Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Лигашки систем

Hattrick сезоната трае 16 недели: 14 лигашки кола (по 8 тима во секоја дивизија кои играат секој со секого дома и во гости), една недела за бараж натпреварите и една недела без лигашка активност.

Шема на дивизиите

Бројот на лигите, односно нивоата може да варира од една до друга земја, но основната структура секогаш е иста. На пример, лигашкиот систем за Италија изгледа вака:

1 Serie A (Прва лига) 4 дивизии II лига (II.1, II.2, II.3, II.4) 16 дивизии III лига (III.1, III.2 итн.до III.16) 64 дивизии IV лига (IV.1, IV.2, итн.до IV.64) 256 дивизии V лига (V.1, V.2 итн.до V.256) 1024 дивизии VI лига (VI.1, VI.2 итн.до VI.1024) 1024 дивизии VII лига (VII.1, VII.2 итн.до VII.1024) 2048 дивизии VIII лига (VIII.1, VIII.2 итн.до VIII.2048) 2048 дивизии IX лига (IX.1, IX.2 итн.до IX.2048) 4096 дивизии X лига (X.1, X.2 итн.до X.4096) 4096 дивизии XI лига (XI.1, XI.2 итн.до XI.4096)

По нивото 6, односно од шеста лига па нагоре, бројот на дивизии се удвојува на секое второ ниво.

Промоција испаѓање и бараж

Ако сте прв во вашата дивизија или директно ќе се пласирате во погорна лига или ќе играте бараж за промоција. Од втора до шеста лига, победниците на дивизиите или добиваат директна промоција или играат бараж. Во пониските лиги сите шампиони на дивизиите добиваат директна промоција. Во непарните лиги од шеста нагоре (седма, деветта) и вториот на табелата директно се пласира во повисоката лига.

Победниците на дивизиите кои играат бараж за противник ги добиваат петто или шесто пласираните од погорната лига. Најдобриот тим од оние кои играат бараж се среќава со најслабиот шестопласиран тим од погорната лига, а најслабиот шампион игра со најдобриот петтопласиран. Баражот секогаш се игра на теренот на клубот од погорната лига. Доколку оној од пониска лига победи, двата тима си ги менуваат местата во системот. Ако оној од повисоката лига победи, тој обезбедува опстанок, а шампионот останува во истата лига и идната сезона.

Ако завршите на седмо или осмо место испаѓате во пониската лига, освен ако не сте во најниската лига. Над 6та дивизија, најдобро рангираниот седмопласиран тим кој испаѓа, ќе го замени местото со најдобро рангираниот тим кој се промовира во повисока лига. Најслабо рангираниот тим кој испаѓа, го завзема местото на најслабо рангираниот тим кој се промовира во повисока лига. Ако испаѓањето е од 6та дивизија и надолу, најдобро рангираниот седмопласиран тим кој испаѓа, ќе го замени местото со најслабо пласираниот тим кој се промовира во повисока лига.

Во дивизија 7 и 9, тимовите што завршиле на 3то и 4то место ќе играат квалификации за промоција, а во дизивиите 8 и 10, тимовите што завршиле на 2ро место ќе играат квалификации за промоција.

Промена на дивизии

Ако вашиот тим се натпреварува во некоја од трите најниски нивоа на лиги, може да ја смени својата дивизија со друга. За ова да е изводливо треба да има слободно место во дивизијата во која сакате да се приклучите што ќе биде видливо на табелата од таа дивизија за време на времетраењето на дозволеното менување дивизии. Имајте во предвид дека ако имате два тима поради вашиот Supporter пакет, не е дозволено тие да играат во иста дивизија.

Промоција и испаѓање на бот

Бот тимовите никогаш не се промовираат во повисок ранг на натпреварување, дури и ако завршат на првото место во нивната лига. На крајот на секоја сезона, сите бот тимови во VI и пониска дивизија, ќе испаднат од лигите на нај ниската можна позиција. Сепак постои еден исклучок: Во V дивизија, сите првопласирани ботови ќе бидат промовирани во повисоки лиги, или пак ќе играат квалификации.

Како што бот тимовите испаѓаат од дивизијата, дополнителни тимови ќе добијат можност да играат во повисока дивизија. Овие тимови се наречени "Среќни Губитници" и ќе бидат тимови кои изгубиле квалификациски натпревари или во некои случаи кога тимови се испаднати директно. Можете да одберете да не добиете промоција од ваков тип во тимските поставувања.

If there are more bots on the non-bottom divisions than managers in the bottom division, the system automatically closes the bottom division, and hence makes preparations for it.

Позиција на табелата и рејтинг

Конечните табели се формираат по следниов редослед: број на освоени бодови, гол разлика, па дадени голови. Ова всушност го одредува вашиот ранг, според кој се формираат двојките за баражите како и за костурот на купот за идната сезона. Рејтингот е базиран врз: место на табелата, бодови, гол разлика, дадени голови. Доколку сите параметри бидат исти и за формирање на табелата и за рејтингот се решава со виртуелна ждрепка.

Парични награди

На крајот од сезоната, клубовите од прво до четврто место во секоја лига добиваат бонус. Колкава е неговата висина зависи од лигата и од местото на табелата:


Нивоа: 1 2 3 4
Лига I 2 000 000 US$ 1 175 000 US$ 825 000 US$ 500 000 US$
Лига II 1 350 000 US$ 1 050 000 US$ 750 000 US$ 450 000 US$
Лига III 1 200 000 US$ 925 000 US$ 675 000 US$ 400 000 US$
Лига IV 900 000 US$ 700 000 US$ 500 000 US$ 300 000 US$
Лига V 600 000 US$ 475 000 US$ 325 000 US$ 200 000 US$
Лига VI 525 000 US$ 400 000 US$ 300 000 US$ 175 000 US$
Останати лиги 450 000 US$ 350 000 US$ 250 000 US$ 150 000 US$

Исто така постои бонус од 10 000 US$ кој му следува на клубот што го има најдобриот стрелец во дивизијата. Сезонските бонуси се исплаќаат по одигрувањето на последниот меч од сезоната. Ако двајца играчи имаат постигнато ист број на голови, тогаш двата клуба добиваат награда, но ако двајцата играчи се од ист клуб - му следува само една награда.

Бонус за промоција

Ако директно се промовирате во повисока лига ви следува бонус и за тоа покрај наградата за освоеното прво место. Исто така, промоцијата значително ќе ви го зголеми и вашиот клуб на навивачи со тоа што добивате уште 10% членови повеќе. Во обратен случај, доколку испаднете од лигата, 10% од навивачите ќе си заминат од клубот. Во случај ако добиете "бесплатна" промоција, во тој случај добивате само зголемување на бројот на вашите навивачи. Ова важи и за промовираните на места на ботови.


Нивоа: Директно промовиран Промовирани по бараж
Лига I - -
Лига II 500 000 US$ 175 000 US$
Лига III 450 000 US$ 150 000 US$
Лига IV 400 000 US$ 125 000 US$
Лига V 300 000 US$ 100 000 US$
Лига VI 200 000 US$ 75 000 US$
Останати лиги 175 000 US$ 50 000 US$
 
Server 071