Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Натпревар: Удари од прекин и специјални настани

Во ова поглавје ќе се фокусираме врз два битни елементи од натпреварот: како се постигнува гол од прекин и како да се добие таканаречен “специјален настан“.

Удари од прекин

Некои од вашите напади ќе резултираат со шанса за удар од прекин. Исто како и во реалниот фудбал, исклучиво е важно да имате играчи кои се добри егзекутори на тие прекини. Постојат два вида на прекини - директни и индиректни.

Директни удари од прекин

Директните удари од прекин се однесуваат на пенали и директни слободни удари. За да постигне гол, играчот кој сте го назначиле да ги изведува овие удари го користи нивото на вештина за удари од прекин за да го надмудри противничкиот голман. Вашиот голман, освен голманската вештина, го користи сопственото ниво на вештина на удари од прекин за да ги одбрани тие можности на противникот, но не може да биде назначен како изведувач на слободните удари за вашиот тим.

Индиректни слободни удари

Околу една третина од вашите удари од прекин ќе бидат индиректни, односно од индиректни слободни удари, а ефектот ќе зависи од трудот на целиот тим. Во тој случај се зема во предвид просекот од нивото на вештина во напад на сите ваши играчи (без голманот), просекот на вештина на удари од прекин, па нивото на вештина на удари од прекин на изведувачот на ударите, сето тоа подредено според важноста. Од друга страна, за да го одбраните индиректниот слободен удар, вашата способност се пресметува врз основа на: просекот на вештината во одбрана на сите ваши играчи без голманот, просекот на вештината удари од прекин, нивото на вештината на гол на голманот, па неговата вештина за удари од прекин.

Специјални настани

Освен базичните напади, во текот на натпреварот можете да добиете и таканаречен “специјален настан“. Специјалните настани зависат од атрибутите на вашите играчи, во прв ред од нивните специјалности, со што тоа и дава сосема поинаква димензија на составувањето на тимот и формирање на добар баланс на специјалностите на играчите.

Постојат два типа на специјални настани, тимски и индивидуални. Кога се случува специјален настан, можноста да го добиете истиот зависи од поседот на топката (значи 55% посед = 55% шанса да добиете специјален настан).

Индивидуалните специјални настани зависат од специјалностите што ги имаат вашите играчи на теренот. Да имате многу играчи на теренот со специјалност може да биде предност, но тоа не е доволно. Играчите мора исто така да имаат точни атрибути, да играат на точна позиција на теренот при доволен посед на топка за да добиете специјален настан во ваша полза. Многу е важно специјалностите на играчите во вашиот тим да се избалансирани.

Со секој специјален настан во мечот, се намалува шансата за уште еден.

Временски настани

Одредени специјалности повеќе одговараат со одредени временски прилики. Ефектот на перформансот на сите играчи под специфични временски прилики се рефлектира веднаш по започнувањето на мечот.

Техничар добива 5% на сите вештини на сонце, но исто така губи 5% на сите вештини на дожд.

Моќен играч добива 5% од вештините на дожд, а губи 5% од вештините на сонце.

Брз играч губи 5% од вештините на дожд и на сонце.

Доколку се случи временски настан, тоа ќе биде споменато во извештајот од натпреварот, а истото на крајот ќе можете да го забележите во бројот на ѕвездички по натпреварот.

Гол настани

Специјалностите (заедно со другите атрибути на играчите), можат да ви донесат дополнителни шанси за гол. Во склад со она што е кажано подолу, играчот кој ќе ја добие шансата (најчесто, но не секогаш тоа е истиот играч кој ја креирал), исто така му треба и вештина во напад за да ја реализира шансата.

Непредвидлив играч ја користи својата вештина за додавање за да направи некој неочекуван и непредвидлив долг пас (доколку е голман, бек или одбрана), а неговата вештина во напад за да го прими тој пас (доколку е среден ред, крило или напаѓач). Нивната непредвидливост исто така може да креира шанса и за противникот. Доколку имате непредвидлив одбрамбен играч или непредвидлив плејмејкер со ниско ниво на вештина во одбрана, тој може да направи погрешно додавање кое може да резултира со неочекувана шанса за гол за противникот. Покрај тоа, непредвидливо крило или непредвидлив напаѓач со ниско ниво на додавање има голема шанса да направи хаос во сопствената одбрана, често резултирајќи со некаков несреќен автогол.

Брзи крилни играчи, играчи од среден ред или напаѓачи, со оваа специјалност можат да креираат шанса базирана на нивната брзина. Тоа може да биде спречено од противничката екипа со поставување на дефанзивен играч (централен одбранбен или крилен одбранбен) кој што е исто така брз. Исто така ќе добиете екстра ниво на тактиката контранапад за секој брз напаѓач, брз плејмејкер или брзо крило што ќе го имате поставено на теренот. Противникот може да го намали овој екстра ефект со поставување на брзи играчи како централни дефанзивци, бекови, голман или централни везни (само екстра ефектот ќе биде редуциран, не и иницијалното ниво на тактиката).

Техничар: крилата, плејмејкерите и напаѓачите со оваа специјалност, можат да креираат шанса доколку противничкиот голман, одбрамбен играч, или плејмејкер има специјалност за игра со глава (кој не мора да е на точната спротивна позиција). Уште повеќе, секој одбранбен и крилен бек Техничар, ја зголемуваат шансата за не-тактички контра напад по промашена шанса на противникот. Колку повеќе додавање имаат, толку е поголема шансата за контра напад.

Крило со значително високо ниво на вештина на крило може да креира шанса за свој соиграч, крило, играч на средниот ред или напаѓач. Ако тој играч има високо ниво на вештина во напад, можноста за гол се зголемува, а доколку специјалност му е играта со глава, голема е веројатност дека акцијата ќе заврши со гол.

Корнери: да се даде гол од корнер, најпрво играчот кој го изведува корнерот допринесува со нивото на вештината удари од прекин како и офанзивното ниво на удари од прекин на целиот тим споредено со дефанзивното ниво на противничкиот тим. Има два типа на корнери. Првиот, зависи од бројот на играчи со специјалност Игра со Глава (без изведувачот на корнери), спореден со бројот на такви играчи кај противникот. Доколку немате ниеден играч со специјалност игра со глава, ве прави многу ранливи на противничките корнери, а исто така, значително ви ја намалува шансата да дадете гол од една таква прилика. Вториот, зависи од вештината во Напад на играчот кој ја прима топката. Корнерите исто така претставуваат ситуација во која играчите во напад имаат зголемена шанса да добијат жолт картон, но веројатноста е многу ниска доколку веќе имаат еден жолт картон, па затоа се попретпазливи.

Искуство: искусните напаѓачи можат да постигнат гол користејќи го нивното искуство. Неискусните централни одбранбени играчи и бекови можат да им дадат дополнителна шанса на противниците.

Умор: уморните централни одбранбени играчи можат да направат грешки. Освен ако и противничкиот напаѓач не е исто така уморен, ова може да предизвика дополнителна шанса за противникот.

Други дополнителни настани за време на натпреварот

Има и други дополнителни настани кои може да се случат за време на натпреварот. Веројатноста да се случат овие настани не е освојување на средината на теренот, што значи дека шансата не се зголемува со зголемување на доминантноста на средината.

Контра-Напади:Иако не употребувате контра-напад тактика, постои мала шанса вашиот тим да стигне до таква шанса. Оваа "независна" тактика на контра-напад не бара да бидете послаб во поглед на средниот ред (што е спротивно од потребното за контра-напади). Погледни повеќе во поглавјето околу тактиките, за контра-напади.

Удари од далечина: Иако не користите тактика на удари од далечина, сепак постои мала шанса вашиот тим да добие таква шанса. Прочитајте во поглавјето тактики за тактиката удари од далечина.

Моќните Играчи за врска, ако се поставени дефанзивно може да се фокусираат на разбивање на нападите на противникот и освојување на топката. Ако успеат во пресингот, шансата на противникот се анулира. За да бидат успешни во ова, потребна им е добра кондиција и високо ниво во Одбрана.

Моќните напаѓачи, ако играат нормално можат со помош на својата сила да се постават на вистинска позиција за да создадат повторна шанса по промашена нормална шанса. За да го направат тоа ќе им треба високо ниво во Напад и Креирање игра. Бидете предупредени дека ваквата агресивна игра може да резултира и со жолт картон; сепак ако играчот веќе е пожолтен, ќе игра повнимателно во вакви ситуации.

Можно е да искустите пенали поради пренатрупаност ако на теренот поставите два или три играли со иста комбинација на специјалност и позиција, конкретно во следните типови: технички повлечен напаѓач, моќен нормален напаѓач и моќен дефанзивен играч за врска. Ако имате два играчи од ист тип секој ќе има помал придонес кон тимските рејтинзи (4%). Ако имате три играчи, пеналите се поголеми (7.5%).

 
Server 070