Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Натпревар: основи

Изнаоѓањето на најдобрите единаесет кои ќе истрчаат на теренот е еден од најголемите предизвици на Hattrick. Во оваа и другите поглавја поврзани со натпреварот, ќе се фокусираме врз тоа како вештините на играчите имаат влијание врз текот и настаните на натпреварот. Ова поглавје ќе ве запознае со основите, односно со најважните основни работи кои треба да ги знаете.

Основите на симулацијата на натпреварот

Во секое полувреме се креираат одреден број на напади, а јачината на средниот ред одредува која екипа ќе го добие нападот. Тимот со посилен среден ред (воедно тоа е тимот со поголем посед на топка) има поголема веројатност да добие поголем број на напади.  Откако тимот ќе го добие нападот, следи изборот на каков напад ќе биде тоа. Типови на напади се: по десното крило, по левото крило и по средина, како и удари од прекин (слободни удари и пенали). Откако ќе се одреди од која страна ќе се случи нападот, силината на тој сектор на тимот кој напаѓа треба да ја пробие одбраната во спротивниот сектор на противничкиот тим.

Основни напади

Во секој натпревар доаѓа до одреден број на основни напади (како што е објаснето погоре). Некои од овие напади се отворени и може да ги освои било кој тим, а некои се ексклузивни за само еден тим.

Кај отворените напади, средината е таа која одлучува кој тим ќе го добие одредениот напад. Ексклузивните напади функционираат на истиот начин, но со еден исклучок: Ако вашата средина "освои" еден од противничките ексклузивни напади, во тој случај вие го спречувате тој напад - но не го добивате за себе. Не можете да ја добиете ексклузивната шанса на противникот, а не може ни противникот да ја добие вашата.

Повеќето од основните напади се прикажуваат во извештаите, но нападите кои се многу далеку од реализација и постигнување гол, нема да бидат прикажани во извештајот.  Исто така, можете да добиете дополнителни напади од таканаречените “Специјални Настани“ или од контра-напади. Овие типови на напади се објаснети во следните поглавја.

Предност на домашниот терен

Тимот домаќин ја има подршката од своите навивачи. Со тоа имате поголем посед на топката кога играте дома отколку кога играте во гости.  Кога играте дерби натпревар (кога двата тима се од ист регион), домашниот тим ја добива предноста која му следува како домаќин, но гостинскиот тим добива половина од таа предност. Доколку натпреварот се игра на неутрален терен, ниеден од двата тима не ја добива оваа предност дури и кога некоја од екипите е од истиот регион.

Психологија и менталитет на тренерот

Тимскиот дух, самодовербата и ставот на тимот имаат влијание врз играта на вашата екипа. За тие моменти и какви се нивните симулации во Hattrick можете да прочитате повеќе во поглавјето за Психологија.
Менталитетот на тренерот (дали е тој офанзивен, дефанзивен или неутрален) исто така има своја улога. Повеќе за тоа во поглавјето за "Тренерот".

Рејтингот на тимот е она на што треба да се фокусирате

Откако мечот ќе биде одигран, ќе можете да ги видите рејтинзите за секој дел од тимот. Овие рејтинзи ви кажуваат која е јачината на секој дел и како тие одиграле. Практично, тие рејтинзи се оние кои одлучуваат во калкулацијата на исходот од мечот.

Деноминациите на рејтинзите (скалата се движи од непостоечки до божествен) е специфицирана на четири под-нивоа: многу низок, низок, висок и многу висок. На тој начин е полесно да дознаете каков е вашиот рејтинг во рамките на нивото. На пример “многу висок солиден“ е нешто малку послаб од “многу низок одличен“, но е значително подобар од “многу низок преоден“.

Ѕвезди и рејтинг

По секој меч играчите добиваат ѕвезди како показател на нивните перформанси во мечот, или нешто како оценки. Поголем број ѕвезди, подобар придонес кон рејтинзите на тимот.

Имајте во предвид дека ѕвездите го покажуваат само индивидуалниот придонес на играчот на таа позиција и корисни се за споредба на различни играчи на таа позиција, но не и за одредување на силата на тимот. Рејтинзите на крајот од мечот се далеку покорисни за такво нешто.

Ве молиме, исто така да бидат свесни дека ефектите на тимот ( како што се загуба на придонесот за повеќе од еден играч на централна позиција, погледнетене на почетокот на поглавјето) не се рефлектираат преку рејтингот изразен во ѕвезди.

Во нормален случај

Статусот на целиот среден ред одлучува колку шанси вашиот тим ќе создаде за време на еден натпревар. Останатите делови од тимот одлучуваат дали шансите ќе завршат со гол.

Следната табела ќе ви помогне при изборот на играчи за вашиот тим. Имајте на ум дека тоа се само приближни вредности.  Некои последователни нивоа на вештини може да значат само мала разлика во перформанси, додека кај други разликата може да биде многу поголема. Исто така, индвидуалните наредби или загубата на придонесот поради повеќе играчи на централните позиции (погледнете го претходното поглавје) не се земени во предвид.

Дел од тимот Фактори (прво најважните)
Среден ред Креирање игра кај играчите од средината
Креирање игра кај крила
Креирање игра кај централни одбрамбени
Креирање игра кај напаѓачите
Креирање игра - бекови
Напад лево крило На крило - Лево крило
На крило - Лев бек
Во напад - Напаѓачи
Додавање - Левиот играч од средина
Додавање - Лево крило
На крило - Напаѓачи
Додавање - Напаѓачи
Додавање - играчи од средина
Одбрана лево крило Во одбрана - Лев бек
На гол - Голман
Одбрана - Левиот централен одбрамбен
Одбрана - Лево крило
Во одбрана - Централни одбрамбени
Во одбрана - Голман
Во одбрана - Левиот играч од средина
Во одбрана - централни играчи од средина
Централен напад Во напад - Напаѓачи
Додавање - Напаѓачи
Додавање - играчи од средина
Во напад - играчи од средина
Додавање - Крила
Централна одбрана Во одбрана - Централни одбрамбени
На гол - Голман
Во одбрана - Играчи од средина
Во одбрана - Бекови
Во одбрана - Голман
Во одбрана - Крила
Напад десно крило На крило - Десно крило
На крило - десен бек
Во напад - Напаѓачи
Додавање - десниот играч од средина
Додавање - десно крило
На крило - Напаѓачи
Додавање - Напаѓачи
Додавање - играчи од средина
Одбрана десно крило Во одбрана -десен бек
На гол - Голман
Во одбрана - десниот централен одбрамбен
Во одбрана - десно крило
Во одбрана - Централни одбрамбени
Во одбрана - Голман
Во одбрана - десниот играч од средина
Во одбрана - централни играчи од средина
 
Server 071