We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Wedstrijden: de basis

De juiste opstelling vinden is één van je grootste uitdagingen in Hattrick. In dit hoofdstuk en de andere hoofdstukken over wedstrijden, zullen we bekijken welke rol de vaardigheden van een speler in een wedstrijd spelen. Dit hoofdstuk gaat over de basis, de belangrijkste dingen die je moet weten.

De beginselen van een wedstrijdsimulatie

Tijdens elke helft wordt een aantal aanvallen (kansen) uitgevoerd. Het middenveld bepaalt welke ploeg de kans krijgt. De ploeg met het sterkste middenveld (die met het meest balbezit) krijgt waarschijnlijk de meeste kansen.  Wanneer een ploeg een aanvalskans toebedeeld krijgt, wordt er beslist wat voor soort kans dat wordt: over de rechtervleugel, over de linkervleugel, door het midden of uit stilstaande fase (vrije trappen en penalty's). De aanvalsrating van de corresponderende sector wordt dan gewogen tegenover de overeenkomstige verdedigingsrating van de verdedigende ploeg.

Gewone kansen

Elke wedstrijd worden er een aantal gewone kansen (hierboven uitgelegd) gecreëerd. Sommige daarvan zijn open (kunnen door beide ploegen benut worden) en sommige zijn exclusief voor één ploeg.

Welke ploeg een open kans krijgt, wordt beslist op het middenveld. Ook exclusieve kansen worden op het middenveld verworven, maar als je op die manier een exclusieve kans van je tegenstander 'afpakt', dan stop je de aanval maar krijg je de kans niet zelf (i.t.t. open kansen). Je kunt de exclusieve kansen van je tegenstander dus niet afsnoepen, en hij de jouwe ook niet.

De meeste gewone kansen worden in het wedstrijdverslag vermeld, maar aanvallen waarbij er nauwelijks kans is op een doelpunt, worden niet vernoemd.   Bovendien kun je nog meer kansen krijgen uit 'speciale gebeurtenissen' en counters. Deze kansen worden in de andere twee hoofdstukken over wedstrijden besproken.

Thuisvoordeel

De thuisploeg wordt gesteund door haar supporters. Je hebt thuis typisch iets meer meer balbezit dan op verplaatsing.  In een derby (wanneer beide ploegen uit dezelfde regio komen) krijgt de thuisploeg dit voordeel eveneens, maar ook de bezoekende ploeg krijgt ongeveer de helft ervan. Wordt de wedstrijd gespeeld op neutraal terrein, dan krijgt geen van beide ploegen het voordeel, ook al is een ploeg afkomstig uit de regio waar het stadion staat.

Psychologie en ingesteldheid van de trainer

Je teamgeest, zelfvertrouwen en ingesteldheid van de ploeg hebben een invloed op de prestaties van je ploeg. Daarover kun je alles lezen in het hoofdstuk 'Psychologie'.
De ingesteldheid van de trainer (aanvallend, verdedigend of neutraal) speelt ook een rol. Daarover lees je meer in het hoofdstuk 'De trainer'.

Teamratings verdienen al je aandacht

Nadat een wedstrijd is gespeeld, krijgt elk deel van de ploeg een rating. Deze ratings laten zien hoe goed de verschillende onderdelen van je ploeg het hebben gedaan. Het zijn deze ratings die het verschil maken in de berekening van de wedstrijd.

De wedstrijdquoteringen (op een schaal van 'onbestaand' tot 'goddelijk') omvatten verschillende subniveau's: 'heel hoog', 'hoog', 'laag' en 'heel laag'. Op die manier kun je goed inschatten hoe hoog je quotering is binnen een bepaald niveau. Een voorbeeldje: haal je op een bepaalde linie 'goed (heel hoog)', dan is dat maar ietsje minder goed dan 'uitstekend (heel laag)', en heel wat beter dan 'redelijk (heel laag)'.

Sterren

Na de wedstrijd worden je spelers beoordeeld met een aantal sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de prestatie.

Onthoud dat het aantal sterren alleen de individuele prestatie weergeeft van een speler op zijn bepaalde positie en dus enkel nuttig is om verschillende spelers op dezelfde positie te vergelijken. Sterren zijn niet de beste methode om de sterkte van een ploeg te bepalen. Om te weten te komen hoe goed je hele ploeg het heeft gedaan (en die prestatie te vergelijken met andere ploegen), kijk je beter naar de ratings van je ploeg.

Denk erom dat ploegeffecten, zoals het verlies in bijdrage indien er meer dan één speler in een centrale zone speelt, niet weergegeven worden in de sterrenbeoordeling.

Een normaal geval

Kort gezegd zorgt het middenveld voor het aantal kansen dat je ploeg zal creëren tijdens de wedstrijd. De andere delen van de ploeg beïnvloeden of die kansen ook worden omgezet in doelpunten.

De volgende tabel zal je op weg helpen bij het vormen van je ploeg. Merk op dat dit slechts een indicatie is.   Bepaalde opeenvolgende vaardigheidsniveaus geven soms slechts een beperkt verschil in prestaties, terwijl andere een veel groter verschil kunnen betekenen. Bovendien worden individuele orders en het bijdrageverlies indien meerdere spelers in dezelfde centrale zone spelen (zie vorig hoofdstuk) hier niet in beschouwing genomen.

Deel van de ploeg Factoren (belangrijkste eerst)
Middenveld Spelmaken centrale middenvelders
Spelmaken vleugelspelers
Spelmaken centrale verdedigers
Spelmaken aanvallers
Spelmaken vleugelverdedigers
Aanval linkervleugel Vleugelspel linkervleugelspeler
Vleugelspel linkervleugelverdediger
Scoren aanvallers
Passen linker centrale middenvelder
Passen linkervleugelspeler
Vleugelspel aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Verdediging linkervleugel Verdedigen linkervleugelverdediger
Keepen doelman
Verdedigen linker centrale verdediger
Verdedigen linkervleugelspeler
Verdedigen meest centrale verdediger
Verdedigen doelman
Verdedigen linker centrale middenvelder
Verdedigen meest centrale middenvelder
Aanval midden Scoren aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Scoren middenvelders
Passen vleugelspelers
Verdediging midden Verdedigen centrale verdedigers
Keepen doelman
Verdedigen centrale middenvelders
Verdedigen vleugelverdedigers
Verdedigen doelman
Verdedigen vleugelspelers
Aanval rechtervleugel Vleugelspel rechtervleugelspeler
Vleugelspel rechtervleugelverdediger
Scoren aanvallers
Passen rechter centrale middenvelder
Passen rechtervleugelspeler
Vleugelspel aanvallers
Passen aanvallers
Passen centrale middenvelders
Verdediging rechtervleugel Verdedigen rechtervleugelverdediger
Keepen doelman
Verdedigen rechter centrale verdediger
Verdedigen rechtervleugelspeler
Verdedigen meest centrale verdediger
Verdedigen doelman
Verdedigen rechter centrale middenvelder
Verdedigen meest centrale middenvelder
 
 
Server 081