We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Psychologie

Een voetbalploeg runnen gaat om meer dan training en tactiek, ook psychologie speelt een rol. Als je ploeg wil winnen, dan moet de wil er wel zijn, ze moeten in zichzelf geloven. De teampsychologie beïnvloedt je wedstrijdresultaten en omgekeerd beïnvloeden de wedstrijdresultaten ook je teampsychologie.

Teamgeest

De sfeer bij de club is van groot belang. De teamgeest van je ploeg beïnvloedt de prestatie van je middenvelders en dus je balbezit: hoe hoger je teamgeest, hoe hoger je middenveldprestatie. Je teamgeest wordt door verschillende zaken beïnvloed, maar vooral door het leiderschap van je trainer, de teammotivatie die je voor je wedstrijd hebt ingesteld, transfers en je eventuele sportpsycholoog.

Zelfvertrouwen

Je spelers moeten in zichzelf geloven om een goede prestatie neer te zetten. Een ploeg met een laag zelfvertrouwen zal problemen hebben om kansen af te maken. Een hoog zelfvertrouwen is meestal goed, maar wanneer het te hoog oploopt, is het mogelijk dat je spelers bepaalde mindere tegenstanders gaan onderschatten (zie verder voor meer info). Je zelfvertrouwen beïnvloedt je aanval en hangt vooral af van de resultaten in vorige wedstrijden, doch ook een eventuele sportpsycholoog en het leiderschap van je trainer zijn factoren die het zelfvertrouwen opkrikken.

Ingesteldheid van de ploeg

Voor elke officiële wedstrijd kan je aangeven hoe belangrijk een wedstrijd is. De ingesteldheid van je ploeg beïnvloedt je balbezit. Er zijn drie mogelijkheden:

Wedstrijd van het seizoen: Je spelers zullen er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen. Meteen na de wedstrijd zal je teamgeest echter dalen, waardoor je spelers het de volgende wedstrijden minder goed zullen doen.

Normaal: Je spelers presteren zoals anders.

Speel het rustig: Je spelers krijgen de opdracht het rustig aan te doen omdat er later belangrijkere wedstrijden zijn. Meteen na de wedstrijd zal de teamgeest stijgen, waardoor je spelers het de volgende wedstrijden beter zullen doen.

De persoonlijkheid van je spelers

Alle spelers hebben een bepaalde persoonlijkheid. Oneerlijke en agressieve spelers zullen vaker kaarten oplopen en van het veld worden gestuurd. Leiderschap is belangrijk voor de aanvoerder en je trainer.

Psychologische wedstrijdgebeurtenissen

De manier waarop een wedstrijd verloopt, kan invloed hebben op het gedrag van de spelers en dat ongeacht de instructies van je trainer. Dergelijke psychologische gebeurtenissen kunnen een belangrijke impact hebben op een specifieke wedstrijd, maar op zich hebben ze geen directe invloed op de teamgeest of het zelfvertrouwen van toekomstige wedstrijden. Een ploeg die twee doelpunten voorstaat in een wedstrijd zal zich automatisch wat minder focussen op de aanval en wat meer op verdediging. Dit effect zal nog versterkt worden naarmate de voorsprong nadien verder wordt uitgebreid: de aanvalsratings zullen met 9% dalen per doelpunt verschil en de verdedigingsratings zullen tegelijk telkens met 7,5% toenemen. Wordt het doelpuntenverschil weer kleiner, dan zullen ook deze effecten opnieuw omgekeerd worden. De bovengrens voor het doelpuntenverschil werd op 8 gezet. Daarboven zal er dan ook geen verandering meer gebeuren aan de ploegratings.

In een aantal situaties zullen ploegen echter kunnen weerstaan aan deze psychologische effecten. Wanneer je ploeg de instructie "Wedstrijd van het seizoen" kreeg, zal ze zich niet terugtrekken, ook al heeft ze een ruime voorsprong bij elkaar gespeeld. Hetzelfde geldt voor ploegen die in de finale spelen van de nationale beker, de World Cup of de Hattrick Masters en in de laatste competitieronde van een seizoen.

Bovendien zal een ploeg die ongewoon slecht presteerde in de eerste helft van een wedstrijd, tijdens de pauze een uitbrander krijgen van de trainer, waardoor ze zichzelf proberen te herpakken na de rust.

Onderschatting

Als je het opneemt tegen een lager geklasseerde ploeg en je zelfvertrouwen minstens 'sterk' is, is het mogelijk dat je je tegenstander onderschat en minder goed speelt dan normaal. Het risico hangt af van het verschil in punten en plaatsen, je zelfvertrouwen en de instelling waarmee je aan de wedstrijd begint. Hoe groter het verschil, hoe groter het risico. Speel je echter 'wedstrijd van het seizoen', dan is er geen kans op onderschatting.

Als je je tegenstander onderschat, hangt de mate van onderschatting af van het puntenverschil, je zelfvertrouwen, je ploeginstelling en de locatie (minder onderschatting als je uit speelt). Afhankelijk van de tussenstand bij de rust kan de onderschatting ongedaan gemaakt worden: volledig als je achter staat, voor 2/3 bij een gelijke stand en voor 1/3 als je slechts 1 doelpunt voor staat.

Onderschatting kan enkel voorkomen in gewone competitiewedstrijden en dit pas vanaf de vierde speeldag van het seizoen.

 
 
Server 081