Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Постава: Искуство и конфузија

Искуство на формација

Вашиот тим може да игра во која сакате формација, но во одредени случаи играчите може да бидат конфузни и да играат под нивниот капацитет и можности доколку тие немаат искуство со таа формација. За да го избегнете тој негативен ефект, едноставно, треба да ја увежбате таа формација. Вашиот тим се стекнува со искуството за секоја формација, кога тимот ќе настапи со неа, било да се работи за пријателски или првенствени натпревари (но не од турнирски натпревари, Скалила, Дуели или Hattrick Masters). Искуството кое го акумулирате за одредена формација се однесува на минутите кои сте ги одиграле со истата (максимум 90мин) исто како и тренинг. Доколку, мечот го добиете со службен резултат а имате поставено барем 9 играчи во почетниот состав, исто така ќе добиете искуство за формацијата како да имате одиграно 90 минути во натпреварот. Доколку пак не сте поставиле валидена постава со барем 9 играчи, принудувајќи некои од Хеттрик функционалностите да постават постава за вас, вашите играчи нема да добијат искуство за играње во формацијата.

Зголемувањето на искуството во одредена формација е потешко колку е повисоко нивото на формацијата. Доколку не играте со одредена формација, стекнатото искуство опаѓа со тек на време. Исто така, секогаш кога ќе продадете некој ваш играч, постои можност да се намали нивото на искуството на формациите.

Конфузија

Ако тимот не е доволно искусен со формацијата со која настапува, постои ризик во текот на мечот да настане конфузија кај играчите што ќе влијае негативно врз нивните перформанси. Нивото одличен (или повисоко), е доволно да не предизвика конфузија. Колку е пониско нивото на формација, толку е и поголема шансата да се појави конфузија. Но, ако вашите играчи имаат акумулирано доволно високо ниво на индивидуално искуство (прочитај подолу), во тој случај ризикот се намалува.

Во случај на појава на конфузија, искуството од формацијата исто така одлучува колку всушност конфузни ќе бидат вашите играчи, колку е нивото на формација пониско, толку и вашите играчи ќе бидат по конфузни. Ако вашите играчи имаат конфузија во текот на мечот, тоа ќе се појави во коментарот од натпреварот во кое ќе биде обележано нивото на кое е падната тимската организација. Секако, ако вашата тимска организација падне на ниво "катастрофален", ситуацијата на теренот ќе биде многу лоша, но ако падне само на ниво “солиден“, тогаш негативниот ефект ќе биде многу мал. Доколку вашите играчи имале конфузија во првото полувреме (или во дополнителното време), вашиот тренер ќе се обиде да ја поправи таа ситуацијата.

Индивидуално искуство на играчите

Искуството позитивно влијае на перформансите на секој играч на теренот. Искуството се зголемува со настапи низ натпреварите. Натпреварите од Националниот куп и Дивизискиот куп даваат двојно повеќе искуство од лигашките мечеви. Мечевите во Челинџер куповите и Утешителниот куп даваат половина од искуството што би го добиле во лигашки меч. Што се однесува до пријателските средби, оние меѓународните даваат петтина од искуството од лигашките мечеви, а домашните пријателски двојно помалку од интернационалните. Најмногу искуство се добива од натпревари за националната репрезентација по што следат мечевите од Hattrick Masters.

Искуството од натпреварите, играчот го добива во однос на минутите одиграни во тој меч. Играчот не може да акумулира повеќе од 90минути искуство од еден меч.

Капитен на тимот и вкупно искуство

За секој меч треба да одберете кој од играчите ќе ви биде капитен. Искуството и водството се битните елементи при изборот, а селектираниот капитен дава бонус при пресметката на вкупното искуство на тимот. Тоа пак го намалува ризикот од конфузија и од нервоза кај соиграчите на некој многу важен и драматичен меч. Во такви ситуации, само тимот со пониско ниво на искуство во одреден момент од мечот ризикува да има негативен ефект како нервоза. Разликата во нивоата на искуство одредува колку играчите на едниот тим ќе бидат нервозни. Оваа ситуација не се појавува во лигашките мечеви или на пријателските натпревари.

Капитенот мора да биде некој од единаесетте играчи одбрани во стартната постава. Ако не сте избрале кој ќе биде капитен, играчите ќе го решат тоа прашање меѓусебно одбирајќи го оној кој сметаат дека е најдобар за таа задача.

Изведувачи на пенали

Исходот од куп и квалификациските натпревари може да биде решен на пенали, доколку заврши нерешено по продолженијата. Самите ги одбирате изведувачите на пенали, преку страната за измени при задавање налог за натпреварот. Кога ќе ги одредувате пеналџиите, имајте во предвид каков шокантен момент е шутирањето на пенали, па така, искуството на играчот само по себе се поставува во фокусот. Освен искуството, за изведувачот на прекин важни се вештината на напад и удари од прекини. Позитивно влијае и специјалноста техничар. За оние кои бранат напад важни се вештината на гол и специјалноста Брз.

 
Server 071