Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Психологија

Водењето на еден фудбалски клуб не се сведува само на тренинг и тактика, туку и психологија исто така. Вашиот тим треба да истрча на теренот со желба за победа и во верба во своите способности. Тие два моменти имаат големо влијание врз резултатот од мечот, но и обратно, постигнатите резултати влијаат врз психолошката состојба врз играчите.

Тимски дух

Атмосферата во клубот има големо влинајие врз перформансите на вашиот тим. Тимскиот дух влијае врз вашите рејтинзи на средниот ред, односно колку е тој повисок, толку ќе освоите поголем дел од поседот на топката во текот на натпреварот. Врз тимскиот дух влијаат многу работи, но во најголем дел, нивото на лидерство на вашиот тренер, тимскиот став во текот на мечот, трансферите и психологот.

Самодоверба

Вашите играчи мора да веруваат во себе и во своите способности. Тим со ниска самодоверба има потешкотии да ги претвори во голови створените шанси. Високото ниво на самодоверба, секако е добра работа, но ако тоа се зголеми премногу, може да се случи вашите играчи да го потценат противникот (за повеќе информации погледнете подолу). Самодовербата се рефлектира во рејтинзите на нападот. Самодовербата во голем дел зависи од постигнатите резултати, но исто така и психологот и тренерот со високо водство имаат способност да ја зголемат самодовербата до одреден степен.

Тимски став

Пред секој првенствен меч, треба да му кажете на вашиот тим колку тој натпревар е важен. Тимскиот став влијае врз рејтинзите од средниот ред и врз поседот на топката во текот на мечот. Имате три опции:

Меч на сезоната: Вашите играчи ќе дадат сè од себе за да го добијат натпреварот. Но, од друга страна, по завршувањето на натпреварот, тимскиот дух ќе претрпи значителен пад со што вашите играчи нема да може да играат како што очекувате од нив во следните мечеви.

Нормално: Играчите ќе се трудат вообичаено во текот на мечот.

Играј опуштено: Со тоа на вашите играчи им давате инструкција да не се оптоваруваат премногу со мечот затоа што во следните кола следат многу поважни мечеви на кои треба да се фокусираат. Веднаш по мечот на кој сте дале ваква инструкција, тимскиот дух ќе порасне со што расне и капацитетот и способностите на вашиот среден ред.

Личен карактер на играчот

Сите играчи имаат свој персонален карактер. Нечесните и агресивни играчи имаат тенденција почесто да добиваат жолти картони од останатите. Водството пак, е важно при одлучувањето на кој играч ќе му ја доделите капитенската лента како и кого од нив ќе го подготвувате за иден тренер.

Психолошки специјални настани

Текот на мечот може да има ефект врз однесувањето на играчите на вашиот тим во однос на наредбите што ги добиле од тренерот. Тие психолошки настани нема да влијаат врз тимскиот дух или самодовербата за идните натпревари, туку само на начинот на кој вашиот тим игра во тековниот меч. Тимот што ќе стекне водство од два или повеќе голови ќе почне да го губи напаѓачиот моментум и да се фокусира повеќе на одбраната. Овој ефект ќе се зголемува како што се зголемува и водството: за секое зголемување на гол разликата, нападот ќе се намалува за 9%, а одбраната ќе се зголемува за 7,5%, и обратно: при намалување на водството ефектот на напад и одбрана ќе се редуцира за гореспоменатите проценти. Горната граница на гол разликата е 8, по што рејтинзите на тимот ќе престанат да се променуваат.

Во некои ситуации играчите ќе одолеат на психолошкиот ефект. Ако на играчите им е дадена наредба „Натпревар на сезоната“, тие нема да се повлечат во дефанзива дури и ако имаат високо резултатско водство. Истото важи и доколку тимот игра во финалето на некој од Националните Купови или Hattrick Masters финалето или последното коло од лигата. За репрезентациите, тимот нема да се повлече во меч од полуфиналето на Светскиот куп, додека во континенталните купови или Купот на нации нема повлекување од четвртфиналето па натаму.

Исто така, ако тимот прикажал невообичаено лоша игра во текот на првото полувреме што резултирало со неповолен резултат, може да добијат совети од тренерот на полувремето и да си ја повратат својата игра во вториот дел од натпреварот.

Потценување

Доколку се среќавате со тим кој се наоѓа на пониска позиција од вас, а вашата самодоверба е цврста или повиско ниво, во тој случај вашите играчи може да го потценат противникот и да одиграат под нивните можности. Ризикот од потценување на противникот зависи од разликата во поени и места на табелата, нивото на самодоверба и ставот кон натпреварот. колку е поголема разликата, толку е поголем и ризикот. Единствен начин да се избегне ризикот од потценување е да се одигра меч на сезоната.

Во случај да го потцените противникот; разликата во поени, нивото на самодоверба, ставот на тимот како и теренот на кој се одигрува натпреварот, се факторите кои одлучуваат дали ќе дојде до потценување. Зависно од резултатот, на полувремето можно е стабилизирање на ситуацијата и тоа: целосна стабилизација доколку губите, 2/3 во случај на нерешен резултат и 1/3 доколку вашиот тим е во водство.

Запомнете дека потценувањето на противникот може да се случи само во натпреварите во лигата, но не во првите три кола.

 
Server 071