Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Тренинг

Секоја недела имате можност да изберете на каков тренинг сакате вашите играчи да се посветат. Ефектот од неделниот тренинг секогаш се случува за време на ажурирањето на тренингот, во четврток или петок, во зависност од земјата во која се наоѓа тимот. Тренингот кој ќе се одвива таа недела е всушност тренингот кој е одбран до моментот на ажурирање на истиот. Промените на формата и позадинската форма, исто така се случуваат во овој период.

Возраста на играчот и нивото на вештина

Помладите играчи побрзо креваат вештина одколку повозрасните, но истотака тренингот зависи од нивото на вештината - пониско ниво на вештина побрзо напредува на тренинг.  Тренирањето на ниско ниво на вештина е побрзо отколку средно ниво на вештина додека тренирањето на многу висока вештина е побавно од тренирање средни нивоа на вештина.

Освен годините и висината на вештината има уште 4 фактори кои влијаат на ефектот на тренингот: интензитетот, типот на тренинг, делот од тренингот за издржливост и тренерскиот персонал (главниот тренер и асистентите).

Тренинг Интензитет

Колку повеќе тренирате толку се подобрува формата на целата екипа и ефектот од тренингот се зголемува. Вие одлучувате за интензитетот во вредност од 0-100.  Негативниот ефект од високото ниво на интензитетот на тренинг е што тој ја зголемува опасноста од повреди. Ќе морате сами да решите колкав интензитет ќе ви одговара - не ги прашувајте другите менаџери по форумите.

Значителното намалување на интензитетот на тренинг, може да доведе до голем “бум“ на тимскиот дух. Секако, во моментот кога повторно ќе го зголемите интензитетот или ќе го вратите на претходните вредности, тимскиот дух ќе падне веднаш штом тие ќе го дознаат тоа. Имајте во предвид дека доколку се решите да го смените интензитетот на тренинг, тоа мора да го сторите барем едно ажурирање пред ажурирањето на тренингот.

Типови на тренинг

Постојат 11 типови на тренинг. Сите ги прават играчите да се подобрат во одредена вештина. Различните типови на тренинг се прикажани во долната табелата.

Тренерски персонал

Доколку имате добар тренер, тренингот ќе биде поефективен отколку со лош тренер. Асистентите иста така го зголемуваат ефектот на тренингот.

Тренинг на издржливост

Издржливоста се тренира секоја недела, како дел од целосниот тренинг на тимот. Ефективноста опаѓа на повисок интензитет, односно подобро е да се тренира малку секоја недела отколку многу од време на време.  На повозрасните играчи им е потребен малку повеќе тренинг секоја недела за да ја останат на одредено ниво на издржливост, што значи дека менаџерите треба да најдат средна вредност за тренингот на издржливоста.  Играчите кои играле за вашиот тим барем 90 минути во текот на неделата, ќе добијат 100% од кондициониот тренинг. Играчи кои играле помалку од 90 минути (на пример резерви или заменети играчи) ќе добијат 75% ефект од кондициониот тренинг, плус дел за секоја минута помината во игра. Останатите играчи во тимот кои не играле за вашиот тим во текот на неделата, но се доволно здрави да тренираат (вклучувајќи ги и играчите со фластер), добиваат 50% ефект од тренингот. Повредените играчи не добиваат кондиционен тренинг.

Тренирање на издржливост влијае негативно на формата; колку повеќе тренирате издржливост толку повеќе ќе имате негативен ефект на формата.  Имајте во предвид дека не само моменталната форма, туку и позадинската форма трпат ефект од процентот на тренинг на кондиција.

Основни принципи

Количеството на тренинг кое го добива играчот зависи од бројот на минути кои ги одиграл за вашиот тим, на позиција која зема тренинг, во текот на неделата. Натпреварите одиграни за друг тим не се земаат во предвид поврзано со тренингот, но ќе земат учество во ажурирањето на формата. Доколку еден играч не настапил на ниту еден натпревар во текот на неделата макар и 1 минута, во тој случај за него нема да има тренинг воопшто. Играчот може да добие 90 минути тренинг во текот на една недела. Ако игра повеќе од 90 минути на позиција која се тренира нема да добие повеќе тренинг. Ако пак игра помалку, на пример 50 минути, ќе добие и помалку тренинг - во случајов 50 минути од 90 можни.

Ако играч игра на две различни позиции во текот на неделата, позицијата која му дава најдобар тренинг ефект на играчот ќе биде одбрана при тренингот. Индивидуалните наредби за играчот не влијаат на неговиот тренинг.

Играчите на крилните позиции добиваат само половина од тренингот “креирање игра“. Истото важи за бековските позиции за тренингот “Крило“.

Не е важно дали играчот играл лигашки, куп или пријателски натпревар - играчите добиваат ист ефект од тие натпревари, во однос на тренингот.

Доколку немате доволно играчи на теренот на почетокот на натпреварот, ќе го изгубите натпреварот со службен резултат. Во овој случај нема да добиете тренинг од овој натпревар. Тренингот за истата недела нема да биде изгубен. и ќе го изгубите тренингот за тој натпревар.

Од друга страна, доколку вашиот тим е спремен за натпреварот, но вашиот противник не е, ќе го добиете натпреварот со службен резултат, и почетните 11 играчи ќе добијат тренинг, но нема да се здобијат со искуство од одигрување на натпреварот.

Во заградата е прикажан малиот ефект додека двојните загради ги прикажуваат многу малиот ефект.

Тип на тренинг Подобрува ...За...
Од прекини Од прекин Сите играчи кој играле на натпревар во текот на неделата, 25% бонус за изведувачот на прекин и голманот
Одбрана Во одбрана Одбрамбени ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Напад Во напад Напаѓачи ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Крило На крило Крила (Бекови) ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Напад и од прекин (Завршница) (Сите играчи кои имаат играно натпревар)
(Од прекин ) ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Додавање Додавање Среден ред, крила и напаѓачи ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Креирање игра Креирање игра Среден ред (Крила) ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Голман На гол Голмани
Додавање (одбранбени+среден ред) Додавање Одбрамбени, среден ред, и крила ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Одбрана (одбранбени+среден ред) Во одбрана (Голмани, одбрамбени, среден ред и крила) ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Крило (крилни позиции + напаѓачи) Крило Напаѓачи и крила ((Сите играчи кои имаат играно натпревар))
Индивидуален (само за Младинска школа) Корисна вештина/и за позицијата играна во наптреварот (Сите играчи кои имаат играно натпревар)

На пример

Тимот оваа недела тренира “крила“. Имајте до знаење дека за викенд се одигруваат лигашките натпревари додека пријателските се во сред-недела.

  • Илија Најдовски одиграл 90 мин. како крило во саботниот натпревар, но не одиграл во среда. Тој ќе прими 90 мин. цел тренинг на крило.
  • Кочо Димитровски одиграл 90 мин. како крило во саботниот натпревар, и 90 мин. како напаѓач во пријателскиот натпревар во средата. Тој исто така примил 90 мин. цел тренинг на крило.
  • Чедомир Јаневски одиграл 50 мин. како крило во сабота, а во средата одиграл 90 мин. како бек. Тој ќе прими 50 мин. цел крилен тренинг, и 40 мин. крилен тренинг со смален ефект.
  • Јовче Џипунов одиграл 40 мин. како крило во саботата, и 90 мин. како напаѓач во средата. Тој ќе прими 40 мин. цел тренинг на крило, и 50 мин. крилен тренинг со многу мал ефект.
  • На пример, Диме Брајановски играл 90 минути како крило и во сабота и во среда. Тој сепак, ќе добие само 90 минути од тренингот за крило без оглед што играл повеќе.
  • Артим Шаќири не одиграл во сабота ниту во среда. Тој воопшто нема да ги подобри своите вештини.

Намалување на вештините

Кога играчот се доближува до 30-тата година, секоја недела ќе губи по малку од свиоте вештини. Колку големо ќе биде губењето, зависи од староста на играчите и нивото на вештини. Колку е поголемо нивото на вештини, поголемо ќе биде и нивното опаѓање.Опаѓањето е поголемо кај постарите, отколку кај помладите играчи.

 
Server 071