3 420 US$ 6 840 US$ 13 680 US$ 27 360 US$
6 weken 1 650 US$ 3 300 US$ 6 600 US$ 13 200 US$ 26 400 US$
7 weken 1 575 US$ 3 150 US$ 6 300 US$ 12 600 US$ 25 200 US$
8 weken 1 500 US$ 3 000 US$ 6 000 US$ 12 000 US$ 24 000 US$
9 weken 1 440 US$ 2 880 US$ 5 760 US$ 11 520 US$ 23 040 US$
10 weken 1 380 US$ 2 760 US$ 5 520 US$ 11 040 US$ 22 080 US$
11 weken 1 320 US$ 2 640 US$ 5 280 US$ 10 560 US$ 21 120 US$
12 weken 1 260 US$ 2 520 US$ 5 040 US$ 10 080 US$ 20 160 US$
13 weken 1 200 US$ 2 400 US$ 4 800 US$ 9 600 US$ 19 200 US$
14 weken 1 140 US$ 2 280 US$ 4 560 US$ 9 120 US$ 18 240 US$
15 weken 1 080 US$ 2 160 US$ 4 320 US$ 8 640 US$ 17 280 US$
16 weken 1 020 US$ 2 040 US$ 4 080 US$ 8 160 US$ 16 320 US$

Soorten personeel

Assistent-trainer

De bonus in trainingssnelheid die je assistent-trainers je opleveren, wordt opgeteld bij je bestaande trainingsefficiëntie. Het is dus van belang om eerst te beschikken over een degelijke hoofdtrainer alvorens je overweegt om veel geld uit te geven aan assistent-trainers. Wanneer je echter reeds een voldoende vaardige coach in dienst hebt, kan het aanwerven van hoogopgeleide assistent-trainers zeker een uitstekende strategie zijn voor een team dat de nadruk legt op training.

Niveau Trainingssnelheid Risico op blessures Vorm
Niveau: 0
Geen bonus 40% Geen bonus
Niveau: 1
+3,5% +2,5% +0,05
Niveau: 2
+7% +5% +0,1
Niveau: 3
+10,5% +7,5% +0,15
Niveau: 4
+14% +10% +0,2
Niveau: 5
+17,5% +12,5% +0,25

Detailbeschrijving van de effecten

Deze bonus werkt als vermenigvuldigingsfactor bovenop de bestaande trainingsefficiëntie die als vanouds bepaald wordt door de vaardigheid van je hoofdtrainer, de door jou gekozen trainingsintensiteit en het door jou gekozen aandeel conditietraining. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van de diensten van een goed trainer en gekozen hebt voor 100% trainingsintensiteit in combinatie met een aandeel conditietraining van 10%, dan zal een 22-jarige formidabele spelmaker de volgende trainingssnelheden halen:

Zonder assistent-trainers: 8 weken tot het volgende niveau.
Met één of meerdere assistent-trainers met een totaal niveau van 5: 7 weken tot het volgende niveau.
Met assistent-trainers met een totaal niveau van 10: 6 weken tot het volgende niveau.

Je kan tot twee assistent-trainers tegelijk in dienst hebben. Wanneer je er meer dan één hebt, zal de combinatie van hun individuele skills zorgen voor één enkele totaalbonus. Dat houdt dus bijvoorbeeld in dat een assistent-trainer van niveau 4 precies hetzelfde bijdraagt als twee assistent-trainers van niveau 2.

Behalve dan hun logische invloed op de trainingssnelheid, heeft het aanwerven van extra assistent-trainers ook nog twee neveneffecten: de vorm van je spelers verbetert, maar het risico op blessures neemt toe.

Het risico op blessures wordt berekend als een gemiddeld aantal blessures per wedstrijd, dus niet per individuele speler, maar per ploeg. De beginwaarde is 0,4 blessures per wedstrijd voor jouw team. Elk hoger opleidingsniveau van je ploegdokter zal dit risico inperken met telkens 0,075. Met een ploegdokter van niveau 5 kan dit dus gereduceerd worden tot 0,025. Assistent-trainers verhogen echter de kans op blessures met 0,025 per ingehuurd vaardigheidsniveau. Dat betekent bijvoorbeeld dat een assistent-trainer van niveau 5 je initiële risico van 0,4 verhoogt tot 0,525 blessures per wedstrijd en dat je dit met behulp van een ploegdokter van niveau 5 terug kan verlagen tot 0,15. Een duo assistent-trainers met een totaal vaardigheidsniveau van 10 geeft je een risico van maar liefst 0,65 op een blessure in je wedstrijd, doch dit kan je met dezelfde ploegdokter terug reduceren tot 0,275.

Zoals reeds vermeld, is een prettig neveneffect van de assistent-trainers dat ze je achtergrondvorm van je spelers verhogen. Wanneer je twee assistent-trainers in dienst hebt met een totaal vaardigheidsniveau van 10, zal je achtergrondvorm met een waarde 0,5 toenemen. Met andere woorden, twee assistent-trainers van niveau 5 dragen samen de helft bij van wat één enkele vormtrainer van niveau 5 tot vorm zou bijdragen.

Terug naar de soorten personeelsleden

Ploegdokter

Dokters zijn verantwoordelijk voor de algemene fysieke conditie van je spelers. Dat houdt in dat ze zowel met proactieve maatregelen blessures proberen te voorkomen als zorgen voor de revalidatie van spelers die ondanks die maatregelen toch geblesseerd raakten. Een bekwame ploegdokter op je loonlijst zal het risico op blessures dus verminderen en tegelijkertijd de genezingssnelheid van gekwetste spelers doen toenemen.

Niveau Revalidatiesnelheid Risico op blessures
Niveau: 0
Geen bonus 40%
Niveau: 1
+20% -7,5%
Niveau: 2
+40% -15%
Niveau: 3
+60% -22,5%
Niveau: 4
+80% -30%
Niveau: 5
+100% -37,5%

Detailbeschrijving van de effecten

Telkens je ploeg een wedstrijd speelt, is er een zeker risico op blessures. Een bekwame ploegdokter onder je stafleden zal het basisrisico voor alle spelers van je ploeg verminderen. Een dokter van niveau 5 zal je risico op blessures verminderen van 0,4 kwetsuren per wedstrijd naar 0,025. Besef echter dat andere factoren - zoals het in dienst hebben van extra assistent-trainers - dit risico opnieuw zullen verhogen.

Wanneer een speler gekwetst raakt, kan een ploegdokter zijn revalidatie bespoedigen. De genezing van blessures wordt in Hattrick voorgesteld door middel van een geschatte tijdsduur in weken. Gedurende elke dagelijkse update zal een gekwetste speler telkens een klein beetje herstellen, eerst tot een gezondheidsniveau van 90% (waarop hij reeds opnieuw kan aantreden in een wedstrijd, maar nog steeds licht geblesseerd is) en dan verder omhoog tot uiteindelijk opnieuw een gezondheidsniveau van 100% bereikt wordt en alle wonden en littekens genezen zijn.

Deze grafiek geeft een beeld van de invloed van het in dienst nemen van een ploegdokter op de genezingssnelheid van een speler. Een voorbeeldje: wanneer een 19-jarige speler zonder dokter drie weken zou nodig hebben om volledig te genezen, zal dat met een ploegdokter van niveau 2 ongeveer twee weken duren en met de hoogopgeleide sportdokter van niveau 5 nog bij benadering anderhalve week in beslag nemen.

Een 29-jarige speler met dezelfde blessure zal zonder de goede zorgen van een ploegdokter herstellen in 6 weken. Een dokter van niveau 1 zal de revalidatieperiode met ongeveer één week doen inkrimpen en de sportdokter van niveau 5 zal het genezingsproces verder doen dalen tot net onder de drie weken.

Terug naar de soorten personeelsleden

Sportpsycholoog

Het mentale aspect van het spel is bijna even belangrijk als het fysische aspect. Door een sportpsycholoog aan te nemen, kan je pas ten volle bijdragen tot een verhoogde winnaarsmentaliteit. Dit personeelslid zal je met raad en daad bijstaan bij het op peil houden van het zelfvertrouwen van je ploeg en bovendien de teamgeest van je hele elftal helpen onderhouden.

Niveau Teamgeest Zelfvertrouwen
Niveau: 0
Geen bonus Geen bonus
Niveau: 1
+0,1 +0,2
Niveau: 2
+0,2 +0,4
Niveau: 3
+0,3 +0,6
Niveau: 4
+0,4 +0,8
Niveau: 5
+0,5 +1

Detailbeschrijving van de effecten

Je teamgeest varieert in functie van de teammotivatie die je spelers opgelegd kregen tijdens voorafgaande wedstrijden. Onmiddellijk na een wedstrijd kan de teamgeest een stijging of daling ondergaan, afhankelijk van de gegeven wedstrijdorders. Tot aan de volgende wedstrijd zal ze zich echter trachten te normaliseren, wat er op neerkomt dat een hoge teamgeest langzaam zal zakken en een lage zich langzaam zal herstellen. Een sportpsycholoog kan je helpen om dit proces te verbeteren door het streefpunt waarnaar je teamgeest zachtjes evolueert op te trekken. Een hoger streefpunt betekent immers dat een hogere teamgeest langzamer zal zakken, terwijl een lage net sneller zal stijgen. De bonus die je ontvangt is één tiende van het niveau van je actieve sportpsycholoog. Dat betekent bijvoorbeeld dat een sportpsycholoog van niveau 5 het streefpunt van je teamgeest met een half punt zal verhogen.

Het zelfvertrouwen van je team is ook gebaat bij de peptalk van je sportpsycholoog. Zelfvertrouwen is in de eerste plaats het resultaat van de behaalde resultaten van je team en het aantal doelpunten dat je spelers hebben gemaakt. Toch kan een sportpsycholoog nog een extra boost aan dit zelfvertrouwen geven. Deze bonus op je zelfvertrouwen bedraagt een volledig level wanneer je een psycholoog van niveau 5 op je loonlijst hebt staan. Met andere woorden, je krijgt een bonus van 0,2 per vaardigheidsniveau van je sportpsycholoog.

Terug naar de soorten personeelsleden

Vormtrainer

De prestatie van een speler is niet enkel afhankelijk van zijn technische vaardigheden en zijn fysieke uithouding. Spelers geraken ook in en uit vorm en er zijn veel factoren die dit individueel vormpeil beïnvloeden, niet in het minst psychologische.

De vormtrainer is gespecialiseerd in het zoveel mogelijk halen uit een speler. Hij slaagt erin je elftal wedstrijdklaar en gemotiveerd te houden. Het aanwerven van een vormtrainer geeft echter geen onmiddellijk effect op de vorm van je spelers en ook het in dienst houden van zo'n trainer is nog steeds geen garantie op een permanent hoog vormpeil - doch, voor sommige ploegen en in sommige situaties kan hij wel net het verschil maken.

Niveau Vorm
Niveau: 0
Geen bonus
Niveau: 1
+0,2
Niveau: 2
+0,4
Niveau: 3
+0,6
Niveau: 4
+0,8
Niveau: 5
+1

Detailbeschrijving van de effecten

De vorm van een speler is een maat voor hoe dicht de prestaties van een speler zich bevinden bij zijn hoogste potentieel. De zichtbare vormwaarde op de pagina van een speler stelt zijn huidige vorm voor. Het is deze waarde die gebruikt wordt bij het simuleren van de prestatie van de speler tijdens wedstrijden. De huidige vorm volgt echter altijd een bepaalde trend, waarbij de waarde waarnaartoe de huidige vorm opschuift de achtergrondvorm van een speler genoemd wordt. Door een vormtrainer in dienst te nemen, krijg je een bonus bij eventuele achtergrondvormupdates.Telkens de achtergrondvorm van een speler herberekend wordt (dit gebeurt gemiddeld om de twee weken) zal elk extra niveau van je vormtrainer je achtergrondvorm met 0,2 verhogen. Een vormtrainer van niveau 5 zal dus een volledig niveau toevoegen aan de achtergrondvorm van een speler waarvan op dat moment de achtergrondvorm geactualiseerd wordt. Uiteraard neemt dit niet weg dat achtergrondvormen nog steeds kunnen zakken, doch gemiddeld gezien zullen ze dankzij een vormtrainer hoger zijn dan normaal.

Terug naar de soorten personeelsleden

Financieel directeur

De financieel directeur vergroot de financiële speelruimte van de manager en dat is dus UITSLUITEND interessant voor eigenaars van vermogende clubs.

Ben je dus een nieuwe gebruiker, dan hoef je zelfs niet te overwegen om een financieel directeur aan te werven. Dat is gewoon nutteloos.

Normaal gezien bepaalt de raad van bestuur een uitgavenlimiet voor de manager waardoor die slechts een gedeelte van het clubvermogen beschikbaar krijgt om o.a. lonen, transferbedragen of stadionuitbreidingen mee te betalen. Het geld dat dit werkkapitaal overstijgt, wordt door de raad opzijgezet om via de op die manier opgebouwde reserve de toekomstige financiële stabiliteit van de club te waarborgen. Indien nodig zal de raad opnieuw geld overzetten van die reserve naar het werkkapitaal, maar het tempo waarmee dat gebeurt, is beperkt. Anderzijds wordt een eventueel teveel aan werkkapitaal elke week naar de reserve overgeboekt aan een tempo van 2% van het kasgeld van dat moment.

Door een financieel directeur in dienst te nemen, zal de raad van bestuur je niet alleen een hoger werkkapitaal toestaan, maar ook sneller geld terug van de reserve naar het werkkapitaal laten stromen. Zo wordt de manager in staat gesteld om agressievere investeringen te doen dan wat de raad normaal zou aanvaarden. Een financieel directeur in je rangen hebben, kan dus een must zijn voor ploegen die gedurende een aantal seizoenen hun geld hebben opgespaard om daarmee nu snel een dure gooi te doen naar het kampioenschap of de nationale beker.

Niveau Max werkkapitaal Terugboeking/week
Niveau: 0
15 000 000 US$ 50 000 US$
Niveau: 1
17 000 000 US$ 100 000 US$
Niveau: 2
19 000 000 US$ 200 000 US$
Niveau: 3
21 000 000 US$ 300 000 US$
Niveau: 4
23 000 000 US$ 400 000 US$
Niveau: 5
25 000 000 US$ 500 000 US$

Een voorbeeldje: de ploeg 'Team Tycoon' heeft 40 000 000 US$ gespaard. Zonder een financieel directeur zal het bestuur de manager slechts een werkkapitaal van 15 000 000 US$ toestaan. Als de manager daarvan 2 000 000 US$ uitgeeft, zodat er nog 13 000 000 US$ in kas zit, zal het bestuur geld uit de reserve beschikbaar maken, doch slechts aan een gestaag tempo van 50 000 US$ per week.

Wanneer 'Team Tycoon' nu een financieel directeur van niveau 3 aanwerft, zal de raad van bestuur er meer vertrouwen in hebben dat er verantwoordelijk met het beschikbare geld zal omgesprongen worden. Daarom wordt het werkkapitaal opgetrokken naar 21 000 000 US$ en zal dit aan een tempo van 300 000 US$ per week aangevuld worden. Zolang de huidige rekeningstand van de ploeg minder de 21 000 000 US$ bedraagt, zal de raad elke week automatisch 300 000 US$ overboeken van de reserve naar het werkkapitaal. Wanneer je beschikbare kasgeld echter de 21 000 000 US$ opnieuw overstijgt, bijvoorbeeld door de inkomsten uit spelersverkoop, dan zal er elke week geld teruggeboekt worden naar de reserve en dit aan een tempo van 2% van het totale kasgeld.

Terug naar de soorten personeelsleden

Tactiekentrainer

Het aanwerven van een tactiekentrainer geeft je ploeg meer flexibiliteit wat betreft strategische beslissingen of meer geavanceerde opstellingen. Het effect van een tactiekentrainer is dus vooral een kortetermijneffect, omdat het enkel de eerstvolgende wedstrijd beïnvloedt. Werf er dus pas één aan wanneer je hem werkelijk denkt nodig te hebben.

Niveau Extra wissels & individuele orders Speling op de voorkeursspeelstijl
Niveau: 0
Geen bonus Geen bonus
Niveau: 1
+1 +20pp
Niveau: 2
+2 +40pp
Niveau: 3
+3 +60pp
Niveau: 4
+4 +80pp
Niveau: 5
+5 +100pp

Detailbeschrijving van de effecten

Bovenop het normale aantal van vijf orders per wedstrijd (die je kan gebruiken voor wissels, het wijzigen van individuele spelersorders of het onderling veranderen van positie van twee spelers) krijg je één extra order per niveau van je tactiekentrainer ter beschikking. Het maximum zal dus 10 orders zijn. Een tactiekentrainer zal er echter uiteraard nog steeds niet voor kunnen zorgen dat je meer dan drie effectieve wissels per wedstrijd kan laten uitvoeren.

De speelstijl kan je laten variëren van 100% verdedigend (vergelijkbaar met de huidige verdedigend ingestelde trainer) tot 100% aanvallend (zoals de huidige aanvallend ingestelde trainer), waarbij 'neutraal' zich natuurlijk in het centrum van die schaal bevindt. Je kan de speelstijl voor elke wedstrijd ingeven via het formulier voor je wedstrijdorders, waarbij je per niveau van je tactiekentrainer beschikt over een extra stap van 20% flexibiliteit tegenover de voorkeursspeelstijl van je hoofdtrainer.

Heb je bijvoorbeeld een verdedigend ingestelde coach en een tactiekentrainer van niveau 5 dan verkrijg je hiermee een speelstijlbereik van 100% verdedigend tot neutraal. Met een neutrale coach en een tactiekentrainer van niveau 5 zal je speelstijlbereik aan twee kanten uitgebreid worden: vanaf neutraal tot 50% verdedigend en in de andere richting tot 50% aanvallend.

Je tactiekentrainer moet nog op de loonlijst staan tijdens de wedstrijd. Indien je je wedstrijdorders hebt ingegeven met een tactiekentrainer in dienst en je ontslaat die voor de wedstrijd of zijn contract is inmiddels ten einde en nog niet verlengd, dan zal de wedstrijd enkel gespeeld worden met inachtname van de voorkeursspeelstijl van je hoofdtrainer en worden je ingestelde spelersorders beperkt.

Opstelling: ervaring en verwarring

Formatie-ervaring

Je ploeg kan in om het even welke formatie spelen, maar als je een formatie gebruikt die je spelers niet goed kennen, kan er verwarring ontstaan, waardoor hun prestatie lager ligt dan normaal. Om ervaring te krijgen en verwarring te vermijden moet je een bepaalde formatie gewoon een aantal keer hebben gespeeld. Je doet ervaring op in een gekozen formatie telkens wanneer je een wedstrijd speelt (competitie-, beker- of oefenwedstrijden tellen daarbij evenveel mee, krachtmetingen, toernooi- en ladderwedstrijden en de Hattrick Masters tellen niet mee). De hoeveelheid ervaring hangt af van het aantal minuten dat je in die formatie speelt (met een maximum van 90 minuten per wedstrijd), hetzelfde principe als voor training dus. Indien je wint na een forfait van je tegenstander en je hebt zelf minstens negen spelers opgesteld, dan krijg je ook formatie-ervaring alsof je de volledige wedstrijd hebt gespeeld. Indien je zelf geen opstelling met minstens negen spelers hebt gemaakt, dan zal een ander staflid van jouw club alsnog spelers oproepen in jouw plaats, maar dit zal niet leiden tot een betere formatie-ervaring.

Ervaring opdoen op hogere niveaus wordt echter moeilijker. Als je een bepaalde formatie niet speelt, dan daalt ook je ervaring daarin geleidelijk aan. Ook als je een speler verkoopt, loop je het risico op een beperkte daling van de formatie-ervaring.

Verwarring

Wanneer je spelers onvoldoende ervaren zijn in een bepaalde formatie, is er op gelijk welk moment van een wedstrijd een risico op verwarring mogelijk, met negatieve gevolgen op hun prestaties. Zolang je formatie-ervaring uitstekend of hoger is, moet je dit echter niet vrezen. Onder dat niveau stijgt het risico op verwarring naarmate de formatie-ervaring lager is. Indien de totale ervaring van al je individuele spelers (zie hieronder) hoog is, zal dit risico niet zo groot zijn.

Bij verwarring bepaalt je formatie-ervaring ook hoe groot die verwarring zal zijn. Hoe lager de ervaring in een bepaalde formatie is, hoe groter de verwarring. Ontstaat er verwarring, dan krijg je hierover een bericht in het wedstrijdverslag met info over het huidige niveau van de organisatie van de ploeg. Een bericht waarbij de organisatie van de ploeg zakt naar 'waardeloos' betekent dat de organisatie volledig zoek is, terwijl een daling naar 'goed' slechts een heel beperkte impact heeft. Als je spelers aan de rust (of voor de verlengingen) onderhevig waren aan verwarring, zal je trainer deze situatie tijdens zijn peptalk in de kleedkamer wel enigszins kunnen verbeteren.

Individuele ervaring van een speler

Ervaring heeft een positieve invloed op de prestaties van een speler. Spelers doen ervaring op door wedstrijden te spelen. In nationale en klassebekerwedstrijden is de ervaringstoename ongeveer dubbel zo groot als in de competitie. In Challenger en Consolation bekerwedstrijden winnen jouw spelers de helft van de ervaring van een competitiewedstrijd. Een internationale oefenwedstrijd is goed voor ongeveer een vijfde van de ervaring in een competitiewedstrijd, en een oefenwedstrijd tegen een ploeg uit eigen land voor half zo veel als een internationale oefenwedstrijd. Wedstrijden met de nationale ploeg leveren het meeste ervaring op, gevolgd door wedstrijden in de Hattrick Masters.

De hoeveelheid ervaring die een speler opdoet, hangt af van zijn speelminuten, net als de hoeveelheid training. Een speler kan maximaal 90 minuten per wedstrijd ervaring opdoen.

Je aanvoerder en de totale ervaring

Voor elke wedstrijd kun je een aanvoerder aanduiden. Ervaring en leiderschap zijn de belangrijkste kwaliteiten voor je aanvoerder. Bij de berekening van de totale ploegervaring krijg je immers een bonus voor de ervaring en het leiderschap van je aanvoerder. De totale ervaring van de ploeg kan verwarring en zenuwachtigheid voorkomen, met name in belangrijke wedstrijden. Denk erom dat in dergelijke omstandigheden enkel de ploeg met de op dat moment van de wedstrijd laagste totale ervaring last kan hebben van zo'n nervositeit. Het onderling verschil in ervaring tussen beide ploegen zal bovendien bepalen hoe groot dit effect is. Ploegen zullen echter nooit last hebben van stress in competitiewedstrijden of oefenwedstrijden.

De aanvoerder moet tot de basiself van je ploeg behoren. Als je geen aanvoerder aanwijst, zullen de spelers een aanvoerder kiezen die het volgens hen goed zal doen.

Strafschopnemers

Beker- en kwalificatiewedstrijden kunnen uitmonden in strafschoppen indien er na de verlengingen nog geen winnaar is. Jij bepaalt de strafschopnemers via een apart tabblad van het wedstrijdformulier. Hou er, wanneer je je strafschopnemers kiest, rekening mee dat niets zenuwslopender is dan een strafschoppenreeks. Bij elke strafschop (niet tijdens de normale speeltijd) wordt een beroep gedaan op de ervaring van de speler. Andere vaardigheden die belangrijk zijn voor penaltynemers: scoren, spelhervatten en de technische vaardigheid van de speler. Voor de doelman telt tijdens strafschoppenreeksen enkel de keepersvaardigheid en of hij de snelle specialiteit heeft.

Wedstrijden: stilstaande fases en speciale gebeurtenissen

In dit hoofdstuk gaan we wat dieper in op de wedstrijden en hebben we het over twee belangrijke aspecten: scoren uit stilstaande fases en de voordelen van 'speciale gebeurtenissen' (en andere bijkomende wedstrijdgebeurtenissen).

Stilstaande fases

Bepaalde basisaanvallen kunnen leiden tot een stilstaande fase. Net zoals in het echt kun je op die manier nogal wat punten rapen. Er zijn twee soorten stilstaande fasen: rechtstreekse en onrechtstreekse.

Stilstaande fases (rechtstreeks)

Hieronder vallen de rechtstreekse vrije trappen en de strafschoppen. Ze leveren een doelpunt op wanneer je spelhervatter erin slaagt de doelman van de tegenstrever te verschalken. Denk erom dat je doelman ook gebruik maakt van zijn spelhervatten om te verdedigen op vrije trappen en strafschoppen, maar zelf niet je spelhervatter kan zijn.

Stilstaande fases (onrechtstreeks)

Met onrechtstreekse stilstaande fases (ongeveer 1/3 van alle stilstaande fases) bedoelen we onrechtstreekse vrije trappen. Het resultaat hangt af van je hele ploeg. Aanvallend gebruik je (in afnemende volgorde van belang) de gemiddelde scoorvaardigheid van je veldspelers, hun gemiddelde spelhervattingsvaardigheid en het spelhervatten van je spelhervatter. Om te verdedigen op onrechtstreekse vrije trappen gebruik je (in afnemende volgorde van belang) de gemiddelde verdedigingsvaardigheid van je veldspelers, hun gemiddelde spelhervattingsvaardigheid en de keep- en spelhervattingsvaardigheid van je doelman.

Speciale gebeurtenissen

Naast de normale doelkansen zijn er ook speciale gebeurtenissen mogelijk. Deze zijn het gevolg van bepaalde eigenschappen van je spelers en dan met name vooral van hun specialiteiten. Een ploeg samenstellen met een uitgebalanceerde waaier aan specialiteiten is dan ook een uitdaging op zich!

Er bestaan twee types speciale gebeurtenissen: ploeggebeurtenissen en individuele gebeurtenissen. De kans die je hebt om een speciale ploeggebeurtenis toebedeeld te krijgen, is recht evenredig met je balbezit. Wanneer je 55% balbezit hebt, heb je ook 55% kans op een speciale ploeggebeurtenis.

De individuele speciale gebeurtenissen hangen daarentegen af van de specialiteiten die zich op het veld bevinden. Om een bepaalde speciale gebeurtenis te activeren, is het echter niet voldoende om veel spelers met specialiteiten op te stellen, maar is het vooral van belang dat de juiste specialiteiten op de juiste posities op het veld staan.

Na elke speciale gebeurtenis in een wedstrijd, is de kans op het activeren van nog een volgende speciale gebeurtenis telkens wat kleiner.

Weersomstandigheden

Bepaalde specialiteiten zijn gebaat bij bepaalde weersomstandigheden. Daarbij worden de prestaties van alle spelers reeds vanaf de aftrap beïnvloed door de specifieke weersomstandigheden.

Alle vaardigheden van technische spelers nemen met 5% toe bij zonnig weer, maar ze nemen met hetzelfde percentage af in de regen.

Krachtige spelers boeken daarentegen net 5% vaardigheidswinst in de regen en ze verliezen dan weer 5% bij zomerse temperaturen.

Snelle spelers presteren zowel bij regen als bij zonneschijn 5% onder hun normale niveau.

Wanneer het weer een invloed heeft op de prestaties van de spelers, wordt dit vermeld in het wedstrijdverslag. De invloed op de individuele prestaties zal eveneens duidelijk te zien zijn aan het aantal sterren dat de spelers behalen.

Doelkansgebeurtenissen

Specialiteiten (en andere eigenschappen van een speler) kunnen je extra doelkansen opleveren. Naast wat hieronder wordt vermeld, is het ook zo dat de speler die de kans afmaakt (en dat is meestal, maar niet altijd, diegene die de kans heeft gecreëerd) wat scoren nodig heeft om uit deze kans een doelpunt te scoren.

Onvoorspelbare keepers, vleugelverdedigers en centrale verdedigers kunnen hun vaardigheid in passen gebruiken om een onverwachte lange pass te versturen. Onvoorspelbare middenvelders, vleugelspelers en aanvallers kunnen hun vaardigheid in scoren gebruiken om een bal te onderscheppen. De onvoorspelbaarheid van veldspelers zelf kan ook soms onverwachte doelkansen opleveren. Hoe lager de vaardigheid in verdedigen van een onvoorspelbare verdediger of centrale middenvelder is, hoe groter de kans dat die een domme fout maakt en de tegenstander de kans geeft om onverwachts te scoren. Bovendien is de kans ook groter dat een onvoorspelbare vleugelspeler of aanvaller met te weinig passen de bal onhandig terug speelt naar zijn eigen verdediging en in de verwarring daardoor per ongeluk een owngoal maakt.

Snelle vleugelspelers, middenvelders en spitsen kunnen met een versnelling een kans creëren. De tegenstander kan hierop verdedigen met een verdedigende speler (centrale verdediger of vleugelverdediger) die ook snel is. Je tactische vaardigheid voor counteraanvallen neemt bovendien toe voor elke snelle vleugelspeler, middenvelder of aanvaller in je elftal. Dat effect kan gereduceerd worden door de tegenstander, mits hij snelle centrale middenvelders, verdedigers, vleugelverdedigers of keeper opstelt. De tegenstander kan alleen de extra boost opheffen en dus niet het originele tactische vaardigheidsniveau verminderen.

Technische vleugelspelers, middenvelders en spitsen kunnen een kans creëren als hun verdedigende tegenstander (m.a.w. een keeper, verdediger of centrale middenvelder) een kopbalspecialist is. Merk op dat deze kopper daarbij trouwens niet direct tegenover de technische speler opgesteld hoeft te staan. Elke technische verdediger of vleugelverdediger geeft je bovendien een kleine kans op een niet-tactische counteraanval als antwoord op een gemiste normale kans van je tegenstander. Hoe hoger het passen van je verdediger, hoe groter die kans zal zijn.

Vleugelspelers met voldoende vleugelspel kunnen kansen creëren die afgemaakt moeten worden door een andere vleugelspeler of door een centrale middenvelder of spits. Als die andere speler over voldoende scoren beschikt, zal hij daarbij meer kans hebben om een doelpunt te maken. Is het een kopbalspecialist dan zal hij de gegeven assist zelfs nog makkelijker succesvol kunnen afronden.

Hoekschop: Om uit een hoekschop te scoren heeft je spelhervatter niet alleen voldoende spelhervatten nodig, je aanvalsrating in onrechtstreekse vrije trappen moet liefst ook hoog zijn in vergelijking met de verdedigingsrating in onrechtstreekse vrije trappen van je tegenstander. Er bestaan twee soorten hoekschoppen. Bij de eerste wordt er gekeken naar het aantal kopbalsterke veldspelers (je spelhervatter uiteraard uitgezonderd) en het aantal bij je tegenstander (inclusief keeper). Hoe hoger dat aantal bij jou en hoe lager dat bij je tegenstander, hoe meer kans op het binnenkoppen van de hoekschop. Wanneer je helemaal geen spelers met koppen hebt opgesteld, is je verdediging tegen dat soort hoekschoppen bijzonder zwak en zal het ook niet evident zijn om zelf te scoren uit een hoekschopfase. Bij het tweede type hoekschop hangt de kans om een doelpunt te maken af van de vaardigheid in scoren van de speler die de hoekschop aanpakt. Het is verder interessant om weten dat hoekschoppen soms kunnen leiden tot een gele kaart voor een speler van de aanvallende ploeg. Heeft die speler echter al een gele kaart op zak, dan zal hij spontaan wat minder driest spelen en op die manier aanzienlijk minder kans hebben tegen een tweede gele kaart aan te lopen dan wanneer hij tijdens zo'n hoekschopfase wel nog voluit kan gaan.

Ervaring: ervaren vleugelspelers en spitsen kunnen scoren dankzij hun ervaring. Onervaren centrale verdedigers en vleugelverdedigers kunnen hun tegenstanders een extra kans geven.

Vermoeidheid: Vermoeide centrale verdedigers kunnen fouten maken. Tenzij hun opponent ook vermoeid is, kan dit een kans opleveren voor de tegenstander.

Andere wedstrijdgebeurtenissen

Er zijn nog een paar andere gebeurtenissen die kunnen voorvallen in een wedstrijd. De kans dat je zo'n gebeurtenis krijgt, hangt niet af van de kwaliteit van je middenveld (dus de kans wordt niet groter als je middenveld beter is).

Counteraanvallen: Zelfs wanneer je niet op de counter speelt, is er een kleine kans dat de ploeg een counteraanval creëert. Deze counteraanvallen, die niet afhankelijk zijn van een tactiek, komen ook voor bij ploegen die het middenveld domineren (in tegenstelling tot tactische counteraanvallen). Kijk in het hoofdstuk over tactieken voor meer informatie over counteraanvallen.

Afstandsschoten: Ook wanneer je de tactiek Afstandsschoten niet gebruikt, is er een kleine kans dat je ploeg haar kans waagt met een afstandsschot. Lees het hoofdstuk over tactieken voor meer informatie over afstandsschoten.

Verdedigend georiënteerde krachtige centrale middenvelders zijn vooral bedreven in het vroegtijdig in de kiem smoren van aanvalsacties van de tegenstander door met hun fysieke kracht de bal te veroveren. Hiervoor rekenen zij vooral op hun vaardigheid in verdedigen en hun uithouding.

Normaal georiënteerde krachtige aanvallers kunnen met hun explosieve kracht een tweede doelkans forceren en zelf afwerken, wanneer hun ploeg net een kans gemist heeft. Hiervoor heeft dit type speler wel voldoende spelmaken en scoren nodig. De keerzijde van de medaille is dat krachtige spelers door hun fysiek spel vaker tegen een gele kaart aanlopen. Wanneer ze echter al een kaart op zak hebben, zijn ze slim genoeg om minder roekeloos te spelen en zo te vermijden dat ze een tweede gele kaart krijgen.

Je ploegratings zullen lijden onder het effect van overbevolking wanneer je twee of drie spelers met dezelfde specifieke combinatie van specialiteit en positie hebt opgesteld. Dit geldt uitsluitend voor volgende combinaties: technische verdedigende aanvallers, krachtige normale aanvallers en krachtige verdedigende middenvelders. Indien je twee spelers van datzelfde type opstelt, zal elk daarvan 4% minder bijdragen aan je ratings. Wanneer het om drie spelers gaat, dan bedraagt het verlies zelfs 7,5% voor elk van hen.

Wedstrijden: tactieken

In elke wedstrijd kun je je ploeg de opdracht geven een bepaalde tactiek te gebruiken. Hier zijn telkens voor- en nadelen aan verbonden, dus kies verstandig! Je hebt de keuze uit zes tactieken (en je kunt ook 'normaal' spelen, dus zonder specifieke tactiek). Geef je niets in, dan speel je 'normaal'.

Je tactische vaardigheid

Hoe goed je een bepaalde tactiek beheerst, hangt af van je tactische vaardigheid voor die specifieke tactiek. Deze vaardigheid wordt berekend op basis van de vaardigheden van de spelers, plus een ervaringsbonus voor elke betrokken speler.

De doeltreffendheid van je tactiek hangt ook af van de kwaliteit van je spelers op het veld. Naarmate de opgestelde spelers gemiddeld beter zijn, moet je tactische vaardigheid namelijk hoger zijn om nog even doeltreffend te zijn. In de praktijk betekent dit dus dat je een betere tactische vaardigheid nodig hebt wanneer jij en je tegenstander sterke spelers op het veld hebben staan.

Pressievoetbal

Pressievoetbal betekent dat je spelers proberen de tegenstander onder druk te zetten en het belangrijker vinden te voorkomen dat de tegenstander een aanval kan opzetten dan zelf iets op te bouwen. Pressie kan een goede keuze zijn wanneer je de mindere ploeg denkt te zijn en het aantal doelpunten wilt beperken.

Voordeel: Je kunt het aantal potentiële kansen (voor beide ploegen) beperken tijdens de wedstrijd.

Nadeel: Je spelers zitten dicht op de man en verbruiken hun conditie daardoor sneller dan normaal.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale verdedigende vaardigheid en de totale conditie van al je spelers. Als een speler 'krachtig' is, dan telt zijn verdedigen dubbel mee. Hoe vermoeider je spelers raken, hoe minder ze de tegenstander onder druk kunnen zetten.

Zodra een potentiële kans teniet wordt gedaan door een ploeg die pressie speelt, wordt dit weergegeven in het wedstrijdverslag. Je krijgt echter niet te zien welke ploeg voordeel zou gehaald hebben uit die kans. Als beide ploegen pressievoetbal spelen, wordt het effect gemiddeld verdubbeld. Verder is de kans groot dat een ploeg die pressie speelt een grote kans heeft om afstandsschot te voorkomen van een ploeg die net focust op afstandsschoten.

Counteraanval

Op de counter spelen betekent dat je de bal bewust aan de tegenstander laat en snel probeert uit te breken wanneer een van hun aanvallen op niets uitdraait. Counteren kan een goed idee zijn als je over een heel goede verdediging en aanval beschikt (en een zwak middenveld), zeker als je tegenstander aanvallend niet veel voorstelt.

Voordeel: De tactiek kan je extra aanvalsmogelijkheden opleveren (je krijgt de kans om te counteren wanneer je verdediging een aanval van de tegenstander weet op te vangen).

Nadeel: Je middenveld wordt 7% minder sterk.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale som van de verdedigings- en passingvaardigheid van je verdedigers. Passen is hierbij dubbel zo belangrijk als verdedigen.

Alleen de ploeg die het middenveld niet domineert wanneer er een aanval mislukt, kan profiteren van de voordelen van deze tactiek (en je moet onderliggen op het middenveld voor de tactische aftrek van 7% wordt toegepast). Als je het middenveld in handen hebt, zal je alleen de nadelen van deze tactiek ondervinden. Alle counteraanvallen worden vermeld in het wedstrijdverslag. Telkens jouw ploeg een counteraanval opzet, wordt de kans om een volgende counter te kunnen opzetten kleiner.

Centrumaanval

Bij de tactiek 'Centrumaanval' zal je ploeg proberen om vooral aan te vallen door het midden, en minder via de flanken. Aanvallen over de flank kunnen dus worden ingeruild voor centrale aanvallen. Telkens dat gebeurt, wordt de kans kleiner dat het nogmaals gebeurt.

Voordeel: Ongeveer 15 tot 30% van je aanvallen over een flank zullen worden omgezet naar een aanval door het centrum.

Nadeel: Je flankverdediging heeft hieronder te lijden (aan beide kanten).

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale passingvaardigheid van al je veldspelers.

In het wedstrijdverslag kun je lezen wanneer een kans op de flank omgezet wordt naar een kans door het midden.

Flankaanval

Dit werkt net als 'Centrumaanval', maar dan andersom: centrale aanvallen worden ingeruild voor flankaanvallen. Aangezien er normaal gesproken minder aanvallen door het centrum gaan dan over de flanken, zet je er procentueel gezien een beetje meer om. Eveneens geldt hier dat telkens een aanval wordt omgezet, de kans kleiner wordt dat het nogmaals gebeurt.

Voordeel: Ongeveer 20 tot 40% van je aanvallen door het centrum zullen worden omgezet naar een aanval over een flank.

Nadeel: Je centrale verdediging heeft hieronder te lijden.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale passingvaardigheid van al je veldspelers.

Telkens als een aanval door het midden wordt omgezet naar een aanval over de flank, wordt dit vermeld in het wedstrijdverslag.

Creatief spel

Bij 'Creatief spel' zullen alle spelers meer gebruik proberen te maken van hun specialiteiten en andere specifieke kenmerken.

Voordeel: Hiermee neemt het maximum aantal speciale gebeurtenissen dat tijdens een wedstrijd kan voorvallen toe en dat voor beide ploegen. Je eigen ploeg zal echter net iets meer kans hebben om er toegewezen te krijgen, doch dat geldt zowel voor de positieve als voor de negatieve gebeurtenissen.

Nadeel: Je spelers besteden minder aandacht aan verdedigen.

Relevante vaardigheden: 'Creatief spel' rendeert vooral wanneer jouw veldspelers over voldoende passenvaardigheid beschikken en in mindere mate ook voldoende ervaring hebben. De bijdrage van onvoorspelbare spelers tot deze tactiek is daarbij zelfs dubbel zo groot. Om deze tactiek optimaal te benutten, beschik je in elk geval best over een ploeg met de juiste specialiteiten en de ideale combinatie aan vaardigheden.

Afstandsschoten

Met deze tactiek krijgen je spelers de opdracht om het eerder van ver te proberen dan om echt een aanval op te bouwen. Aanvallen door het midden en op de flank worden met andere woorden ingeruild voor afstandsschoten. Bij een afstandsschot probeert de speler dan de doelman te verschalken. Deze tactiek kan interessant zijn als je moeilijk scoort door het midden en op de flank en over spelers beschikt met een goed schot in de voeten.

Voordeel: De tactiek 'Afstandsschoten' zet tot ongeveer 30% van de aanvallen door het midden en op de flank om.

Nadeel: Je centrale aanval, je flankaanval en je middenveld zullen een beetje lager liggen.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: Het scoren en spelhervatten van je veldspelers. Scoren is drie keer zo belangrijk als spelhervatten.

Wanneer een aanval omgezet wordt in een afstandsschot, kan dat schot worden afgeblokt als de verdedigende ploeg pressievoetbal speelt. Wordt het schot niet afgeblokt, dan waagt de veldspeler (middenvelders en vleugelspelers maken dubbel zoveel kans) zijn kans. De kwaliteit van het schot hangt af van het scoren en spelhervatten van de speler in kwestie. De doelman probeert de bal vervolgens tegen te houden met zijn keepen en spelhervatten. Zowel de schietende speler als de doelman moeten over wat van beide vaardigheden beschikken, en het is beter om over een beetje van beide vaardigheden te beschikken dan over veel van één vaardigheid.

Alle afstandsschoten worden vermeld in het wedstrijdrapport, ook pogingen die worden afgeblokt.

Wissels

Zoals vermeld in het hoofdstuk over de opstelling, neemt bij een blessure een bankzitter automatisch de plaats in van de speler die het veld verlaat. Je kunt echter ook voorwaardelijke wissels plannen.

Voorwaardelijke wissels

Het is mogelijk om vooraf wissels te plannen voor een wedstrijd en zo een geniale tactische zet te doen of een vermoeide speler te vervangen door een frisse invaller. Je kunt bijvoorbeeld een spits vervangen door een extra verdediger om je voorsprong te verdedigen of net het omgekeerde doen als je achter staat. Het is ook mogelijk om de individuele orders van een speler te wijzigen.

Een voorwaardelijke wissel toevoegen

Als je een wissel wilt toevoegen open je het tabblad 'Wissels & individuele orders' bij je wedstrijdorders. Kies welke speler het veld moet verlaten en wie zijn vervanger is. Vervolgens bepaal je de voorwaarden voor de wissel. Je kunt kiezen om een wissel door te voeren op een bepaald moment en/of op basis van de score (klik op 'Geavanceerd'). Onder Geavanceerd kun je ook wisselen wanneer een speler (van jou of van de tegenstander) rood heeft gekregen en de positie van de speler wijzigen.

Individuele order wijzigen

Op dezelfde pagina kun je een speler ook een andere individuele order geven. Het systeem lijkt op dat van de wissels: je kiest de speler in kwestie en bepaalt vervolgens onder welke voorwaarden zijn individuele order verandert.

Je kunt vijf spelersorders toevoegen.

Je kunt maximaal vijf spelersorders toevoegen (wissels en wijzigingen van individuele orders). Denk er ook om dat de scheidsrechter niet meer dan drie wissels zal toelaten!

Je spelersorders vinden plaats zodra aan de voorwaarden is voldaan.

Zodra aan alle voorwaarden is voldaan, worden je spelersorders uitgevoerd. Wordt er niet aan de voorwaarden voldaan, dan worden ze ook niet uitgevoerd. Als je een wissel plant in de 65e minuut bij gelijk welke stand, vindt die wissel plaats in de 65e minuut. Als je echter een wissel plant in de 70e minuut wanneer je voor staat, vindt die wissel plaats vanaf minuut 70 zodra je voor staat. Als je dus pas op voorsprong komt in minuut 80, zal je wissel dan pas plaatsvinden.

Stel, je hebt twee orders ingevoerd voor minuut 70: één voor als je voor staat en één voor als je voor staat met meer dan één doelpunt. Wanneer je dan in de 70e minuut bijvoorbeeld met 3-0 voor staat, dan worden beide orders uitgevoerd.

Let wel: wanneer je twee orders hebt ingevoerd met dezelfde voorwaarden (bijvoorbeeld zelfde minuut + resultaat), dan worden deze NIET op exact hetzelfde moment uitgevoerd, maar in de volgorde waarin ze gecreëerd zijn.

Na de wedstrijd krijg je een lijst met al je spelersorders (niet die van je tegenstander) via een link op de pagina met het aantal behaalde sterren, evenals info over wanneer ze uitgevoerd werden of waarom ze niet werden uitgevoerd.

Het is niet mogelijk om te reageren op blessures.

Je kunt geen voorwaarde instellen voor een blessure. Raakt een van je spelers geblesseerd, dan gebeurt de wissel automatisch. Een blessure kan dus je plannen danig in de war sturen, net zoals in het echte voetbal.

Psychologie

Een voetbalploeg runnen gaat om meer dan training en tactiek, ook psychologie speelt een rol. Als je ploeg wil winnen, dan moet de wil er wel zijn, ze moeten in zichzelf geloven. De teampsychologie beïnvloedt je wedstrijdresultaten en omgekeerd beïnvloeden de wedstrijdresultaten ook je teampsychologie.

Teamgeest

De sfeer bij de club is van groot belang. De teamgeest van je ploeg beïnvloedt de prestatie van je middenvelders en dus je balbezit: hoe hoger je teamgeest, hoe hoger je middenveldprestatie. Je teamgeest wordt door verschillende zaken beïnvloed, maar vooral door het leiderschap van je trainer, de teammotivatie die je voor je wedstrijd hebt ingesteld, transfers en je eventuele sportpsycholoog.

Zelfvertrouwen

Je spelers moeten in zichzelf geloven om een goede prestatie neer te zetten. Een ploeg met een laag zelfvertrouwen zal problemen hebben om kansen af te maken. Een hoog zelfvertrouwen is meestal goed, maar wanneer het te hoog oploopt, is het mogelijk dat je spelers bepaalde mindere tegenstanders gaan onderschatten (zie verder voor meer info). Je zelfvertrouwen beïnvloedt je aanval en hangt vooral af van de resultaten in vorige wedstrijden, doch ook een eventuele sportpsycholoog en het leiderschap van je trainer zijn factoren die het zelfvertrouwen opkrikken.

Ingesteldheid van de ploeg

Voor elke officiële wedstrijd kan je aangeven hoe belangrijk een wedstrijd is. De ingesteldheid van je ploeg beïnvloedt je balbezit. Er zijn drie mogelijkheden:

Wedstrijd van het seizoen: Je spelers zullen er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen. Meteen na de wedstrijd zal je teamgeest echter dalen, waardoor je spelers het de volgende wedstrijden minder goed zullen doen.

Normaal: Je spelers presteren zoals anders.

Speel het rustig: Je spelers krijgen de opdracht het rustig aan te doen omdat er later belangrijkere wedstrijden zijn. Meteen na de wedstrijd zal de teamgeest stijgen, waardoor je spelers het de volgende wedstrijden beter zullen doen.

De persoonlijkheid van je spelers

Alle spelers hebben een bepaalde persoonlijkheid. Oneerlijke en agressieve spelers zullen vaker kaarten oplopen en van het veld worden gestuurd. Leiderschap is belangrijk voor de aanvoerder en je trainer.

Psychologische wedstrijdgebeurtenissen

De manier waarop een wedstrijd verloopt, kan invloed hebben op het gedrag van de spelers en dat ongeacht de instructies van je trainer. Dergelijke psychologische gebeurtenissen kunnen een belangrijke impact hebben op een specifieke wedstrijd, maar op zich hebben ze geen directe invloed op de teamgeest of het zelfvertrouwen van toekomstige wedstrijden. Een ploeg die twee doelpunten voorstaat in een wedstrijd zal zich automatisch wat minder focussen op de aanval en wat meer op verdediging. Dit effect zal nog versterkt worden naarmate de voorsprong nadien verder wordt uitgebreid: de aanvalsratings zullen met 9% dalen per doelpunt verschil en de verdedigingsratings zullen tegelijk telkens met 7,5% toenemen. Wordt het doelpuntenverschil weer kleiner, dan zullen ook deze effecten opnieuw omgekeerd worden. De bovengrens voor het doelpuntenverschil werd op 8 gezet. Daarboven zal er dan ook geen verandering meer gebeuren aan de ploegratings.

In een aantal situaties zullen ploegen echter kunnen weerstaan aan deze psychologische effecten. Wanneer je ploeg de instructie "Wedstrijd van het seizoen" kreeg, zal ze zich nooit terugtrekken, zelfs niet wanneer ze al een ruime voorsprong bij elkaar gespeeld heeft. Hetzelfde geldt voor ploegen die in de finale spelen van een van de nationale bekers of de Hattrick Masters en in de laatste competitieronde van een seizoen. Voor nationale ploegen is er geen terugtrekking meer vanaf de halve finale in de World Cup en vanaf de kwartfinales in de Nations Cup en de Continental Cups.

Bovendien zal een ploeg die ongewoon slecht presteerde in de eerste helft van een wedstrijd, tijdens de pauze een uitbrander krijgen van de trainer, waardoor ze zichzelf zullen proberen te herpakken na de rust.

Onderschatting

Als je het opneemt tegen een lager geklasseerde ploeg en je zelfvertrouwen minstens 'sterk' is, is het mogelijk dat je je tegenstander onderschat en minder goed speelt dan normaal. Het risico hangt af van het verschil in punten en plaatsen, je zelfvertrouwen en de instelling waarmee je aan de wedstrijd begint. Hoe groter het verschil, hoe groter het risico. Speel je echter 'wedstrijd van het seizoen', dan is er geen kans op onderschatting.

Als je je tegenstander onderschat, hangt de mate van onderschatting af van het puntenverschil, je zelfvertrouwen, je ploeginstelling en de locatie (minder onderschatting als je uit speelt). Afhankelijk van de tussenstand bij de rust kan de onderschatting ongedaan gemaakt worden: volledig als je achter staat, voor 2/3 bij een gelijke stand en voor 1/3 als je slechts 1 doelpunt voor staat.

Onderschatting kan enkel voorkomen in gewone competitiewedstrijden en dit pas vanaf de vierde speeldag van het seizoen.

Transfers

Op de transfermarkt kun je nieuwe spelers kopen en spelers verkopen die je niet meer nodig hebt. Je kern kan maximaal uit 50 spelers bestaan. Op de pagina 'Lopende transfers' (Teampagina>Transfers) vind je een overzicht van de spelers die je momenteel verkoopt en de spelers op wie je momenteel het hoogste bod hebt. Je vindt er ook de ex-spelers voor wie je geld opstrijkt door een transfer.

Spelers verkopen

Om een speler te verkopen moet je een startprijs bepalen en hem op de transferlijst plaatsen. Dit kan op de persoonlijke pagina van de speler. Om een idee te krijgen van zijn waarde, kun je de transfervergelijking gebruiken. Een realistische prijs vragen is steeds een goed idee. Hij staat dan drie dagen op de transferlijst, voordat hij naar de club gaat die het hoogste bod heeft gedaan (als er iemand op biedt, uiteraard). Een speler moet echter minstens een keer voor je club hebben gespeeld voor je hem kunt verkopen en je kunt een speler maar zoveel keer te koop zetten als hij wedstrijden heeft gespeeld voor je club. Deze beperking geldt niet voor spelers uit je jeugdacademie of talentenjacht, of voor spelers die al bij de club waren toen je begon als manager. Een verkochte speler verlaat de club wanneer de transferdeadline is verstreken, tenzij een van de bij de transfer betrokken clubs op dat moment een wedstrijd speelt. In dat geval maakt hij de overstap zodra deze wedstrijd is afgelopen. Is niemand geïnteresseerd, dan blijft hij bij jouw club. Wanneer je per ongeluk een speler te koop hebt gezet, kan je dit nog ongedaan maken tot 10 minuten nadat je deze op de transferlijst hebt geplaatst en mits er nog niemand op de speler heeft geboden. De transferkosten ben je wel kwijt. Als je de speler toch wilt houden en te laat was om de transfer terug te draaien, zal je zelf het hoogste bod moeten uitbrengen om je eigen speler terug te kopen.

Spelers kopen

Spelers kopen doe je op de transfermarkt, die je opent via het prijskaartpictogram bovenaan rechts of via het tabblad Wereld en het menu Transferlijst. Je zoekt naar het type speler dat je wenst en klikt op de naam van een speler die je interesseert. Je moet steeds minstens 1 000 US$ of 2% meer bieden dan het vorige bod (afhankelijk van welk van de twee het meest is). Is er nog geen bod uitgebracht, dan bied je minimum 1 000 US$ of de vraagprijs als die hoger is dan 1 000 US$. Onthoud dat de som van al je biedingen plus het loon van de spelers in kwestie (een speler ontvangt zijn eerste loon meteen na aankoop) je niet meer dan 200 000 US$ in de schulden mag brengen.

Je kunt bieden tot op de deadline, maar bied je tijdens de laatste drie minuten, dan komen er na jouw bod weer drie minuten bij.

Een goed hulpmiddel om spelers te kopen is de informatie over hun vaardigheden, persoonlijkheid enz. Je kunt ook gebruikmaken van de 'Transfervergelijking' om te zien voor hoeveel gelijkaardige spelers onlangs werden verkocht.

Automatisch bieden

Automatisch bieden werkt exact hetzelfde als normaal bieden. Als je een maximumbod invoert, zal het systeem automatisch voor je bieden. Het huidige bod zal altijd met 2% verhoogd worden, met een minimum van 1 000 US$.

Je kan jouw maximumbod te allen tijde verhogen of verlagen, maar uiteraard kun je een reeds uitgebracht bod niet terugtrekken. Alleen jij kunt je maximumbod zien. Andere gebruikers zien alleen het huidige bod.

Je kunt maar één actief maximumbod tegelijk hebben. Als jouw maximumbod bereikt is, telt het niet meer mee en kun je weer een ander maximumbod instellen.

Voor sommige speciale gevallen (bijvoorbeeld wanneer twee clubs hetzelfde maximumbod invoeren, of wanneer twee automatische bieders het tegen elkaar opnemen) is wat slimme logica ingebouwd. Hier zijn een paar voorbeeldjes om deze logica uit te leggen.

Transferkosten en geld voor de makelaar, de moederclub en de vorige club

Een speler te koop zetten kost je steeds 1 000 US$. Na elke voltooide deal zullen de makelaar, de moederclub en de laatste eigenaar elk hun deel van het transferbedrag opeisen. Op de pagina van de speler kun je steeds zien hoeveel je overhoudt. De verdeling is als volgt:

Het bedrag voor de makelaar hangt af van hoe lang de speler bij je club zit.

De moederclub krijgt 2% van de verkoopprijs telkens als de speler wordt verkocht. Wanneer je een eigen jeugdspeler voor de eerste keer verkoopt, betaal en ontvang je geen moederclubgeld.

Er gaat altijd 3% van de verkoopprijs naar een fonds waaruit de vorige club wordt betaald. Hoeveel de vorige club hier daadwerkelijk van krijgt, hangt af van het aantal wedstrijden dat de speler in kwestie voor die club heeft gespeeld.

Meer informatie hierover vind je in deze tabellen.

Wanneer je een jeugdspeler verkoopt, word je niet gezien als de vorige club. Wordt die jeugdspeler vervolgens echter doorverkocht, dan ben je wel de vorige club en ontvang je een bedrag, tenminste als de speler voor je eerste ploeg heeft gespeeld.

Overboeking transferopbrengsten naar reserve

Het bestuur kan beslissen om bij de verkoop van bepaalde spelers een deel van de opbrengsten naar de bestuursreserve over te hevelen, zodat deze middelen pas op een later tijdstip door de club kunnen worden gebruikt.

Dit zal enkel gebeuren voor zeer specifieke spelers. De meeste managers zullen hier normaal gezien weinig of nooit last van hebben.

Het bestuur zal je tijdens het op de transferlijst plaatsen van de speler reeds op de hoogte brengen hiervan en het percentage van de inkomsten dat naar de bestuursreserve gaat op voorhand meedelen.

Het bestuur kan dit doen wanneer het van oordeel is dat een speler omwille van speculatieve redenen wordt verhandeld en dus als het ware werd gebruikt als een manier om waarde op te slaan. Deze spelers dienen niet vervangen te worden voor competitieve redenen en daarom zijn de inkomsten ervan ook niet onmiddellijk opnieuw nodig voor de club. (Historisch gezien worden deze spelers goudstaafspelers genoemd door de gemeenschap, omwille van hun waardebehoud op lange termijn).

Op dit moment focust het bestuur zich enkel op doelmannen (met minstens goed keepen) en profielen die als toekomstige coach (minstens goed leiderschap in combinatie met minstens matig ervaring) in aanmerking komen.

Het percentage van de opbrengsten dat door het bestuur naar de reserve zal worden overgeboekt, is afhankelijk van het aantal recente wedstrijden dat deze speler nog voor jouw ploeg heeft gespeeld.

De algemene regel zal zijn dat de inkomsten uit de verkoop van spelers die nog regelmatig aan de aftrap mochten verschijnen, als kasgeld beschikbaar zullen blijven en niet naar de reserve zullen getransfereerd worden. Om als een regelmatige speler te worden beschouwd, wordt er verwachten dat een speler minstens 60 minuten per week actief zal zijn op het veld.

Indien een speler gekwetst is, zal dit echter geen invloed hebben, maar wanneer fitte spelers niet opgesteld worden, zal er wel meer geld worden toegewezen aan de bestuursreserve.

Een voorbeeld: Een speler die beantwoordt aan de goudstaafcriteria mag gedurende een volledig seizoen aan alle officiële reekswedstrijden deelnemen. Wanneer de manager beslist om de speler te verkopen, zal het bestuur zich niet moeien met deze verkoop en zullen alle opbrengsten (met aftrek van de makelaarskosten) ter beschikking blijven als kasgeld. Gaat de verkoop echter niet door en wordt er vervolgens besloten om de speler voortaan op de bank te houden, dan zal na twee weken 12% van de inkomsten bij verkoop in aanmerking komen voor overboeking naar de bestuursreserve. Na vier weken wordt dit zelfs 24%. Beslist de manager vervolgens om de speler toch opnieuw regelmatig in te schakelen in beker- of reekswedstrijden, dan zal deze na zes weken opnieuw verkocht kunnen worden zonder enige afroming van de inkomsten richting reserve.

Je kan als vuistregel stellen dat twee weken inactiviteit kunnen gecompenseerd worden door de betrokken speler opnieuw drie weken te laten spelen in beker- of reekswedstrijden. Speelt de speler enkel in oefenwedstrijden, dan zal dit echter dubbel zo lang duren. Het geld uit de verkoop van spelers die in jouw ploeg begonnen zijn, zal ongeacht hun vaardigheden of status nooit naar de bestuursreserve worden overgeboekt. Dit geldt eveneens voor spelers die pas in de voorbije twee weken bij de club werden gevoegd, maar nog niet de tijd hebben gekregen om effectief te starten.

Invloed van transfers op de teamgeest

Wanneer je een speler koopt of verkoopt, bestaat de kans dat je teamgeest daalt. Dit risico is groter wanneer je een speler met een goed karakter verkoopt of een speler met een slecht karakter aankoopt. Als je een jeugdspeler binnen de 6 dagen na zijn promotie verkoopt, loop je geen risico op een teamgeestdaling.

Onbeschikbare servers

Wanneer de servers niet beschikbaar zijn, kunnen de transferdeadlines worden verlengd (dit gebeurt zo eerlijk mogelijk). Denk er ook om dat je nooit 100% zeker bent dat de servers beschikbaar zijn. Een transfer wordt pas als beëindigd beschouwd wanneer de speler bij zijn nieuwe club is aangekomen. Tot die tijd is de transfer in het geval van eventuele onderbrekingen echter nog steeds blootgesteld aan mogelijke verlengingen van de deadline.

Wachten tot het laatste nippertje om een bod uit te brengen houdt dan ook risico's in. We raden je ook aan om je spelers voor een realistische prijs te koop te zetten, zodat ze niet voor een appel en een ei worden verkocht in geval de servers plots niet beschikbaar zijn.

Fair play op de transfermarkt

Goede spelers en geld zijn cruciaal binnen Hattrick. Daarom is het belangrijk dat de clubs niet profiteren van abnormale activiteiten op de transfermarkt. Het is dan ook verboden om spelers te kopen voor overdreven prijzen. Hetzelfde geldt voor alle activiteiten die bedoeld zijn om een club financieel voordeel te bieden. Enkel spelerkenmerken zoals vaardigheden, leeftijd, zeldzaamheid en NT/U21-potentieel, die een invloed hebben op het spel, spelen een rol bij het bepalen van de marktwaarde.

De GameMasters hebben de bevoegdheid om abnormale transferprijzen te annuleren of aan te passen en gebruikers te beboeten of zelfs te verbannen van Hattrick. Wanneer iemand een overdreven bod doet op een van je spelers, raden we je aan om de GM's meteen te contacteren. Dat kan via de pagina Info en contact.

Jeugdspelers

Jeugdspelers

Het is mogelijk om je eerste ploeg te versterken met jonge spelers. Dit kan op twee manieren:

  • Ofwel kun je op zoek gaan naar jonge spelers voor je eerste ploeg via de talentenjacht, waarbij je wekelijks een extern talent aangeboden krijgt.
  • Ofwel kan je een eigen jeugdacademie oprichten, wekelijks een jeugdspeler rekruteren en deze spelers opleiden. Je speelt dan wedstrijden tegen andere jeugdploegen in open of privé-reeks en kan de jeugdspelers na verloop van tijd promoveren naar je eerste ploeg.

Een talentvolle speler vinden via jouw netwerk van scouts en deze rechtstreeks laten aansluiten bij je eerste ploeg is een eenvoudige en tijdbesparende manier om nieuwe spelers te verwerven. Een jeugdacademie beheren is daarentegen een wat grotere uitdaging, maar als je dit goed aanpakt, kan het ook veel leuker en winstgevender zijn.

Je kunt maar één systeem tegelijk gebruiken. Als je een jeugdacademie hebt, kun je geen jonge speler binnenhalen via de talentenjacht. Wel is het zo dat de kosten voor je jeugdacademie ook gelden voor de talentenjacht, zodat je vlotter kunt overstappen als je besluit om je academie te sluiten en de talentenjacht te gebruiken.

Talentenjacht

Als je wilt, kun je elke week een nieuw talent een kans geven in je eerste ploeg. Hoe beter je talentenjacht, hoe groter de kans dat je kwaliteit in huis haalt. Er is geen enkele mogelijkheid om te bepalen wat voor speler je krijgt, behalve dat je kunt kiezen tussen een doelman en een veldspeler. Reken er niet op dat je elke week een topspeler krijgt. De meeste talenten zullen de basiself nooit halen. Als er enkele echt doorbreken, mag je al tevreden zijn - denk maar eens hoe het in het echt gaat!

Nogal wat clubs pompen veel geld in de talentenjacht, maar er zijn er ook die minder investeren of helemaal niets en in plaats daarvan versterkingen kopen op de transfermarkt. Maar als je ervoor kiest een degelijke talentenjacht op te bouwen, moet je er wel op voorbereid zijn dat het even duurt voordat je je investeringen terugverdient in de vorm van redelijke spelers. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een speler te promoveren als de kwaliteit van je talentenjacht toch 'slecht' is.

Elke week kun je een grote (20 000 US$), middelmatige (10 000 US$) of kleine (5 000 US$) investering doen in je talentenjacht. Veel kleine investeringen zijn effectiever dan een paar grote. Met andere woorden: het is verstandig om plannen te maken voor de lange termijn - als je bereid bent om veel nog te verdienen geld in je talentenjacht te stoppen, dan kunnen grote investeringen leiden tot een snellere vooruitgang. Als je een degelijke structuur wilt zonder daar veel geld aan uit te geven, dan maak je elke week een kleine investering. Als je de investeringen niet aanhoudt, zal het niveau van je jeugd snel omlaag gaan. Wanneer dat gebeurt, duurt het een hele poos voor je het vroegere niveau opnieuw bereikt.

Je kunt maar één talent per week een kans geven. Als je het bedrag niet verandert, zal het bedrag dat je vorige week in je talentenjacht stopte vanzelf ook deze week van je rekening worden afgehouden.

Het kost de club 2 000 US$ om een speler aan te trekken.

Informatie over je talentenjacht kun je vinden in het menu van je club onder de kop 'Mijn club'. Hier bepaal je ook hoeveel geld je wilt investeren en hier kun je ook elke week een talent zoeken voor je eerste ploeg.

Jeugdacademie

Een jeugdacademie onderhouden betekent dat je je jeugdploeg actief beheert. Je neemt jeugdscouts aan, maakt een geschikt trainingsschema aan en bepaalt de wedstrijdopstelling en tactieken. Jouw jeugdploeg zal deelnemen aan een jeugdreeks naar keuze. Je kan bijvoorbeeld in een reeks spelen met je vrienden of collega's. Nu en dan kan je jeugdploeg ook oefenwedstrijden spelen tegen andere jeugdploegen over de hele wereld.

Een jeugdacademie oprichten

Een jeugdacademie oprichten doe je door in het menu 'Mijn club' op 'Overzicht' te klikken onder 'Jeugdploeg'. Je zult één trainer en één scout toegewezen krijgen. Je investering in de talentenjacht moet op nul staan voordat je een jeugdacademie kan beginnen. Je zal ook meteen een aantal jeugdspelers toegewezen krijgen om je toe te laten wedstrijden te spelen. Deze spelers werden echter willekeurig weggeplukt bij een lokale school en zijn dus verre van getalenteerd.

De jeugdcompetitie

Je kan met je jeugdploeg deelnemen aan een bestaande jeugdreeks of je kan zelf een jeugdreeks creëren. Zo'n reeks bestaat uit 4, 6, 8, 12 of 16 ploegen en kan privé (wie de reeks heeft aangemaakt, nodigt de deelnemers uit) of open zijn (iedereen mag deelnemen). De persoon die de jeugdreeks heeft aangemaakt, beslist wanneer de wedstrijden worden gespeeld. Zodra alle plaatsen in een reeks opgevuld zijn, begint de competitie automatisch.

De jeugdscouts

Wanneer je je jeugdacademie activeert, krijg je meteen een scout. Je kiest in welke regio hij talenten moet scouten en of hij al dan niet naar een bepaald type speler moet zoeken.Geef je een scout de opdracht om naar een specifiek soort speler te zoeken (bijvoorbeeld vleugelspelers), dan zal hij je meestal zo'n type spelers aanbieden, maar zullen ze algemeen gezien ook meestal wat minder goed zijn.

Als je dat wil, kan je ook extra jeugdscouts aannemen. Je moet er minstens één hebben, maar kan er in totaal tot drie gebruiken. Een keer per week zal elke scout die je kan opbellen je een speler presenteren.

Heb je meerdere jeugdscouts, dan kun je een tweede speler aangeboden krijgen als je de eerste afwijst (en een derde als je drie jeugdscouts hebt). Vergeet echter niet dat een speler afwijzen een definitieve beslissing is: je kan niet op je stappen terugkeren!

De spelers

In je jeugdacademie is er plaats voor maximum 18 spelers tegelijk. Nieuwe spelers in je jeugdacademie zijn 15-16 jaar oud. Hun vaardigheden en karakter moeten nog grotendeels worden ontdekt en zijn dus nog niet meteen allemaal zichtbaar zoals bij de spelers van je eerste ploeg. Om meer te weten te komen over je spelers, zul je ze op verschillende posities moeten opstellen en kijken waar ze het best presteren. Je hulpmiddelen hierbij zijn de sterren die ze halen, het commentaar van de scout en het verslag van je trainer. Naarmate je je spelers traint, zul je hun vaardigheden kunnen onthullen. Ook het wedstrijdverslag levert je aanwijzingen op.

Wedstrijden

Je jeugdploeg speelt wekelijks een competitiewedstrijd en om de drie weken kun je ook een oefenwedstrijd spelen. Je geeft je orders vooraf en kiest een tactiek net als bij je gewone ploeg. Geef je geen of geen volledige opstelling in, dan zullen de jongens zelf een opstelling kiezen. Eerst wordt een keeper gekozen, dan worden de lege plaatsen in de verdediging opgevuld (max. vijf), gevolgd door de lege plaatsen voor middenvelders en vleugelspelers (max. vijf) en de lege plaatsen voor spitsen (max. drie).

Training

Je jeugdspelers kunnen op twee trainingstypes tegelijk focussen, een primaire en een secundaire training. De primaire training heeft meer effect dan de secundaire. Je kunt ook dezelfde training kiezen voor zowel primaire als secundaire training (bv. verdedigen), maar het effect van de training is groter als je twee verschillende trainingstypes kiest.

Jeugdspelers krijgen training voor zowel competitiewedstrijden (volledig effect) als oefenwedstrijden (kleiner effect). Ze krijgen training per wedstrijd, en kunnen dus tot twee keer per week trainen. Je moet je trainingsinstructies ten minste 10 minuten voor het begin van de wedstrijd doorgeven. Het effect van de training vindt meteen na elke wedstrijd plaats. Je krijgt dan van jouw trainer een verslag met heel wat nuttige tips over de evolutie van jouw spelers. Zo kan je mogelijk ook een aantal van hun vaardigheden ontdekken:

Voor je primaire training zal jouw trainer je het huidige vaardigheidsniveau geven van één speler die minstens 44 minuten op een positie heeft gespeeld die training oplevert (meer dan een minuscuul effect). Hetzelfde geldt voor je secundaire training, maar hier geeft jouw trainer je het maximaal bereikbare potentieel i.p.v. het huidige niveau. Indien een speler dezelfde week het maximum bereikt in een trainbare vaardigheid, zal de coach niets melden over zijn potentieel, maar aangeven dat het geen zin heeft de speler nog langer op die specifieke vaardigheid te trainen.

Denk erom dat je geen verslag van de secundaire training krijgt als die identiek is aan de primaire. Als het niveau van alle spelers op een trainbare positie al bekend is, zal jouw trainer uiteraard niets nieuws kunnen melden. Als je bij affluiten minder dan acht spelers op het veld staan hebt, worden er ook geen vaardigheden onthuld.

Daarnaast zal jouw trainer je normaal het potentieel vertellen van een van de drie spelers met het hoogste potentieel in een vaardigheid die je niet traint.

Promotie naar de eerste ploeg

Je kunt elke week een jeugdspeler promoveren naar je eerste ploeg. Een jeugdspeler moet minstens 17 jaar oud zijn en minstens een seizoen (112 dagen) in je jeugdacademie gespeeld hebben voor hij de overstap kan maken. Denk er ook om dat je eerste ploeg maximaal uit 50 spelers kan bestaan. Wanneer een speler 19 jaar oud wordt, zal hij niet langer wedstrijden kunnen spelen voor de jeugdploeg. Hij moet de jeugdacademie niet verlaten, maar je zal hem nergens meer op een veld zien verschijnen tot je hem naar het eerste elftal promoveert.

De kosten

Een jeugdacademie opstarten kost je eenmalig 5 000 US$. Je academie daarna runnen met één scout kost 10 000 US$ per week en elke bijkomende scout kost 5 000 US$ per week. Je betaalt ook nog eens 5 000 US$ de eerste week waarin je een nieuwe scout aanwerft. De kosten voor de academie vind je onder Financiën terug bij 'Talentenjacht/jeugdacademie'. De jeugdacademie maakt geen gebruik van personeel. Het zijn de ouders van de spelers die zorgen voor transport, verzorging enz. Jij hoeft niets te betalen daarvoor. De jeugdacademie genereert daarentegen ook geen inkomsten. Meestal komen er immers enkel ouders en vrienden naar de wedstrijden kijken.

Een speler van de jeugdacademie promoveren naar je eerste ploeg kost 2 000 US$.

Enkel wanneer je een scout de opdracht geeft om spelers te gaan zoeken in een andere regio, zijn er daarnaast mogelijk nog extra kosten voor vliegtuigtickets.

Jeugdacademie ontbinden

Indien je jouw jeugdacademie wilt sluiten en ontbinden, kan dit in het tussenseizoen van de jeugdreeks of wanneer je jeugdploeg geen deel uitmaakt van een jeugdreeks. Je moet je jeugdacademie echter wel minstens zes weken open houden. Je kan je jeugdacademie ook een nieuwe start geven, zelfs tijdens een lopend seizoen. Hiervoor gebruik je de link 'Jeugdacademie vernieuwen' op de overzichtspagina van je jeugdploeg. Deze actie is echter onomkeerbaar en al jouw jeugdspelers en scouts zullen ontslagen worden. Jouw (gesloten) jeugdacademie zal in de reeks blijven spelen en zelf zal je op zoek moeten naar een nieuwe reeks voor je nieuwe academie. Je kan deze optie slechts één keer per drie seizoen gebruiken (= 48 weken).

Let erop dat de knop om je jeugdteam te herstarten alleen maar wordt getoond als je academie inactief is. Dat betekent dat je de laatste 3 weken je scouts niet opgebeld hebt, of dat je deze week je scouts nog niet hebt opgebeld en slechts 9 speelgerechtigde spelers (jonger dan 19 jaar) hebt.

De verschillende klassen

Een Hattrick-seizoen duurt 16 weken: 14 competitiewedstrijden (je hebt 7 tegenstanders en speelt tegen elke club 2 keer), 1 week voor kwalificatiewedstrijden en 1 rustweek.

Structuur van de verschillende klassen

Het aantal klassen verschilt per land, maar de basisstructuur is overal dezelfde. De Italiaanse competitie ziet er bijvoorbeeld zo uit:

1 eerste klasse (Serie A)
4 tweede klassen (II.1, II.2, II.3, II.4)
16 derde klassen (III.1, III.2 enz. tot III.16)
64 vierde klassen (IV.1, IV.2 enz. tot IV.64)
256 vijfde klassen (V.1, V.2 enz. tot V.256)
1024 zesde klassen (VI.1, VI.2 enz. tot VI.1024)
1024 zevende klassen (VII.1, VII.2 enz. tot VII.1024)
2048 achtste klassen (VIII.1, VIII.2 enz. tot VIII.2048)
2048 negende klassen (IX.1, IX.2 enz. tot IX.2048)
4096 tiende klassen (X.1, X.2 enz. tot X.4096)
4096 elfde klassen (XI.1, XI.2 enz. tot XI.4096)

Merk op dat het aantal reeksen in een klasse vanaf klasse VI om de twee klassen verdubbelt.

Promotie, degradatie en kwalificatiewedstrijden

Als je kampioen speelt, zul je ofwel rechtstreeks promoveren of een kwalificatiewedstrijd moeten spelen. In klassen II tot en met VI promoveren de kampioenen met de meeste punten rechtstreeks. De anderen spelen een kwalificatiewedstrijd. In lagere klassen promoveert elke kampioen rechtstreeks. In oneven klassen vanaf klasse VII (VII, IX enz.) promoveert ook de tweede uit de competitie rechtstreeks.

Kampioenen die een kwalificatiewedstrijd moeten spelen, nemen het op tegen een club die 5e of 6e is geëindigd in de klasse erboven. De beste van deze kampioenen ontmoeten de slechtste 6e's, en de slechtsten ontmoeten de beste 5e's. De club uit de hogere klasse speelt thuis. De winnaar krijgt het plekje in de hoogste klasse, de verliezer dat in de lagere klasse.

Eindig je 7e of 8e, dan degradeer je naar een lagere klasse (als je al niet in de laagste klasse speelt). Voor klassen hoger dan de 6e klasse zal de degraderende ploeg die de sterkste cijfers kan voorleggen (de beste ploeg die op de 7e plaats eindigde dus) van plaats wisselen met de promoverende ploeg met de sterkste cijfers. De degraderende ploeg met de slechtste cijfers verwisselt van plaats met de zwakste promoverende ploeg. Vanaf 6e klasse zal de beste degraderende ploeg van reeks wisselen met de slechtste promovendus.

In de klassen VII en IX spelen ploegen die op de derde en vierde plaats eindigen een kwalificatiewedstrijd om promotie af te dwingen. In de klassen VIII en X spelen enkel ploegen die op de tweede plaats eindigen zo'n kwalificatiewedstrijd.

Van reeks wisselen (tijdens beperkte periode in het tussenseizoen)

Wanneer jouw ploeg in één van de drie laagste klassen van je land speelt, kan je van reeks wisselen binnen dezelfde klasse. Daarvoor moet er wel een vrije plaats (dus een botploeg) zijn in de reeks waar je naartoe wil gaan. Dit wordt duidelijk zichtbaar gemaakt in het reeksoverzicht tijdens de periode waarin je kan wisselen. Je kan slechts één keer wisselen per tussenseizoen en deze actie is onomkeerbaar, dus zorg ervoor dat je zeker bent vooraleer je je eraan waagt. Indien je een extra ploeg onder je vleugels hebt (als onderdeel van je Supporter-abonnement), kunnen jouw ploegen ook nooit verplaatst worden naar dezelfde reeks.

Degradatie en promotie van botploegen

Op het einde van het seizoen degraderen alle botploegen die lager eindigen dan de eerste plaats in zesde klasse naar de laagst mogelijke klasse. Alle andere botploegen volgen de normale regels (promoveren, degraderen of kwalificatiewedstrijd).

Terwijl dergelijke botploegen degraderen, worden hun plaatsen ingenomen door bijkomende actieve ploegen uit de lagere klassen. Deze 'Lucky Losers' worden per lot getrokken uit de ploegen die hun kwalificatiewedstrijd om op te gaan naar een hogere klasse hebben verloren of in sommige gevallen zelfs uit de ploegen die rechtstreeks gedegradeerd waren. Het is mogelijk om je af te melden voor deze loting via de clubinstellingen.

Als er meer bots in de hogere klassen zijn dan managers in de laagste klasse, dan zal het systeem automatisch de laagste klasse verwijderen en deze verandering voorbereiden.

Competitierangschikking

De rangschikking in de competitie wordt achtereenvolgens bepaald door je puntenaantal, het doelpuntenverschil en het aantal gescoorde doelpunten. De rangschikking in de competitie wordt als basis gebruikt om te bepalen tegen wie je uitkomt in de beker en in kwalificatiewedstrijden. Hierbij wordt achtereenvolgens rekening gehouden met je klasse, je plaats in de reeks, je puntenaantal, je doelsaldo en het aantal gescoorde doelpunten. Als alle criteria dan nog steeds gelijk zijn, is een muntworp beslissend.

Prijzengeld

Als je eerste, tweede, derde of vierde eindigt, mag je rekenen op prijzengeld. Het precieze bedrag hangt af van je plaats en de klasse waarin je speelt:


Klasse 1 2 3 4
Eerste klasse 2 000 000 US$ 1 175 000 US$ 825 000 US$ 500 000 US$
Tweede klasse 1 350 000 US$ 1 050 000 US$ 750 000 US$ 450 000 US$
Derde klasse 1 200 000 US$ 925 000 US$ 675 000 US$ 400 000 US$
Vierde klasse 900 000 US$ 700 000 US$ 500 000 US$ 300 000 US$
Vijfde klasse 600 000 US$ 475 000 US$ 325 000 US$ 200 000 US$
Zesde klasse 525 000 US$ 400 000 US$ 300 000 US$ 175 000 US$
Andere klassen 450 000 US$ 350 000 US$ 250 000 US$ 150 000 US$

Je krijgt ook een bonus van 10 000 US$ als de topschutter van een competitie in jouw ploeg speelt. Het geld wordt na de laatste wedstrijd van het seizoen uitgekeerd. Als twee spelers gelijk eindigen, krijgen de huidige eigenaars van de spelers allebei de beloning, tenzij de spelers bij dezelfde ploeg spelen.

Promotiebonus

Indien je rechtstreeks promoveert naar een hogere klasse, krijg je een bonus bovenop je prijzengeld. Alle promoverende clubs krijgen bovendien 10% extra supporters. Degraderende clubs verliezen op hun beurt echter ook 10% van hun supporters. Promoveer je 'gratis' dan krijg je er enkel de extra supporters bij, niet de promotiebonus. Enkele voorbeelden van dat laatste: de bonuspromotie door het verwijderen van botploegen uit de hogere klasse of de bijkomende promotieplaatsen die tijdelijk beschikbaar kunnen zijn in de Hattrick International-competitie.


Klasse Rechtstreeks gepromoveerd Gepromoveerd na kwalificatiewedstrijd
Eerste klasse - -
Tweede klasse 500 000 US$ 175 000 US$
Derde klasse 450 000 US$ 150 000 US$
Vierde klasse 400 000 US$ 125 000 US$
Vijfde klasse 300 000 US$ 100 000 US$
Zesde klasse 200 000 US$ 75 000 US$
Andere klassen 175 000 US$ 50 000 US$

Het bekersysteem

Deelnemen aan een van de Hattrick-bekers is niet alleen een spannende uitdaging voor elke manager, maar ook een uitstekende manier om je spelers ervaring te laten opdoen en extra inkomsten voor je club te genereren. Het Hattrick-bekersysteem is ontworpen om elke ploeg een betekenisvolle ervaring te schenken, op welk niveau ze dan ook speelt. Men heeft er eveneens voor gezorgd dat elke ploeg per seizoen minstens drie bekerwedstrijden speelt.

Elk team in klasse 6 of hoger speelt in de nationale beker. Indien de ploeg in de beginfase van de nationale beker uitgeschakeld wordt, zal ze opgevist worden in een lagere bekercompetitie. Indien je land meer dan zes actieve klassen heeft, zal er ook een klassenbeker ingericht worden per klasse lager dan zesde. De ploegen in deze klassen (klasse 7 en lager dus) zullen in hun respectievelijke klassenbekers spelen in plaats van in de nationale beker.

Wordt je ploeg al vroeg uit de klassenbeker gewipt, zal je, net zoals in de nationale beker, opgevist worden in een lagere bekercompetitie behorend bij die klasse.

Bekerschema

Bekerwedstrijden worden steeds in het midden van de week gepland. De eerste ronde van de nationale beker en van de klassenbekers wordt gespeeld in de week voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Het deelnemersveld van de Challenger Cups bestaat uit de ploegen die in hun nationale of klassenbeker werden uitgeschakeld en deze beginnen dus ten vroegste een week later. Er zijn afzonderlijke Challenger Cups voor de nationale beker en voor elke klassenbeker. De bekercompetitie waarin je zal aantreden en je eerste bekertegenstander zal een week op voorhand worden bekendgemaakt. In de daarop volgende rondes zal je volgende tegenstander en je huidige bekercompetitie bekendgemaakt worden kort nadat alle wedstrijden in de huidige bekerronde gespeeld zijn.

Inkomsten uit bekerwedstrijden

Doorgaans speelt de sterkste ploeg die nog in de beker zit tegen de zwakste ploeg die nog in de beker zit. Om die sterkte te bepalen, gebruiken we de bekerrangschikking, die hieronder in detail uitgelegd wordt.

In de laatste zes bekerrondes worden de wedstrijden op neutraal terrein gespeeld en heeft de rangschikking dus geen invloed meer op enige voordelen die te maken hebben met wie zogezegd thuis of uit speelt.

Bekerloting

Hoe bepalen we nu jouw bekertegenstander?

In de eerste bekerronde, zal de hoogste ploeg in de bekerrangschikking uitkomen tegen de laagste ploeg in de rangschikking.

Nog voor de start van de eerste ronde, wordt ook het speelschema voor de tweede ronde gemaakt. Daarbij nemen we aan dat elke hoger gerangschikte ploeg zal doorstoten naar de tweede ronde.

Wanneer een lager gerangschikte ploeg in de eerste ronde toch weet te winnen, zal het de plaats van diens tegenstander innemen in de tweede ronde. Op die manier zal deze ploeg in theorie een zwakkere tegenstander voorgeschoteld krijgen dan het normaal zou gehad hebben in die ronde.
Dit voordeel blijft echter niet duren, want nog voor de tweede ronde start, wordt het speelschema voor de derde ronde al gemaakt. Daarbij gaan we er opnieuw van uit dat in elke wedstrijd het hoogst gerangschikte team wint en delen we de hoger gerangschikte ploegen tegen de lager gerangschikte ploegen in.

Het grote voordeel van dit systeem is dat elke overblijvende ploeg op voorhand weet wat er zal gebeuren wanneer het zou doorstoten naar de volgende ronde. Er is namelijk altijd die unieke connectie met een andere wedstrijd waarvan de winnaar hoe dan ook zal spelen tegen de winnaar van jouw bekerwedstrijd.

Hieronder volgt een uitgewerkt voorbeeld van hoe de bekerloting werkt:

1. In de eerste ronde hebben we de volgende 16 ploegen en hun wedstrijden:

Eerste ronde

TeamRank16-TeamRank1
TeamRank15-TeamRank2
TeamRank14-TeamRank3
TeamRank13-TeamRank4
TeamRank12-TeamRank5
TeamRank11-TeamRank6
TeamRank10-TeamRank7
TeamRank9-TeamRank8

De verwachte wedstrijden voor ronde 2, zoals samengesteld voordat ronde 1 van start gaat, zijn de volgende:

TeamRank8-TeamRank1
TeamRank7-TeamRank2
TeamRank6-TeamRank3
TeamRank5-TeamRank4

In twee wedstrijden behaalde de underdog echter onverwacht de overwinning. Ploegen 16 en 14 deden het daarmee beter dan verwacht. Daardoor worden de werkelijke wedstrijden van ronde 2:

TeamRank8-TeamRank16
TeamRank7-TeamRank2
TeamRank6-TeamRank14
TeamRank5-TeamRank4.

Wanneer vervolgens de berekening voor ronde 3 wordt uitgevoerd, neemt het systeem opnieuw aan dat de hoogst gerangschikte ploegen zullen winnen, wat in dit schema resulteert:

Team Rank8-TeamRank2
TeamRank6-TeamRank4

Wanneer ploeg 16 nu opnieuw wint, zal het de plaats toebedeeld krijgen die normaal voorzien was voor ploeg 8.
Indien ploeg 14 opnieuw wint, zal het die van ploeg 6 erven.

Bekerrangschikking

De bekerrangschikking wordt gebruikt om het speelschema van de beker op te stellen. Het is een statische rangschikking die na de start niet meer zal veranderen tijdens het verdere verloop van het bekerseizoen. Voor de bepaling van de rangschikking wordt de klasse waarin de ploeg gedurende het huidige seizoen speelt eerst in rekening gebracht. De ploegen worden dan binnen deze klassen gerangschikt als volgt:

1. Actieve gedegradeerde clubs
2. Actieve clubs die niet gedegradeerd of gepromoveerd zijn
3. Clubs die op eigen kracht gepromoveerd zijn
4. Clubs die 'gratis' gepromoveerd zijn (ter vervanging van een gedegradeerde bot)
5. Bots, als er plaats over is.

Binnen elke groep worden de clubs gerangschikt volgens de rangschikking op het einde van het vorige seizoen. De rangschikking verandert niet zolang de beker duurt.

Deelname aan een secundair bekertoernooi

Voor de nationale Challenger Cups en Consolation Cups bepaalt het moment van instroom in die toernooien ook mee de rangschikking daarin. Ploegen die reeds vroeg in deze Cups terecht kwamen, worden hoger gezet in de rangschikking dan zij die deze Cups later vervoegden. De bekerrangschikking van elke ploeg wordt nog wel degelijk in rekening gebracht bij de bepaling van de posities in de rangschikking, maar dan uitsluitend voor de volgorde binnen de groep ploegen die op dezelfde datum instroomden.

Stel dat jouw ploeg bijvoorbeeld tot ronde 5 of 6 in de nationale beker kon overleven vooraleer ze werd uitgeschakeld en je komt dan terecht in een van de lagere Challenger Cups, dan zal je steeds lager worden gerangschikt in dat toernooi dan de ploegen die eerder al die Cup vervoegden. De hoogst gerangschikte van alle ploegen die al in de eerste ronde speelden, worden dan opgesteld tegen de laagst gerangschikte van de ploegen die het laatst aan het toernooi werden toegevoegd.

De bekertoernooien en hun schema's

De belangrijkste bekercompetitie in elk land is de nationale beker (National Cup genaamd). Deze wordt ingericht voor alle ploegen vanaf klasse 6 en hoger waarbij er een actieve manager aan het roer staat. Enkel de allerbeste ploegen hebben een reële kans om de nationale beker te winnen, maar elk ander team dat ook ver in deze competitie geraakt, zal hiervoor beloond worden.

Indien je ploeg echter in de beginperiode van de nationale beker wordt uitgeschakeld, krijg je een herkansing, tenminste als dit gebeurt binnen de eerste zes rondes. Je krijgt dan een plaats toegewezen in een van de drie nationale Challenger Cups. Deelname aan deze Challenger Cups zal nog steeds een goeie zaak zijn voor je ploeg, maar de beloningen zijn wel een stuk lager dan in de hoofdbeker. Als je dus de mogelijkheid hebt om daarin verder te bekeren, zou dat dus steeds moeten lonen.

De oorspronkelijke namen van de drie Challenger Cups zijn Emerald, Ruby en Sapphire, naar de Engelse benaming van de edelstenen smaragd(groen), robijn(rood) en saffier(blauw). De Emerald Cup wordt gevuld met ploegen die in ronde 1 of 6 uitgeschakeld werden in de nationale hoofdbeker. Ploegen die verloren in ronde 2 of 5 verhuizen naar de Ruby Cup en de teams die in ronde 3 of 4 als verliezer uit de bus komen, worden opgevist in de Sapphire Cup. Deze drie bekercompetities zijn volledig evenwaardig en lopen parallel naast elkaar en naast de hoofdbeker. Per Cup wordt er telkens een winnaar gekroond. Let erop dat de Challenger Cups in enkele landen andere namen hebben gekregen. (In de Belgische competitie werden de originele namen echter behouden om verwarring of beroering te vermijden.)

Ploegen die worden uitgeschakeld in de eerste ronde van de Emerald Challenger Cup of van de Ruby Challenger Cup zullen tot slot nog een plaatsje toegewezen krijgen in de Consolation Cup. Er is geen prijzengeld of enig ander extraatje verbonden aan deze bekercompetitie, maar de winnaar krijgt wel een mooie prijsbeker.

In landen met meer dan zes klassen worden er ook klassenbekers georganiseerd voor klasse 7 en lager. Deze klassenbekers hebben een gelijkaardig verloop als die van de nationale beker, dus ook met een hoofdbeker, drie Challenger Cups (Emerald, Ruby en Sapphire) en een Consolation Cup. Enkel het prijzengeld ligt aanzienlijk lager.

De grootte van een bekercompetitie wordt bepaald door het aantal ploegen dat ervoor in aanmerking komt en een menselijke manager heeft. Er wordt steeds gekozen voor het kleinst mogelijke formaat waarin alle actieve teams passen. Zodra al deze actieve ploegen hun plekje in de beker hebben gekregen, wordt de rest van het deelnemersveld opgevuld met botploegen.

1. Het aantal actieve ploegen (geleid door een menselijke manager) wordt geteld.
2. Het kleinste bekerformaat waarin al deze actieve ploegen passen, wordt gekozen.
3. Deze bekercompetitie wordt eerst opgevuld met al deze teams.
4. Daarna worden er nog 'normale' botploegen uit het competitiesysteem gekozen om de lege plaatsen op te vullen.
5. Wanneer dat nog niet volstaat, worden er louter voor de beker tijdelijke botploegen met straatvoetballers samengesteld.


Week Nationale beker Challenger Cup
(Emerald)
Challenger Cup
(Ruby)
Challenger Cup
(Sapphire)
Consolation Cup
#Ploegen #Ploegen #Ploegen #Ploegen #Ploegen
1 16384
2 8192 8192
3 4096 4096 4096 4096
4 2048 2048 2048 2048 4096
5 1024 1024 1024 2048 2048
6 512 512 1024 1024 1024
7 256 512 512 512 512
8 128 256 256 256 256
9 64 128 128 128 128
10 32 64 64 64 64
11 16 32 32 32 32
12 8 16 16 16 16
13 4 8 8 8 8
14 2 4 4 4 4
15 - 2 2 2 2
16 - - - - -
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde één en ronde zes van de nationale beker, zullen in de Emerald Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde twee en ronde vijf van de nationale beker, zullen in de Ruby Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde drie en ronde vier van de nationale beker, zullen in de Sapphire Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in de eerste ronde van de Emerald Challenger Cup en van de Ruby Challenger Cup zullen in de Consolation Cup worden opgevist.

Effecten op je ploeg

Een belangrijk aspect van de bekercompetitie wordt gevormd door de tactische mogelijkheden die ze biedt. Door lang in de beker te blijven, speel je ook meer wedstrijden met inzet, wat inhoudt dat je meer kansen hebt om je zelfvertrouwen en teamgeest op te krikken ter voorbereiding van de competitiewedstrijden in je reeks. Bekerwedstrijden geven ook extra ervaring aan je spelers, wat naast de hogere ticketverkoop, een lange bekercampagne nog waardevoller maakt. De verschillende bekers hebben echter niet allemaal dezelfde invloed op je ploeg.

Blessures en het normale systeem van kaarten zijn ook van toepassing op de bekercompetities. Wanneer je speler bijvoorbeeld een kaart kreeg in een bekerwedstrijd, kan hij eventueel geschorst worden voor de volgende competitiewedstrijd.

Teamgeest, zelfvertrouwen en supporterstemming: enkel de wedstrijden in de hoofdbeker van de nationale beker of klassenbeker hebben invloed op deze parameters. De wedstrijden in de lagere bekers hebben hierop net zoals bij oefenwedstrijden geen invloed.

Ervaring: de nationale beker en klassenbeker leveren in vergelijking met een normale competitiewedstrijd het dubbele aan ervaring op voor de opgestelde spelers. De Challenger en Consolation Cupwedstrijden leveren de helft van de ervaring van competitiewedstrijden op.

Inkomsten uit bekerwedstrijden

Ticketinkomsten zijn een belangrijk voordeel van een succesvolle bekercampagne. Hoe langer je kan overleven in een bekercompetitie, hoe meer toeschouwers er zullen komen opdagen om de wedstrijd te bekijken en hoe hoger dus ook je wedstrijdinkomsten. De nationale beker en de klassenbeker zijn daarbij heel wat aantrekkelijker voor de doorsnee supporter dan de overeenkomstige Challenger en Consolation Cups. Daar waar een nationale of klassenbekerwedstrijd (tenminste toch in de latere rondes) ongeveer evenveel publiek aantrekt als bij competitiewedstrijden, zullen de toeschouwersaantallen in de andere bekercompetities eerder te vergelijken zijn met die van oefenwedstrijden. De toeschouwersaantallen in de lagere bekercompetities verhouden zich tegenover die wanneer beide bekerploegen een internationale oefenwedstrijd zouden spelen, op de volgende manier:
- De nationale Challenger Cups: driemaal zoveel
- De nationale Consolation Cup: tweemaal zoveel
- De Challenger Cups van de klassenbekers: tweemaal zoveel
- De Conslation Cup van de klassenbekers: anderhalf keer zoveel

De thuisploeg krijgt 67% van de ticketinkomsten en de bezoekers 33%. In de laatste zes rondes van de beker wordt de opbrengst van de ticketverkoop gelijk verdeeld. Over het algemeen zijn de supporters niet zo geïnteresseerd in de eerste bekerrondes, maar hoe verder je raakt, hoe meer mensen je op de been zal brengen. Denk er ook aan dat de fans van een ploeg uit een lagere klasse maar wat graag een wedstrijd willen bijwonen tegen een ploeg die in een hogere klasse speelt, maar dat dit omgekeerd niet geldt. De beste bekerploegen krijgen ook prijzengeld zoals getoond wordt in onderstaand overzicht. Er wordt geen beloning uitgekeerd voor de topschutter in de bekercompetitie.

Nationale beker

Positie Nationale beker Challenger Cup Consolation Cup
Winnaar 1 500 000 US$ 300 000 US$ -
Runner-up 1 000 000 US$ 150 000 US$ -
Eruit in de halve finale 750 000 US$ 100 000 US$ -
Eruit in de kwartfinale 500 000 US$ 50 000 US$ -
Eruit in de achtste finale 250 000 US$ 25 000 US$ -
Eruit in de zestiende finale 200 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 64 180 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 128 160 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 256 140 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 512 120 000 US$ - -
Positie Klassenbeker Challenger Cup Consolation Cup
Winnaar 300 000 US$ 150 000 US$ -
Runner-up 150 000 US$ 100 000 US$ -
Eruit in de halve finale 100 000 US$ 50 000 US$ -
Eruit in de kwartfinale 50 000 US$ 25 000 US$ -
Eruit in de achtste finale 25 000 US$ - -

Oefenwedstrijden

Om zoveel mogelijk spelers op de juiste positie te trainen, zijn oefenwedstrijden de perfecte oplossing als je niet in de beker speelt. Deze wedstrijden zijn ook ideaal om formaties en tactieken uit te proberen of om een vriend uit te dagen voor een wedstrijdje.

Een oefenwedstrijd regelen

De gemakkelijkste manier om een oefenwedstrijd te regelen is door je team toe te voegen aan de speelvijver (pagina Uitdagingen). Kies een wedstrijdtype en wat voor tegenstander je wilt, en dan wordt er automatisch een club uit de speelvijver gekozen en een wedstrijd geregeld (zodra jij en een andere ploeg aan elkaars criteria voldoen).

Eerst heb je een tegenstander nodig. Als jij en de andere ploeg nog geen oefenwedstrijd hebben geregeld en niet in de beker spelen, kun je de andere ploeg uitdagen (tenzij de andere ploeg haar Managerdiploma nog niet heeft of heeft aangegeven niet uitgedaagd te willen worden).

Je kan zien wie jou heeft uitgedaagd (en omgekeerd) onder Mijn Club, Eerste Ploeg, Uitdagingen. Wanneer de uitgedaagde club de uitdaging aanvaardt, wordt de wedstrijd zichtbaar in je wedstrijdprogramma en kan je je ploegorders ingeven.

Oefenwedstrijden tussenseizoen

Tijdens week 15 en 16 van elk seizoen, kan je ook oefenwedstrijden spelen in het weekend, tenminste wanneer je niet datzelfde weekend reeds een kwalificatiewedstrijd op je planning hebt staan.

Tijdens deze periode zullen uitdagingen voor oefenwedstrijden enigszins anders werken. Wanneer je dan iemand uitdaagt, verschijnt er een dropdownmenu waarin je kan selecteren of het gaat om een oefenwedstrijd die in het midden van de week gespeeld zal worden of een die in het weekend zal plaatsvinden.

De periode waarin je iemand kan uitdagen voor een weekendwedstrijd loopt van maandag 6:00 tot vrijdag 23:59 (gedurende week 15 en week 16) en is hetzelfde voor het uitdagen van nationale en internationale tegenstanders.

Soorten oefenwedstrijden

Er zijn twee soorten oefenwedstrijden: wedstrijden met normale regels en wedstrijden met bekerregels. Eindigt een oefenwedstrijd met bekerregels op een gelijkspel, dan volgen er verlengingen (en eventueel strafschoppen).

Internationale oefenwedstrijden

Je kunt ook oefenwedstrijden spelen in andere landen of buitenlandse clubs uitnodigen naar jouw stadion. Wanneer je in het buitenland speelt, zal de wedstrijd starten volgens de wedstrijdtijden van het land waar het stadion zich bevindt. Als je bijvoorbeeld in Portugal speelt, dan zal je wedstrijd plaatsvinden op de normale Portugese wedstrijdtijd: woensdag om 21.45 uur (MET).

Ongeacht je bestemming vertrekt de ploeg dinsdag om 18.00 uur (MET) en komen de spelers terug op donderdag om 8.00 uur (MET). Internationale oefenwedstrijden moeten ten laatste op dinsdag 18.00 uur (MET) worden geregeld. Je kan bovendien geen oefenwedstrijden regelen terwijl je in het buitenland zit. Als je geen internationale oefenwedstrijd hebt gespeeld, kun je op donderdag al vanaf 6.00 uur (MET) een internationale oefenwedstrijd regelen voor de week erop.

Wanneer je naar het buitenland reist, kost dat 6 000 US$, maar internationale oefenwedstrijden zorgen wel voor wat meer toeschouwers.

Overige

Er komen heel wat minder toeschouwers opdagen voor oefenwedstrijden dan voor competitiewedstrijden. Oefenwedstrijden met bekerregels zorgen voor wat meer toeschouwers en internationale oefenwedstrijden voor nog wat meer.

Oefenwedstrijden hebben geen invloed op je zelfvertrouwen, teamgeest of je supporters en hun stemming. Het risico op blessures tijdens een oefenwedstrijd is even groot als tijdens een andere wedstrijd.

Wedstrijden op neutraal terrein

Als je niemand thuisvoordeel wilt geven, kun je kiezen voor een wedstrijd op neutraal terrein. Denk er echter om dat je thuisvoordeel krijgt zolang je in je eigen regio speelt, ook al ben je de uitploeg. Oefenwedstrijden op neutraal terrein brengen de eigenaar van het stadion geen geld op.

Wedstrijden tegen een buitenlandse ploeg worden steeds beschouwd als internationale oefenwedstrijden, ongeacht waar je speelt.

Arena-toernooien

Hattrick Arena is ons alternatieve competitiesysteem voor Hattrick-ploegen. Je kan deelnemen aan verschillende Arena-wedstrijden, gaande van rechtstreekse krachtmetingen tegen een andere manager tot officiële laddertoernooien waarin je bijvoorbeeld 'King of the Hill' kan proberen te worden. Er zijn ook privé-toernooien, die je zelf kan organiseren en interessant kan maken door je eigen regels in te voeren.

Denk erom dat je wekelijks oefenwedstrijden kan blijven spelen, ook al neem je reeds deel aan een toernooi.

Een toernooi creëren of eraan deelnemen

In Hattrick Arena kan je snel en gemakkelijk deelnemen aan een toernooi dat door iemand anders wordt georganiseerd, maar je kan er net zo goed en zeer flexibel zelf toernooien aanmaken voor jou en je vrienden, met eventueel zelfs aangepaste regels om de uitdaging wat interessanter te maken.

Als organisator van een toernooi beslis jij over alle aspecten ervan: naam, competitievorm, grootte en wedstrijduren, maar eventueel ook speciale voorwaarden, zoals enkel toelaten van een bepaald type spelers (eigenkweek, minimum- of maximumleeftijd) of het instellen van een bovengrens voor de totale loonkost of sterkterangschikking van de deelnemende ploegen.

Iedereen kan een toernooi creëren met behulp van enkele Hattrick Credits. Je kan een toernooi ook kosteloos aanmaken of eraan deelnemen, wanneer je Supporter Gold, Platinum of Diamond bent.

Wedstrijddagen Hattrick Arena

De Arena-wedstrijden worden gespeeld op neutraal terrein en leveren geen inkomsten op (toeschouwers mogen gratis binnen). Er is ook geen invloed op de grootte van jouw supportersclub.

Voor Arena-wedstrijden worden steeds dezelfde gegevens gebruikt als voor andere wedstrijden. De vorm, vaardigheden, ervaring en eventuele blessures van je spelers zijn dus ook hier van belang. Er zijn echter twee verschillen met reguliere wedstrijden: kaarten gelden enkel voor het toernooi zelf en voor de teamgeest en het zelfvertrouwen wordt een vaste waarde gebruikt. Meer hierover kan je hieronder lezen.

Arena-wedstrijden hebben bovendien geen gevolgen voor jouw ploeg of voor jouw spelers. Spelers krijgen dus geen bijkomende training of ervaring voor hun speelminuten en de wedstrijd zal eveneens achteraf geen invloed hebben op waarden als opstellingservaring, ploeggeest of zelfvertrouwen.

Slag der Klasse en generatietoernooien

Je kan verschillende officiële wedstrijden terugvinden in Hattrick Arena. Deze worden door Hattrick zelf georganiseerd en je kan er gratis aan deelnemen, wanneer je hiervoor uitgenodigd wordt.

In de Slag der Klasse kan je samen met de andere managers uit jouw reeks, strijden tegen een andere reeks in jouw klasse. Elke ronde wordt jouw reeks dan uitgeloot tegen een andere deelnemende reeks, waarbij elke ploeg tegen een ingeschreven ploeg uit die reeks speelt. Het ultieme bekroning bestaat er natuurlijk in dat jouw reeks de sterkste van jouw klasse blijkt op het einde van het seizoen!

Hattrick richt ook nog twee andere toernooien in, die allebei in het tussenseizoen worden gespeeld. Het Generatietoernooi is een toernooi waarin managers die ongeveer rond dezelfde tijd met Hattrick begonnen zijn, het tegen elkaar opnemen.

De Supporter Week Trophy is een toernooi op uitnodiging, waaraan alle actieve Hattrick-Supporters kunnen deelnemen.

Gedetailleerde gevolgen Hattrick Arena

Hieronder vind je alle details over Arena-wedstrijden:

  • Teamgeest: Voor Hattrick Arena-wedstrijden wordt steeds een vaste waarde gebruikt, namelijk 'content'.
  • Zelfvertrouwen: Ook voor het zelfvertrouwen gebruiken we in Arena-wedstrijden een vaste waarde, namelijk 'fantastisch'.
  • Blessures: Tijdens Arena-wedstrijden kunnen je spelers geen blessures oplopen. Voordien reeds geblesseerde spelers kan je echter niet opstellen.
  • Kaarten (eigen toernooien): toernooien hebben hun eigen bestraffingssysteem met gele en rode kaarten. Dit staat volledig los van je normale Hattrick-wedstrijden. Krijgt een van je spelers een kaart, dan geldt die dus enkel binnen het toernooi. Kaarten uit je andere wedstrijden hebben anderzijds ook geen invloed op je toernooiwedstrijden. Een geschorste speler kan je dus wel degelijk opstellen in een toernooi.
  • Kaarten (ladders): Kaarten tellen niet in laddertoernooien.
  • Training: Toernooien leveren je spelers geen training op.
  • Ervaring: Toernooien leveren je spelers evenmin ervaring op.
  • Formaties: Je huidige formatie-ervaring die het resultaat is van je recentste (normale) Hattrick-wedstrijden, blijft van toepassing tijdens toernooien. Toernooien leveren echter geen bijkomende formatie-ervaring op.

Laddertoernooien

Op een ladder is het je doel om de bovenste sport te bereiken en de 'King of the Hill' te worden. Eens je daar staat, wil je die titel natuurlijk zo lang mogelijk verdedigen. Om de top te bereiken, daag je hoger gerangschikte clubs uit zodat je in geval van winst hun plaats op de ladder mag innemen.

Regels voor uitdagingen

Welke clubs je kunt uitdagen hangt af van je plaats op de ladder.

  • Pos. 2-5: Kunnen enkel de club er net boven op de ladder uitdagen.
  • Pos. 6-11: Kunnen enkel de clubs er 1-2 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 5.
  • Pos. 12-18: Kunnen enkel de clubs er 1-3 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 10.
  • Pos. 19-39: Kunnen enkel de clubs er 1-5 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 16.
  • Pos. 40-63: Kunnen enkel de clubs er 1-7 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 35.
  • Pos. 64-99: Kunnen enkel de clubs er 1-10 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 57.
  • Pos. 100-129: Kunnen enkel de clubs er 1-15 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 90.
  • Pos. 130-169: Kunnen enkel de clubs er 1-25 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 115.
  • Pos. 170-199: Kunnen enkel de clubs er 1-35 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 145.
  • Pos. 200-249: Kunnen enkel de clubs er 1-50 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 165.
  • Pos. 250-599: Kunnen enkel de clubs er 1-75 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 200.
  • Pos. 600-1099: Kunnen enkel de clubs er 1-100 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 525.
  • Pos. 1100-2499: Kunnen enkel de clubs er 1-250 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 1000.
  • Pos. 2500-5499: Kunnen enkel de clubs er 1-500 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 2250.
  • Pos. 5500+: Kunnen enkel de clubs er 1-1000 plaatsen boven op de ladder uitdagen, maar niet hoger dan positie 5000.

De uitdager betaalt voor de wedstrijd en uitgedaagde clubs aanvaarden de uitdaging automatisch. De wedstrijd vindt 24 uur na de uitdaging plaats. Als de uitdager wint, wordt de betaling teruggestort.

Wijzigingen rangschikking na de wedstrijd

Als je een club uitdaagt en de wedstrijd wint, neem je de plaats van die club in. De verliezende club zakt één plaats in de rangschikking (en dus ook de ploegen tussen beide clubs in de rangschikking).

Een voorbeeld: club A staat 54e en daagt club B uit op plaats 47. Wint A, dan krijgt A rang 47, zakt B naar 48, de club op 48 naar 49, de club op 49 naar 50 enz.

Verliest het uitdagende team, dan behouden beide ploegen hun plaats.

Wachtperiodes

Na een wedstrijd waarvoor je uitgedaagd was, kun je twaalf uur lang (te rekenen vanaf de start van de wedstrijd) niet uitgedaagd worden. Je hebt dan zelf de tijd om een club uit te dagen en je positie te verbeteren.

Na een wedstrijd waarbij jij de uitdager was, kun je twaalf uur lang (te rekenen vanaf de start van je laatste wedstrijd) geen andere club uitdagen. Zo krijgen andere clubs de kans om jou uit te dagen en vermijden we scenario's waarbij nr. 2 steeds meteen nr. 1 uitdaagt, waardoor nr. 3 geen kans krijgt om die positie te veroveren.

Nationale ploegen

Net als in de echte wereld spelen in Hattrick ook landenploegen tegen elkaar. Elk land in Hattrick heeft zowel een nationale ploeg als een U21-ploeg en bijgevolg dus ook twee bondscoaches, die rechtstreeks verkozen worden door de gemeenschap. Het format voor de World Cup veranderde in seizoen 77 (17 januari 2021).

Landencompetities

Nationale ploegen spelen tegen elkaar in 3 onderling verweven competities. De verschillende Continental Championships, de Nations Cup en de eigenlijke World Cup. Deze toernooien worden doorlopen in een cyclus van 2 seizoenen. Eerst worden de Continental Championships gespeeld (in Europa, Amerika, Afrika en Azië/Oceanië) en de World Cup volgt als laatste.

De Nations Cup is een ondergeschikt toernooi dat een vangnet is voor de landen die zich niet konden plaatsen voor de World Cup en wordt gelijktijdig met de World Cup afgewerkt.

Voor nationale ploegen wordt de status van de gele en rode kaarten afzonderlijk bijgehouden en dus onafhankelijk van de rest van de Hattrick-competities. Elke kaart die toegekend werd in een wedstrijd voor de nationale of U21-ploeg telt dan ook enkel voor de volgende wedstrijden in een die respectievelijke competities. Spelers die in de normale Hattrick-competitie een rode kaart of schorsing kregen, kunnen andersom ook gewoon in een wedstrijd voor hun nationale of U21-ploeg aantreden. De status van de kaarten wordt gereset op het einde van de competitie of wanneer een ploeg uitgeschakeld is.

Continental Championships

Voor elke nationaal ploeg in Hattrick is er een plaatsje in een Continental Championship verzekerd. Daarin bestaat de eerste ronde uit een groepsfase met 6 ploegen. De (beschermde) loting voor deze fase gebeurt op basis van de wereldranglijst (zie verder).

De Continental Championship duurt 10 weken. Eerst spelen de ploegen uit elke groep twee keer tegen elkaar (thuis en uit) en daarna volgt een finaleweek met kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale.

In elk continent spelen de 8 beste teams (op basis van positie, puntenaantal, doelsaldo en gemaakte doelpunten) tegen elkaar in de finaleweek. In de kwartfinale worden de beste 4 landen (op basis van bovenstaande criteria en als dat alles gelijk is willekeurig) aan de zwakste 4 landen gekoppeld, waarbij landen uit dezelfde groep niet tegen elkaar kunnen uitkomen. De andere landen krijgen de mogelijkheid om op vrijdag een oefenwedstrijd te spelen. De winnaar van een Continental Championship mag zich (bijvoorbeeld) Europees Kampioen noemen en krijgt een gouden trofee. Er zijn ook zilveren (plaats 2) en bronzen (plaats 3 en 4) medailles voor de ploegen op de dichtste ereplaatsen.

World Cup

De World Cup start in week 13 van het eerste seizoen uit een cyclus en duurt tot het eind van de cyclus. Er zijn in totaal 5 rondes en daarna nog halve finales en de finale.

96 ploegen plaatsen zich voor één van de 16 groepen van 6 teams in de eerste ronde van de World Cup. Iedereen speelt twee keer tegen alle groepsgenoten (thuis en uit). De eerste 4 uit elke groep kwalificeren zich voor de tweede ronde, de rest is uitgeschakeld.

De tweede ronde wordt gespeeld in 16 groepen van 4 ploegen, waarbij de ploegen elke tegenstander thuis en uit treffen. De top 2 stoot door naar de volgende ronde.

In ronde 3 zijn nog 8 groepen van 4 teams en speelt iedereen één keer tegen elkaar op neutraal terrein. Opnieuw is het de top 2 die doorstoot naar de volgende ronde.

Net zoals in ronde 3, hebben we ook in ronde 4 en 5 groepen van 4 ploegen (4 en 2 respectievelijk). Elk team heeft één ontmoeting op neutraal terrein met elke groepsgenoot. De top 2 kwalificeert zich opnieuw voor de volgende fase.

Zowel de halve finales als de finale worden op neutraal terrein gespeeld. De winnaar van de finale mag zich de wereldkampioen noemen en krijgt een gouden trofee. Er is ook zilver en brons voor de dichtste ereplaatsen.

Voor elke ronde wordt de teamgeest en het zelfvertrouwen volledig of gedeeltelijk gereset naar de resetwaarde. Een voorbeeld: als je huidige teamgeest niveau 9 is en de resetwaarde is 5, dan krijg je bij een 80% reset een afname van (9-5)*0,8 = 3,4 niveaus. De resetwaarde en de basiswaarde naar waar teamgeest en zelfvertrouwen dagelijks bewegen bedraagt 5.

Nations Cup

De landen die zich niet konden plaatsen voor de World Cup worden opgevist in de Nations Cup en spelen een toernooi volgens Zwitsers systeem (net zoals de Supporter Week Trophy).

Dit is meer dan een troostbeker, aangezien kleinere landen hiermee hun positie op de ranglijst kunnen verbeteren die uiteindelijk de loting voor de volgende Continental Championships bepaalt. Wanneer de World Cup aan de finaleweek toe is, spelen ook de acht beste ploegen in de Nations Cup play-offs, een soort mini-toernooi met rechtstreekse uitschakeling. De uiteindelijke winnaar ontvangt een beker. De beste vier ploegen, gebaseerd op positie, punten, doelsaldo, gemaakte doelpunten en loting als al de rest gelijk is, krijgen een willekeurige tegenstander uit de vier lager gerankte ploegen die zich voor de kwartfinales kwalificeerden.

Spelers kunnen niet geblesseerd raken tijdens wedstrijden in de Nations Cup. Gele en rode kaarten tellen wel mee zoals in andere toernooien. De bondscoach heeft de keuze om de formatie-ervaring die opgebouwd werd in het Continental Championship te behouden of om deze te resetten (net zoals aan het begin van de World Cup). De formatie-ervaring wordt vervolgens na elke wedstrijd in de Nations Cup op de normale manier bijgewerkt.

De winnaar krijgt de Nations Cup-trofee.

World Cup kwalificatie

Via kwalificatie stoten 96 landen door van de Continental Championships naar de World Cup.

Voor elk continent is er een vast aantal tickets, die worden toegekend op basis van de eindrangschikking in de groepsfase van de Continental Championships. Zoals je in onderstaande tabel kan zien, plaatsen 32 landen uit Europa zich, 21 landen uit Azië/Oceanië, 12 landen uit Afrika en 20 landen uit Amerika.


Continent Deelnemende landen Aantal plaatsen
Europa 48 32 (4 plaatsen per groep)
Azië en Oceanië 42 21 (3 plaatsen per groep)
Afrika 24 12 (3 plaatsen per groep)
Amerika 30 20 (4 plaatsen per groep)

Er worden een aantal wildcards uitgedeeld aan landen die zich niet rechtstreeks konden plaatsen via de groepsfase van hun Continental Championship. Voor de 11 beschikbare wildcards, spelen de 22 beste niet-geplaatste teams (gebaseerd op puntenaantal en doelsaldo behaald in de groepsfase van de Continental Championships) een barragewedstrijd.

In die play-offs, speelt het team met de hoogste positie op de ranglijst (die ook gebaseerd is op resultaten uit de vorige World Cup), tegen het team met de laagste positie op de ranglijst. Vervolgens speelt het team met de tweede hoogste positie tegen het team met de tweede laagste positie, enzovoort. De play-offs worden beslist door middel van een thuis- en een uitwedstrijd, waarbij de teamgeest en het zelfvertrouwen gereset worden voor de eerste wedstrijd van start gaat. Indien nodig volgen er verlengingen en strafschoppen aan het einde van de tweede wedstrijd.

Wereldranglijst

De plaats van een land op de wereldranglijst is van belang bij het loten van de groepen voor de Continental Championships. De resultaten van de voorbije 5 seizoenen tellen mee in deze ranglijst, maar de oudere resultaten wegen minder zwaar door dan de nieuwere.

Er worden 3 factoren in rekening gebracht bij het berekenen van de ranglijstpunten: het resultaat van de wedstrijd (R), het belang van de wedstrijd (B) en de sterkte van de tegenstander (T). De punten voor een wedstrijd worden dan berekend als P = R x B x T.


Resultaat (R) Punten Wedstrijdbelang (B) Punten
Winst 3 World Cup (halve) finale 4
Gelijkspel 1 World Cup overige 2.5
Verlies 0 Continental Championship eindronde 3
Winst na strafschoppen 2 Continental Championship overige 2
Verlies na strafschoppen 1 Nations Cup 1
Vriendschappelijk 0

De variabele T wordt berekend door de ranglijstpunten van de tegenstander af te trekken van 250. Als je dus speelt tegen het land dat op plaats 5 staat op de wereldranglijst, is de waarde van T gelijk aan 250-5 = 245.

De uiteindelijke ranglijstpunten zijn dan het gemiddeld aantal punten (P) over de voorbije 5 seizoenen met gewichtscoëfficiënten 100%, 70%, 50%, 30% en 20%, waarbij het huidig seizoen voor 100% telt. Na elke wedstrijd wordt de wereldranglijst bijgewerkt.

Continental Championship loting

De loting van de Continental Championships gebeurt op basis van de wereldranglijst. De eerste plaats in elke groep wordt gereserveerd voor de toplanden, waarbij het beste land in groep 1 terecht komt, het tweede beste land in groep 2, enzovoort. Om de overige 5 plaatsen in te vullen, maken we 5 potten op basis van de wereldranglijst. Voor het Amerikaans kampioenschap hebben we bijvoorbeeld 5 groepen van 6 teams. De eerste plek in de groepen wordt ingevuld door de 5 beste Amerikaanse landen op de wereldranglijst. De tweede plek in een groep wordt willekeurig ingevuld door een land dat op de ranglijst tussen de 6e en de 10e positie staat, enzovoort. Tijdens de live loting gaan we alle potten af tot de groepen volledig bekend zijn.

World Cup loting

De potverdeling voor de loting van de World Cup gebeurt op basis van de resultaten behaald in de net afgelopen Continental Championships. In de eerste ronde zijn er 16 groepen die opgevuld moeten worden, waarbij het eerste team in elke groep vast ligt. Zo is bijvoorbeeld de hoogst gerangschikte Europese ploeg op basis van de groepsfase van de Continental Championships (EU#1 in onderstaande tabel) altijd de eerste ploeg die in groep 1 wordt gezet en de 8e beste ploeg uit Amerika altijd de eerste ploeg toegekend aan groep 16.

Nadat het eerste team aan een groep is toegewezen, gebeurt de rest via een live loting. Er worden potten van 4 landen samengesteld op basis van de resultaten in de Continental Championships. De landen in een pot worden vervolgens willekeurig verdeeld over de corresponderende groepen. Nemen we onderstaande tabel erbij, dan zien we dat het tweede team in groep 1 tot en met 4 gekozen wordt uit pot 1. Pot 1 bestaat uit de teams die 5e tot en met 8e geworden zijn in Afrika. In pot 2 zien we vier andere landen en die worden uitgeloot in groep 5 tot en met 8. Zo gaat het verder tot in alle 16 groepen 6 landen zitten.

De loting ligt dus grotendeels op voorhand vast, waarbij we zorgen dat de allersterkste teams niet tegen elkaar kunnen uitkomen in de eerste ronde. Tegelijkertijd voorzien we een random element, zodat we vermijden dat sommige landen zich tijdens de Continental Championships laten verliezen om een betere loting te bekomen. En het is zo ook veel leuker om de loting live te volgen.


Groep Land 1 Land 2 Land 3 Land 4 Land 5 Land 6
1 EU#1 AFR#8
POT#1
AME#9
POT#5
A&O#16
POT#9
EU#17
POT#13
B#11
POT#17
2 EU#2 AFR#7
POT#1
AME#10
POT#5
A&O#15
POT#9
EU#18
POT#13
B#10
POT#17
3 EU#3 AFR#6
POT#1
AME#11
POT#5
A&O#14
POT#9
EU#19
POT#13
B#9
POT#17
4 EU#4 AFR#5
POT#1
AME#12
POT#5
A&O#13
POT#9
EU#20
POT#13
B#8
POT#17
5 EU#5 AFR#4
POT#2
AME#13
POT#6
A&O#12
POT#10
EU#21
POT#14
B#7
POT#18
6 EU#6 AFR#3
POT#2
AME#14
POT#6
A&O#11
POT#10
EU#22
POT#14
B#6
POT#18
7 EU#7 AFR#2
POT#2
AME#15
POT#6
A&O#10
POT#10
EU#23
POT#14
B#5
POT#18
8 EU#8 AFR#1
POT#2
AME#16
POT#6
A&O#9
POT#10
EU#24
POT#14
B#4
POT#18
9 AME#1 A&O#8
POT#3
AME#17
POT#7
EU#16
POT#11
EU#25
POT#15
B#3
POT#19
10 AME#2 A&O#7
POT#3
AME#18
POT#7
EU#15
POT#11
EU#26
POT#15
B#2
POT#19
11 AME#3 A&O#6
POT#3
AME#19
POT#7
EU#14
POT#11
EU#27
POT#15
B#1
POT#19
12 AME#4 A&O#5
POT#3
AME#20
POT#7
EU#13
POT#11
EU#28
POT#15
A&O#21
POT#19
13 AME#5 A&O#4
POT#4
AFR#9
POT#8
EU#12
POT#12
EU#29
POT#16
A&O#20
POT#20
14 AME#6 A&O#3
POT#4
AFR#10
POT#8
EU#11
POT#12
EU#30
POT#16
A&O#19
POT#20
15 AME#7 A&O#2
POT#4
AFR#11
POT#8
EU#10
POT#12
EU#31
POT#16
A&O#18
POT#20
16 AME#8 A&O#1
POT#4
AFR#12
POT#8
EU#9
POT#12
EU#32
POT#16
A&O#17
POT#20

EU: Europa
AME: Amerika
AFR: Afrika
A&O: Azië en Oceanië
B: Barrage

Verkiezingen

Verkiezingen worden gehouden aan het begin van het seizoen en starten twee dagen na de finale van de World Cup. Het ene seizoen wordt een bondscoach gekozen voor de nationale ploeg, het andere seizoen voor de U21-ploeg. Een bondscoach wordt aangesteld voor een termijn van twee seizoenen. Zijn periode loopt ongeveer een week na de finale van de World Cup af. Denk erom dat je het spel minstens een seizoen lang moet gespeeld hebben om je stem te kunnen uitbrengen tijdens verkiezingen.

De waarde van een stem

Je kunt maar op één kandidaat stemmen in een verkiezing. Je stem kan echter voor meer dan 1 tellen in de uitslag. Dit systeem geeft een beloning aan mensen die trouw zijn aan het spel, maar het is vooral een manier om het moeilijker te maken om te frauderen bij verkiezingen.

Met je lokaal team kun je stemmen na 1 seizoen. Je stem is er 2 waard na 5 seizoenen spelen, 3 na 10 seizoenen spelen en 4 na 15 seizoenen spelen. Dat is het maximum aantal stemmen dat je op basis van anciënniteit kunt krijgen.

Als je een extra ploeg hebt in een ander land (uitgezonderd Hattrick International), kan je daar na 2 seizoenen stemmen. Na 10 seizoenen wordt je stem er 2 waard, wat meteen ook het maximumaantal is voor extra ploegen.

Daarnaast kan elke gebruiker ook 1 of 2 extra stemmen krijgen op basis van activiteit. Met het oog op fraudebestrijding geven we geen gedetailleerde uitleg over hoe deze verdeeld worden. De criteria zijn zo opgesteld dat je er makkelijk aan voldoet als je op een normale manier je team beheert, terwijl slapende teams die net opgericht zijn om verkiezingen te manipuleren deze bonus zullen mislopen. Let er op dat je zelf niet kunt zien hoeveel jouw stem waard is.

De nationale ploeg

De bondscoach selecteert maximaal 26 spelers (uit ploegen met echte eigenaars) uit alle bestaande spelers met dezelfde nationaliteit als de ploeg die hij vertegenwoordigt. U21-spelers moeten minstens 19 jaar oud zijn en spelers van de nationale ploeg moeten minstens 22 jaar oud zijn. Eens een speler is geselecteerd, heeft de bondscoach dezelfde gegevens over die nationale speler ter beschikking als de eigenaar zelf.

Net als gewone ploegen, moeten nationale ploegen rekening houden met formatie-ervaring. Aan het begin van elk Continental Championship en elke World Cup/Nations Cup, krijgen de bondscoaches een week de tijd om zes formaties in te oefenen. De geselecteerde formaties worden ingeoefend tot formidabel formatie-ervaring, de andere formaties starten op het niveau 'slecht'. De bondscoach heeft tijd om de formaties te selecteren vanaf de dag van de verkiezingen tot de dag dat de teamgeest en het zelfvertrouwen worden gereset voorafgaand de eerste wedstrijd van de Continental Championship, en vanaf week 12 tot de dag dat teamgeest en zelfvertrouwen gereset worden in week 13.
Let erop dat voor nationale ploegen en U21-ploegen de dagelijkse updates elke nacht om 3:00 MET gebeuren.

Een international in je ploeg

Als een van je spelers wordt geselecteerd voor de nationale ploeg, dan kan je hem net als ervoor blijven opstellen voor je eigen wedstrijden. Interlands en clubwedstrijden worden gewoonlijk op verschillende dagen gespeeld (behalve voor Hattrick International). Je speler krijgt geen training voor de interlands, maar hij loopt wel het risico op een blessure wanneer hij speelt met de nationale ploeg.

Als je speler een wedstrijd speelt voor de nationale ploeg, dan heeft dat een aantal voordelen:

- Je krijgt een korting op het spelersloon van 40 of 33% (afhankelijk van het feit of de speler bij een ploeg uit zijn eigen land speelt of niet).

- De speler doet heel wat ervaring op. Hoeveel precies hangt af van het belang van de wedstrijd, in dalende volgerde: (halve) finale van de World Cup, overige wedstrijden van de World Cup, (kwart/halve) finale van de Continental Championships, overige wedstrijden van de Continental Championships, wedstrijden van de Nations Cup en vriendschappelijke interlands.

- Als de speler geblesseerd raakt en van het veld moet tijdens een interland, dan krijgt de eigenaar bovenop de normale loonsvermindering een vergoeding die 100% van zijn basisloon bedraagt maal het geschatte aantal weken blessure.

Door het vriendschappelijke karakter van de oefenwedstrijden tussen nationale ploegen blijken er in de praktijk nooit spelers geblesseerd te raken in deze wedstrijden.

Denk erom dat het verboden is om nationale ploegen te ondermijnen door hun spelers te 'saboteren'. De National Team Administrators beschikken over de mogelijkheid om deze spelers op de transfermarkt te plaatsen bij sabotage.


Als je geïnteresseerd bent in een carrière als bondscoach of er meer over wilt weten, vind je meer info bij de regels voor nationale ploegen.

World Cup schema - Seizoen 1

We Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen/Liveloting
/Oefenwedstrijden
Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen Verkiezingen
2 Verkiezingen
Resultaat
- - - Oefenwedstrijden - -
3 - - TG/ZV Reset 100% reset - C.C. Wedstrijd 1 - -
4 C.C. Wedstrijd 2 - - - C.C. Wedstrijd 3 - -
5 C.C. Wedstrijd 4 - - - C.C. Wedstrijd 5 - -
6 - - - - C.C. Wedstrijd 6 - -
7 - - - - C.C. Wedstrijd 7 - -
8 - - - - C.C. Wedstrijd 8 - -
9 - - - - C.C. Wedstrijd 9 - -
10 - - - - C.C. Wedstrijd 10 - -
11 - - - - C.C. Kwartfinale - TG/ZV Reset 100% reset
(Enkel barrages)
12 C.C. Halve finaleB Wedstrijd 1 - - - C.C. FinaleB Wedstrijd 2 - Liveloting
13 - - TG/ZV Reset 100% reset - W.C. R1 Wedstrijd 1 - -
14 W.C. R1 Wedstrijd 2 - - - W.C. R1 Wedstrijd 3 - -
15 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 4 - -
16 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 5 - -

World Cup schema - Seizoen 2

We Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 6 - -
2 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 7 - -
3 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 8 - -
4 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 9 - -
5 - - - - W.C. R1 Wedstrijd 10 - -
6 - - TG/ZV Reset 80% reset - W.C. R2 Wedstrijd 1 - -
7 W.C. R2 Wedstrijd 2 - - - W.C. R2 Wedstrijd 3 - -
8 W.C. R2 Wedstrijd 4 - - - W.C. R2 Wedstrijd 5 - -
9 - - - - W.C. R2 Wedstrijd 6 - -
10 - - TG/ZV Reset60% reset - W.C. R3 Wedstrijd 1 - -
11 W.C. R3 Wedstrijd 2 - - - W.C. R3 Wedstrijd 3 - -
12 - - TG/ZV Reset 40% reset - W.C. R4 Wedstrijd 1 - -
13 W.C. R4 Wedstrijd 2 - - W.C. R4 Wedstrijd 3 - -
14 - - - - W.C. R5 Wedstrijd 1 - -
15 W.C. R5 Wedstrijd 2 - - - W.C. R5 Wedstrijd 3 - -
16 W.C. Halve finale - - W.C. Finale - -

C.C.: Continental Championship
W.C.: World Cup
B.: Barrage
TG: Teamgeest
ZV: Zelfvertrouwen

De Hattrick Masters

De Hattrick Masters is een internationaal toernooi voor alle landskampioenen en bekerwinnaars. Het toernooi duurt een viertal weken en start elk seizoen na ronde 4. De wedstrijden in de Masters worden gespeeld op maandag om 16:00 en op donderdag om 20:00 (MET).

Wedstrijdprogramma

Er kunnen maximum 256 ploegen deelnemen aan de Masters, die gespeeld worden als een toernooi met directe uitschakeling over 8 rondes. De loting voor de rondes gebeurt volledig willekeurig. De wedstrijden worden op neutraal terrein gespeeld.

Zijn er niet voldoende ploegen om de eerste ronde volledig te vullen, dan zullen enkele (willekeurig gekozen) ploegen de eerste ronde mogen overslaan om pas in de tweede ronde aan te treden (zodat er altijd 128 ploegen zijn in ronde 2 om op het einde goed uit te komen). Bekerwinnaars en landskampioenen die ondertussen geen eigenaar meer hebben (of een andere eigenaar hebben), mogen niet deelnemen. Als een ploeg de competitie én de beker wint, zal dat de enige club uit dat land zijn die deelneemt aan de Masters.

Specifieke regels

Voor de Masters gelden een aantal specifieke regels:

Kaarten en blessures: Kaarten tellen niet mee (behalve een rode kaart tijdens een wedstrijd natuurlijk), maar qua blessures is er geen verschil.

Ingesteldheid: Wie kiest voor 'Wedstrijd van het seizoen' (in het Engels: 'Match of the Season', MOTS) of 'Speel het rustig' (in het Engels: 'Play it Cool', PIC) zal het effect merken op de teamgeest, maar in mindere mate dan na een normale wedstrijd. Het effect tijdens de wedstrijd is hetzelfde als tijdens andere wedstrijden.

Training: Wedstrijden in de Hattrick Masters leveren geen training op voor een speler.

Inkomsten in de Masters

De inkomsten worden telkens gelijk verdeeld tussen beide clubs. Voor de beste clubs is er ook prijzengeld zoals hieronder getoond.

Er valt verder ook prijzengeld te verdienen in de Hattrick Masters: de winnaar krijgt 800 000 US$, de verliezende finalist 400 000 US$ en de twee verliezende halvefinalisten elk 200 000 US$. De verliezende kwartfinalisten krijgen elk 100 000 US$ en de verliezers in de achtste finale elk 50 000 US$.

Extra club

Als Supporter Platinum of Diamond heb je de mogelijkheid om een extra club te beheren. Dit staat volledig los van je eerste ploeg, met eigen spelers, een eigen stadion, eigen financiën, jeugdspelers enzovoort.

Extra club oprichten

Je kunt gelijk wanneer een extra club oprichten. De club mag aantreden in eigen land of in het buitenland, zolang er in het land in kwestie nog plaats is.

Je bijkomende club start met wat centen (net als elke andere nieuwe club), maar je hoeft geen managertest af te leggen.

Algemene regels

Je kan tot twee extra clubs beheren.

Je kan geen spelers transfereren tussen je eigen clubs. Het is ook niet mogelijk om spelers te kopen waarvoor je met een van je andere ploegen moederclubgeld of vorigeclubgeld zou ontvangen.

Extra club in eigen land

Je eerste en je tweede club kunnen niet in dezelfde reeks aantreden (in dezelfde klasse kan wel) en geen kwalificatiewedstijden tegen elkaar spelen. Hetzelfde geldt voor bekerwedstrijden (met uitzondering van de finale).

In het onwaarschijnlijke, maar niet onmogelijke geval dat een gebruiker met zijn 3 teams in de halve finale van de beker is geraakt, zullen er uiteraard wel 2 ervan tegen elkaar spelen.

Als één van je clubs al in de hoogste klasse speelt, en een andere van je clubs heeft promotie afgedwongen, dan zal het promoverende team niet meer in aanmerking komen voor promotie. De vrijgekomen plek zal worden toegewezen aan de hoogst gerankte ploeg die had moeten zakken. Dit wordt afgehandeld na het spelen van de kwalificatiewedstrijden.

Promoveren beide clubs in hetzelfde seizoen naar eerste, dan krijgt enkel je eerste club een ticket voor de hoogste klasse.

Extra club in ander land

Hoeveel plaats er is voor 'buitenlandse' clubs in een land, hangt af van het aantal niet-gebruikte ploegen in dat land, en dit hangt af van de grootte van de competitie in dat land en het aantal gebruikers.

Minimaal 50% van de clubs in een land zijn voorbehouden voor lokale gebruikers. In een competitie met 168 clubs zijn er dus minstens 84 voor lokale managers (de rest kan ingenomen worden door lokale of buitenlandse gebruikers). Zodra een competitie 90% vol zit, reserveren we de resterende plaatsen voor lokale managers.

Van reeks wisselen

Ook extra ploegen kunnen in een bepaalde periode van het tussenseizoen van reeks wisselen (indien mogelijk), maar er kan uiteraard geen wissel doorgaan die ervoor zou zorgen dat 2 ploegen van dezelfde eigenaar in dezelfde reeks spelen.

Vlaggen

Vlaggen verzamelen gebeurt afzonderlijk. Elke club heeft dus een eigen verzameling.

Het verzamelen van vlaggen verloopt op dezelfde manier bij extra clubs.

Wapenfeiten

Wapenfeiten zijn iets wat de manager verzamelt. Dit gebeurt dus niet per club.

Stemmen in verkiezingen

Wanneer je een bijkomende ploeg hebt in een ander land (met uitzondering van Hattrick International), dan krijg je een eerste stem na twee seizoenen en een bijkomende (en tevens laatste) stem na 10 seizoenen.

Faillissement

Gaat je hoofdclub bankroet, dan ben je ook je extra club kwijt.

Gaat je extra club bankroet, dan kun je een nieuwe club oprichten zestien weken nadat je je vorige extra club hebt opgericht (dus als je je extra club langer dan zestien weken hebt gehad, kun je meteen een nieuwe oprichten).

Extra club stopzetten

Je kan je extra club gelijk wanneer stopzetten, maar dan moet je wel zestien weken wachten (te tellen vanaf het moment dat je je extra club hebt opgericht) voor je een nieuwe kan oprichten. Je kan een extra club nog niet sluiten, zolang je nog spelers hiervan op de transfermarkt hebt staan.

Platinum- of Diamond-abonnement afgelopen

Als jouw licentie voor een extra club of jouw Platinum- of Diamond-abonnement afloopt, blijf je nog één week manager van jouw extra club, maar na die week kan je geen beheersdaden meer stellen. 7 weken na het aflopen van je abonnement of licentie, zal je extra club dan automatisch losgekoppeld worden van je account. Koop je tijdens die 7 weken opnieuw een licentie voor een extra club of Platinum of Diamond, dan wordt je toegang tot je vertrouwde bijkomende ploeg weer geactiveerd. Doe je dat niet, dan wordt de club eigenaarloos en verlies je definitief je toegang.

 
Server 070