We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Het bekersysteem

Deelnemen aan een van de Hattrick-bekers is niet alleen een spannende uitdaging voor elke manager, maar ook een uitstekende manier om je spelers ervaring te laten opdoen en extra inkomsten voor je club te genereren. Het Hattrick-bekersysteem is ontworpen om elke ploeg een betekenisvolle ervaring te schenken, op welk niveau ze dan ook speelt. Men heeft er eveneens voor gezorgd dat elke ploeg per seizoen minstens drie bekerwedstrijden speelt.

Elk team in klasse 6 of hoger speelt in de nationale beker. Indien de ploeg in de beginfase van de nationale beker uitgeschakeld wordt, zal ze opgevist worden in een lagere bekercompetitie. Indien je land meer dan zes actieve klassen heeft, zal er ook een klassenbeker ingericht worden per klasse lager dan zesde. De ploegen in deze klassen (klasse 7 en lager dus) zullen in hun respectievelijke klassenbekers spelen in plaats van in de nationale beker.

Wordt je ploeg al vroeg uit de klassenbeker gewipt, zal je, net zoals in de nationale beker, opgevist worden in een lagere bekercompetitie behorend bij die klasse.

Bekerschema

Bekerwedstrijden worden steeds in het midden van de week gepland. De eerste ronde van de nationale beker en van de klassenbekers wordt gespeeld in de week voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Het deelnemersveld van de Challenger Cups bestaat uit de ploegen die in hun nationale of klassenbeker werden uitgeschakeld en deze beginnen dus ten vroegste een week later. Er zijn afzonderlijke Challenger Cups voor de nationale beker en voor elke klassenbeker. De bekercompetitie waarin je zal aantreden en je eerste bekertegenstander zal een week op voorhand worden bekendgemaakt. In de daarop volgende rondes zal je volgende tegenstander en je huidige bekercompetitie bekendgemaakt worden kort nadat alle wedstrijden in de huidige bekerronde gespeeld zijn.

Ploegen die in een bekercompetitie terechtkomen in een latere ronde zullen altijd uitkomen tegen ploegen die reeds vroeg in die competitie zijn beland. Wanneer ploegen tegelijkertijd in een beker terechtgekomen zijn, zullen de hoogstgeplaatste het steeds opnemen tegen de laagstgeplaatste. Dit betekent bijvoorbeeld in de praktijk dat wanneer je erin slaagt om tot ronde 5 of 6 in je nationale beker te blijven, je bij uitschakeling zal moeten spelen tegen een ploeg die al in ronde 1 of 2 werd uitgeschakeld, wat ook je normale bekerranking daarvoor was.

Ploegen worden eerst gerangschikt op basis van de klasse waarin ze dat seizoen zullen spelen en vervolgens binnen die klasse op basis van deze criteria:

1. Actieve gedegradeerde clubs
2. Actieve clubs die niet gedegradeerd of gepromoveerd zijn
3. Clubs die op eigen kracht gepromoveerd zijn
4. Clubs die 'gratis' gepromoveerd zijn (ter vervanging van een gedegradeerde bot)
5. Bots, als er plaats over is.

Binnen elke groep worden de clubs gerangschikt volgens de rangschikking op het einde van het vorige seizoen. De rangschikking verandert niet zolang de beker duurt.

Het hogergeplaatste team zal tot aan de laatste zes rondes van de beker steeds op verplaatsing spelen. Daarna worden alle wedstrijden op neutraal terrein afgewerkt. Is de stand gelijk na de reguliere speeltijd van een bekerwedstrijd, dan volgen er verlengingen en tenslotte eventueel strafschoppen. In het hoofdstuk 'Opstelling: ervaring en verwarring' vind je meer informatie over het selecteren van de strafschopnemers.

Bekerindeling

De belangrijkste bekercompetitie in elk land is de nationale beker (National Cup genaamd). Deze wordt ingericht voor alle ploegen vanaf klasse 6 en hoger waarbij er een actieve manager aan het roer staat. Enkel de allerbeste ploegen hebben een reële kans om de nationale beker te winnen, maar elk ander team dat ook ver in deze competitie geraakt, zal hiervoor beloond worden.

Indien je ploeg echter in de beginperiode van de nationale beker wordt uitgeschakeld, krijg je een herkansing, tenminste als dit gebeurt binnen de eerste zes rondes. Je krijgt dan een plaats toegewezen in een van de drie nationale Challenger Cups. Deelname aan deze Challenger Cups zal nog steeds een goeie zaak zijn voor je ploeg, maar de beloningen zijn wel een stuk lager dan in de hoofdbeker. Als je dus de mogelijkheid hebt om daarin verder te bekeren, zou dat dus steeds moeten lonen.

De oorspronkelijke namen van de drie Challenger Cups zijn Emerald, Ruby en Sapphire, naar de Engelse benaming van de edelstenen smaragd(groen), robijn(rood) en saffier(blauw). De Emerald Cup wordt gevuld met ploegen die in ronde 1 of 6 uitgeschakeld werden in de nationale hoofdbeker. Ploegen die verloren in ronde 2 of 5 verhuizen naar de Ruby Cup en de teams die in ronde 3 of 4 als verliezer uit de bus komen, worden opgevist in de Sapphire Cup. Deze drie bekercompetities zijn volledig evenwaardig en lopen parallel naast elkaar en naast de hoofdbeker. Per Cup wordt er telkens een winnaar gekroond. Let erop dat de Challenger Cups in enkele landen andere namen hebben gekregen. (In de Belgische competitie werden de originele namen echter behouden om verwarring of beroering te vermijden.)

Ploegen die worden uitgeschakeld in de eerste ronde van de Emerald Challenger Cup of van de Ruby Challenger Cup zullen tot slot nog een plaatsje toegewezen krijgen in de Consolation Cup. Er is geen prijzengeld of enig ander extraatje verbonden aan deze bekercompetitie, maar de winnaar krijgt wel een mooie prijsbeker.

In landen met meer dan zes klassen worden er ook klassenbekers georganiseerd voor klasse 7 en lager. Deze klassenbekers hebben een gelijkaardig verloop als die van de nationale beker, dus ook met een hoofdbeker, drie Challenger Cups (Emerald, Ruby en Sapphire) en een Consolation Cup. Enkel het prijzengeld ligt aanzienlijk lager.

De grootte van een bekercompetitie wordt bepaald door het aantal ploegen dat ervoor in aanmerking komt en een menselijke manager heeft. Er wordt steeds gekozen voor het kleinst mogelijke formaat waarin alle actieve teams passen. Zodra al deze actieve ploegen hun plekje in de beker hebben gekregen, wordt de rest van het deelnemersveld opgevuld met botploegen.

1. Het aantal actieve ploegen (geleid door een menselijke manager) wordt geteld.
2. Het kleinste bekerformaat waarin al deze actieve ploegen passen, wordt gekozen.
3. Deze bekercompetitie wordt eerst opgevuld met al deze teams.
4. Daarna worden er nog 'normale' botploegen uit het competitiesysteem gekozen om de lege plaatsen op te vullen.
5. Wanneer dat nog niet volstaat, worden er louter voor de beker tijdelijke botploegen met straatvoetballers samengesteld.


Week Nationale beker Challenger Cup
(Emerald)
Challenger Cup
(Ruby)
Challenger Cup
(Sapphire)
Consolation Cup
#Ploegen #Ploegen #Ploegen #Ploegen #Ploegen
1 16384
2 8192 8192
3 4096 4096 4096 4096
4 2048 2048 2048 2048 4096
5 1024 1024 1024 2048 2048
6 512 512 1024 1024 1024
7 256 512 512 512 512
8 128 256 256 256 256
9 64 128 128 128 128
10 32 64 64 64 64
11 16 32 32 32 32
12 8 16 16 16 16
13 4 8 8 8 8
14 2 4 4 4 4
15 - 2 2 2 2
16 - - - - -
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde één en ronde zes van de nationale beker, zullen in de Emerald Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde twee en ronde vijf van de nationale beker, zullen in de Ruby Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in ronde drie en ronde vier van de nationale beker, zullen in de Sapphire Challenger Cup worden opgevist.
  • De ploegen die hun bekerwedstrijd verliezen in de eerste ronde van de Emerald Challenger Cup en van de Ruby Challenger Cup zullen in de Consolation Cup worden opgevist.

Effecten op je ploeg

Een belangrijk aspect van de bekercompetitie wordt gevormd door de tactische mogelijkheden die ze biedt. Door lang in de beker te blijven, speel je ook meer wedstrijden met inzet, wat inhoudt dat je meer kansen hebt om je zelfvertrouwen en teamgeest op te krikken ter voorbereiding van de competitiewedstrijden in je reeks. Bekerwedstrijden geven ook extra ervaring aan je spelers, wat naast de hogere ticketverkoop, een lange bekercampagne nog waardevoller maakt. De verschillende bekers hebben echter niet allemaal dezelfde invloed op je ploeg.

Blessures en het normale systeem van kaarten zijn ook van toepassing op de bekercompetities. Wanneer je speler bijvoorbeeld een kaart kreeg in een bekerwedstrijd, kan hij eventueel geschorst worden voor de volgende competitiewedstrijd.

Teamgeest, zelfvertrouwen en supporterstemming: enkel de wedstrijden in de hoofdbeker van de nationale beker of klassenbeker hebben invloed op deze parameters. De wedstrijden in de lagere bekers hebben hierop net zoals bij oefenwedstrijden geen invloed.

Ervaring: de nationale beker en klassenbeker leveren in vergelijking met een normale competitiewedstrijd het dubbele aan ervaring op voor de opgestelde spelers. De Challenger en Consolation Cupwedstrijden leveren de helft van de ervaring van competitiewedstrijden op.

Inkomsten uit bekerwedstrijden

Ticketinkomsten zijn een belangrijk voordeel van een succesvolle bekercampagne. Hoe langer je kan overleven in een bekercompetitie, hoe meer toeschouwers er zullen komen opdagen om de wedstrijd te bekijken en hoe hoger dus ook je wedstrijdinkomsten. De nationale beker en de klassenbeker zijn daarbij heel wat aantrekkelijker voor de doorsnee supporter dan de overeenkomstige Challenger en Consolation Cups. Daar waar een nationale of klassenbekerwedstrijd (tenminste toch in de latere rondes) ongeveer evenveel publiek aantrekt als bij competitiewedstrijden, zullen de toeschouwersaantallen in de andere bekercompetities eerder te vergelijken zijn met die van vriendschappelijke wedstrijden. De toeschouwersaantallen in de lagere bekercompetities verhouden zich tegenover die wanneer beide bekerploegen een internationale oefenwedstrijd zouden spelen, op de volgende manier:
- De nationale Challenger Cups: driemaal zoveel
- De nationale Consolation Cup: tweemaal zoveel
- De Challenger Cups van de klassenbekers: tweemaal zoveel
- De Conslation Cup van de klassenbekers: anderhalf keer zoveel

De thuisploeg krijgt 67% van de ticketinkomsten en de bezoekers 33%. In de laatste zes rondes van de beker wordt de opbrengst van de ticketverkoop gelijk verdeeld. Over het algemeen zijn de supporters niet zo geïnteresseerd in de eerste bekerrondes, maar hoe verder je raakt, hoe meer mensen je op de been zal brengen. Denk er ook aan dat de fans van een ploeg uit een lagere klasse maar wat graag een wedstrijd willen bijwonen tegen een ploeg die in een hogere klasse speelt, maar dat dit omgekeerd niet geldt. De beste bekerploegen krijgen ook prijzengeld zoals getoond wordt in onderstaand overzicht. Er wordt geen beloning uitgekeerd voor de topscorer in de bekercompetitie.

Nationale beker

Positie Nationale beker Challenger Cup Consolation Cup
Winnaar 1 500 000 US$ 300 000 US$ -
Runner-up 1 000 000 US$ 150 000 US$ -
Eruit in de halve finale 750 000 US$ 100 000 US$ -
Eruit in de kwartfinale 500 000 US$ 50 000 US$ -
Eruit in de achtste finale 250 000 US$ 25 000 US$ -
Eruit in de zestiende finale 200 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 64 180 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 128 160 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 256 140 000 US$ - -
Eruit in de ronde met 512 120 000 US$ - -

Klassenbeker

Positie Klassenbeker Challenger Cup Consolation Cup
Winnaar 300 000 US$ 150 000 US$ -
Runner-up 150 000 US$ 100 000 US$ -
Eruit in de halve finale 100 000 US$ 50 000 US$ -
Eruit in de kwartfinale 50 000 US$ 25 000 US$ -
Eruit in de achtste finale 25 000 US$ - -
 
 
Server 081