Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Натпревар: Тактики

За секој меч, вашиот тим може да излезе на теренот со различна тактика. Секоја тактика си има свои предности, но и свои негативности - па затоа, бирајте внимателно. Постојат шест различни вида на тактики (плус нормално) кои ви се на располагање. Ако не прецизирате која тактика би сакале да ја играте, тимот ќе игра “нормално“.

Тактичка вештина

Колку добро некоја тактика ќе делува на теренот, зависи од вештината на тимот да ја применува таа тактика. Нивото на вештина се пресметува врз основа на вештините на одредени играчи во тимот заедно со бонусот од искуството на секој играч кој е инволвиран во одбраната тактика.

Колку ќе биде ефективна вашата тактика ќе зависи од тоа колку се добри играчите на теренот. Колку се подобри играчите на теренот, толку повисок рејтинг ќе има и вашата тактика.

Пресинг

Тактиката пресинг значи дека вашите играчи повеќе ќе вршат поголем притисок врз противникот и повеќе ќе се фокусираат да ги пресечат противничките напади отколку да креираат свој напад. Пресингот може да биде добра опција ако сте инфериорни во однос на противникот и не сакате да примите многу голови.

Предности: Со оваа тактика ќе го намалите бројот на потенцијални шанси на двата тима во текот на мечот.

Негативности: оваа тактика ја троши издрживоста на вашите играчи побрзо од вообичаено.

Значајни вештини: За тактиката Пресинг, се зема во предвид вкупното ниво на вештината во одбрана и на издржливост на сите играчи. Ако играчот има специјалност “Моќен“, нивото на во одбрана се множи со два. Колку повеќе вашите играчи се заморени, толку потешко ќе им биде да вршат притисок врз противникот.

Секогаш кога некоја шанса ќе биде пропуштена благодарејќи на пресинг тактиката на некој од двата тима, тоа ќе биде споменато во коментарот од мечот. Но, нема да биде споменато во чија корист бил настанот. Ако двата тима играат пресинг тактика, ефектот ќе биде отприлика удвоен. Дополнително, кога играте против тим кој им тактика за удари од далечина, пресингот има голема шанса да спречи шанса за таков удар.

Контра-напади

Контра-напад тактиката значи дека намерно му дозволувате на вашиот противник да ја контролира топката, но во секој момент кога тој ќе пропушти шанса, вие добивате можност за брз контра-напад. Играњето на оваа тактика може да биде многу корисно доколку имате многу добра одбрана и напад, а слаб среден ред, а посебно кога вашиот противник нема силен напад.

Предности: добивате дополнителни шанси за гол секогаш кога вашата одбрана ќе запре противнички напад.

Негативности: губите 7% од јачината на вашиот среден ред.

Значајни вештини: Вкупната сума од вештините додавање и одбрана на вашите одбрамбени играчи, ќе го одредат нивото на тактиката контра-напад. Додавањето е два пати поважно од вештината во одбрана.

Само тимот кој не ја доминира средината во моментот на пропуштениот напад може да ја користи оваа тактика (имајте во предвид дека треба да имате послаба средина пред да се пресмета губењето од 7% како негативност од оваа тактика). Ако играте контра-напад, а имате посилен среден ред, во тој случај таа нема да функционира како што очекувате. Сите контра-напади се споменати во коментарот од натпреварот. Секогаш кога вашиот тим ќе добие контра-напад, шансите за уште еден се намалуваат.

Напад по средина

Напад по средина (Attacking in the middle-AIM) значи дека тимот повеќе ќе се фокусира на напади преку средниот напад на сметка на крилните напади. Практично, тоа значи дека кога вашиот тим ќе има напад, шансите се поголеми да добие напад преку средина наместо по крилата. Секогаш кога тоа ќе се случи, се намалуваат шансите истото да се повтори.

Предности: Околу 15-30% од нападите преку крила ќе се префрли на напад по средина.

Негативности: Се намалува вредноста на вашите крилни одбрани.

Значајни вештини: Вкупното ниво на вештината додавање на сите играчи, ќе го одредат нивото на тактиката напад по средина.

Секогаш кога некој напад е префрлен од крилните позиции во средината, ќе биде прикажано во извештајот.

Напад преку крила

Тактиката “Напад по крилни позиции“ функционира по истиот принцип како “Напад по средина“ само на обратен начин, односно, повеќе напади по крилните позиции, а помалку по средината. Бидејќи постојат помалку напади по средината отколку по крилните позиции, во овој случај процентуалната распределба малку се зголемува во однос на нападите на крилните позиции. Секојпат кога тоа ќе се случи, се намалуваат шансите настанот да се повтори.

Предности: 20-40% од нападите по средина ќе се префрлат на крилните напади.

Негативности: Се намалува вредноста на вашата централна одбрана.

Значајни вештини: Вкупното ниво на вештината додавање на сите играчи го одредуваат нивото на тактиката напад преку крилни позиции.

Секогаш кога некој напад е префрлен од средината кон крилните позиции, истиот ќе биде прикажан во извештајот на натпреварот.

Креативна игра

Тактиката играј креативно значи дека вашите играчи повеќе ќе ги користат специјалностите и другите атрибути во текот на мечот.

Предности: Го зголемувате максималниот број на специјални настани во текот на натпреварот - за двата тима, но Вашиот тим ќе има поголема можност за да ги добие. (двата типа - позитивни и негативни).

Негативности: Се намалува вредноста на одбраната.

Значајни вештини: за тактиката „играј креативно“ е важно играчите во поле да имаат високо ниво на вештина додавање и високо ниво на искуство (додавањето е поважно од искуството). Ако имате непредвидлив играч, неговиот придонес кон тактиката се удвојува. За добро да ја искористите оваа тактика, потребно е добро оптимизиран тим за специјални настани, односно препорачливо е користење на поголем број на играчи со специјалности и точна комбинација на вештини.

Удари од далечина

Кога ја користите тактиката удари од далечина, вашите играчи повеќе сакаат да ја завршат акцијата со удар од далечина, одколку да градат целосна акција за напад. Со други зборови, менувате напади по средина или крила, со удари од далечина. Се сведува на шутерот, против голман тактика. Ова е добро кога имате слаби напади по средина и крила, на сметка на играчи кои имаат добра вештина на удари од прекин.

Предности: Тактиката на удари од далечина зема околу 30% од средните и крилните напади.

Негативности: Ослабување на нападите по средина и крила, како и средината.

Значајни вештини: Вештините на напад и удари од прекин за играчите во поле, го определуваат нивото на тактичката вештина удари од далечина. Вештината во напад е три пати поважна од ударите од прекин.

Кога некој напад ќе се претвори во удар од далечина, секој тим кој користи пресинг тактика ќе има шанса да ја задржи оваа шанса. Доколку не се задржи оваа шанса, во тој случај играчите во поле го изведуваат шутот. Квалитетот на шутот зависи од вештината во напад и удар од прекин и во тој случај голманот ќе се обиде да го обрани шутот со својата вештина на гол и удари од прекин. И за играчот и за голманот важи дека е подобро да се има од двете вештини по малку, одколку многу повеќе од едната вештина.

Ударите од далечина се појавуваат во извештајот од натпреварот, вклучувајќи ги и пронмашувањата.

 
Server 071