Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Постава: основи

Како менаџер на вашиот тим, самите одлучувате како тимот ќе игра и во која формација ќе истрча на теренот. Пред секој меч ја верификувате својата одлука преку потврдување на избраната формација на листата на натпревари. Вашите наредби за конкретниот меч мораат да бидат потврдени најмалку 20 минути пред почетокот на истиот, но имајте во предвид дека вашиот часовник можеби не е ист со оној на судијата, па најдобро е да го одбегнувате давањето наредби во последен момент. Исто така, можете да наместите и таканаречена “стандардна постава“ (која ви препорачуваме да ја направите чисто од “не дај боже“ причини). Тоа значи дека таа ќе биде поставата што ќе истрча на теренот доколку не наместите и не потврдите друга. Таа опција се наоѓа во делот во кој го местите тимот пред секој меч.

Почетна постава и измени

За секој меч треба да одберете 11 играчи кои ќе настапат, резервите, изведувач на ударите од прекин и капитен на тимот. Кај другите формации тоа не можете да го сторите со репозиционираниот играч.

Ако некој од вашите играчи се повреди, на негово место ќе влезе резервата за таа позиција. Доколку не сте назначиле резерва за таа позиција, ако резервата е веќе искористена за претходна повреда или самата резерва се повреди подоцна во мечот, една од останатите замени автоматски ќе биде селектирана за да влезе во игра. Ако немате резерви на располагање или истите веќе влегле во игра, мечот ќе го продолжите со 10 играчи. Ако ви се повреди голманот, а вие сте ги потрошиле измените или не сте назначиле резервен голман, еден од играчите на теренот ќе се премести на голманската позиција. Истотака можете да поставите и условни измени. За повеќе информации погледнете го поглавјето за измените.

Службено решен меч

Запаметете дека на лигашки или куп натпревар морате да истрчате на теренот со минимум 9 играчи.

Доколку вашата стартна постава се состои со помалку од 9 играчи, но имате останати играчи во вашиот состав, функционерите од клубот ќе превземат мерки и ќе издадат состав за натпреварот. Ако дојде до ваква мерка, истото ќе доведе до намалување на тимскиот дух, формата, самодовербата и искуството на формациите на вашиот тим, споредено со поставување на нормално издадени наредби од ваша страна. Како придобивка за вас, играчите ќе добијат тренинг за одиграниот натпревар.

Доколку нема доволно играчи во составот на тимот, вашиот тим ќе изгуби со службен резултат. Со ова вашиот тим ќе биде казнет како што беше објаснето погоре, и дополнително играчите нема да можат да добијат тренинг, но само од натпреварот кој не се одиграл. Во случај на walk-over, ефектот на тренингот ќе биде исто така загубен.

Ако на теренот не истрчаат најмалку 9 играчи во некомпетитивен или меч од младинските категории, во тој случај, група деца од маалото ќе ги пополнат упразнетите места. За разлика од првенствен натпревар, во наведениот случај, нема да има негативен тренинг ефект врз играчите.

Избор на формација

Можете да играте со било која формација која е приложена во интерфејсот. На страната за тренинг е прикажана целата листа на возможни формации.

Добро е да знаете дека, доколку повеќе од еден играч играат на централна позиција (централен одбрамбен, играч од средината или напаѓач), истите нема да имаат максимален придонес кон вкупниот тимски рејтинг. Овој учинот е уште поголем кога станува збор за три играчи, во споредба со два. Логиката која стои зад ова е дека, се додека повеќе од два играча играат на иста позиција, тие почнуваат да се потпираат еден на друг, со што не се во состојба да придонесат со полн капацитет.

Еден играч на централна позиција придонесува 100%. Поставување на двајца играчи на централни позиции значи загуба на придонесот (се однесува на двајцата играчи), а поставување на тројца значи уште поголема загуба (се однесува на тројцата играчи).

Загубата на придонесот е поголема за играчите од средината отколку за напаѓачите, и е поголема за напаѓачите во однос на одбрамбените играчи. Поточно, загубата кај играчите од средината е околу два пати поголема отколку кај одбрамбените, а за напаѓачите оваа вредност се наоѓа некаде на средина помеѓу претходните две.

Тактика и однесување на тимот

Во страната за поставување на тимот, можете да поставите и како вашиот тим да се однесува на теренот на конкретниот меч. Варијантите се објаснети во поглавјето Меч: Тактика и во Психологија

Маркер наредба

Со маркирање, еден од вашите играли има задача да го неутрализира посочениот противнички играч. Маркирањето си носи свои ризици, затоа употребувајте го внимателно - но со добар тајминг и вистинскиот играч, може да биде ефикасен начин за зголемување на шансите за победа.

Како функционира? Во основа му издавате наредба на еден од играчите да му биде сенка на еден од противничките играчи со цел да ја опструира неговата игра. Ако маркираниот играч е на теренот, наредбата влегува во сила по 5 минути и вашиот играч ќе придонесува кон вашите рејтинзи 50% помалку доколку е блиску до противникот и 65% помалку ако играчот е поставен подалеку. Предноста за вашиот тим е дека во најдобар случај и доприносот на маркираниот играч ќе се намали. Ова зависи од тоа колку е добар како маркер вашиот играч. Целта е да се најдат ситуации кога маркирањето се исплати, и да се избегнат кога загубата во рејтинзи е поголема.

Играч кој ќе добие инструкции да маркира играч не може да добие други инструкции: Ова значи дека било која друга наредба на маркерот, офанзивно, дефанзивно, кон крило или кон средина се анулире со издавање наредба за маркирање.

Можете да издадете најмногу една наредба за маркирање и тоа на играч кој игра како Централен Одбранбен, Крилен Одбранбен или Играч за Врска, а цел на маркирањето може да биде играч Напаѓач, Крило или Играч за Врска во противничкиот тим. Ако играчот кој е маркиран не излезе на теренот или игра на позиција која не може да се маркира, наредбата се укинува, но вашиот играч сепак ќе има намален допринос за 10%. Но, наредбата може да стане активна подоцна во натпреварот доколку маркираниот играч влезе во игра или се премести на позиција која може да се маркира.

Кога е активна наредбата за маркирање, играчот маркер не придонесува кон севкупната вештина на тимската тактика (како Пресинг или Контранапади). Меѓутоа, ќе придонесува кон тимската тактика ако не маркирањето не е активно, со пенали од 10% како што е објасенот погоре.

Најважна вештина за маркирањето играч е одбраната. Се споредува со највисоката вештина на играчот кој е маркиран. Од оваа споредба зависи и нивото на намален придонес кај маркираниот играч. Моќните играчи добиваат бонус (10%) на нивото на одбрана при оваа калкулација, а играчи без специјалност добиваат помал бонус (5%). За маркираните играчи, кога се Техничари губат одредено ниво на највисоката вештина (-8%) при калкулацијата, додека Непредвидливите играчи добиваат бонус (+8%). Форма, кондиција, искуство, лојалност и играчи од академијата израснати во клубот се важни кај двата играчи маркер и маркиран. Сите овие бонуси и пенали се важни само за пресметката на ефектот на маркирање, не и за регуларните рејтинзи.

Сите пенали за маркирање играч се однесуваат на сите вештини освен На гол и Од прекин. Пеналите за маркираниот играл исто така не се однесуваат на неговата вештина во Одбрана.

Индивидуални наредби

На сите играчи на теренот можете да им дадете индивидуални наредби. На пример, можете да му наредите на еден од вашите играчи за врска да игра - дефанзивно. Тоа значи дека тој сè уште е играч за врска, но повеќе ќе се концентрира на дефанзивната страна отколку вообичаено, на сметка на нападот. Постојат четири индивидуални наредби, а за повеќе детали околу нивното значење за секоја позиција, погледнете ја табелата. Исто така, може да поставите маркер на играч од противничкиот тим. Повеќе за ова е објаснето во секцијата „Маркирање на играч“
 
Server 070