We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Opstelling: ervaring en verwarring

Ervaring in een bepaalde formatie

Je ploeg kan in om het even welke formatie spelen, maar als je een formatie gebruikt die je spelers niet goed kennen, kan er verwarring ontstaan, waardoor hun prestatie lager ligt dan normaal. Om ervaring te krijgen en verwarring te vermijden moet je een bepaalde formatie gewoon een aantal keer hebben gespeeld. Je doet ervaring op in een gekozen opstelling telkens wanneer je een wedstrijd speelt (competitie, beker of vriendschappelijk tellen daarbij evenveel mee, toernooi-, ladder- en testwedstrijden of Hattrick Masters tellen niet mee). De hoeveelheid ervaring hangt af van het aantal minuten dat je in die opstelling speelt (met een maximum van 90 minuten per wedstrijd), hetzelfde principe als voor training dus. Indien je wint na een forfait van je tegenstander en je hebt zelf minstens 9 spelers opgesteld, dan krijg je ook opstellingservaring alsof je de volledige wedstrijd hebt gespeeld. Ervaring opdoen op hogere niveaus wordt echter moeilijker. Als je een bepaalde formatie niet speelt, dan daalt ook je ervaring voor die opstelling geleidelijk aan. Ook als je een speler verkoopt, loop je het risico op een beperkte daling van de opstellingservaring.

Verwarring

Wanneer je spelers onvoldoende ervaren zijn in een bepaalde formatie, is er op gelijk welk moment van een wedstrijd een risico op verwarring mogelijk, met negatieve gevolgen op hun prestaties. Zolang je opstellingservaring uitstekend of hoger is, moet je dit echter niet vrezen. Onder dat niveau stijgt het risico op verwarring naarmate de opstellingservaring lager is. Indien de totale ervaring van al je individuele spelers (zie hieronder) hoog is, zal dit risico niet zo groot zijn.

Bij verwarring bepaalt je opstellingservaring ook hoe groot die verwarring zal zijn (hoe lager hoe groter). Ontstaat er verwarring, dan krijg je hierover een bericht in het wedstrijdverslag met info over het huidige niveau van de organisatie van de ploeg. Een bericht waarbij de organisatie van de ploeg zakt naar 'waardeloos' betekent dat de organisatie volledig zoek is, terwijl een daling naar 'goed' slechts een heel beperkte impact heeft. Als je spelers aan de rust (of voor de verlengingen) verward zijn, zal je trainer de situatie in de kleedkamer wat verbeteren met extra instructies.

Individuele ervaring van een speler

Ervaring heeft een positieve invloed op de prestaties van een speler. Spelers doen ervaring op door wedstrijden te spelen. In nationale en klassebekerwedstrijden is de ervaringstoename ongeveer dubbel zo groot als in de competitie. In Challenger en Consolation bekerwedstrijden winnen jouw spelers de helft van de ervaring van een competitiewedstrijd. Een internationale oefenwedstrijd is goed voor ongeveer een vijfde van de ervaring in een competitiewedstrijd, en een oefenwedstrijd tegen een ploeg uit eigen land voor half zo veel als een internationale oefenwedstrijd. Wedstrijden met de nationale ploeg leveren het meeste ervaring op, gevolgd door wedstrijden in de Hattrick Masters.

De hoeveelheid ervaring die een speler opdoet, hangt af van zijn speelminuten, net als de hoeveelheid training. Een speler kan maximaal 90 minuten per wedstrijd ervaring opdoen.

Je aanvoerder en de totale ervaring

Voor elke wedstrijd kun je een aanvoerder aanduiden. Ervaring en leiderschap zijn de belangrijkste kwaliteiten voor je aanvoerder. Bij de berekening van de totale ploegervaring krijg je immers een bonus voor de ervaring en het leiderschap van je aanvoerder. De totale ervaring van de ploeg kan verwarring en zenuwachtigheid voorkomen, met name in belangrijke wedstrijden. Denk erom dat in dergelijke omstandigheden enkel de ploeg met de op dat moment van de wedstrijd laagste totale ervaring last kan hebben van zo'n nervositeit. Het onderling verschil in ervaring tussen beide ploegen zal bovendien bepalen hoe groot dit effect is. Ploegen zullen echter nooit last hebben van stress in competitiewedstrijden of oefenwedstrijden.

De aanvoerder moet tot de basiself van je ploeg behoren. Als je geen aanvoerder aanwijst, zullen de spelers een aanvoerder kiezen die het volgens hen goed zal doen.

Strafschopnemers

Beker- en kwalificatiewedstrijden kunnen uitmonden in strafschoppen indien er na de verlengingen nog geen winnaar is. Jij bepaalt de strafschopnemers via een apart tabblad van het wedstrijdformulier. Hou er, wanneer je je strafschopnemers kiest, rekening mee dat niets zenuwslopender is dan een strafschoppenreeks. Bij elke strafschop (niet tijdens de normale speeltijd) wordt een beroep gedaan op de ervaring van de speler. Andere vaardigheden die belangrijk zijn voor penaltynemers: scoren, spelhervatten en de technische vaardigheid van de speler. Voor de doelman telt tijdens strafschoppenreeksen enkel de keepersvaardigheid (verdedigen en spelhervatten spelen hier geen rol, bij een strafschop tijdens de reguliere speeltijd wel).

 
 
Server 080