Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Куп систем

Учествувањето во некој од Hattrick куповите е одлична можност за секој менаџер да се здобие со искуство како тој, така и неговите играчи, но и да заработи солидни средства за клупската каса. Hattrick купскиот систем е дизајниран за да им даде можност на менаџерите од сите нивоа. Неговиот формат е таков да му се гарантира на секој тим минимум од три куп средби на различни нивоа во секоја сезона.

Ако тимот е елиминиран од Националниот куп, тогаш се префрла во некој од пониските купови по ранг. Ако вашата земја има повеќе од 6 нивоа на лиги во тој случај ќе има и Дивизиски куп за секоја лига под ниво 6. Тимовите од овие нивоа на лиги ќе играат во тој куп наместо во Националниот.

Ако тимот е елиминиран од Дивизискиот куп, ќе го продолжи натпреварувањето во некој од пониските купови.

Куп шема

Натпреварите од Купот секогаш се играат во текот на неделата, помеѓу две лигашки кола. Во Македонија Купот се игра во среда во 10.15. Првото коло се игра пред првото коло од новата лигашка сезона. Вашиот противник го дознавате кратко после завршување на натпреварите од купот. Вашиот прв куп противник како и купот во кој ќе играте ќе бидат познати една недела претходно. Во следните рунди вашиот следен противник и купот ќе бидат најавени кратко по завршувањето на сите натпревари од моменталната рунда на купот во кој играте.

Стадиони за одигрување куп натпревари

Главното правило е дека најсилниот тим кој се уште е во Купот ќе игра на гости против најслабиот тим што се уште е во Купот. За да го решиме ова, користиме рангирање на Купот, објаснето понатаму.

Во последните шест кола од Купот, пласманот повеќе не влијае на предноста на дома или гости, бидејќи сите натпревари се играат на неутрални терени.

Извлекување за купот

Како се одлучува за Вашиот следен Куп противник?

Во првата рунда на Купот највисоко рангираниот тим секогаш ќе игра на гости против најниско рангираниот тим во Купот.

Пред првата рунда да почне, жребот за втората рунда е веќе направен. При што се претпоставува дека сите високо рангирани тимови ќе поминат во следната фаза.

Доколку тим кој припаѓа на ниско рангираните тимови победи во првата рунда, ќе го наследи местото на својот противник во втората рунда. Ова ќе му овозможи полесен противник во следната рунда
Но, оваа предност не трае. Пред да започне втората рунда, жребот за третата рунда е направен. Повторно, сите високо рангирани тимови се упарени со останатите послабо рангирани тимови.

Предоноста на новиот систем е што сите тимови кои се останати во Куп натпреварувањето ќе знаат со кого ќе се соочат доколку победат и се пласираат во следната рунда. Секогаш постои следен натпревар, чиј што победник ќе игра со победникот на вашиот натпревар.

Еве пример како извлекувањето за еден Хеттрик Куп функционира:

1. Во првата рунда имаме следните 16 екипи и натпревари:

Прва рунда

Тим 16 - Тим 1
Тим 15 - Тим 2
Тим 14 - Тим 3
Тим 13 - Тим 4
Тим 12 - Тим 5
Тим 11 - Тим 6
Тим 10 - Тим 7
Тим 9 - Тим 8

Очекуваните натпревари во втората рунда, како што беше очекувано пред започнувањето на првата рунда, се следните:

Тим 8 - Тим 1
Тим 7 - Тим 2
Тим 6 - Тим 3
Тим 5 - Тим 4

Но два натпревари завршија со неочекувани победи на послабиот тим - тимовите со број 16 и 14 се надмашија себе си. Поради ова актуелните парови за втората рунда ќе бидат:

Тим 8 - Тим 16
Тим 7 - Тим 2
Тим 6 - Тим 14
Тим 5 - Тим 4.

По жребот за третата рунда, повторно претпоставува дека најдобро рангираните тимови ќе победат, па следува дека паровите ќе бидат:

Тим 8 - Тим 2
Тим 6 - Тим 4

Ако Тим 16 победи повторно, ќе го завземе местото на Тим 8
Ако Тим 14 победи повторно, ќе го завземи местото на Тим 6.

Куп ранкинг

Куп рангирање се користи кога се одвива жреб за Куп. Се работи за статичко рангирање кое не се менува откако Куп натпреварувањето е започнато. Првиот фактор кој одлучува е на кое ниво е тимот во актуелната сезона. Тимовите потоа се рангираат во групи како што следува:

1. Актини тимови кои испаѓаат
2. Активни тимови кои ниту испаѓаат, ниту добиваат промоција
3. Тимови кои сами обезбедиле промоција
4. Тимови кои "бесплатно" добиле промоција (го завземаат местото на бот тим кој испаѓа од лигата)
5. Бот тимови, во случај на слободни места

Тимовите во секоја од горе наведените групи се класифицираат во однос на рангот, на крајот од последната сезона. Рангирањето останува исто за време на одигрување на купот.

Подоцнежно приклучување кон секундарниот куп

За секундарните купови, времето на приклучувања е исто така фактор при жребот. Тимот кој влегол порано е рангиран повисоко отколку тие кои се приклучуваат подоцна. Куп рангирањето за секој тим сеуште важи, но само да одлучи за редоследот на тимовите кои влегле на ист датум.

Еден пример би бил доколку вашиот тим успее да стигне до 5то или 6то коло од Националниот Куп пред да биде елиминиран. Бидејќи вашието учество во купот продолжува во пониско рангираните куп натпреварувања, вие секогаш ќе бидете пониско рангирани од тимовите кои се приклучиле претходно. Највисоко рангираниот тим од тие кои се приклучиле први ќе игра против најниско рангираниот тим од тие што се приклучиле последни.

Различните купови и нивните формати

Најважниот куп е Националниот. Тој е отворен за сите екипи од првата до шестата лига. Само најдобрите тимови можат да го освојат Националниот куп. Но, и оние кои ќе стигнат далеку во ова натпреварување добиваат солидни парични награди.

Ако вашиот тим е елиминиран од Националниот куп во раната фаза, добивате втора шанса преку Челенџер куповите во кои го продолжувате натпреварувањето. Учеството во овие купови ќе биде примамливо за вашиот клуб, но наградите сепак се далеку помали од оние во Националниот куп.

Трите Челенџер купови оригинално се викаат: Emerald, Ruby и Sapphire. Во Македонија Emerald Cup се вика Мактрик куп и во него играат елиминираните од првата и шестата рунда од Националниот куп. Ruby cup е преименуван во Куп Змејко Наџаков и во него играат елиминираните од второто и петтото коло на Националниот куп. Sapphire cup е преименуван во Куп Лечо Чадикоски и во него играат елиминираните од третото и четвртото коло од Нацоналниот куп. Сите три Челенџер купа се играат паралелно со Националниот и сите тие имаат победник на крајот.

Тимовите кои се елиминирани во првото коло од Мактрик купот и Куп Змејко Наџаков се префрлаат во утешниот Куп Андон Богдановиќ. Овој куп не носи никакви парични награди, но победникот сепак добива трофеј на својата клупска страна.

Во земјите со над 6 нивоа на лиги се организираат Дивизиски купови за секоја лига посебно. Има еден главен куп, три Челенџер и еден утешителен куп исто како и на национално ниво. Единствената разлика е што паричните награди се далеку помали.

Големината на куповите е одредена од бројот на тимовите кои се квалификуваат за купот и имаат активни менаџери. Во главниот куп влегуваат сите тимови кои имаат активни менаџери, а до потребната бројка се дополнува со ботови.

1. Се пребројуваат тимовите со активни менаџери
2. Се одредува најмалиот формат кој е најблиску за да ги собере сите тимови кои го исполнуваат првиот услов
3. Купот најпрвин се пополнува со активните менаџери
4. Потоа се користат ботовите за дополнување до потребната бројка
5. Ако тоа не е доволно се креираат нови ботови за да се достигне бројката на учесници во Купот


Недела Куп на Македонија Челинџер куп
(Мактрик Куп)
Челинџер куп
(Куп Змејко Наџаков)
Челинџер куп
(Куп Лечо Чадикоски)
Куп Андон Богдановиќ
Тимови Тимови Тимови Тимови Тимови
1 16384
2 8192 8192
3 4096 4096 4096 4096
4 2048 2048 2048 2048 4096
5 1024 1024 1024 2048 2048
6 512 512 1024 1024 1024
7 256 512 512 512 512
8 128 256 256 256 256
9 64 128 128 128 128
10 32 64 64 64 64
11 16 32 32 32 32
12 8 16 16 16 16
13 4 8 8 8 8
14 2 4 4 4 4
15 - 2 2 2 2
16 - - - - -
  • Тимовите кои се елиминирани од Националниот куп од првото и шестото коло го продолжуваат натпреварувањето во Мактрик куп.
  • Елиминираните тимови од второто и петтото коло од Националниот куп го продолжуваат натпреварувањето во Куп Змејко Наџаков.
  • Елиминираните тимови од третото и четвртото коло од Националниот куп ја продолжуваат својата куп авантура во Купот Лечо Чадикоски.
  • Елиминираните тимови од првото коло од Мактрик купот и Купот Змејко Наџаков ги продолжуваат натпреварите во Утешниот куп - Куп Андон Богдановиќ.

Ефекти врз тимот

Колку подолго останете во Купот толку повеќе ќе играте натпреварувачки мечеви што значи поголема шанса за зголемување на самодовербата и тимскиот дух како подобра подлога за лигашките мечеви. Купот им дава повеќе искуство на играчите и секако носи повеќе пари од влезници. Сепак, сите купови ќе немаат исто влијание врз наведените работи.

Картоните и повредите се сметаат во натпреварите од сите купови. Доколку играчот добие картон во куп меч со кој е суспендиран, тој нема да игра на следниот лигашки натпревар.

Тимски дух, самодоверба и расположение на навивачи: само во Националниот и Дивизиските купови имаат влијание врз наведените параметри. Мечевите во другите купови имаат карактер на пријателски во однос на нивното влијание на овие параметри.

Искуство: Националниот и дивизиските купови даваат двојно повеќе искуство од она што се добива во лигашките натпревари. Челинџер и утешните купови даваат половина од искуството што се добива од лигашките мечеви.

Приход од купот

Продажбата на влезници е важен бенефит од успешни настапи во Купот. Колку подолго сте во него, толку повеќе гледачи ќе доаѓаат на мечевите и со тоа приходот од влезници ќе биде поголем. Националниот куп и дивизиските купови се далеку попривлечни отколку Челенџер и утешните купови. Националниот и дивизискиот куп привлекуваат гледачи скоро колку и лигашките натпревари, додека на натпреварите од другите купови доаѓаат далеку помал број на гледачи, но нешто повеќе од пријателските мечеви. Челенџер куповите привлекуваат три пати повеќе гледачи од пријателските мечеви. Утешните купови привлекуваат два пати повеќе гледачи. Дивизиските челенџер купови исто така два пати повеќе, а дивизиските утешителни купови привлегуваат 50% повеќе гледачи од пријателски меч.

Домаќинот добива 67% од приходот од влезниците, а гостинот 33%. Во последните 6 кола приходот се дели пола-пола. Во глобала, навивачите не се многу заинтересирани за првите кола од купот, но нивниот интерес расте со секое следно коло. Исто така, навивачите од клубовите од пониските дивизии би сакале на својот стадион да гледаат некоја од силните екипи од горните дивизии. Најдобрите тимови во купот добиваат парични награди согласно табелата подолу. Во купот не постои награда за најдобар стрелец.

Куп на Македонија

Позиција Куп на Македонија Челинџер куп Куп Андон Богдановиќ
Победник 1 500 000 US$ 300 000 US$ -
Второпласиран 1 000 000 US$ 150 000 US$ -
Полуфиналист 750 000 US$ 100 000 US$ -
Четвртфиналист 500 000 US$ 50 000 US$ -
Елиминиран во последните 16 250 000 US$ 25 000 US$ -
Елиминиран во последните 32 200 000 US$ - -
Елиминиран во последните 64 180 000 US$ - -
Елиминиран во последните 128 160 000 US$ - -
Елиминиран во последните 256 140 000 US$ - -
Елиминиран во последните 512 120 000 US$ - -
Позиција Дивизиски куп Челинџер куп Куп Андон Богдановиќ
Победник 300 000 US$ 150 000 US$ -
Второпласиран 150 000 US$ 100 000 US$ -
Полуфиналист 100 000 US$ 50 000 US$ -
Четвртфиналист 50 000 US$ 25 000 US$ -
Елиминиран во последните 16 25 000 US$ - -
 
Server 070