We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Spelers: andere aspecten

Leeftijd

Op de pagina van een speler wordt zijn exacte leeftijd weergegeven. Een Hattrick-jaar telt 112 dagen, waardoor een speler telkens x jaar en 0-111 dagen oud zal zijn.

Persoonlijkheid

Alle spelers hebben een bepaalde persoonlijkheid. Ze kunnen vriendelijk of irritant zijn, een leidersfiguur of een eenzaat, temperamentvol of kalm. De persoonlijkheid is momenteel niet zo belangrijk in het spel, maar het is bijvoorbeeld wel verstandig om een aanvoerder te kiezen met veel leiderschap. Meer info over het belang van persoonlijkheid vind je in het hoofdstuk 'Psychologie'.

Ervaring

Spelers die veel en belangrijke wedstrijden spelen, worden steeds ervarener. Deze ervaring maakt het betere spelers op verschillende vlakken. Ervaring kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het scoren of tegen krijgen van speciale gebeurtenissen en het helpt om verwarring te voorkomen. De ervaring van een speler wordt los van zijn spelersvaardigheden bijgehouden. Elk soort wedstrijd heeft een andere invloed op de ervaring van een speler. In totaal heeft een speler ongeveer 100 ervaringspunten nodig om te stijgen in ervaring. De punten behaald voor een volledige wedstrijd van elke type zijn samengevat in onderstaande tabel.

Type Ervaringspunten
Competitiewedstrijd 3.5
Kwalificatiewedstrijd 7
Wedstrijd hoofdbeker 7
Wedstrijd nevenbeker 1.75
Oefenwedstrijd 0.35
Internationale oefenwedstrijd 0.7
Wedstrijd Hattrick Masters 17.5
Jeugdwedstrijd 3.5
Jeugdoefenwedstrijd 0.35
(Oude) wedstrijd voor de World Cup 35
(Oude) finalewedstrijd voor de World Cup 70
(Oude) oefenwedstrijd voor de nationale ploeg 7
Wedstrijd World Cup 28
World Cup (Halve finale en finale) 56
World Cup (Barrages) 14
Continental Championships 14
Continental Championships (Kwartfinale, halve finale en finale) 21
Nations Cup 7
Nations Cup (Knock-out) 14
Oefenwedstrijd voor de nationale ploeg 3.5

Clubliefde

Spelers met veel clubliefde presteren beter op het veld. De clubliefde neemt toe naarmate een speler langer bij z'n club zit.

Clubliefde omvat twee aspecten:

Clubliefdebonus

Voor elke opeenvolgende dag dat een speler bij je club actief is, groeit zijn clubliefde. Hoe meer hij gehecht raakt aan zijn club, hoe beter hij zal spelen.

De clubliefde stijgt snel in het begin, en neemt vervolgens steeds trager toe. Het maximum wordt bereikt na drie seizoenen, maar de helft al na twaalf weken.

Maximumbonus: +1 vaardigheidsniveau op alle vaardigheden (behalve conditie)

Bijvoorbeeld: Seppe Kuppens heeft goed spelmaken en redelijk verdedigen, en zijn clubliefde is maximaal (goddelijk). In dat geval presteert hij alsof hij uitstekend spelmaken en goed verdedigen had (wat je ook zal zien aan het aantal sterren).

Wanneer de clubliefde van een speler goddelijk is, krijgt hij de volledige bonus. Jeugdspelers starten met een goddelijke clubliefde.

Denk erom dat de clubliefde van een speler verdwijnt als je hem verkoopt aan een andere club. Koop je hem later terug, dan zal je zijn clubliefde dus weer moeten opbouwen.

Moederclubbonus

Spelers die voor hun moederclub spelen, zoals je jeugdspelers, en dat al hun hele carrière lang, zetten zich op het veld extra in voor de club van hun hart.

Bonus: +0,5 vaardigheidsniveau op alle vaardigheden (behalve conditie).

Spelers die al hun hele carrière lang voor hun moederclub spelen, worden aangeduid met een hartvormig pictogram op hun spelerspagina. Denk erom dat jeugdspelers die je hebt verkocht en later teruggekocht, deze bonus niet krijgen.

Beide bonussen tegelijk

Het is perfect mogelijk dat een speler beide bonussen krijgt. Als je dus een jeugdspeler opneemt in je eerste ploeg, zij het via de talentenjacht, zij het via de jeugdacademie, zullen zijn vaardigheden (behalve conditie) een bonus krijgen van anderhalf niveau tot je hem verkoopt.

TSI (Total Skill Index of totale vaardigheidswaarde)

De TSI-waarde geeft aan hoe hoog de vaardigheden van een speler liggen. De TSI stijgt naarmate de speler getraind wordt en schommelt afhankelijk van de vorm.

Vorm

Wanneer spelers beter in vorm zijn, zullen ze ook beter presteren. Deze waarde is niet gekoppeld aan hun fysieke vaardigheden of hoe ver ze opgetraind zijn. De vorm van de spelers in Hattrick weerspiegelt aspecten die een invloed hebben op het feit of ze hun potentieel kunnen waarmaken. Denk bijvoorbeeld aan hun privésituatie op een bepaald ogenblik.

Op de pagina van een speler wordt zijn huidige vorm weergegeven. Het is deze waarde die geldt tijdens wedstrijden. Een 'uitstekende' speler die 'waardeloos' in vorm is, zal meestal slechter presteren dan een 'redelijke' speler die 'goed' in vorm is. De huidige vorm wordt negatief beïnvloed door de hoeveelheid conditietraining die je ploeg krijgt (hoe groter je percentage conditietraining, hoe groter dit effect).

Elke speler heeft ook een (verborgen) achtergrondvorm. Die wordt gebruikt om de evolutie van de vorm te bepalen. Tijdens de wekelijkse trainingsupdate evolueert de huidige vorm van je spelers in de richting van de achtergrondvorm. De huidige vorm verandert niet meteen in de achtergrondvorm. Het is een proces dat enkele weken duurt, maar hoe verder de huidige vorm van de achtergrondvorm afligt, hoe groter de verandering zal zijn.

Nadat de huidige vorm van een speler is gewijzigd tijdens de trainingsupdate, is er een kans dat ook de achtergrondvorm verandert. Die kans kun je niet beïnvloeden en is voor elke speler even groot. Wanneer de achtergrondvorm van een speler verandert, zijn er echter wel bepaalde factoren die de nieuwe achtergrondvorm beïnvloeden.

  • Of een speler die week een wedstrijd heeft gespeeld (dit is een heel belangrijke factor)
  • Je trainingsintensiteit – hoe harder je traint, hoe beter je vorm
  • Je trainer – hoe beter zijn trainersvaardigheid, hoe beter je vorm
  • Vormtrainer - een vormtrainer is gespecialiseerd in het verbeteren van de vorm van je spelers.
  • Assistent-trainers – helpen eveneens het vormpeil te verbeteren

Specialiteiten

Zowat de helft van alle spelers heeft een specialiteit die een invloed kan hebben tijdens de wedstrijd. Het salaris van een speler met specialiteit is 10% hoger dan zijn evenknie zonder. Er zijn vijf hoofdspecialiteiten: technisch, snelheid, koppen, krachtig en onvoorspelbaar. Ze hebben telkens positieve en negatieve gevolgen. Hierover kun je meer lezen in het hoofdstuk 'Speciale gebeurtenissen'. Specialiteiten kunnen ook nuttig zijn voor bepaalde tactieken. Hierover vind je meer informatie in het hoofdstuk 'Tactieken'.

Er bestaan ook twee zeldzamere specialiteiten: veerkrachtig en bezieler. Veerkrachtige spelers genezen sneller van hun blessures dan andere spelers en kunnen soms, ondanks een lichte blessure, een wedstrijd toch uitspelen. Een bezieler wil zijn medespelers zo goed mogelijk ondersteunen en inspireren. Wanneer hij daarin slaagt, zullen de ploeggenoten die dicht bij hem op het veld staan, beter presteren. Loopt het echter fout, dan kan de organisatie van de hele ploeg mank beginnen lopen.

Blessures

Soms raken spelers geblesseerd. Op zeer lichte blessures na, zullen de gekwetste spelers hiervoor enige tijd in behandeling moeten en zullen ze dan ook mogelijk enkele wedstrijden missen. Het risico op blessures neemt toe naarmate je intensiever traint of meer assistent-trainers in dienst hebt.

Oudere spelers zullen trager genezen dan jongere en je kan een dokter aanwerven om het genezingsproces te versnellen. Een dokter helpt je ook om het risico op blessures te beperken. Spelers die de veertig naderen, krijgen het echter steeds moeilijker om een blessure te boven te komen. Denk er ook om dat de inschatting van de herstelperiode in hele weken gebeurt - indien je topspits een blessure van een week heeft, betekent dit dus dat het tot een week kan duren vooraleer hij speelklaar is.

Gele en rode kaarten

Spelers kunnen kaarten krijgen en van het veld worden gestuurd tijdens wedstrijden. Dit geldt vooral voor agressieve spelers (zeker als ze niet al te eerlijk zijn of weinig ervaring hebben). Als een speler tijdens een wedstrijd 2 keer geel of meteen rood krijgt, wordt hij van het veld gestuurd en is hij geschorst voor de volgende officiële wedstrijd. Naast schorsingen door een rode kaart, kunnen spelers ook een schorsing oplopen als ze tijdens het seizoen in officiële wedstrijden (competitie, beker en kwalificatie) drie gele kaarten verzamelen. Wanneer een speler met twee gele kaarten achter zijn naam dus een derde keer geel krijgt, is hij de volgende officiële wedstrijd geschorst.

In je spelerslijst zie je hoeveel kaarten een speler al heeft. Bij een speler die er drie heeft verzameld, zie je een rode kaart, om aan te geven dat hij geschorst is. Een geschorste speler heeft zijn schorsing uitgezeten nadat je een officiële wedstrijd (zonder hem dus) hebt gespeeld. Ook op het einde van een seizoen worden alle kaarten gewist. Transfers hebben geen invloed op de kaartenlast van een speler. Noch eventueel opgelopen kaarten in oefenwedstrijden noch het spelen van oefenwedstrijden zelf heeft achteraf gevolgen voor de kaartenlast van een speler.

 
Server 071