We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Wedstrijden: tactieken

In elke wedstrijd kun je je ploeg de opdracht geven een bepaalde tactiek te gebruiken. Hier zijn telkens voor- en nadelen aan verbonden, dus kies verstandig! Je hebt de keuze uit zes tactieken (en je kunt ook 'normaal' spelen, dus zonder specifieke tactiek). Geef je niets in, dan speel je 'normaal'.

Je tactische vaardigheid

Hoe goed je een bepaalde tactiek beheerst, hangt af van je tactische vaardigheid voor die specifieke tactiek. Deze vaardigheid wordt berekend op basis van de vaardigheden van de spelers, plus een ervaringsbonus voor elke betrokken speler.

De doeltreffendheid van je tactiek hangt ook af van de kwaliteit van je spelers op het veld. Naarmate de opgestelde spelers gemiddeld beter zijn, moet je tactische vaardigheid namelijk hoger zijn om nog even doeltreffend te zijn. In de praktijk betekent dit dus dat je een betere tactische vaardigheid nodig hebt wanneer jij en je tegenstander sterke spelers op het veld hebben staan.

Pressievoetbal

Pressievoetbal betekent dat je spelers proberen de tegenstander onder druk te zetten en het belangrijker vinden te voorkomen dat de tegenstander een aanval kan opzetten dan zelf iets op te bouwen. Pressie kan een goede keuze zijn wanneer je de mindere ploeg denkt te zijn en het aantal doelpunten wilt beperken.

Voordeel: Je kunt het aantal potentiële kansen (voor beide ploegen) beperken tijdens de wedstrijd.

Nadeel: Je spelers zitten dicht op de man en verbruiken hun conditie daardoor sneller dan normaal.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale verdedigende vaardigheid en de totale conditie van al je veldspelers. Als een speler 'krachtig' is, dan telt zijn verdedigen dubbel mee. Hoe vermoeider je spelers raken, hoe minder ze de tegenstander onder druk kunnen zetten.

Zodra een potentiële kans teniet wordt gedaan door een ploeg die pressie speelt, wordt dit weergegeven in het wedstrijdverslag. Je krijgt echter niet te zien welke ploeg voordeel zou kunnen gehaald hebben uit die kans. Als beide ploegen pressievoetbal spelen, wordt het effect gemiddeld verdubbeld. Verder is het zo dat als je speelt tegen een team dat focust op afstandsschoten, de kans op een afstandsschot teniet kan worden gedaan wanneer je pressie speelt.

Counteraanval

Op de counter spelen betekent dat je de bal bewust aan de tegenstander laat en snel probeert uit te breken wanneer een van hun aanvallen op niets uitdraait. Counteren kan een goed idee zijn als je over een heel goede verdediging en aanval beschikt (en een zwak middenveld), zeker als je tegenstander aanvallend niet veel voorstelt.

Voordeel: De tactiek kan je extra aanvalsmogelijkheden opleveren (je krijgt de kans om te counteren wanneer je verdediging een aanval van de tegenstander weet op te vangen).

Nadeel: Je middenveld wordt 7% minder sterk.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale som van de verdedigings- en passingvaardigheid van je verdedigers. Passen is hierbij dubbel zo belangrijk als verdedigen.

Alleen de ploeg die het middenveld niet domineert wanneer er een aanval mislukt, kan profiteren van de voordelen van deze tactiek (en je moet onderliggen op het middenveld voor de tactische aftrek van 7% wordt toegepast). Als je het middenveld in handen hebt, zal je alleen de nadelen van deze tactiek ondervinden. Alle counteraanvallen worden vermeld in het wedstrijdverslag.

Centrumaanval

Bij de tactiek 'Centrumaanval' zal je ploeg proberen om vooral aan te vallen door het midden, en minder via de flanken. Aanvallen over de flank worden dus ingeruild voor centrale aanvallen.

Voordeel: Ongeveer 15 tot 30% van je aanvallen over een flank zullen worden omgezet naar een aanval door het centrum.

Nadeel: Je flankverdediging heeft hieronder te lijden (aan beide kanten).

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale passingvaardigheid van al je veldspelers.

In het wedstrijdverslag kun je lezen wanneer een kans op de flank omgezet wordt naar een kans door het midden.

Flankaanval

Dit werkt net als 'Centrumaanval', maar dan andersom: centrale aanvallen worden ingeruild voor flankaanvallen. Aangezien er normaal gesproken minder aanvallen door het centrum gaan dan over de flanken, zet je er procentueel gezien een beetje meer om.

Voordeel: Ongeveer 20 tot 40% van je aanvallen door het centrum zullen worden omgezet naar een aanval over een flank.

Nadeel: Je centrale verdediging heeft hieronder te lijden.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: De totale passingvaardigheid van al je veldspelers.

Telkens als een aanval door het midden wordt omgezet naar een aanval over de flank, wordt dit vermeld in het wedstrijdverslag.

Creatief spel

Bij 'Creatief spel' zullen alle spelers meer gebruik proberen te maken van hun specialiteiten en andere specifieke kenmerken.

Voordeel: Hiermee neemt het maximum aantal speciale gebeurtenissen dat tijdens een wedstrijd kan voorvallen toe en dat voor beide ploegen. Je eigen ploeg zal echter net iets meer kans hebben om er toegewezen te krijgen, doch dat geldt zowel voor de positieve als voor de negatieve gebeurtenissen.

Nadeel: Je spelers besteden minder aandacht aan verdedigen.

Relevante vaardigheden: 'Creatief spel' rendeert vooral wanneer jouw veldspelers over voldoende passenvaardigheid beschikken en in mindere mate ook voldoende ervaring hebben. De bijdrage van onvoorspelbare spelers tot deze tactiek is daarbij zelfs dubbel zo groot. Om deze tactiek optimaal te benutten, beschik je in elk geval best over een ploeg met de juiste specialiteiten en de ideale combinatie aan vaardigheden.

Afstandsschoten

Met deze tactiek krijgen je spelers de opdracht om het eerder van ver te proberen dan om echt een aanval op te bouwen. Aanvallen door het midden en op de flank worden met andere woorden ingeruild voor afstandsschoten. Bij een afstandsschot probeert de speler dan de doelman te verschalken. Deze tactiek kan interessant zijn als je moeilijk scoort door het midden en op de flank en over spelers beschikt met een goed schot in de voeten.

Voordeel: De tactiek 'Afstandsschoten' zet tot ongeveer 30% van de aanvallen door het midden en op de flank om.

Nadeel: Je centrale aanval, je flankaanval en je middenveld zullen een beetje lager liggen.

Je tactische vaardigheid wordt berekend op basis van: Het scoren en spelhervatten van je veldspelers. Scoren is drie keer zo belangrijk als spelhervatten.

Wanneer een aanval omgezet wordt in een afstandsschot, kan dat schot worden afgeblokt als de verdedigende ploeg pressievoetbal speelt. Wordt het schot niet afgeblokt, dan waagt de veldspeler (middenvelders en vleugelspelers maken dubbel zoveel kans) zijn kans. De kwaliteit van het schot hangt af van het scoren en spelhervatten van de speler in kwestie. De doelman probeert de bal vervolgens tegen te houden met zijn keepen en spelhervatten. Zowel de schietende speler als de doelman moeten over wat van beide vaardigheden beschikken, en het is beter om over een beetje van beide vaardigheden te beschikken dan over veel van één vaardigheid.

Alle afstandsschoten worden vermeld in het wedstrijdrapport, ook pogingen die worden afgeblokt.

 
 
Server 081